zanetka.x 25.07.23, 05:04 Czy przedsiębiorcy głosujący na Konfederację rzeczywiście w to wierzą? Czy jest to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 05:55 A kto będzie wypłacał emerytury dziadkom i rodzicom tych, którzy ZUS zlikwidują🤔 Bo rozumiem, że wszyscy inni mogą nie dostać, ale im się przecież należy. I tylko im. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:15 Będzie jak w Chinach - obowiązek utrzymania seniorów spoczywa na dzieciach i wnukach 😎😎😎 Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:54 Przy okazji świetny pomysł na poprawienie dzietności. A kto nie ma dzieci pracuje do śmierci. Teraz mam dylemat na kogo głosować PiS czy konfa? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:45 magda.z.bagien napisała: A kto nie ma dzieci pracuje do śmierci. Dzieciatych utrzymują dzieci. Bezdzietni nie płacą składek, podatków. Pracują dla siebie i odkładają sobie na starość, aby na stare lata żyć jak pączki w maśle. Każdy pracuje na siebie i siebie utrzymuje. Wreszcie bezdzietni nie będą utrzymywać nierobów i patologii. 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:06 tanebo001 napisał: > Brednia > Raczej ironia, na niedorzeczny post. 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:10 tanebo001 napisał: > Ale czyj jest niedorzeczny? > magdy Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:55 ichi51e napisała: > Będzie jak w Chinach - obowiązek utrzymania seniorów spoczywa na dzieciach i wnukach 😎😎😎 > Już widzę jak Bosak, Mentzen, Berkowicz i inne kuce utrzymują swoich dziadków czy rodziców. 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 23:28 I teściów bo przecież zony przy mężu… Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:06 ichi51e napisała: > Będzie jak w Chinach - obowiązek utrzymania seniorów spoczywa na dzieciach i wn > ukach 😎😎😎 > Nie do końca tak jest: Obecnie w Chinach na emeryturę mogą przejść mężczyźni w wieku 60 lat i kobiety w wieku 55 lat. Chińska Akademia Nauk poinformowała, że w systemie emerytalnym do 2035 roku zabraknie pieniędzy. Obecnie populacja Chin wynosi 1,4 miliarda, zmniejsza się a społeczeństwo się starzeje.15 mar 2023 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 08:02 W Chinach relatywnie porządne emerytury dostaja tylko ci którzy pracowali na „państwowych” posadach. Nie maja ich ani chłopi ani robotnicy. Dla tych grup ubezpieczenie emerytalne jest dobrowolne wiec płaci je zaledwie kilka procent zatrudnionych. Tak wiec mimo niskiego wieku emerytalnego wielu chińczyków pracuje do śmierci lub gdy już naprawdę nie moga pracować przechodzi na utrzymanie dzieci (o ile wiem dzieci sa do tego zobowiązane prawnie) co przy polityce jednego dziecka nie jest łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 08:19 Wczoraj czytałam o ludziach którzy porzucili córkę ta gdy dorosła dorobiła się majątku i pozwali ja ze powinna kupić bratu mieszkanie. sad zdecydował ze nie musi ale i tak ma obowiązek alimentacyjny… amp.scmp.com/news/people-culture/trending-china/article/3192465/are-they-vampires-chinese-parents-sue-daughter Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 08:49 Czyli podobnie jak u nas... iluż to meneli się ocknęło i pozwało swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:28 U nas to bardziej panstwo szuka kasy jak się pijak znajdzie w dpsie Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 06:22 Oj, Kassandra, Kassandra. Nicka można zmienić ale co to zmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:58 Agitator myślący, że podprogowo nawróci niechętnych. Za kopiejki. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 13:01 gama2003 napisała: > Agitator myślący, że podprogowo nawróci niechętnych. Za kopiejki. Co wy ludzie macie z tymi kopiejkami? Kto teraz chce zarabiac w kopiejkach. Czytam i czytam na tym forum o kopiejkach, a nawet o rublach. Proponuje jednak $. W googlu sprawdzilam. Ile rubli za 1 zł? 1 PLN = 17.4825 RUB. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 13:20 Pracodawca wpłaca kopiejki, a odbiorca wypłaca złotówki. Gdzie widzisz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:29 iwles napisała: > > Pracodawca wpłaca kopiejki, a odbiorca wypłaca złotówki. Gdzie widzisz problem? W podwójnym spreadzie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:53 dramatika napisał(a): > W podwójnym spreadzie Podwójny mówisz? No to widocznie lepiej wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:56 Ta, jestem specjalistką od bankowego bezprawia Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:02 dramatika napisał(a): > Ta, jestem specjalistką od bankowego bezprawia Najwidoczniej praktyka przez ciebie przemawia. Praktyka przewalutowania kopiejek na złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 08:08 Heh, chciałabym doczekać tych czasów. Zero l4, zero macierzyńskiego, zero zasiłków opiekuńczych, chorobowych, rent i emerytur. Konieczność utrzymania swoich własnych rodziców. Aha Już to widzę. To by się suweren dopiero zdziwił 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 08:35 Jakich rodziców? Ciężko będzie utrzymać siebie, jak się przytrafi poważniejsza choroba, czy choćby poród. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 09:11 Jakoś to obejdą. Skoro zakaz aborcji planują zrównoważyć zezwoleniem na tłuczenie dzieci, to może brak emerytur zastąpią dostępem do broni dla emerytów…? I nawet nie będą wnikać za bardzo, ze emeryt z porażeniem czterokończynowym po udarze wziął i sie znienacka zastrzelił… Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 09:32 Wiesz arszenik będzie ogólnodostępny w aptekach, pasów nie trzeba będzie zapinać... szkoda kul, jakoś to będzie... problemy chorych i emerytów będzie można rozwiązać ostatecznie. "Jak pan czyta książki Agaty Christie, to jeszcze 80 lat temu mógł pan pójść do apteki i kupić arszenik,.... Ten arszenik jest nam do czegoś potrzebny? Nie wiem. Ale przecież nie mogę kupić w aptece lekarstwa bez recepty. Kiedyś zabolało mnie serce i nie mogłem kupić nitrogliceryny, bo nie miałem recepty. Traktuje się mnie jak bydlaka. Czuję się, jakby mnie bito po mordzie. Nienawidzę tych ludzi. Oni mi plują w twarz. Dlaczego muszę się zapinać w pasy we własnym samochodzie?" JKM Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:55 Arszenik dodawało się dawniej do kleju do tapet (tak twierdziła moja babcia) nie było lepszego sposobu na robactwo. Być może konfederacja z jej pomysłami na kapitalizm 19 wieczny chce i do tych pomysłów wrócić Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:01 marta.graca napisała: > Jakich rodziców? Ciężko będzie utrzymać siebie, jak się przytrafi poważniejsza > choroba, czy choćby poród. > No właśnie dlatego o tym piszę. Życzę powodzenia tym gardłującym, jakby się okazało, że trzeba jeszcze rodziców utrzymywać, bo emerytur i rent by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:37 Konfa jest jedyną poltyczna grupą która o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:49 vivi86 napisał(a): > ale to libki chcą likwidacji ZUSu. znaczy konfa. Bo żadna inna partią o to nie postuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:54 Przecież to się u nich spina liberalni - konserwatyści Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:34 no_name33 napisała: > Konieczność utrzymania swoich własnych rodziców. Rewolucyjna koncepcja. Trzeba by rodzić sporo dzieci i uczyć ich szacunku do rodziców. Naród polski czekałaby zagłada Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:46 tanebo001 napisał: > A co z bezpłodnymi? Co z księżmi? Bezpłodni mieliby więcej czasu by zarobić na swoją emeryturę A księża - niech płacą wierni. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:53 Jakie qrwa więcej? Bezpłodni dłużej żyją? Wolniej się starzeją? A co do katabasów - czyli katabasy będą mieli swój ZUS a reszta niech zdycha? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:55 tanebo001 napisał: > Jakie qrwa więcej? Bezpłodni dłużej żyją? Wolniej się starzeją? Tylko bezdzietny incel piwniczak może nie wiedzieć dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:02 Nie wydają pieniędzy na utrzymanie dzieci, serio tego nie widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:05 Ale to nie są aż takie pieniądze żeby żyć z nich na emeryturze. Nie widzę jakiegoś bogactwa bezdzietnych znajomych w porównaniu z dzietnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:24 To są aż takie pieniądze. Sama opieka w okresie nianiowo przeszkolnym dla dwójki dzieci kosztowała mnie pi razy drzwi 60 tysięcy a to i tak tanio. Wymiana mieszkania na wieksze+odsetki od kwoty w tym celu pożyczonej to już idzie w setki. Do tego foteliki, wózki, rowerki, hulajnogi, zajęcia dodatkowe, zabawki, no i oczywiście podstawowe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:23 tanebo001 napisał: > Ale to nie są aż takie pieniądze żeby żyć z nich na emeryturze. > Żartujesz, co nie??przestałam już liczyć ile miesięcznie wydaję na dziecko. Gdybym to inwestowała, miałabym sporą sumkę za trzydzieści lat. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:34 >Gdybym to inwestowała, miałabym sporą sumkę za trzydzieści lat.< Wielu ludzi ma zludzenie, że dysponując dodatkową kwota X mogliby ją doskonale długoterminowo inwestować, a potem czepać korzyści. Niestety: 1. Ludzie maja tendencję do konsumpcji i nierytmiczności. Wielu nie inwestowałoby stale, tylko od przypadku do przypadku. I wielu by konsumowalo tn naddatek (dlatgo tanebo nie widzi bogactwa bezdzietnych w porównaniu z dzietnymi: jest zjadane). 2. Długterminowe inwestycje są potwornie trudne. Ktoś kto zaczął pracę 40 lat temu miał zmianę ustroju, hiperinlfację, kompletne fikołki wartości waluty, bezrobocie i rozwój w tempie "po bandzie", wprowadzenie nowej zlotówki (1:10 tys)., usyhanie prac prostych, odpływ z malych ośrodków i przekształcenie "rolnictwa/chlopstwa" w przedsiebiorstwa rolne, wypychanie z rynku małych przez dużych (sklepy, produkcja, eksport, import) , masową emigrację, pandemię, rozdawnictwo pis, i milion zmian podatkowo finansowych. Wymieranie większości ośrodków w Polsce, wzrostdługości życia, pęcznienie kilkuaglomeracji, wojnę u sąsiada, napływ migrantów i uchodźcow. Jaki procent ludzi przez ten czas dlugoterminowo i stale pomnażałby kapitał? 3. Samodzielne inwestowanie oznacza wiele bankructw, ludzie nabieraliby się na bardzo ryzykowne inwestycje z których ogromna część by spadała do zera. Tak, byłby jakiś procent ludzi, który skutecznie przemknąłby między scyllą i Charybdą, ale to by nie była ani całość ani większość. I wtedy mamy masy zbankrutowanych staruchów. Wybijamy, patrzymy jak zdychają, czy zwiększamy podatki i karmimy? I najbardziej generalnie: każdy system emerytalny jest, de facto, transferem od mlodych do starych. Nawet czysto kapitałowy, bo faktyczna wartość naszych (staruchów) inwestycji zależy od tego, w jakim stanie jest prowadzona przez młodych gospodarka. Dlatego każdy system emerytalny jest mniej czy bardzej świadomie budowany w celu znalezienia balansu pomiędzy potrzebami starców, a możliwościami i chęciami młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:43 Zgadzam się w zupełności, też dostrzegam zagrożenia o których piszesz. I tak, wolę dostać od państwa zagwarantowaną emeryturę podstawową co zapewne mnie czeka za te 20 lat i ewentualnie jak coś mi się uda odłożyć to fajnie niż liczyć że po drodze jakieś inwestycje nie splajtują, ktoś mnie nie oszuka, nie nadejdzie kolejna hiperinflacja po której za swoje zabezpieczenie na starość będę mogła kupić kurczaka na obiad itp. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:48 Dodam, że jedyny mój trochę zamożniejszy przodek stracił cały majątek w wyniku złych decyzji podjętych w czasie wielkiego kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:39 Uff, ktoś już napisał to co i ja chciałam, dziękuję za zaoszczędzony czas. Dodalabym jeszcze że z tym prywatnym odkładaniem na starość jest tak jak z byciem bezdzietnym. Teoretycznie bezdzietni powinni być krezusami, wszak nie wydają ogromnych pieniędzy na dzieci. A w rzeczywistości bezdzietni wcale nie są bogatsi niż ludzie z rodzinami. 😏langsam napisała: I wtedy mamy masy zbankru > towanych staruchów. Wybijamy, patrzymy jak zdychają, czy zwiększamy podatki i k > armimy? A te staruchy mają prawa wyborcze. Implikacje to chyba nawet wyborca konfy jest w stanie zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:25 runny.babbit napisał(a): > Uff, ktoś już napisał to co i ja chciałam, dziękuję za zaoszczędzony czas. Doda > labym jeszcze że z tym prywatnym odkładaniem na starość jest tak jak z byciem b > ezdzietnym. Pięknie i ślicznie, ale przecież od lat się mówi, że emerytury z ZUSu prędzej czy później szlag trafi, bo demografia jest bezlitosna. Nikt sobie tego ZUSU likwidować nie chce dla kaprysu czy idei wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:43 ZUS zapewne będzie się musiał przekształcać wraz z systemem i zmieniać. Ale sądzę, że idea soliarności pokoleniowej będzie musiała zostać, czy się to podoba, czy nie, bo parząc z perspektywy nadal jest wzlędnie tania jak na fakt, że staruchy nie czepiają się na ulicy nóg o 2 złote na bułkę. Być może ożywią ten system masy imigrantów, bo moim zdaniem w średnim/długim horyzoncie czasowym klimat wymusi gigantyczne migracje. (Dla "sceptyków" klimatycznych: a co, jeżeli macie racje, wrócą ckle Milankovicia, i to półnc zacznie uciekać na południe?) Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:57 langsam napisała: > ZUS zapewne będzie się musiał przekształcać wraz z systemem i zmieniać. No to o tym własnie mówi Konfa > Ale sądzę, że idea soliarności pokoleniowej będzie musiała zostać, czy się to podoba, > czy nie Jeśli zostanie, to system się wykopyrtnie. System emerytalny (taki jaki jest teraz) sam z siebie prowadzi do własnego upadku. Działa dobrze tylko na poczatku, a potem następuje mechanizm - ludzie nie mają powodu, aby mieć dzieci, bo emeryturę dostają "od państwa" - jest mniej dzieci - bez dzieci nie ma emerytur "od państwa". Emigranci teoretycznie mogą łatać ten system, ale oni też po jakimś czasie ulegną temu mechanizmowi. (Pomijam, że przestawiana w samych kolorowych barwach idea wspaniałej "wielokulturowości" jest u podstaw fałszywa) Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:13 Konfiarski bełkot. Ludzie dostawali w PRL emerytury od panstwa w latach 50., 60., 70., 80, 90 - i dzietność była wysoka, i byl wyż za wyzem. W niemczech dostawali te emerytury przez 100 lat nim dzietność im spadła. I nie mówę o idei wieokulturowosci, tylko o tym, że tak rozpieprzony i niestabiliny klimat wymusi ogromne migracje ludzi, bo inacej sie nie da. nb. Emerytyry roczne z ZUS 2 lata temu wynosiły jakieś 250 mld. złotych. Gdyby zastosować twój debilny pomysl (emerytury wypłacamy z kredytow, kończymy z zus) to po żmiesznych 6 latach zadłużenie Polski musialoby się PODWOIĆ W STOSUNKU DO DŁUGU PUBLICZNEGO LICZONEGO METODA UNIJNĄ. (Gdyby liczyć sposobem rządowym, to podwoiłby się już po 5 latach). Powiedz no, rycerzyku Konfy, kto pożyczałby Polsce takie pieniądze i za jaką cenę? Bo nim emeryci by wyzdychali żarliby te swoje emerytury przez dobre 30 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:25 langsam napisała: > W niemczech dostawali te emerytury przez 100 lat nim dzietność im spadła. Ale ja nic nie pisałam o tym ile trwa "uruchomienie" tego mechanizmu. Może i 100 lat, bo powodem, dla którego ludzie chcą mieć dzieci jest nie tylko zabezpieczenie na starośc, ale także przymus religijny. Póki jeszcze ksiądz z ambony huczał, żeby rodzić, to mogło to jeszcze funkcjonować. > I nie mówę o idei wieokulturowosci, tylko o tym, że tak rozpieprzony i niestabi > liny klimat wymusi ogromne migracje ludzi, bo inacej sie nie da. Głodne kawałki dla nabywców kołder z lam. Te antropologiczne zmiany klimatu są wam wciskane tylko po to, abyście uwierzyli w konieczność przyjęcia migrantów (a także w to, że musicie płacić jeszcze więcej podatków i płacić więcej za domy, samochody i energię). A migranci, z obcych kręgów kulturowych, są idealnym narzędziem do rozwalania państw i przejmowania w nich władzy. Szkoda w ogóle bić pianę na ten temat, bo to tak jakby przekonywać demencyjną babcię, że nie potrzebuje kolejnego zestawu cudownych garnków. > nb. Emerytyry roczne z ZUS 2 lata temu wynosiły jakieś 250 mld. złotych. To jest liczone z rentami. Jakies180 mld. Jakby przesunąć środki z 13-14 emerytur i pińcetów to już jest 60 mld. Kasę można by znaleźć metodą ograniczania wydatków, dobrać z kolejnego kredytu i jest to jak najbardziej realne. Oczywiście teoretycznie, bo słusznie zauważyłaś, że musielibyśmy wyjść z UE Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:32 dramatika napisał(a): > antropologiczne *antropogeniczne Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:40 Głodne kawałki dla Aha. Czyli lodowce nie topnieją, temperatura globalna nie rosnie, słodkiej wody nie brakuje. Afganistan pluje na Iran i odwrotnie nie dlatego, że Helmand nie daje tyle wody, ile te kraje mialy nadzieję brać. Naukowcy fałszują odczyty z rdzeni lodowcowych. CO2 PPM nie wynosi 420.00. Nie spadła różnorodność ekosystemów i co godzinę nie wycina się 300 boisk lasu tropikalnego ( 1.5 million h rocznie). Nie rosnie zakwaszenie oceanów ani też nie podnosi się poziom wód w nich zawartych. Nie odpowiedzialeś, chlopczyku, od kogo konfiarska Polska miałaby co roku, przez kilkadziesiąt lat pożyczać dodatkowo!!!! takie kwoty, i jaki bylby koszt kredytu. (Bo nie uwierzę, że nie macie tam żadnego wynajetego aktuariusza, i cała wasza mądrość równa się optymalizacjji podatkowej Mentzena?) Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:53 langsam napisała: > Głodne kawałki Tak, ściema dla zdemenciałych. Nie ma nawet o czym gadać. > od kogo konfiarska Polska miałaby co roku, prze > z kilkadziesiąt lat pożyczać dodatkowo!!!! Nie wiem skąd wzięłaś, że likwidacja ZUSu w takiej formie o jakiej piszę to jakaś "konfiarska" koncepcja. To jest koncepcja Stanisława Michalkiewicza, rozwinięta przeze mnie osobiście, żeby sfinansować to ograniczaniem wydatków i kredytami. Michalkiewicz jak i Konfa, przynajmniej ideowo, nigdy nie poparliby koncepcji zadłużania się A od kogo? Ty w ogóle wiesz w jakim świecie żyjesz? Banksterka o niczym innym nie marzy i tylko po to funkcjonuje, aby dopisywać ludziom zera na koncie za procent. Poza tym można jeszcze pożyczać kasę od swoich własnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:59 Banksterka, chłopczyku, ma swoją cenę. Nie sprawdzalam ostatnio, ale liczono, że przy kolejnym rolowaniu polskiego długu oprocentowanie będzie dwukrotnie wyższe. A tych chcesz od banksterki - która umie liczyć, także ryzyko niewypłacalności - takich kwot dodatkowo, rok po roku. Więc pytam: który głupi i za jaką cenę będzie wam to rok po roku pożyczał? Bo jak ryzykować to jednak za porządny zysk, nie? A wiesz, kto ma największe banki światowe? Chiny. Tylko one de facto za długi przejmują państwa (Sri Lanka, Afryka), więc nie wiem, czy się to kalkuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:12 Żebyś tak miauczała, jak Morawiecki wyciągał z kapelusza 240 mld na Golców Pisałam ci o ograniczaniu wydatków, masz już 60 mld, a to już ci załatwiłam na poczekaniu. Można by obciąć najwyższe uposażenia. Mogłoby się okazać, że tego kredytowania nie musiałoby być tak dużo i kasę można by pożyczyć od obywateli + przywalić po prostu podatek. (a jeśli ci się coś nie zgadza w małym rozumku, to może dlatego, że nie wiesz, że ja na żadną Konfę głosować nie zamierzam) Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:18 Dobrze ci radzę, zamiast słuchać idiotów, odłóż kasę na akturiusza. I po prostu policz pieniądze w gospodarce, realne i hipotetyczne, policz dzietności, policz tablice życia. A potem "osobiście rozwijaj teorie". "Po prostu przywalic podatek"? Traktuj jako podatek składki, a wszystko ci się zgodzi, i to bez robienia rewolucji i corocznego pozyczani 250 mld. na zagranicznym rynku (sprawdź u specjalistów, ile kasy można ściągnąć z rynku krajowego w ramach pożyczek, i na jak dugo by ci wystrczyla ) I dobrze ci radzę: zanim kupisz nieuruchomość sprawdź, jak ma sie jej polożenie w relacji do tego, co ci sprzdajacy koldry klimatolodzy przewidują dla danego miejsca. Zwłaszcza, jeżeli wykazujesz się wszędzie,nie tylko w kontekście ZUS troską o wartość spadk po tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:05 langsam napisała: > po prostu > policz pieniądze w gospodarce Acha, czyli ja mówię, że moim zdaniem da się to zrobić i styknie kasy, twoim zdaniem, że nie, ale tylko ja mam wyciągać excela > "Po prostu przywalic podatek"? Traktuj jako podatek składki, a wszystko ci się > zgodzi, i to bez robienia rewolucji i corocznego pozyczani 250 mld. Po pierwsze ogarnij w końcu, że te 250 mld to razem z rentami. Rozmawiamy o likwidacji samych emerytur, to jest jakieś 180 mld. Po drugie nie ogarniasz, że to tylko finansowanie likwidacji, które potrwa plus minus 40 lat. A ZUS trwa w założeniu wiecznie, w praktyce do kolapsu, który też nastąpi za jakieś 40 lat, tylko będzie katastrofą, której koszty będą większe niz upadek kontrolowany. > I dobrze ci radzę: zanim kupisz nieuruchomość sprawdź, jak ma sie jej polożenie > w relacji do tego, co ci sprzdajacy koldry klimatolodzy przewidują dla danego > miejsca. Z tego co ja wiem, to elity tego świata bardzo lubią kupować nieruchomości przy plaży czy innych akwenach. Ale to pewnie fejki, albo im klimatolodzy powiedzieli, że tu akurat nie będzie powodzi lub tsunami Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:23 dramatika napisał(a): > Rozmawiamy o lik > widacji samych emerytur, to jest jakieś 180 mld. Po drugie nie ogarniasz, że to > tylko finansowanie likwidacji, które potrwa plus minus 40 lat. A ZUS trwa w za > łożeniu wiecznie, w praktyce do kolapsu, który też nastąpi za jakieś 40 lat, ty > lko będzie katastrofą, której koszty będą większe niz upadek kontrolowany. Ale jaki kolaps? Z jakiego niby powodu? Nowy system , wprowadzony w 1999r. "pięknie" się bilansuje, tzn. osoby nie mające kapitału początkowego wyciągną -o ile dożyją- tyle co wsadziły, emerytury wychodzą im b. niskie , a państwo do nich nic nie dołoży (pomijam gwarantowane emerytury minimalne naliczane "po stażu"). Natomiast dramatika, Ty popełniasz w tym wątku optując za likwidacją ZUS-u podstawowy i naczelny błąd logiczny. Otóż uważasz, że jak emerytur nie będzie (tzn. będą głodowe emerytury obywatelskie), to naród przyjmie to z uśmiechem na ustach. A to kompletna nieprawda. Rzesza ludzi ruszyłaby do MOPS-ów, a gdybyś zamknęła i je i wszelką inną opiekę społeczną, to ruszyliby na Urząd Rady Ministrów i to bynajmniej nie z kwiatami w rękach. Był taki prezydent Argentyny Fernando de La Rua, co to próbował wdrażać recepty Korwina. Jak bezdomni i bezrobotni ruszyli ławą w 2001 roku na pałac prezydencki , to biedulek w stanie bezpośredniego zagrożenia życia uciekał z tegoż pałacu helikopterem. I tyle było jego rządów. Kompletnie brednie, nonsensy i głupoty ekonomiczne Konfederacji, m.in. likwidacja ZUS (nawet rozłożona w czasie na 30 lat), gdyby jakiś szaleniec usiłował faktycznie wdrożyć je w życie, skończyłyby się dokładnie tak samo jak w Argentynie. Szturmem rzeszy nędzarzy na budynki rządowe. A tak już kompletnie na marginesie - spróbuj odebrać ludziom raz nadane przywileje socjalne typu 800+. Powodzenia życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:47 riki_i napisał: > Ale jaki kolaps? Z jakiego niby powodu? Z normalnego - demograficznego. Co roku trzeba będzie coraz więcej dokładać z budżetu (bo chyba zdajesz sobie sprawę, że dokładamy do ZUSu) > Otóż uważasz, że jak emerytur nie będzie (tzn. > będą głodowe emerytury obywatelskie), to naród przyjmie to z uśmiechem na usta > ch. Niczego takiego nie zakładam. Rozmawiamy o sytuacji mocno hipotetycznej, nigdzie nie napisałam, że to się w ogóle da zrobić w obecnych realiach, wręcz przeciwnie. Oraz owszem, realnie potrzebny byłby do tego jakiś rodzaj dyktatury, ale w mojej opinii dziś też mamy dyktaturę, tylko ukrytą za fasadą rzekomej demokracji. > Kompletnie brednie, nonsensy i głupoty ekonomiczne Konfederacji, m.in. likwidac > ja ZUS Konfederacja nie chce zlikwidować ZUSu. Sięgając po centrowy elektorat i decydując się na wyjście poza 5% musieli oczywiście urealnić swój program, nawet ten ideowy. Obecnie chcą dobrowolnego ZUSu dla przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:03 dramatika napisał(a): > riki_i napisał: > > > > Ale jaki kolaps? Z jakiego niby powodu? > > Z normalnego - demograficznego. Co roku trzeba będzie coraz więcej dokładać z b > udżetu (bo chyba zdajesz sobie sprawę, że dokładamy do ZUSu) Demograficznego powodu aktualnie nie ma. Liczba Ukraińców mieszkających w naszym kraju fluktuuje i jest obecnie znacznie mniejsza od rekordowego stanu 3,85 mln w kwietniu ub.r. , ale prawie 1 mln z nich pracuje na oskładkowanych umowach tj. płaci składki do ZUS. Ponadto rząd PiS prowadzi najbardziej liberalną politykę imigracyjną w całej Unii Europejskiej www.rp.pl/spoleczenstwo/art38600021-pis-szeroko-otworzyl-drzwi-dla-cudzoziemcow-spoza-europy-ktorymi-straszyl-polakowOficjalnie przeciwny unijnemu paktowi migracyjnemu rząd PiS tak naprawdę szeroko otworzył drzwi dla cudzoziemców spoza Europy, którymi straszył Polaków w czasie kryzysu migracyjnego w 2015 r. W ciągu ośmiu lat do dziś liczba wydanych czasowych praw pobytu dla obywateli tylko 19 państw wzrosła blisko pięciokrotnie – z 18 tys. do 86,5 tys. – bez uchodźców z Ukrainy i Białorusi, którzy masowo uciekają do Polski. I tak w 2015 r. obywatelom Azerbejdżanu wydaliśmy 309 zezwoleń na pobyt, a obecnie ta liczba sięga 3254, w przypadku obywateli Uzbekistanu nastąpił wzrost z 511 do 5,8 tys., a Gruzinów z 633 do – i to rekord – ponad 20 tys. Osiem lat temu prawo pobytu posiadało 2,3 tys. Hindusów – dziś 14 tys., obywateli Zimbabwe 24, a teraz 2,1 tys., z kolei Turków 1,9 tys., a teraz 7 tys. Do tego Chiny (ponad 5 tys.) i Wietnam (blisko 11 tys.). www.rp.pl/spoleczenstwo/art38600021-pis-szeroko-otworzyl-drzwi-dla-cudzoziemcow-spoza-europy-ktorymi-straszyl-polakow Ludzie z 'shithole countries' nigdy przenigdy już tam nie wrócą. Na razie przykładnie pracują na uberach, boltach, taksówkach (pomijam gwałty Gruzinów na pijanych młodych kobietach w taxi). No i PŁACĄ SKŁADKI. Więc doprawdy nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że jakaś mityczna demografia ma wykończyć ZUS. Rząd pisowski świadomie zmienia strukturę społeczną Polski poprzez masową imigrację, w Polsce jest obecnie 42 mln ludzi, a będzie jeszcze więcej. Wystarczy pracujących na zapewnienie emerytur . Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:13 riki_i napisał: > Liczba Ukraińców Ukraińcy nie chcą się rozmnażać jeszcze bardziej niż my. > Rząd pisowski świadomie zmienia strukturę społeczną Polski poprzez masową imigr > ację, w Polsce jest obecnie 42 mln ludzi, a będzie jeszcze więcej. Leczenie dżumy cholerą. Wykończy nas albo demografia, albo konflikty na tle kulturowym. Przypomnę, że we Francji już chyba 3 pokolenie zamiast robić, to ciągnie socjal i jeszcze urządza burdy. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 22:39 dramatika napisał(a): > riki_i napisał: > > > > Liczba Ukraińców > > Ukraińcy nie chcą się rozmnażać jeszcze bardziej niż my. U siebie nie chcą się rozmnażać. Czy w Polsce też nie, to jeszcze nie wiemy, bo fala przybyła dopiero po lutym 2022r. Po 2004r. Polki nie chciały rodzić dzieci, ale te wyjechane do GB rozmnażały się aż miło. Drugie miejsce po Pakistańcach wedle ichniejszych statystyk. > > Rząd pisowski świadomie zmienia strukturę społeczną Polski poprzez masową > imigr > > ację, w Polsce jest obecnie 42 mln ludzi, a będzie jeszcze więcej. > > Leczenie dżumy cholerą. Wykończy nas albo demografia, albo konflikty na tle kul > turowym. Przypomnę, że we Francji już chyba 3 pokolenie zamiast robić, to ciągn > ie socjal i jeszcze urządza burdy. To zupełnie inny problem, owszem realny. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:35 riki_i napisał: > Ludzie z 'shithole countries' nigdy przenigdy już tam nie wrócą. Na razie przyk > ładnie pracują na uberach, boltach, taksówkach (pomijam gwałty Gruzinów na pija > nych młodych kobietach w taxi). No i PŁACĄ SKŁADKI. To, że twoim hobby jest topienie pieniędzy w szambie tfuuu.... w ZUSie, to nie znaczy, że innych też to fascynuje. Tak więc z tym płaceniem składek to nie przesadzaj. > Rząd pisowski świadomie zmienia strukturę społeczną Polski poprzez masową imigr > ację, w Polsce jest obecnie 42 mln ludzi, a będzie jeszcze więcej. Wystarczy pr > acujących na zapewnienie emerytur . 142 mln ludzi jest obecnie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:44 Stąd różne pomysły, mające WSPOMÓC ZUS, a nie zlikwidować, np. II filar, PPK, III filar, IKE Zlikwidowanie całościowe systemu ubezpieczeń społecznych w niczym nie pomoże, niczego nie rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:30 >A w rzeczywistości bezdzietni wcale nie są bogatsi niż ludzie z rodzinami. To jest ciut bardziej skomlikowane, bo np. część ludzi posiadanie dzieci zmusza do aktywniejszego szukania większych zarobkow/dodatkowych prac, bardziej ascetyczngo trybu życia, bardziej wymusza zakowtwiczenie się pod wlasnym dachem, a mieszkanie często może być stabilną inwestycją. Z drugiej strony nieposiadający dzieci miewają za zobą bardzo kosztowne działania żeby te dzieci ednak pozyskać, częściej są motylkami kosztownie fruwajacymi z kwiatka na kwiatek partnerów, hobby, podróży - a więc wydają więcej. Ale sądzę, że możemy się zgodzić co do tezy, że niepsiadający dzieci nie są w średnim czy starszym wieku znacząco majętniesi niż dzieciaci. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:50 Ależ o tym wszystkim doskonale wiem. Po prostu jest to tak samo złożone, jak głupie gadanie ile to ja bym nie miał pieniędzy, gdybym tylko nie płacił ZUS. Guzik by miał, a już emerytury to na pewno nie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:51 Zjadło mi środek - jest to tak samo złożone jak odkładanie na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:52 Wszyscy w jakiś sposób żyjemy marzeniami i złudzeniami, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:57 W takim momencie zawsze przypomina mi się kawał o niepaleniu papierosów i Ferrari. Pali Pan? -Tak. -A czy wie Pan ze to niezdrowe? -Tak. -Ile ma Pan lat? -Szescdziesiat. -Od kiedy Pan pali? -Od 18 roku zycia. -Wie Pan, ze jezeli przez ten czas odkladalby Pan te pieniadze, ktore wydal na papierosy, to moglby Pan teraz kupic najnowszy model Ferrari? Na to starszy Pan pyta: -A Pan pali? -Nie. -To gdzie pańskie Ferrari? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:40 langsam napisała: > Dlatego każdy system emerytalny jest mniej czy bardzej świadomie > budowany w celu znalezienia balansu pomiędzy potrzebami starców, a możliwościam > i i chęciami młodych. Chyba, że tych młodych prawie nie będzie, wtedy nawet ich bardzo dobre chęci nie pomogą... Ale to nie jest żaden problem, bo przecież "państwo zagwarantuje" jak czytamy w tym przezabawnym wąteczku... Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:45 Jeżeli młodych nie będzie (swoich czy emigranckich) to twoje inwestycje w giełdę, mieszkania czy ziemię będą guzik warte. A jeżeli masz pecha, to dodatkowo wtedy nie będzie nawet ludzi, żeby ci dowiexc do sklepu marchew i leczyć sklerozę. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:36 tanebo001 napisał: > Ale to nie są aż takie pieniądze żeby żyć z nich na emeryturze. Nie widzę jakie > goś bogactwa bezdzietnych znajomych w porównaniu z dzietnymi. 265 kPLN to nie są duże pieniądze? forsal.pl/finanse/finanse-osobiste/artykuly/8429097,koszt-wychowania-dziecka-265-tys-zl-tyle-kosztuje-wychowanie-dziecka-do-18-roku-zycia.html Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:39 Na 40 lat emerytury? To daje 552 zł miesięcznie. I to bez uwzględnienia inflacji... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:42 tanebo001 napisał: > Na 40 lat emerytury? To daje 552 zł miesięcznie. I to bez uwzględnienia inflacj > i... Miśku, za 265 kPLN jeszcze niedawno kupowałeś mieszkanko, które generowało 1.5-2 kPLN miesięcznie... Doskonale rozumiem, że ty tylko przeżerać umiesz to co ktoś ci dał, ale, serio, nie wszyscy tak mają! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:43 tanebo001 napisał: > Na 40 lat emerytury? 40 lat 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:12 dramatika napisał(a): > tanebo001 napisał: > > > Na 40 lat emerytury? > > 40 lat 🤣 Założył sobie, że będzie żył 110 lat. (70 przejścia na emeryturę, jak już Donek podniesie po swoim wielkim powrocie + 40) Niektórzy ludzie tyle żyją. Cel ambitny, ale - być może - osiągalny. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:47 Plus ich by nie było, bo albo by nie zostały zarobione, albo spora ich część zostałaby rozrwoniona, a i sposród bardziej przewidujących co miesiąc wyjmujących z budżetu 1000 pln część zwyzajnie zainwestowałaby w coś, co by padło. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:04 309 tys zł do 18 rz, wg Centrum Adama Smitha. Jesli doliczysz do tego utrzymanie do 24 rz to dolicz 150 k. Możesz tez doliczyć prywatna edukacje (średnio licząc 2 k miesięcznie) - masz 200 k tylko za SP Możesz doliczyć koszt niani (przez 2 lata) - 100 k Moze pokusisz sie o doliczenie obiadow szkolnych/zajęć dodatkowych/zajęć sportowych - only sky is the limit Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:08 Dzieci to pochłaniacze kasy ale faktem jest, ze ludzie nie są nauczeni zarządzania budżetem i wszelkie poprawy statusu przejadają. Mały procent społeczeństwa inwestuje, Jeszcze mniejszy na tym sie zna. Ludzie szybko przyzwyczajają się do lepszego poziomu i wydaje im się, Że nie maja z czego oszczędzać - a to przecież zawsze Wiąże sie z wyrzeczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:27 thank_you napisała: > Możesz tez doliczyć prywatna edukacje (średnio licząc 2 k miesięcznie) Teraz to chyba już więcej, płacę 2300 zł z obiadami i uważam, że to tanio (w porównaniu z konkurencją prywatnych szkół podstawowych w okolicy). Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:35 Specjalnie sprawdziłam i czesne w Waw jest od 1300, Wiec uśrednilam (a szkoły prywatne To nie tylko Wawa), zas obiady dodałam w innej pozycji Generalnie w warszawskiej bance jedynak kosztuje średnia Klase Ok 1 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:56 zero publicznej oświaty, zero publicznych szpitali i przychodni, żadnych nowych dróg, mostów, żadnych żłobków, przedszkoli. Natomiast zastanawiam się co będzie ze szkołami specjalnymi, w których Korwin chciał tych "debili" przymusowo trzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:03 A co to wszystko ma wspólnego z zusem? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:46 z programu konfy wynika, że ma nie być podatków, więc mają byc wyzerowane wszystkie usługi publiczne, zus to dopiero początek. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:05 livia.kalina napisała: > zero publicznej oświaty, zero publicznych szpitali i przychodni, żadnych nowych > dróg, mostów, żadnych żłobków, przedszkoli. Livce się program Konfy pomylił z programem Kononowicza Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:17 A to nie ty pisałoś? forum.gazeta.pl/forum/w,567,176402527,176402527,Likwidacja_ZUS.html?p=176404635 Skoro z podatków będzie spłacany kredyt emerytalny, to skąd fundusze na to, o czym pisała Livia? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:28 iwles napisała: > Skoro z podatków będzie spłacany kredyt emerytalny Spłacasz teraz 240 mld na tarcze, to i na emerytury się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:57 O, konfa nie dopracowała do końca swojego pomysłu 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 16:12 iwles napisała: > O, konfa nie dopracowała do końca swojego pomysłu 🤣 Oświecona liberałka myślała, że ZUS można sobie zlikwidować bezkosztowo i ze to tylko kwestia ideolo Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:12 Arszenik będzie można kupić i problem się rozwiąże. Ważne, że nie będzie rozwodów, aborcji, pedałów, Żydów, lewaczek, eurokołchozu, za mówienie o gwałtach przez księży na dzieciach będzie można spokojnie na 3 lata do kicia trafić, za mówienie o aborcji też do ciupy ..".Fundacja Życie i Rodzina złożyła w Sejmie obywatelski projekt nowelizacji aborcyjnej, z którego wynika, że zabronione byłoby informowanie o możliwościach i warunkach wykonania aborcji." I w końcu wszyscy będą WOLNI! Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 09:05 Wierzą, bo są głupi, i widzą tylko ekstra tysiaka na koncie co miesiąc. Nie widzą ile kosztuje nowoczesne leczenie poważnych chorób, i nie myślą o tym, z czego będą utrzymywać lub rozstrzeliwać tłumy staruchów, którzy nie mają emerytury i żebrzą na ulicy. (alternatywnie są tacy głupi, że nie rozumieją, skąd miałoby się brać pieniądze na wypłatę emerytur, gdyby nagle milion czy trzy miliony przedsiębiorców przestały płacić składki). I bez żadnej wątpliwości są wystarczająco głupi, żeby nie rozumieć, że nie każdemu z nich się powiedzie zbudowanie majątku i zasobów. Część zbankrutuje i na starość też wyląduje na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 10:48 Żeby tylko na starość... Znam jednego typa, który chce zagłosować na Konfę, bo nie będą mu zabierali na ZUS tak dużo. Na pytanie za co utrzyma i zrehabilituje własne dziecko że spektrum autyzmu i z łamliwością kości - robi rybkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:16 Każdemu się wydaje ze rodzice będą zyc wiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:26 Oj, bo mają nie zabierać. Cała reszta ma byc utrzymana. Chciałabym zobaczyć minę tego liberała, który zderzyłby sie z kosztem subwencji oświatowej na takie dziecko - i z koniecznością zarobienia na to. Ojej, ale Konfa nie jest dla słabeuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 16:56 . Ojej, ale Konfa nie jest dla sł > abeuszy. Wiadomka. Każdy z nich wierzy, że będzie właśnie tym nielicznym przykładem milionera wyklutego z pocybuta. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:20 No przecież to jematusia klaskała uszami z zachwytu, że jak panie, całkowicie sprywatyzują służbę zdrowia to lepiej, kolejek nie będzie. No nie będzie. bo 90% społeczeństwa nie będzie stać na leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:51 vivi86 napisał(a): > No przecież to jematusia klaskała uszami z zachwytu, że jak panie, całkowicie s > prywatyzują służbę zdrowia to lepiej, kolejek nie będzie. Najpierw sobie sprawdź, czy ta "jematusia" to akurat nie zwolenniczka konfy 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:56 vivi86 napisał(a): > No przecież to jematusia klaskała uszami z zachwytu, że jak panie, całkowicie s > prywatyzują służbę zdrowia to lepiej, kolejek nie będzie. No nie będzie. bo 90% > społeczeństwa nie będzie stać na leczenie. jesteś pewna, że dobrze zrozumiałaś to, co przeczytalaś? I pamiętasz kto tak pisał? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:19 oby to się nie udało, bo się mocno wkurwię. z jednej strony jestem psychicznie gotowa na bankructwo zusu, ale celowa i świadoma likwidacja mi nie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 11:49 Zlikwidują ZUS i powołają ZUS tylko z inna nazwa innym i dużo liczniejszym kierownictwem Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:28 A za zmianę nazwy i logo - kilkadziesiąt mln Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:00 co to znaczy 'likwidacja ZUS"? a co ze skladkami, które odprowadzali, przez dziesiąt lat, pracownicy? zawierajac tym samym umowę z ZUS (panstwem)? Konfederacja pier...li trzy po trzy, zresztą nie tylko w tej sprawie. Moze w ogole niech zlikwiduja państwo, powstanie jakis "wolny obszar", na ktorym "róbta co chceta'. No ale wtedy odlecą atrakcyjne posadki i darmowe pensyjki oraz zycie na krzywy ryj, dla konfederatów. Konfederaści to banda idiotów, którzy mamią durnymi ideami swoich młodocianych (w wiekszosci) wyborców, którzy pojecia nie maja o zyciu. Kiedy to trzeba cos do gara włozyc i na to zapracować bo teraz to rodzice "dajo". Na studia, akademiki i zeby cos do garnuszka dało sie włozyć. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:19 A pamiętasz OFE? To były nasze składki i co się z nimi stało? Taka to umowa z państwem polskim. Jestem za konfederacją, ale tak będzie z naszymi składkami. Wypną się na to nasze opłacanie składek latami i dostaniemy ochłapy jeśli cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:37 tanebo001 napisał: > Masz już ten arszenik? Nie. Ale lewicowe zjeby starają się wprowadzać powszechnie w Europie eutanazję, co pozwoli piramidom emerytalnym przetrwać może jeszcze kilka lat. I oddala rewolucję... Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:38 Widać ze nie miałeś do czynienia z osoba terminalnie chora, która cierpi i blaga o smierć. Nie pisałbyś takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:45 auksencja15 napisała: > Widać ze nie miałeś do czynienia z osoba terminalnie chora, która cierpi i blag > a o smierć. Nie pisałbyś takich bzdur. Wszystkie lewicowe pomysły wprowadzone w trosce o człowieka i dbałości o jego dobrostan wcześniej czy później kończą się okresem błędów i wypaczeń. A ten konkretny pomysł to jest z założenia błąd i wypaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:51 Komuś się marzy powrót do czasów "Chłopów". Ale wiesz, nie znaczy to, że akurat TY byłbyś Maciejem Boryną, bo z dużym prawdopodobieństwem prędzej byłbyś parobkiem Kubą, który sam sobie nogę amputował. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:14 iwles napisała: > > Komuś się marzy powrót do czasów "Chłopów". Ale wiesz, nie znaczy to, że akurat > TY byłbyś Maciejem Boryną, bo z dużym prawdopodobieństwem prędzej byłbyś parob > kiem Kubą, który sam sobie nogę amputował. Ale wiesz, że ja mam już 45+ i dobrze wiem, gdzie jestem i co osiągnąłem? Takie teksty to możesz pociskać dzieciakom bez szkoły, które jeszcze nie doświadczyły "pomocy państwa" Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:23 dyzurny_troll_forum napisała: > > Komuś się marzy powrót do czasów "Chłopów". Ale wiesz, nie znaczy to, że > akurat > > TY byłbyś Maciejem Boryną, bo z dużym prawdopodobieństwem prędzej byłbyś > parob > > kiem Kubą, który sam sobie nogę amputował. > > Ale wiesz, że ja mam już 45+ i dobrze wiem, gdzie jestem i co osiągnąłem? Ale wiesz, że w tamtym świecie nie miałbyś najmniejszych szans 'gdziekolwiek być i cokolwiek osiągnąć'? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:42 evening.vibes napisała: > Ale wiesz, że w tamtym świecie nie miałbyś najmniejszych szans 'gdziekolwiek by > ć i cokolwiek osiągnąć'? Gdybyś cokolwiek w życiu osiągnęła to wiedziałabyś, że to nie zależy od "tego świata" czy "tamtego świata". Ludzie zaradni czy przedsiębiorczy radzą sobie w każdych warunkach, może trochę lepiej, może trochę gorzej, ale sobie radzą! Radzili sobie w słusznie minionych latach PRL, radzą sobie w obecnych czasach schyłkowego kapitalizmu. Natomiast ludzie przegrani szukają ciągle wytłumaczeń, wymówek i usprawiedliwień. Nie wyszło mi, ale w "tamtym świecie" to na pewno by mi się udało. To wina świata! Ale jak Donald wróci, to mój los się na pewno odmieni, musi się odmienić! Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:43 Taaa... tylko dlaczego zakładasz że jesteś przedsiębiorczy? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:46 dyzurny_troll_forum napisała: > Gdybyś cokolwiek w życiu osiągnęła to wiedziałabyś, że to nie zależy od "tego ś > wiata" czy "tamtego świata". Oczywiście, że zależy. Jako chłop pańszczyźniany (niewolnik przypisany do ziemi) mógłbyś harować jak trzy woły i NIC by to nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:48 evening.vibes napisała: > Oczywiście, że zależy. Jako chłop pańszczyźniany (niewolnik przypisany do ziemi > ) mógłbyś harować jak trzy woły i NIC by to nie dało. Ahh, przepraszam, nie chwyciłem, że rozmawiamy o czasach gdy Nil wylewał, użyźniał pobliskie tereny, a ja jako niewolnik budowałbym piramidy. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:50 dyzurny_troll_forum napisała: > Ahh, przepraszam, nie chwyciłem, że rozmawiamy Jakoś mnie nie dziwi, że nie dałeś rady przeczytać co przedmówca pisze. Proste słowa ale jednak zawsze za trudne dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:28 dyzurny_troll_forum napisała: > evening.vibes napisała: > > > Ale wiesz, że w tamtym świecie nie miałbyś najmniejszych szans 'gdziekolw > iek by > > ć i cokolwiek osiągnąć'? > > Gdybyś cokolwiek w życiu osiągnęła to wiedziałabyś, że to nie zależy od "tego ś > wiata" czy "tamtego świata". Ludzie zaradni czy przedsiębiorczy radzą sobie w k > ażdych warunkach, może trochę lepiej, może trochę gorzej, ale sobie radzą! Chciałbym zobaczyć jak sobie radzi zaradny konfiarz chory na raka w takim świecie beż pomocy państwa, bez naszych ubezpieczen, umożliwiających darmowe leczenie ciężkich chorób. S. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:54 No jak to, ubezpieczony będzie prywatnie. Jak w USA 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:43 dyzurny_troll_forum napisała: > Gdybyś cokolwiek w życiu osiągnęła to wiedziałabyś, że to nie zależy od "tego ś > wiata" czy "tamtego świata". Ludzie zaradni czy przedsiębiorczy radzą sobie w k > ażdych warunkach, może trochę lepiej, może trochę gorzej, ale sobie radzą! Radz > ili sobie w słusznie minionych latach PRL, radzą sobie w obecnych czasach schył > kowego kapitalizmu. > > Natomiast ludzie przegrani szukają ciągle wytłumaczeń, wymówek i usprawiedliwie > ń. Nie wyszło mi, ale w "tamtym świecie" to na pewno by mi się udało. To wina ś > wiata! Ale jak Donald wróci, to mój los się na pewno odmieni, musi się odmienić > ! Ty jesteś większą skamieliną i mentalnym betonem od Balcerowicza. Tak, tak, każdy nosi buławę marszałkowską w plecaku. A prawda jest taka, że w interesie wszystkich grubych misiów (niestety tylko najinteligentniejsze grube misie to pojmują) jest aby dzielić się kasą z tłuszczą nierobów/niezaradnych/bezradnych życiowo/głupich/niedostosowanych/niewyedukowanych/itp. itd. (skreśl lub dodaj sobie co tam chcesz). Bo jak się nie podzielisz (podatkami i innymi obciążeniami), to ta armia leniwych obszczymurów, którymi gardzisz i których chciałbyś bacikiem zagnać do przedsiębiorczości i do roboty, przyjdzie nieproszona po Twój majątek. Będziesz mógł oczywiście żyć sobie tak jak żyją bogaci biali w Panamie czy w Argentynie (nie mówiąc już o RPA), czyli w silnie strzeżonych przez armie ochroniarzy grodzonych osiedlach, no ale co to za życie? Podoba Ci się uciekanie przed społeczeństwem? Chcesz być Wiktorem Medwedczukiem na Ukrainie przed 2022 rokiem? Widziałem relacje z imprez Medwedczuka pod Kijowem na kilkaset osób - kilometr przed wjazdem do prywatnego luksusowego klubu już śledzili Cię tajniacy , byłeś nagrywany, potem sprawdzany przez ochroniarzy, aż wreszcie... mogłeś swoim SUV-em za milion wjechać na teren zabawy tej "lepszej" części społeczeństwa. Z ubraniami od projektantów, z występami topowych gwiazd 'za darmo', z obfitością ekskluzywnych napitków i jedzenia. A wokół tej silnie strzeżonej enklawy bogactwa morze ekstremalnej biedy... no super świat po prostu! . Polecam trochę pożyć w czymś takim, a dopiero później rozgłaszać konfiarskie brednie ekonomiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:53 Riki, jak ty mnie teraz zaimponowałes😏 Jak na tematy damsko męskie płyniesz, to tutaj masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 18:45 runny.babbit napisał(a): > Riki, jak ty mnie teraz zaimponowałes😏 Jak na tematy damsko męskie płyniesz, t > o tutaj masz rację. Riki o emeryturach to nie pierwszy raz sensownie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 19:00 milva24 napisała: > Riki o emeryturach to nie pierwszy raz sensownie pisze. plażo, proszę. Jeśli chodzi o emerytury to riki jest fantasta. Zwłaszcza, jeśli chodzi o jego osobistą emeryturę. W porównaniu z konfiarzami owszem, może wypadać jak uosobienie rozsądku ale li i jedynie dlatego, że konfiarze ekonomicznie orbitują gdzieś w ogóle poza zasięgiem naszego badalnego Wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 19:07 milva24 napisała: > Riki o emeryturach to nie pierwszy raz sensownie pisze. Na litość boską, tuż przed wiekiem emerytalnym lub po, szczęśliwy, że jeszcze się załapie. Nie myśli co potem, ważne że u niego zadziałało. Równie dobrze możesz pytać niebyt rozgarniętą beneficjentkę pińceta czy pińcet jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:03 Gdyby choć trochę w życiu widzieli, to choćby na podstawie doświadczenia zauważyliby różnicę pomiędzy jakością życia w Danii a. Indiach. W interesie wszystkich jest to, aby każda osoba miała zabezpieczony byt. Jeśli nie ma, to idzie na ulicę, wzrasta pospolita przestępczość i ilość rozbojów. Bogatsi zaczynają się odgradzać i tworzą się getta - dla biednych i bogatych, enklawy "no go". Niech pojedzie jeden z drugim do USA - bogatego kraju biednych ludzi i porozmawia z najniższą warstwą społeczną. Ech, ćwoki. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:12 thank_you napisała: > W interesie wszystkich jest to, aby każda osoba miała zabezpieczony byt. W modelu tzw "wolnorynkowym" też każdy ma zabezpieczony byt. Jeśli pracuje. Dla chromych jest jałmużna. > Niech pojedzie jeden z drugim do USA - bogatego kraju biednych ludzi USA się zepsuły już jakiś czas temu, pozwalając na rozwój monopoli, czyli korposów - gigantów, które im teraz przejęły władzę i robią co chcą, łącznie z robieniem z ludzi kompletnych ćpunów. Niestety coś takiego jak całkowicie wolny rynek nie istnieje, trzeba go ograniczać poprzez politykę antymonopolową. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:17 dramatika napisał(a): > thank_you napisała: > > > W interesie wszystkich jest to, aby każda osoba miała zabezpieczony byt. > > W modelu tzw "wolnorynkowym" też każdy ma zabezpieczony byt. Jeśli pracuje. Dla > chromych jest jałmużna. W teorii. W praktyce wychodzi to www.youtube.com/watch?v=zsXDN3HKxbM Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:24 riki_i napisał: > W teorii. W praktyce wychodzi to Ciekawe dlaczego jako przykład nie podajesz okresu lat 50, 60. To co teraz jest w USA to efekt korporacjonizmu, a nie wolnego rynku. Wy w ogóle nie ogarniacie, że już zyjemy w Cyberpunku, tyle że korposy nie mają prywatnych armii, bo ich nie potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:25 riki_i napisał: > dramatika napisał(a): > > thank_you napisała: > > > > > W interesie wszystkich jest to, aby każda osoba miała zabezpieczony > byt. > > > > W modelu tzw "wolnorynkowym" też każdy ma zabezpieczony byt. Jeśli pracuj > e. Dla > > chromych jest jałmużna. > > W teorii. W praktyce wychodzi to > www.youtube.com/watch?v=zsXDN3HKxbM Hłehłehłe - i to pisze Pipusia zapiep*jąca u Janusza Byznesu, który to pierwsze co zrobił w covidzie to obciął jej pensję? Piepusia, która bredziła, że jakby nie było pensji minimalnej to jej Januszowy pracodawca obciął by płacę sprzątaczce a jej dał więcej? I ta sprzątaczka z 3 tysiaków ZA PRACĘ by sobie opłaciła mieszkanie, ubezpieczenie medyczne i szkołę dziecka? Haj lajf! Czy jest na forum ktoś bardziej odklejony od jakiejkolwiek myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:29 Aracelka znowu chciałaby podyskutować, ale pluje sobie w brodę, że mnie wygasiła. Żałosna frajerka, która sama siebie zbanowała Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 16:59 Matko i córko! Klaszczę 👏 dla Rikiego. Ale tak, 10 /10. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:19 "Wszystkie lewicowe pomysły wprowadzone w trosce o człowieka i dbałości o jego dobrostan wcześniej czy później kończą się okresem błędów i wypaczeń. " Ciekawa teza. Które to prawicowe pomysły nie kończyły się "okresem błędów i wypaczeń"? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:39 No, na przykład monopole górnicze w USA, które, przy pomocy bonów towarowych, praktycznie robiły z górników i ich rodzin niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:45 I tam, takie proste pytania. Ja bym wolała się dowiedzieć które to lewicowe pomysły nie wypaliły - powszechna opieka zdrowotna, a może edukacja dla każdego dziecka, prawa robotnicze? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:47 No wolna miłość i równouprawnienie seksualne na początku kompletnie im nie wypaliło… Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:36 runny.babbit napisał(a): > I tam, takie proste pytania. Ja bym wolała się dowiedzieć które to lewicowe pom > ysły nie wypaliły - powszechna opieka zdrowotna, a może edukacja dla każdego dz > iecka, prawa robotnicze? Nie wiem, "prawa robotnicze" to może mają w budżetówce. Ja jeszcze do niedawna zapyerdalałam w co drugą sobotę + "godzina lanczu" codziennie, czyli dniówka 9 godzinna, a połowa mojej pensji to premia uznaniowa. Skończyło się tylko dlatego, że lud się w robocie zbuntował na te gwarantowane przez państwo przywileje pracownicze Porządna edukacja nadal jest dostępna tylko dla elit, dobre studia dostępne są tylko w największych miastach, co oznacza duże koszty. Służba zdrowia w praktyce oferuje jedynie interwencję w nagłych wypadkach (trupy źle wyglądają na ulicach), ale już np ze złamaną rączką to już możesz sobie i z miesiąc pochodzić, jak nie wiesz, jak się w systemie poruszać. No i raki inne choroby ciężkie i przewlekłe, gdzie raka uznaje się za wyleczonego, gdy pacjent po 4 latach jeszcze żyje. Jak umrze w 5 roku, to już w statystykach idzie do innej rubryki Nie wspominając o etyce medyków, która wyszła przy pandemii - okazalo się, że bardzo im pasuje sytuacja brania dodatków za to, że olewają pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:58 runny.babbit napisał(a): > a może edukacja dla każdego dziecka nie nazywaj przechowalni dla dzieci, gdy rodzice są w pracy, edukacją Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:05 Pewnie, kiedyś to było lepiej bez tej "przechowalni". Szedł smark do roboty, połowa społeczeństwa była analfabetami, i komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:21 eriu napisała: > A pamiętasz OFE? To były nasze składki i co się z nimi stało? Trafiły na twoje konto emerytalne w ZUS zamiast służyć do zapewniania jedwabnego życia zarządzającym OFE. Niestety koorwin ma 100% racji mówiąc, że głosujący na konfę to idioci. A głosujące na nich kobiety to w ogóle ciężkie idiotki. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:33 Miało być nie jestem za konfederacją. Tylko ktoś zadzwonił i nie weszło nie na początku zdania. Ale widzę bardzo ciekawe wypowiedzi pod moją. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:15 A co z funduszami zgromadzonymi do tej pory przez ZUS? Czy ma z tego powstać kolejny biznes w ramach "Menzen Group"? - tym razem projekt finansowy Krótkowzroczność konfiarzy jest porażająca . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:06 Zus nie ma zgromadzonych żadnych funduszy, pieniądze na kontach zus są wirtualne, to jest obietnica wypłaty w tamach umowy społeczne. Składki płacone dziś są wypłacane tym, co swoje płacili lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:51 Tyle, że co to ma do rzeczy? Podobnie jest w banku gdzie podpisując umowę lokaty dostajesz tylko obietnicę, ze za jakiś, okreslony w umowie czas dostaniesz te pieniądze wraz w naliczonymi odsetkami a pozatym kasa nie leży na pileczce z podpisem panna.nasturcja tylko jest wirtualnym zapisem. Zarówno składki przekazane do ZUS jak pieniądze nawet w funduszach są tylko zapisem a pizatym krążą i zarabiają lub zapychają różne dziury. Dla mnie jako emerytki ważne jest ze ZUS wywiazuje się z zobowiązania wypłaty mi swiadczenia z wpłaconych przeze mnie składek. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:38 Warto się dowiedzieć dlaczego ZUS się wywiązuje w chwili obecnej z wypłaty świadczeń. Bo jest bardzo mocno dofinansowywany przez państwo, ponieważ bieżące składki nie są w stanie opłacić 13, 14tek, wielu innych przywilejów, skracania wieku emerytalnego tak szumnie wprowadzonego przez PiS. Zmienia się struktura społeczeństwa: jest coraz mniej ludzi pracujących a coraz więcej emerytów. ZUS nawet z dofinansowaniem państwa nie będzie w stanie udźwignąć w obecnej formie emerytur. Za ileś lat zrobią "uwłaszczenie" i każdy dostanie emeryturę państwową ""tysiąc złotych" a o resztę martw się sam. I tymi wyliczeniami na koncie ZUS to się będzie można podetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 20:18 eriu napisała: >Za ileś lat zrobią "uwłaszczenie" i każdy dostanie emeryturę państwową ""tysiąc złotych" a o resztę martw się sam. Czyli ci co nie skalali się pracą, mający mało lat pracy i ci dużo i długo pracujacy dostaną tyle samo 🤔 To po jakiego grzyba fundować taki los nowemu pokoleniu, po co się rozmnażać 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 23:34 Przecież te pomysły są od dawna maglowane. To jest "emerytura obywatelska": www.money.pl/gospodarka/emerytura-dla-kazdego-taka-sama-rozwiazaloby-to-problemy-6652948504136640a.html Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 23:35 I masz tu kluczowe zdanie eksperta: "Ale i tak za te 30 lat trzy czwarte przyszłych emerytów będzie uzyskiwało emeryturę minimalną, bo nie odłożą na większą - zaznacza ekspert.". Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:15 eriu napisała: > I masz tu kluczowe zdanie eksperta: "Ale i tak za te 30 lat trzy czwarte przysz > łych emerytów będzie uzyskiwało emeryturę minimalną, bo nie odłożą na większą - > zaznacza ekspert.". Tak, 75% populacji to debile. Ekspert ma poniekąd rację. Nic nowego. Ale to nie oznacza, że pozostałe 25% ma utrzymywać to stado debili. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:39 dyzurny_troll_forum napisała: > Tak, 75% populacji to debile. Ekspert ma poniekąd rację. Nic nowego. Szybciutko by zmądrzeli, jakby pierwsze pokolenie po likwidacji ZUSu skończyło pod mostem (aczkolwiek w taki pesymistyczny scenariusz nie wierzę) Już dziś wielu ludzi nie ma dzieci, aby łatwiej uzbierać na starość, bo boją się, że ZUS padnie jeszcze za ich życia. Oczywiscie pewnie nie ma ich wielu oraz pewnie nawet nie robią tego świadomie Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:54 Myślę że jak spytać bezdzietnych czemu nie mają dzieci i nie chcą ich mieć to argument, że padnie ZUS wcale nie padnie często . Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 23:37 I to nie chodzi o nowe pokolenie arealnie o nasze. Tzn. o pokolenie obecnych 40-latków. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:48 eriu napisała: > ZUS nawet z dofinansowaniem państwa nie będzie w stanie udźwi > gnąć w obecnej formie emerytur. Za ileś lat zrobią "uwłaszczenie" i każdy dosta > nie emeryturę państwową ""tysiąc złotych" a o resztę martw się sam. I tymi wyli > czeniami na koncie ZUS to się będzie można podetrzeć. Ale jak możesz tak pisać?! Przecież "państwo gwarantuje"!!! A jak wróci Donald to w "wolnej Polsce" on będzie osobiście sprawdzał wysokość każdej emerytury czy jest wystarczająco godna i czy starcza na zaspokojenie potrzeb każdego emeryta! Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:18 Np Sparta miała sprawdzony model emerytalny, po co wyważać otwarte drzwi jak są już gotowe, wypracowane rozwiązania? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 13:00 koronka2012 napisała: > Np Sparta miała sprawdzony model emerytalny, po co wyważać otwarte drzwi jak są już gotowe, wypracowane rozwiązania? Jaki 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:19 zrzucanie starców ze skały tarpejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:38 riki_i napisał: > zrzucanie starców ze skały tarpejskiej chyba ci się skały pomylił, ale mniejsza o to - teraz nazywamy ten proces zrzucania za skały - eutanazją Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:40 Eutanazja jest na życzenie rodziny? 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 12:48 Wolałabym nie mieć tutaj drugiego USA i państwa 3 świata pod względem społecznym i medycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:49 hermenegilda_zenia_is_back napisała: > i państwa 3 świata pod względem społecznym i medycznym. Przecież już dawno masz. I stało się coś? Nic się nie stało a może być tylko lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:11 zanetka.x napisała: > Czy przedsiębiorcy głosujący na Konfederację rzeczywiście w to wierzą? Czy jest > to możliwe? Chciałbym przypomnieć wszystkim o skrajnie wąskich i ograniczonych horyzontach, wypowiadających się gromadnie w tym wątku, że cywilizacja istniała zanim powstał ZUS. I gdy ZUSu już nie będzie to cywilizacja będzie istniała nada. To, że wy sobie nie jesteście w stanie czegoś wyobrazić to nie znaczy, że nie przyjdzie ktoś inny i tego nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:14 Jasne. Istniały też gilotyny. Ale czy musimy ciągle powtarzać te same błędy? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:53 tanebo001 napisał: > Jasne. Istniały też gilotyny. Ale czy musimy ciągle powtarzać te same błędy? > to gilotyna już zła? Bo jeszcze wczoraj była dobra: forum.gazeta.pl/forum/w,567,176398585,176398585,Czarzasty_o_Policji_Mozg_sie_po_prostu_lasuje_.html#p176398662 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:56 Oczywiście że zła. Najlepsze byłoby łamanie słoniem ale bądźmy humanitarni. Nie wiesz ile mnie to kosztuje wysiłku... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:56 alicia033 napisała: > tanebo001 napisał: > > > Jasne. Istniały też gilotyny. Ale czy musimy ciągle powtarzać te same błę > dy? > > > > to gilotyna już zła? > Bo jeszcze wczoraj była dobra: Odpowiadasz człowiekowi, w którego głowie milion chińczyków szatkuje kapustę... Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:23 Cywilizacja istniała też przed wynalezieniem prysznica i podpasek i penicyliny, ale czy chcemy do tego wracać ? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:35 chcialabym ci przypomniec ze nawet dzis istnieja kraje w ktorych tylko kilka procent spolecznstwa (zwykle to panstwowi urzędnicy) moze liczyć na emeryture np. Indie, Chiny czy Ghana. Moze sprawdz do jakich patologii to prowadzi? System emertalny zostal upowszechniony juz za Bismarcka wiec jakis czas nasza cywiwlizacja miala by sie z nim oswoic, i rzeczywiscie trudno mi sobie wyobrazic ze po zakonczeniu aktywnosci zawodowej bede musiala isc na 'wycug' do dzieci no ale jezeli moze tobie by to odpowiadalo, to przenies sie wiec do Ghany Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:46 71tosia napisała: > chcialabym ci przypomniec ze nawet dzis istnieja kraje w ktorych tylko kilka pr > ocent spolecznstwa (zwykle to panstwowi urzędnicy) moze liczyć na emeryture np. > Indie, Chiny czy Ghana. Moze sprawdz do jakich patologii to prowadzi? Skoro jesteś specjalistą od patologii to może odpowiesz mi na to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:00 No i? Z powodu śmierci Kowalskiego który miał pecha i zmarł zaraz po przejściu na emeryture chcesz całe społeczeństwo pozbawiać emerytury? To jest dopiero dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:08 On po prostu nie rozumie na czym polega system ubezpieczeń emerytalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:10 Ogarniasz co znaczy ubezpieczenie? Czy z ubezpieczycielem też się wykłócasz, że płaciłeś latami na ubezpieczenie mieszkania i składki się zmarnowały, bo mieszkaniu nic się nie stało 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 16:36 runny.babbit napisał(a): > Ogarniasz co znaczy ubezpieczenie? Czy z ubezpieczycielem też się wykłócasz, że > płaciłeś latami na ubezpieczenie mieszkania i składki się zmarnowały, bo miesz > kaniu nic się nie stało 😂 A ogarniasz, że ja mogę nie mieć ochoty trwonić pieniędzy na ubezpieczenia? A tak naprawdę w przypadku emerytury jest to loteryjka, a nie żadne ubezpieczenie - komu się uda pożyć dłużej niż średnia coś tam może wygra... Ale za hazardem też nie przepadam... Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 16:41 ogarniasz ze jestes bezmyslnym wyjatkiem? U ktorego z dzieci bedziesz miec wycug? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 16:58 Ile jesteś w stanie odłożyć na swoją przyszła emeryturę, jednocześnie spłacając kredyt zaciągnięty przez państwo na obecnych emerytow, utrzymujac się na bieżąco oraz pomagać rodzicom w utrzymaniu się na emeryturze? Aha, przy założeniu, że nie zdarzy ci się jakoś wypadek po drodze, który wykluczy cie z rynku pracy. Bo wiesz - ani operacji, ani rehabilitacji, ani renty nie dostaniesz. Wiec też coś musisz mieć odłożone. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:08 iwles napisała: > > Ile jesteś w stanie odłożyć na swoją przyszła emeryturę, jednocześnie spłacając > kredyt zaciągnięty przez państwo na obecnych emerytow, utrzymujac się na bieżą > co oraz pomagać rodzicom w utrzymaniu się na emeryturze? Uruchom tę jedną komórkę. Ten co spłaca kredyt nie będzie jednocześnie jeszcze płacił rodzicom emerytury, bo ona będzie z tego kredytu 240 mld kredytu na braci Golców ci trolliku nie przeszkadza, ale już finansowanie likwidacji ZUSu tak Nikt ci nie broni tak po prostu być przeciwko likwidacji, nie musisz przy tym molestować seksualnie logiki oraz rigczu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:29 Zakręć tym swoim jednym zwojem: pokolenie wchodzące na rynek ma rodziców pracujących, nie emerytow. Jak przejdą na emeryturę, to kto będzie pracowal na ich wypłatę? Pewnie będą pracować do śmierci, żeby dzieci nie obciążać. Tylko, jak będą pracować do śmierci, to kiedy dla tych młodych zwolnią się miejsca pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:42 iwles napisała: > pokolenie wchodzące na rynek ma rodziców pracuj > ących, nie emerytow. Oni objęci byliby starym systemem i dostawaliby emeryturę jeszcze na zasadach zusowskich, tyle że finansowaną z kredytu i cześciowo jeszcze przez tych, którzy są w systemie. Z ZUSu wypadliby tylko zaczynający pracę. Pisałam przecież, że to reforma na kilkadziesiąt lat, bo tyle zajęłoby wygaszanie ZUSu. Byłoby ciężko to wprowadzić także przez to, że 90% by w ogóle nie zakumała o co w niej chodzi, tak jak ty trolliku 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:02 iwles napisała: > Plączesz się Wykaż albo buzia w wiaderko. Trollować też trzeba umieć Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:20 Ustalcie z trollem jedna wersje, bo chyba o dwóch różnych konfach piszecie 😂 Nie widziałam odpowiedzi - kto da nam te kredyty? I przez ile lat będziemy się zadłużać? 60? 100? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:45 dramatika napisał(a): > iwles napisała: > > > pokolenie wchodzące na rynek ma rodziców pracuj > > ących, nie emerytow. > > Oni objęci byliby starym systemem i dostawaliby emeryturę jeszcze na zasadach z > usowskich, tyle że finansowaną z kredytu i cześciowo jeszcze przez tych, którz > y są w systemie. Z ZUSu wypadliby tylko zaczynający pracę. Pisałam przecież, że > to reforma na kilkadziesiąt lat, bo tyle zajęłoby wygaszanie ZUSu. > Byłoby ciężko to wprowadzić także przez to, że 90% by w ogóle nie zakumała o co > w niej chodzi, tak jak ty trolliku 🤣 A skąd będzie kasa na emerytury, gdy skonczy pracę ostatni że starego systemu i nikt już składek nie będzie płacić? A emerytów ze starego systemu będą miliony. S. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:29 Zakładam stan obceny cywilizacji cnstans240 mn kredytów na golcow było jednoazowe. 250 mld kredytow na emerytów byłoby KAŻDEGO ROKU. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:11 iwles napisała: > > Ile jesteś w stanie odłożyć na swoją przyszła emeryturę, jednocześnie spłacając > kredyt zaciągnięty przez państwo na obecnych emerytow, A dlaczego ja mam spłacać jakieś zobowiązania jakiegoś państwa wobec obecnych emerytów? Co mnie to w ogóle obchodzi? Państwo zaciągnęło, państwo niech spłaca... obecni emeryci zaufali państwu to tez nie mój problem, mogą lepiej dobierać sobie zaufane podmioty... Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:30 milva24 napisała: > Ale wiesz, że państwo to my? Chyba ty... Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:28 Chyba jednak każdy, nawet ten co nie idzie na wybory bo nie ma na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:20 dyzurny_troll_forum napisała: > milva24 napisała: > > > Ale wiesz, że państwo to my? > > Chyba ty... To zrzeknij się obywatelstwa i oddaj paszport. Skoro nie poczuwasz się do przynależności do państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
oczypiwne2 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:29 riki_i napisał: > To zrzeknij się obywatelstwa i oddaj paszport. Skoro nie poczuwasz się do przyn > ależności do państwa. I niech jeszcze spłaci koszty jego urodzenia, państwowej edukacji i ochrony jego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:32 oczypiwne2 napisała: > I niech jeszcze spłaci koszty jego urodzenia, państwowej edukacji i ochrony jeg > o zdrowia. Najpierw niech państwo spłaci swoje zobowiązania wobec mnie. Zacznijmy od tego - mam dwie takie z pełnym wkładem na M3 czy tam M4. Gdzie mogę odebrać moje zagwarantowane przez państwo mieszkanka? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 18:04 dyzurny_troll_forum napisała: > Najpierw niech państwo spłaci swoje zobowiązania wobec mnie. > Zacznijmy od tego - mam dwie takie z pełnym wkładem na M3 czy tam M4. Gdzie mog > ę odebrać moje zagwarantowane przez państwo mieszkanka? Możesz odebrać premię gwarancyjną. Sprawdź sobie u wujka google co to takiego. Ps. Jakoś w PRL-u miałeś zgoła inne poglądy, skoro uwierzyłeś w obietnice mieszkań za prawie darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:29 riki_i napisał: > To zrzeknij się obywatelstwa i oddaj paszport. Skoro nie poczuwasz się do przyn > ależności do państwa. O riki przyszedł paszporty zabierać... a nie myślałeś żeby mnie cmoknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 18:01 dyzurny_troll_forum napisała: > riki_i napisał: > > > To zrzeknij się obywatelstwa i oddaj paszport. Skoro nie poczuwasz się do > przyn > > ależności do państwa. > > O riki przyszedł paszporty zabierać... a nie myślałeś żeby mnie cmoknąć? Bądź choć raz konsekwentny, skoro radośnie pierniczysz trzy po trzy para piętnaście, to przynajmniej z zachowaniem ciągu wynikowego. > Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:23 Bo tak tlumaczy konfe dramatik. Ale widzę, że jednak miałam rację, konfa nie dopracowała pomysłu. To jak, ile jesteś w stanie odłożyć miesięcznie? (Dobra, bez kredytu). Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:47 dyzurny_troll_forum napisała: > obecni emeryci zaufali państwu to t > ez nie mój problem, mogą lepiej dobierać sobie zaufane podmioty... Sęk w tym, że nikt sobie zusowskiej emerytury nie wybierał Ja sobie mogę oczywiście odkładać sama, ale lepiej byłoby, aby mi najpierw nie ściągali haraczu. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 16:28 dramatika napisał(a): > dyzurny_troll_forum napisała: > > > obecni emeryci zaufali państwu to t > > ez nie mój problem, mogą lepiej dobierać sobie zaufane podmioty... > > Sęk w tym, że nikt sobie zusowskiej emerytury nie wybierał Ja sobie mogę ocz > ywiście odkładać sama, ale lepiej byłoby, aby mi najpierw nie ściągali haraczu. Nie ma większej głupoty niż żałosne pierniczenie "a jak ja to bym, panie dzieju, wspaniale odłożył sobie sam na emeryturę, gdyby mię ten wstrętny ZUS nie okradał" Na lokatach bankowych się od lat traci, akcje/opcje/struktury/kryptowaluty itp. to jest hazard i kasyno, w obligacje rządowe trzeba wiedzieć kiedy w i jakie wejść oraz kiedy wyjść, co do korpoobligów i crownfundingu wystarczy popatrzeć na obecne wyniki Palikota. Jedynie złoto daje gwarancję, ale przechowania wartości pieniądza, a nie zysku (pomijam chwilowe bańki na złocie). No a nieruchy to jest praca, to nie jest inwestycja typu kup i zapomnij (no chyba, że z góry mamy cynk gdzie pobiegnie autostrada albo gdzie będzie specjalna strefa ekonomiczna ). Wypłaty z ZUS oparte są pośrednio na aktualnej kondycji ekonomicznej państwa, od czasu wejścia do UE nie ma też rażących kantów na indeksacji/waloryzacji (jak to drzewiej bywało....). Więc najlepszą formułą przechowania wartości pieniądza w czasie jest płacenie składek do ZUS - jakby to niektórym głupio nie zabrzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:03 Mhm a potem będziesz latał za tymi co co dołożą „na emeryturze”, bo nie będzie cię stać na leczenie i leki. Przecież każde ubezpieczenie to loteryjka, albo ci się spali dom albo nie, albo masz wypadek samochodowy albo nie, albo zachorujesz na raka albo nie. Zupełnie nie rozumiesz słowa ubezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:10 dyzurny_troll_forum napisała: > A t > ak naprawdę w przypadku emerytury jest to loteryjka, a nie żadne ubezpieczenie > - komu się uda pożyć dłużej niż średnia coś tam może wygra... Ale za hazardem t > eż nie przepadam... Jaka loteryjka, emerytury są cały czas wypłacane. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:38 runny.babbit napisał(a): > dyzurny_troll_forum napisała: > > > A t > > ak naprawdę w przypadku emerytury jest to loteryjka, a nie żadne ubezpiec > zenie > > - komu się uda pożyć dłużej niż średnia coś tam może wygra... Ale za haza > rdem t > > eż nie przepadam... > > > Jaka loteryjka, emerytury są cały czas wypłacane. Tak, zwłaszcza tym którzy przeżyli lat 44... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:40 Wciąż nie rozumiesz jak działa ubezpieczenie? I tacy chcą reformować gospodarkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:46 Idąc jego tokiem rozumowania jak ktoś żyje dłużej niż przewidywana to nie powinien dostawać emerytury, równe zero. Co za retard. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:52 auksencja15 napisała: > Idąc jego tokiem rozumowania jak ktoś żyje dłużej niż przewidywana to nie powin > ien dostawać emerytury, równe zero. Co za retard. Nie, ktoś kto żyje dłużej niż przewidywana to powinien dostawać dalszą emeryturę bezpośrednio od auksencji15, żeby auksencja15 mogła się przekonać jak wspaniała jest "solidarność społeczna" w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 22:51 dyzurny_troll_forum napisała: > Nie, ktoś kto żyje dłużej niż przewidywana to powinien dostawać dalszą emerytur > ę bezpośrednio od auksencji15, żeby auksencja15 mogła się przekonać jak wspania > ła jest "solidarność społeczna" w praktyce. Jak dostaniesz raczyska z jedyną opcją leczenia terapią genową i celowaną terapią za bańkę z okładem, to ciekawe jak cieniutko będziesz śpiewał do NFZ-u, żeby Ci to opłacili. Oczywiście z podatków m.in. auksencji15, w imię 'solidarności społecznej'. Która to solidarność dziwnym trafem nie będzie już "be", tylko "cacy". Z tym swoim nieuleczalnym kisielem w głowie, przypominasz mi Polonusów w USA. Co to pół życia piali z zachwytu nad kapitalizmem made in USA, ale jak tylko pojawiło się drogie w leczeniu choróbsko natychmiast wsiadali w samolocik do tej fajansiarskiej Polski, coby się w niej leczyć na koszt polskiego podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:59 runny.babbit napisał(a): > Wciąż nie rozumiesz jak działa ubezpieczenie? I tacy chcą reformować gospodarkę > .... Pytanie dlaczego to funkcjonuje na zasadzie "ubezpieczenia" a nie funduszy inwestycyjnych, z których pieniądze podlegałyby dziedziczeniu. Bo w tej chwili państwo zakłada się z obywatelem o to, że ten nie dożyje emerytury i państwu zależy na tym, aby obywatel wyciągnął kopyta jak najwcześniej i być może stąd wynikała lekkość, z jaką Niedzielski sobie zamknął służbę zdrowia na dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:04 Bo działa to na zasadzie solidarności społecznej Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:14 tanebo001 napisał: > Bo działa to na zasadzie solidarności społecznej Ale miałbyś swoją "solidarność społeczną", nic nie stoi na przeszkodzie, aby ta kasa dalej była na bieżąco wydawana, a obywatel miałby po prostu wierzytelność wobec państwa. Tu chodzi zwyczajnie o to, że gdyby ta kasa była dziedziczona, to oczywiście byłoby jej mniej do dyspozycji. Dlatego to działa na zasadzie "ubezpieczenia", choć wcale tak działać nie musi i jest wręcz nieetyczne (bo państwo się zakłada z obywatelem, ze ten szybko wykopyrtnie) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:19 No to jeszcze raz - czy składki na obowiązkowe ubezpieczenie samochodu, ktore wplacasz np. przez 30 lat są dziedziczone? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:26 Pytanie dlaczego to funkcjonuje na zasadzie "ubezpieczenia" a nie funduszy inwestycyjnych, Bo to jest znacząco droższe rozwiązanie, które wbrew pozorom wcale nie przynosi olśniewających wyników inwestycyjnych, i także podlega znaczącm ryzykom.W tym ryzykiem, że idziesz na emeryturę w 2001, że twój fundusz ulokowal coś w kurorcie odesskim, albo obstawiał brak ocieplenia klimatycznego Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 22:56 dramatika napisał(a): > Pytanie dlaczego to funkcjonuje na zasadzie "ubezpieczenia" a nie funduszy inwe > stycyjnych, z których pieniądze podlegałyby dziedziczeniu. Bo w tej chwili pańs > two zakłada się z obywatelem o to, że ten nie dożyje emerytury i państwu zależy > na tym, aby obywatel wyciągnął kopyta jak najwcześniej OFE podlega dziedziczeniu, subkonto ZUS podlega dziedziczeniu. Po przejściu na emeryturę, jak kojfniesz w ciągu 3 lat, to też spadkobiercy kasę z subkonta odziedziczą. Ponadto dziedziczy się rentę rodzinną, np. niepracujące nigdy paniusie, tzw. 'młodsze modele po wymianie' często łapią się na to i koszą później kasę z ZUS przez kilkadziesiąt lat. Btw na Śląsku są ponoć całe sieci towarzyskie pań polujące na samotnych górników z pylicą. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:46 Część składek wróci do spadkobierców...A jeżeli miał dzieci i odpowiedni staż to jeszcze większą w postaci renty rodzinnej 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:23 dyzurny_troll_forum napisała: > > Skoro jesteś specjalistą od patologii to może odpowiesz mi na to pytanie? > Mało uzbierał. Ja mam ponad 40 lat pracy i uzbierałam milion czterysta. Mój znajomy po 50 latach pracy ma więcej enerytury niż miał pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:23 Ja ci durniu odpowiem. Kwoty zgromadzone przez Kowalskiego przeszły na Nowaka, Wiśniewskigo, Wolskiego i Dudę, którzy będą żyli dłużej, niż zakładają to obecne tablice GUS. Gdybyś chciał utrzymać obecną wysokość emerytur plus zrobić je dziedziczne, placiłbyś skłądki jakies 25-30 proc wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:35 langsam napisała: > Kwoty zgromadzone przez Kowalskiego przeszły na Nowaka, Wiśniewskigo, Wolskiego > i Dudę, I ty to nazywasz sprawiedliwością? Sprawiedliwością społeczną!? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:45 < I ty to nazywasz sprawiedliwością? Nie, ja to nazywam tanim systemem zabezpieczenia społecznego. Coś jak optymalizacja podatkowa Menttzena. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:46 dyzurny_troll_forum napisała: > I ty to nazywasz sprawiedliwością? > Sprawiedliwością społeczną!? Jakbym miała to nazwać, to nazwałabym to pluszowym marksizmem Ograniczanie własności prywatnej poprzez jej uspołecznienie Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:47 O jaki bełkot.... Poddaj ten pomysł pod referendum: podnosimy składki o 30 proc, ale są dziedziczone. Tylko chociaz raz wynajmijcie kogoś z kalkulatorem, żeby wam to policzył. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:43 dawniej ludzie żyli na drzewach, kiedy idziesz tą drogą? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:33 Cywilizacja istniała także, zanim się pojawił prąd elektryczny, ale raczej nie przetrwałaby jego nagłego wyłączenia. Pewne procesy są nieodwracalne albo bardzo boleśnie odwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:56 I byli też dziady proszalni a miseczki żebraczą byly produkowane taśmowo. Bzdura jest korzystac z owoców pracy człowieka gdy jest w pełni sił a gdy zrobi się stary niedolezny i niesprawny skazać go na zywot pod płotem. Nawet wilki utrzymują osobnika bez łapy karmiąc go, chroniąc i dostosowywać swoj marsz do jego możliwości, mozna znaleźć ta historie z polskich ladow w necie. Powiedzenie ze czlowiek człowiekowi wilkiem byłoby nobilitacją dla człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:58 babcia47 napisała: > Nawet wilki utrzy > mują osobnika bez łapy karmiąc go, chroniąc i dostosowywać swoj marsz do jego m > ożliwości A wiewiórki robią zapasy na zimę. Można? Można. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:03 dramatika napisał(a): > A wiewiórki robią zapasy na zimę. Można? Można. Ja w w ogóle nie wyobrażam sobie jak wiewiórki mogą przetrwać zimę bez ochrony, opieki oraz gwarancji całego aparatu państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:09 Ale zdajesz sobie sprawę że czasami i połowa wiewiórek (na danym terenie) zdycha w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:15 tanebo001 napisał: > Ale zdajesz sobie sprawę że czasami i połowa wiewiórek (na danym terenie) zdych > a w zimie? Zdajesz sobie sprawę, że jak zapewnisz myszom wszystko, to po pewnych czasie zaczynają być apatyczne, przestają się rozmnażać i nawet przejawiają zachowania homoseksualne? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:17 Ale to chyba dobrze, jak emeryt przestaje się rozmnażać? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:24 dramatika napisał(a): > Zdajesz sobie sprawę, że jak zapewnisz myszom wszystko, to po pewnych czasie za > czynają być apatyczne, przestają się rozmnażać i nawet przejawiają zachowania h > omoseksualne? Trzeba im zapodać lynka, żeby mieli szansę ogarnąć. Pragnę zauważyć, że Europe jest już ewidentnie w ostatniej fazie - fazie wymierania. pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Calhouna Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 23:03 dramatika napisał(a): > tanebo001 napisał: > > > Ale zdajesz sobie sprawę że czasami i połowa wiewiórek (na danym terenie) > zdych > > a w zimie? > > Zdajesz sobie sprawę, że jak zapewnisz myszom wszystko, to po pewnych czasie za > czynają być apatyczne, przestają się rozmnażać i nawet przejawiają zachowania h > omoseksualne? Za to najedzeni i zabezpieczeni materialnie ludzie (przynajmniej ci stojący nieco wyżej umysłowo od stada świń) mogą rozwijać swoje hobby, wyższą duchowość, działać w grupach społecznościowych, wolontariacie... Btw starożytny Rzym w okresie swego największego rozkwitu, gdy wolni obywatele stolicy zasadniczo nie musieli pracować, stworzył ponadczasowe osiągnięcia kultury (architektura, dzieła literackie etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:13 dyzurny_troll_forum napisała: > Ja w w ogóle nie wyobrażam sobie jak wiewiórki mogą przetrwać zimę bez ochrony, > opieki oraz gwarancji całego aparatu państwa... Ale wiesz, że rok nie składa się tylko z zimy? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:19 iwles napisała: > Ale wiesz, że rok nie składa się tylko z zimy? Tak jak człowiek nie rodzi się mając od razu 80 lat (pomijając ciebie, bo przynajmniej intelekt masz na poziomie staruszki z demencją i przypuszczam, nie od dziś ) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:22 iwles napisała: > dyzurny_troll_forum napisała: > > > > Ja w w ogóle nie wyobrażam sobie jak wiewiórki mogą przetrwać zimę bez oc > hrony, > > opieki oraz gwarancji całego aparatu państwa... > > > Ale wiesz, że rok nie składa się tylko z zimy? Jak rozumiem postulujesz objęcie wiewiórek opieką aparatu państwa przez wszystkie pory roku? Oczywiście, jak najbardziej, 145% socjalizmu, wiewiórki wytrzymają! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:24 dyzurny_troll_forum napisała: > Oczywiście, jak najbardziej, 145% socjalizmu, wiewiórki wytrzymają! W parkach są ostrzeżenia, żeby nie dokarmiać dzikich ptaków, bo im się tym robi krzywdę. Ale ludzi już można Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:25 Jak rozumiem, nie zrozumiałes, że zapasy wiewiórki robią tylko na zimę, przez pozostałą część roku - mają możliwości na bieżąco "dorabiać" W przeciwieństwie do emerytów Chyba że postulujesz, żeby emeryt pracował przez 3/4 swojego okresu emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:31 iwles napisała: > > Jak rozumiem, nie zrozumiałes, że zapasy wiewiórki robią tylko na zimę, przez p > ozostałą część roku - mają możliwości na bieżąco "dorabiać" W przeciwieństwie d > o emerytów Ty nie ogarniasz analogii, bo prawdopodobnie masz coś ze spectrum i wszystko traktujesz dosłownie + zaburzenia myślenia abstrakcyjnego. "Zima" jest w tej analogii okresem emerytury, a "lato" okresem aktywności zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 23:08 dyzurny_troll_forum napisała: > Jak rozumiem postulujesz objęcie wiewiórek opieką aparatu państwa przez wszystk > ie pory roku? > Oczywiście, jak najbardziej, 145% socjalizmu, wiewiórki wytrzymają! A co powiesz o kotach? Koty trzeba dokarmiać. Bez człowieka nie przeżyją. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 09:19 dyzurny_troll_forum napisała: > Jak rozumiem postulujesz objęcie wiewiórek opieką aparatu państwa przez wszystk > ie pory roku? > Oczywiście, jak najbardziej, 145% socjalizmu, wiewiórki wytrzymają! Nie gołąbku, nie rozumiesz: jak wiewiórce skoncza się zapasy, wraca do roboty, żeby mieć z czego zyc i zrobić nowe zapasy. To samo proponujesz emerytom? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:42 Likwidacja nie jest możliwa, bo Polska nie jest suwerenna i z rzeczy, które sobie może zmieniać to co najwyżej czy będzie rządzić jedna marionetka naszych drogich sojuszników, czy druga Natomiast technicznie jest to oczywiście możliwe, problemem jest jedno pokolenie w plecy, które nabyło/nabywa prawa emerytalne i trzeba by im emerytury wypłacić z kredytu. Ale myślę, że jak wyrąbaliśmy 240 mld na tarcze dla poszkodowanych przedsiębiorców takich jak bracia Golec, to i na te emerytury przejsciowe kasa by się znalazła Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 14:59 >trzeba by im emerytury wypłacić z kredytu. nie 'z kredytu" tylko z ich składek. Oni te pieniądze zanosili w zebach, przez kilkadziesiąt lat pracy, do ZUSu, czyli państwa więc nikt tu nikomu łachy nie robi. To ze państwo przepierdzieliło ich składki, na bieżące potrzeby, to nie jest wina emerytów. I przypomne dramatice, ze obecny system emerytalny polega na tym, że twoje zgromadzone składki (a nie jakies "pieniąchy" z budzetu państwa) sa dzielone na średnią długość trwania dalszego zycia po emeryturze. I otrzymujesz tyle emerytury, ile z tych obliczeń wyniknie. jesli zdarzy ci się zyc dłużej niz obliczenia przewidziały to jest tez inny emeryt, któremu zdarzyło się zyc krócej i korzystasz z jego składek. Na tym polega system emerytalny w Polsce. Nic mnie tak nie wkurza jak twierdzenie, że emeryci zyja na koszt państwa (i dzieci, wnuków). Przy czym jakos nikt nie ma żadnych obiekcji, kiedy zabiera się pracownikom składke emerytalną z ich pensji, przez dziesiat lat ich pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:08 Nie nadano emerytura działa jak ubezpieczenie - płacisz skladke a możesz nie mieć wypadku lub mieć bardzo ciężki. Oczywiście jak masz ciężki to się „się opłaciło” jak nie masz to płaczesz nad „złe wydanymi” pieniędzmi Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:10 Ludzie nie pojmują, że ich wpłacane składki nigdzie nie leżą, są rejestrowane, ale wydawane na bieżąco. Więc tak, gdyby którekolwiek pokolenie przestało płacić to pokolenie będące emerytami w danym momencie nie miałoby emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:11 panna.nasturcja napisała: > pokolenie będące emerytami w danym momencie nie miałoby emerytur. Z budżetu można byłoby im płacić. Z kredytu znaczy. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:16 A skąd pieniądze w budżecie? Przecież podatków ma nie być!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:22 >Ludzie nie pojmują, że ich wpłacane składki nigdzie nie leżą, są rejestrowane, ale wydawane na >bieżąco. jakos p. Morawieckiemu nie przeszkadza to, że jego pieniadze "leżą" i "zarabiają" na indeksowanych obligacjach... Dlaczego skladki emerytalne tam nie "leżą"? Mnie nie interesuje co ZUS robi z moimi składkami, choc powinnam móc wierzyć, że obraca nimi rozsadnie i ku mojej, przyszłej emerytki, korzysci. I powinnam mieć wiedzę, i wiare,, że ZUSem rzadzą kompetentni ludzie, którzy dbaja o interes emerytów, przyszłych i bieżacych. A nie o partię rządzącą. Natomiast państwo, jako takie, nie powinno moc "pozyczać" pieniędzy z ZUS, na bieżace potrzeby. Tak więc niech państwo najpierw zreformuje ZUS, jako instytucję, wsadzi tam kompetente osoby, a dopiero później zacznie trzaskać dziobem, że emeryci sa obciążeniem dla państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:24 Bo są od razu wydawane obecnym emerytom Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:41 a gdzie podziały się pieniądze ze skladek w punkcie "0"? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:54 Dostali je co którzy wtedy byli w wieku emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:05 Ale zdajesz sobie sprawę, ze w 1946 pojawili się pierwsi emeryci, którzy przed 1939 zadnych składek nie wpłacali, bo wowczas system nie istniał..? Czy może do tej pory byłaś przekonana, ze ludzie posłusznie wpłacali składki od ’45, a korzystali z nich dopiero od ’85…? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 08:46 Ukradzione: W maju 1920 r., czyli w samym środku wojny polsko-bolszewickiej, Sejm przyjął ustawę o obowiązkowym ubezpieczeniu na wypadek choroby. W 1923 r. Sejm przyjął ustawę o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy państwowych i zawodowych wojskowych, w 1924 r. o ubezpieczeniu na wypadek bezrobocia, a w 1927 r. prezydent, korzystając z nowych uprawnień, wydał rozporządzenie o ubezpieczeniu społecznym pracowników umysłowych. O emerytury większości pracowników dbały małe zakłady ubezpieczeń, często branżowe lub działające przy zakładach pracy. Na samym Górnym Śląsku podobnych instytucji funkcjonowało kilkadziesiąt. Kiedy pod koniec lat 20-tych świat pogrążył się w kryzysie, małe zakłady masowo zaczęły plajtować. Nic dziwnego, skoro np. koszty Zakładu Ubezpieczeń od Wypadków we Lwowie w 1930 r. wynosiły 13,2 proc. dochodów (4,6 mln zł), a w 1933 r. – już 18,4 proc. (4,2 mln zł). W tej sytuacji państwo postanowiło wziąć sprawy we własne ręce i 28 marca 1933 r. Sejm uchwalił ustawę o ubezpieczeniu społecznym, uzupełnioną rozporządzeniem prezydenta RP z 24 października 1934 r. o zmianie ustawy o ubezpieczeniu społecznym. Trudno w to dziś uwierzyć, ale receptą na chaos i biurokrację miał być znany i lubiany Zakład Ubezpieczeń Społecznych, który narodził się w takich właśnie okolicznościach nieco ponad 80 lat temu. Przejął on kompetencje pięciu innych instytucji – Izby Ubezpieczeń Społecznych, Zakładu Ubezpieczenia na Wypadek Choroby, Zakładu Ubezpieczenia od Wypadków, Zakładu Ubezpieczeń Pracowników Umysłowych i Zakładu Ubezpieczenia Emerytalnego Robotników. Ustawa wprowadzała powszechne ubezpieczenie emerytalne ze składką uzależnioną od wysokości zarobków. Był to system solidarnościowy, w którym obecne pokolenia pracowały na pokolenia emerytów, choć z elementami systemu kapitałowego (ile wypracujesz, tyle dostaniesz). w 1951 r. przyszły poważniejsze zmiany. Wówczas w Polsce odeszliśmy od dwuelementowych emerytur. Wysokość świadczeń była ustalana jedynie na podstawie liczby przepracowanych lat. W 1954 r. państwo zlikwidowało osobny system dla służby cywilnej. Poza powszechnym systemem emerytalnym pozostały jedynie służby mundurowe: wojsko, milicja, służba więzienna i UB oraz kolejarze. Zupełnie osobny system ubezpieczeń mieli rolnicy indywidualni i spółdzielcy. Robotnicy rolni, np. w PGR-ach, byli traktowani na równi z innymi robotnikami. W 1958 r. przeciętna emerytura wynosiła ok. 40% przeciętnej pensji. Wiek emerytalny ustalono na 65 lat. Świadczenia składały się z dwóch elementów: kwoty zasadniczej, takiej samej dla wszystkich emerytów, obliczanej na podstawie średniego wynagrodzenia wszystkich ubezpieczonych w ZUS oraz kwoty indywidualnej, obliczanej na podstawie średnich zarobków ubezpieczonego w trakcie całej kariery zawodowej. Warto zwrócić uwagę, że była to zwykła średnia arytmetyczna, nie waloryzowana o inflację. Wysokość kwoty indywidualnej wynosiła od 10% średnich zarobków (dla osób, które składki opłacały krócej niż 8 lat) do 40% (dla pracowników, którzy opłacali składki ponad 36 lat). Dokładną wartość wyliczano na podstawie liczby „tygodni składkowych”. Każdy przepracowany rok zwiększał wysokość świadczenia. Osobnym systemem emerytalnym objęte były służby mundurowe oraz służba cywilna. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:58 I na dobry początek należy wsadzić wszystkich do systemu, a nie że święte krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:12 Nie do końca tak jest jak piszesz, bo ze składek które obecni emeryci uzbierali w PRL to by dziś nie wyzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:24 >Nie do końca tak jest jak piszesz, bo ze składek które obecni emeryci uzbierali w PRL to by dziś nie wyzyli no i dlatego wyżyć nie mogą. Owszem, jest "do końca" tak, jak piszę bo emeryci prlowscy (których jednak jest coraz mniej) mieli wyliczany kapitrał początkowy, właśnie za pracę w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:57 Niemniej, są na innych zasadach rozliczani niż będzie następne pokolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:05 ZUS jest nie do ruszenia bo olbrzymia część społeczeństwa zerpie z niego świadczenia to jest jak choroba dziedziczna problemem nie jest ZUS, tylko armia ludzi, którzy są uzależnieni od jego świadczeń, a z róznych przyczyn nie zgromadzili (nawet hipotetycznie nie dali by rady) odpow finduszy na wypadek renty czy emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:09 Tylko że tym ludziom trzeba by płacić o wiele więcej a ich praca nie rekompensowałaby tego wydatku. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:09 cranberries1983 napisał: > problemem nie jest ZUS, tylko armia ludzi, którzy są uzależnieni od jego świadc > zeń, a z róznych przyczyn nie zgromadzili Co to znaczy "uzależnieni"? Ja się nie czuję uzależniona, tylko zmuszona. Likwidacja ZUS zajęłaby jakieś kilkadziesiąt lat, ale jest to możliwe. Ci co nabyli już prawa czy nabywają musieliby oczywiście mieć swoje emerytury, wypłacone z kredytu. Z systemu wypadliby tylko wchodzący na rynek pracy i oni musieliby już sami zadbać o swoje emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:14 "Ci co nabyli już prawa czy nabywają musieliby oczywiście mieć swoje emerytury, wypłacone z kredytu. " Taaaaak? A kto i z jakich środków spłacałby te kredyty? Ci wchodzący na rynek pracy, którzy wypadają z systemu? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:17 A kto i z jakich środków spłacałby te kredyty? z dotychczasowej praktyki obstawiam podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:29 vivi86 napisał(a): > A kto i z jakich środków spłacałby te kredyty? > > z dotychczasowej praktyki obstawiam podatnika No oczywiście, ale jak oleńka w innym wątku pisała, jak się zadłużamy na inwestycje, to jest to dobre. I ja się co do zasady zgadzam A likwidacja ZUSu to byłaby najlepsza inwestycja w nasz kraj i jego pomyślność Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:07 >Ci wchodzący na rynek pracy, którzy >wypadają z systemu? Nie no, chwila moment, przecież podatków tez ma nie być! Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:11 memphis90 napisała: > Nie no, chwila moment, przecież podatków tez ma nie być! Ja słyszałam, że Mentzen miał jakiegoś wuja czy stryja w wehrmachcie, już większy sens tego się czepić niż twierdzić, że Konfa przejęła program od Kononowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:59 A, czyli ze wg Konfy nie ma być podatków, ale maja być podatki? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:11 Zgromadzili. Płacąc obowiązkowe składnie na ubezpieczenie emerytalne do zus. To jest właśnie ich zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:39 Grecja bankrutowała 3 razy. Tyle w temacie ZUS nie do ruszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:49 Argentyna nawet więcej razy, ale emerytury sa tam nadal wypłacane. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:02 ZUS jeśli nie zostanie zreformowany łącznie z systemem emerytalnym załamie się za życia obecnych 40-latków z powodu zmian w strukturze społeczeństwa. Nie ma realnej szansy aby było inaczej. I piszę to jako osoba, która nie jest wyborczynią konfederacji, tylko osoba która jest świadoma zmian społecznych, tego że ZUS przewala te opłacana aktualne środki na bieżąco, że non stop państwo ZUS dotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:21 "Załamie się" jest pojęciem względnym, ZUS to model dzialania, a nie instytucja inwestycyjna. Ale owszem, zmiany demograficzne są niekorzystne dla stabilności systemu. Tyle, że nie ma chyba żadnego pomysłu na lepszy, który dawałby faktyczne zabezpieczenie na starość wszstkim uczestnikom. Pomysły konfiarzy są o tyle debilne, że likwidacja solidarności międzypokoleniowej wcale nie musiałaby zaowocować dzietnością - w stanach, które o wiele większy nacisk kładą na filar kapitałowy wcale a wcale nie spowodowało to jakiegoś wyskoku urodzin. Nie mówiąc już o tym, że starcy idący na żebry w wiekach dawnych byli wywalani przez swoje ukochane dziatki, licznie rodzone. Więc czyjeś dzieci by się poczuwały, a czyjeś nie - taka jest natura ludzka i głupio ją ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:13 Ależ jest, tylko w Polsce nie chce się go wprowadzić. Emerytura podstawowa państwowa, a na resztę odkładasz sam jak chcesz mieć realnie godne życie na emeryturze. Emerytura państwowa to po prostu minimum do przeżycia. A nie chce się go wprowadzić bo ludzie musieliby się skonfrontować z faktem, że są sami odpowiedzialni za swoją emeryturę i jest ona związana z ich pracą. A u nas robi się wszystko aby było odwrotnie: stąd przecież te propozycje i cofanie reformy emerytalnej, propozycje zmniejszania wieku emerytalnego do 55 lat. Tylko jakoś nikt nie chce głośno powiedzieć, że np. kobieta która przejdzie na emeryturę w wieku 55 lat będzie mieć taki ochłap, że jej na przeżycie nie starczy, bo kobiety i tak mają niższą emeryturę a przy 55 latach to ona nie wypracuje odpowiedniego progu. Te 5 lat pracy robi ogromną różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:17 I teraz powiedz to tym wszystkim, którzy mają ogromne przywileje, że im zabierasz te emerytalne przywileje, te 13ki i 14ki, które są im wydawane zupełnie bez pokrycia w ich pracy. W 2021 roku na 13ki i 14 wydano 22 miliardy złotych! Przecież tych pieniędzy w ZUSie nie było. Za te pieniądze można było dofinansować opiekę zdrowotną, szkolnictwo, można było wiele zrobić. A je rozdano co tylko napędziło inflację. Jak chcecie wiedzieć skąd mieliśmy prawie 20% inflację to właśnie z takiego rozdawania pieniędzy nie wynikającego z pracy. Te 22 miliardy trzeba było komuś zabrać żeby dać emerytom. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:55 To że rząd szasta kasa na łapówki wyborcze, to nie jest argument za tym by ZUS likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:47 To jest argument za tym żeby zrobić normalna reformę emerytalną, bo to co się dzieje teraz to jest tylko utrzymywanie i umacnianie przywilejów. I im dłużej takie sytuacje będą miały miejsce tym będzie większy opór społeczny przez tymi reformami, bo będą w użyciu argumenty, że "przecież kiedyś się dało". Tylko bez świadomości jakie "to dało się miało konsekwencje", bo świadomośc ekonomiczna u Polaków leży i kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:17 eriu napisała: > I teraz powiedz to tym wszystkim, którzy mają ogromne przywileje, że im zabiera > sz te emerytalne przywileje, te 13ki i 14ki, które są im wydawane zupełnie bez > pokrycia w ich pracy. > > W 2021 roku na 13ki i 14 wydano 22 miliardy złotych! Możesz podać dla porównania wartość pomocy wypłaconych w ramach "tarczy", gdy walczyliśmy z najgroźniejszym wirusem mordercą staruszków? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 11:22 Mim zdaniem 1. twój system byłby (pozornie ) sporo tanszy, ale nadal obarczony tymi samymi demograficznymi ryzykami (malejąca ludność nowych pokoleń). A pozornie tańszy, bo 2. obecne emeryturyjuż statystycznie są takim minimum. Ja z Warszawy, więc za ile jedna samotna i stara osoba przeżyje w Warszawie? Czynsz, żywność, leki, naprawy w domu, szewc, komunikacja,razna pięć lat kupno plaszcza, raz na dwa lata kilku par majtek, raz na rok dentysta, raz na dwa lata buty? Nie wyjdzie z tego wlaśnie kwota 2,5 tys PLN, czyli mnej więcej średnia polskich emerytur (co oznacza, że jest wiele emerytur niższch, poniżej mediany? Co do reszty się zgadzam. Zmniejszenie wieku emerytalnego to nędza kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:19 langsam napisała: > raz na rok dentysta, Ale jak ot dentysta dodatkowo płatny!? Przecież państwo już "zapewnia" i "gwarantuje" opiekę stomatologiczną w ramach NFZtu??? Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:48 Tylko, że starsze osoby powinny też patrzeć realnie na sytuację na starość. Lepiej jest mieszkać razem: także ze względów bezpieczeństwa żeby ktoś mógł wezwać pogotowie a przede wszystkim jest to tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:00 eriu napisała: > A nie chce się go w > prowadzić bo ludzie musieliby się skonfrontować z faktem, że są sami odpowiedzi > alni za swoją emeryturę i jest ona związana z ich pracą. Nie wymagasz, aby zbyt wiele? Może jeszcze mają się skonfrontować z faktem, że ich życie, ich sukces, jakość tego ich życia ma zależeć od nich samych i ich decyzji oraz wyborów? Przecież to państwo jest od tego, żeby im dać, zapewnić, zagwarantować oraz wychować. I jak wróci Donald to on będzie osobiście sprawdzał czy każdy ma zapewnione! Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 14:47 Przecież to państwo jest od tego, żeby im dać, zapewnić, zagwarantować oraz wychować. To jednak jest bardziej złożone, na początek niech państwo nie okrada obywateli wysoką inflacją. Za wiele wymagam? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:00 droch napisał: > Przecież to państwo jest od tego, żeby im dać, zapewnić, zagwarantować oraz > wychować. > > To jednak jest bardziej złożone, na początek niech państwo nie okrada obywateli > wysoką inflacją. Za wiele wymagam? Przecież wysoka inflacja (ukryta czy też nie) jest elementarną częścią składową zapewniania, zagwarantowywania oraz wychowywania przez państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:05 Ale też karania za zapobiegliwość i posiadanie pieniędzy. Tak naprawdę nie jest na rękę nawet elektoratowi hojnie wspieranemu przez socjał. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 15:15 droch napisał: > Ale też karania za zapobiegliwość i posiadanie pieniędzy. Przecież nie od wczoraj wiadomo, że papierowy pieniądz nadaje się do napalenia w piecu (tam gdzie jeszcze wolno). No chyba, że ktoś żuć lubi papier... > Tak naprawdę nie jest na rękę nawet elektoratowi hojnie wspieranemu przez socjał. Socjalizm jest na rękę tylko tym którzy zbierają, a potem dokonają podziału. Reszta jest okradana. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 17:07 'papierowy pieniądz' teraz nas czeka wykład Dyzurnego Trola nie tylko na temat ZUS ale i miedzynarodowo - na temat Breton Woods Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 18:06 71tosia napisała: > 'papierowy pieniądz' teraz nas czeka wykład Dyzurnego Trola nie tylko na temat > ZUS ale i miedzynarodowo - na temat Breton Woods Myślę, że wszystko włożył w DasCoin. Najlepsza kryptowaluta na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
oczypiwne2 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:26 Sam Mentzen nie wiadomo czy w to wierzy a co dopiero jego wyborcy Na razie nie idzie mu odpowiadanie na pytania o szczegóły realizacji swojego programu "niskie podatki, dom i 2 auta dla każdego pracującego" Odpowiedz Link Zgłoś
ariathedevil Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 15:42 Za dużo pije, szare komórki padają , pamięć już nie ta, 100 ustaw rozpłynęło się jak ten sen złoty w oparach piwska Za to korwin jest konsekwentny i nadal chce zalegalizować pedofilię...Powinni to hasło na sztandary wrzucić twitter.com/KorolukM/status/1683147179001630721 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 16:57 Mentzen (2019 rok) 'robimy te badania, te grupy fokusowe, śledzimy, jaki przekaz trafia do wyborców. Wiemy, co mówić, żeby wyborcy nas słuchali. Korzystamy z danych, to jest podejście naukowe. I w sposób naukowy wyszło nam pięć postulatów. Nazwałem je "piątką Konfederacji' . Nie chcemy: Żydów, gejów, aborcji, podatków i UE'. Nie doprecyzował tylko co znaczy 'nie chcemy', no ale historia jest tu nauką, Hitler tez nie chcial skonczylo sie w Auschwitz. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:01 71tosia napisała: > Mentzen (2019 rok) Fenomen leminga. Zacytował Mentzena z całym kontekstem wypowiedzi, a i tak nie zajarzył o co chodzi 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:13 wiem, wiem 'wyrwane z kontekstu' co za urocze tłumaczenie na wygadywania głupot. Czego nie zrozumialam? To wyjasnij w jakim kontekscie padaja wypowiedzi 'Zydzi beda ziemie wam odbierać i w chomąto ubierać' - to pewnie byl taki żarcik? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:20 71tosia napisała: > wiem, wiem 'wyrwane z kontekstu' co za urocze tłumaczenie na wygadywania głupo > t. Czego nie zrozumialam? To wyjasnij w jakim kontekscie padaja wypowiedzi 'Zy > dzi beda ziemie wam odbierać i w chomąto ubierać' - to pewnie byl taki żarcik? Żeby rozumieć głęboki przekaz konfiarstwa trzeba mieć maksymalnie średnie wykształcenie i długą historię popełnianych własnym mózgiem błędów życiowych Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 17:33 71tosia napisała: > wiem, wiem 'wyrwane z kontekstu' Nie zarzucam ci wyrwania z kontekstu, wręcz przeciwnie Kontekst masz przed oczami i nadal nie kumasz Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:35 Chyba jestem nawet z tego dumna ze nie „kumam” tych kontekstów bredzenia o Zydach ale chetnie przeczytam co ty kumasz z tych głębokich przemyśleń Menzela Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:03 71tosia napisała: > Chyba jestem nawet z tego dumna ze nie „kumam” tych kontekstów bredzenia o Zyda > ch ale chetnie przeczytam co ty kumasz z tych głębokich przemyśleń Menzela dr Menzele jak i Konfederajca to jest ugrupowanie adresujące swój przekaz do 15%, może 20% górnych warstw społeczeństwa. Nie każdy musi rozumieć, dla tych co mają problemy z ogarnięciem pozostaje przekaz innych ugrupowań: "***** ***", "wy*****lać" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:28 gorna warstwa spoleczenstawa - znaczy ta oderwana od rzeczywistość? Gdyby głupota mogla unosic to pewnie poruszaliby się przy suficie? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:31 71tosia napisała: > gorna warstwa spoleczenstawa - znaczy ta oderwana od rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:31 dyzurny_troll_forum napisała: > dr Menzele jak i Konfederajca to jest ugrupowanie adresujące swój przekaz do 15 > %, może 20% górnych warstw społeczeństwa. Przygłupie incelki to może z 10% ale żeby ich za 'górną warstwę' uważać to mocna przesada Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:02 evening.vibes napisała: > żeby ich za 'górną warstwę' uważać to mocna przesada żadna przesada. To jest po prostu górna warstwa społeczna głupoty 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 18:41 On mówi to co się podoba potencjalnym wyborcom bo mu zależy na dotarciu do koryta. Wyszło mu że na takich postulatach się wybije więc o tym gada. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:01 Ale podobno w tym jest jakaś większa głębia, jakiś wieloznaczny kontekst, cos na miarę przemyśleń Kanta i Spinozy, dla nas kobiet niedostępny Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:12 To taka młodsza wersja Morawieckiego, niby też gość niegłupi (na tle Sasinów tego świata wybija się inteligencją na pewno) ale też dla kasy i władzy pierdzieli jak potłuczony. Geniusz polega na tym, że najpierw coś nagada a później puszcza oczko to tu to tam i pozostawia swoim wyborcom pole do własnej interpretacji czy on tak na poważnie czy tylko żartował. I w ten sposób gromadzi ludzi takich jak syn mojej znajomej, który mówi, że aborcję czy gejów to on ma gdzieś i że to na pewno nie na poważnie było z tym więzieniem za aborcję ale podatki to już postulaty serio. I takich co zupełnie odwrotnie, uwazają, że o tych podatkach to tak tylko dla przyciągnięcia ludzi a tak naprawdę pora skończyć z tym żydostwem w Polsce. Taka to głębia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:03 Ja nie wiem, czy teza „głosimy populistyczne - wg naszych badań - hasła, z ktorych wcale nie zamierzamy się wywiązywać, bo chcemy tylko dorwać się do koryta” mniej mnie niepokoi niż „głosimy niepokojące hasła, z ktorych zamierzamy się wywiązywać, jak tylko dorwiemy się do koryta”…? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:35 mam pytanie do zwolenników likwidacji - jak przez kilkadziesiąt lat będziecie chronić swoje oszczędności przed inflacją i kryzysami? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 25.07.23, 19:46 Dawniej gwarancja na starość była duza liczba dzieci, które zajmowały się zniedołężniałymi rodzicami. Może wrócą do tego modelu? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:06 tanebo001 napisał: > mam pytanie do zwolenników likwidacji - jak przez kilkadziesiąt lat będziecie c > hronić swoje oszczędności przed inflacją i kryzysami? PO pierwsze ile oferujesz za doradztwo finansowe? PO drugie, na kryzysach to się nie traci, ale zarabia. To są elementarne kwestie od których musisz zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 13:35 Na kryzysach ekonomicznych zarabia moze taki Jeff Bezos ale Misiek prowadzący warsztat samochodowy czy warzywniak to jednak traci Odpowiedz Link Zgłoś
jonathanfranzen48 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 09:52 Znam 3 osoby popierające konfe. To luźna znajomość. Jeden incel po rozwodzie i nie potrafiący ułożyć sobie życia. Dostal firmę stolarska po ojcu i ja rozpieprzył. Nawet na tarcze się nie załapał bo miał długi w zus. Jak mawia interesują go sprawy gospodarcze. Zapewne myśli że zostanie milionerem. Druga dziewczyna to córka znajomych. Oblała maturę dwa lata temu i ima się różnych prac. W żadnej nie zagrzeje , wymagania do sufitu. Była już u ciotki za granicą ale też nie dla niej. Trzeci to syn znajomej. 30 lat i marzenia o milionach. Wtopił kasę w jakaś piramidę, mimo że wszyscy ostrzegali. Zyje u.matki i pomaga jej w sklepie. Ona tez konfa, klasyczna Grażyna biznesu. Umie przebijać daty i szuka pracownika ale za 10 na czarno trudno znaleźć do harówy w rybnym. I tacy to wyborcy. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 10:33 U mnie na konfederacje głosuje cześć doktorantow, w sumie nie głupich ludzi, argument gospodarczy i wolnosciowy ich przekonuje. Pytanie o antyimigranckie elementy w programie (a mamy doktorantow tez z innych krajow) kwitują „ze to nie jest tak na poważnie” o prawa kobiet (mamy tez kobiety doktorantki) ze program żadnej partii nie jest idealny etc. I taka z nimi dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:07 71tosia napisała: > U mnie na konfederacje głosuje cześć doktorantow, w sumie nie głupich ludzi, I nie zastanawia cię ten fakt? Nie porusza jakiejś struny? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 12:25 Nie zastanawia mnie bo znam mechanizmy takiego zachowania. Oni z kategorii zdolni - znaczy szybka sie uczą ale emocjonalnie niedojrzali im horyzont życia jeszcze wydaje sie nieskończenie odległy. I te cechę wlasciwa mlodym ludziom wykorzystywał kazdy manipulant w historii- nie bez przyczyny najgorliwiej wierzyli w wielkość przywódcy członkowie Hitlerjugend , Pionierow czy Czerwonej Gwardii. Ps jestem ich szefowa i tą od nich mądrzejszą Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 18:55 A propos kraju bez ZUSu Bieda w USA Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 23:17 Żanetka, czasem sobie wyobrażam że konfederacja robi nr 1 w wyborach i wdraża swój program... I wiesz co bym wtedy chciała? Chiałabym zobaczyć miny ich wyborców, tych myślicieli i wolnościowców narodu, tych buntowników systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Likwidacja ZUS 26.07.23, 23:37 Większość tych głosujących na konfederacje byłoby pierwszymi ofiarami systemu który konfederacja proponuje, oni sa „kapitaliści - opowiadacze” na utrzymaniu rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 08:33 71tosia napisała: > Większość tych głosujących na konfederacje byłoby pierwszymi ofiarami systemu k > tóry konfederacja proponuje, oni sa „kapitaliści - opowiadacze” na utrzymaniu > rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 07:43 Jak ktoś liczy na tych głąbów... www.youtube.com/shorts/Clqj9e_n1aw Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Likwidacja ZUS 27.07.23, 08:00 U mnie w pracy, tzw zespół obsługi informatycznej stanowią w dużej większości młdzi ludzie (jak dla mnie, bardzo młodzi - podejrzewam, że ich rodzice sa pi razy oko w moim wieku) I oni mają poglądy właśnie typu - zlikwidowac zus, nfz. Bo za wysokie składki odprowadzają. I powinno to wszstko być w ramach indywidualnego ubezpieczenia Kiedys weszłam w dyskusję z nimi, gdy mi coś tam robili w komputerze/programach (nie mam uprawnień, u mnie wszystko tajne przez poufne), No cóz. Oni nie myślą perspektywicznie - typu cięzkie zachorowanie/cięzkie zachorowanie dziecka,. Albo opieka nad starszymi rodzicami. Bo oni nie sa jeszcze związani rodzinnie, ich rodzice jeszcze pracują. Na wolty p. Dziambora - byłego korwinisty obecnie wolnościowca, ale nadal w konferderacji -nie nzaleźli argumentu innego niż zdrajczyk. Przypomnę - p. Dziambor po cięzko przebytym covidzie w szpitalu, w kwestii nfz zmiękła mu rura www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/burza-wokol-pomyslu-konfederacji-dziambor-to-piesn-odleglej-przyszlosci/bqcr1ny,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś