Dodaj do ulubionych

Czasoumilacz

06.05.23, 21:27
Hej! Chciałam znów poprosić o burzę mózgów.

Szukam czegoś, co mogłabym podarować dziesięcioletniej dziewczynce, żeby umilić jej dwutygodniowy pobyt szpitalny.
Bardzo bym chciała, żeby miała tam trochę radości, bo będzie sama. Owszem, odwiedziny będą, ale wiadomo, że to raczej dla nikogo nie jest przyjemność.

Sama mam maluchy i żadnego pojęcia, co bawi w tym wieku. Dziecko "niesmartfonowe", lubi koty, Harrego Pottera i muzykować. Zapytać nie bardzo mogę, bo powie, że nic nie potrzebuje, żeby nie robić kłopotu 🙄.

Sama nie wiem, haft diamentowy z futrzakiem? Tylko z drugiej strony, czy to się w warunkach szpitalnych ma szansę sprawdzić? Jeszcze jest trochę czasu, więc spokojnie zakup online wchodzi w grę.

I żeby nie było, od siebie też coś dla was mam, kaczeńce wiośnie na zachętę, niech się rozkręca nareszcie.
Obserwuj wątek
    • butkasuflera Re: Czasoumilacz 06.05.23, 21:55
      bardziej może malowanki i fajne kredki? np mandale dla dorosłych?

jakiś tutorial do rysowania?
      www.amazon.pl/Anime-Manga-Beginners-Step-Step/dp/B09ZCTWDH8/ref=d_pd_sim_sccl_3_4/262-6298147-7876422?pd_rd_w=ewbhp&content-id=amzn1.sym.327c2c2a-9f0d-4615-aec2-10497a8a1e1a&pf_rd_p=327c2c2a-9f0d-4615-aec2-10497a8a1e1a&pf_rd_r=64KBVB6VV57YC9311SKD&pd_rd_wg=ujL2S&pd_rd_r=7c3fa777-9fab-489e-ac6d-d0118b101088&pd_rd_i=B09ZCTWDH8&psc=1

i do tego szkicownik i promarkery?

• nika_1985 Re: Czasoumilacz 06.05.23, 22:26
        Książkę kup jej.. takie co zawsze jest fajne a i może sobie poczytać. Albo jakieś łamigłówki/gry.ale no takie adekwatne do wieku 10 lat.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:30
        To jest niezła myśl. Poszukam
    • zanetka.x Re: Czasoumilacz 06.05.23, 22:30
      Tablet.
    • kocynder Re: Czasoumilacz 06.05.23, 22:59
      Haft diamentowy wymaga stołu. W sensie blatu. Sporej płaskiej powierzchni, żeby rozłożyć kanwę, woreczki/pudełeczka z kryształkami, rynienkę... Zależy jak szpital urządził pokoje na oddziale dziecięcym, nie mam pojęcia bo lata nie te, na oddziałach "dorosłych" na których przebywałam - nie byłby to dobry pomysł. Ale może na dziecięcych jest inaczej?
      Wiele zależy od tego "z czym" dziewuszka do szpitala trafia? Czyli np operacja w jamie brzusznej i opieka pooperacyjna? Wówczas raczej nic "siedzącego", poszukałabym książek - może coś z universum Potterowskiego, albo inną obszerną serię młodzieżowej fantastyki. Jeśli jednak np tylko na obserwację/testy/coś w tym rodzaju... Może zamiast mozaiki diamentowej haft krzyżykowy? Dosyć podobna praca, ale krzyżyki nie potrzebują miejsca na blacie, wyszywa się "w ręku", można kupić gotowe zestawy, z kanwą, kompletem mulin, igiełką. Z tym, że haft wymaga sporo cierpliwości i precyzji, nie każde dziecko "się zdobędzie".
      • alpepe Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:12
        przecież to mało subtelny marketing szeptany, to nie jest pierwszy wątek tu wpleciony przez mało znany nick o tym ustrojstwie.
        • kocynder Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:29
          Nie śledzę uważnie. Z tym, że abstrahując od TEGO nicka, to nadal - mozaika diamentowa jest fajnym "zapychaczem czasu", ja np lubię wyklejać jak mam problem - to mi "wyłącza" głowę, ręce zajęte... Np jak mąż miał operację pół dnia wyklejałam jakiś obrazek, to było w pandemii, w szpitalu nie można było być, w domu miałam wrażenie, ze ściany się "zbiegają" i zaraz mnie zgniotą... Diamenciki mi pomogły. Haft wymaga jednak uwagi i koncentracji, wtedy nie byłam w stanie nawlec muliny na igłę a co dopiero wyszywać.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:52
            Ja tak mam z puzzlami, ale to ja😁 Dla małej się nie nadadzą.
        • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:29
          No akurat nie.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:33
        Nie pomyślałam o tym miejscu, bo nie próbowałam tego jeszcze. Z puzzlami będzie to samo. Sobie wzięłabym książkę, ale widzę, że chociaż mała lubi, to po krótkim czasie traci zapał. Może po prostu nie trafiłam jeszcze w gust, chociaż teoretycznie powinno być ok.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:38
        Krzyżyki to ja bardzo lubię, ale mała za mało cierpliwości ma. A co do możliwości fizycznych to na luzie, pobyt reha, ale nic naprawdę ograniczającego sprawność na razie.
    • emateczka Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:14
      Koraliki nie za bardzo. Wymagają miejsca, plus mogę się zgubić, albo zostać np. polkniete przez inne dzieci. Szpitale nie lubią takich zabawek... Z tego powodu odradzalabym też zestaw do haftu krzyżykowego.
      Może np origami albo zestaw do robienia bransoletek? Albo coś do malowania wodą? Mandale albo inne malowanki dla prawie-dorosłych, moze są z HP też?
      Książka, jeśli mala lubi czytać. Może jakaś maskotka/przytulanka też?
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:29
        Właśnie szukałam malowanek z HP, jedną w miarę ciekawą widzę
    • 7katipo Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:33
      Jakieś kolorowanki, takie dla starszych dzieci, tematyczne na przykład?
    • bene_gesserit Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:34
      Kaczeńce przepiękne smile

Ja bym dała kilka książek i zdrapywanki z tych, które wymagają czasu i precyzji, np coś takiego:
      https://1.bonami.pl/images/fit-crop-fill/dd/0c/dd0cd2704ef982bef9689afd9c613f91bba85363-1000x1000.webp
      • kocynder Re: Czasoumilacz 06.05.23, 23:38
        Zdrapywanki super! Jak je znaleźć? W sensie czego konkretnie szukać, co wpisać? Zwłaszcza słoń mnie kusi...
        Kaczeńców nie mam, służę sasanką. Może być?
        • bene_gesserit Re: Czasoumilacz 07.05.23, 00:14
          Sasanki uwielbiam, bo są włochate smile
          Szukaj 'zdrapywanki dla dorosłych'.
          • kocynder Re: Czasoumilacz 07.05.23, 00:20
            Sasanki są włochate. I prześliczne. A ta jest moja prywatna. Sama się wzięła i wysiała/wysadziła parę lat temu na klombie hiacyntów. Pierw ją chciałam przeflancować w inne, odpowiedniejsze miejsce, ale uznałam, że jak sama se wybrała to niech tak ma. I chyba jej dobrze, bo od paru lat rok w rok mi kwitnie. smile
            Idę szukać zdrapywanek. smile
            • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:37
              Sama cię wybrała! Ja też idę szukać, dzięki za tip. Nie znałam tego, a ciekawe.
        • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:36
          Piękna, dzięki. Szukam wiosny!
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:35
        Wow, fajne! Nie widziałam, to ma już gotowy wzór, którego się trzeba trzymać zdrapując? Nie śmieci za bardzo? Może sobie też kiedyś kupię 😁
        • mikams75 Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:18
          smieci, odradzam skrobanie tego w poscieli.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:28
            Dzięki, poskrobiemy sobie później, w domu. Nie wiedziałam, że są takie fajne wzory.
      • princy-mincy Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:49
        zdrapywanki sa super ale okropne do sprzątania. ten czarny zdrapany pyl leci na biurko i podłogę. moja nie lubika tego sprzątać
        • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:55
          No to może być wada, ale tak myślę, że akurat ten egzemplarz sam sprzątnie.
          • kocynder Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:16
            Mimo to - powiedziałabym "nie" zdrapywankom w szpitalu.
            Zdecydowanie "króluje" rada Turzycy (Chapeau Bas, Turzyco!): kuferek z "różnościami" - karty plus zasady kilku prostych pasjansów, jakieś gry, blok, kolorowanki odpowiednie dla wieku i zainteresowań plus kredki z temperówką (uwaga: temperówka KONIECZNIE ze "zbiorniczkiem" na strużynki!), książka.
            • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:17
              Właśnie kompletuję taki zestaw, myślę że będzie radość.
        • kocynder Re: Czasoumilacz 07.05.23, 09:42
          Hmmm... To chyba spróbuję zdrapywać na tarasie... wink Też nie lubię sprzątać!
        • india-mia21 Re: Czasoumilacz 07.05.23, 09:47
          Zgadza sie-brudzą strasznie
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czasoumilacz 07.05.23, 10:53
        Zdrapywanka=syfienie, nie kupiłabym czegoś takiego do szpitala.
    • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 07:54
      No dobrze, to plan już mam. Tak mi jeszcze do głowy przyszła (dzięki wam) jakaś mikro planszówka i może ograne dziewczyny pomogą i coś polecą. Ja się zatrzymałam na scrabble. Taką na zaprzyjaźnienie się ze współlokatorem, bo dziewczynka lubi towarzystwo, ale trochę nieśmiała, pretekst jej się przyda.
      • mia_mia Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:06
        Karty kup, dobble (u nas właśnie przeżywa renesans), ale i tak postawiłabym na tablet, tam jest nieograniczona ilość gier, filmów, książek.
        • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:20
          No tablet bez netu to chyba tylko droga deska do krojenia, mama nie zgodzi się na taki gadżet.
          • mia_mia Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:25
            Szkoda, w szpitalu pewnie większość dzieci będzie mieć telefony i tablety.
    • turzyca Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:08
      Szpital czyli nic, bo śmieci lub wymaga większej powierzchni, ale szafkę szpitalną dziecko będzie mieć, na oddziałach dziecięcych jest też zazwyczaj świetlica.
      Zrobiłabym kuferek np. z lakierowanej tekturowej walizeczki, żeby można było zebrać rzeczy, i jeszcze na wieczku od środka przykleiłabym listę. A w środku, do wyboru:
      - talia kart i książeczka o pasjansach. Albo będzie układać albo łupić w wojnę czy makao z koleżanką z pokoju,
      - gra Cat Stax, albo będzie grać zgodnie z instrukcją albo bawić się kotkami jak lalkami,
      - kolorowankę tematyczną lub mandale lub dwa w jednym,
      - kredki w piórniku tematycznym. Z temperówką!
      - dobble z HP,
      - książkę np. Nata i Czarownice lub te kryminały dla dzieci o kotku w muzeum.

I jako prezent specjalny naszyjnik lub bransoletkę z HP, są na etsy dość tanie. I wymyśl do tego jakieś specjalne życzenie, typu "ten czasozmieniacz nie może przenieść Cię w czasie do końca badań, ale jak go weźmiesz do ręki to zabierze Twoje myśli w inne, milsze miejsce."
      • kocynder Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:17
        Przefajne, Turzyco! smile
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:18
        Rany, bardzo dziękuję, przemyślałaś to! Wykorzystam. Ja np nawet nie pomyślałam, że dzieciaki w karty mogłyby pograć. Posprawdzam, poszukam i coś skompletuję.
        • turzyca Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:40
          Z tej listy naprawdę bardzo polecam w sumie trzy rzeczy - temperówkę, bo kredki często są, ale nie da się ich zaostrzyć, Cat Stax bo takie gry logiczne dla chorych dzieci dobrze się sprawdzają, a w tej figurki dają dodatkową możliwość zabawy oraz karty plus instrukcje do pasjansa. Dzieci nie znają pasjansów, mało kto stawia.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:56
            Z tą temperówką pełna zgoda, lubię kolorować i bez niej się nie da. Cat stax nie znałam, a jej na pewno się spodoba, to jest mała wielka kociara 😁
        • 1lifecolor Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:55
          Z kart polecam UNO, ale to dwustronne
          • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:56
            Uno i dobble już ma i lubi, dzięki
            • ga-ti Re: Czasoumilacz 07.05.23, 10:08
              Są dobble z Harrym Poterem, są też karty takie zwykłe do gry z postaciami z HP. A i karty z quizem z HP.
    • 1lifecolor Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:45
      Ja kupiłabym jakas grę logiczna ze Smart Games, są większe zestawy, ale też magnetyczne o mniejszych wymiarach. Super sprawdzaa się dla 1 osoby, są różne rodzaje trudności. I drugi prezent to Orb Factory zestawy albo mozaiki do wyklejania, a w tym wieku np. maskotki kotki albo poduszka do samodzielnego dekorowania, mieliśmy sporo zabawek kreatywnych z tej firmy, wszystkie są super
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 08:58
        Też nie znałam, dzięki. Porzuciłam pomysł z małymi elementami na oddziale, ale coś z tego Orb Factory pewnie będzie fajnym dodatkiem urodzinowym.
    • mama-ola Re: Czasoumilacz 07.05.23, 10:45
      W dziecko "niesmartfonowe" mało wierzę, ale w sumie po wielu godzinach i dniach w łóżku to i smartfon może się znudzić. Książki i łamigłówki to dobry trop, w zabawki bym nie szła.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 10:53
        No niesmartfonowa o tyle, że po prostu nie ma takiego telefonu. Trochę to jest wykluczające, ale z drugiej strony 90% problemów wychowawczych w jej klasie eskalowało na tik toku i whatsappie, więc trochę dram jej to oszczędza. No i potrafi się jeszcze na razie bawić czym innym oraz ma swoje koleżanki, z którymi i bez stałego kontaktu w necie dają radę.
    • hrabina_niczyja Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:05
      Biedne dziecko. Nie dość, że samo 2 tygodnie to jeszcze haftem chcą ja obdarować. Jestem stara, a wzięłabym tablet i słuchawki. Szpital to nie miejsce na robótki ręczne.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:26
        Dzięki za troskę, codziennie ktoś u niej będzie. Rozumiem, że jak nie tablet, to już nic nie jest ok i wypad z badziewiem? Mnie też wystarczyłoby legimi i słuchawki, ale ja jestem ponad trzy razy starsza. Masa dobrych pomysłów tu padło, skorzystałam i dziękuję.
        • nika_1985 Re: Czasoumilacz 07.05.23, 11:59
          Hmm też myślę,że jakieś hafty itp to średnio..na łóżku szpitalnym.
          Jak dla mnie książka o tym co ją interesuje do czytania zawsze zdaje egzamin.
          Ona ma 10 lat to raczej powinna się ucieszyć.
          Oprócz tego te lamigłówki i zabawy.. są takie książki grube z takimi rzeczami,może akurat to rozwiązywać na leżąco nawet..czy siedząc. Z tyłu zazwyczaj są odpowiedzi, takie cos pochlania kupę czasu z wciąga no i może do tego wrócić, odłożyć na półkę, popisać w niej też coś, wykreślić. Nie wymaga to dużo miejsca a jest fajne..można pomyśleć i zrelaksować się.a.przy okazji nauczyć się czegoś.
          Żadne farbki , kredki..dziewczynka ma 10 lat to jak dla mnie słabo kredki jej kupić czy farby.
          Kupiłabym jej do tego fajna piżamę do szpitalawink albo kapcie.
          Uważam,ze te czasoumilacze sa fajne i takie bez zadęcia.
          • nika_1985 Re: Czasoumilacz 07.05.23, 12:01
            Jeszcze są takie fajne gry w pytania i odpowiedzi. Gra też z tych co edukuje i dziewczynka może grać leżąc sobie z koleżanką z pokoju. Pytania z różnych dziedzin życia..fajna rzecz.
          • mikams75 Re: Czasoumilacz 07.05.23, 12:06
            farby to nie, bo w warunkach szpitalnych slabo wyjdzie korzystanie z nich ale jakies dobre kredki (nawet akwarelowe, do tego pojemnik z ktorego sie nie wylewa i odpowiedni pedzelek) z czyms fajnym do rysowania (ksiazka z pomyslami, dobry papier) to czemu nie? Moja zarowno w wieku 10 lat jak i pozniej bylaby zadowolona. Ale nie kredki bambino i ryza papieru ale cos konkretnego np. w ulubionym temacie HP czy kotow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka