Dodaj do ulubionych

Małe kroczki

01.07.23, 15:38
Dzień dobry,
czy macie jakieś swoje pomysły na drobne aktywności albo zmiany, by poprawić kondycję, figurę i samopoczucie bez zbędnych wyrzeczeń i uprzykrzania sobie życia.? Jakieś codzienne drobiazgi, które w skali np roku dają efekty.
Moje to:
Przestałam słodzić kawę i nie brakuje mi tego cukru.
W pracy mam 2 toalety i idę do tej dalszej żeby "zrobić kroki".
Mam opaskę sportowa, która mi wibruje po godz bez ruchu i wtedy wstaje i robię choć kilka ruchów. Mam pracę przy biurku i często się zasiedzę.
Macie jakieś mini patenty? smile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Małe kroczki 01.07.23, 16:40
      Zrob codziennie glupie 10 przysiadow.
      Po miesiacu bedziesz robic po 60 dziennie bez wiekszego wysilku, a w po roku to nie wiem.
      • kura17 Re: Małe kroczki 04.07.23, 09:06
        > Zrob codziennie glupie 10 przysiadow.
        > Po miesiacu bedziesz robic po 60 dziennie bez wiekszego wysilku, a w po roku to
        > nie wiem.

co jest ze mna nie tak?? "wszyscy" pisza o szybkich postepach, a u mnie zdobywanie kondycji idzie jak po grudzie uncertain
        a z poprawa wygladu to juz w ogole! na forum dziewczyny pisaly, ze juz po miesiacu cwiczen silowych widzialy wyrazna roznice - ja cwiczylam silowo/core regularnie 3 razy w tygodniu po ok 40 minut (pod fachowa "opieka" kogos z forum) - po 3 miesiacach ledwo ledwo jakas mini zmiane w wygladzie zauwazylam, po pol roku odrobine wiecej - ale zadna spektakularna poprawa. a zanika wszystko blyskawicznie (np przy chorobie) ...

czy to wiek, czy ja cos zle robie, czy co??
    • okruchlodu Re: Małe kroczki 01.07.23, 18:43
      Potęga nawyków super sprawa! U mnie to jest:
      - zaczynam dzień od szklanki wody (u mnie z cytryną bo lepiej wchodzi)
      - ćwiczenia z rana- polecam jogę. Ja mielę jeden zestaw do czasu aż dojdę do perfekcji. Wystarczy zacząć od kilku minut.
      - w pracy też po przyjsciu pije kolejna szklankę wody, jeszcze przed kawą
      - do każdego posiłku obowiązkowo musi być kilka porcji warzyw, do śniadania owoców. Jak ktoś je mało warzyw można zacząć od jednej lub połowy porcji.
      - w pracy, siedząc przy biurku rozciągam się.
      - stewia i ksylitol zamiast cukru (do wypieków, gotowania, deserów)
      - olej w spreju do smażenia i pieczenia zamiast tego zwykłego .
    • mankora Re: Małe kroczki 01.07.23, 20:39
      Cóż, więcej chodzić. To z tą toaletą jest dobre, ale więcej, dalej po dzielnicy chodź.
      • kk345 Re: Małe kroczki 01.07.23, 20:52
        Czyli na iść do toalety trzy przecznice dale?
    • prosbaoporade5 Re: Małe kroczki 04.07.23, 07:53
      Może ktoś jeszcze coś dopisze? smile
      • szybki-lisek Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:01
        Do 4 piętra włącznie tylko schody.
      • homohominilupus Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:07
        Ja czasami nie słodzę herbaty. Chyba, że z cytryną.
    • lucadimontezemolo Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:35
      Przy myciu zębów rób przysiady. Chodzenie na piechotę (dynamicznie) do pracy, z pracy, na zakupy itp. Zamiast windy schody, niekoniecznie 99 pięter, ale 3-4 piętro spokojnie wejdziesz.
    • marta.graca Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:44
      Zamiast samochodem jeżdżę do pracy zbiorkomem. Robię sama jedzenie, zamiast obiadów na mieście ( przy okazji mniejsze porcje). Jak mam małe zakupy do zrobienia, to chodzę pieszo. Trzymam na biurku w pracy dzbanek z wodą/ziołową herbatą i popijam przez cały dzień. Podobno dobre jest też szczotkowanie ciała na sucho, ale jakoś nie udało mi się jeszcze tego robić regularnie.
      • abasia0 Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:58
        Przy szczotkowaniu zębów wspinaj się na palce stóp lub stój na jednej nodze. Znajdź w necie pozycję "dziecka" z jogi i w wolnej chwili ją ćwicz. To bardzo bezpieczna i wartościowa asana.
        Możesz też się rolować: stojąc, opuszczasz głowę w stronę klatki piersiowej,ręce wzdłuż ciała idą wolno w dół do podłogi i powoli wracasz , na koniec się prostując.
    • falka108 Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:47
      Na duże, tygodniowe zakupy jadę rowerem z sakwami zamiast samochodem.
    • babsee Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:52
      Ja od 4 lat juz pije duza szklanke wody na czczo, lekko cieplej i mam juz tak, ze jak nie wypije to mi jezyk kołkiem staje.
      Kolezanka od 2 lat wysiada przystanek wczesniej jak jedzie do pracy, od roku rowniez przystanek wczesniej jak wraca-tym sposobem robi 3-4 km dziennie.Mowi, ze po roku zauwazyla gigantyczna poprawe w wyglądzie nog.
      Zawsze jak wlażę do wanny to odruchowo juz siegam po masazarke do twarzy-mnie ma kąpieli, bez masazu twarzy choćby 2-3 minuty.
      A teraz jestem w trakcie wyrabiania nawyku jogi twarzy jak ogladam tv.
    • bruy-ere Re: Małe kroczki 04.07.23, 08:58
      Wysiadać przystanek wcześniej i iść na piechotę.
      Parkować jak najdalej wejścia, żeby przejść się parę kroków.
    • kanna Re: Małe kroczki 04.07.23, 10:09
      Do pociągu (1,5 km) zamiast autobusu wybieram rower (jadę skrótem, więc jest to szybsze niż autobusem) lub spacer.
      Czasem podjeżdżam rowerem miejskim (mam aplikację) zamiast tramwajem w mieście.
      Rowerem podjeżdżam też na zumbę i do pobliskiego kina.

Mam w pracy strój sportowy i buty (żeby móc iść na zajęcia).
      W czasie każdej bytności w socjalnym zabieram sobie szklankę wody - i chodzę tam regularnie, żeby się przejść.

Mam hula-hop w pokoju w pracy.
      Czasem też puszczam sobie piosnkę i tańczę, ale to bardziej dla relaksu.
    • kaki11 Re: Małe kroczki 05.07.23, 09:47
      Przygotowuje sobie wodę do pracy. W domu w karafce a do biura zabieram butelkę, i stawiam sobie na stole /biurku, bo jak mam wodę przed sobą to wiem, że wypiję, jak nie mam to różnie bywa.
      I zawsze mam w domu coś co można złapać jako dość zdrowe śniadanie/drugie śniadanie lub przekąskę w biegu -serek wiejski, jakieś jogurty, owoce, orzechy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka