06.01.23, 09:28
Dziś na własnej skórze przekonałam się, że farmaceuci mają klauzulę sumienia. Wariatka odmówiła mi sprzedaży tabletki. No ja pierniczę, az się we mnie zagotowalo. Tak się chciałam wyzalic.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Apteka 06.01.23, 09:57
      chłopu nie sprzedała? daj spokój, mogłeś na nią nakrzyczeć
      • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 10:00
        Nie jestem chłopem smile
        • ajaksiowa Re: Apteka 06.01.23, 11:38
          A czy w tym punkcie jest info że takiej sprzedaży nie prowadzą?
          • profes79 Re: Apteka 06.01.23, 11:41
            Pewnie sprzedają tylko pełnoletnim wink
          • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 11:53
            Nie ma takiego info.
            • woman_in_love Re: Apteka 06.01.23, 12:24
              to ok: teraz bedziesz miał dzidziusia

PS: trzeba bylo napic sie wody
      • aguar Re: Apteka 06.01.23, 12:39
        Jak recepta jest wystawiona na kobietę, a chłop poda kod recepty i Pesel kobiety, to nie może nie sprzedać.
        • eglantine Re: Apteka 06.01.23, 13:35
          A możesz rozwinąć? Pierwszy raz o tym słyszę. Na jakiej podstawie?
          • memphis90 Re: Apteka 06.01.23, 14:14
            Receptę może zrealizować dowolna osoba będąca w posiadaniu tej recepty (tudzież kodu). Nie ma prawa, które mówi, ze tylko osobiście.
            • eglantine Re: Apteka 06.01.23, 14:37
              To jest oczywista oczywistość.
              • memphis90 Re: Apteka 06.01.23, 22:30
                To o co pytasz w takim razie?
        • angazetka Re: Apteka 06.01.23, 13:44
          ???
          Kupuję leki mężowi, a on mnie.
          • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 13:45
            Kupowałam z recepty swojej i usłyszałam, że zgodnie z jej sumieniem i tym że jest za życiem, odmawia wydania mi leku. Dziękuję do widzenia.
            A że dziś jakieś święto to czynne są tylko apteki dyżurne.
            • angazetka Re: Apteka 06.01.23, 13:49
              A to trzeba było spytać o podstawę prawną.
              PS "Jakieś święto" big_grin
              • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 14:03
                Zgodnie z ustawą prawo farmaceutyczne. Tak, jest dziś święto katolickie, a że nie jestem katoliczka mam prawo nie wiedzieć jakie.
                • memphis90 Re: Apteka 06.01.23, 14:14
                  W prawie farmaceutycznym nie ma klauzuli sumienia.
                • angazetka Re: Apteka 06.01.23, 14:20
                  Zawsze mnie dziwi, że można nie wiedzieć, jakie są święta w kraju zamieszkania. A też katoliczką nie jestem.
                  A klauzula sumienia dla farmaceutów nie istnieje w prawie.
                • arwena_11 Re: Apteka 06.01.23, 14:21
                  Jest dzisiaj wolne od pracy - warto wiedzieć z jakiego tytułu nie idzie się do roboty
                • ajaksiowa Re: Apteka 06.01.23, 15:53
                  jozefrobotnik napisał:

> Zgodnie z ustawą prawo farmaceutyczne. Tak, jest dziś święto katolickie, a że n
                  > ie jestem katoliczka mam prawo nie wiedzieć jakie.

Aptekarka taka bogobojna a w święto roczne pracuje??🤣
                  • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 16:02
                    Nie wnikam w to kiedy pracuje.
          • eglantine Re: Apteka 06.01.23, 13:47
            To jest jasne. Nie rozumiem, dlaczego w sytuacji, kiedy kupuję pigułki dla siebie, aptekarz może się zasłaniać klauzulą sumienia, a kiedy mąż dla mnie, już nie. Bo tak zrozumiałam wpis aguar.
            • iwoniaw Re: Apteka 06.01.23, 14:08
              eglantine napisała:

> To jest jasne. Nie rozumiem, dlaczego w sytuacji, kiedy kupuję pigułki dla sieb
              > ie, aptekarz może się zasłaniać klauzulą sumienia, a kiedy mąż dla mnie, już ni
              > e. Bo tak zrozumiałam wpis aguar.

Przecież aguar napisala coś wprost przeciwnego - że jesli ktos podaje kod recepty i pesel zgodny z danymi na recepcie, to mu receptę zrealizują, nie ma tak, że tylko osobiście pacjent może sobie wykupić.
              Oczywiście "klauzula sumienia" to inna kwestia, dość skandaliczna imo.
              • eglantine Re: Apteka 06.01.23, 14:40
                Może opacznie zrozumiałam wpis aguar jako poradę dla wątkodajki - a mianowicie, żeby chłopa wysłała z receptą, bo w tym wypadku aptekarz nie może się zasłonić klauzulą sumienia. Stąd moje zdumienie.
              • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 15:02
                Po tym wątku wysłałam faceta z tą recepta.
                Jemu również nie wydano.
    • memphis90 Re: Apteka 06.01.23, 13:20
      Zgłoś skargę.
      • eriu Re: Apteka 06.01.23, 20:36
        Do izby aptekarskiej za działanie wbrew prawu.
        • memphis90 Re: Apteka 07.01.23, 17:42
          Źródło: Puls Medycyny
          pulsmedycyny.pl/konsekwencje-odmowy-realizacji-recepty-z-powodu-drobnych-uchybien-884055

Ponieważ zdrowie należy do katalogu dóbr osobistych, pacjentowi w takiej sytuacji przysługuje roszczenie o ochronę tego dobra. Jeżeli pacjent uzna, że działanie aptekarza zagraża jego zdrowiu, to może wystąpić z żądaniem zaniechania takiego działania. Jeżeli odmowa uniemożliwi pacjentowi zakup leków, co spowoduje pogorszenie stanu zdrowia, to pacjent będzie mógł ponadto żądać zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę lub zasądzenia odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany przez niego cel społeczny.

Warto podkreślić, iż dochodzenie roszczeń o naruszenie dóbr osobistych nie jest uwarunkowane wykazaniem szkody ani winy sprawcy. Wystarczy udowodnić, że dane działanie zagrażało dobru osobistemu lub naruszało je. Podejmując obronę, aptekarz będzie musiał wykazać, że jego działanie nie było bezprawne. Do okoliczności wyłączających bezprawność należą działania dozwolone przez prawo oraz działania w ochronie uzasadnionego interesu.

Poza drogą sądową odprawiony pacjent ma możliwość wykorzystania drogi administracyjnej. Może zwrócić się ze skargą do ministra zdrowia, który sprawuje nadzór nad działalnością aptek w zakresie refundacji leków. Jeżeli minister stwierdzi naruszenie prawa bądź interesu świadczeniobiorców, powiadamia o tym aptekę oraz wydaje zalecenia mające na celu usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości i dostosowanie działalności do przepisów prawa, wyznaczając stosowny termin. W ciągu trzech dni od upływu tego terminu apteka ma obowiązek poinformować pisemnie o sposobie usunięcia nieprawidłowości. Jednocześnie minister może nałożyć na aptekę karę pieniężną w wysokości do trzykrotnego przeciętnego wynagrodzenia. Taką samą karę może nałożyć w przypadku nieusunięcia nieprawidłowości w wyznaczonym terminie. Jeżeli naruszenie prawa lub interesu świadczeniobiorców uzna za rażące, kara może sięgnąć wysokości sześciokrotnego przeciętnego wynagrodzenia.
    • arthwen Re: Apteka 06.01.23, 20:21
      Złóż skargę, do Okręgowej Izby Aptekarskiej i kopię do dyrekcji/właściciela apteki.
    • dni_minione Re: Apteka 06.01.23, 20:28
      Ale chciałaś pigułkę po czy antykoncepcję? Mam nadzieję, że sumienie nie obejmuje już także tych drugich, a także prezerwatyw. Cyrk z tego kraju.
      • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 21:40
        Pigułkę po. Na co farmaceutka stwierdziła, że to zabijanie dziecka. A ja jej na to, że dostałam receptę i chcialabym ją wykupić bez jej biologicznego tłumaczenia. A ona wyskoczyła z tą klauzula że prawo farmaceutyczne jej pozwala odmówić wydania bo naraża to życie dziecka i że do widzenia.
        No jaja i to jakie. Prezerwatyw jeszcze nie zabronili, ale jeszcze, niewiadomo czy nie stwierdza, że się płody duszą w gumce.
        • kachaa17 Re: Apteka 06.01.23, 21:59
          Ale to jestem ciekawa czy to jest właścicielka czy pracownica a po drugie i to też pewnie zależy od odpowiedzi na pierwsze moje pytanie czy tabletka była w aptece i ona Ci odmówiła sprzedaży czy nie mają w aptece z powodów światopoglądowych a ona po prostu chciała Cię pouczyć.
          • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 22:27
            Babka miała plakietkę kierownik apteki mgr farmacji
            Tabletki mi nie sprzedała. Czy miała na stanie czy nie, nie wiem.
            Po lekturze wątku wysłałam faceta z kodem, też nie sprzedano mu. Z opisu wynika, że obsługiwała go inna babka niż mnie.
        • dni_minione Re: Apteka 06.01.23, 22:26
          Gdy kilka lat temu głośno było o tych klauzulach aptekarskich, to chyba (mogę się mylić) miało to być tak rozwiązane, że jeśli jeden farmaceuta chce robić cyrki, to pacjenta ma obsłużyć inny, normalny. A jeśli cała apteka to katotalibowie, to ma to być jakoś wyraźnie oznaczone na zewnątrz i wewnątrz. Ale nie jestem pewna, czy to w końcu zostało jakoś oficjalnie wprowadzone, czy to tylko pomysł był.
          Udało Ci się dorwać tę pigułę gdzieś indziej? Jeśli nie, to chyba bym ich kurna pozwała.
          • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 22:32
            Udało się dopiero w trzeciej dyżurującej. Pierwsza to ta w której byłam, w drugiej na stanie nie mieli, do trzeciej pojechał chłop, babka mu nawet wyjaśniła co ewentualnie może się dziać po zażyciu itd.
            Więc sytuacja opanowana, ale gdybym nie trafiła nigdzie indziej to bym tu się chyba z miejsca zapłakała.
        • angazetka Re: Apteka 06.01.23, 22:28
          Ale dałaś się zrobić (i mąż, widzę, też) - nie wprowadzono tej klauzuli sumienia dla farmaceutów.
          • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 22:33
            No skoro mówi że nie sprzeda bo sumienie, bo ma prawo odmówić bo jest za życiem i że mogę iść gdzie indziej to co miałam zrobić? Wleźć jej na magazyn i szukać tabletki wziac i wyjść?
            • angazetka Re: Apteka 06.01.23, 22:36
              Powiedzieć, że działa bezprawnie?
            • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 22:36
              Właśnie czytam ta ustawę i wg niej odmówić może wydania leku jeśli podejrzewa użycie w celach pozamedycznych i że może to skutkować utrata zdrowia i życia pacjenta.
              Nie ogarniam już jak to działa i czy może rzeczywiście odmówić czegoś takiego.
              • snajper55 Re: Apteka 06.01.23, 22:47
                jozefrobotnik napisał:

> Właśnie czytam ta ustawę i wg niej odmówić może wydania leku jeśli podejrzewa u
                > życie w celach pozamedycznych i że może to skutkować utrata zdrowia i życia pac
                > jenta.
                > Nie ogarniam już jak to działa i czy może rzeczywiście odmówić czegoś takiego.

A kto ją zmusi do wydania?

S.
              • snajper55 Re: Apteka 06.01.23, 22:56
                jozefrobotnik napisał:

> Właśnie czytam ta ustawę i wg niej odmówić może wydania leku jeśli podejrzewa u
                > życie w celach pozamedycznych i że może to skutkować utrata zdrowia i życia pac
                > jenta.

No to wydania antykoncepcji hormonalnej też może odmówić. Gdyż:

"Hormonalne środki antykoncepcyjne: nowe ostrzeżenie o możliwości wystąpienia skłonności samobójczych, potencjalnie będących skutkiem depresji, podczas stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych."

urpl.gov.pl/pl/hormonalne-%C5%9Brodki-antykoncepcyjne-nowe-ostrze%C5%BCenie-o-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci-wyst%C4%85pienia-sk%C5%82onno%C5%9Bci-0

Zwracam uwagę na adres strony: urpl.gov.pl

S.
                • memphis90 Re: Apteka 07.01.23, 17:38
                  „ Zgodnie z art. 95 ust. 5 prawa farmaceutycznego farmaceuta może odmówić wydania produktu leczniczego, jeśli m.in. jego wydanie może zagrażać zdrowiu lub życiu pacjenta.
                  Farmaceuta może argumentować, że uważa leki antykoncepcyjne za zagrażające zdrowiu, ale jeśli lek jest dopuszczony do obrotu decyzją organu państwowego, a lekarz podjął decyzję, żeby konkretny lek przepisać danemu pacjentowi, nie ma tu pola do dodatkowych ocen farmaceuty. Nie można tego przepisu interpretować jako umożliwiającego realizację klauzuli sumienia.”
              • memphis90 Re: Apteka 07.01.23, 17:30
                Ustawa mówi, ze jak kupujesz 50 opakowań pseudoefedryny, to farmaceuta może podejrzewać, ze będziesz z tego amfe robić i może odmówić.

Sprzedanie jednego opakowania leku wydanego na zalecenie lekarza nie spełnia kryteriów, które podałaś.
            • kachaa17 Re: Apteka 06.01.23, 23:17
              Skoro to kierownik apteki to pewnie nawet nie zamawiają skoro kierownik ma takie sumienie.
    • zerlinda Re: Apteka 06.01.23, 22:48
      Ile masz lat, 15? Bo dorosła osoba powinna być przygotowana wcześniej na taką okoliczność. Gdyby ci nie sprzedali to co?
      • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 23:05
        Brałam pierwszy raz w życiu.
      • taje Re: Apteka 06.01.23, 23:07
        A co niby mogła w takiej sytuacji zrobić oprócz poszukania innej apteki?
        • memphis90 Re: Apteka 07.01.23, 17:31
          Ja bym stała przy tym okienku do skutku, tamując ruch choćby do rana.
      • rb_111222333 Re: Apteka 06.01.23, 23:08
        O matko, ile by to było niepotrzebnych śmieci, gdyby każda kobieta miała w domowej apteczne pigułkę po, tak na wszelki wypadek, zwłaszcza, że tabletki co jakiś czas się przeterminowują.
        • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 23:10
          Masz na wszelki wypadek? Ja nie.
          A zdarzyło się tak, że tabletka była mi potrzebna, co nigdy wcześniej konieczne nie było.
        • swiecaca Re: Apteka 07.01.23, 16:24
          Ja mam. Kupuję co 2-3 lata za granicą na wypadek takich sytuacji jak opisana tutaj + trudności z pozyskaniem recepty
      • kachaa17 Re: Apteka 06.01.23, 23:19
        Yyy, czyli co? Zawsze trzeba mieć w domu na wszelki wypadek? To chyba tak nie działa, że idę do ginekologa i proszę o tabletki na zaś.
        • jozefrobotnik Re: Apteka 06.01.23, 23:50
          Już widzę jak lekarz wypisuje mi na zaś.
          Dostałam receptę z teleporady, od gościa.ktorego nawet na oczy nie widziałam. Bez zbędnych pytan, bez dociekania, minuta rozmowy
          • kachaa17 Re: Apteka 07.01.23, 10:14
            Ja dostałam jeszcze lepiej bo w ogóle bez rozmowy, wypełniłam tylko formularz na stronie internetowej. Niestety miałam powikłania potem i jakoś głupio mi było się tłumaczyć ginekologowi.
          • memphis90 Re: Apteka 07.01.23, 17:33
            No to sama sobie odpowiedziałaś jak uzyskać „na zaś”. Dzwonisz, zgłaszasz incydent, dostajesz receptę i masz. Przecież nikt nie będzie sprawdzal czy ten incydent miał miejsce, chyba, ze będziesz zamawiać tabletkę co tydzień…

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka