Dodaj do ulubionych

USG piersi interpretacja

07.05.23, 19:30
Byłam rok temu na badaniu piersi, pamiętam że lekarz znalazł cos u góry lewej piersi i tam jeździł sprzętem i mierzył po czym zapisał mi że zmiana na godzinie 4-5. Zrobiłam biopsję, dziwilam.sie wtedy że pobierają i dołu ale twierdzili że jest zmiana i tak mają zapisane do badania, wyszło ok.

Teraz wyczułam guzek na górze, lekarz znalazł guzek na godzinie 11. Jest zapisane dokładnie g-11-5. Czy to może być ten sam guz? Bo na 4-5 godzinie szukał długo i nic nie znalazł. Zero, jakby zniknął.
Czy to może być ten sam?

Zmiana w opisie to samo, policykliczna zmiana lita, 10 mm.

Powiedzcie bo osiwieje zanim wyjdzie mi wynik biopsji
Obserwuj wątek
    • auksencja15 Re: USG piersi interpretacja 07.05.23, 20:21
      Guzki potrafią zniknąć. Nie panikuj, tez miałam biopsje piersi i nawet mi przez myśl nie przeszło, ze może się coś złego dziać. Pewnie zmiana będzie do obserwacji, trzymam kciuki.
    • elstilo Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 00:09
      I dupa. Byłam u onkolog, lekarz wcześniej źle opisał miejsce guza. Nie wiem z czego pobrali biopsję rok temu. Pewnie z powietrza. A guz się rozrósł sad
      • iwles Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 09:14

Sam fakt, że urósł nie świadczy o złośliwości.
        Teraz robiłabym na cito wszystkie badania, bo cokolwiek to nie jest - rok leczenia w plecy.
        A tamtego lekarza bym ubiła, słowo honoru, gołymi rękami.
        • elstilo Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 10:26
          No właśnie najbardziej jestem zła o to. Jeszcze odrobinę trzyma mnie nadzieja że robiąc USG to faktycznie się dostali do tego guza ale od drugiej strony. Ale onkolog mówiła że takie biopsje często są robione taśmowo i niedokładnie uncertain
    • sueellen Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 00:34
      Nic ci nie powiemy niestety. To jest najgorszy moment kiedy nie wiesz co cię czeka, myśli się kłębią, boisz się najgorszego, masz milion pytań, chcesz wiedzieć natychmiast co się dzieje a .. musisz czekać. Oddychaj. Po prostu oddychaj. Pamiętaj że 80% biopsji wychodzi ok i tego się trzymaj.
      • elstilo Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 10:27
        Mam tego świadomość, nie mam w rodzinie obciążeń. Statystycznie mam szanse poniżej normy dla mojego wieku ale wiadomo jak jest sad
        • sueellen Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 11:38
          Tego się trzymaj, - to co było w ubiegłym roku to było w ubiegłym roku. Nie ma podstaw by twierdzić, ze lekarz popełnił wtedy błąd. Są takie piersi w których łagodne guzki pojawiają się i znikają. Poza tym 10mm malutka zmiana.
          • elstilo Re: USG piersi interpretacja 13.05.23, 11:46
            Dziękuję za ten wpis. Masz rację, nie ma co się nakręcać. Tym bardziej że badałam piersi i wcześniej nie czułam tego guza a poszłam na USG dlatego że w zeszłym tygodniu przy badaniu wyczułam coś dziwnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka