Dodaj do ulubionych

Imię Piodr

20.05.23, 20:25
Zna ktoś?
Zostawiłem z lenistwa telewizor na "Wydarzeniach" Polsatu.
A tam pani rzecze [piodrmichalak].
Nie wiem i nie obchodzi mnie, kim Piotr Michalak jest, niemniej współczuję mu bezsensownego udźwięcznienia.
Ktoś również.
Obserwuj wątek
    • maszkaroni Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:32
      Może źle usłyszałeś?
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:56
        Bynajmniej, to dość pospolita przypadłość występująca przede wszytkim na Południu Najjaśniejszej.
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:00
          Cały tefałen w Faktach udźwięcznia.
    • katriel Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:56
      Lolo, skąd ty jesteś? W sensie: z którego regionu Polski?
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:00
        Z Gdańska.
        • nowa.kalzedonia Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:30
          A tak naprawdę, skąd? Bo Gdańsk, Wrocław albo Szczecin to ludność napływowa z całego kraju.
          • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:00
            Znikąd nie napłynąłem. Urodziłem się w szpitalu na Klinicznej we Wrzeszczu. Chyba już nieistniejącym. Moi rodzice rzeczywiście, "napłynęli", niemniej z pomieszanych okoliczności. W moim otoczeniu nikt nie mówił gwarą, żadnym regionalnym dialektem. W Gdańsku też mało kto.
            • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:02
              Pracowałem w porcie w Gdańsku. Nikt, nawet dokerzy, nie mówił po kaszubsku. W porcie gdyńskim niektórzy mówili.
            • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:10
              Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie słowa "dialekt"? Chyba nie. Kaszubski to język, nie gwara, a gwara to nie to samo co dialekt, dialekt to nie to samo co regionalizm.
              • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:20
                Przytaczana przez Ciebie terminologia jest dzieleniem włosa na czworo, scholastyką i teologią jednocześnie. Język może być cywilizowany ( którym posługuję się ja) i ten, w którym zamiast samochodem jeździ się autem. 🤪
    • bruy-ere Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:24
      Do 1994 ani razu nie nadano w Polsce imienia Piodr (mam takie naukowe opracowanie), więc albo błąd, albo był młodszy niż 29 lat.
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:34
        Jak wspominałem, chodzi mi o udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą dźwięczną. smile
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:38
          Klasycznym przykładem jest [tag jest], kiedy mówi się [tak jest].

Ha, następującą. Ech ...
          • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:40
            Chyba poprzydzajacej😛
        • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:38
          krwawy.lolo napisał:

>udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą
          > dźwięczną. smile

Nastepnym razem postaram sie powiedziec to zdanie gdy mnie beda prosili « a powiedz cos po polsku »
          • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:41
            Bugi, ja sobie wyobrażam, jak mówisz do mnie po francusku, przed oczyma mając scenę z "Rybki zwanej Wandą".
              • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:50
                No wiem😘 ale ty musisz wiedziec, ze mam takie guiltyplesure mowienia po fr z nazistowskim akcentem
                • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:57
                  To teraz już nie zasnę.
        • bruy-ere Re: Imię Piodr 20.05.23, 23:02
          krwawy.lolo napisał:

> Jak wspominałem, chodzi mi o udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą
          > dźwięczną. smile

Aaaa, OK, nie załapałam 😃
        • cegehana Re: Imię Piodr 21.05.23, 07:59
          No to jak wiesz to po co pytasz?
    • ga-ti Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:36
      A może on nie Piodr, a Pioter big_grin
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:04
        Nie o tym mowa. smile
    • sferoplast Re: Imię Piodr 21.05.23, 14:49
      >Powiemy [ktoś puka] i [ktoź dzwońi] niezależnie od tego, w jakim regionie Polski mieszkamy i jaką odmianą polszczyzny posługujemy się od urodzenia, zawsze bowiem udźwięczniamy przed spółgłoską dźwięczną. Jednak zdania „Ktoś mówi” i „Ktoś idzie” możemy wymówić dwojako: [ktoś muw’i] i [ktoś idźe] lub [ktoź muw’i] i [ktoź idźe]. Pierwszy sposób wymowy – z bezdźwięcznym [ś] – jest właściwy mieszkańcom północnej, centralnej i wschodniej Polski, drugi sposób – z dźwięcznym [ź] – mieszkańcom Polski południowej i zachodniej. Owe różnice regionalne występują zarówno w tzw. polszczyźnie kulturalnej, jak i w gwarach, ale powstają tylko w konkretnym układzie głosek: udźwięczniana lub nieudźwięczniana jest ostatnia spółgłoska wyrazu w pozycji przed samogłoską rozpoczynającą następny wyraz ([ktoź idźe] / [ktoś idźe]) oraz przed spółgłoską półotwartą (sonorną: m, n, ń, r, l, ł/ṷ) w nagłosie następnego wyrazu ([ktoź muw’i] / [ktoś muw’i]). Dlatego mówimy, że na obszarze północnej, centralnej i wschodniej Polski występuje FONETYKA UBEZDŹWIĘCZNIAJĄCA, a na obszarze południowej i zachodniej Polski – FONETYKA UDŹWIĘCZNIAJĄCA.

www.nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/fonetyka-udzwieczniajaca,c,930931639
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 14:55
        Co stanowi o wyższym poziomie cywilizacji północnej względem południowej. wink
    • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:08
      Proszę:
      • annpierle Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:51
        swietne!
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:58
          Rzeczywiście. Ale co reprezentują białe plamy? Niemotę? wink
          • mallard Re: Imię Piodr 22.05.23, 08:19
            krwawy.lolo napisał:

> Rzeczywiście. Ale co reprezentują białe plamy? Niemotę? wink

W rzeczy samej Lolo, - tam Niemce siedzieli! 😉
          • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 22.05.23, 08:58
            No zgadnij, o wyższości cywilizacyjna.
            • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 22.05.23, 19:57
              Bogiem a prawdą dopiero po wysłaniu wpisu dotarł do mnie kształt mapy. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie zapodać, że historia nigdy mnie nie interesowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka