Dodaj do ulubionych

powrotowo:-)

01.02.08, 16:31
długo mnie nie było...wiele rzeczy sie wydarzyło..aż za wiele w całym naszym
zyciu...ale to wszystko niewazne...przebrnęłyśmy z tusią przez badania
genetyczne -wyszły ok...ale przy okazji okazało się ,że Tusia ma za szybko
zrosnięte szwy czaszkowe tak wyszło na zdjęciach RTG no i w kwietniu jedziemy
do neurochirurga a jeszcze w marcu do endokrynologa ,bo jakas maleńka ta moja
kobietka...wszystko to jest jakby obok porażenia...wesolutko...ech...trudno
się pozbierac...a na razie w ramach zbierania się do kupy przed tymi
wwszystkimi lekarzami jedziemy jutro na nartyu...Tusia szczesliwa...ja chyba
trochę mniej...jak pomyslę ,ze mam ją wciągac na górkę to trochję słabo mi się
robi ale damy radę ...wrócę za tydzień...mam nadzieję ,ze do Was takze...bo
bardzo sie stęskniłamsmile
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: powrotowo:-) 01.02.08, 18:36
      sporo się u was nadziało

Tusia ma kraniostenozę? Będzie operację miała?
      • kajka68 Re: powrotowo:-) 02.02.08, 01:18
        takie jest podejrzenie,czekamy na ostateczną diagnozę a ta dopiero w
        kwietniusad...jeśli tak to chyba bez operacji się nie obędzie..źle,ze tak późno
        wykryta- im szybciej tym ponoć lepiejsad
        • guderianka Re: powrotowo:-) 02.02.08, 19:14
          to prawda że im szybciej tym lepiej, ale z drugiej strony-lepiej
          późno niz wcale. A było już robione badanie rtg?
          Moja znajoma czeka na opereacje-jej maluszek będzie ją miał 5lutego,
          skończył rok. U niego występowało jeszcze oprócz zarosniecia
          ciemiaczka -podwyższenie poziomu wapnia i fosforu
          • aplich8 Re: powrotowo:-) 04.02.08, 14:57
            Witam. Dziewczyny strasznie się przestraszyłam bo moja Martynka ma teraz prawie
            roczek a juz dawno jej zarosło ciemiączko(Przypominam że ma mpd)Co to za choroba
            o kturej piszecie i jak się objawia?
            • guderianka Re: powrotowo:-) 04.02.08, 15:54
              aplich-to choroba ,która polega na zrośnieciu szwów czaszkowych,
              zarośniecie ciemiaczka jest jednym z pierwszych objawów. Głowka
              dziecka rośnie nieproporcjonalnie, ma inny kształt- są różne typy w
              zależnosci od tego które szwy sie zrosły. Jest niebezpieczna
              ponieważ głowa nie może rosnąć-wzrasta ciśnienie śródczaszkowe, może
              dojść do wylewów.
              Badanie, które ją stwierdza to oprócz wywiadu- rtg czaszki
              U mojej młodszej ciemiączko zarosło w 3mcu- jednak nie ma
              kraniostenozy, głowka ładnie przyrasta. U niej winowajcą była
              hipercalciuria-podwyższony poziom wapnia we krwi. Było podejrzenie
              choroby tarczycy, nerek ale ostatecznie okazało się , że "taka jej
              uroda"
              • verdana Re: powrotowo:-) 05.02.08, 16:21
                Samo zarosnięcie ciemiaczka o niczym nie świadczy. U mojej trojki
                ciemiączko zarosło w trzecim miesiącu i sa zdrowe. Nie martw sie na
                zapas.
          • kajka68 Re: powrotowo:-) 23.02.08, 08:57
            przepraszam ,że dopiero teraz..ale popsuł sie monitor i czekałyśmy z tusią na
            nowy...miała RtG głowy inadgarstka.wyszło ewidentnie ,że są za szybko zrośięte i
            mogą być przyczyną ciśnienia śródczaszkowego...innych badań nie robiono dopiero
            w kwietniu wizyta.w miedzyczasie jeszcze hormony i endokrynolog
            • madzis12 Re: powrotowo:-) 23.02.08, 19:45
              poproś waszego neurologa o zrobienie tomografii komputerowej głowy, jeżeli już
              macie podwyższone ciśnienie śródczaszkowe to operacja powinna być przyspieszona,
              powinniście też zrobić badanie oczu takie badanie dna oka. I wtedy przedzwonic
              jeszcze raz do CZD najlepiej do dr Barszcza w środe po 11tej na oddział i
              powiedzieć jaka jest sytuacja i nie dać sie zbyć, tylko być upierdliwym.
              • kajka68 Re: powrotowo:-) 24.02.08, 00:16
                MD\IS wizytę mamy w klinice w Poznaniu,do Warszawy nawet nie śmiem
                próbowac,jeśli 12 marca będziemy w Poznaniu u endokrynologa wtedy może coś
                więcej uda się ocenic.Skąd wiadomo jakie jest ciśnienie śródczaszkowe,badanie
                dna oka mamy srednio co pół roku ,jak dotąd było ok,Kaja ma oczopląs i jest pod
                stałą opieką okulisty wiec siłą rzeczy co pół roku robimy dno oka.
                • madzis12 Re: powrotowo:-) 24.02.08, 11:52
                  Kajka68 my też mieliśmy taka sytuacje że ciśnienie było wysokie a w oczach nie
                  było widać, musicie zrobić tomografie głowy, jak mozesz zadzwoń do Warszawy dr
                  Barszcz jest specjalista od kraniostenoz on jako pierwszy w Polsce razem z prof
                  Roszkowskim (ordynatorem oddziału neurochirurgii w CZD) robił operacje
                  kraniostenoz. U mojego syna tak śliczie zrobił ze teraz nie widac ze cokolwiek
                  było robione (krzesio operacje miał w czerwcu 2007) wiem ze w poradni dzieci z
                  craniostenozą są przyjmowane w pierwszej kolejności. Spróbuj z craniostenozą nie
                  warto czekać
                  • kajka68 Re: powrotowo:-) 24.02.08, 14:34
                    Madzis a masz jakies namiary na dr?
        • madzis12 Re: powrotowo:-) 09.02.08, 21:13
          a czemu dopiero w kwietniu diagnoza. Mój młodszy syn miał craniostenoze
          (jesteśmy po operacji) jak tylko padło podejrzenie natychmiast (prawie z dnia na
          dzień) mieliśmy termin w poradni neurochirurgicznej w CZD.
          Jeżeli chcesz jakieś informacje pisz na madzis12@poczta.onet.pl
          • kajka68 Re: powrotowo:-) 23.02.08, 09:01
            a my mamy skierowanie na cito...ale nie ma wolnych terminów...więc dopiero na
            kwiecień i tak to ponoć szybko...może wychodzą z załozenia ,ze jak przeżyła z
            tym 5 lat to nie ma problemu?
            • madzis12 Re: powrotowo:-) 23.02.08, 19:40
              kajka68 nam termin operacji przekładali 8 razy bo zawsze byli ważniejsi, w końcu
              jak stanęłam pod drzwiami powiedziałam zę nie wyjde dopóki nie ustalą nam
              terminu na juz to nie wyjde, to dopiero nas na oddział przyjęli. i operacje
              zrobili. Mam nadzieje, ze Was nie będą tak przesuwać, jakbyś chciała porozmawiac
              o operacji to pisz na gg 8190480
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka