bulzemba 31.05.22, 13:58 Czytaliście o zakonnicy która kazała dzieciom wyrzucać kanapki z wędlina? Czy coś się zmieniło gdy nie patrzyłam i marnowanie jedzenie przestało być grzechem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:06 bulzemba napisała: > Czy coś się zmieniło gdy nie patrzyłam i marnowanie jedzenie przestało być grze > chem? A kiedykolwiek było grzechem!? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:58 Tak, marnowanie jedzenia jest grzechem. Podpada choćby pod "nieumiarkowanie w jedzeniu". Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 12:47 No widzisz, jestes calkiem obcykana w grzechach. Az dziw ze nie znasz stosunku KKat do wegetarianizmu i o zgrozo do weganizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 21:33 No właśnie - jestem obcykana. A ty pisałaś o "diecie wegańskiej", nie pamiętasz? Naprawdę nie moja wina, że a) nie wiesz, co piszesz; b) nie bardzo rozumiesz, co czytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 12:39 negowalas, ze dieta weganska jest grzechem w ujeciu KK, ze przypomne. Jesli czegos nie rozumiesz w czyjes wypowiedzi, mozesz napisac dokladnie czego nie rozumiesz. Bo to piszesz po raz pierwszy Z bogiem, jak to mowio Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 12:44 dyzurny_troll_forum napisała: > A kiedykolwiek było grzechem!? ja się nie znam, więc masz tutaj słowa osoby bardziej odpowiedniej, biskupa: misyjne.pl/bp-muskus-wyrzucanie-jedzenia-jest-grzechem-wielkim-zlem-popelnianym-przeciwko-stworcy-i-bliznim/ Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 10:39 Moja mam zawsze powtarzała "lepiej zniszczyć żołądek niż dary boże". Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 12:52 Według pobożnych ludzi widać nie... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:07 Czytałam. Rozszarpałabym babiszona. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:07 Nie czytałyśmy. To jakaś vegan zakonnica była? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:12 Może to była szynka sojowa? Lewacka. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:58 magdallenac napisała: > Może to była szynka sojowa? Lewacka. To jeszcze gorsza niż z prosiaka 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:45 W piątek to było 🙄 Przypomniał mi się nasz premier kłamczyński, który razu pewnego obgryzł tylko brzegi pierogów, bo głodny był a pierogi z mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:12 Niektórzy katolicy (tacy prawdziwi ) utwierdzili się wtedy w przekonaniu, że z Pinokia żaden katolik, a na pewno człowiek kompletnie niewychowany . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 06:40 az wygooglalam. Perła! "Był głodny, ale trzymał się zasad Dalej dziennikarz przedstawia Mateusza Morawieckiego jako "człowieka głęboko wierzącego", dla którego cotygodniowy post jest najważniejszy. Ważniejszy niż savoir vivre. ,, Pamiętam pewną kolację, na którą przyjechał z daleka. Gospodyni chciała mu zrobić przyjemność i specjalne przygotowała ukraińskie pierogi z wieprzowiną - pielmieni. Zapomniała, że to piątek i nie wiedziała, że gość jako człowiek głęboko religijny - przestrzega cotygodniowego postu. ,, Choć wszedł do domu gospodarzy późno wieczorem, głodny, prosto z podróży, podczas kolacji obgryzał tylko ciasto z pierogów. Uczestnicy kolacji przekonywali go, że w związku z podróżą może mieć dyspensę, ale pozostał przy skrawkach ciasta. Gospodyni była bardzo niepocieszona i zakłopotana… - pisze Igor Janke." Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 07:53 To już nawet Cejrowski (!!!) wykazał więcej zdrowego rozsądku, opisując, jak to przyjaciele po powrocie z tropików chcieli go wychudzonego dobrze podjąć i zaserwowali mięsną kolację. C. "umówił się z Bogiem, że zamiast piątku zrobi post w sobotę" i nie zrobi przykrości przyjaciołom. Czyli jak widać można nie zrobić z siebie idioty nawet będąc prawicowym oszołomem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 11:04 A może chodzilo o wieprzowinę? Niekoszerna była😉 Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 16:52 Jest przymiotnik weganski/a/ie. Dieta weganska to grzech dla KK. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:57 doksztalc sie w tej kwestii. Nawet w ostatniej sobotniej Wyborczej w b fajnym wywiadzie ksiadz o tym mowil, ze to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:09 Jaki "rachunek sumienia"? Wiesz w ogóle, co to jest? Bo jakiś "wykaz grzechów" z randomowej stronki internetowej to jest żadne źródło. A w "ostatniej sobotniej Wyborczej" ksiądz nic takiego nie mówił, jego reakcja (nb. na inną kwestię) była podobna do mojej. Cytat: "- To raczej Kościół traktuje wrogo wegan. - Bzdura". Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 06:43 kościół jest przeciwny wegetarianizmem jako ideologii (cokolwiek to znaczy) nie diecie wig.waw.pl/ostrzezenie-przed-weganizmem-na-stronie-parafii/ Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 21:38 W sumie to dość miłe, że dziękujesz za to, że ktoś potwierdził moją wersję. (Bo przypominam koleżance "niemającej problemów z czytaniem ze zrozumieniem" że pisała była o diecie wegańskiej). (Jakkolwiek strona parafii to dalej dość marne źródło na cokolwiek, różne niezgodne z oficjalnym nauczaniem Kk brednie potrafią na takich stronkach być). Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 12:40 ichi51e napisała: > kościół jest przeciwny wegetarianizmem jako ideologii (cokolwiek to znaczy) nie > diecie Nie KK tylko "autorka kontrowersyjnego artykułu zamieszczonego w „Głosie Floriańskim”. To gazetka wydawana przez parafię św. Floriana w Żywcu Zabłociu". Parafia w Zabłociu to nie KK. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 12:37 Po prostu sie doucz. Pisalam o rachunku sumienia, a nie o stronie internetowej. Warto tez czytac ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 21:35 I czym jest ten "rachunek sumienia"? A co do "czytania ze zrozumieniem" - może pokażesz paluszkiem, gdzie w tym wywiadzie z Lemańskim "ksiądz mówił, że to grzech"? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 13:05 W wywiadzie jest mowa o tym, ze KKat uwaza weganizm za grzech. Ksiadz Lemanski, sam ma zreszta na pienku ze swoim szefostwem, zaprzecza temu. Rzecz jasna. Mnie pytasz, czym jest rachunek sumienia? ej no Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 14:03 Grzechem przeciwko piątemu jest odbieranie komuś jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:53 znana.jako.ggigus napisała: > Dieta weganska to grzech dla KK. > No pierwsze słyszę! A na czym opierasz to stwierdzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 16:11 ichi52e napisala: kościół jest przeciwny wegetarianizmem jako ideologii (cokolwiek to znaczy) nie diecie wig.waw.pl/ostrzezenie-przed-weganizmem-na-stronie-parafii/ Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 18:44 Czyli bzdurę napisałaś, bo to nie jest grzech a priori. Zależy, co stoi za tym, że ktoś jest wegetarianinem czy weganinem. Są zakony katolickie, w których od wieków nie jada się mięsa, tak że ten... Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 07:57 Dobrze napisała. Kościół pochwala niejedzenie mięsa, jeśli nazwiesz to postem albo umartwianiem się, ale jeśli nazwiesz wegetarianizmem, to już dla nich rymuje się z satanizmem. Na tym polega hipokryzja tej instytucji - możesz robić, co chcesz, pod warunkiem, że podepniesz to pod ich ideologię, a nie coś, co IM kojarzy się wrogo (np. wegetarianizm = joga, buddyzm, chociaż wege był i Pitagoras, i niejeden katolicki święty). Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:28 Nie do końca. Wegetarianizm/weganizm rozumiane jako ideologia nawiązują do buddyzmu, hinduizmu i rozmaitych dziwacznych nurtów new-age. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:59 Dbanie o zdrowie albo sprzeciw wobec cierpienia zwierząt to też dla Ciebie post albo umartwianie się? W ogóle widzę, że macie w znacznej mierze jakąś własną wizję katolicyzmu, która często stoi w sprzeczności z rzeczywistymi zasadami. Ale co tam, wiecie swoje i tego będziecie się trzymać, a z takim podejściem to dyskusja w sumie mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 13:08 Weganizm jest dla wielu nadal kontowersyjnym sposobem odzywiania sie, bo wg wielu ludzi weganizm grozi niedoborami. A wiec narazenie sie na niedobory i to swiadome, utrata zdrowia itp. to grzech. Otoczka sekciarska weganizmu to jego dodatkowy smaczek. Ale jak dali rade moi wierzacy krewni byc gorliwymi katolikami i np. palic papierosy, to ja nie wiem. I wiedziec nie musze... Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 14:24 Weź już nie kombinuj. Napisałaś, że wg KK dieta wegańska jest grzechem i kropka, a to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 16:26 Napisalam dlaczego tak jest. Pytalas o to, wiec jak przypuszczam, nie masz pojecia. Z tego co piszesz, jestes katoliczka. Ciekawe... Zrob kiedys rachunek sumienia tak krok po kroku z katechizmem, tam ciekawe rzeczy sa. Aha i tutaj piszac, nie zachowujesz sie specjalnie po chrzescijansku. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 19:18 No właśnie, jestem katoliczką i nigdy nie spotkałam się ze stwierdzeniem ze strony kościoła, że jakakolwiek dieta, która nie wynika z jakiejś sprzecznej z chrześcijaństwem ideologii to grzech. Jeśli uważasz, że katolik musi jeść mięso, nawet jeśli go nie lubi albo np. sprzeciwia się niehumanitarnemu traktowaniu zwierząt, bo inaczej żyje w grzechu, to jesteś w błędzie. Dlatego prosiłam o podstawę Twojego stwierdzenia, czyli zasadę, która mówi, że dieta wegańska jako taka to grzech. Rachunek sumienia nie jest źródłem zasad, a jedynie służy do samooceny, czy czyjeś postępowanie jest z tymi zasadami zgodne. To jak, wskażesz taką zasadę? Zaciekawiło mnie też, dlaczego, Twoim zdaniem, pisząc tutaj nie zachowuję się po chrześcijańsku i liczę, że na to też odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 19:39 "jakakolwiek dieta, która nie wynika z jakiejś sprzecznej z chrześcijaństwem ideologii to grzech" No więc właśnie KK uważa, że jeśli dieta jest wynikiem ideologii innej niż chrzescijanska, to grzech. A chrzescijanska ideologia diety wynikać ma tylko i wyłącznie z potrzeby dbania o swoje zdrowie i życie zwierząt. W kanonie tym NIE mieści się weganizm, wynikający z przekonań. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 21:08 No ale ja już wyżej o tym właśnie napisałam, że nie o samą dietę chodzi, tylko raczej o powody jej stosowania. A diet nie stosuje się wyłącznie z jakichś ideologicznych pobudek przecież. Naprawdę nie każdy weganin to wyznawca new age czy wierzący w reinkarnację. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 22:55 Weganizm to przede wszystkim ideologia - inne postrzeganie świata, z którym KK się nie zgadza. Słowo honoru - nie słyszałam o osobach, które są weganami w imię milości do Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 23:27 Miłości do Chrystusa to nie, ale znam osoby, które przeszły na weganizm z powodu tego, że nie lubią mięsa i nabiału. Nie lubią i tyle, uważają, że im szkodzi, żadnych ideologicznych aspektów nie rozważały. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Afera kanapkowa 03.06.22, 10:10 Też znam dwie takie osoby. Konkretnie wegankę i wegetariankę. Żadna nie jest nakręcona ideologicznie. Obie nigdy za mięsem nie przepadały, a u weganki dochodzą jeszcze względy humanitarne. No ale niektórym najwyraźniej trudno się pogodzić z faktem, że rzeczywistość nie zawsze pokrywa się z ich wyobrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:10 Głupia zakonnica, głupi rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:21 Nie mogę się zdecydować kto głupszy czy zakonnica czy rodzice, którzy skazują dzieci na jej towarzystwo, więc pozostanę przy tym, że są siebie warci. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:24 mia_mia napisał(a): > Nie mogę się zdecydować kto głupszy czy zakonnica czy rodzice, którzy skazują d > zieci na jej towarzystwo, więc pozostanę przy tym, że są siebie warci. Oczywiście! Zgodnie z mottem tego foruma, nie ma ofiar są tylko ochotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:23 Dzieci niech się uczą, żeby trzymać się od kościoła i jego funkcjonariuszy jak najdalej, bolesna lekcja, więc niech nie pójdzie na nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:42 Myślę, że tak, od momentu, w którym premier Morawiecki obgryzał pierogi, wyznaczył tym sposobem jakiś standard. Chyba nikt po nim tych pierogów nie dojadał? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_libusza Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 14:49 Oszczędna gospodyni powinnam podać „resztki” w sobotę na śniadanie, ewentualnie zapakować na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 15:30 pani_libusza napisał(a): > Oszczędna gospodyni powinnam podać „resztki” w sobotę na śniadanie, ewentualnie > zapakować na drogę. A skad ! oszczedna gospodyni zjada/podaje resztki domownikom, poki swieze, np. w piatek kotlety, ktore zostaly z czwartku "dzis sie przelamie post, a odposci sie w sobote" - Zapolska, "Smierc Felicjana Dulskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:00 Oszczędna religijna gospodyni tak planuje posiłki, by nie zostawały kotlety na piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:20 Ciekawe czy panbuk zna nasz kalendarz, jeśli gdzieś jest jakaś siła wyższa, to musi spadać z krzesła czytając o zakazie jedzenia padliny w piątki🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 14:57 Nazi-weganka zapewne, a sprawa się nie rypła w środe, bo uczy w szkole tylko w piątki. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 16:50 Pisanie o katechetce per *** weganka siwadzcy o komplentej nieznajomosci tematu. Weganizm to grzech dla KK. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:50 znana.jako.ggigus napisała: > Weganizm to grzech dla KK. > Tylko KK ostoją normalności, przedmurzem prawa do św. szynki! (byle nie w piątek) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:53 twoja szynka to cudza smierc. Plus zycie w ogromnym cierpieniu Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 15:14 Post obowiązuje dzieci powyżej 14 roku życia dopiero. Więc zakonnica nie zna się na prawie kościelnym nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:09 To mnie zwykle najbardziej bawi u takich oszołomów - nieznajomość zasad własnej instytucji. Zastępowanie wiedzy gorliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:05 Ach, post nie obowiązuje także chorych, a nawiedzona katechetka zapewne nie wzięła pod uwagę, że dziecko może mieć anemię albo być w okresie rekonwalescencji. Nie obowiązuje także ludzi w podróży, a piątek to taki czas, że rodzice mogli planować wyjazd zaraz po pracy/szkole i opróżnili lodówkę przed nim, albo też uznali, że dziecko mając przed sobą długi i męczący dzień powinno mieć porządny posiłek w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 10:44 A w ogóle to nie znieśli obowiązku poszczenia w piątki? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 11:13 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > A w ogóle to nie znieśli obowiązku poszczenia w piątki? Jak to dobrze że mamy kościół. Gdyby nie on katolicy by ciągle grzeszyli łamiąc zasady, o których Bóg i Jezus zapomnieli wspomnieć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 19:27 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > A w ogóle to nie znieśli obowiązku poszczenia w piątki? "Post w kościele katolickim obowiązuje obecnie w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Katolicy powinni w tych dniach powstrzymać się od przyjmowania mięsa i posiłków mięsnych. Kilka lat temu post obejmował także każdy piątek w ciągu całego roku, jednak teraz duchowni namawiają by w piątki zachować wstrzemięźliwość w spożywaniu pokarmów mięsnych. Wyjątek stanowi sytuacja kiedy w piątek wypada ważny dzień liturgiczny. Polscy biskupi w nawiązaniu do II Polskiego Synodu Plenarnego zachęcają również do wykazania się wstrzemięźliwością w jedzeniu potraw mięsnych w Wigilię Bożego Narodzenia, ze względu na tradycję katolicką." To tyle na temat niejedzenia mięsa wg zaleceń kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 15:17 Ale o co taki krzyk? Posłali na religię, to chyba wiedzą, że katolicy nie jadają mięsa w piątki? Ludzie są dziwni, chcą mieć ciastko, zjeść ciastko i najlepiej jeszcze je na allegro sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 16:44 Ale o co taki krzyk? Posłali na religię, to chyba wiedzą, że katolicy nie jadają mięsa w piątki? No właśnie nie, tylko katolicy powyżej 14 roku życia. Także podstawówkowicze spokojnie mogą wszamać kanapeczkę z szyneczką Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:11 Teoretycznie bycie katolikiem nie oznacza dawania przyzwolenia innym na zachowania przemocowe w stosunku do siebie pod pozorem egzekwowania zasad katolicyzmu. Teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:18 Może to było w ramach przygotowania do życia w rodzinie? Katolickiej. Tak na serio oczywiście uważam, że to wszystko jest koszmarne, ale złość mnie ogarnia na durnych rodziców, którzy pchają dzieciaki w ramiona grupy wyznaniowej, a potem mają pretensje, że ktoś im każe przestrzegać zasad tego wyznania albo traktuje ich dzieci tak jak to ma owa grupa w zwyczaju. Sami chcieli, to im zakonnica pokazała, jak to jest w Kościele, proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:22 Posłali na religię, to chyba wiedzą, że katolicy nie jadają mięsa w piątki? Nieprawda. SWII zniósł obowiązek postu w każdy piątek... Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:30 Jakiś link do dokumentu źródłowego? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 21:10 poszukaj sobie żałosny typie - łatwo znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 16:49 Wg mnie problem to rodzice posylajcy dzieci na religie. KK glosi post bezmiesny w piatki, wiec katechetka postepuje wg wskazan pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 17:16 Nie czytalam, ale ciekawi mnie ciag dalszy. Co zrobily dzieci ? Co zrobili ich rodzice ? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:10 Rzuccie jakiegos linka, bo w ogole nie wiem, o co chodzi. Dzieci jadly na lekcji religii ? zakonnica prewencyjnie zrewidowala im woreczki/pudelka z drugim sniadaniem ? Jak to bylo ? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:17 Pytanie serio- dlaczego kosciol jest antywegan? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 18:59 Bo "czyń sobie ziemię poddaną" i marksizm kulturowy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 21:08 Czyli to, że budujemy drogi szybkiegu ruchu tam, gdzie niecałe dziesięć lat temu rósł las i biegały sarny i dziki, to jeszcze niedostateczne podporządkowanie sobie Ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 22:32 Odpowiedź serio - nie jest. Wypowiedzi Krzysia Bosaka to nie jest stanowisko Kk . Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 12:56 Ale to nie bosak wyoedzal szatana wegetarianizmu salcesonem? Więc możemy sobie dowolnie tym.zarzadzac? W Kościanie wege są ok, w Lesznowoli.ble Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:04 bo KKat uznaje, ze weganizm jest dieta niebezpieczna dla zdrowia. A co jest niebezpieczne/ryzykowne dla zdrowia, jest grzechem. Serio. Wiec nie wiem, skad tak wysokie spozycie alku w katolickiej Polsce, czy palacze. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:53 Pewnie nie chodzi o to, że jest "niebezpieczne dla zdrowia", tylko że pozyskuje się bez przemocy. A wszystko, co jest odarte że znamion znecania/ rozeczką karania/dyscyplinowania/ jarania na stosie, jest jednocześnie jakby niepełnowartościowe. Takie jazdy wynikają z zaburzeń seksualnych, a wiadomo, że religie mają nadreprezentacje zbokow Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 16:14 to juz twoja jazda. Generalnie jest tak ze dieta weganska czy nawet wegetarianska jest szczegolnie dla starszego pokolenia malo wartosciowa. Mieso to sila. Nie jedzac miesa, uszkadza sie katolik. Jako weganka z ponad 15 letnim stazem (a wczesniej 20 lat wegetarianizmu) przecze, no ale co ja tam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 14:32 znana.jako.ggigus napisała: > bo KKat uznaje, ze weganizm jest dieta niebezpieczna dla zdrowia. A co jest nie > bezpieczne/ryzykowne dla zdrowia, jest grzechem. Serio. A w zyciu! Chodzi o ideologię, a KK uznaje tylko jedna, swoja w myśl 1 przykazania "nie będziesz miał bogów cudzych przede mna" Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 16:12 dieta weganska to nie wiara w marchewke Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:09 Ale podstawy światopogladowe weganizmu stoją w jawnej sprzeczności z chrześcijaństwem, wedle którego człowiek jest panem stworzenia, a coś takiego, jak "prawa zwierząt" ujmuje mu tej godności. Poza tym wegetarianizm i weganizm kojarzone są z "ideologią dalekowschodnią" (nie mylić z prawdziwym buddyzmem itp., o którym przedstawiciele KK nie mają pojęcia) i tępione na tej samej zasadzie, co karate, joga albo palenie w domu kadzidełek. Ot, typowe prześladowanie Obcego wynikające z lęku. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 14:45 znana.jako.ggigus napisała: > Wiec nie wiem, skad tak wysokie spozycie alku w katolickiej Polsce, czy palacz > e. > Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 16:15 no wlasnie ja nadal nie rozumiem. Moja katolicka rodzina - palili na potege. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 18:15 znana.jako.ggigus napisała: > no wlasnie ja nadal nie rozumiem. Moja katolicka rodzina - palili na potege. > eeee wyspowiadali się. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Afera kanapkowa 31.05.22, 22:45 Niech się kobieta douczy praw swojej religii: bezprawnik.pl/kto-jest-zwolniony-od-postu-w-wielki-piatek/ I niech zwróci kasę za te kanapki i za szkody moralne: upokorzenie dzieci publiczne oraz to, że dzieci przez nią były głodne. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 06:29 eriu napisała: > Niech się kobieta douczy praw swojej religii: bezprawnik.pl/kto-jest-zwolniony-od-postu-w-wielki-piatek/ > > I niech zwróci kasę za te kanapki i za szkody moralne: upokorzenie dzieci publi > czne oraz to, że dzieci przez nią były głodne. > Słowo klucz: Wielki Piątek. Wielki Piątek jest raz w roku, a nie co tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 10:12 qwirkle napisał(a): > > Słowo klucz: Wielki Piątek. > > Wielki Piątek jest raz w roku, a nie co tydzień. Wielki czy niewielki, chce wiedziec, jak to wygladalo - dzieci jadly na jej lekcji czy ona im zrobila rewizje ? Oraz - mogla dac wyklad o niestosownosci jedzenia tego i tego wtedy a wtedy. Nawet o grzesznosci jedzenia (choc ja bym zabila smiechem w tym momencie). NIE MIALA PRAWA kazac wyrzucac. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:02 widzisz, o ile jestes katoliczka, to powinnas odrozniac WP od postu w zwykly piatek. Z kolei katechetka powinna wyrzucac te kanapki tylko dzieciom od 14 roku zycia. I tak robi sie zamieszanie, bo ktos sobie jakies reguly wymyslil. A musze przyznac, ze poszcze od Srody Popielcowej do Wielkanocy i jest to wspaniala rzecz. Z kazdym rokiem lepiej mi to idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:30 Nie, katechetka NIE MA PRAWA palcem ruszyć rzeczy żadnego z dzieci a tym bardziej czegokolwiek wyrzucać. Już pomysł że ma prawo kontrolować co dzieci jedzą jest kuriozalny. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:58 e, nie, pomysł jest bardzo dobry. Jasny sygnał dla dzieci i rodziców „kościół katolicki ma w dupie twoją prywatność i zamierza ingerować w twoje intymne wybory, lepiej się na to nastaw od dziecka żeby potem nie było zaskoczenia’. Co oni zrobią z tym sygnałem to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:32 Kanapka z kiełbasą "intymnym wyborem"? Czego to można się dowiedzieć na ematce Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 22:29 chodzi o gotowanie żaby. Zaczyna się od kanapki, t9 taka stopa między drzwi. 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:48 Gdzie w katolickiej nauce jest cokolwiek o powinności odbierania i wyrzucania jedzenia dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:53 zresztą, dzieciom nie dzieciom, marnotrawstwo żywności, darów bożych, to grzech. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 08:12 Jest taka fascynująca lista tzw. "grzechów cudzych", na której jest "na grzech cudzy pozwalać". I właśnie "ja nie mogę na to pozwolić" jest uzasadnieniem dla naruszania cudzych granic. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 09:07 jednoraz0w0 napisał(a): > Gdzie w katolickiej nauce jest cokolwiek o powinności odbierania i wyrzucania j > edzenia dzieciom? Dobrze że tylko kanapki im zabrała... "Jeśli twoja ręka jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją;" S Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Afera kanapkowa 02.06.22, 22:31 no to ja z lekcji religii pamiętam, że marnowanie jedzenia, czyli darów bożych, to grzech. Czyli można zakonnicy upierdzielić rękę. Ech, dylemat na miarę Antygony. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 13:37 tt-tka napisała: > qwirkle napisał(a): > > > > > > Słowo klucz: Wielki Piątek. > > > > Wielki Piątek jest raz w roku, a nie co tydzień. > > Wielki czy niewielki, chce wiedziec, jak to wygladalo - dzieci jadly na jej lek > cji czy ona im zrobila rewizje ? > Oraz - mogla dac wyklad o niestosownosci jedzenia tego i tego wtedy a wtedy. Na > wet o grzesznosci jedzenia (choc ja bym zabila smiechem w tym momencie). NIE MI > ALA PRAWA kazac wyrzucac. > > > > A to jest pytanie do mnie? Nie bądź śmieszna! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Afera kanapkowa 01.06.22, 14:47 qwirkle napisał(a): > Słowo klucz: Wielki Piątek. > > Wielki Piątek jest raz w roku, a nie co tydzień. od kiedy dzieci chodzą do szkoły na lekcje w Wielki Piątek ? Odpowiedz Link Zgłoś