17.10.22, 14:46
taki komentarz przeczytałam i mnie zmroziło.

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/iii-wojna-swiatowa-przestaje-byc-tylko-ostrzezeniem-komentarz/0egpb8d,79cfc278
oczywiście wiem, że są ematki które siedzą pod kamieniem i mają podejście co będzie to będzie, nie mam pływu, nie bede się nakręcać, sianie paniki itd, więc pytania nie kieruję do was, jak ktoś chce mieć bańkę informacyjną w porządku.

pytanie do tych, którzy śledzą politykę, interesują się, analizują. co uważacie o naszej najbliższej przyszłości. po roku oswoiliśmy się z tematem wojny - ale doniesienia są coraz gorsze. jakby coś wisiało w powietrzu.
jak sądzicie? jest zagrożenie rozdmuchania konfliktu do takiej skali? jak my ze swoim tragicznym ułożeniem na mapie mamy w tym się odnaleźć? jak oceniacie kwestie włączania się w konflikt kolejnych państw?
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: III WŚ 17.10.22, 14:49
      Czyli znowu wygra Ameryka...
      • zuzanna_a Re: III WŚ 17.10.22, 15:03
        no tylko fajnie się gra i wygrywa jak się jest po drugiej stronie tej kulki na jakiej przyszło nam wspólnie egzystować.

jest nawet takie ładne przysłowie - "Gdzie słonie walczą, tam trawa będzie zdeptana"
        dlatego odnoszę się do naszego położenia.
        • primula.alpicola Re: III WŚ 17.10.22, 15:29
          zuzanna_a napisała:

> dlatego odnoszę się do naszego położenia.

W konflikcie nuklearnym bez znaczenia.
          • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 20:11
            III wojna światowa nie musi być wojną nuklearną i raczej nie będzie.
            Ale położenie ma kolosalne znaczenie.
    • asia_i_p Re: III WŚ 17.10.22, 14:50
      Ja team kamień i mnie nic nie wisi.
    • sumire Re: III WŚ 17.10.22, 14:56
      Realnie, choć nie oficjalnie, ten konflikt już przecież trwa.
      Jak mamy się odnaleźć? Pytanie do władz.
    • primula.alpicola Re: III WŚ 17.10.22, 15:04
      Ja spod kamienia, jeśli można (kamień słabo chroni i zawsze mam jakieś przecieki, szlag by to).
      Więc, nasza najbliższa przyszłość zależy od pozakulisowych, prywatnych rozmów i ustaleń dyplomatów i przywódców. Jeśli nastąpi atak nuklearny, to będzie na niego odpowiedź, i możliwe że skończymy jak w "Ostatnim brzegu". Jestem jednak dobrej myśli i wierzę, że skoro udało się podczas kryzysu kubańskiego, to i teraz się uda.
      Odnajdować się nie zamierzam, bo niby jak?
    • lauren6 Re: III WŚ 17.10.22, 15:04
      Facet przesadza. Owszem, coraz więcej krajów robi sobie w Ukrainie poligon testowy nowych broni i technologii. Stąd jeszcze daleka droga by konflikt rozlał się na cały świat. Łukaszenka wuja może zrobić, gdy właśnie Rosja wyczyściła im magazyny broni. Imo coraz bardziej zbliża się moment, gdy jego własne wojsko wywiezie go na taczkach.
    • woman_in_love Re: III WŚ 17.10.22, 15:04
      ciekawe czy Brunatna Panienka z Brunatnej Góry zrobi cud i uratuje się przed ogniem atomowym
    • ewa_mama_jasia Re: III WŚ 17.10.22, 15:05
      A jeśli ktoś się nie nakręca, nie czyta materiałów obliczonych na wzniecenie niepokoju i zakłada, że wojny nie będzie - a jeśli będzie, to i tak nic na to nie poradzi - to uważasz go za siedzącego pod kamieniem? A kolejne państwa włączą się (albo nie), kiedy będą widziały w tym korzyść. Materialną albo inną.
      • fredzia098 Re: III WŚ 17.10.22, 16:20
        Dlaczego zakładasz, że nic nie można na to poradzić? Owszem świata nie zbawisz i wojny nie zatrzymasz, ale możesz uratować życie swojej rodziny, zawczasu uciekając z Polski, tak jak to zrobiły tysiące ludzi przed II wojną światową. Może wygrają ci, którzy czytają, analizują, patrzą co się dzieje i na wszelki wypadek nie wypstrykali się z wszystkich oszczędności nadpłacając kredyty i mają kasę na szybką ucieczkę.
        • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 19:37
          Fredzia, bo tak jest łatwiej. To „siedzenie pod kamieniem” to nic innego jak udawanie, że rzeczywistość nie istnieje, bo za trudno sobie z nią poradzić.
          • ewa_mama_jasia Re: III WŚ 18.10.22, 12:12
            A może po prostu realne spojrzenie na wszystko i ocena własnych szans i możliwości? Bez nakręcania się doniesieniami wątpliwej jakości "autorytetów"?
        • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:39
          Fredzia za rozsadna jesteś jak na ematke.
          • memphis90 Re: III WŚ 17.10.22, 20:54
            A Tu gdzie uciekasz z tego jukeja? W końcu jak światowa, to skąd przekonanie, ze tam bezpiecznie?
            • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:17
              >to skąd przekonanie, ze tam bezpiecznie?

Czesto czytasz rzeczy ktorych ktos nie napisal? Wskazmu gdzie konkretnie kiedykolwiek pisalam ze w przypadku wojny swiatowej w UK mialoby byc bezpiecznie. Memphis zastanow.sie co cie boli i nie wymyslaj.
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:17
                Bezpieczna to ja jestem od lap Kaczynskiego i to by bylo na tyle tylko
              • bajgla Re: III WŚ 18.10.22, 11:55
                W listwach na pewno bezpiecznie, wszystkie robaki wiedzą.
              • memphis90 Re: III WŚ 18.10.22, 16:04
                No skoro rozsądne jest planowanie ucieczki już, teraz, natychmiast, bo przecież wojna i za takie „rozsądne” podejście chwalisz Fredzię, to zakładam, ze plany ucieczkowe z jukeja na okoliczność III wojny tez porobione i plecaki ucieczkowe popakowane? Skoro wszystko inne to wciskanie się pod kamien z przerażenia..? W przeciwnym razie nie rozumiem dlaczego ja- nie planująca dzisiaj żadnej ucieczki - jestem nierozsądna i podkamienna, a Ty -również nie planująca ucieczki z jukeja - rozsądna?
        • mysiaapysia Re: III WŚ 17.10.22, 20:50
          Tak tak. Bójmy się bójmy. A tymczasem fundusze zachodnie i amerykańskie wykupują całe osiedla u mnie w dużym mieście. Właśnie dowiedzieliśmy się, że trzy kolejne etapy budowanego przez znanego dewelopera osiedla blisko centrum nie będą na sprzedaż, ponieważ fundusz je kupuje. Ceny starych ruder sprzedawanych przez miasto na przetargach to 11 tys. albo więcej za nie, tak są negocjowane ceny. Gdyby miała być u nas wojna, to nikt by nie był chętny.
          • mysiaapysia Re: III WŚ 17.10.22, 20:51
            Za mkw miało być.
          • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 21:18
            O i z tym coś ten nasz nierząd miał coś zrobić, z ograniczeniem wykupu mieszkań przez fundusze znaczy. Ale ucichło ostatnio.
          • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:33
            >Właśnie dowiedzieliśmy się, że trzy kolejne etapy budowanego przez znanego dewelopera osiedla blisko centrum nie będą na sprzedaż, ponieważ fundusz je kupuje.

Mysiapysia. Uwazam, ze popelniasz bardzo powszechny blad a mianowicie ujednolicasz mocodawcow. Wydaje ci sie ze cyt" fundusze zachodnie i amerykanskie" sa rownoznaczne z mocodawcami NATO. 🤣

Nawet w korporacjach jest tak ze firma zatrudnia i karawana jedzie jak za normalnego dnia a na szczycie firme sprzedaja i lada dzien beda zwalniac.
            • mysiaapysia Re: III WŚ 17.10.22, 22:38
              Tak tak. Oczywiście. Głupie amerykance miliony dolarów inwestują w kraju, który lada chwila będzie teatrem wojennym. Baaardzo logiczne.
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:20
                Mysiapysia, przeczytaj na spokojnie co napisalam. C
                Czy Amerykanin to jeden czlowiek? Biden i inwestor w budynki?
                Moja kolezanka w Lwowie przed wojna pracowala nad projektem turystyki do Ukrainy. Pracuje w Filadelfiinw branzy turystycznej.
        • memphis90 Re: III WŚ 17.10.22, 20:53
          No to ma być wojna światowa, czy wojna Polski? Bo jak światowa, to ak trudno zgadnąć gdzie należy uciec. Na biegun?
          • sueellen Re: III WŚ 17.10.22, 22:43
            Jeśli już coś to trzymać się daleko od Pacyfiku. Bo te Chiny też jakieś niezrównoważone są.
        • fibi00 Re: III WŚ 17.10.22, 21:41
          fredzia098 napisał(a):

> Dlaczego zakładasz, że nic nie można na to poradzić? Owszem świata nie zbawisz
          > i wojny nie zatrzymasz, ale możesz uratować życie swojej rodziny, zawczasu ucie
          > kając z Polski, tak jak to zrobiły tysiące ludzi przed II wojną światową.

No ale jak wojna światowa to który kraj będzie bezpieczny? To raz. A dwa... Gdyby źle mi się w Polsce żyło i gdzieś kiełkowałaby mi myśl o emigracji wtedy obecna sytuacja prawdopodobnie skłoniłaby mnie do "ucieczki" już teraz. Tylko dokąd? Tak żeby było bezpiecznie a i żebym nie żyła z rodziną na ulicy. No ale że żyje mi się całkiem dobrze, nie uśmiecha mi się zaczynanie w innym kraju życia od zera. Mam nastoletnie dzieci, starszy syn bardzo ciężko znosi zmiany w swoim życiu więc nie wyobrażam sobie żeby fundować mu traumę w postaci emigracji z powodu ryzyka wybuchu 3 wojny światowej. Gdyby rzeczywiście wojna rozlała się poza Ukrainę wtedy prawdopodobnie większą traumą byłoby zostać w Polsce. Natomiast na dzień dzisiejszy nikt nie wie co będzie za tydzień, miesiąc czy rok. Gdybym teraz uciekła i zafundowała dzieciom traumę a do rozlania wojny by nie doszło chyba bym żałowała. Więc na razie zyjemy jak wcześniej.

Może
          > wygrają ci, którzy czytają, analizują, patrzą co się dzieje i na wszelki wypad
          > ek nie wypstrykali się z wszystkich oszczędności nadpłacając kredyty i mają kas
          > ę na szybką ucieczkę.

Kasę na ewentualną ucieczkę mamy. Jeśli sytuacja bardzo się pogorszy to pewnie rozważymy ucieczkę. Tylko ciągle pozostaje pytanie "dokąd?"
          • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:18
            >No ale jak wojna światowa to który kraj będzie bezpieczny? To raz.

Tzn fredzia ma robic za jasnowidza?
            • fibi00 Re: III WŚ 18.10.22, 08:22
              princesswhitewolf napisała:

> >No ale jak wojna światowa to który kraj będzie bezpieczny? To raz.
              >
              > Tzn fredzia ma robic za jasnowidza?

No ale pisze żeby zawczasu uciekać z Polski. To się pytam "dokąd?".
          • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 23:04
            Tak naprawdę to ważniejsze od „dokąd” jest pytanie „kiedy”.
            Przez II wojną też niektórzy chcieli uciekać, ale nie zdążyli.
            Bo taka ucieczka to jest dramatyczna zmiana w życiu.
            Więc ludzie wolą tej zmiany nie podejmować zbyt wcześnie, nie rujnować sobie całego życia.
            A gdy już są pewni, że jednak trzeba to zasadniczo jest za późno.
            Uciekając za wcześnie ryzykuje się, że się uciekło niepotrzebnie a życie w kraju przepadło.
            A uciekając za późno jest się uchodźcą wojennym z jedną reklamówką.
            Dlatego łatwo sie pisze… wyłącznie.
            • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:22
              Przed 2 wojna swiatowa nie bardzo bylo gdzie uciekac. Czechy zajete.przez Niemcy, Niemcy, Rosja a Szwecja przez morze wspolpracowala z Niemcami...
            • aqua48 Re: III WŚ 18.10.22, 14:20
              panna.nasturcja napisał(a):

> Tak naprawdę to ważniejsze od „dokąd” jest pytanie „kiedy”.
              > Przez II wojną też niektórzy chcieli uciekać, ale nie zdążyli.

Nie, nie kiedy, tylko właśnie dokąd. Część mojej rodziny wraz z wybuchem II wojny uciekła..na wschód. Po 17 września wrócili jak niepyszni...
              • panna.nasturcja Re: III WŚ 19.10.22, 01:43
                Kiedy jest równie ważne, jak już lecą bomby to spokojnie się nie wyprowadzisz na drugi koniec świata ratując rodzinę i majątek tylko będziesz uchodźcą *(jak zdążysz), to nie to samo.
            • memphis90 Re: III WŚ 18.10.22, 16:06
              No a moja rodzina nie uciekła z Polski w czasie II ws i tez wszyscy przeżyli.
              • milva24 Re: III WŚ 18.10.22, 16:10
                U mnie to samo, nie uciekli i wszyscy przeżyli (poza tymi co umarli ze starosci i od chorób). Część wywieziona na roboty też wróciła.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: III WŚ 19.10.22, 10:58
          A wiesz, dokąd uciekać?
      • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:30
        >nie czyta materiałów obliczonych na wzniecenie niepokoju

Uwazasz ze powazne mainstreamowe zrodla maja na celu wzniecenie niepokoju? CNN, BBC, PBS itd ...robia to za namowa ruskich trolli? Seeeeerio? Oj strusiu!

• milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 19:38
          Robią to dla kasy tak samo jak straszyli pandemią.
          • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 19:43
            Bo pandemii wcale nie było, nikt nie umarł, super.
            • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:48
              Niedobrze. Drugi raz dzis sie z nasturcja zgadzam. kuniec swiata
            • hanusinamama Re: III WŚ 17.10.22, 19:59
              Była...ale na miłość boską wiadomo było ze programy newsowe dostały sraczki z radości jak im słupki oglądalności wyebało w górę....
              • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 20:12
                To, że właściciel stacji się cieszy, że oglądalność idzie w górę nie znaczy przecież, że przekazywane informacje nie są prawdziwe.
              • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 21:09
                hanusinamama napisała:

> Była...ale na miłość boską wiadomo było ze programy newsowe dostały sraczki z r
                > adości jak im słupki oglądalności wyebało w górę....
                >
                >
                No dokładnie, był czas że się bałam lodówkę otworzyć bo wszędzie tylko covid i covid. Nic innego nie istniało.
            • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 21:13

> Bo pandemii wcale nie było, nikt nie umarł, super.

Czy ja mówię, że nie było pandemii? Był czas, że w mediach nie było absolutnie nic poza pandemią. Póki temat był chodliwy to go media eksploatowały do cna. Nie dziwi mnie, w końcu z klikalkości/oglądalności mają kasę ale to nie znaczy, że ja mam klikać/oglądać wszystko co podsuwają.
              • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 23:07
                Przecież nie musiałaś oglądać, ja nie mam telewizora, nie oglądałam. Czytałam w necie tyle ile chciałam wiedziec. Zresztą telewizor tez pilota i można samemu decydować o tym co się chce oglądać.
                • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 23:14
                  Mam taki zwyczaj, że codziennie przeglądam kilka portali z wiadomościami. Nie czytałam ale nagłówki mówiły same za siebie. Telewizji nie oglądam więc pudło.
                  • panna.nasturcja Re: III WŚ 18.10.22, 02:57
                    Wyświetla Ci się to, co oglądasz. Nie chcesz, nie czytasz, nie widzę problemu.
                    Media pisały o pandemii, bo była pandemia, trudno żeby to przemilczały.
                    • hope_25 Re: III WŚ 18.10.22, 11:22

> Wyświetla Ci się to, co oglądasz. Nie chcesz, nie czytasz, nie widzę problemu.
                      > Media pisały o pandemii, bo była pandemia, trudno żeby to przemilczały.

O, znowu cenzura czystki robiła big_grin

Trudno, żeby media o pandemii milczały, wszak to media pandemię stworzyły. Gdyby nie media, nikt by jej nie zauważył. Bo była to pandemia fałszywie pozytywnych testów. Teraz się nie testuje, to nie ma pandemii big_grin Ale za to jest wojna na Ukrainie, której medialny przekaz jest równie wiarygodny, co przekaz o pandemii. Grunt, że ematki w niego wierzą big_grin
          • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:49
            Milvia a uwazasz ze powinni ukrywac slowa Putina? Robic z nich tajemnice? Przeciez to jego czyny i slowa cytuja w artykulach.
            • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 21:11
              Może niekoniecznie ukrywać ale mogliby się tym gadaniem jego i tych jego przydupasów aż tak nie rajcować. Ja już nawet nie klikam w te linki bo wiem co tam będzie.
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:23
                Jest takie powiedzenie: polityka sie nie musisz interesowac to polityka sie zainteresuje toba.

• milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 22:36
                  Tak, tak na pewno. Mam lepsze zajęcie niż codziennie sprawdzać co akurat powiedział Putin.
                  • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:17
                    Dziwie sie wiec ze znalazlas sie w tym watku. Ja wiecej niz na polowe watkow nie wchodze bo mnie nie interesują
                    • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 23:22
                      A tak sobie weszłam z ciekawości zobaczyć co ludzie pisząbig_grin
                      • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:25
                        Masochistka
                        • milva24 Re: III WŚ 18.10.22, 09:00
                          Troszkęwink
        • hanusinamama Re: III WŚ 17.10.22, 19:58
          O klikalności, oglądalności nie słyszałaś ?? Moze ci matka z podłogi zatyka kanały uszne??
          • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 20:18
            Hanusinamama wg Ciebie BBC to komercyjna stacja niby czy co? Nie, utrzymuja sie z oplat uzytkownikow i reklam niet. To czesc Royal Charter

A wracajac do tematu. Taaa powinni udawac ze Putin nie grozi i tuszowac jego wypowiedzi 🤦
    • dreg13 Re: III WŚ 17.10.22, 15:12
      Taka dawna historia, sprzed 30 lat. Z powodu artykułu w bodajże Skandalach (czy czymś takim), przyniesionych do szkoły przez jedną dziewczynę, wybuchła panika wśród uczniów piątej klasy. No bo koniec świata zaraz. Niektóre dziewczyny wpadły wręcz w histerię. I w tej histerii, płaczące, wracały ze szkoły do domu tak oderwane od tego, co tu i teraz, że wlazły prosto pod koła ciężarówki.
      Nie zginęły. Ciężarówka się zatrzymała, kierowca jechał wolno. Nic im sie nie stało.
      Na koniec świata nie miały wpływu w żaden sposob. Na swoje zachowanie na przejsciu dla pieszych - bardzo duży. I tego sie trzymam. I dlatego srednio mnie interesują takie dywagacje.
      • ewa_mama_jasia Re: III WŚ 17.10.22, 15:30
        Pamiętam, że kolejne "końce świata" były nawet ogłaszane w programach informacyjnych - Dzienniku, Wiadomościach czy innych tego typu.
        • fredzia098 Re: III WŚ 17.10.22, 16:14
          Co innego wierzyć jak przygłup w kolejne końce świata bo jakiś psychiczny jasnowidz sobie tak uroił albo komuś wyszło z kalendarza, a co innego obawiać się realnej wojny, która jest, namacalna, tuż za miedzą i coraz bardziej się zaognia.
    • nie_ma_niebieskich Re: III WŚ 17.10.22, 15:13
      A jakie to ma znaczenie, co my sądzimy?
      Litości... To jak sonda na ulicy w sprawie skomplikowanych kwestii gospodarczych... Głupie pytanie. Szukaj odpowiedzi w renomowanych serwisach informacyjnych, nie tylko polskich.
      Mój wniosek: ryzyko jest, ale niezbyt duże. W praktyce nie wiemy, bo będzie i nie ma się co nakręcać. Najwyżej zginiemy 😛
      • panna.nasturcja Re: III WŚ 17.10.22, 19:38
        Akurat „zginiemy” to jest opcja mało prawdopodobna za to o wiele lepsza od wersji „wojna na naszym terenie”.
        • chlodne_dlonie Re: III WŚ 17.10.22, 22:11
          No i z tym się zgodzę. Niestety.
          • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:35
            Ja tam nie sadze by wojna trwala w Polsce ale Putin na granicach Ukrainy z Polska jak tam dotrze moze odprawiac tance z dzidami.czyli ustawic czolgi.

Dodatkowo obawiam sie ze jak walnie czyms w Ukraine albo elektrownie czy w stratosferze to zatruje pol Europy w tym i czesc wsch Polski
            • bzdety2019 Re: III WŚ 17.10.22, 22:52
              Dotrze do granic UA PL ? Na razie to on wraca do swoich granic z Ukraina.
              Ta wojna to się denerwowałam jakieś pierwsze 3/4 dni a potem jak onuce zaczęły akcje kompromitacja to mi przeszło.
              Serio…Putin na granicy pOlsko ukraińskiej to jakiś mokry sen ruskich trolli
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:23
                >Dotrze do granic UA PL ?

W najgorszym przypadku - i to jest tylko hipoteza a nie zadne jasnowidzenie
                • azalee Re: III WŚ 18.10.22, 12:22
                  To jest bardzo bzdurna hipoteza, ktorej nikt nie powinien brac na powaznie.
                  Wzniecanie strachu i paniki w zachodnich spoleczenstwach jest jak najbardziej na reke Putinowi i nikomu innemu.
                  • princesswhitewolf Re: III WŚ 18.10.22, 12:46
                    >To jest bardzo bzdurna hipoteza, ktorej nikt nie powinien brac na powaznie.
                    Wzniecanie strachu i paniki w zachodnich spoleczenstwach jest jak najbardziej na reke Putinowi i nikomu innemu.

My tu gadu gadu o hipotezach tymczasem Niemcy w trybie pilnym nakazaly by ewakuowali sie natychmiast wszyscy pracownicy dyplomatyczni.
                    Chiny, Kazachstan, Indie etc rowniez wydali to w stosunku do swoich obywateli na Ukranie...

Tak ze wiec tego...
                    • azalee Re: III WŚ 18.10.22, 13:44
                      Ale ewakuuja ich bo Rosja podchodzi pod granice z Polska? Bo przypomne ci ze o tej hipotezie rozmawiamy.
                      Czy raczej dlatego ze na Kijow i Lwow znowu spadaja rakiety uderzajac w cywilne cele ?
                      • princesswhitewolf Re: III WŚ 18.10.22, 13:50
                        Nie, nie dlatego ze spadaja rakiety. Rakiety spadaly od poczatku.

Ewakuuja ich z powodu zagrozenia nukelarnego i chemicznego

A wracajac do Rosji podchodzacej do granic Polski to hipoteza. Tobie sie wydaje absurdalna a mi nie. Ja twierdze: wspomnisz moje slowa. Ty mozesz uwazac inaczej i sie smiac.

I wcale nie chodzi o atak na Polske i dlatego bycie nantej granicy ale o Putinowski imperialistyczny statement.
                        • azalee Re: III WŚ 18.10.22, 14:08
                          > A wracajac do Rosji podchodzacej do granic Polski to hipoteza. Tobie sie wydaje
                          > absurdalna a mi nie. Ja twierdze: wspomnisz moje slowa. Ty mozesz uwazac inacz
                          > ej i sie smiac.

Nie, ja sie wcale nie smieje, bo gloszenie takich "hipotez" jest bardzo szkodliwe i zwyczajnie glupie.
                          Ta wojna nie rozleje sie na kraje sasiednie, nie rozwinie sie tez w III WS. Putin te wojne juz przegral, skompromitowal "2. armie swiata", powszechna mobilizacja to kleska i okazja do zartow. Jedyne co mu zostalo to straszenie atomem (ktory zreszta nie wiadomo w jakim stanie jest). Nawet jesli uderzylby nim (co jest malo prawdopodobne), odpowiedzia byloby zniszczenie tego co jeszcze zostalo z armii rosyjskiej.
                          Jedyna nadzieja Putina to zasianie strachu w spoleczenstwach zachodnich, oraz naciskanie przez nie o zaprzestanie pomocy wojskowej Ukrainie i naklanianie jej do ustepstw w negocjacjach pokojowych.
                          Ty, swiadomie lub nie, doskonale wpisujesz sie w te strategie.
                          • princesswhitewolf Re: III WŚ 18.10.22, 17:29
                            Azalee, ja uwazam zas ze powinnas sprawezic w slowniku znaczenie slowa Hipoteza.

Ja moge sobie uwazac co chce.
                            Nie wiem jak powaznie mozna mowic ze chodzi tylko o sianie strachu jak tysiace ludzi ginie na Ukrainie a rzady wycofuja swych dyplomatow i obywateli bo wywiad wie ze szykuje sie cos gorszego.

I a propos czytaj uwaznie, bo ja nigdzie nie napisalam ze Putin uzyje na Polske bomby nuklearnej. Jest wiele innych broni ktore moze uzyc i mowie o Ukrainie

Ja uważam ze tuszowanie jest szkodliwe i wypisujesz sie w strategie usypiania ludzi jak ludzie gina i psychopata Putin zwariowal do konca.

.
                            • azalee Re: III WŚ 18.10.22, 17:49
                              Princess, postaraj sie ogarnac o czym rozmawiasz.
                              Ten watek nazywa sie "III WS", a odnoga traktuje o hipotezie Rosji na granicy z Polska.
                              No wiec tlumacze Ci, ze to jest zupelnie nieprawdopodobne patrzac na stan rosyjskiego wojska i jego "postepow" w Ukrainie.
                              Co NIE OZNACZA ze na terenie samej Ukrainy wojna nie jest straszna i barbarzynska, bo JEST. Putin jest slabym i zakompleksionym starcem, ktory wlasnie jest postawiony pod sciana, bo te wojne juz przegral. I nie watpie, ze nie cofnie sie przed niczym zeby jednak zwyciestwo bylo jego. Pytanie jak zareaguje jego otoczenie, ktore ma o wiele wiecej do stracenia niz on.

I nie wiem o jakiej strategii usypiania piszesz, bo moja opinia jest taka, ze nalezy Ukraine wspierac i dozbrajac, nie nalezy bac sie pustych grozb szalonego starca. Zobacz na swoje wpisy w tym watku : insynuujesz w kilku miejscach ze Polska powinna sie bac bo Rosja dojdzie pod nasze granice, Putin na pewno rzuci atomem i ze Polacy powinni wyjezdzac z kraju z obawy na rozlanie sie tej wojny.
                              To jest wlasnie przekaz rosyjskich trolli probujacych wzbudzic panike na zachodzie Europy aby pomoc Ukrainie ustala i ta wojna skonczyla sie jak najszybciej (ustepstwami Ukrainy).
                              • princesswhitewolf Re: III WŚ 18.10.22, 17:58
                                Nie bardzo rozumiem dlaczego tak emocjonalnie podchodzisz do cudzych hipotez. Rosja to panstwo terrorystyczne i moga tym terrorem wiele zdzialac jeszcze...niestety.

>insynuujesz w kilku miejscach ze Polska powinna sie bac

Nie. To ty sie boisz. Ja nigdzie nie napisalam ze Polska ma powody do obaw. Mowilam o tym ze jak tylko beda mogli dojda do granicy by prezyc muskuly bo tak dziala stan umyslu kacpa. Nie, nie oznacza to calkowitego zajecia Ukrainy.

>To jest wlasnie przekaz rosyjskich trolli probujacych wzbudzic panike

Nazywanie mnie ruskim trollem to snienie na jawie.
                                Putin jest grozny i to uswiadczysz
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 23:24
                >Serio…Putin na granicy pOlsko ukraińskiej to jakiś mokry sen ruskich trolli

Przy granicy a nie na granicy. Juz atakuje Lwow.... Nie zdziw sie
                • bzdety2019 Re: III WŚ 18.10.22, 08:42
                  Rakietę to można sobie wystrzelić …tych im akurat zaczyna brakować. Ruskich trzeba obśmiać i się ich nie bać. Im już tylko wzbudzanie wątpliwego strachu zostało. Ja tam się ich nie boje,, król jest nagi i tyle
                • morekac Re: III WŚ 18.10.22, 08:46
                  Lwów był też atakowany na początku.
                • bajgla Re: III WŚ 18.10.22, 11:56
                  Rzeszów atakuje, Przemyśl.
              • princesswhitewolf Re: III WŚ 15.11.22, 20:42
                Czyzby?
    • nowyczlowiekforumu Re: III WŚ 17.10.22, 15:22
      Czytałam ostatnio, że w Polsce kontrolują schrony i miejsca schronienia dla ludności.
      Co prawda mieszkam poza polską, wręcz tysiące kilometrów od wojny, ale jakiś stres jest.
      • simply_z Re: III WŚ 17.10.22, 15:24
        za miedza to wy tam w Korei macie innego wariata..
        • nowyczlowiekforumu Re: III WŚ 17.10.22, 15:28
          To prawda, ale to jest jakoś tak zakodowane w psychice że bardziej boje się o swój kraj pochodzenia , bo chciałabym mieć do czego wrócić.
      • ga-ti Re: III WŚ 17.10.22, 20:45
        No, ocknęli się po pół roku, że jakieś tam schrony to my też w tej Polsce mamy, bo metra w każdym mieście nie mamy. A w tych schronach apteczki przeterminowane 20 lat. Ech.
    • alicia033 Re: III WŚ 17.10.22, 15:24
      sierakowski i wszystko jasne.
    • triss_merigold6 Re: III WŚ 17.10.22, 15:39
      Preferuję opinie i analizy dyplomaty, a nie socjologa.next.gazeta.pl/next/7,151003,29030680,rosja-jako-anty-zachod-kradniemy-i-mamy-kochanki-ale-i-tak.html#s=BoxMMtImg1#s=BoxOpMT
      • y_y Re: III WŚ 17.10.22, 19:51
        Bardzo fajny wywiad i oddaje ducha Rosji. No i cóż... wnioski z niego też nie są pocieszające...
      • lauren6 Re: III WŚ 17.10.22, 20:33
        Dobry wywiad. Słuszne spostrzeżenie, że Rosjanie widzą w ludziach to co najgorsze. Tak samo nie przewidzieli np. że Polacy będą masowo pomagać uchodzcom z Ukrainy.
    • chebellacosa92 Re: III WŚ 17.10.22, 15:52
      Ja się boję. Nie o siebie, tylko o bliskich. Źle ostatnio sypiam, mam złe sny. Rzeczywiście, coś wisi w powietrzu, a ja mam intuicję, nie raz się sprawdziło (niestety, niestety) co tam sobie roiłam. Mam poczucie jakiejś irracjonalnej tymczasowości, za chwilę wszystko będzie wspomnieniem. Mąż dziś zapytał, co robimy w Sylwestra, a ja odpowiedziałam, że nie wiadomo, czy będzie jakiś Sylwester. Stwierdził, że przedawkowałam Jackowskiego wink A tak na serio - jeżeli już, to niech walnie raz a porządnie, żeby jak najszybciej zejść z tego świata i nie patrzeć na ból i cierpienie innych.
      • 35wcieniu Re: III WŚ 17.10.22, 16:07
        Jackowski to chyba jak niektóre tutejsze "przygotowane" forumki, zaciska kciuki żeby mu się w końcu jakaś przepowiednia spełniła, bo wojnę wieszczy od lat. I tak jak przygotowanym forumkom szczegóły mu się zmieniają, np. tu wizja na 2017. Ukraina zwrócona ku Rosji, Rosja strażnikiem pokoju... Takie tam.

www.se.pl/styl-zycia/porady/krzysztof-jackowski-przepowiednie-na-2017-rok-wstrzasajace-wizje-aa-Rvav-o2wP-zkgZ.html
        • 35wcieniu Re: III WŚ 17.10.22, 16:18
          Chociaż niepokoi fakt że co roku widzi wojnę, a na ten rok przepowiedział (cyt.) "Widzę taką sytuację, że nie będzie konfliktu żadnego poważnego na świecie, ale pełno statków, lotniskowców, będzie się gromadziło na wodzie. Raczej będzie to wyglądało na pokaz siły, jak na działania."

No drugi Sasin po prostu. Co by nie powiedział to wiadomo że będzie odwrotnie.
          • cosmetic.wipes Re: III WŚ 17.10.22, 16:46
            Dlatego dopóki Jackowski się onanizuje wizjami globalnej zagłady, to jestem spokojna 😁
            • gama2003 Re: III WŚ 17.10.22, 17:32
              Chyba mam podobnie.
              A jak jakimś cudem walnie atom to walnie. Prywatnej rakiety nie kupię i na księżycu nie przeczekam.
            • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:36
              >Dlatego dopóki Jackowski się onanizuje wizjami globalnej zagłady

A gdzie Jackowski mowi o globalnej zagladzie? Ja sluchalam go i on wyraznie mowi ze w Polsce nie bedzie dzialan wojennych tylko panika spowodowana wydarzeniami na Ukrainie 🤦. Moze to jakis inny jasnowidz Jackowski i macie ich w Polsce kilku?

Znacznie mroczniejsze wizje czyta sie na mainstreamowych portalach wiadomosci ( jak chocby link w moim duzo nizej wpisie)
              • cosmetic.wipes Re: III WŚ 17.10.22, 20:53
                Ja wiem, że ty masz zacięcie astrologiczne, ale branie Jackowskiego na poważnie rodzi podejrzenia defektu mózgu.
                • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:24
                  A bierzesz go na powaznie, ze o tym z taka pasja mowisz? Wiedziec co mowi nie oznacza wierzyc mu. Wg niego pandemia to byl spisek lol
                  • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:26
                    Dodam ze nie oznacza to tez ze nalezy sciemniac i klamac ze uwaza on ze bedzie globalna zaglada. Tego nie mowi. Nie wiesz co mowi. Aby sie smiac nalezy wiedziec co mowi. A ty nie wiesz ewidentnie co mowi wesolego. A mowi
      • ga-ti Re: III WŚ 17.10.22, 20:57
        Wczesną wiosną miałam podobnie, jak Ty, majówka? jaka majówka? urodziny dziecka? jakie urodziny? wakacje? jakie wakacje? ślub w rodzinie? jaki ślub? Na szczęście mąż mną potrząsnął. Była i majówka i urodziny, i wakacje, i ślub z weselem... W międzyczasie zmarł ktoś bliski i to był nasz mały prywatny "koniec świata", koniec jego świata, ale z tego też się jako tako otrząsnęliśmy.
        Czy się boję? Staram się nie myśleć w ten sposób. Trochę śledzę informacje, trochę odpuszczam. Nie nakręcam się. Boję się o dzieci, chciałabym, by miały spokojną przyszłość, by mogły spełniać marzenia, żyć w bezpiecznym świecie. I jak pomyślę, że mogłyby tego nie mieć to ogarnia mnie wściekłość i smutek. Ale nie da się żyć z takimi myślami, nie wiem, co na nas czyha tuż za rogiem, co będzie jutro, jak się życie poukłada, a przecież zasypiamy i budzimy się i idziemy do szkoły, pracy, wyjeżdżamy na urlop, żyjemy.
    • sueellen Re: III WŚ 17.10.22, 15:56
      cholewcia, chyba musze przyspieszyć plany emigracyjne na drugi koniec świata. Jeszcze niedawno na propozycje wyjazdu do Nowej Gwinei tylko się uśmiechnęłam, ale może trzeba było brać?
    • kicifura Re: III WŚ 17.10.22, 15:57
      Czytanie onetu to właśnie objaw siedzenia pod kamieniem. Jeżeli interesują cię fakty, a nie granie na emocjach to spójrz chociażby w opracowania OSW.
      • triss_merigold6 Re: III WŚ 17.10.22, 16:01
        Czytanie Sierakowskiego w charakterze analityka.tongue_out
      • kot9 Re: III WŚ 17.10.22, 16:24
        Do wojny atomowej nie dojdzie, bo do odpalenia rakiet trzeba zgody paru ludzi a nie jednego Putina. Po drugie to się ruskim wogólę nie będzie opłacać, mimo wszystko za dużo mają do stracenia. Prawdopodobnie wojna będzie się ciągła jeszcze przynajmniej rok. Ukraina będzie dostawać nowoczesną broń w ograniczonych ilościach żeby za szybko nie pobili ruskich. Rosją też ma swoich sojuszników, przyjaciół którzy będą ją wspierać po cichu. W wojnie konwencjonalnej Rosja nie ma szans w starciu z NATO, dobrze wojskowi rosyjscy o tym wiedzą i z tego powodu wojna ograniczy się do terenów Ukrainy.
        • bominka Re: III WŚ 17.10.22, 16:30
          Zdecydowanie takie podsumowanie w artykule niepokoi. Ciągle liczę,że nie dojdzie do rozpętania IIIwś.
        • sueellen Re: III WŚ 17.10.22, 16:53
          Nikt nie mówi o wojnie atomowej...
        • snajper55 Re: III WŚ 17.10.22, 20:43
          kot9 napisał:

> Do wojny atomowej nie dojdzie, bo do odpalenia rakiet trzeba zgody paru ludzi a
          > nie jednego Putina.

A ty sądzisz, że jedynie Putin w Rosji pragnie wygrać tę wojnę choćby przy pomocy ataku nuklearnego? Sądzisz że inni wojskowi to gołąbki pokoju? Putin obsadził odpowiednie stanowiska odpowiednimi ludźmi.

> Po drugie to się ruskim wogólę nie będzie opłacać, mimo ws
          > zystko za dużo mają do stracenia.

To już nie jest sprawą opłacalności, to jest sprawa dumy narodowej, dumy mocarstwowej.

S.
          • pupu111 Re: III WŚ 17.10.22, 23:24
            Jest wielu takich, co od dawna wręcz nawołuja, żeby odpalic te bombe atomową, chocby ten czub Kadyrow
          • lauren6 Re: III WŚ 18.10.22, 08:00
            Broń atomowa to skomplikowana konstrukcja. Coś czuję, że jeśli odpalą opcję atomową to prędzej bomba im spadnie na rosyjskie osiedle niż doleci na Ukrainę. Do tego Ukraina z każdym dniem zwiększa zasoby obrony antyrakietowej, do czego sami Rosjanie doprowadzili zrzucając pociski na ukraińskie płacę zabaw.

Tu nie chodzi o wiarę w ludzi, ale o wiarę w ich rozsądek. Opcja atomowa wiąże się również z tym, że jeśli dojdzie do fakapu to najważniejszy rosyjski straszak upadnie. Podejrzewam, że NATO mogłoby zrobić dokładnie to samo co za czasów wojny w byłej Jugosławii.
    • feniks_z_popiolu Re: III WŚ 17.10.22, 16:27
      Nigdy nie jest tak dobrze, ani tak źle jak mówią. Stara zasada każdej władzy, także czwartej władzy.
      Będzie co ma być, Putin jest nieprzewidywalny ale jednak analitycy bardziej skłaniają się do tezy, że otoczenie go powstrzyma. Pytanie tylko czy zmiana wodza da światu realne korzyści
      • ajaksiowa Re: III WŚ 17.10.22, 16:58
        Słuchając od rana o przewidywanym armagedonie ,pomyślałam że TEN kto mówił o nawróceniu Rosji był wizjonerem😞
    • novembre Re: III WŚ 17.10.22, 16:56
      Polecam analizy Miłosza Wiatrowskiego na IG.
    • leosia-wspaniala Re: III WŚ 17.10.22, 17:10
      Na Onecie śledzisz tę politykę big_grin Włącz sobie OSW, Bad Times God Times, Strzyżewskiego, a nie hurr durr ómrzemy.
    • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 19:31
      Od ilus tam miesiecy o tym mowie jak i o nadchodzacych brakach w sklepie. ( Tak tak i listwy ziew)

Tymczasem Putin
      www.theguardian.com/world/live/2022/oct/14/russia-ukraine-war-live-kherson-evacuees-to-start-arriving-in-russia-ukraine-says-600-settlements-liberated-this-month
      Nie kwa mac, on nie zartuje. Psychopaci z imperialistycznym pragnieniem przejscia do historii nie zartuja.
    • sueellen Re: III WŚ 17.10.22, 20:06
      A tak na serio. Na razie jeszcze się nie rozleje. Po prostu Iran ma teraz by wspierać Rosję ponieważ Rosja pomaga iranowi w Syrii. Ogólnie dla Iranu wszystko co jest antyamerykańskie jest okej. Tym iran wkurzyl Izraelitów. No i teraz Ukraina może się spodziewać pomocy ze strony Izraela. Nie wydaje mi się aby to się różniło od pomocy którą Ukraina dostaje na przykład od Polski, Wielkiej Brytanii, czy Stanów Zjednoczonych. Dla nas dobre jest to że sprzęt wojskowy z Iranu nie jest najnowszy, do tego są to hybrydy amerykańskich irańskich i rosyjskich sprzętów sprzed 50 lat które zostały przez Iran w jakiś sposób zmodernizowane. Czy to działa i jak to działa tylko do końca nie wie nikt. Iran postanowił już zrobić sobie więc poligon na Ukrainę i przetestować swoje zabawki. Tak to właśnie wygląda i nie obawiałabym się trzeciej wojny światowej na dzień dzisiejszy.
    • tanebo001 Re: III WŚ 17.10.22, 20:44
      oko.press/goworit-moskwa-rosja-broni-sie-bohatersko-ale-jej-su-34-spadl-na-rosyjski-blok-mieszkalny/
    • julita165 Re: III WŚ 17.10.22, 20:52
      Ja sobie dużo czytam, chyba jeszcze więcej oglądam, glw na YT. Przeróżnych analityków jest tam od groma. Ostatnio większość jest zgodna. Ruscy znaleźli się jakiś czas temu pod ścianą. Wyjściem z tej sytuacji ma być mobilizacja. Jeśli to im się powiedzie i uda im się konwencjonalnie odwrócić losy tej wojny to żadnej nuklearnej zagłady nie będzie. Jeśli jednak nie....użyją nuków. Jako ostatniej deski ratunku bo Putin i cała ruska wierchuszka tej wojny przegrać nie może. Oni walczą o życie. Szykują druga ofensywę. Zapewne znowu spróbują opanować Kijów bo to jedyna metoda. Zajmując Ukr po kawałku jak do tej pory musieliby wojować z 10 lat. A na to Rosja nie ma czasu ani środków. Bomba A to ich ostatnia szansa. Wszyscy jednak obstawiają że to nie będzie zaraz nuklearna zagląda tylko coś o małej mocy co ma jednak wywołać potężny szok i gwałtowne dążenia do pokoju na ruskich warunkach. Po drodze może być jeszcze próba wywołania podobnego efektu jakimiś sabotazami jak NS, może nawet przypadkowa zabłąkana rakieta spadnie w Pl...Raczej jednak w najbliższych kilku latach wojna taka typowa nam nie grozi. Co najwyżej ataki hybrydowe, jakieś awarie z nieznanych przyczyn, "przypadkowe" zaprószenia ognia itp.
      • kot9 Re: III WŚ 17.10.22, 21:14
        wysoki przedstawiciel NATO powiedział że w razie użycia taktycznej broni jądrowej w Ukrainie sojusz unicestwi armię rosyjską.
        • kot9 Re: III WŚ 17.10.22, 21:19
          Link do tej wypowiedzi
          www.pap.pl/aktualnosci/news,1452027,wladze-ue-jezeli-rosja-zaatakuje-bronia-atomowa-zachod-unicestwi-jej
          • julita165 Re: III WŚ 17.10.22, 21:30
            kot9 napisał:

> Link do tej wypowiedzi
            > www.pap.pl/aktualnosci/news,1452027,wladze-ue-jezeli-rosja-zaatakuje-bronia-atomowa-zachod-unicestwi-jej

Nie NATO tylko UE a militarnie Unia jako taka nic nie może. O takim odwecie mówił natomiast gen. Petreus tyle że on jest emeryt. Amerykanie mówią że uderza i zniszczą te ros jednostki które wystrzelą ta broń nuklearna.
        • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 21:22
          No i dlatego moim zdaniem pozostaje im sianie niepokoju w zachodnich społeczeństwach, żeby te zaczęły się domagać ustępstw wobec Rosji i zakończenia wojny z obawy użycia broni nuklearnej. Użyć jej nie mogą bo jak piszesz NATO ich zmiecie ale straszyć mogą i będą.
      • alicia033 Re: III WŚ 17.10.22, 22:03
        julita165 napisała:

> Ja sobie dużo czytam, chyba jeszcze więcej oglądam, glw na YT. Przeróżnych anal
        > ityków jest tam od groma.

(Nie)stety ilość nie ma żadnego przełożenia na jakość.
        Wyjściem z tej sytuacji ma być mobilizacja. Jeśli to
        > im się powiedzie
        Wszyscy przytomni już od jakiegoś czasu wiedzą, że ruska mobilizacja zaliczyła głęboką klapę.
        > bo Putin i cała ruska wierchuszka tej wojny przegrać nie może.

Oni ją już przegrali.
        > Szykują druga ofensywę. Zapewne znowu spróbują opanować Kijó
        > w bo to jedyna metoda.

Z czystej ciekawości - kim i czym mieliby go teraz opanować?

Proponuję jednak odstawić tych wannabe youtubowych "analityków", którzy najwyraźniej nigdy nie widzieli mapy Ukrainy a w kwietniu '45 bredziliby podobnie o ofensywie Hitlera.

• princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:28
          >Z czystej ciekawości - kim i czym mieliby go teraz opanować?

Mowa teraz o rozpier Kijowa a nie opanowaniu. Niestety
    • cegehana Re: III WŚ 17.10.22, 21:21
      Uważam, że jest takie ryzyko. A co do pytania jak my, czyli ludność cywilna mamy się w tym odnaleźć to polecam opcję siedzienia pod kamieniem i dbania o siebie i bombelki, bo na to mamy rzeczywisty wpływ. Historia dotychczasowych wojen pokazuje, ze losy ludzi były bardzo różne. Trzeba będzie umieć dostosować się do szybko zmieniających się okoliczności i do tego potrzebne jest dobre zdrowie i silna psychika.
    • hope_25 Re: III WŚ 17.10.22, 21:28
      Amerykanie nazywają Polskę "strefą zgniotu", a to nie brzmi zbyt dobrze ...
      • chococaffe Re: III WŚ 17.10.22, 21:38
        o znowu antyszczepy w temacie Ukrainywink
        • hope_25 Re: III WŚ 17.10.22, 22:44
          Za to wy proszczepy w temacie Ukrainy macie taką samą wiedzę, jak w temacie szczypawek big_grin
      • gama2003 Re: III WŚ 17.10.22, 21:52
        Strefą zgniotu jest od zawsze.
        Kto przezorny to zawczasu zadbał i się w Polsce nie urodził.
        • milva24 Re: III WŚ 17.10.22, 22:02
          big_grin
        • princesswhitewolf Re: III WŚ 17.10.22, 22:37
          Strefa zgniotu byla Ukraina i wlasnie ja gniota.
          Miedzy Rosja a Polska jest Ukraina
      • kicifura Re: III WŚ 17.10.22, 22:02
        hope_25 napisał(a):

> Amerykanie nazywają Polskę "strefą zgniotu", a to nie brzmi zbyt dobrze ...

Weź sobie zmień nicka, ten już z daleka czuć Kaliningradem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka