szaraiwka 17.01.22, 01:29 Jaką pościel preferuje e-matka? Białą czy kolorową? Wzorzystą czy gładką? Tylko bawełna czy jakieś satyny, flanele czy jedwabie? Czy taka np pościel do Was przemawia czy absolutnie nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hrabina_niczyja Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 01:47 Różne mam. Preferuje bawełnę. Mam też ze 2 komplety flaneli i 1 polarowa. Mam i wzorzyste i jednokolorowe i białą haftowaną i z koronkami też mam. Przemawia do mnie jedynie zielona we flamingi. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonda_alp Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:08 Preferuję lnianą. Najchętniej z haftami na bogato. Odpowiedz Link Zgłoś
ramonda_alp Re: Pytanie łóżkowe 🙃 18.01.22, 10:56 agusiah napisała: > Podaj proszę jakieś linki popatrz na the withe company, carre blanc też miewa. Dobre jakościowe ale raczej oszczędne w stylistyce. Pięknie haftowaną mam z Madery, bo to jedno z ich tradycyjnych rzemiosł (ale bawełnianą, bo o lnie to tam mało kto słyszał). Współczesnych egzemplarzy w ogóle mam niewiele. Większość to to, co zdążyłam uratować od wyrzucenia po rodzinie i z pchlich targów, głównie francuskich. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:10 Jedwab. Jednolity, ciemny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:14 O, piękne Lubię kolorowe, chociaż wolę w jasnym kolorach. Bawełna, satyna bawełniana, flanela. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:18 Kolorowa, 100% bawełna, najlepiej gruba. Nie toleruje syntetyków, kory i prześcieradeł frotte. Mam sporo z Ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:25 bawełna koniecznie z tych pokazanych podoba mi się ta ciemna z piórami (ale moje jasne sierściuchy-współspacze w tej pościeli to byłby dramat!) ale mam w domu białe i jasnoszare, raczej gładkie, bo mnie inaczej od nich głowa boli muszę przejrzeć skład pościelowy, swoją drogą, może czas na jakieś wymiany? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:23 Flamingi i liście ok., pióra obiektywnie może i ładne (dla kogoś innego), ale ja mam taką fobię, że nie mogę znieść widoku piór (nawet jeśli są tylko namalowane). Lubię bawełnę i flanelę, nie znoszę satyny, kory i frotte (tak samo jak ktoś tu wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:25 Kolorowa, w odcieniach zieleni i niebieskości, z bawełny satynowej. Z tych że zdjęć ta druga jest spoko, ta pierwsza akceptowalna. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:36 Z naturalnych włókien, najczęściej gładka. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:49 Ale clickbait! Lubię bawełnę, może być gładka z satynowym splotem, zwykła, kora, flanela. Wzory mogą być, ale delikatne, niekrzykliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:36 Przyznaj, że liczyłaś na zboczeństwa 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 15:30 Oczywiście. A tu bielizna pościelowa, pffff. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 08:57 Bawełna tylko, ale satyna tez może byc bawełniana i jersey i flanela, innych nie kupuje, wzorow i kolorów ze zdjęcia tez nie, jak wzorki to na białym tle i biały ma przeważać. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:00 tylko 100% bawełna. w lecie satyna bawełniana, w zimie flanela. tylko kolorowe - białe są dobre do hoteli (podobnie jak biała zastawa do stołówek/restauracji). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:08 Pierwsza z zamieszczonych tak, reszta oczopląsna nie. Preferuję pościel bawełnianą w ładny wzór. Taki od którego nie mam zawrotów głowy i który kolorystycznie mi pasuje do wystroju. Prześcieradło musi kolorystycznie pasować do reszty pościeli. Lubię mieć łózko "ubrane". Do takiego wchodzę z przyjemnością. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:40 Kupuję wyłącznie bawełnianą, białą (mogą być niewielkie wzory, choćby świąteczne). Żadnej kory i flaneli. Kiedyś teściowa wpadła na szalony pomysł kupienia nam na święta flanelowej pościeli. W brązowe i beżowe kwadraty plus jakieś maziaje na tym. Ściany w sypialni mieliśmy czerwone. Taka bycza krew. Pomijając , że nigdy nie spaliśmy we flaneli to sraczkowaty brąz plus ściany dawałyby efekt kupy z krwią Kupujemy od lat w La Redoute. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 09:43 Pierwsze zdjęcie- piękna pościel, w moim stylu. Pozostałe, zbyt pstrokate. Lubię pościel z bawełny, gładką, kolorową, a nawet ciemną, szarą, turkusową, miętową, granatową, i wzory, też mogą być, ale niezbyt krzykliwe. Jak robię zakupy to dobieram tak żebym w razie " W " mogła mieszać komplety pościeli ( stąd jedna tonacja kolorystyczna) . mam że 2 takie zestawy że tylko kołdra ma wzory a poduszki są gładkie- te najłatwiej jest mieszać A tak naprawdę to wszystkie komplety mam z Ikea Ostatni mój zakup to Jattevallmo granatowa, piękna, bardzo elegancka, wzór niby na całości ale jednak nie jest agresywny (w realu, na łóżku, wygląda bardzo dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 10:06 Len, gruba satyna, bawełna. Z pokazanych mogłabym mieć tę pierwszą, tylko bez tych piór. Albo cała ta taką krateczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:25 Bawełna. Nie lubię raczej niczego innego. Kolorystycznie to bardzo dwojako. Albo bez wzorów, jednokolorowa biała, szara lub np granatowa albo hulajdusza i karnawał w rio. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 12:39 Lubię śliską pościel, nie znoszę natomiast kory. Z podanych propozycji wybieram granatową z piórami. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:46 Tylko bawełna i wyłącznie biała. Może być dyskretna koronka albo wzorek. Zasłony, pościel obrusy itp mają być absolutnie neutralne i nie gryźć się z obrazami i elementami deko. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:54 >bawełna czy jakieś satyny, flanele czy jedwabie Zaniosę ci oświaty krużganek. Bawełna i jedwab to rodzaje przędzy (podobnie jak wiskoza, poliamid, poliester czy len), satyna, flanela, żorżeta czy welur to sploty. Można zrobić satynę zarówno z jedwabiu, jak i z bawełny. A nawet z poliestru. Jeśli chodzi o mnie bawełna zimą, len latem. Poliester nigdy. Jeśli chodzi o splot to satyna niekoniecznie, nawet wolę adamaszek. Flanela nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szaraiwka Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 15:25 Dzięki o krużganowko! Miałam podejrzenia graniczące z pewnością że falnela jest bawełniana i satyna też może być. Ale pomyślałam, a co, ciekawe kto pierwszy mnie pouczy. No i medal idzie do Ceibie. Brawo za czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 13:57 Jakbym nie miała kotów z pazurami, to preferowała bym ciemną z jedwabiu. Ale z racji tego,że siersciuchy uwielbiają ugniatać człowieka pod pościelą, a ja nie uwielbiam obcinać im co chwila pazurów, to kupuję satynę bawełnianą/len, kolory zbliżone do koloru sierściuchów (jasne, szare). Jednak zrobiłam ostatnio wyjątek i zamówiłam opalizujący róż, żakardowa. Zobaczymy co z niej będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 23:22 Kociszcza w opalizującym różu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:16 Może być biała i kolorowa, gładka bez bez wzorów. Zdecydowanie najbardziej lubię len i jedwab (ale len wygrywa z uwagi na cenę), może być bawełna. Nie znoszę satynowych poliestrów, brr, straszne uczucie na skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:22 Białą. Albo satyna bawełniana 300 nitek, albo perkal 300 nitek - mam obie, nie mogę się zdecydować, którą wolę. >Czy taka np pościel do Was przemawia czy absolutnie nie? Absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Pytanie łóżkowe 🙃 17.01.22, 14:28 bawelna, nie znosze kory i przescieradel frotte. Bardzo lubie wzorzysta posciel ale niestety we wlasnej sypialni mam raczej gladka bo wymyslilam sobie na jedna sciane superwzorzysta tapete (na sciane na ktorej jest wezglowie lozka) i teraz nie moge dodawac wzorkow bo wszystko mi sie bedzie gryzlo. Odpowiedz Link Zgłoś