Dodaj do ulubionych

Polska kolacja

30.10.22, 20:32
Hej,
Mam zaproszone we wtorek wieczorem kolezanki z pracy i zgodnie z ich oczekiwaniami mam zrobic cos polskiego. Bedzie nas prawie dziesiec osob. Myslalam o pyzach, ale musialabym gotowac na biezaco i nie zjemy wszyscy razem. Co innego mozecie mi poradzic ? Dzieki z gory.
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:35
      Bigos, pierogi, chleb ze smalcem, żurek, ogórkowa, barszcz, kluski śląskie, mielone, kasz ka, no czym cie matka karmila... Pyzy mozesz przecież ugotować wcześniej.
      • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:37
        Tez bym radzila bigos, ale do wtorku to nie zdazy, to sie musi pare dni pogotowac.
        Moze czysty barszczyk z pasztecikami ew. kruchymi paluszkami?
        • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:42
          kapuste z grzybami da rade zrobic do wtorku

          barszczyk to raczej u kolezanki by musiala gotowac, no i skad zakwas? tzn ja nie robie na zakwasie
          i barszczyk moze byc ryzykowany (ten kolor i smak)

          a pierogi tak, to moze miec sens
          • hrabina_niczyja Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:44
            Czemu u koleżanki? Ja przewożę zupy w szklanym słoju 5 litrowym. Zakwas do kupienia w każdym warzywniaku, nie wiem jak u niej.
            • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:53
              ale tn 5L sloj musi jednak targac tongue_out
          • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:45
            Zakwas/koncentrat buraczany na barszcze w polskich sklepach we Francji znajdzie. Moze tez bez zakwasu, na samych burakach, i zakwasic kwaskiem cytrynowym.
            Ja zawsze gotowalam wczesniej (na Sylwestra).
            Pierogi tez ok.
            • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:53
              tez robi bez zakwasu ale mimo to barszczyk moze byc ryzykowny
        • taje Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:48
          Jak to bigos nie zdąży się ugotować do wtorku?? Spokojnie zdąży, nawet do jutra. Ale w sumie nie wiem czy to najlepszy wybór.

          Zrobiłabym żurek a na drugie pierogi ruskie (nawet kupne) albo jeśli wszystko ma być domowe to np. pierogi z gęsiną. Zakładając, że koleżanki jedzą mięso. Jeśli wegetarianki, to zupa pomidorowa/barszczyk z uszkami z grzybami +pierogi ruskie. Na deser polski sernik/szarlotka.
          • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:51
            Bigos powinien sie rozgotowac na jednolita brazowa mase (ja gotuje minimim 5 dni), do wtorku to bedzie kapusta z miesem, nie bigos (ale w sumie tez smaczna).
            • taje Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:54
              Mnie bigos wychodzi smaczny po 1 dniu ale przyznam bez bicia, że rzadko gotuję polską kuchnię więc może nie wiem, co tracę idąc na skróty.
            • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:03
              Nie, bigos to nie papka. Kapusta nie może być to gotowania.
            • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:03
              Rozgotowana
            • cosmetic.wipes Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:37
              Jednolita brązowa masa nie brzmi dobrze.
              • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:42
                5 dni big_grin
                • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:39
                  Nie ma się co śmiać. Tradycyjny bigos gotuje się jednego dnia, a kolejne podgotowuje. U mnie to są trzy dni po godzinie. Od razu po zagotowaniu wystawiam gary na zewnątrz, żeby się schłodziły.
                  Nawet moja teściowa stwierdziła, że mój bigos jest lepszy niż jejbig_grin No jest, bo różnica w smaku ogromna. Przez to codzienne podgotowywanie kapusta kruszeje i przechodzi smakiem mięsa, wędzonek, śliwek, wina.
                  Pychotasmile
                  • nenia1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:47
                    pade napisała:

                    > Nie ma się co śmiać. Tradycyjny bigos gotuje się jednego dnia, a kolejne podgot
                    > owuje. U mnie to są trzy dni po godzinie. Od razu po zagotowaniu wystawiam gary
                    > na zewnątrz, żeby się schłodziły.

                    oczywiście, że tak. Idealny bigos gotuje się przez parę dni pod rząd. Smak jest znacznie lepszy.
              • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:43
                cosmetic.wipes napisała:

                > Jednolita brązowa masa nie brzmi dobrze.
                >

                No fakt, zle to ujelam.
                Kapusta nie jest rozgotowana. A kolor taki bardziej rudawy:

                https://1.bp.blogspot.com/-gdpc48HOSpo/Xue-xuejhLI/AAAAAAAAI4o/5L1yNd2DVSEi8S3C26D9v_qnFMLOqFLOgCLcBGAsYHQ/s1600/82991550_927818320974714_455439609061810448_n.jpg
                • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:54
                  Z koncentratu.
                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:57
                    Sam sobie dodawaj koncentrat.
                    • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 31.10.22, 07:07
                      Ależ oczywiście, czerwonawy kolor uzyskałeś od koncentratu albo przecieru. Możliwe jeszcze od słodkiej papryki, ale to już węgierski Szegediner z kiełbaskami i boczkiem.
                      • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:34
                        Nie, kasztanowy kolor jest od dlugiego gotowania. Zadnego koncentratu ani papryki nie dodaje.
                        • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:47
                          Hahahahaha,...5 dni big_grin

                          milionsmakow.pl/Przepisy/Klasyczny+bigos
                          • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:54
                            Alez gotuj sobie nawet 15 minut, jak lubisz.
                          • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:46
                            wielkiezarcie.com/przepisy/bigos-staropolski-wg-macieja-kuronia-30028520

                            nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu, ale robię podobnie, tylko pierwszego dnia nie gotuję godzinę, a zdecydowanie dłużej i kolejne dni po godzinie
                        • ritual2019 Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:49
                          Ja po gotowaniu zalewalam czerwonym winem. Nigdy nie uzyskalam (na szczescie) kasztanowego koloru.
                          • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:25
                            Czerwone wino, suszone śliwki przyprawy i dłuższe gotowanie dają ciemnobrązowy kolor. To co na zdjęciu to ewidentnie koncentrat pomidorowy. Swoją doga nic w tym złego. 5 dni to nawet u mojego dziadka na leśniczówce się nie gotowało, bo by wyszła z tego mamałyga, a tradycje kulinarne miał, bo pradziadek był kucharzem u Lubomirskich, do tej pory korzystamy w przedwojennych przepisów wink
                            • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:31
                              Bosz, przeciez nie gotuje sie przez te 5 dni czy tydzien bez przerwy, tylko po pierwszym dniu i kilku godzinach duszenia w nastepne dni podgrzewa sie i dusi przez godzine-dwie surprised
                              Myslalam, ze to oczywiste.
                              • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:37
                                Podgrzewanie bigosu to konsumpcji, to nie gotowanie. Czemu mają służyć te 2 godziny?
                                • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:38
                                  Na jest oczywiste, bo nigdzie się nie spotkałam z takim przepisem.
                                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:47
                                    szklany.koreczek napisała:

                                    > Na jest oczywiste, bo nigdzie się nie spotkałam z takim przepisem.


                                    Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. pl.wikipedia.org/wiki/Bigos

                                    Pade tez juz wyzej napisala.
                                  • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:48
                                    A w google sprawdzałaś?big_grin
                                    www.google.com/search?q=bigos+gotowanie+i+sch%C5%82adzanie&oq=bigos+gotowanie+i+sch%C5%82adzanie&aqs=chrome..69i57j33i160l2.15128j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                                    • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:56
                                      Google w związku z bigosem nie sprawdzam,. Mam pradziadkowy sanacyjny przepis wink
                                      • kk345 Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:44
                                        O, daj ten przepis, zainteresowałaś mnie!
                                      • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:21
                                        Ugotowana kapusta z mięsem to nie bigos.
                      • arwena_11 Re: Polska kolacja 31.10.22, 12:36
                        powidła śliwkowe
                      • ga-ti Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:25
                        Taki kolor dają też suszone grzyby. Podejrzewam, że śliwki też kolorują, ale ja daję śliwek mało, żeby za słodki nie wyszedł. No i wino czerwone może.

                        Ja tam lubię mój bigos, czy kapustę z mięsem, jak kto woli, jaśniejszą smile
                  • suki-z-godzin Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:29
                    nicknanowyrok napisała:

                    > Z koncentratu.
                    Z koncentratu to masz chyba mózg, znawco bigosów rodem z zakładów zbiorowego żywienia PRL
                • naturella Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:24
                  Fuj. Jak widzę u kogoś taki bigos to tracę na niego ochotę - wyglada stołówkowo, zapewne w smaku słodkawy i rozgotowany. Mój jest bez koncentratu, śliwek, wina - mój bigos jest z pieczoną karkówką (pieczoną z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, papryką i solą), grzybami, cebulką duszoną na smalcu. Jest jasny, dość jędrny, kwaśny, ale jednocześnie z odpowiednią ilością tłuszczyku z mięsa.
                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:27
                    Moj nie jest ani slodkawy, ani rozgotowany (tak tylko dla uscislenia, bo juz po raz kolejny mi sie tutaj imputuje rozgotowanie tongue_out).
              • borsuczyca.klusek Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:56
                W ogóle bigos na kolację nie brzmi dobrze 🙄
                • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:59
                  A niby czemu? Przeciez tradycyjny bigos jak najbardziej bywal daniem kolacyjnym.
                  • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:03
                    chatgris01 napisała:

                    > A niby czemu? Przeciez tradycyjny bigos jak najbardziej bywal daniem kolacyjnym
                    > .

                    U mnie w rodzinie tylko kolacyjnym. Z chlebem. Wiem, że u innych jadano na obiad z ziemniakami, ale to dla mnie jakiś kosmos. Bigosik to danie kolacyjno- imprezowe. I czasem nawet śniadaniowe, jak impreza się przedłużyła i ktoś tam odgrzał.
                    • damartyn Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:06
                      Powiem więcej - to jest danie na wszystkie pory dnia. Byle nie z ziemniakami.
                      • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:09
                        Jesli chodzi o ziemniaki, to mnie najbardziej zadziwia podawanie golabkow razem z ziemniakami.
                        • damartyn Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:14
                          O, to, to, to!
                        • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:27
                          chatgris01 napisała:

                          > Jesli chodzi o ziemniaki, to mnie najbardziej zadziwia podawanie golabkow raze
                          > m z ziemniakami.
                          >

                          W Niemczech podają z purée. Ale niemieckie gołąbki są inne. Z włoskiej kapusty wypełnionej twardym granatem z mielonego mięsa, w brązowym sosie. Nawet mój konserwatywny teść uważa, że polskie są lepsze. Ale też często robię z włoskiej, bo ona jest zielona, co cieszy oko i bardziej delikatna w smaku.
                          • taje Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:37
                            Mnie najbardziej smakują gołąbki mojej mamy - z mięsem i kaszą zamiast ryżu, (koniecznie kasza), podsmażane na złoto na maśle zamiast duszone w sosie.



                            • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:37
                              Moja Mam miesza kasze pol na pol z ryzem. I zapieka golabki w szczelnym naczyniu w piekarniku, sosy (pomidorowy lub grzybowy) dodawane sa dopiero przy podawaniu, na golabki na talerzu smile
                        • mava1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:14
                          >Jesli chodzi o ziemniaki, to mnie najbardziej zadziwia podawanie golabkow razem z >ziemniakami.

                          a niby dlaczego? przecież gołąbki to kapucha i mieso. Jak podasz kotleta z ziemniakami i kapustą duszona, to juz jest ok? przecież to to samo, tylko w innej formie.
                          U mnie zawsze gołąbki są z ziemniakami i, najczęściej, ogórkiem kiszonym.
                          • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:48
                            mava1 napisał(a):

                            > >Jesli chodzi o ziemniaki, to mnie najbardziej zadziwia podawanie golabkow
                            > razem z >ziemniakami.
                            >
                            > a niby dlaczego? przecież gołąbki to kapucha i mieso. Jak podasz kotleta z ziem
                            > niakami i kapustą duszona, to juz jest ok? przecież to to samo, tylko w innej f
                            > ormie.
                            > U mnie zawsze gołąbki są z ziemniakami i, najczęściej, ogórkiem kiszonym.


                            Pewnie dlatego, ze u mnie golabki to kapucha, ryz/kasza i mieso, do ryzu i kaszy mi dodatkowo ziemniaki zdecydowanie nie pasuja.
                            • malenka9 Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:55
                              Pewnie dlatego, ze u mnie golabki to kapucha, ryz/kasza i mieso, do ryzu i kaszy mi dodatkowo ziemniaki zdecydowanie nie pasuja.

                              U mnie w domu farsz do gołąbków to przede wszystkim mięso, dlatego podajemy ze ziemniakami szturanymi z masłem i mlekiem. Podobno, im bardziej na wschód, tym wiecej ryzu w gołabkach, a mniej mięsa. Taka tradycja.
                              • snakelilith Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:09
                                malenka9 napisała:

                                Podobno, im bardziej na wschód, tym
                                > wiecej ryzu w gołabkach, a mniej mięsa. Taka tradycja.

                                Dlatego, że ryż w północo- zachodniej Europie nie był specjalnie popularny, w odróżnieniu od kuchni południa i wschodu. Turcy mają mnóstwo rzeczy nadziewanych mięsem z ryżem i ja się nie dziwię, że ta tradycja przyjęła się też u nas. Ryż sprawia, że nadzienie jest luźne, bardziej soczyste, mniej suche. Niemieckie gołąbki są z samego mięsa i to jest moim zdaniem wyjątkowo niesmaczne, zbity mięsny granat. To już wolę zrobić mielonego.
                                • konsta-is-me Re: Polska kolacja 31.10.22, 17:02
                                  Moja mama kiedyś zmieniła przepis z ryżu i mięsa na tarte surowe ziemniaki, bo uwielbiała różne dziwne eksperymenty.Tez wychodzil twardy gniot.Chyba jednak ten ryż z miesem najlepszy.
                                  • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 19:32
                                    konsta-is-me napisała:

                                    > Moja mama kiedyś zmieniła przepis z ryżu i mięsa na tarte surowe ziemniaki, bo
                                    > uwielbiała różne dziwne eksperymenty.Tez wychodzil twardy gniot.Chyba jednak te
                                    > n ryż z miesem najlepszy.

                                    Wszystko zależy od tego jakie mięso, dlatego lepiej samemu mielić. Do gołąbków mięso powinno być dość tłuste, z szynki nadzienie wyjdzie suche i twarde (wiem, bo pierwsze gołąbki chciałam zrobić dietetycznebig_grin).
                              • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:13
                                malenka9 napisała:

                                > Podobno, im bardziej na wschód, tym
                                > wiecej ryzu w gołabkach, a mniej mięsa. Taka tradycja.

                                To dlaczego w kultowej Kuchni Polskiej przepisy na golabki sa wylacznie z ryzem, peczakiem i kasza? (wlasnie sprawdzilam).
                                Z samym miesem nie ma.

                                Natomiast wytlumaczenie o ziemniakach do golabkow z samym miesem mnie przekonuje, tu mi nie zgrzyta jak przy tych z ryzem (ale niektorzy zdaje sie do takich tez jedza ziemniaki).
                                • malenka9 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:16
                                  U mnie się robi farsz z bułką , zeby nie bylo zbite i z żółtkiem. Można też dodać potartego ziemniaka surowego...tak robiła moja prabacia.
                                • snakelilith Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:27
                                  chatgris01 napisała:


                                  > Natomiast wytlumaczenie o ziemniakach do golabkow z samym miesem mnie przekonuj
                                  > e, tu mi nie zgrzyta jak przy tych z ryzem (ale niektorzy zdaje sie do takich t
                                  > ez jedza ziemniaki).

                                  Ale to w sumie też tylko przyzwyczajenie i indywidualna (rodzinna) tradycja. Nie ma żadnych reguł zabraniających jedzenia ryżu z ziemniakami. Ja lubię np. krupnik z ziemniakami, do grzybowej lubię w jednej zupie makaron i ziemniaki. I pewnie każdy ma takie przykłady, gdzie dodaje coś, co nie "pasuje". Albo, dlaczego akurat ryż do pomidorowej? Mój mąż nie może tego pojąć i odmawia jedzenia, choć pomidorowa jest jego ulubioną zupą. Ale czysta, co najwyżej z grzankami. Rosołu z makaronem też nie chce, u niego jadło się tylko czysty bulion, czasem, ale rzadko, z ciastem naleśnikowym.
                                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:54
                                    Pierwsze slysze o ryzu do krupniku, serio big_grin

                                    Przydalby sie chyba watek o kuchniach regionalnych w Polsce i regionalnych odmianach polskich dan, bo to bardzo ciekawe.
                                    • snakelilith Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:56
                                      chatgris01 napisała:

                                      > Pierwsze slysze o ryzu do krupniku, serio big_grin

                                      No nie. Tak perwersyjna, to nie jestem. wink Ale kasza i ziemniaki, to w sumie tak jak ryż i ziemniaki.
                                      • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:57
                                        Aaa, ok, a juz myslalam, ze przegapilam taka regionalna osobliwosc! big_grin
                                      • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:59
                                        snakelilith napisała:

                                        >Ale kasza i ziemniaki, to w sumie
                                        > tak jak ryż i ziemniaki.



                                        Kocham kasze (gryczana) z ziemniakami w pierogu bilgorajskim smile
                                        W ciescie pierogowym, BTW (ale pieczony w piecu, nie gotowany).
                  • borsuczyca.klusek Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:11
                    Bigos jest ciężkostrawny. Jeżeli to całonocna impreza typu wesele to jeszcze obleci, ale na zwykłą kolację to moim zdaniem too much.
                    • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:14
                      Spox, kolezanki z Lyonu raczej zaprawione w ciezkostrawnych kolacjach.
                      • damartyn Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:15
                        I pewnie wodą popijać nie będą😉
            • mava1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:48
              >Bigos powinien sie rozgotowac na jednolita brazowa mase (ja gotuje minimim 5 dni),

              okropna jest taka paciaja, przepraszam ale przypomina wymiociny. Ja gotuje bigoś 40 minut od dodania wszystkich składników i to jest wg przepisu ze "w staroploskiej kuchni". Drugiego i trzeciego dnia bigos mozna jedynie odgrzać i wtedy bardziej "dojrzewa". Ale i tak to robie bo bigos zwyczajowo, gotuje sie wcześniej a w święta jedynie odgrzewa.
              Raz jeden skusiłam sie na taki długo gotowany i był okropny.
              • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:56
                Juz wyjasnialam wyzej, ze zle sie wyrazilam i nie chodzi o rozgotowana paciaje (w kolejne dni tylko podgrzewam i schladzam).
                • mava1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:19
                  przecież wcześniej pisałaś, ze w kolejne dni "podgrzewasz" godzinę-dwie. No wybacz, ale to nie jest "podgrzewanie" a gotowanie.
                  • suki-z-godzin Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:36
                    mava1 napisał(a):

                    > przecież wcześniej pisałaś, ze w kolejne dni "podgrzewasz" godzinę-dwie. No wyb
                    > acz, ale to nie jest "podgrzewanie" a gotowanie.

                    "Gotowanie" zalezy od temperatury cieczy nie od czasu przez jaki jest podgrzewana. Na fizyce w podstawowce tego uczyli. Rozumisz, temperarura wrzenia, te sprawy.
                    • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:46
                      Dokladnie, w dodatku zalezy od wielkosci gara. Wielki trzeba podgrzac dluzej.
              • pade Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:43
                Muszę zaprotestować bo nie wychodzi żadna paciaja. Kapusta jest miękka a nie rozgotowana, a mięso i reszta kruche.
                Jeśli dla kogoś to jest fuj, to znaczy, że kucharz nie umie gotować a nie, że przepis jest do bani.
                Wystarczy poczytać co o bigosie mówi Kuroń czy Makłowicz, a nie upierać się, że kapusta z mięsem gotowana przez godzinę to jest bigos. No nie jest.
            • m_incubo Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:53
              Nie, absolutnie nie powinien.
              Lubię bigos, ale rozgotowanej, duszonej 5 dni brązowej masy nie ruszyłabym nawet zdychając z głodu 😵‍💫
              • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:44
                Nastepna z rzekomym rozgotowaniem. Moze doczytajcie calosc, zanim skrytykujecie, co? (wiem wiem, na ematce nieosiagalne https://forum.miau.pl/images/smilies/icon_twisted.gif )
                • aglibaba Re: Polska kolacja 31.10.22, 15:31
                  Nie martw się, chatgris. Ematki rozpuszczone są strasznie. Ja bym zjadła Twój bigos z wielkim smakiem, nawet szóstego dnia. Zrobiłam dziś muffinki z pomidorem i natką, kwaśne, niesłone, suchawe, ble, ble, ble.
                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 16:33
                    🥰
            • arwena_11 Re: Polska kolacja 31.10.22, 12:35
              Kolor zrobi grzybami, powidłami śliwkowymi ( ewentualnie suszone śliwki ).
    • woman_in_love Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:42
      Polacy nie mają typowo polskiej kolacji: jedzą kanapki na kolację.
      • ritual2019 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:49
        woman_in_love napisała:

        > Polacy nie mają typowo polskiej kolacji: jedzą kanapki na kolację.

        To akurat fakt.
      • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:07
        Wiem, ale we Francji kolacja jest bardziej obiadowa niz kanapki.
      • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:44
        Tak się żywicie w waszym bejzmencie?

        woman_in_love napisała:

        > Polacy nie mają typowo polskiej kolacji: jedzą kanapki na kolację.
        • woman_in_love Re: Polska kolacja 31.10.22, 07:35
          my się żywimy lepiej niż Polacy w Polakowie
        • alpepe Re: Polska kolacja 31.10.22, 07:37
          Nie wiem, o czym mówisz, bo moja rodzina pochodzenia to kolację na ciepło jadła, kiedy się mojemu ojcu zamarzyła jajecznica dla wszystkich, albo byliśmy na wczasach i tam kolacje były zawsze na ciepło. W domu normalnie to były kromki chleba z masłem, które każdy sobie obkładał wedle smaku.
      • kafana Re: Polska kolacja 31.10.22, 11:52
        A makaron z serem białym i cukrem albo ryz z jabłkiem lub truskawkami ze śmietana? :p
        • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 13:50
          Nie podawalabym tego Francuzom, a juz zwlaszcza na kolacje.
        • ritual2019 Re: Polska kolacja 31.10.22, 14:23
          kafana napisała:

          > A makaron z serem białym i cukrem albo ryz z jabłkiem lub truskawkami ze śmieta
          > na? :p

          Robi mi sie niedobrze na sama mysl o tym, zwlaszcza ten makaron z cukrem.
          • konsta-is-me Re: Polska kolacja 31.10.22, 16:59
            ritual2019 napisał(a):

            >
            > Robi mi sie niedobrze na sama mysl o tym, zwlaszcza ten makaron z cukrem.

            Kto pytal ?
            • ritual2019 Re: Polska kolacja 31.10.22, 18:34
              konsta-is-me napisała:

              > ritual2019 napisał(a):
              >
              > >
              > > Robi mi sie niedobrze na sama mysl o tym, zwlaszcza ten makaron z cukrem.
              >
              >
              > Kto pytal ?

              A kto kaze ci czytac?
        • tokyocat Re: Polska kolacja 31.10.22, 20:22
          😂😂😂dzieki, nie !
    • ritual2019 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:44
      To ile bedzie, 9.5 osoby czy 8 czy 7? Ile to jest prawie 10 osob?
      A tak a propos pytania to nie wiem gdzie mieszkasz ale ja chyba zrobilabym galabki i pierogi. Jesli ktos nie je miesa to pierogi bez miesia np z kapusta. Miesozerni zjedza golabki a pierogi na sprobowanie. Nic innego nie przychodzi mi do glowy a wszelkie zury, barszcze czy nawet bigos sa ryzykowne.
      • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:06
        Fakt, barszczu nawet moje wlasne corki nie jedza bo nie moga sie przelamac ze « zupa jest czerwona « . Mieszkam w Lyonie. Rosyjski sklep jest, ale wlasnie jak bylam w sobote, byl napad n’a wlascicieli, mysle ze na tle wojny i za duzo nie udalo mi sie kupic. Barszcz mam w torebkach. Kapusty kiszonej nie mam, grzyby suszone tak. Ser bialy 1,5 lg ale to na sernik. W zwiazku z faktem ze towarzystwo je albo nie je miesa, myslalam o krokietach e pieczarkami i serem jako wersji wege. Zrazy moge zrobi a z sosem grzybowym, ale nie mam kaszy.
        • memphis90 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:15
          Wege gołąbki zrób.
        • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:17
          tokyocat napisał(a):

          > Zrazy moge zrobi a z sosem grzybowym, ale nie mam kaszy.

          To ja bym zrobiła jednak gołąbki. W wersji mięsnej i jakieś wege, np z grzybami. Możesz wziąć pieczarki i doprawić je suszonymi. Jak byś mieszkała poza Europą, to zrazy mogłby przejść jako polskie, ale zrazy są też typowe niemieckie, więc nie wiem, czy dla kogoś we Francji będzie to bardzo polska kolacja. Gołąbki Niemcy też znają, ale prawie nigdy z ryżem i raczej nie w pomidorowym sosie. Dla Niemców moje gołąbki są zawsze nieco egzotyczne, właśnie polskie. I wszyscy jedzą. Biogos, barszcz, żurek i takie tam, to jednak ruletka. Dobrze idą też pierogi. U mnie w Niemczech twaróg (rosyjski), może nie wyśmienity, ale na pierogi ujdzie, sprzedają w Lidlu.
        • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:25
          tokyocat napisał(a):

          > Kapusty kiszonej nie mam,

          Podpowiem tak na przyszlosc, ze bigos bardzo dobrze wychodzi z francuskiej kapusty kiszonej choucroute (ugotowanej), tylko trzeba dac na calosc, a nie pol na pol ze slodka, bo jest duzo mniej kwasna od polskiej kiszonej kapusty.
          • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:28
            nigdy nie robie bigosu z dodatkiem slodkiej kapusty, taka rodzinna tradycja
            • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:31
              U nas w domu tradycyjnie pol kapusta, pol mieso, pol tej kapusty kiszonej, pol slodkiej i pol miesa surowego, pol wedzonego/wedlin.
              • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:47
                reszta sie zgadza 🤣 1kg miesiwa na 1kg kapusty, kiszonej
    • arista80 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:46
      Pierogi (choć to bardziej potrawa obiadowa), kabanosy, kiełbasy, naleśniki z farszem.
      • hrabina_niczyja Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:58
        Zwłaszcza kabanosy i kiełbasy sama zrobi 😀
    • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:46
      Jeszcze mi przychodzi na mysl gulasz i kasza gryczana, ew. zrazy zawijane.
      • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 20:59
        Zrobie kluski slaskie i zrazy zawijane, dzieki.
        Do tego upieke sernik.
        • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:03
          Do tego czerwoną kapustę, koniecznie z jabłkiem.
          • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:12
            Mam !
          • ingryd Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:17
            snakelilith napisała:

            > Do tego czerwoną kapustę, koniecznie z jabłkiem.

            Modro kapusta, modro !
            • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:26
              ingryd napisała:


              > Modro kapusta, modro !

              Modro kapusta to do rolad. Ale jak są zrazy, to kapusta jest czerwona, n'est-ce pas? big_grin
        • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:10
          sernik i zupa grzybowa smile mniej roboty tylko te 5L sloiki tongue_out
          • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:12
            Jakie sloiki, to bedzie j mnie w domu.
            • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:15
              hrabina pisala o 5L, liczac 0,5 na osobe albo mniej jesli podane w bulionowkach, to 5L bedzie ok
              albo 5 litrowych
              • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:17
                Ah, ok. Faktycznie duzo wychodzi. Drugie danie bedzie prostsze do ogarniecia.
                • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:19
                  ale mniej roboty przy zupie, tylko targanie tych sloikow tongue_out
                  moze zrazy zrob w sosie grzybowym?
                  • hrabina_niczyja Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:29
                    Oj Mysiulek weź tam targanie. Słoik każesz zabrać chłopu i wsadzić do samochodu czy taksówki. Potem wyjąć i zanieść gdzie trzeba. No i co ty wtedy targasz? 🤣
                    • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:00
                      ja nic nie targam 🤣 kolacje w polskim stylu sa wylacznie w moim domu, w gosciach oczekuje lokalnej kuchni czyli porzadnego asado, bo tego w domu nie zrobie 😋
        • panterarei Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:39
          To nie jest polskie jedzenie, nie uzurpuj sobie
          • taje Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:42
            Kluski śląskie i zrazy plus sernik to niby nie jest polskie jedzenie???
            • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:53
              taje napisała:

              > Kluski śląskie i zrazy plus sernik to niby nie jest polskie jedzenie???

              Ja trzeba być szczerym, to niezbyt. Śląskie kluski są tak jakby niemieckie. Zrazy, czyli wołowe rolady, Niemcy kupują nawet w puszce, bo to danie, które znają jeszcze z kuchni prababci, coś jak grochówka. Tak zrobionej wołowiny je się sporo w Nadrenii i Alzacji, Francuzi rolady pewnie więc znają. A sernik, to mają wszystkie kraje germańskie i anglosaskie. Polski unique selling proposition, to to na pewno nie jest.
              • konsta-is-me Re: Polska kolacja 31.10.22, 01:05
                Ale że coś jest jadane w Niemczech, nie oznacza z automatu że nie jest polskie...
                I właściwie jakie polskie danie będzie jakoś niesłychanie egzotyczne dla Niemców?
                Albo na odwrót ?
                Kapuśniak może?
                W ogóle tylko zupy i surówki mi przychodzą na myśl.
                Nie wymyślisz nic "wyłącznie polskiego" bo jakaś tego wersja praktycznie na pewno istnieje w sąsiednim kraju.I to samo bedzie w owych sąsiednich krajach.Za blisko.
                • kocynder Re: Polska kolacja 31.10.22, 06:18
                  Flaki? Nie spotkałam nigdzie poza Polską... Czernina?
                  • chatgris01 Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:49
                    kocynder napisała:

                    > Flaki? Nie spotkałam nigdzie poza Polską...

                    Sa w Czechach, Francji, Wloszech.
                    • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:31
                      Włoska trippa, chorwackie fileki.
                    • taje Re: Polska kolacja 31.10.22, 17:39
                      W Luksemburgu też (ale w ich wersji absolutnie ohydne a jestem wielką miłośniczką flaczków).
                    • tokyocat Re: Polska kolacja 31.10.22, 20:24
                      W Algierii tez jadlam flaki, niczym sie naprawde nie wyrozniamy .
                • nenia1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:41
                  konsta-is-me napisała:


                  > Nie wymyślisz nic "wyłącznie polskiego" bo jakaś tego wersja praktycznie na pew
                  > no istnieje w sąsiednim kraju.I to samo bedzie w owych sąsiednich krajach.Za bl
                  > isko.

                  Dokładnie. Tradycyjna polska kuchnia nie oznacza, że coś wymyślili Polacy i je się to wyłącznie w Polsce.
                  Kuchnia i potrawy przenikają się, co widać szczególnie w kuchniach przygranicznych i tak przykładowo chłodnik
                  litewski, który przywędrował do nas z Litwy, jest obecnie również tradycyjną potrawą kuchni Podlasia. I szczerze mówiąc, ten który jadłam w Tykocinie smakował mi lepiej od tego, który jadłam w paru miejscach na Litwie.

                  Co do kolacji, to wszystko zależy co za składniki możesz dostać, dla mnie bigos jest ciężkostrawny i dość ryzykowny pod względem smaku. Podałabym rosół z domowym makaronem, albo zupę pomidorową ze świeżych pomidorów i delikatne lane ciasto. Potem coś z gęsiny - udko z sosem borowikowym, ziemniaczane kopytka i tarte, albo karmelizowane buraki. Albo coś prostszego - placki ziemniaczane z cebulą w sosie borowikowym. Na deser, jeśli miałby być na ciepło racuchy serowe albo drożdżową struclę z borówkami i serem.
                  • szklany.koreczek Re: Polska kolacja 31.10.22, 09:59
                    Bo Podlasie to przecież była Litwa smile Przynajmniej aż po Białystok.
                    • nenia1 Re: Polska kolacja 31.10.22, 10:11
                      szklany.koreczek napisała:

                      > Bo Podlasie to przecież była Litwa smile Przynajmniej aż po Białystok.

                      a Śląsk był czeski, austriacki i pruski. I roladę wołową jedzą w Niemczech i Austrii.
                      A mimo to chyba rolada jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych tradycyjnych potraw śląskich.
                      O tym właśnie piszę.
    • summerland Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:02
      Zrob salatke jarzynowa. Raczej wszyscy lubia/jedza. Z bugisem xzy barszczem moze byc ryzykownie
      • barbaram1 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:19
        Popieram - poszłabym w sałatkę jarzynowa, ewentualnie pieczarki, jaka, majonez. Może zimne nóżki? Deser w postaci sernika po staropolsku, czyli z 12 jaj też może być czymś wyjątkowym, zwłaszcza jeśli pozostali przyniosą tylko dania na słono.
        • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:24
          wlasnie, jajka faszerowane !
          • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:31
            Sorry, ale to głupi pomysł. Kolacja we Francji jest daniem ciepłym, więc podawanie czegoś na zimno może być zbyt wielką niespodzianką. Znam to z autopsji, bo na początu emigracji też chiałam coś takiego robić. Owszem, potrawa ma mieć tradycyjny polski touch, ale nie należy trzymać się tej tradycji zbyt usilnie, bo narobi się kupę drobnicy, a nikt tego nie będzie jadł. A jajka w majonezie, to nie jest w ogóle polskie danie.
            • mysiulek08 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:46
              nie badz bardziej papieska niz papiez 🤣 nie jajka w majonezie a faszerowane i nie jako danie glowne a przystawke
              • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:58
                mysiulek08 napisała:

                > nie badz bardziej papieska niz papiez 🤣 nie jajka w majonezie a faszerowane i
                > nie jako danie glowne a przystawke
                >

                Jeden kit. I nie jestem bardziej papieska niż papież, a radzę kucharce dać na zluzowanie. Nie robić żadnych tam "polskich" ciągów potraw, bo większość z nich nie jest w ogóle z pochodzenia polska, a tylko przypadkowo w polskiej kuchni bardziej popularna. Większość znana jest w kuchniach niemieckiej, austriackiej, alzackiej, a często nawet francuskiej. Ktoś tam podał nawet przykład zupy pomidorowej. Jakiej? Oryginalnej włoskiej czy prl-owskiej bida zupy z koncentratu? Z tego może wyjść trochę smutna wizja polskiej kuchni. A wystarczy skoncentrować się na jednej porządnej, bardzo typowej, ale trochę wypasionej potrawie, jak np. bigos, gołąbki, albo pierogi w różnych wersjach. Do tego podać klasyczną sałatę i polskie ciasto, np. sernik, albo makowca.
                • volta2 Re: Polska kolacja 30.10.22, 22:36
                  oj, u nas nikt nie zapomni wylanej do zlewu zupy gotowanej z najlepszych na świecie pomidorów, sprzątaczka dokonała tego czynu na oczach mojego męża. miał na ten widok mord w oczach, bo zupa była naprawdę wyśmienita. właśnie przez te pomidory....
                  • nicknanowyrok Re: Polska kolacja 31.10.22, 19:22
                    Najlepszych big_grin
            • tokyocat Re: Polska kolacja 31.10.22, 08:37
              I o to chodzi.
        • konsta-is-me Re: Polska kolacja 31.10.22, 17:18
          Tylko nie zimne nóżki, nie wierzę, żeby znalazło to amatorów, nawet wśród Polaków, w każdym razie tych poniżej 70- taki.Jaja w majonezie czy sałatka to raczej przystawka i są dość tłuste.To pasuje jak jest wiele potraw i te jaja są jedną z nich, nie jako główne danie
    • gris_gris Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:03
      tokyocat napisał(a):

      > Hej,
      > Mam zaproszone we wtorek wieczorem kolezanki z pracy i zgodnie z ich oczekiwani
      > ami mam zrobic cos polskiego. Bedzie nas prawie dziesiec osob. Myslalam o pyzac
      > h, ale musialabym gotowac na biezaco i nie zjemy wszyscy razem. Co innego mozec
      > ie mi poradzic ? Dzieki z gory.

      Tu masz duzo pomysłów: www.kwestiasmaku.com/przepisy/potrawy-tradycyjne
      • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:13
        Dzieki !
    • sueellen Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:10
      Kiedyś na noworoczna kolację dla obcokrajowców podałam na przystawkę śledzie z cebulką, kabanosy, ogórki kiszone i dobry chleb na zakwasie. Potem barszcz czerwony z uszkami grzybowymi, zrazy wołowe z zaskarżonymi buraczkami i na sam koniec szarlotkę. Chcieli po polsku no to mieli.
      • tokyocat Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:14
        Super, dzieki !
        • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:23
          Dobre śledzie (nie holenderskie matjasy), kabanosy, chleb na zakwasie, ogórki kiszone, zakwas na barszcz? Gdzie ty to wszystko tak szybko dostaniesz? Macie we Francji kwaśną śmietanę do śledzi, czy tylko crème fraîche? A gotowane buraczki to ja kupuję właśnie francuskie, więc furory tym nie zrobisz.
          • chatgris01 Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:30
            Chleb na zakwasie (taki jak dawniej w Polsce pieczony na wsi w piecu chlebowym) kupuje w piekarni ekologicznej, we Francji ogolnie jest bardzo dobre pieczywo, wiec tym sie wrazenia nieznanych smakow nie zrobi.
            • snakelilith Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:34
              No więc właśnie. Ani chlebem, ani wędliną, ani jajkiem w majonezie Francuza smakowo nie zachwycisz.
      • mgla_jedwabna Re: Polska kolacja 30.10.22, 23:12
        Super, tylko ja bym inną jarzynkę dała, nie buraczki, jeśli ma być barszcz. Na przykład kapustę z kminkiem.
    • asfiksja Re: Polska kolacja 30.10.22, 21:19