Dodaj do ulubionych

oświaty kaganek

29.04.22, 19:33
W tym wątku można zanieść oświaty kaganek (lub krużganek) informując o rzeczy, której ludzie często nie wiedzą, a wy wiecie i was ta sytuacja denerwuje.
Zaczynam:
Nie ma czegoś takiego, jak "przesilenie wiosenne". Jest natomiast przesilenie zimowe i przesilenie letnie. Wiosenny i jesienny odpowiednik przesileń nazywa się "równonoc".
Jak wsiadamy na konia i chcemy ruszyć to NIE trzepiemy konia wodzami góra-dół, jak to czasem widać na westernach.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: oświaty kaganek 29.04.22, 19:39
      W sensie astronomicznym istotnie przesilenia są letnie i zimowe.
      Ale to nie jest jedyne znaczenie tego słowa.
      Za SJP PWN:
      1. «moment przełomowy, krytyczny w czymś»
      2. «przełomowy okres choroby następujący po jej najcięższym stadium»
      3. «moment, w którym Słońce osiąga największe odchylenie od równika»

I jak najbardziej przesilenie wiosenne może być, jak dla mnie najbardziej w znaczeniu 2, kiedy po tej resztce zimy nareszcie robi się wiosna i człowiekowi lepiej od samego patrzenia na małe listki
    • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 19:44
      Wielokropek nie ma wielu kropek, a zaledwie 3. Skrót od osiedle to nie jest oś., a skrót od tysiąca, to nie jest tyś. Jeśli ktoś zarabia 3000 tys. na rękę, to zarabia kupę kasy i nie należy mu współczuć. Linia oporu nie jest największa, największy jest opór.
      • berdebul Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:01
        Najmniejszy suspicious
        • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:07
          big_grin

• trampki_w_kwiatki Re: oświaty kaganek 30.04.22, 08:13
        Największa linia najmniejszego oporu! wink
        • czerwonylucjan Re: oświaty kaganek 30.04.22, 08:50
          Haha piekne
        • ursydia Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:53
          smile
      • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:05
        Masz rację, mnie te "tysie" wkurzają straszliwie.
        • leosia-wspaniala Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:35
          I mieszanie skrótów od gramów i groszy. I oczywiście TRZYSTA GRAM.
    • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 19:51
      asfiksja napisał:

> Jak wsiadamy na konia i chcemy ruszyć to NIE trzepiemy konia wodzami góra-dół,
      > jak to czasem widać na westernach.

A jak go trzepiemy??
      • asfiksja Re: oświaty kaganek 29.04.22, 19:52
        Nie trzepiemy, przykładamy łydkęsmile
      • ichi51e Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:11
        Konia startuje się noga. Mnie zawsze zastanawiało po co ludziom ostrogi
        • alicia033 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:16
          ichi51e napisała:

> Mnie zawsze zastanawiało po co ludziom ostrogi

Aha.
          • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:17
            O co chodzi? Piszcie tak, żeby niekoniowaci mogli zrozumieć.
            • alicia033 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:39
              magdallenac napisała:

> O co chodzi? Piszcie tak, żeby niekoniowaci mogli zrozumieć.

Ostrogi u konia to jak kolczatka u psów. W zasadzie niehumanitarna ale w przypadku niektórych psów (analogicznie: koni) inny skuteczny bodziec jest nieznany.
        • ciezka_cholera Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:37
          Ostrogi, podobnie jak munsztuk służą do dawania bardziej precyzyjnych pomocy. Niestety, wymagają o wiele wyższego kunsztu, trzeba być bardzo dobrym jeźcem, żeby używać ich poprawnie i delikatnie. Działają bardziej punktowo i są przydatne w bardziej subtelnej komunikacji z koniem. Nie są złem samym w sobie, ale jak jeźdźcowi lata łydka albo ręka, to są owszem tak. Na pewno nie służą temu, żeby koń czuł mocniej, a już na pewno nie powinny sprawiać bólu.
      • heca7 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:28
        Tzn pytasz jak się trzepie konia? Nie wiem, ale pytanie brzmi ciekawie suspicious
        • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:37
          Ja myślę, że bardziej przód-tył, niż góra - dół. No, ale mamy tu forumowych panów, tak chętnych do oświecania ematki w każdej innej sytuacji, na 100% mocno doświadczonych w temacie - może się wypowiedzą...?
          • asfiksja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:43
            Ale wy rozmawiacie o waleniu i nie mam na myśli ssaka morskiego.
            • 1matka-polka Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:03
              O ksiazce rozmawiają...

https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/5003000/5003815/962642-352x500.jpg
          • bywalec.hoteli Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:10
            Memfis, jako medyk wykształcony chyba sobie zdajesz sprawę ze nie ma różnicy między ruchem przód-tył i góra-dół
            • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 23:47
              Jako medyk wykształcony orzekam, że zupełnie inne mięśnie wowczas pracują.
      • ursydia Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:53
        Konia trzepać nie wolno. Ksiądz dobrodziej mówił.
    • daniela34 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 19:56
      Policja nie aresztuje ludzi. Policja dokonuje zatrzymania. O areszcie decyduje sąd.

Do sądu należy się stawić lecz nie wstawić. Wstawiać się absolutnie nie należy.

Nie ma skazania z pozwu cywilnego za naruszenie dóbr osobistych, natomiast może dojść do skazania z oskarżenia prywatnego za zniesławienie bądź znieważenie.

Pelnomocnik procesowy/obrońca w polskim sądzie nie zadaje świadkom pytań na stojąco i nie chodzi po sali rozpraw jak Richard Gere w "Chicago" (stępować też raczej nie powinien).
      • krwawy.lolo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:32
        Rozumiem, że postępowanie sądowe nie jest w rzeczywistości postepowaniem, niechby obrońca nazywał się Fred Astair? Ewentualnie Panem Wołodyjowskim, którego okiem nawet szerokim ... tongue_out
        • daniela34 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:40
          Ano nie jest. Takie rzeczy to tylko w kinie

m.youtube.com/watch?v=PjoS9xu_HyM
          • krwawy.lolo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:48
            Dzięki za linkę, aczkolwiek nie o to mi chodziło. Zadałem pytanie, czy ę w "stępować raczej nie powinien" było zamierzonym, czy nię. smile
            • daniela34 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:51
              Wiem o co pytałeś smile zauważyłam literówkę i zrozumiałam grę słów, aż tak ze mną źle nie jest. A link wrzuciłam i tak, bo to moja ulubiona scena. Ale to w procesie (postĘpowaniu) "ławowym."
              • krwawy.lolo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:57
                Piękni ludzie. Aczkolwiek Katarzyna jeszcze piękniejsza.
                P.S.
                Podoba Ci się Camila Cabello? Pambuk, piosenkarsko nie odróżnia się od tysięcy innych dziewcząt, ale z urody, prześliczna.
                • daniela34 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:03
                  Akurat obie panie (i Katarzyna i Kamila) są bardzo w moim guście.
          • annaboleyn Re: oświaty kaganek 01.05.22, 12:30
            daniela34 napisała:

> Ano nie jest. Takie rzeczy to tylko w kinie
            >
            > m.youtube.com/watch?v=PjoS9xu_HyM

Haha, zanim kliknęłam - byłam pewna, że to właśnie to ;D
      • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:38
        >Policja nie aresztuje ludzi. Policja dokonuje zatrzymania.
        A jeśli ktoś już stał, np na proteście?
        • daniela34 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 15:33
          Nawet jak leżał smile
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:46
            Bez sensu, kompletnie bez sensu....
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: oświaty kaganek 30.04.22, 11:41
        No i jeszcze a propos aresztu, areszt to nie więzienie, czyli kara, areszt stosuje się tylko w przypadku, gdy istnieje ryzyko, że zatrzymany da nogę, lub będzie mataczył w śledztwie.
      • ajr27 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 15:54
        Jeszcze z tej samej bajki: nie ma czynu karalnego o nazwie " gwałt". Jest przestępstwo zgwałcenia. No i pokrzywdzony to nie to samo co poszkodowany.
      • 1matka-polka Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:04
        Moja szwagierka ostatnio mowila, ze jej kolezanka musi sie wstawić do sądu🤔
        • daniela34 Re: oświaty kaganek 01.05.22, 11:19
          To jakaś plaga jest. I to nawet wśród "młodych, wykształconych z wielkich miast."
          • la_felicja Re: oświaty kaganek 01.05.22, 15:26
            Ale może naprawdę musiała się wstawić. Może na trzeźwo by nie dała rady, za duży stres czy coś.
    • majaa Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:01
      asfiksja napisał:

> Jak wsiadamy na konia i chcemy ruszyć to NIE trzepiemy konia wodzami góra-dół,

big_grin big_grin No to Ci się udało big_grin
    • skumbrie Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:08
      Tytułowy "kaganek" to w "Testamencie moim" Słowackiego jednak "kaganiec" (i nie ma nic wspólnego z tym od psiego pyska wink ):

Lecz zaklinam: niech żywi nie tracą nadziei
      I przed narodem niosą oświaty kaganiec;
      A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,
      Jak kamienie, przez Boga rzucane na szaniec!
      • turzyca Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:51
        Ale wiesz, romantyzm minął, porzuciliśmy mierzenie sił na zamiary, zaczęliśmy mierzyć zamiar podług sił i kaganiec się skurczył do kaganka. Lekki, poręczny, ekonomiczny, co przy obecnym kryzysie paliwowym ma szczególne znaczenie.
        • skumbrie Re: oświaty kaganek 30.04.22, 08:11
          Gdyby o to chodziło, to pół - nomen omen - biedy. A to zwykle nieuctwo autorki, która chciała oświecić innych 😉
    • nickbezznaczenia Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:10
      Naprawdę nie wiem, a nie na prawdę.
      Poszłabym, a nie poszła bym.
      • daniela34 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:16
        Co to jest z tym "-by" pisanym rozłącznie ostatnio? Na forum też się pojawia.
        • nickbezznaczenia Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:19
          Pojęcia nie mam. crying
        • mamkotanagoracymdachu Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:12
          Dyktowanie tekstu do telefonu nie uznaje pisowni łącznej -bym, może to to?
          • ursydia Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:57
            U mnie właśnie to. Rozłącza mi za każdym razem.
      • antyideal Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:21
        Na co dzień, a nie na codzień.
      • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:23
        Na pewno, a nie napewno.
        • deszczu_kropelka Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:07
          Byłam za granicą, a nie zagranicą.
          (zagranicą można się zachwycać, tak jak winem upić, a kremem posmarować)
          • atoness Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:20
            Nie mówi się w każdym bądź razie.
      • la_felicja Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:21
        I nieważne, a nie nie ważne. Oraz rzygać, nie żygać.
      • asfiksja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:10
        >Poszłabym, a nie poszła bym.
        Ale "można by", a nie "możnaby".
      • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:40
        Także/tak że!
      • hungaria Re: oświaty kaganek 30.04.22, 11:01
        Clou, a nie clue
        • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:52
          A to już zależy, co się ma na myśli.
      • leosia-wspaniala Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:36
        Ale już na pewno nie wiem, a nie napewno wink
    • engine8 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:17
      I myslicie ze to cos pomoze aby zrozuiec swiat i to co jest wazne w zyciu?
      • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:41
        Jeśli odpowiednie dasz rzeczy słowo, to zostaniesz zrozumiany.
    • pani_tau Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:24
      Leki można zażywać lub przyjmować a nie jeść.
      • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:25
        Chyba, że ktoś je zjada garściami.🤷🏻‍♀️
        • krwawy.lolo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:33
          A co z lekiem na całe ZUO?
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:42
            Prozac.
            • krwawy.lolo Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:45
              prozac życia
        • pani_tau Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:11
          W takim razie moja znajoma, która "je" pigułki antykoncepcyjne, może mieć problem.
        • loganberry Re: oświaty kaganek 30.04.22, 10:40
          Ja zawsze mam wizję człowieka z nożem i widelcem, a przed nim na talerzu jedna tabletka.
      • leyla76 Re: oświaty kaganek 01.05.22, 10:54
        Ja tam leki łykam, a po angielsku leki sie pije - drink your pills.
      • leyla76 Re: oświaty kaganek 01.05.22, 11:16
        A zupę - jemy czy pijemy?
        Ja zawsze mówiłam zjedz zupę i tak często tez mowie używając angielskiego z czego się śmieją moje dzieci, mówiąc mamo poprawnie jest drink your soup not eat your soup.
    • ciezka_cholera Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:39
      Bardzo mnie zaskoczył wątek o średniej długości życia pielęgniarek... ale też wcześniej, jak się dowiedziałam, że najwyższy odsetek samobójstw, pośród wszystkich grup zawodowych, jest wśród weterynarzy.
      • premeda Re: oświaty kaganek 01.05.22, 07:50
        A nie wśród dentystów?
        • sueellen Re: oświaty kaganek 02.05.22, 08:00
          Weterynarzy. Też o tym czytałam. Najtrudniejsze studia, trudniejsze od medycyny plus pracując ze zwierzętami weterynarz narażony jest na... bestialstwo ludzi.
    • ingryd Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:41
      Prawo międzynarodowe.
      PODWÓJNE OBYWATELSTWO (porozumienie bilateralne w sprawie uregulowania statusu prawnego obywatela posiadającego obywatelstwa stron porozumienia, np : amerykańskie-meksykańskie)to nie to samo co 2 (lub 4 czy 8) obywatelstw (w tym wypadku osoba posiadająca wielokrotne obywatelstwo ma obowiązki/prawa wobec każdego z państw ignorujące obowiązki/prawa innego państwa).
      Polański w PL nie może liczyć na swoje prawa obywatela FR, i vice versa.
      • engine8 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:33
        Mozesz to wyjasnic te ronice?

Poniewaz mnie sie wydaje ze skoro masz 7 paszportow a wiec 7 obywatelstw w jesli jestes w kraju gdzie masz obywatelstwo i paszport to tam cie moga trakotwac jako wylacznego swojego obywatela. Tzn wszedzie inne obywatelswa moga byc tolerowane a nie respektowane na rowni. W odroznieniu od krajow gdzie wrecz jest karalne posiadanie podwojnego obywatelstwa.
        A wiec jako czlowiek posiadajcy dwa obywtelswta i dwa paszporty to jadac do Polski - wg Polskich przepisow jestem obywatlem Polskim i mam obowiazek poslugiwac sie Polskim paszportem i wtedy Amerykanie moga powiedziec - Sorry - wjecahles tam jako Polak wiec im podlegasz!
        Ale moge wjechac do Polski uzywajc Paszportu USA i wtedy USA mnie traktuje jak swojego i moge ich proscic o pomoc w razie draki.
        Ale to nie znaczy ze Polskie wladze sie nie moga sie upomniec ze nie tak znowu bo nie tylko jestem obywatelem PL ale wjchalem w sumie "nielegalnie" poslugujac sie nie-polskim dokumentem?
        Stad sie np braly problemy przy wyjezdzie kiedy obywatle Pl/USA wjechal do Polski na paszporcie USA i wyjedzal po pol roku i sie okazywalo ze przkroczyl przepisy bo jako obywatel USA mial prawo przebywac w PL bez wizy jedyni e90 dni... Okazanie paszpotu Pl zwykle pomagala ale to zalezy od interpretacji urzednikow.
        Tak ze Polamski moze wjechac do Pilski jako Francuz poslugujac sie paszportem francuskim i uwazac sie za obywatela Francji .. ale jak to bedzie interpretowane przez Polskie wladze to juz trudno ocenic.
        • marinella Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:55
          Wjeżdżając do Polski, masz okazać polskie dokumenty o ile takowe posiadasz i na terenie PL ( kontrola policji) się takowymi posługiwać. Dotyczy również dzieci. W praktyce trzeba zawsze mieć dwa paszporty przy dudzie.
          • ingryd Re: oświaty kaganek 30.04.22, 10:19
            Exactement,
            istnieje obowiązek legitymowania się dokumentami tożsamości kraju na terenie którego się znajduje (jeśli posiada się jego obywatelstwo), w krajach trzecich można sobie zrobić emedue like fake i wybać na na które bęc.
            • engine8 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:55
              No to w czym K roznica posiadania podwojnego obywatelstwa i 2 obywatelstw?
          • boogiecat Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:28
            Jest i Dolcze; cho do watku o wracaniu do ulubionych miejsc😉
            • marinella Re: oświaty kaganek 01.05.22, 10:44
              Idemsmile
        • ingryd Re: oświaty kaganek 30.04.22, 10:35
          Różnice :
          na przykładzie np uregulowania służby wojskowej (wiem, anachronizm)

Podwójne obywatelstwo :
          strony umowy regulują w sposób umowny : kamasze w meksyku zwalniają z kamaszy amerykańskich.
          Dwa obywatelstwa:
          Kamasze czekają Polańskiego i w PL i we FR

Polański przekraczając granice PL ma OBOWIĄZĘK posługiwania się dokumentami polskimi i żaden inny paszport nic mu nie pomoże, ani żaden serwis konsularny FR nie przyniesie mu paczki z pomarańczami do więźnia (i vice versa nad sekwaną).
          Za to jak Polański siedział w Szwajcarii to miał prawo do opieki i konsulatu PL i konsulatu FR.

Czyli dla administracji polskiej, 15 paszportów innych krajów obywatela polski nie mają z zasady żadnego znaczenia w PL.
          • engine8 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:20
            Prawnie to w USA mowia ze moge miec 15 paszportow i to nie ma znaczenia - nikt mi nie zabrania i ti maoja prywatna sprawa - jako obywatel amerykanski mam obowiazek przekraczac granice i poslugiwac sie tylko dokumentmi amerykanskimi a te inne to sa jakies tam papierki.
            W Polsce jest przeciez dokladnie tak samo ?. Tylko ze amerykanie tego przestrzegaja a Polacy grzecznie respektuja obywateli USA i moze innych zeby sie nie narazac?
            Ot pierwszy lepszy link
            polskiobserwator.de/aktualnosci/posiadanie-podwojnego-obywatelstwa-przez-obywatela-polski-co-trzeba-wiedziec/
            Ja nigdy nie przekraczam granicy chwalac sie Polskim paszportem. Daje im amerykanski - spozieraja i widza ze w PL urodzony ale wize wbijaja i o Polski paszport nie pytaja.
            A wiec kto tu przekracza przepisy? Jak wiedz ze jestem obywatlem Polski to powinni zarzadac Polskiego dokumentu?
            A wyjezdzjac tez pokazuje Amerykanski chocby dlatego ze jak raz pokazalem Polski to sie o wize amerykanska pytali wuec i tak musialem pokazac Amerykanski... A tak widza ze wiza wjazdowa jest albo nie ma - tez im to lata, wklepia wyjazdowa i kwita.
            To ze Polaka i USA maja jakies umowy to nie zmienia faktu ze prawo amerykanskie nie zabrani mi miec polskiego obywatelstwa ale wymaga abym przede wszytkim byl lojalnym obywatelem USA a wiec jak wjade i mi wbija Polacy wize to obie strony zgodzily sie co to tego ze jestem tu jako obywatel amerykanski. A wiec jak wjezdzjac nie pokazuje paszpottu USA to w razie draki moga sie nasi wyprzec ze wjechalem nie jako amerykanin ale jako Polak i mnie np nie beda z komuny ewakuowac
            Ide do urzedu to pokazuje Polski i nikt nie pyta co pokazywalem na grancy.
            A policjanotow zawsze pokazuje amerykanski i gadam po angielsku z nimi bo skad oni mogo wiedziec czy ja mam polskie obywatelstwo czy nie? to ze sie urodzilem o niczym jeszcze nie swiadczy.
            A to ze sa uregulowane sprawy pdatkowe to zupelnie inna sprawa. I do tego strasznie interesujaco smieszna. Bo umowy sa o tym aby jedynie podwojnie nie opodatkowywac.
            Czyli jak mi Polacy sciagneli podatki wie cmoge ta sume tu przedstawic tak jakbym zaplacil ja tutaj..
            I tak bylo z emrytura. W Polsce mi opodatkowywali Polska emeryture i wysylali PIT. Ja to dolaczlaem do swojego rozliczenia a ze tu sie od emrutury podatkow nie placi wiec nasz IRS mi zwracal.. co w sumie nie ma sensu ?
            Ale nowsza umowa - ratyfikowna przez Polske ale nie przez USA ( o powodach nie wspomne coby mnie o anysemityzm nie posadzono) ktora to bardziej urpaszcza w sensie ze to co nie jest opodatkowane w USA nie powinno by opodatkowane w Polsce pomimo ze polska opodatkowuje swoich - jak np emerytury... Obecnie to juz nie ma zanczenia dla mnie ale jest burdel.
      • boogiecat Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:27
        Ingryd! Ja tylko chcialam powiedziec, ze bede ogladac na zywo penisa Ch. Monteneza, w plenerze à la belle étoile dodatkowo.
        • ingryd Re: oświaty kaganek 30.04.22, 16:23
          Ohhhh, tylko pamiętaj, nie zapomnij lornetki !!!
          (montenez ma piękne… oczy)
          • boogiecat Re: oświaty kaganek 02.05.22, 15:46
            big_grin on caly jest strasznie fajny (taki troszke sajkopatyczny)
            a propos lornetki- ide z kolezanka, ktora wahala sie do momentu, w ktorym wyjasnilam jej co bedziemy ogladac :p po czym narzeknela, ze i tak nie bedziemy nic widziec (bedziemy ogladac w duzym, antycznym amfiteatrze)

• natalia.nat Re: oświaty kaganek 29.04.22, 20:56
      "twardy orzech do zgryzienia" a nie "ciężki orzech do zgryzienia".
      "aha" a nie "acha"
      • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:37
        Bo to jest rusycyzm. Mnóstwo ludzi używa słowa ciężko zamiast trudno, np ciężkie zagadnienie. Dlatego i orzech stał się ciężki. Też mnie to razi.
    • odnawialna Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:09
      Nie tytułuje się nieznanych sobie osób per "pani Kasiu" czy "panie Wojtku". Takie zdarzenia z dzisiejszego poranka: najpierw zadzwoniła pani z ZUSu i odmieniała moje imię przez wszystkie przypadki, a potem pan z banku i powtórka z rozrywki. W tym drugim przypadku chodziło zapewne o skrócenie dystansu w celu skutecznej sprzedaży, w tym pierwszym nie wiem 😀
      • asfiksja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:13
        >chodziło zapewne o skrócenie dystansu w celu skutecznej sprzedaży
        To mnie od dawna zastanawia, tzn. czy skuteczność skracania dystansu jest potwierdzona polskimi (a nie amerykańskimi) badaniami. Bo raczej obserwuję, że ludzi wkurza jak się im "paniokasiuje".
    • magrathh Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:10
      Dziewczyna z długimi/ciemnymi, kręconymi włosami, a nie w długich/ciemnych/kręconych włosach.

Dostać można okresu, a nie okres.

Kawę się miele, a nie mieli, nie ma w mowie niepotocznej czasownika mielić, tylko mleć. I analogicznie pleć, a nie pielić.

Imiesłowy, których ludzie nie umieją używać, a nie wiadomo czemu używają: Idąc do pracy padał deszcz.

Ów książka, zamiast owa książka, owy szpital, zamiast ów szpital, owe dziecko, zamiast owo dziecko, i ogólnie niewiedza, że ten zaimek się normalnie odmienia.
      • odnawialna Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:17
        Podepnę się:
        nagminnie słyszę TE miasto, te ciasto, te lodowisko, tymczasem powinno być TO
        • buka-123 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 08:25
          TO jeszcze nic. W komunikacji miejskiej nagminnie słyszę: "jadę na mieszkanie"!
      • ciezka_cholera Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:26
        i w czasie przeszłym jest (a może było za mojej młodości) mełła, pełła big_grin Myślę, że już językoznawcy zaakceptowali mieliła, pieliła, ale nie jestem pewna.
        • magrathh Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:31
          Zaakceptowali w mówię potocznej. We wzorcowej jest mełła i pełła. smile
          • magdallenac Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:34
            W życiu nie powiem, że pełłam ogródek😄
            • nickbezznaczenia Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:40
              A ja wczoraj mełłam kawę smile
            • ciezka_cholera Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:26
              czyli nie wypowiadasz się wzorcowo!?!? :-o
              • magrathh Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:38
                Wypowiadać się można jak człowiek chce i lubi. Co innego tabliczki w sklepach: Mielimy mięso.
                Tu wypadałoby się trzymać wzorca.
                • tt-tka Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:53
                  magrathh napisała:

> Wypowiadać się można jak człowiek chce i lubi. Co innego tabliczki w sklepach:
                  > Mielimy mięso.
                  >

Albo kawe. Soltys Kierdziolek zalecal w takich przypadkach pytac, kiedy znowu beda mieli.

W takich przypadkach, nie wypadkach, prawda ?
                • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:48
                  "Mlemy mięso" - no nie... Język jest płynny i stale się zmienia, a zasady nie są spisane ręką boską, obawiam się więc, że za chwilę do słowników na stałe wejdzie mielić/pielić (w zasadzie juz weszły...), a mleć/pleć zostanie uznane za archaiczne...
                  • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 15:33
                    Ale może mielemy, a nie mlemy?
                    • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:49
                      A skąd, mielemy to tylko ozorem przecież!
          • dubysmalone45 Re: oświaty kaganek 01.05.22, 16:06
            Kotlety powinny byc mielone czy mełte? Przyjaciele z Krakowa nie maja takich watpliwosci, bo u nich sa sznycle. wink
          • bywalec.hoteli Re: oświaty kaganek 02.05.22, 09:29
            magrathh napisała:

> Zaakceptowali w mówię potocznej. We wzorcowej jest mełła i pełła. smile

pamietam to ze szkoły
            nigdy nie usłyszałem ani nie przeczytałem mełł i pełł smile to jakieś dziwactwo
      • 7katipo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:44
        Dostać <kogo, co?>
        🤔
        • la_felicja Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:20
          Dostać gorączki, wysypki - a nie gorączkę czy wysypkę. Z okresem to samo.
        • agonyaunt Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:26
          >Dostać <kogo, co?>

Przy chorobach i dolegliwościach z dopełniaczem. Dostać szału/obłędu/kurwicy, nie szał/obłęd/kurwicę.
          • turzyca Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:55
            >Przy chorobach i dolegliwościach z dopełniaczem.

Dla jednych dolegliwość, dla innych czysta radość.
            • agonyaunt Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:59
              >Dla jednych dolegliwość, dla innych czysta radość.

To zupełnie jak z obłędem smile
          • 7katipo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:16
            Albo torsje. 😄
        • magrathh Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:28
          Okres odmienia się jak jednostka chorobowa, wiec wymaga dopełniacza nie biernika.
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:44
            Ale to nie jest jednostka chorobowa. Miesiączka również.
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: oświaty kaganek 30.04.22, 11:46
              Przecież nie napisała, że jest jednostką chorobową, tylko że tak się go odmienia.
        • nuka_2 Re: oświaty kaganek 01.05.22, 11:00
          Mnie irytuje w wielu ogłoszeniach używanie biernika zamiast dopełniacza „szukam torebkę, pielęgniarkę” itp zamiast torebki, pielgniarki.
          • la_felicja Re: oświaty kaganek 01.05.22, 15:28
            nuka_2 napisała:

> Mnie irytuje w wielu ogłoszeniach używanie biernika zamiast dopełniacza „szukam
            > torebkę, pielęgniarkę” itp zamiast torebki, pielgniarki.

Mnie to nie irytuje. Mnie to doprowadza do szału.

Chociaż jak mi kiedyś koleżanka powiedziała, że potrzebuje nożyczki, to ją zupełnie bez zastanowienia spytałam, co to jest nożyczka.
            • ursydia Re: oświaty kaganek 02.05.22, 08:08
              Jechałam 500 kilometry, przez półtora godziny po widelcy big_grin

Niedobrze mi!wink
              • la_felicja Re: oświaty kaganek 03.05.22, 12:14
                Masochistka! wink
      • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:43
        Okres nie choroba, dostać można kataru albo bólu głowy. Sorry, ale "dostać okresu" odpada.
        • agonyaunt Re: oświaty kaganek 30.04.22, 10:55
          Oj, pani doktor, a taka odporna na wiedzę? sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Dostac-okresu;18236.html
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:35
            Trudno, będę źle mówić do końca życia. Wszystko we mnie wzbiera protestem. No nie i już.
        • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:54
          Sorry, ale jak słyszę "dostałam okres" to mam ochotę zapytać: Od kogo?
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:36
            Od Cholernej Matki Natury, to oczywiste!
          • hanusinamama Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:06
            A katar od kogo?
            • ursydia Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:20
              Od Tamima ibn Hamada Al Sani.
            • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:26
              To ty tak mówisz? Że dostałaś katar?
              • ursydia Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:35
                Ja mówię, że mam katar. Mam okres. Mam grypę. Nic od nikogo nie dostałam.
                • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:38
                  Ja zwykle też, ale kiedy chcesz powiedzieć, że ten okres czy katar zaczął się szybko, niespodziewanie, to "dostanie" chyba lepiej oddaje sens.
                  • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:52
                    To ja mówię "złapałam". Tylko do okresu nie pasuje, to się po prostu ma i jest problem. Albo nie ma i jest większy problem.
            • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:51
              Zawsze od tego wstrętnego osmarkanca, co to go matka przyprowadziła z glutem do przedszkola, jakby o kowidach nie słyszała!
    • aadrianka Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:21
      Wziąć coś na tapet, nie na tapetę.
      • 1matka-polka Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:14
        aadrianka napisała:

> Wziąć coś na tapet, nie na tapetę.

To jest dobre😄
    • 7katipo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 21:45
      Podatnik to nie to samo, co płatnik.
      Nie można być płatnikiem VAT, o ile nie jest się komornikiem.
      • joana.mz Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:22
        no jak to? nie można być płatnikiem VAT??
        • 7katipo Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:38
          Nie można.
          Płatnikiem VAT może być komornik, który pobiera i wpłacą do US VAT od sprzedaży komorniczej.
    • alina460 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:01
      Na Ukrainie, a nie w Ukrainie.
      Podobnie na Węgrzech, a nie w Węgrzech.
      • aurelia76 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 10:40
        A to właśnie się zmienia, choć wolno. Ukraina jest samodzielnym państwem, a nie terytorium zależnym dlatego powinno być w Ukrainie (w Białorusi, w Litwie). Węgry też od końca pierwszej wojny światowej nie są to już mniej ważną częścią Austro-Węgier, żeby mówić "na". Język jednak nie nadąża za polityką.
        • leosia-wspaniala Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:39
          Co więcej, mówi się też "w Wybrzeżu Kości Słoniowej".
    • la_felicja Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:23
      U dentysty można sobie wyleczyć/usunąć ząb a nie "zęba".
      Niestety, wielu dentystów też mówi błędnie.
      • mgla_jedwabna Re: oświaty kaganek 29.04.22, 22:39
        Podobnie, jak piecze się, je, lub zamawia tort, a nie torta.

Ciastka na kruchym spodzie nazywają się tartEletki, a nie tartaletki albo tortoletki. Kto nie wierzy, niech zajrzy do starszych książek kucharskich.

Jeśli mamy 20% podatku od przychodu powyżej 100 000, to nie znaczy, że jak Kowalski zarabia 200 000, to zapłaci 40 000 podatku.

Kura bez koguta też znosi jajka. Koty nie powinny pić mleka, a największym przysmakiem psa nie jest kość.

Nagminne jest mówienie głośniej, kiedy ktoś nie zrozumiał, bo było szybko i niewyraźnie.

• cysorz-bez-poczty Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:02
      asfiksja napisał:

A koń o tym nie wie i rusza, jak czasem widać na westenach.
    • joana.mz Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:21
      Nie ma czegoś takiego jak "wypowiedzenie za porozumieniem stron"
      • trampki_w_kwiatki Re: oświaty kaganek 30.04.22, 08:24
        Skoro przy umowach jesteśmy. Ludzie nagminnie mówią, że umowa o pracę na czas określony im WYGASA. Nie wygasa, rozwiązuje się. Wygasa jak strona umowy umiera.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:24
      Jak chcesz przepłynąć pod wodą jak najdluszy dystans, albo wytrzymać długo to nie wypuszczasz zaczerpniętego powietrza. To twoje powietrze, masz go tyle co w płucach, trzymasz i nie wydychasz, chyba, że juz masz głowę nad wodą.
      • katriel Re: oświaty kaganek 30.04.22, 16:44
        Podepnę się: jeśli chcesz przepłynąć pod wodą jak najdłuższy dystans, płyń powoli i spokojnie. Wysiłek zwiększa zapotrzebowanie na tlen, śpiesząc się stracisz więcej niż zyskasz.
    • mashcaron Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:34
      W końskim temacie:p
      Koń nie jest jak rower,nie wybiera go się po kolorze :p ( miewałam swego czasu dużo obrażonych mamuś, bo dziubdziuś chciał tego łaciatego a ja nie chcę dać. Kit tam, że ten łaciaty, to był niezajezdzony dwulatek:p )
      • asfiksja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 09:37
        Ale to jest akurat powszechny grzeszek. Kary, najlepiej z wysokimi odmianami sprzeda się drożej niż kasztan.
        • mashcaron Re: oświaty kaganek 30.04.22, 12:42
          A weź se tego karego z kurzu potem doczyść:p na kasztanie czy gniadym tak nie widać:p że o dereszu nie wspomnę:p
          Ale to, o czym mówię miało miejsce w szkółce i matki ( bo dzieci jakoś łatwiej ogarniały) nie mogły pojąć faktu, że konie nie różnią się tylko wyglądem, to nie rower i nie na każdym sobie dziecko może pojeździć. A argument, że koń młody i niezajeżdzony to w ogóle jakiś kosmos, bo przecież duży jest! Więc o co mi chodzi 🤷
      • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:41
        Ale to chyba zależy gdzie i w jakim celu go wybierasz...? Bo jak wykupujesz jazdę to oczywiste, że konia wskazuje właściciel stosownie do umiejętności i warunków jeźdźca. Ale jak chcę dokonać zakupu, to nie widzę powodu, żeby sobie szukać łaciatego, skoro marzy mi się łaciaty.
        • mashcaron Re: oświaty kaganek 30.04.22, 16:00
          No u mnie to był właśnie ten pierwszy przypadek. Mamusie się burmuszyly, bo wybierałam dla dziecka dobranego do wzrostu i temperamentem hucuła i jak ten dzieciak się na zdjęciach będzie prezentować na takiej pokrace?
          Ona chce żeby dziecko jeździło na prawdziwym koniu! Najlepiej o tym tutaj, bo ładny! A ten tutaj to był najczęściej albo młodziak albo chuncwot:p
          • memphis90 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 17:58
            Mamcie wiedzą lepiej. Dzis kupowalam córce rower i paniusia obok mnie zaparla się, żeby dla dziewusi mającej max 130cm wzrostu brać ramę 17. Moja 155cm ostatecznie dostała z tego samego modelu ramę 15, bo 17 była jej po prostu za dluga, no ale "będzie na dłużej"...
            • mashcaron Re: oświaty kaganek 30.04.22, 18:03
              Czyli z rowerami też problem 🤣
    • jednoraz0w0 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:50
      Nikt nie napisał jeszcze o pisowni „także” i „tak że”? 🙃
    • jednoraz0w0 Re: oświaty kaganek 29.04.22, 23:53
      Nie istnieją barwy czarna i biała, nie mówiąc o złotej czy srebrnej.
      • la_felicja Re: oświaty kaganek 30.04.22, 13:40
        O, tego nie wiedziałam. Dlaczego nie sebrna czy złota? A łososiowa albo morelowa istnieje?
        (nie wyśmiewam się, naprawdę jestem ciekawa. O ile biel i czerń rozumiem, to już tych innych nie.)
        • jednoraz0w0 Re: oświaty kaganek 30.04.22, 15:36
          łososiowa i morelowa to jest żółto-czerwona o określonej jasności i nasyceniu. Jak masz jakikolwiek program do obróbki zdjęć to tam są takie suwaczki - jeden jest taki jak tęcza, a do tego są dodatkowe suwaczki którymi zmieniasz parametry jasność i nasycenie. No i zarówno łososiowy jak i morelowy czy ciemnobrązowy to będzie jakiś tam czerwony lub żółto-czerwony tylko o zmienionej jasności i nasyceniu.
          Złotej i srebrnej nie da się zobaczyć jako takiej, to jest po prostu żółty lub biały, jak założysz zieloną kieckę i patrzysz w lustro to nie zobaczysz srebrnego koloru tylko siebie w zielonej kiecce. Jak chce się w druku pokazać sztabę złota to nie można tego zrobić złotą farbą, bo wyjdzie płasko, trzeba to wydrukować różnymi odcieniami żółtego. To poniżej możesz odtworzyć żółtą i czarną kredką. Złotą nie tongue_out
      • mdro Re: oświaty kaganek 30.04.22, 16:06
        Zdefiniuj "barwę" big_grin
        • mashcaron Re: oświaty kaganek 30.04.22, 16:07
          O:p
        • moze_sprobowac_inaczej Re: oświaty kaganek 03.05.22, 00:55
          mdro napisała:

> Zdefiniuj "barwę" big_grin
          >
          Barwa ciepła, barwa zimna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka