milva24 20.03.22, 07:58 Fajny papież Franciszek pochyla się nad ofiarami wojny. Jak myślicie, kogo wymienia w pierwszej kolejności? wiadomosci.wp.pl/papiez-o-rosyjskich-zolnierzach-biedacy-ostry-komentarz-terlikowskiego-6748987695999744a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marinella Re: Fajny papież 20.03.22, 08:18 No co za k.u.r.w.a pożyteczny idiota, aż mi się ciśnienie podniosło Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:26 Może Watykan też ma jakieś udziały w Gazpromach i nie na rękę mu otwarte potępienie najeźdźcy i mordercy. W ogóle by mnie to nie zdziwiło Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:49 marinella napisał(a): > No co za k.u.r.w.a pożyteczny idiota, Żaden idiota. watykan i kreml od lat są w znakomitej komitywie i ręka w rękę zajmują się zwalczaniem zachodniej "zgnilizny". Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:52 milupaa napisała: > Serio? Przy 71% prawosławiu? Oczywiście. Prawosławni to bracia w wierze. A pieniądz nie śmierdzi. Sporo swego czasu np. "Polityka" o tym pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:31 najpierw się wykręcał od nazwania rosji winnym wojny a teraz wprost obwinia ofiarę. przynajmniej wreszcie się odsłonił i przestał kluczyć. wypadało by watykan objąć sankcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Fajny papież 20.03.22, 08:39 Nihil novi, ale pamiętajcie że sezon komunijny się zbliża i trzeba fajna sukienkę kupić, może we francuskim orsay'u, co dalej finansuje terroryzm Putina? Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:10 Wiesz, jak im gwalcone dzieci nie przeszkadzaja w chodzeniu do kosciolka, to i slowa papy frania po nich splyna. Te typy tak maja. Odpowiedz Link Zgłoś
agaagaaga123 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:18 ale może zadziała presja "bojkotujemy każdego, kto się nie wycofał z Rosji albo popiera" też ważniejsza, niż gwałcone dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:46 agaagaaga123 napisała: > ale może zadziała presja "bojkotujemy każdego, kto się nie wycofał z Rosji albo > popiera" też ważniejsza, niż gwałcone dzieci. Nie zadziała. Te wszystkie arweny czy loty_w_kosmos będą tak samo, jak dotąd, 3,14erdoliły, że ich ksiądz jest w porządku (zbiórkę na ukraińskich uchodźców nawet dobrodziej ogłosił!) i co niedzielę, jak dotąd, będą ganiać wspierać tę czarna mafię. I nie przestaną, nawet jak bergoglio wprost pobłogosławiłby putina. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:47 Mam nadzieję, że nikt już nie jest zdziwiony. Od dawna wiadomo, że kreml finansuje różne prawackie, odwołujące się do tej religii ruchy. No to pacynek się odwdzięcza. Odpowiedz Link Zgłoś
agaagaaga123 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:49 IMO jeszcze lepszy jest ten cytat, wskazujący wprost katolikom prawidłowe zachowanie w obliczu wojny: "Tutaj w Rzymie, w szpitalu Dzieciątka Jezus, są dzieci ranne w wyniku bombardowań. Co ja robię wobec wojny?" - pytał papież. "Czy się modlę? Czy poszczę? Czy czynię pokutę? Czy też żyję beztrosko, jak to zwykle bywa w czasie odległych wojen?" Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:53 Taa...post, modlitwa i pokuta, żadne tam pomaganie czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Fajny papież 20.03.22, 08:55 no wskazał tylko te poświęcenia, na które gotowy jest watykan Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Fajny papież 20.03.22, 09:47 Dokładnie, i które kosztują ich zero wysiłku 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Fajny papież 20.03.22, 23:17 U mnie jak klasztor i seminarium wolne były tak stoją nadal. Niby szef seminarium powiedział, ze moga przyjąc 40 osób...ale nic nie robią w tym kierunku. Zebrała sie grupa chętnych do pomocy, ubierzemy tych ludzi, nakarmimy....no jakoś tak czekają na rozwój wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Fajny papież 20.03.22, 08:55 Papież opala się godzinę dziennie przed najświętszym sakramentem w intencji Ukrainy, bo jest zmęczony… i to nie jest nieśmieszny żart, to cytat ze słów jego kolegi. Jak ktoś chce to załączę link. 🤬🤬🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Fajny papież 20.03.22, 08:59 Proszę posłuchajcie, jak Franek nabiera kolorów w niebiańskim solarium gdy giną dzieci m.youtube.com/watch?v=tKyN0I-3YMA Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Fajny papież 20.03.22, 08:57 O, watek dla tych zaciekle broniących Kk i modlitwy publicznej Bo już im brakowało i zaśmiecają inne wątki, posuwajac sie nawet do wulgaryzmów Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:00 A mnie się najbardziej chce śmiać z Terlikowskiego. On jest dość uczciwy wobec siebie. Przyjdzie mu jeszcze apostazji dokonać. Co do Franciszka, to ja złudzeń nie miałam, więc i oburzenia we mnie nie wzbudził. Każda instytucja religijna to źródło czystego zła. Czesem to widać bardziej, czasem mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:13 Mnie tam trochę Terlikowskiego szkoda. Sama poniekąd byłam na jego miejscu kilkanaście lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Fajny papież 20.03.22, 09:18 Mnie go nie szkoda. Chłop spłodził kilkoro dzieci, już dawno powinien nauczyć się myśleć samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 09:19 milva24 napisała: > Mnie tam trochę Terlikowskiego szkoda. Sama poniekąd byłam na jego miejscu kilk > anaście lat temu. No właśnie, co w tym śmiesznego, że gość przeżywa rozczarowanie? Przynajmniej nie jest bezrefleksyjny - miliony zamykaja oczy i udają, że deszcz pada, on tego nie robi i naraża się na obelgi i ze strony przeciwników kk i fanatyków tegoż. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Fajny papież 20.03.22, 09:23 Gość przeżywa rozczarowanie od tylu lat, że staje się to już żałosne. I przeżywa rozczarowanie, bo nagle JEGO to może dotyczyć. A może i dotyczy. Jak JEGO nie dotyczy, to cóż, rozczarowania nigdy nie ma polskatimes.pl/tomasz-terlikowski-urodzenie-dziecka-z-ciezkimi-wadami-nie-jest-kwestia-wyboru/ar/c15-15262434 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 09:36 Toż nie mówię, że ta krytyka nie ma żadnych podstaw - jego zachowanie jak najbardziej jest postrzegane jako "żałosne" przez obie strony, właśnie z tego powodu, że gość nie ustawia się bezrefleksyjnie na skrajnej pozycji. A że jego refleksje na taki czy inny temat mogą być przez część ludzi uznane za brednie, to już inna sprawa. Nie łyka jednak jak gęś kluski absolutnie wszystkiego i nie zamyka wygodnie oczu, jak to czyni duża część jego współwyznawców - można jego postawę nazwać głupią, żałosną i jaką tam jeszcze, ale w mojej ocenie facet przynajmniej odrzuca koniunkturalizm i stara się być uczciwy wobec siebie. To, z ktorymi jego poglądami mi nie po drodze, to zupełnie osobna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:30 Wiesz, ja się ogarnęłam umysłowo przed dwudziestka. Rozumiem, że mężczyźni dojrzewają wolniej, ale trzydzieści lat? To nie jest głupi człowiek. Jeśli nawet papież jest obrzydliwy, to może czas zaakceptować, że to po prostu obrzydliwa instytucja po całości? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:38 To jeszcze kwestia jak bardzo byłaś zaangażowana. Ja byłam oazową dziewczyną, Lednica, pierwsze piątki, koronki do miłosierdzia bożego, gorzkie żale, JPII...Trudno jest uznać, że to w co się głęboko wierzyło jest kłamstwem, a kiedy się już to uzna nagle powstaje pustka. Ja się ogarnęłam, ale nie jest mi łatwo nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:41 Ja byłam wychowywana w zborze ŚJ. Czyli pranie mózgu na całego. I, po przemyśleniu, nigdy nie wierzyłam w istnienie boga. 😁 Czyli da się. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:45 No widzisz a ja wierzyłam i to bardzo. I to przyjrzenie się jego sługom i ich poczynaniom sprawiło, że przestałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Fajny papież 20.03.22, 19:01 Milva, ja też z oazy. I też byłam kiedyś tam, gdzie jest Terlikowski. Ale lepiej mi tu, gdzie jestem dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 09:44 gulcia77 napisała: > Wiesz, ja się ogarnęłam umysłowo przed dwudziestka. Rozumiem, że mężczyźni dojr > zewają wolniej, ale trzydzieści lat? > To nie jest głupi człowiek. Jeśli nawet papież jest obrzydliwy, to może czas za > akceptować, że to po prostu obrzydliwa instytucja po całości? > Napisz to Terlikowskiemu, mnie nie musisz przekonywać, bo się z powyższym zgadzam. Zresztą w tzw. realu na wlasne oczy widzę takich terlikowskopodobnych, którzy się z wielkim bólem i zdziwieniem ogarnęli - i to też nie byli głupi ludzie, tylko wychowani w religijnych rodzinach i uformowani od dzieciństwa do konkretnych postaw - bo jednak jeśli ktoś w ogóle mysli, to raczej trudno nie zadać sobie pewnych pytań i nie skojarzyć faktów. Chodzi mi raczej o to, że nie ma się co dziwić "ile mu to jeszcze zajmie" - mało to wątków, ile zajmuje odcięcie sie od toksycznej rodziny niektorym? To jest podobny mechanizm. Może powinna być terapia na nfz dla takich przypadków, przecież to jest (właśnie dla takich zaangażowanych, bo jeśli ktos jest czlonkiem kk tylko formalnie, to jest to tylko formalność, ale to chyba nie ten przypadek) tak jak wychodzenie z sekty de facto. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Fajny papież 20.03.22, 19:39 Ale o co Wam chodzi z tym Terlikowskim? Przecież on otwarcie krytykuje papieża: ""To nie jest język Ewangelii, to nie jest język dyplomacji, to jest język fałszu". To ostatnie słowa Terlikowskiego o papie franiu. Z Terlikowskim można się nie zgadzać, ale on akurat konsekwentnie rąbie kościół, np. w sprawie pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 19:43 No i dokładnie o tym piszemy - on wciąż wierzy, że jego odezwy nie są wołaniem na puszczy i że można byc w kk i uczciwym czlowiekiem, a poprzedniczki sie zżymają, że mu długo schodzi dojście do konkluzji, że jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 09:22 milva24 napisała: > Fajny papież Franciszek pochyla się nad ofiarami wojny. Jak myślicie, kogo wymi > enia w pierwszej kolejności? > > wiadomosci.wp.pl/papiez-o-rosyjskich-zolnierzach-biedacy-ostry-komentarz-terlikowskiego-6748987695999744a W ogóle nie jestem zdziwiona, w końcu jego poprzednik błogosławił oddziałom Hitlera, jeszcze inny uspokajał mającą skrupuły Marię Teresę, że zabór Polski jest ok i co to w ogole za rozkminy, czy brać udział, czegóż się zatem spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Fajny papież 20.03.22, 09:27 Czasy się zmieniły i ludzie wierzą, że to ludzki, dobry papież, że on nieczuły jest na kasę. To się przejechali. Gnój moralny w kk jest na wszystkich piętrach Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Fajny papież 20.03.22, 09:49 Papa prezentuje postawę nie tylko typową dla Watykanu ale i Ameryki Płd., z której pochodzi. Poczytajcie w mediach, co Latynosi mówią o tej wojnie- kopara opada. Dla nich Rosja jest tym, czym Ameryka była dla Polaków za komuny i żadne fakty tego nie zmienią😐 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Fajny papież 20.03.22, 15:00 lella_two napisała: > Dla nich Rosja jest tym, czym Ameryka była dla Polaków za komuny i żadne fa > kty tego nie zmienią😐 Tak bym chciala zeby doswiadczyli ruskiego miru. Oj jak im tego zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Fajny papież 20.03.22, 09:24 Jasno widać co jest dla kk ważne, widać czy ważni są ginący ludzie, dzieci, czy wpływy do kasy i układy polityczne. Niektórzy wierzyli, że ten papież jest inny, ludzki, że naprawdę myśli o zwykłych ludziach... No to się w końcu przekonali. Jeśli to nie skłoni ludzi do odejścia od KK ( do Boga naprawdę można się modlić w domu a nie w budynkach użyteczności organizacji przestępczej) - to ja już nie wiem co może... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Fajny papież 20.03.22, 09:32 Nic nie pomoże, mają od kołyski wdrukowywane zasady i swoje miejsce w szeregu, wyrwać się z tego jest trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Fajny papież 20.03.22, 10:15 Da się, też od kołyski miałam wydrukowane i to tak, że do zakonu chciałam iść. Szansa jest, kk bardzo pięknie pokazuje jaki jest naprawdę, tylko trzeba posłuchać, pomyśleć i wyciągnąć wnioski. Tak wiem, że to wielu przerasta, ale niektórzy dadzą radę Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fajny papież 20.03.22, 10:54 No ale KRK dostaje jakas kase od Rosji? Przeciez tam prawoslawie Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 11:11 Prawosławie to również i biznes, i chrześcijaństwo. Wzajemna niechęć to raczej PR niż rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 09:34 BTW, ja tam się ani nie modlę, ani nie poszczę ( no może trochę, bo mi toczeń upomniał się o jelita), ale pomagam, jak umiem żywym ludziom obok mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Fajny papież 20.03.22, 09:44 Czyli robisz więcej niż wszyscy papieże świata razem wzięci😉 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Fajny papież 20.03.22, 10:30 Postawa papieza jest sprzeczna z tym co kosciol katolicki tu w UK robi. Slaby to kosciol ale zaangazowany bardzo w zbiorke pieniedzy i wszystkiego dla Ukrainy. Widze bo codziennie przechodze dwa razy idac do szkoly po dziecko i ze szkoly. Tak raz w tyg laduja rzeczy rano ktore maja jechac do Polski Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Fajny papież 20.03.22, 13:06 Ooo! Lewak Bergoglio po 9 latach pontyfikatu podpadł lewakom. Cud. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Fajny papież 20.03.22, 23:39 jadwiga1350 napisała: > Cud. żaden cud, katolko. Lewactwo ma ateizm wpisany w dna, więc żadni ziemscy przedstawiciele waszego panbuka nie budzą w nas żadnej sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 13:16 Jestem mega rozczarowana papieżem. Wysłał matkę boską Fatimską do Lwowa by "zawierzyć jej Ukrainę i Rosję" . noż ku....... i jeszcze z tym rosyjskim guru cerkiewnym rozmawiał.. Wielu zakonników i szarych księży tam na Ukrainie jest i pomaga naprawde. Załatwiają jedzenia i ewakuację koscielnymi kanałami. Ale takie stanowisko "ojej, ta wojna taka zła dla wszystkich" - gdy jedni przyjechali zabijac a drudzy się bronią??? nie do pojęcia. Czy dziadek papież już zdemanciał i mu tam prawdy nie mówią?? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Fajny papież 20.03.22, 13:24 Bo on pewnie chce lecieć w ekumenizm i dialog między wyznaniami, więc nie będzie się wychylał, żeby sobie stosunków nie popsuć.. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 13:46 O konfrontacji Swietej Rusi przeciwko kolektywnemu Zachodowi -Artemy Vladimirov - SZOK! ale co tu można popsuć ? układy z takim oszołomstwem?? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Fajny papież 20.03.22, 13:40 To może czas dorosnąć do tego, że nijakiego boga ni ma, a ci, co się podają za jego przedstawicieli powinni okazać listy uwierzytelniające, że tak Tuwimem polecę. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 13:49 a to chyba nie twoja sprawa kto sobie chce w co wierzyć. Ale papież jako "szef" dużej grupy ludzi ma takie same zobowiązania jak szef każdego innego państwa. A obywatele powinni tak sama od niego wymagać jasnego określenia się jak wymaga się od rządu Niemiec czy szefa Auchan. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Fajny papież 20.03.22, 13:33 Pochylamy się nad tymi biedakami, którzy musieli się zmęczyć gdy strzelali do tych dziadków w domu opieki: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28241649,wojna-w-ukrainie-rosjanie-ustawili-czolg-przed-domem-seniora.html#s=BoxMMtImg2 I pamiętajmy, że to tylko wojna Putina, Rosjanie są tylko na ćwiczeniach i myśleli że ten dom starości to strzelnica. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 13:51 Przypuszczam, że papież wzdycha ogólnie nad tym, ze wojna jest zła też dla żołnierzy okupanta , zakładając że nie wszyscy to zwyrodnialcy. Ale tu jest wojna i naprawdę ktoś powinien go uświadomić że albo się jasno opowie za napadniętymi przeciw napadającym albo stanie się w oczach wielu wspólnikiem kolaborantów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 13:56 Uświadomić? On się urodził wczoraj czy jest niesprawny intelektualnie? Gość się kreuje (i jest kreowany przez przybocznych i wyznawców) na autorytet i przywodcę, nie usprawiedliwiajmy go teraz, że to nieswiadome dziecię we mgle, bo to bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Fajny papież 20.03.22, 13:58 to jak nasz papcio, z prawej przywódca, z lewej nieświadomy naiwniak, który nigdy nie słyszał o pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 14:50 Mój wujek już 20 lat temu odżegnywał JPII od czci i wiary a reszta rodziny solidarnie się za niego modliła, żeby mu rozum wrócił bo "naszego" papieża obraża. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Fajny papież 20.03.22, 15:11 milva24 napisała: > Mój wujek już 20 lat temu odżegnywał JPII od czci i wiary a reszta rodziny soli > darnie się za niego modliła, żeby mu rozum wrócił bo "naszego" papieża obraża. Z ciekawości: dzis ta reszta rodziny nadal jest tak jednomyślna, czy ktoś z nich oddalił się ze swym rozumem w kierunku myślenia wujka? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 16:29 Jedynie ja się oddaliłam, reszta dalej tkwi w swych przekonaniach a jednej ciotce odje...ło w stronę radia maryja. I nie mam wątpliwości, że za mój powrót na łono kościoła świętego też się modlą. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Fajny papież 20.03.22, 16:31 A, nie, jeszcze o jednym kuzynie, synu tej ciotki od radia maryja nic nie wiem bo praktycznie nie utrzymuje kontaktów z rodziną to może on też coś tam, ale to raczej moje domniemania. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Fajny papież 20.03.22, 14:55 No wiec jak by to powiedziec. Chyba czas na krok ostateczny i wypisanie sie juz oficjalne z tej przestepczej organizacji katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 14:57 Podobno papież chce przyjechać na ukrainę. Już są pogłoski że jeśli tak się stanie to go zabiją, wypełni się 3 tajemnica fatimska i bedzie 3 wojna. www.facebook.com/vaticannewspl/videos/373383891348563 Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 15:00 www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2022-03/bp-dziurach-strzezcie-sie-zrownywania-agresora-i-ofiary.html?fbclid=IwAR2mtRhtr0rC0DRAu6n8SROtGwLW23Hvmeze50xyxK3EtnITABoE35ud2TM Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Fajny papież 20.03.22, 15:48 Pal licho, że żałuje tych młodych rosyjskich żołnierzy. Ale on tam pyta, co robisz z tą wojną? Czy pościsz, pokutujesz i się modlisz. Tak, oczywiście, to najbardziej pomocne co można zrobić, jak obok zabijają dzieci. Oczywiście trzeba po równo modlić się za ofary i agresorów, tak po chrześcijańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Fajny papież 20.03.22, 19:17 Ja poszczę, politykę, modlę się. Oraz robię rzecz jeszcze ważniejszą - daję księdzu pieniądze, aby się modlił, bo będzie to jeszcze skuteczniejsze. No i wysyłam do Torunia pieniądze. Żartowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Fajny papież 20.03.22, 17:54 można gdzieś dotrzeć od oryginalnej wypowiedzi papieża? nie żebym broniła papieża, ale ostatnio jest tak dużo fakenewsów, przekręconych wypowiedzi, że chciałabym dotrzeć do źródła www.vaticannews.va/pl/papiez/news/2022-03/papiez-agresja-na-ukraine-jest-barbarzynska-i-swietokradcza.html Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 18:33 m.niedziela.pl/artykul/78533/Papiez-tylko-milosc-moze-ocalic-rodzine www.ekai.pl/wojna-nie-jest-odlegla-jest-na-wyciagniecie-reki/ Odpowiedz Link Zgłoś
juztubylam Re: Fajny papież 20.03.22, 18:39 polskatimes.pl/pomyslmy-o-rosyjskich-zolnierzach-biedakach-o-tak-wielu-ukrainskich-papiez-o-wojnie-na-ukrainie/ar/c1-16108227 Papież wzywa do zakonczenia wojny, po ludzku żałuje niepotrzebnych śmierci, po chrzescijansku. Tylko, że to jest moment gdzie trzeba potępić konkterne osoby, patriarchę rosji, putina, jego popleczników. A tego brak. Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniafelek Re: Fajny papież 20.03.22, 19:40 Kościół katolicki to zwykła bandyterka jest. Nie dziwi nic... Odpowiedz Link Zgłoś
sinlivya Re: Fajny papież 21.03.22, 16:03 Andrea Tornielli uważa za szczególnie bolesny fakt, że obecna wojna obejmuje dwa sąsiadujące ze sobą narody chrześcijańskie, które łączy ten sam chrzest a większość wyznawców modli się w tym samym obrządku. Oprócz ofiar pośród ludności, wojna niesie ze sobą także ogromne straty materialne, których niwelowanie potrwa latami, a jeszcze więcej czasu zajmie uleczenie z ran powstałych w sercach na skutek nienawiści i przemocy. Dyrektor wydawniczy mediów watykańskich przypomniał o powtarzanych przez Papieża słowach o trzeciej wojnie światowej w kawałkach i o jego stanowczym sprzeciwie wobec użycia bomby atomowej oraz handlu bronią. Tornielli wskazał na cechę charakterystyczną stanowiska ostatnich Papieży wobec konfliktów, które wybuchają na świecie: „Tradycją nauczania papieskiego jest to, że podczas rozpoczętych już wojen, agresorzy nie są nazywani z imienia i nazwiska. Papieże nie wskazują ich nie dlatego, że chcą ich ukrywać, czy z jakiegoś innego powodu dyplomatycznego, ale po prostu dlatego, że nigdy nie chcą zamknąć drzwi do możliwego dialogu. Ich celem zawsze pozostaje ocalenie ludzkich istnień oraz doprowadzenie w najszybszy możliwy sposób do negocjacji. Widzimy to w przypadku wszystkich Papieży XX wieku i w tym znaczeniu Franciszek działa w duchu swoich poprzedników. Celem działania Papieża jest stawanie po stronie ofiar oraz poszukiwanie sposobu, aby więcej ich nie było. To jest najważniejszy motyw, który przyświeca mu w kierowaniu apeli. To nie oznacza nigdy umieszczanie na tej samej płaszczyźnie agresora i zaatakowanego, bez rozróżniania ich, ale jest to wyraz myślenia w duchu odpowiedzialności o przyszłości.“ W podstawach psychologii i interwencji kryzysowej jest przecięż potwierdzenie ofierze, że ten drugi jest katem, nazwanie tego. Takie przemilczanie sprawstwa i litowanie się nad obojgiem a nie nad ofiarą to jak wtórna wiktymizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Fajny papież 21.03.22, 16:08 Trzymam kciuki, że rozsadzi KRK od środka 😁 Odpowiedz Link Zgłoś