22.03.23, 14:10
Królestwo roślin wabi swymi kolorami i kształtami. Z gazetek ogrodniczych wyglądają różne dalie, hortensje i śnieguliczki, a każda woła: "Weź mnie!" wijąc się i prężąc nieprzystojnie.

Ja bym wzięła te różne krzewy i wysokie kwiaty, bo balkon mam niemały, ale czy to ma sens? Te rośliny przeznaczone do uprawiania w glebie mają mnóstwo korzeni i nawet jeśli zasadzę je w dużej doniczce, to zmarnieją, korzenie ich będą zduszone i nawet mogą zgnić.

Czy mam rację?
Obserwuj wątek
    • 1012ja Re: Korzenie 22.03.23, 14:24
      Dalie spokojnie możesz w doniczce. Im większa roślina tym większa doniczka. Są takie do 30-50 cm. W zeszłym roku posadziłam taka i wyrosła mi na metr. Innych nie praktykowałam.
      • magda.z.bagien Re: Korzenie 22.03.23, 22:20
        Potwierdzam, dalie ładnie rosną i kwitną w doniczce.
    • celandine Re: Korzenie 22.03.23, 14:46
      Eee, ja mam w donicach takie rzeczy jak drzewo laurowe 3 metrowe, ogromna wisteria, róże pnące, mnóstwo innych. Czasem wyciągam z donicy, przycinam korzenie, zmieniam ziemię i tak rosną latami.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Korzenie 22.03.23, 18:04
      Niezupełnie masz rację, bo jak chcesz uprawiać cokolwiek w doniczce, to musisz to systematycznie nawozić, nawozem dostosowanym do konkretnej rośliny, wtedy nie zmarnieją. Jeśli tylko wsadzisz do ziemi i nie będzie intensywnego nawożenia, to zmarnieją bardzo szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka