Dodaj do ulubionych

Awantura o pieniądze

03.02.23, 19:55
Największa awantura/ kłótnia o pieniądze w waszej rodzinie dotyczyła czego- zakup czegoś, pożyczenie komuś, kradzieży pieniędzy...
Obserwuj wątek
    • czarna_sroka Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 19:57
      Ja miałam spinę z mężem o kieckę, która i tak w końcu nie założyłam nigdzie i leży a tania nie była
    • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:03
      My nie mieliśmy spiny o finanse nigdy. Akurat dziś się trochę spodziewałam. Pożyczyłam dość lekka ręką duża sumę nie rozmawiając z mężem, i to osobie spoza kręgu najbliższych, po prostu koleżance. Ale powiedział, że rozumie. Niedługo potrzebujemy tej kasy, mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Jeśli nie, będę czuła się w obowiązku odpracować te pieniądze, co mi się nie uśmiecha. Ale konsekwencje sama poniosłabym, decyzja była w pełni moja. Więc może dlatego kłótni nie ma, że oboje jesteśmy w tym sensie odpowiedzialni.
      • sol_13 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:20
        O, odważnie.
        • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:27
          Dziwne jest to, że mam zasadę nie pożyczać osobom spoza najbliższego grona więcej niż kilkaset złotych i że tym bardziej nie jest fajne robić to bez konsultacji. Poczułam że chcę jej pożyczyć, że to ważne. Ok, zobaczymy.
          • sol_13 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:35
            Rozumiem, ze nie mogła wziąć kredytu w banku?
            • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:39
              Nie. Ale już więcej szczegółów nie podaję, internet jest wioską w gruncie rzeczy.
          • bergamotka77 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:39
            Ja w ogóle nie pożyczam pieniędzy osobom spoza najbliższych. A że najbliżsi nie potrzebują to w ogóle wink
            • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:40
              Ja też.
              Ale czasem jak się okazuje każda zasada może być złamana.
          • fragile_f Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:44
            Mam nadzieję, że masz świadomość tego ze na 80% nie odzyskasz pieniędzy i stracisz koleżankę? Też kiedyś pożyczyłam, skończyło się na tym że przychodziłam do sklepu w którym pracowała i z wielkim fochem oddawała w ratach.
            • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:57
              Nie, myślę że nie stracę ani pieniędzy ani koleżanki. Ale jeśli tak się stanie, trudno.
              • extereso Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:24
                Choć łatwe to nie byłoby.
              • fragile_f Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:29
                A podpisałaś umowę?
                • alina460 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:43
                  Ty tak zawsze negatywnie? Współczuję.
                  • fragile_f Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:49
                    Tak, na pewno bardzo współczujesz wink
                  • szybki-lisek Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 22:32
                    Negatywnie? Nie,moze zdrowo rozsądkowo. Miałam super koleżankę, pożyczyła niemałą (jak dla mnie wtedy) kasę, spisałyśmy umowę. Nie oddawala miesiacami a potrzebowałam bardzo. Oddala wreszcie tez z fochem. Oczywiście koniec znajomości. Szkoda bo bardzo ceniłam sobie nasza znajomość . No ale nic nie jest na zawsze.
                  • panna.nasturcja Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:43
                    Podpisywanie umów to jest zwyczajny rozsądek a nie żadne negatywne podejście.
            • extereso Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 10:45
              No dobra . Zaczynam planować dodatkowe zlecenia, żeby nie obudzić się z ręką w nocniku jak przyjdzie konieczność wyłożenia tej kasy na nasze cele. Bardzo mi się nie chce... Najwyżej, na co liczę, będę miała dodatkową i wtedy sobie zrobię że dwa tygodnie całkowitego urlopu, dodatkowo do zwykłego.
              • znowu.to.samo Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 20:57
                Jak ktoś ma miękkie serce to ma twardą dude
          • kk345 Re: Awantura o pieniądze 05.02.23, 23:06
            extereso napisała:
            > tym bardziej nie jest fajne robić to bez konsultacji. Poczułam że chcę jej pożyczyć, że to ważne. Ok, zobaczymy.

Będąc twoim mężem poczułabym sie boleśnie pominięta...
    • smoczy_plomien Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:10
      Było ośmioro rodzeństwa. Po I wojnie światowej było cienko, jak to na wsi. Jeden z braci użyczył drugiemu krowę, a tamten miał oddać kasę, jak się "odkuje". Potem przyszła reforma Grabskiego i hiperinflacja. Wtedy też brat, który przyjął krowę, postanowił spłacić dług, tylko że chciał zwrócić kwotę sprzed inflacji, wtedy już były to zupełne grosze. Połowa rodzeństwa stanęła murem za jednym bratem, druga połowa za drugim i tak rodzina podzieliła się na prawie 100 lat. Moja mama znała dziadków stryjecznych w jednej grupy, bawiła się i odwiedzała z ich wnukami, a nie wiedziała nic a nic o drugiej grupie.
    • sol_13 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:22
      Nie kłócimy się o pieniądze.
      Natomiast moi rodzice się często kłócili, mają zupełnie inne podejście do pieniędzy, a my podobne.
      • alina460 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:44
        Im mniej pieniędzy, tym więcej powodów do kłótni czy odwrotnie?
        • sol_13 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:37
          Ja uważam, że tak, im mniej pieniędzy, tym więcej powodów do kłótni. U nich nawet nie było jakoś bardzo mało-tylko totalnie różne podejście do gospodarowania nimi. A przez ojca pomysły czasem brakowało.
        • panna.nasturcja Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:45
          Bez znaczenia, nie w pieniądzach problem tylko w ludziach i podejściu do pieniędzy oraz do drugiego człowieka.
    • smoczy_plomien Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:24
      A przypomniała mi się jeszcze historia moja własna. Kiedy budowaliśmy dom, nagle zaczęły drożeć materiały. Za 2 dni mieliśmy podpisywać ustaloną umowę z wykonawcą, kiedy powiedział, że musi podnieść nam cenę o kilka tysięcy. Stwierdziliśmy z mężem, że stopujemy i może uda nam się na własną rękę ogarnąć materiał taniej. Ustaliliśmy też, że to mąż zajmie się szukaniem materiałów. Zadzwonił w kilka miejsc, ale albo nie mieli materiału wcale, albo jeszcze drożej i trochę się zawiesił w tych poszukiwaniach. Po tygodniu mówię mu: chłopie, nie ma na co czekać, bo ceny rosną, weź to ogarniaj albo powiedz, że nie załatwisz i weźmiemy tę ofertę droższą o kilka tysięcy, trudno. Ale on, że ogarnie. Czas mijał i nie ogarniał. Po miesiącu orzekł, że jednak weźmy ofertę wykonawcy. Ja go wyśmiałam, że chłopie, po miesiącu to nie będzie o kilka tysięcy drożej, tylko o kilkanaście, bo ceny cały czas galopują. Jak dostaliśmy nową wycenę, to poskładaliśmy się z wrażenia, bo okazała się droższa nie o kilkanaście, a o kilkadziesiąt tysięcy. Ostatecznie zmieniliśmy materiał na tańszy (i gorszy), a i tak dopłaciliśmy kupę kasy. Nie wiem, ile dokładnie, wolałam się już nie denerwować.
    • aqua48 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:38
      W naszej rodzinie nie kłócimy się o pieniądze i nie mamy zwyczaju się awanturować.
    • heca7 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 20:47
      Nigdy nie mieliśmy awantury o pieniądze. Zwykle jesteśmy do bólu zgodni.
    • alicia033 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:34
      O pieniądze kłócę sięwink wyłącznie zawodowo.
      Prywatnie nigdy mi się to nie zdarzyło.
    • arthwen Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:53
      My się w zasadzie nie kłócimy o pieniądze, ale od czasu do czasu w moim mężu odzywa się Krakus. I robi, no może nie awanturę, ale ma jakieś wąty, nie o płaszcz za 900 zł, nie o buty, nie o hobby (droższe i od płaszcza i butów) tylko o budyń droższy o 30 groszy. Albo majonez droższy o 4 zł, bo ten drugi był w promocji (co z tego, że go nie lubię...)
    • daniela34 Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 21:58
      Nie kłócimy się o pieniądze, choć niektóre moje wydatki są przyjmowane sceptycznie. Od wczoraj mam satysfakcję, bo jeden z elementów wystroju, który kupiłam do domu, początkowo przyjęty bez entuzjazmu, okazal się strzałem w 10. Musiałam dokupić 😁
      • panna.nasturcja Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:47
        Nowy model dusidła? Dekoracyjny?
        • daniela34 Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 00:02
          😁😁😁
          W sumie zasłonami można kogoś udusić, jak się je dobrze skręci. Kupiłam na 1 okno i leżały, czekały i "nabierały mocy urzędowej" bo domownicy byli sceptyczni. Po czym wczoraj przy okazji zdejmowania dekoracji świątecznych, nagle wszyscy uznali, że natentychmiast trzeba je powiesić i jeszcze dokupić na drugie okno. Dziwni ludzie.
          • panna.nasturcja Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 00:19
            Czy ci dziwni ludzie nie są aby spokrewnieni z moim mężem? Co prawda mój to jedynak a Twój Jacenty chyba też, ale kto ich tam wie?
            U mnie każda rzecz pokazana po zakupie jest „niebardzo” a potem nabiera mocy urzędowej, jest powieszona, postawiona, zainstalowana czy co tam się z nią robi i nagle jest super.
    • tokyocat Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:08
      Ja mialam spiecie jak dalam sie oszukac, ktos do mnie zadzwonil i podal sie za moj bank, wyczyscil mi konto w niecale dwie minuty. Moj facet mnie przeszargal ze dalam sie podejsc.
    • panna.nasturcja Re: Awantura o pieniądze 03.02.23, 23:38
      Nie przypominam sobie żadnej awantury o pieniądze w mojej rodzinie pochodzenia.
      Z mężem przez 30 lat nie udało mi się pokłócić o pieniądze, awantury u nas nie było nigdy, bez względu na temat.
    • kaki11 Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 00:13
      Z mężem nigdy nie było- mamy chyba zbyt podobne podejście do kasy, a akurat przynajmniej na razie jeśli już pojawiał się temat typu na co wydać większe środki, bo mieliśmy różne zdania a kasę ograniczoną albo ile możemy na coś przeznaczyć to zawsze dało się to przegadać i znajdowaliśmy jakieś satysfakcjonujące rozwiązanie bez kłótni tym bardziej awantury.
      Z domu rodzinnego pamiętam trochę konfliktów o pieniądze, ale nie jestem wstanie wskazać czy któryś był największy. Generalnie sprawy nawet nie tyle opierały się o to co rodzice chcieli kupić, a bardziej o sprawy z dalszą rodziną typu ktoś komuś pożyczył bez uzgodnienia, ktoś chciał od kogoś pożyczyć a druga strona nie chciała, ktoś obiecał i nie oddał albo miał dać i nie dał, czyiś rodzice dali mniej/więcej a według każdej ze stron też mniej/więcej otrzymali itd.
    • jammer1974 Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 00:22
      U nas nigdy nie bylo awantur. Zyjemy w symbiozie polaczeni wzajemnymi oskarzeniami o przywlaszczanie majatku. Bo przodkom bylo zbyt trudno doliczyc sie ilosci dzieci i spadek dostawalo to ulubione. I tak z pokolenia na pokolenie.
    • anorektycznazdzira Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 06:55
      Kłótnie i awantury o pieniądze w rodzinie??? To by musiało być bardzo źle i nie rokuje na przetrwanie rodziny.
      Może dyskusja i problem do rozwiązania, albo żal poniewczasie, że ktoś coś schrzanił i kasa poszła w błoto. Średnio kojarzę, ale np. niedoczytanie drobnych druczków i gwiazdek u operatora telefonii kom. i rachunek jakieś 1,5k za internet na wyjeździe zagranicznym.
    • shellyanna Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 16:03
      Sądziłam się z krewnymi między innymi o przywłaszczone pieniądze z konta zmarłej osoby.

Tak mi się przypomniało, ze moja mama krótko po swoim ślubie, wydała cała pensje, która tata jej oddał (tata oddawał cała kase mamie) na korpucji czy futro. Po czym dotarło do niej, ze nie będzie mieć za co przeżyć do kolejnej wypłaty.
      Tata podobno się tylko uśmiechnął, pokiwał głowa i wziął dodatkowe zlecenia.
      • alpepe Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 20:52
        co to te korpucje?
        • shellyanna Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 21:17
          Korzuch 😁
          • pepsi.only Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 21:48
            A, kożuch big_grin
            • shellyanna Re: Awantura o pieniądze 05.02.23, 22:18
              😁 No tak 🙈 ż
    • pepsi.only Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 21:09
      Z mężem raczej nie przypominam sobie takiej sytuacji.
      A dalej to nawet nie chce mi się nawet pisać.... z rodzeństwem przez to nie gadam, z matką ledwo.
      ale to ja jestem ta zła, czarna owca, niewdzięczna etc uncertain trudno, co zrobić uncertain
    • bialyhenio Re: Awantura o pieniądze 04.02.23, 21:44
      njie było poważnych awantue

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka