Dodaj do ulubionych

Pytanie łóżkowe 🙃

17.01.22, 01:29
Jaką pościel preferuje e-matka?

Białą czy kolorową? Wzorzystą czy gładką? Tylko bawełna czy jakieś satyny, flanele czy jedwabie?

Czy taka np pościel do Was przemawia czy absolutnie nie?
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 01:47
      Różne mam. Preferuje bawełnę. Mam też ze 2 komplety flaneli i 1 polarowa. Mam i wzorzyste i jednokolorowe i białą haftowaną i z koronkami też mam. Przemawia do mnie jedynie zielona we flamingi.
    • ramonda_alp Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:08
      Preferuję lnianą.
      Najchętniej z haftami na bogatosmile.
      • agusiah Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 20:35
        Podaj proszę jakieś linki
        • ramonda_alp Re: Pytanie łóżkowe 🙃 18.01.22, 10:56
          agusiah napisała:

> Podaj proszę jakieś linki

popatrz na the withe company, carre blanc też miewa. Dobre jakościowe ale raczej oszczędne w stylistyce. Pięknie haftowaną mam z Madery, bo to jedno z ich tradycyjnych rzemiosł (ale bawełnianą, bo o lnie to tam mało kto słyszał).
          Współczesnych egzemplarzy w ogóle mam niewiele. Większość to to, co zdążyłam uratować od wyrzucenia po rodzinie i z pchlich targów, głównie francuskich.
    • tanebo001 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:10
      Jedwab. Jednolity, ciemny kolor.
    • iwles Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:14

O, piękne smile
      Lubię kolorowe, chociaż wolę w jasnym kolorach.
      Bawełna, satyna bawełniana, flanela.
    • thea19 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:18
      Kolorowa, 100% bawełna, najlepiej gruba. Nie toleruje syntetyków, kory i prześcieradeł frotte. Mam sporo z Ikea.
      • neospasmina Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:25
        bawełna koniecznie
        z tych pokazanych podoba mi się ta ciemna z piórami (ale moje jasne sierściuchy-współspacze w tej pościeli to byłby dramat!)
        ale mam w domu białe i jasnoszare, raczej gładkie, bo mnie inaczej od nich głowa boli smile
        muszę przejrzeć skład pościelowy, swoją drogą, może czas na jakieś wymiany?
    • mama-ola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:23
      Flamingi i liście ok., pióra obiektywnie może i ładne (dla kogoś innego), ale ja mam taką fobię, że nie mogę znieść widoku piór (nawet jeśli są tylko namalowane).
      Lubię bawełnę i flanelę, nie znoszę satyny, kory i frotte (tak samo jak ktoś tu wyżej).
    • triismegistos Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:25
      Kolorowa, w odcieniach zieleni i niebieskości, z bawełny satynowej. Z tych że zdjęć ta druga jest spoko, ta pierwsza akceptowalna.
    • bei Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:36
      Z naturalnych włókien, najczęściej gładka.
    • primula.alpicola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:49
      Ale clickbait!
      Lubię bawełnę, może być gładka z satynowym splotem, zwykła, kora, flanela.
      Wzory mogą być, ale delikatne, niekrzykliwe.
      • borsuczyca.klusek Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:36
        Przyznaj, że liczyłaś na zboczeństwa 🙄
        • primula.alpicola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 15:30
          Oczywiście. A tu bielizna pościelowa, pffff.
    • malia Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:57
      Bawełna tylko, ale satyna tez może byc bawełniana i jersey i flanela, innych nie kupuje, wzorow i kolorów ze zdjęcia tez nie, jak wzorki to na białym tle i biały ma przeważać.
    • swiecaca Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:00
      tylko 100% bawełna. w lecie satyna bawełniana, w zimie flanela.
      tylko kolorowe - białe są dobre do hoteli (podobnie jak biała zastawa do stołówek/restauracji).
    • aqua48 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:08
      Pierwsza z zamieszczonych tak, reszta oczopląsna nie. Preferuję pościel bawełnianą w ładny wzór. Taki od którego nie mam zawrotów głowy i który kolorystycznie mi pasuje do wystroju. Prześcieradło musi kolorystycznie pasować do reszty pościeli. Lubię mieć łózko "ubrane". Do takiego wchodzę z przyjemnością.
    • heca7 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:40
      Kupuję wyłącznie bawełnianą, białą (mogą być niewielkie wzory, choćby świąteczne). Żadnej kory i flaneli. Kiedyś teściowa wpadła na szalony pomysł kupienia nam na święta flanelowej pościeli. W brązowe i beżowe kwadraty plus jakieś maziaje na tym. Ściany w sypialni mieliśmy czerwone. Taka bycza krew. Pomijając , że nigdy nie spaliśmy we flaneli to sraczkowaty brąz plus ściany dawałyby efekt kupy z krwią tongue_out

Kupujemy od lat w La Redoute. Polecam smile
    • pepsi.only Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:43
      Pierwsze zdjęcie- piękna pościel, w moim stylu. Pozostałe, zbyt pstrokate.

Lubię pościel z bawełny, gładką, kolorową, a nawet ciemną, szarą, turkusową, miętową, granatową, i wzory, też mogą być, ale niezbyt krzykliwe. Jak robię zakupy to dobieram tak żebym w razie " W " mogła mieszać komplety pościeli ( stąd jedna tonacja kolorystyczna) . mam że 2 takie zestawy że tylko kołdra ma wzory a poduszki są gładkie- te najłatwiej jest mieszaćwink
      A tak naprawdę to wszystkie komplety mam z Ikeawink
      Ostatni mój zakup to Jattevallmo granatowa, piękna, bardzo elegancka, wzór niby na całości ale jednak nie jest agresywny (w realu, na łóżku, wygląda bardzo dobrze)
    • pade Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:45
      absolutnie nie
    • gama2003 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 10:06
      Len, gruba satyna, bawełna.
      Z pokazanych mogłabym mieć tę pierwszą, tylko bez tych piór. Albo cała ta taką krateczkę.
    • bialeem Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:25
      Bawełna. Nie lubię raczej niczego innego.
      Kolorystycznie to bardzo dwojako. Albo bez wzorów, jednokolorowa biała, szara lub np granatowa albo hulajdusza i karnawał w rio.
    • borsuczyca.klusek Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:39
      Lubię śliską pościel, nie znoszę natomiast kory.
      Z podanych propozycji wybieram granatową z piórami.
    • ulla_cebulla Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:46
      Tylko bawełna i wyłącznie biała. Może być dyskretna koronka albo wzorek. Zasłony, pościel obrusy itp mają być absolutnie neutralne i nie gryźć się z obrazami i elementami deko.
    • asfiksja Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:54
      >bawełna czy jakieś satyny, flanele czy jedwabie
      Zaniosę ci oświaty krużganek. Bawełna i jedwab to rodzaje przędzy (podobnie jak wiskoza, poliamid, poliester czy len), satyna, flanela, żorżeta czy welur to sploty. Można zrobić satynę zarówno z jedwabiu, jak i z bawełny. A nawet z poliestru.
      Jeśli chodzi o mnie bawełna zimą, len latem. Poliester nigdy. Jeśli chodzi o splot to satyna niekoniecznie, nawet wolę adamaszek. Flanela nie.
      • szaraiwka Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 15:25
        Dzięki o krużganowko! Miałam podejrzenia graniczące z pewnością że falnela jest bawełniana i satyna też może być. Ale pomyślałam, a co, ciekawe kto pierwszy mnie pouczy. No i medal idzie do Ceibie. Brawo za czujność.
    • podaje_haslo_okon Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:57
      Jakbym nie miała kotów z pazurami, to preferowała bym ciemną z jedwabiu. Ale z racji tego,że siersciuchy uwielbiają ugniatać człowieka pod pościelą, a ja nie uwielbiam obcinać im co chwila pazurów, to kupuję satynę bawełnianą/len, kolory zbliżone do koloru sierściuchów (jasne, szare). Jednak zrobiłam ostatnio wyjątek i zamówiłam opalizujący róż, żakardowa. Zobaczymy co z niej będzie.
      • taki-sobie-nick Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 23:22
        Kociszcza w opalizującym różu. tongue_out
    • taje Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:16
      Może być biała i kolorowa, gładka bez bez wzorów. Zdecydowanie najbardziej lubię len i jedwab (ale len wygrywa z uwagi na cenę), może być bawełna. Nie znoszę satynowych poliestrów, brr, straszne uczucie na skórze.
    • piataziuta Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:22
      Białą.
      Albo satyna bawełniana 300 nitek, albo perkal 300 nitek - mam obie, nie mogę się zdecydować, którą wolę.

>Czy taka np pościel do Was przemawia czy absolutnie nie?

Absolutnie nie.
    • mayaalex Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:28
      bawelna, nie znosze kory i przescieradel frotte.
      Bardzo lubie wzorzysta posciel ale niestety we wlasnej sypialni mam raczej gladka bo wymyslilam sobie na jedna sciane superwzorzysta tapete (na sciane na ktorej jest wezglowie lozka) i teraz nie moge dodawac wzorkow bo wszystko mi sie bedzie gryzlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka