Dodaj do ulubionych

Puste półki w sklepach

16.04.22, 11:22
Właśnie wróciłam z zakupów. Byłam w trzech okolicznych sklepach i w żadnym już nie było: jajek, białej kiłebasy, sałaty lodowej i zwykłych herbatników. Zakupy planowałam zrobić w jednym sklepie, jak co roku, ale musiałsm oblecieć trzy w poszukiwaniu kapusty pekińskiej. Nie plajuję jakichś wielkich świąt i mega szykowania więc wcześniej nie robiłam zakupów. Myślałam, że jak co roku wstanę rano i kupię to czego potrzebujemy. Robimy po prostu kilka potraw, sałatek i ze dwa ciasta jakie lubimy. Nic wielkiego. Akurat my przeżyjemy bez białej kiełbasy czy jajek (jajka mam) ale jestem w lekkim szoku.
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:24
      To prowokacja ?kto planuje zakupy w środku Świąt?
      • kamin Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:33
        Święta w PL zaczynają się jutro.
      • perspektywa Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:35
        Akurat to nie prowokacja. Ja mogę zeżreć mniej w święta i dobrze mi to zrobi. Chętnie podzielę się z Ukraińcami tym co mamy na sklepowych półkach. To nie ich wina, że ten skur..... i morderca zabrał im normalne życie. Białą kiełbasę mogę zjeść kiedy indziej. Kruche ciastka zastąpię biszkoptami jako spód ciasta, które mam w planach. Napisałam, bo przez całe lata byliśmy rozbestwieni pełnymi półkami, a tu zonk. I żeby nie było, nie zjemy w święta białej kiełbasy, mąż chciał po nią do Auchana jechać, tak wyjątkowo, mówił. Zjemy to co mamy i też będzie dobrze.
        • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:49
          Nie sadze ze jak zjecie kiedy indziej to będzie to samo, będzie smutny i cierpki smak
          Dobra nauczka żeby sobie planować życie
          Ja żurek i rzezuche kupiłam już ze trzy miesiące temu Bo mam oczy szeroko otwarte
          • perspektywa Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:46
            Bez przesady. Jakoś nie odbieram braku białej kiełbasy jako końca świata. Bardziej jestem zaskoczona. Niby wiem co mnie otacza i ogarniam rzeczywistość, a jednak puste regały w sklepie jakoś tak mnie zadziwiły. Pamiętam to tylko z dzieciństwa.
          • gralam.w.familiadzie Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:53
            Jakbyś miała oczy szeroko otwarte kupiłabys rok temu i żarła do tej pory. 🤷
            • perspektywa Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:48
              Jadłam tydzień temu. Nie pomyślałam żeby zachować na święta. Zeżarliśmy z mężem wszystkie. 😀 Jutro zjemy śląską.
        • ichi51e Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:55
          myślisz ze Ukraincy tak się rzucili akurat na biała kiełbasę i masło?
    • aga.doris Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:26
      Trzeba było jutro rano skoczyć do Żabkiwink
      • georgia.guidestones Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:48
        aga.doris napisała:

> Trzeba było jutro rano skoczyć do Żabkiwink
        Wszystkie okoliczne zamykaja sie dzis wieczorem tongue_out
    • suki-z-godzin Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:27
      Jesteś w szoku, że nie nazamawiali na zapas sałaty i kapusty pekińskiej, które jeśli nie zejdą, we wtorek będą się nadawały głownie na kompost?
    • turbinkamalinka Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:29
      A daj spokój. Wczoraj byłam w Biedronce. Półki puste. Po warzywach i owocach puste skrzynki, większość mięs wyszła. Biała kiełbasa akurat była. Z jajek faktycznie chyba wykluły się kurczaczki i uciekły. Pierwszy raz od dłuższego czasu wyszłam z biedronki zostawiając tylko 40 zł. Musiałam oblecieć wszystkie okoliczne sklepy (jeszcze 4 mam blisko) i "sztukowałam" zakupy. Pieczarek wczoraj nigdzie nie dostałam, dopiero dziś o 7 rano ostatni kg zabrałam.
      • thea19 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:57
        Byłam wczoraj w dwóch lidlach koło południa i wszystko było poza dżemem malinowym.
    • umi Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:31
      Jutro i pojutrze sklepy beda zamkniete. Gdyby zamowili wiecej, to musieliby placic za lodowki te 2 dni. Malo oplacalne, zwlaszcza dla malych sklepikow.
      #niekupujnaostatniachwile
      #babkawsklepietezczlowiek
      #wZabietowszystkobedzie
      • dramatika Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:50
        umi napisała:

> Jutro i pojutrze sklepy beda zamkniete. Gdyby zamowili wiecej, to musieliby pla
        > cic za lodowki te 2 dni.

To nie jest kwestia świąt. Od jakiegoś roku w biedrze są wieczne braki, ale nie wiem, może to kwestia złego zarządzania.
        • umi Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:23
          Moze oszczedzaja na pradzie, jesli chodzi o lodowki. Przy tych cenach taniej kiedy chociaz czesc nie dziala. Albo faktycznie posypalo im sie zarzadzanie. Komus za malo placili i uciekl, a ktos nowy za ta pesnje nie ma kwalifikacji albo jeszcze doswiadczenia tongue_out
          • aamarzena Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 23:45
            W "mojej" biedronce tak jest od zawsze. Wieczne braki a to marchewki, a to warzyw ogółem, a to w mięsach pustki, wieczne problemy z dostaniem mleka bezlaktozowego. Moim zdaniem to kiepskie zarządzanie.
            Dzis męża wysłałam kolo pierwszej do sklepu (ale nie biedry) po jaja, bo sobie uswiadomilam, że mam za mało. Mowil, że jaj było duzo. Więc pewnie zależy od sklepu.
            • mysiaapysia Re: Puste półki w sklepach 17.04.22, 18:11
              Tak samo u nas w najbliższej Biedronce. Wieczne braki. A w następnej Biedronce oddalonej o 10 minut na piechotę jakoś braków nie ma, mimo że np. dojazd tirem jest tam trudniejszy, bo mieści się w starym budynku z innymi sklepami.
    • anorektycznazdzira Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:31
      A ja muszę zrobić rundę w poszukiwaniu zakwasu na żurek suspicious
      • mak_z_figa Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:48
        To się spiesz, bo dziś sklepy do 13 czynne
      • saszanasza Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 18:22
        anorektycznazdzira napisała:

> A ja muszę zrobić rundę w poszukiwaniu zakwasu na żurek suspicious
        >
        >
        odkąd stwierdziłam, że zrobienie żurku/barszczu białego jest kurwesko proste, a do tego smak zupełnie inny, robię sama, tyle, że niestety to trzeba robić z 2-3 dniowym wyprzedzeniem.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:33
      No a my przeżyliśmy miłe zaskoczenie, bo mąż poszedł rano do mięsnego i był sam jeden, a mięs i nie tylko - do wyboru do koloru. smile W biedrze faktycznie przetrzebione półki, ale chociaż ludzi mniej niż wczoraj, w sumie to tylko rzodkiewki i szczypiorku nie było, na szczęście w osiedlowym warzywniaku były - i to było jedyne miejsce, gdzie się wystał, bo kolejka duża.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:34
        Dodam, że część zakupów już wcześniej zrobiona, więc to nie tak, że wszystko zostawiliśmy na ostatnią chwilę tongue_out
      • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:47
        No właśnie te mięsa Które zostanąwe wtorek RaniuSieńko będą szorować płynem do mycia naczyń i myjką żeby z powrotem nadawały się do sprzedaży
    • 35wcieniu Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:34
      Obstawiamy - czy w poniedziałek zgodnie z tradycją pojawi się jakaś forumka "w lekkim szoku" że sklepy są zamknięte?
      • little_fish Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:51
        Powinna się pojawić już dziś, zdziwiona że markety oo południu nieczynne 😉
      • skumbrie Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 17:12
        W poniedziałek zjawi się kozica oburzona, że placówka dziecka o 8.05 była zamknięta na głucho.
        • little_fish Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 18:57
          Wtorek to był 🤣🤣🤣
    • picathartes Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:43
      Trzeba było rano wstać 😜
      Ja byłam o 8 rano pod pierwszym sklepem, piękny wybór wszystkiego, jak nigdy! Za to w drugim supermarkecie (wielki i super wyposażony) o 8:45 trzeba było na wózek czekać 😂. Po prostu ludź na ludziu. Półki jednak wyładowane, jedynie co najlepsze sałaty w połowie już poznikały.
      Przypuszczam, że do południa połowy towarów nie będzie.
      Z niespodzianek - ograniczenia na zakup oleju, mąki, drożdży i papieru toaletowego (🙈) ze względu na wojnę.
      • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:47
        A ty dalej nie poszłaś na ten kurs zarządzania czasem???
        • picathartes Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:52
          > A ty dalej nie poszłaś na ten kurs zarządzania czasem???

Etam.
          Wzięłam se dwa tygodnie urlopu 😜
          • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:11
            Jakim cudem nie znalazłaś czasu przez dwa tygodnie żeby zaplanować 30 minut żeby zrobić zakupy w rozsądnym terminie bez ścisku i walki o koszyk ?
    • cysorz-bez-poczty Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:53
      Jakie puste półki?
      Byłem dzisiaj w carrefourze i regały były pełne wszelakiego dobra.
    • login.na.raz Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 11:58
      Ja też się zdziwiłam. A Carfourze półki z mlekiem (w butelce, 3,2%) były puste jak wczoraj poszłam po mleko. W jedzeniu dla kotów też pustki - tylko jakiś najgorszy sort został.
    • mama-ola Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:01
      U nas też wczoraj w supermarkecie prawie nic nie było. Dziś rano mąż poszedł jeszcze raz (bo o 7 była dostawa), ale nie dostał wszystkiego, np. pieczarek nie było.
      • igge Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:22
        My zrobiliśmy szybkie zakupy w kaufie w środę i wszystko było. Zapomniałam oleju i przypraw 2 kupić ale trudno mam oliwę.
        Potem jeszcze w czwartek z powodu kaprysu babci i dla niej musiałam, też szybko, oblecieć bazarek kolorowy, to coś tam w stylu 5 pęczków natki, soki itp dokupiłam.
        Specjalnego tłumu nie było. Mały ogonek przed jednym z mięsnych stoisk. Braków absolutnie żadnych.
        Nie chciałam czasu w sklepach tracić to zakupy świąteczne zajęły max 2 x po półtorej godziny i mamy wszystko, co chcemy.
        • panna.nasturcja Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:20
          Rety, to jakiś kosmos dla mnie jest. Nie chciałaś tracić czasu i dlatego zakupy na dwa dni świąt zajęły Ci trzy godziny?
          • aamarzena Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 23:53
            Moze liczy z dojazdem plus przejście dużego marketu, nawet z lista, potrafi zająć co najmniej 45 minut, jeśli to jakieś większe zakupy. A jeśli to sklep, w którym nie bywasz często to znalezienie potrzebnych produktów zajmie więcej czasu niż w sklepie, który znasz.
            • georgia.guidestones Re: Puste półki w sklepach 17.04.22, 15:14
              aamarzena napisała:

> Moze liczy z dojazdem plus przejście dużego marketu, nawet z lista, potrafi zaj
              > ąć co najmniej 45 minut, jeśli to jakieś większe zakupy. A jeśli to sklep, w kt
              > órym nie bywasz często to znalezienie potrzebnych produktów zajmie więcej czasu
              > niż w sklepie, który znasz.
              Zdecydowanie, przeciez nawet czesto po ikei (cel: konkretny zakup 1-2 rzeczy) nie chodzi sie poltorej h razem z piciem tam kawy
    • anilorak174 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:15
      Ja tylko przeżyłam małe zdziwienie że o 8 rano w piekarni juz było wymiecione pieczywo (czynne od 7...).
      • maslova Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 15:27
        A ja przeżyłam szok, że syn poszedł o 10.00 po chleb, okazało się że nie dość, że nie było kolejki, to w dodatku chleb był jeszcze gorący. Zwykle przed świętami lub długimi weekendami w naszej piekarni trzeba polować na chleb.
    • pyza-wedrowniczka Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:18
      Byłam w Kauflandzie po kilka rzeczy, bo sałatkę i pasztet warzywny wymyśliliśmy wczoraj wieczorem zrobić. Wszystko było (na jajka nie patrzyłam, bo je kupiłam wcześniej) i ludzi raczej tyle, co każdego innego dnia.
      • eriu Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:06
        Kupiłam jajka w kauflandzie o 12.30 wink
    • no_name33 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:19
      Nie szukałam białej kiełbasy i jajek, ale innych produktów i faktycznie puste półki.

Robie zakupy co sobotę i powiem tak: ludzi powaliło. Dwa dni wolnego. Dwa!

Święto brzucha to się powinno nazywać.
    • szmytka1 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:41
      Ja byłam w markecie i na dziale mięsnym o godz 10 nie mielili mięsa i nie kroili maszynowo, bo chcą iść wcześniej do domu. Sklep czynny do 13. Nie było chleba. Jajka i reszta z twojej listy było.
    • ewcia.1980 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 12:46
      No straszne rzeczy u ciebie......
      Że też na chwilę przed zamknięciem sklepów na 2 dni nie na w nich pełnego asortymentu świeżych warzywek czy białej kiełbachy, której po świętach przez jakiś czas zapewne nikt nie kupi.
      No szokujące!!!
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:44
      Jestem w lekkim szoku że nie wiesz, ze już w pt. o 17h tego w sklepach nie ma.
      Specjalnie jechalam w czwartek o 20h na zakupy, po: masło, jajka, pieczarki, łososia, zieloną pietruszkę, bo w pt. po poludniu już nie kupisz.
      • gralam.w.familiadzie Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:56
        Niektóre forumki są oderwane od rzeczywistości, i zadziwione, że przed świętami, w sobotę, biedronki nie są pełne i całodobowe.
        • ewcia.1980 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 15:22
          U mnie przez prawie cały tydzień Biedronka była czynna do 23.30.
          A dzisiaj do .... 13.00
          Więc naprawdę trzeba dużo złej woli albo oderwania od rzeczywistości żeby mieć pretensje, że dziś przed południem sklep nie był zaopatrzony na full produktami o krótkim terminie przydatności do spożycia.
    • lot_w_kosmos Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:56
      Ja największe braki zauważyłam w biedronkach.
      Też zostawiłam zakupy na wczoraj i musiałam niestety zrobić mały objazd.
      Ale żeby dramat był, to nie.
    • lily_evans011 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 13:58
      A ja dzisiaj ze zdziwieniem zobaczyłam nową , świeża sałatę lodową, której wczoraj np. nie było. W netto.
    • annaboleyn Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 14:07
      Z biedronek wszystko wymiecione, bo tam jest najtaniej, po prostu.
      • joana012 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 15:19
        Ja byłam rano i półki pełne. Zawsze jest problem ze świeżym chlebem dlatego kupuję wcześniej i mrożę ale reszta...?
        • annaboleyn Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 15:46
          Wiesz, ja tak dywaguję, bo tym razem wszystko kupiłam wcześniej, ale skoro ludzie donoszą, że akurat w biedronkach wymiecione... smile
          • krolewska.asma Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:54
            Wszystko tylko nie majonez ale akurat majonez to najważniejsza rzecz
            Gratki
            • annaboleyn Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 17:13
              Majonez sobie ukręciłam, kochanieńka, ale dzięki, że pytasz wink
    • heca7 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:04
      U mnie pustych półek nie zanotowałam. Jajka w pudełkach stały w co najmniej 5 rodzajach. Za to w ciągu ostatnich dni objechałam wszystkie okoliczne sklepy w poszukiwaniu cukrowych baranków! I w tym roku po raz pierwszy w życiu nie będzie na święta! Byłam w Lidlu, Biedronce, Stokrotce, Spaarze, dużych delikatesach na sąsiednim osiedlu , na bazarze, w lokalnym dużym spożywczaku a'la GS a nawet przy okazji przeglądu samochodu przyjaciółki w desperacji zaszłam w do supermarketu w Wiązownie pod Wawą. NIGDZIE ani śladu baranka! A moje duże dzieci raz do roku pragną zjeść ten kawałek masy cukrowej w postaci owcy.
      • panna.nasturcja Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 16:32
        Heca, w blue city na jarmarku były. Wiem, ze od Ciebie to kawał drogi, ale coś mi się kołacze po głowie, ze Ty w Ursusie bywasz? To już blisko.
        • heca7 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 18:38
          Cholera, szkoda ,że wcześniej nie zapytałam. Męża bym wysłała smile
      • turbinkamalinka Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 22:55
        Heca a kojarzysz Jarton w Góraszce? Tam mój partner kupił ostatniego baranka i kurczaczka z cukru. Zapłacił 35 zł. Powaliło ludzi. Za 100g cukru tyle kasy
    • nena20 Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 18:42
      Kupiłam dziś wszystko, nawet słoninę i białą kiełbasę. Niestety w biedronce nie było mleka i to już od wczoraj. Kupiłam jakieś za dziką cenę około 4 zł. Bardziej martwią mnie ceny produktów. Biedronka leci sobie w kulki, ma drożej niż na moim ryneczku np. kg pieczarek prawie 12 zł a na ryneczku 9 zł. Jeszcze cenę zamrozili haha
    • bei Re: Puste półki w sklepach 16.04.22, 18:47
      Robiłam zakupy w środę, wszystko było!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka