Dodaj do ulubionych

Podklad - się warzy

29.04.23, 20:04
Hej, pomocy kosmetologicznej potrzebuje.

Zauważyłam, ze pp jakimś czasie mój podklad wygląda dziwnie na twarzy, mogę liczyć pory, do tego wygląda jakby dziwnie zasechl. Ktoś mi powiedział, że podklad się warzy. Używam krem pod podklad i w chwili nałożenia wygląda ok, ale po jakimś czasie juz nie. Co mam robić drogie bravo? Więcej nawilżać cerę? Moze polecicie jakis krem? Wywalić podklad? Wiek przed 40, cera mieszaną, porowata wink
Obserwuj wątek
    • unikotka Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 20:53
      A nie zestarzał się? Kiedyś miałam podobnie właśnie w takiej sytuacji. Ale w zasadzie to się na tym nie znam. Dlatego się wypowiedziałam 🙄
      • yannefer Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 20:57
        Ten ostatnio kupiony ma może 3 tyg, poprzednie są starsze, ale w łazience jest ciepło, może za ciepło?
    • pani_tau Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 21:25
      Mój sposób, jak dotąd niezawodny: umyć twarz, spryskać wodą mineralną w sprayu (używam Uriage), nałożyć krem solidnie nawilżający i na to dopiero podkład.
      Jeśli pominę którykolwiek z tych kroków podkład się warzy.
    • snakelilith Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 21:50
      Warzenie się makijażu jest zwykle niekompatybilnością podkładu z kremem. W obu produktach są zwykle emulgatory wiążące wodę i jakieś tłuszcze w proporcjach przeznaczonych do ilości składników w emulsji, tak by długo zachowała stabilność. Zmieszasz je ze sobą, może nastąpić interakcja, zwłaszcza, gdy proporcje w emulsjach sporo się od siebie różnią, np krem jest bardzo lekki i zawiera masę wody, co wymaga silniejszych emulgatorów. Bywa nawet, że te emulgatory z kremu wiążą sebum z twarzy z polimerami w kremie, co wykorzystuje się do matowienia tłustej cery, ale w przypadku "zbierania" substacji tłuszczowych z podkładu ta warstwa może się rozejść.
      Zapobiec można temu kupując produkty z jednej marki, do tego samego rodzaju cery.
      Albo kupując produkty z krótszymi składami oraz ekologiczne. Takie kosmetyki rzadziej się warzą. Tam chyba są mniej skuteczne emulgatory.
      • yannefer Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 22:08
        Dziękuję za info, a możesz podać nazwę jakiegoś podkładu?
        • snakelilith Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 22:30
          Ja używam ekologicznego Lavery, jest dosyć lekki, ale nie ma dużego krycia. Robi za to ładny "glow" i nigdy mi się nie zwarzył, ale to nie jest oczywiście gwarancją dla ciebie.
    • mid.week Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 22:32
      Może się warzyć na widok turkusowej panterki
      • yannefer Re: Podklad - się warzy 29.04.23, 22:43
        To nie była zlota panterka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka