Dodaj do ulubionych

Chat gpt zdaje egzamin

04.05.23, 21:41
User
Kto i w jakich okolicznościach powiedział: - Wszystko jedno. Nescio, co bym wolał, czy mysie, czy psie kiszki. Ale to pewna, żebym w żadnych mieszkać nie chciał, bo to i osiedzieć się tam niełatwo, i wychodzić niepolitycznie.

ChatGPT
Ten sławny cytat pochodzi z powieści "Ferdydurke" autorstwa Witolda Gombrowicza. Słowa te wypowiada główny bohater powieści, Józio Kowalski, który zostaje nagle zmniejszony przez tajemniczego profesora Pimko i zmuszony do powrotu do szkoły. W powyższym fragmencie Józio wyraża swoją obojętność co do wyboru między mysimi a psimi kiszkami, ale jednocześnie podkreśla, że nie chce mieszkać w żadnym z tych miejsc, ponieważ nie byłoby to dla niego wygodne ani politycznie poprawne. Jest to charakterystyczny przykład absurdu i surrealistycznej atmosfery powieści "Ferdydurke".
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 21:46
      Uuuuuu, słabo drogi chacie. Jestem od ciebie lepsza.
      • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 21:51
        Nie dałam za wygraną i zaczęłam wypytywać o relacje rzedziana i horpyny.

User
        Dlaczego Rzedzian przebił horpyne kołkiem?

ChatGPT
        Nie ma w powieści "Ogniem i mieczem" żadnego opisu Rzędziana przebijającego Horpunę kółkiem. W powieści opisana jest scena, w której Rzędzian zabija Horpynę nożem, podczas napadu na wóz, w którym podróżowała razem z dzieckiem.

User
        Kołkiem ją przebił bo była czarownicą

ChatGPT
        Przepraszam, myliłem się wcześniej. Faktycznie, w powieści "Ogniem i Mieczem" Horpyna zostaje zabita przez Rzędziana poprzez przebicie kółkiem przez ciało. Jednakże, motywem zabójstwa nie było to, że była czarownicą. Rzędzian po prostu był szalenie zazdrosny o Horpynę, która uciekła z nim, by związać się z Bohunem, a następnie uciekła z nim do Polski.

W trakcie walk między wojskami polskimi a kozackimi, Rzędzian wraz z grupą kozackich towarzyszy napadł na wóz, którym podróżowała Horpyna wraz ze swoim dzieckiem. Rzędzian zaczął ją dręczyć i męczyć, aż w końcu przebił ją kółkiem, którym trzymał wóz. Rzędzian był wtedy szalony z zazdrości i gniewu, nie ma jednak żadnej sugestii, że Horpyna była czarownicą.
        • daniela34 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 21:53
          😆
        • niemcyy Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 21:54
          Z interpunkcji by oblal.
          • damartyn Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:02
            Na pytanie o ciśnienie -ile PSI w oponie rowerowej, czat odpowiedział -psy nie powinny się znajdować w oponie rowerowej, ponieważ nie jest to bezpieczne ani dla psa, ani dla rowerzysty. Jeśli zauważyłeś, ze pies znajduje się w oponie, należy, pomóc psu uwolnić się z opresji.....

To nas przeskoczy ale jeszcze nie teraz.
            • tarchominianka Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:07
              Umarłam 🤣
        • borsuczyca.klusek Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:21
          Jest jak uczeń, który nie ma pojęcia o czym mówi, ale że ma gadane to szyje na pałe w nadziei, że się wybroni 🙄
          • kropkaa Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:34
            Dokładnie - nie ważne co się mówi, byle dużo.
        • sol_13 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:01
          Uuu czat nie przeczytał Trylogii.
    • angazetka Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:10
      Matury z polskiego też by nie zdał. Jeszcze: next.gazeta.pl/next/7,151243,29728122,sztuczna-inteligencja-podeszla-do-matury-z-jezyka-polskiego.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink
      • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:17
        A mogłem przeczytać cały wątek zanim wrzucę swój wpis sad
    • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:16
      To teraz napisz wypracowanie.
      next.gazeta.pl/next/7,151243,29728122,sztuczna-inteligencja-podeszla-do-matury-z-jezyka-polskiego.html
    • woman_in_love Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:16
      Ja to bym zrobiła czata religijnego GodGPT.

Wtedy można by skasować Panbuka i jego hierarchów, a wierni mogliby od razu zadawać pytania prawdziwemu tym razem bogowi GodGPT i mu się zwierzać, a on by ich prowadził i wskazywał im drogę np. mówiąc do nich że każdy musi nieść swój krzyż. Od razu mógłby też porobić im różne dogmaty i rytuały.
      • hannibal_lectourer Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:29
        A sataniści mogliby nieść swój pentagram, spaghettowcy swój durszlak i nikt do nikogo by się w szkołach nie przypierdalał bo wszyscy mieliby swoją wyrocznię.
    • te_de_ka Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:43
      No ale amerykańskie testy lekarskie podobno zdaje na ok. 60%. Na razie mozemy się pośmiać z jego nieudolnosci na naszych sprawdzianach wiedzy, gorzej, gdy AI przetestuje homo sapiens.
      • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 22:55
        Bardziej chodzi o to że chat zmyśla i to całkiem przekonująco. Nie chcę mi się wklejać ale ciągnęłam go za tej jego wirtualny jęzor i ciągnęłam, - pomieszał cała trylogię, pododawal nowe postaci. Zrobil z Bohuna złodzieja miecza Jana Kazimierza, kochanka Horpyny i gwałciciela Oleńki. Oprócz tego Bohun był właścicielem zamku w ... Soplicowie. Sienkiewicz by tego nie wymyślił.
        • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:04
          Po prostu chat nie przeczytał lektur.
          • sol_13 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:08
            Dokładnie. Autorko, spytaj go o "Chłopów", ciekawe co odpowie😄
            • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:42
              Czytałem. Nie pamiętam o czym to było poza ganianiem Jagny.
          • alicia033 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:40
            tapatik napisał:

> Po prostu chat nie przeczytał lektur.
            >

Przeczytać przeczytał. Przeczytał też cały pozostały internet w ich temacie, natomiast nie potrafi odfiltrować, co napisał faktycznie Sienkiewicz (i oprzeć wniosków tylko na tej podstawie) a całym pozostałym internetowym chłamem.
        • 71tosia Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:18
          Niektóre tematy obrabia bardzo dobrze ( te dla których istnieja duże zasoby w sieci) i pisze całkiem zgrabne teksty. Problemem jest ze tekstów po polsku jest nadal zbyt mało by Chat mógł się efektywnie na nich uczyc, ale to będzie się zmieniać. Za rok pewnie będzie sobie lepiej już radził.
          Ale jak do każdego źródła trzeba podchodzić ostrożnie i weryfikować informacje.
        • forumologin Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:20
          podaje czym go nakarmiono. pytanie jak weryfikowac czy bzdurani czy prawda.
          • alicia033 Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:41
            forumologin napisała:

> podaje czym go nakarmiono. pytanie jak weryfikowac czy bzdurani czy prawda.
            >

hłe, hłe: sięgając samemu do źródeł.
          • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:51
            Właśnie o to chodzi że zmyśla rzeczy których nie ma nawet na końcu internetu. Ma niesłychane skłonności do bajania.
            • te_de_ka Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 00:06
              Mówi się, że ma halucynacje. I to jest jego pięta achillesowa. Biada nierozgarniętemu homo sapiens, który nie rozpozna, że to halucynacje. I tak powstaną tlumy niewierzacych w covid, antyszczepów i innych zajawionych.
              • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 00:37
                te_de_ka napisał(a):

> Mówi się, że ma halucynacje.

Zapytałam o perypetie Kasi z kogla mogla. Można tym chatem tak pokierować że stworzy alternatywna rzeczywistość.

Kasia, główna bohaterka filmu "Kogel-mogel", miała wiele przygód podczas swojego pobytu w Warszawie. Poniżej przedstawiam kilka z nich:

1. Poznała nowych przyjaciół - Kasia zaprzyjaźniła się z Dorotą i poznała wiele innych osób na uniwersytecie, w tym swojego wykładowcę języka angielskiego, pana Borowskiego.

2. Zakochała się w Łukaszu - Kasia zakochała się w chłopaku z łodzi, Łukaszu, którego poznała podczas wakacji na Mazurach. Ich związek był trudny ze względu na dystans między nimi, ale mimo to próbowali utrzymywać kontakt.

3. Spotkała się z ojcem - Kasia spotkała się z ojcem, który przyleciał do Warszawy, aby ją odwiedzić. Ich spotkanie było pełne napięcia i konfliktu, ponieważ ojciec nie zgadzał się na jej wybór życiowy.

4. Uczestniczyła w imprezach studenckich - Kasia uczestniczyła w wielu imprezach studenckich, w tym w jednej organizowanej przez swojego wykładowcę języka angielskiego, pana Borowskiego.

5. Znalazła pracę - Kasia znalazła pracę w firmie reklamowej, w której pracował również jej chłopak, Łukasz. Wkrótce jednak zrezygnowała z pracy, aby skupić się na nauce i swoim związku.

6. Przeżyła kryzys w związku - Kasia i Łukasz mieli kryzys w związku, kiedy Kasia dowiedziała się, że Łukasz ma już dziewczynę. Jednak po kilku trudnych momentach udało im się porozumieć i odnowić swój związek.

To tylko kilka z przygód, jakie miała Kasia w Warszawie. Film jest pełen ciekawych wątków i wydarzeń, które ukazują różne aspekty życia młodych ludzi w Polsce lat 80-tych.
            • alicia033 Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 00:13
              sueellen napisała:

> Właśnie o to chodzi że zmyśla rzeczy których nie ma nawet na końcu internetu.

Nie, to nie jest AI. Niczego nie jest w stanie sam wymyślić.
              • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 00:30
                Oczywiście że wymysla.

Sprawdz sama i dopytaj o akcje dowolnego filmu.

Ostatecznie, w filmie "Dzień świra", Adam decyduje się na desperacki krok, aby odmienić swoje życie - postanawia popełnić samobójstwo. Przeprowadza serię nieudanych prób, które wywołują jedynie irytację i niezrozumienie ze strony otoczenia.

W końcu, po kolejnej nieudanej próbie, Adam poznaje starszego mężczyznę, który próbuje go przekonać, że życie jest warte życia, i daje mu wskazówki, jak zmienić swoje myślenie i na nowo odnaleźć sens życia. Adam decyduje się na zmianę i, choć nie jest to pokazane wprost w filmie, sugerowane jest, że podejmuje próbę odmienienia swojego życia, aby stało się bardziej wartościowe i spełnione.
                • alicia033 Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 01:01
                  sueellen napisała:

> Oczywiście że wymysla.

Nie, nie wymyśla. Przy kolejnych zapytaniach odfiltrowuje kolejno te najczęściej występujące interpretacje, których już użył i podaje te coraz rzadziej spotykane. A że jednak nie jest w stanie szacować, w jakim rzeczywiście stopniu prawdopodobieństwo, że wystąpiło A eliminuje/nie eliminuje prawdopodobieństwo wystąpienia B, tylko opiera się na statystyce występowania danej treści w internecie, to dostajesz od niego coś, co oceniasz jako "zmyślanie". A to po prostu kompilacja bezmyślnej statystyki.
                  • 71tosia Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 01:24
                    To algorytm samouczacy się, korzysta z różnych źródeł, także z tego czego dowiaduje się od ciebie, probuje kojarzyć różne fakty. Działa tak jak sieć neuronowa ludzkiego mózgu, sztuczna inteligencja to nie jest proste korzystanie z baz danych.
                    • hanusinamama Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 09:06
                      Też miałam to napisać. Ta rozmowa sue z tych czatem też go uczy. Fascynujące i troche straszne
                  • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:26
                    Twoja wypowiedź przypomina mi działanie systemów sztucznej inteligencji, takich jak ChatGPT, które nie są w stanie samodzielnie wymyślić i przetestować nowych koncepcji. Podobnie jak one, Ty również zdajesz się czerpać wiedzę z różnych źródeł, w tym z tekstów krytykujących technologiczne narzędzia i posługujesz się wyuczonym kodem językowym. Chociaż nie masz wiedzy na temat sztucznej inteligencji, to gdy zacznę zadawać bardziej szczegółowe pytania, zaczniesz szukać informacji w internecie, próbując uzupełnić swoją wiedzę i utrzymać pozycję znawcy tematu. Choć część z tych informacji może być prawdziwa, wypełnisz luki wiedzą, która jest dla Ciebie statystycznie prawdopodobna, ale niekoniecznie prawdziwa.
                    • alicia033 Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:38
                      sueellen napisała:

> Twoja wypowiedź przypomina mi działanie systemów sztucznej inteligencji, takich
                      > jak ChatGPT,

Przede wszystkim ChatGPT to nie jest AI. I tu kończymy dyskusję, bo, jak widać, na temacie znasz się jak kura na pieprzu.
                      • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:51
                        alicia033 napisała:

> Przede wszystkim ChatGPT to nie jest AI. I tu kończymy dyskusję, bo, jak widać,
                        > na temacie znasz się jak kura na pieprzu.

A czym jest ChatGPT?

Przy okazji - masz popsuty delimiter.
                      • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 09:52
                        alicia033 napisała:

>
                        > Przede wszystkim ChatGPT to nie jest AI. I tu kończymy dyskusję, bo, jak widać,
                        > na temacie znasz się jak kura na pieprzu.

Widzę, że masz bardzo dobrą wiedzę na temat sztucznej inteligencji i z chęcią poznałabym twoje zdanie na ten temat. Czy mogłabyś wyjaśnić mi, dlaczego Chat GPT nie jest uważany za sztuczną inteligencję? Zastanawiam się również, jak w takim razie Chat GPT działa? Byłabym bardzo wdzięczna za Twoje wyjaśnienia.
                    • wapaha Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:46
                      wiele nicków-botów tak działa wink
                      niewiele o sobie, niewiele osobistych odczuć, wrażeń , doświadczeń
                      za to wszechwiedza w wielu tematach i pozowanie na eksperta wink

uaktywniły się zwłaszcza w pandemii wink
                • wapaha Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:15
                  sueellen napisała:

> Oczywiście że wymysla.
                  >
                  > Sprawdz sama i dopytaj o akcje dowolnego filmu.
                  >
                  > Ostatecznie, w filmie "Dzień świra", Adam decyduje się na desperacki krok, aby
                  > odmienić swoje życie - postanawia popełnić samobójstwo. Przeprowadza serię nieu
                  > danych prób, które wywołują jedynie irytację i niezrozumienie ze strony otoczen
                  > ia.
                  >
                  > W końcu, po kolejnej nieudanej próbie, Adam poznaje starszego mężczyznę, który
                  > próbuje go przekonać, że życie jest warte życia, i daje mu wskazówki, jak zmien
                  > ić swoje myślenie i na nowo odnaleźć sens życia. Adam decyduje się na zmianę i,
                  > choć nie jest to pokazane wprost w filmie, sugerowane jest, że podejmuje próbę
                  > odmienienia swojego życia, aby stało się bardziej wartościowe i spełnione.

o yesu
                  lubię ten film- mój ulubiony w latach nastoletnich-ogladany setki razy i sceny znane na pamieć
                  ten opis nie dotyczy tego filmu big_grin
                  • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:32
                    Nie dotyczy żadnego filmu. Po prostu chatGPT wie tyle o tym filmie co dostał np w Wikipedii i będzie całkiem dokładny gdy zadasz pytanie ogólne o czym jest ten film. Jednak z jakiś powodów na szczegółowe pytania o treść nie przyzna, że nie wie. Tonem znawcy brnie dalej i dalej. Możesz go dopytywać bez końca i opowie ci rzeczy których nie ma ani w tym ani w żadnym innym filmie. Udało mi się nawet zmusić go by opisał nieistniejąca powieść Sienkiewicza oraz opowiedział o jej trzech ekranizacjach i aktorach którzy w nich grali.
                • bulzemba Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:27
                  sueellen napisała: Oczywiście że wymysla.

Sprawdz sama i dopytaj o akcje dowolnego filmu...

To wiem co dziś będę czytać do poduszki. Gwiezdne wojny w wydaniu czatu. Ciekawe co wymyśli
                  • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 08:35
                    Zadawaj precyzyjne pytania np o jakąś faktyczną scenę z filmu. Jak wprowadzi jakąś nowa postać albo nieprawdziwe wydarzenie, podążaj tym tropem i dopytuj o szczegóły. Udanej zabawy.
                    • bulzemba Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 09:00
                      Ostatnio się dowiedziałam, że bohaterem jednej książki był Dukaj, a autorem Sapkowski.
                      • tapatik Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 10:12
                        Ten Dukaj to pewnie jakiś nieznany bard.
    • odnawialna Re: Chat gpt zdaje egzamin 04.05.23, 23:49
      Głupi jest zwyczajnie 😀
      Zapytałam ile wynosił kurs franka 25 kwietnia 2023?
      Odpowiedź:
      Jako sztuczna inteligencja nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi na to pytanie, ponieważ data 25 kwietnia 2023 jest w przyszłości i nie ma informacji o tym, jak zmieni się cena franka szwajcarskiego w tym czasie.
      • sueellen Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 00:02
        Nie jest podłączony do baz internetowych . Ostatnie dane były wpompowane w2021. Dla niego 2023 jeszcze nie nastal
    • fogito Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 07:43
      Toż to lepsze niż większość tego co uczniowie piszą.
      • hanusinamama Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 09:09
        Jak osoba organicznie nienawidząca dzieci, mająca o nich tak bardzo złe zdanie, krytykująca całą grupę jaką jest młodzież może uczyć. Jesteś przykładem osoby, która nigdy nie powinna być dopuszczona do tego przedmiotu. Jedyna szansa, ze jesteś zwykłym trolem...trolującym na nauczycieli. BO każdy twój wpis nie świadczy o uczniach, on jest przeciwko nauczycielom.
        Jesteś jak Godek. Rozmowa o tym czy będzie padać, Godek "aborcja to najgorsze zło".
        Tu dyskusja o chatcie gpt a ta znowu wyskakuje z tym jakie to dzieci są durne. Nudna do wyrzygu jesteś
        • fogito Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 10:10
          Chyba ci się w życiu nie wiedzie… pamiętaj co już kiedyś ustaliłas. Ja nie jestem nauczycielem 😜
          A wypracowanie sztucznej inteligencji po prostu lepsze niż przeciętnego ucznia i tyle.
        • alpepe Re: Chat gpt zdaje egzamin 05.05.23, 10:31
          Hanusina, oddychaj, jeszcze ci żyłka pęknie, a masz małe dzieci, musisz o siebie dbać. Twoje wzburzenie jest nieproporcjonalne do powodu wkurwu. Naprawdę udary i zawały przytrafiają się też i młodym kobietom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka