Dodaj do ulubionych

Dressingi do sałatek

04.02.23, 18:39
Rzućcie proszę przepisami na sosy, którymi polewacie sałatki na bazie jakichś liści. Ja zawsze robię z oliwy z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, musztardą i miodem, ale już nam się znudził. Kupiłam dzisiaj z braku lepszego pomysłu saszetkę knorra na próbę, ale to jest obrzydliwe, jakbyśmy jedli sam kwasek cytrynowy.

Przygarnę każdy sprawdzony przepis, oprócz białych sosów, bo mąż nie lubi. smile
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 19:12
      Żongluję następującymi składnikami:
      oliwa/olej (orzechowy, dyniowy - te jako dodatek do innych, neutralnych smakowo, lniany, rzepakowy tłoczony na zimno)
      coś kwaśnego ale niekoniecznie sok z cytryny. Może być z pomarańczy, limonki, ocet jabłkowy, balsamiczny, malinowy, figowy...
      sól, pieprz, papryczka chili, zielony pieprz marynowany, różowy pieprz, pomidory suszone, drobno posiekane lub zmiażdżone w moździerzu zioła (estragon, cząber, zielona pietruszka, szczypiorek, majeranek, oregano...), miód czasami się też pojawia.
    • agdzieztam Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 19:26
      Polewam oliwą , octem balsamicznym i odrobina soli. Nigdy nic więcej, bo mam wrażenie, że jem same przyprawy. Ale może, jeśli lubisz, spróbuj z majonezem, czosnkiem, szałwia, świeżym czymś zielonym? Kiedy mi podają dobre dressingi, często mi smakuja, ale sama nie umiem, dlatego trzymam się podstaw. Co zresztą i na wagę dobrze robi (że tak się odniose do wątków obok)
    • piataziuta Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 19:43
      natka pietruszki, zmiksowana z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, miodem - albo zamiast natki kolendra z miętą
    • zaczarowanyogrod Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 22:14
      Ocet, olej, sól, pieprz, czosnek czasem dodatkowo jakieś zioła które mam
      Śmietana, pieprz i sól
    • pepsi.only Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 22:30
      Podstawa to vinegret:
      5 łyżek oleju, 1 łyżka soku z cytryny/ocet jabłkowy, 1-2 łyżki musztardy, 2łyżki miodu, sól, pieprz.

      I żongluję ilościami- raz dam na 5 łyżek oleju 2 łyżki miodu, innym razem dam tylko odrobinę miodu bo zrobię na słono,
      raz dam ociupinkę musztardy, za to dodam zgnieciony ząbek czosnku.
      A jeszcze innym razem zamienie musztardy- może być łagodna miodowa, może być ostra rosyjska, no i oczywiście można dać francuską.
      Za każdym razem mozna zrobić inny sos.smile Fajne jest to, że daje się w słoiku przechowywać bardzo długo
      (=nigdy się nie zepsuł)
    • mid.week Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 22:37
      Pesto z oliwą
      Oliwa, miod, ocet, czosnek
      Ocet, oliwa
      Oliwa, miod, cytryna
      Jogurt, czosnek, zioła
    • mia_mia Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 23:23
      Można do takiego sosu dodać trochę soku z malin (i do liści dorzucić garść malin, choć nie trzeba), albo soku ze świeżych pomarańczy (i też pomarańczy), zamiast dressingu gesty ocet balsamiczny smakowy, w hotelach często spotykam gęsty sos z granatu, lubię, ale nigdy nie robiłam, więc przepis sobie musisz wyszukać.
    • taje Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 23:32
      Jogurt naturalny, rozgnieciony ząbek czosnku, starty imbir, trochę soku z cytryny, sól. Dobre do roszponki z miętą i kolendrą oraz ogórkiem + czarnuszka.
      • taje Re: Dressingi do sałatek 04.02.23, 23:47
        I jeszcze:

        - orientalne klimaty: miód, musztarda dijon, ocet ryżowy, mirin, tahini, sos sojowy, olej arachidowy (do ogórków w cieniutkich wstążkach z kolendrą i sezamem)

        - awokado, imbir, czosnek, skórka i sok z cytryny, oliwa, świeże zioła (np.bazylia, koperek, estragon, pietruszka), wszystko zmiksować (do sałaty little gem albo do pomidorów z fetą).

    • senin1 Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 00:33
      tajskie klimaty

      1 ½ łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki i 1 ½ łyżki cukru, roztarty czosnek i chili
      mozna dodac posiekana kolendre, miete, tajska bazylie (anyzkowy smak)

      Bez oleju!

      mozna podobny dressing zrobic do salatki z mango lub ananasa, ale wtedy bez cukru i czosnku za to sporo chili i kolendry
      • taje Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 00:36
        Brzmi fajnie. A do czego wersji z cukrem i czosnkiem używasz?
        • senin1 Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 01:24
          do kazdej lisciastej z inna surowizna (moze byc tez jajko na twardo, kelki, dymka czy np ananas)

          jak drwssing jest z kolendra to bardzo pasuje swiezy ogorek

          a jak sie chce zrobic dipping sauce to do tego dressingu wlasnie takiego drobno pokrojonego ogorka mozna dodac, i odpowoednio wiecej chilli wink

      • summerland Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 00:39
        Ja tez taki robie do salatki z mango, jeszcze dodaje troche sosu sojowego. Nie znam tej tajskiej bazylii, musze poszukac
        • astomi25 Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 09:39
          A jak robicie dressing cesar?
    • chococaffe Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 09:50
      Na bazie oliwy, poczynając od podstawowego vinaigrette, do którego dodaję różne rzeczy (miód, drobno posiekane szalotki, suszone pomidory, papryczki, zioła - oczywiście nie wszystko na raz.

      Na bazie innych liści typu pesto (plus oczywiscie olej, oliwa itp)

      Na bazie jogurtu, do którego dodaję trochę chutneya, przypraw, ziół itd - też ne wszystko na raz oczywiście
    • laura.palmer Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 10:00
      Dzięki! 🙂
    • la_felicja Re: Dressingi do sałatek 05.02.23, 19:09
      Ja odkryłam estragon jako przyprawę do sałaty - oryginalnie w sosie na bazie śmietany, ale ponieważ nie cierpię polewania zieleniny nabiałem, używam z oliwą i też smakuje fajnie.

      2. natka pietruszki + szczypiorek drobno posiekane + oliwa + sok z cytryny + świeżo zmielony czarny pieprz
      3 . wersja bardziej wyrazista - szczypiorek, natka, oliwa, miso i tahina
      4. olej sezamowy+ zwykły olej pół na pół, sos sojowy, sok z limonki, szczypta cukru

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka