Dodaj do ulubionych

GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:28
Witam wszystkich. Mam pytanko. Chcialbym kupic ten motorek i mialbym na to
okolo 8 tys. zl. to nieduzo, wiem. Moje pytanie bmi czy mozna samemu
serwisowac taki pojazd. Mam starego Peugeota z 94 roku i jest to na tyle
prosta konstrukcja, ze wymiana np. klockow, linek, plynow, termostatu,
tlumikow itp. nie stanowi problemu nawet dla mnie, osoby nie posiadajacej
specjalistycznej wiedzy technicznej. Jestem ciekawy czy mozna wykonywac
samemu naprawy w gsx 600, pojazdowi badz co badz dosc skomplikowanemu. Z gory
dzieki jezeli komus bedzie sie chcialo cos napisac, moj adres
renton78@neostrada.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzakas odp>< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 10:56
      Tak ci powiem patrzyłem ogłoszenia i dostanie się Gsxf za te pieniądze ale
      pytanei w jakims tanie wiesz z tym bywa róznie ale omińmy stan techniczny jego
      wiem że dostaneisz tylko te pierwsze roczniki nie wiem dokładnie od keidy były
      produkowane ale nic nowszego niż 91 nie kupisz. A co do naprawy to uważam że
      problemu z wymkianą np tłumiku tarczy hamulocowych i takich zewnętrzynych spraw
      niebedzie ale na naprawe silnika na własną ręke nielicz. Powiem ci tak ja też
      myslałem o GsxF albo o Cbr jakieś starszej ale wiem że w tym roku już nic nei
      kupie może w przyszłym ale to tylko plany
      • Gość: Renton78 Re: odp>< IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:57
        to prawda, bedzie to leciwy motocykl, ale wydaje mi sie ze poczekanie to dobry
        pomysl, w Niemczech podaz motocykli na rynku uzywanych jest ogromna, mysle ze
        coraz wiecej ludzi bedzie sprowadzac motocykle a wtedy przelozy sie to na ceny,
        no i wybor bedzie wiekszy
        • karol128 Re: odp>< 21.03.05, 19:23
          Ja bym nie wytrzymal czekania jesli miałbym kase:)
    • romulus3city Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! 24.03.05, 22:58
      Jak piszesz, że masz Peugota, to pewnie byłby to Twój pierwszy motor. Trochę za
      mocny, za szybki i za ciężki. Klejenie i lakierowanie owiewek niestety trochę
      kosztuje. W takim wieku motoru jak Ty chcesz kupić, zawsze jest coś do wymiany,
      a nikt rozsądny przed sprzedażą nie wymienia części, raczej ładuje stare np.
      akumulator. Licz, że będziesz musiał zainwestować w motor jeszcze jakiś 1 tyś, o
      ciuchach nie wspominając.
      Konstrukcja nie jest zbyt skomplikowana, jeśli masz odpowiednią serwisówkę i
      narzędzia dobrej jakości to pewnie sobie poradzisz. Zwróć szczególną uwagę na
      "dobrej jakości".

Skąd to wiem? Zeszły sezon przejeździłem na GSXF 600 i był to mój pierwszy
      motor. Mimo zachowania największej ostrożności (nigdy minie nie podkusiło
      sprawdzić ile to moto wyciąga maksymalnie), miałem dwa razy niegroźną ale glebę.
      Niegroźną dla mnie, bo miałem ciuchy, motor niestety nieco ucierpiał. Ponieważ
      zraziłem się do mechaników, sam go serwisuję i jakoś mi to wychodzi.

I jeszcze jedno, silnik to czterocylidrowa rzędówka pochodzi z motocykli
      sportowych. Wolno (tak do 60 km/h) jeździ się ciężko bo albo silnik wyje na
      wysokich obrotach, albo się ksztusi i jest mulasty na niskich. Przyjemnie się
      jeżdzi tak od 80 km/h w górę. Jeśli myślisz że będziesz jeździł na poczatku
      wolno, to pewnie się mylisz :)
      • Gość: Framauro Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: 62.148.89.* 31.03.05, 13:57
        GSX 600F to był Twój pierwszy motocykl? Ja własnie się nad nim zastanawiam na
        moje pierwsze moto. Odradzasz tylko ten model czy wszelkie modele w zakresie
        70-90 KM? Wcześniej zastanawiałem się nad jakimś 40-60 KM, CBF500, GS500 albo
        ER5 ale czytałem kilka opini, że po roku wydaje się już zbyt słaby a nie mam
        zamiaru co rok zmieniać moto. Stąd pomysł, żeby pierwszy mial kolo tych 70 KM
        • romulus3city Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! 28.04.05, 19:23
          Był i jest moim pierwszym motocyklem:)
          Raczej odradzam. Moc nie jest tu aż taka groźna (jeśli wiesz, że to dla Ciebie
          za dużo), wstarczy przy ok. 7000 obr/min zmieniać bieg na wyższy. Dla mnie
          większym problemem jest masa, to ponad 200 kg z dosyć wysoko umieszczonym
          środkiem cięzkości (w porówaniu np. do chopperów) - trzeba go czuć, a to
          przychodzi z czasem. Kolejnym minusem dla początkującego są pełne owiewki,
          których po wypadku nijak się nie da doprowadzić do oryginalnego wyglądu. Suzuki
          (chyba) co roku zmienia sposób malowania i oryginalnych - wielokolorowych
          naklejek nie idzie dostać.

Wydaje mi się, że jeśli chcesz coś mocniejszego niż GS, to może SV 650S? Lżejszy
          niż GSXF, widlak - lepiej ciągnie z dołu, czyli bardziej przewidywalny, dół nie
          jest obudowany, więc tańszy po glebie.

Pozdrawiam
      • Gość: Renton78 Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:45
        dzieki za wszystkie odpowiedzi... racja "romulus3city" masz zupelna racje co do
        do jazdy na motocyklu;) nim wolno nie da sie jezdzic a co do tego gsx 600 ktory
        to motorek ma ambicje sportowe:) Zapomnialem napisac ze nie bedzie to moj
        pierwszy motocykl, raczej pierwszy "normalny" motocykl, czyli taki z ktorym nie
        ma szans samochod:) wczesniej mialem ETZ 150 a teraz mam 251... szczerze mowiac
        to traktuje ETZ 251 jako motorowerek bo trudno nazwac to (w dzisiejszych
        czasach) motocyklem... eeech, na razie bede wyciskal z ETZ-ty ile sie da i
        marzyl o motocyklu ktorym bedzie mozna przyspieszyc do setki ponizej 5 sek.
        pozdrawiam wszystkim motocyklistow i mam nadzieje ze nie obrazilem tych ktorzy
        kiedys mieli albo maja MZty to naprawde swietne motorki:)
    • Gość: szynszyll Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: *.prz.rzeszow.pl 25.03.05, 10:34
      yo!

kup GS 500 E w pieknym stanie - za 8 tys kupisz cacuszko - technika prosta jak
      ... a wszystkie eksploatacyjne sprawy zrobisz sam + brak owiewek i kupa czesci
      na rynku.

pozdrawiam!

szynszyll
      xlv750r
    • sebus00 Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! 15.04.05, 13:01
      Hej witam, ja jako moj pierwszy motorek zakupiłem własnie GSX600F 93r.
      Kupiłem go w październiku,powiem ze jest dosyc dynamiczny, i nawet nieźle
      ciagnie, mam w nim wportowy tlumik dajacy podobno ok 4KM, ale kto to wie do
      końca, na chamownie trzeba jechać. Poza tym ze zrobilem nim juz ok 2000km, to
      nie sprawdzalem ile pojdzie na maksa,na razie przy tym oporze wiatru nie ma
      gdzie i jak, troche minusem jest to ze jest troche ciezki, ale za to dobrze
      trzyma sie drogi.Ale jako na pierwszy motorek, chyba jest ok, biorac pod uwage
      ze juz sie jezdzilo na tego typu sprzetach z ta moca pod bakiem, a i jest dosyc
      ekonomiczny ok 5L/100km. A odnosnie obrotów to faktycznie lubi byc na tych
      wyzszych :) Pozdrawiam
      • Gość: Framauro Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: 62.148.89.* 15.04.05, 13:32
        Chyba wszyscy się zgodzimy, że do jazdy turystycznej czy sportowo-turystycznej
        ten motorek się jak najbardziej nadaje. Napisz jakie są Twoje wrażenia z jazdy
        po mieście bo padła tutaj opinia, że jest zbyt ciężki. Ja mam zamiar weekendy
        spędzać w trasie ale w ciągu tygodnia raczej będę go użytkowac w mieście.
        • okrutny_mariuszek Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! 15.04.05, 17:48
          gsx600f w mieście spisuje sie świetnie, waga ma znaczenie tylko jesli trzeba do
          podnieść,troszkę utrudnieniem jest zbyt duży promień skrętu, ale i z tym b.
          łatwo sobie można poradzić
          ja nie widze minusów używania gsx600f w mieście (poza małą mocą)
          • Gość: Framauro Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: 83.16.63.* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:56
            Ale przyznasz, ze ta moc dla poczatkujacego nie jest znowu taka mala i nie
            znudzi sie tak szybko jak 500-tki
    • Gość: Hendrix Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: *.visp.energis.pl 29.04.05, 13:02
      Mam taki motorek do sprzedania - swiezo sprowadzony. Naprawde dobry stan i
      orginalny przebieg 25tys.km. za tanie pieniadze 8500zl rok 93.
      Jak cos to pisz Kimi.Hendrix@poczta.fm
      • Gość: Kwachu GSX 600F Re: GSX 600 ile to KOSZTUJE!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:07
        Ja mam GSX 600F z maja 1995r i oddam go za 9000PLN, jak chcesz wiedzieć coś
        więcej to napisz xkwachu@o2.pl, pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka