Dodaj do ulubionych

Słowenia wakacje

10.04.23, 15:28
Szukam miejsca w Słowenii, tak wymyśliłam, na tę część wakacji, na którą chcemy się wybrać autem. Chciałabym żeby dało się kąpać, chodzić, żeby były termy... Ma to sens czy myśleć dalej? Urlop mamy zaplanowany na 15 lipca- koniec sierpnia ( tym razem długi), trochę głupio, ale we wrześniu odbieramy mieszkanie, potem ekipy itd,więc w tych widełkach.
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:40
      No i liczę że to będzie taniej ( zazwyczaj część wakacji spędzaliśmy w Skandynawii, a teraz chciałabym bardziej budżetowo) . Czy może to założenie nieprawdziwe?
      • 71tosia Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:45
        cenowo porównywalnie do Włoch. Wybrzeże skromne i bardzo zatłoczone. Góry Ok.
      • heca7 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:49
        Słowenia latem nie jest tania wink Może tańsza niż Norwegia, na pewno cieplejsza. Ludzi dość dużo. Ale plaże to jelit ci nie potargają wink Krótka linia brzegowa, niczym właściwie nie przypominająca Cro. Co nie znaczy, że jest brzydko, jest pięknie. Popływać to bym chciała w jeziorze Jasna. Bo za każdym razem jesteśmy tam jesienią lub zimą.
        • heca7 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:50
          O i jeszcze jezioro Bled, przepiękne, okolica też urocza ale od chwili kiedy zrobi się ciepło tłumy dookoła przypominają nasze Krupówki tongue_out
          • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:53
            Hmm to raczej szukam dalej. Dziękuję
        • clio_yaga Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:10
          heca7 napisała:

> Słowenia latem nie jest tania wink Może tańsza niż Norwegia, na pewno cieplejsza.
          > Ludzi dość dużo. Ale plaże to jelit ci nie potargają wink Krótka linia brzegowa,
          > niczym właściwie nie przypominająca Cro. Co nie znaczy, że jest brzydko, jest
          > pięknie. Popływać to bym chciała w jeziorze Jasna. Bo za każdym razem jesteśmy
          > tam jesienią lub zimą.
          >
          Ja Ci powiem, że byłam w ub.roku w sierpniu i woda była tak zimna że nawet pies nie chciał wejść. Ale Słowenia mnie urzekła.
    • jednoraz0w0 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:55
      Słowenia jest urocza ale maleńka, co ma wady (tłumy bo plaże małe) i zalety (blisko do Austrii, Włoch, Chorwacji)
      • korniz Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 19:17
        Byliśmy latem w Piranie i nie było tłoczno, ani w wodzie ani w mieście. Woda boska zamiast kamoli okrągłe kamienie, dużo lepsze niż w Chorwacji.
    • faustine Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 15:56
      Wybrzeża nie polecam , ale jaskinie bajka. Przy czym polecam te mniej uczęszczane niż Postojna. Takie Szkocjanskie Jamy na przykład. Góry - cudowne trasy nawet dla zmotoryzowanych np wjazd na przełęcz pod Mangartem. Cudowna rzeka Socza... No i klasyka czyli Bled czy Jezioro Bohinskie Cenowo tak jak we Włoszech, Słowency zdecydowanie lepiej mówią po angielsku niż Włosi 😀Ogólnie bardzo, bardzo polecam. Spędziłam tam 2 tygodnie i to było zdecydowanie za krótko, mimo że Slowenia malutka
      • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:07
        Hmm mąż po górach chodził trzy razy, czyli trzy tygodnie,i chyba znowu w październiku jedzie, mnie się po górach chodzić nie chce🤪 ale to jezioro kusi
    • bazia_morska Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:15
      Za bardzo nie kojarzę term, chyba wybrałabym Austrię, a dokładniej Karyntię.
      • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:18
        Dzięki idę czytać
    • nenia1 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:16
      Latem jest sporo osób, szczególnie w najbardziej znanych miejscach typu Bled. Mnie się osobiście bardziej podoba Jezioro Bohinskie, ale też jest sporo ludzi, nie tak jak Bledzie, ale zaparkować było dość ciężko. Cenowo na pewno taniej niż w Skandynawii, chociaż w samej Skandynawii ceny też bywają różne w zależności od kraju. Mnie się Słowienia bardziej podobała na majówce niż latem, bo latem jednak mocno oblężona, w górach ludzi mniej, ale nad jeziorami tłumy.
      • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 16:19
        Dzięki już właściwie zrezygnowałam że Słowenii. Co tu zamiast🤔
        • simply_z Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 17:58
          Powiem tak...bez szału i drogo. Warto dla jaskiń i Piran jest uroczysmile. Lublana, na 1 dzien maks.
        • heca7 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 19:02
          Nie rezygnuj całkiem smile Może połącz z Austrią. Ta ma całkiem ciepłe czyste jeziora. W Słowenii warto zobaczyć jaskinie. Piran, Portoroż i Lublanę smile Oczywiście Bled, Jasną, Bohinj itd.
          • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 19:11
            Ale to nie na lato, można się wybrać na dłuższy weekend jesienią
            • iliri Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 19:58
              Też polecam Austrię. Latem nie ma tłoku, a jest pięknie. Można połączyć ze Słowenią albo Włochami. Ale nam sama Austria wystarczyła.
              • extereso Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 20:43
                Nad jakimś jeziorem?
                • nenia1 Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 21:04
                  Jezior w Austrii jest pod dostatkiem, pytanie co chcesz tam robić. Austria dla mnie to jednak głównie góry. Byłam jesienią, jadę teraz na majówkę, odwiedzałam też jeziora np. Zell am See, ale głównie to jednak góry, przepiękne klammy czy trasy górskie typu droga na Grossglockner. W letnich miesiącach nie byłam, więc się nie wypowiem, ale Austria nie kojarzy mi się z takim typowym letnim wypoczynkiem jak nad Gardą. Może się jednak mylę.
        • 71tosia Re: Słowenia wakacje 10.04.23, 21:21
          Włochy w takich mniej turystycznych miejscach nie powinny być bardzo drogie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka