Dodaj do ulubionych

bruzdy na paznokciach

27.12.21, 20:16
Mniej więcej 2 lata temu pojawiły mi się pionowe bruzdy na paznokciach, szczególnie na środkowym i serdecznym palcu każdej ręki. Dermatolog kazał mi zrobić podstawowe badania (wszystko ok) i przepisuje różne smarowidła typu Novophane, które nic nie dają. Paznokcie pomimo, że są z bruzdami, to nie łamią się. Mam pracę "biurową", wiec to nie żadne chemikalia są powodem.
Macie pomysł, co może być powodem i co zrobić, żeby bruzdy zniknęły?
Obserwuj wątek
    • iziula11 Re: bruzdy na paznokciach 27.12.21, 20:19
      Podobno tak organizm manifestuje brak cynku w organizmie.
      Sprawdź,może pomoże.
    • januszekxxl Re: bruzdy na paznokciach 27.12.21, 20:27
      ewa_2009 napisała:
      > Macie pomysł, co może być powodem i co zrobić, żeby bruzdy zniknęły?

Ja nie mam ale w google można poczytać.
      www.google.pl/search?q=bruzdy+na+paznokciach&source=hp&ei=QhPKYejoPKPLrgSUka7gDw&iflsig=ALs-wAMAAAAAYcohU5vsfD2-OamhHdcVfYLlCOS3L1zV&ved=0ahUKEwjokaTj2oT1AhWjpYsKHZSIC_wQ4dUDCAc&uact=5&oq=bruzdy+na+paznokciach&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEOhEILhCABBCxAxCDARDHARCjAjoLCC4QgAQQxwEQowI6CwgAEIAEELEDEIMBOggILhCxAxCDAToICAAQgAQQsQM6DgguEIAEELEDEMcBEKMCOg4ILhCABBCxAxDHARDRAzoICC4QgAQQsQM6CAgAELEDEIMBOgsILhCABBCxAxCDAToFCC4QgARQighYvT9g4kJoAXAAeACAAZcBiAGgD5IBBDE2LjWYAQCgAQGwAQA&sclient=gws-wiz
    • damartyn Re: bruzdy na paznokciach 27.12.21, 20:34
      Brak cynku.
    • aniadawid1 Re: bruzdy na paznokciach 27.12.21, 20:46
      Żelazo, TSH, FT3 i FT4 też zbadałaś? Ja odkąd mam problemy z tarczycą i niskim żelazem, oraz ferrytyną mam pionowe bruzdy na paznokciach.
      • ewa_2009 Re: bruzdy na paznokciach 27.12.21, 21:07
        tak, wszystko ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka