Dodaj do ulubionych

Jak się żyje teraz

01.09.23, 13:29
Czy mamy tu forumki ze Szwecji?
Jestem po dziwnej rozmowie z osobą, która opowiadała mi jakieś dziwne rzeczy o Skandynawii, która jest "kalifatem", miejscem bardzo niebezpiecznym dla kobiet, które nie mają tam żadnych praw, zarządzanym przez ekstremistów arabskich. Podobno jest niewiele lepiej, niż w Afganistanie.....
Osoba, z którą rozmawiałam, na pewno nigdy w Szwecji nie była, zna przekaz z tv i internetu.
Nie wierzę w te słowa, ale też nigdy nie byłam w Skandynawii.
Ponieważ w mojej bańce nic o tym nie wiem, a Szwecja jawi mi się jako państwo socjalne, równościowe i wolne, to szukam rzetelnych informacji od forumek ze Szwecji. Jak się teraz żyje w tym kraju?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 13:33
      nie wierze. przesada.

Tzn na pewno sa takie dosc niebezpieczne dzielnice ale to w konkretnych dzielnicach
    • suki-z-godzin Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 14:24
      Chicarica tez zawsze Szwecje nazywa kalifatem wiec cos w tym musi byc.
    • gdanskamarylka Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 14:31
      Samotna matka dorosłego dziecka z ZD ma możliwość przyjechać sama do PL na tydzień, a nie tkwić uwiązana przy potomku. Dajcie nam ten kalifat! tongue_out
      • sueellen Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 09:13
        W Polsce też może. Są przeciez mieszkania treningowe, warsztaty zajęciowe, asystenci itd.
        • evening.vibes Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 11:37
          sueellen napisała:
          > W Polsce też może. Są przeciez mieszkania treningowe, warsztaty zajęciowe,
          > asystenci itd.

Nibylandia wymyślona przez emigrantkę z UK...
          • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 12:41
            No to moze sie zdecydujcie jak w tej Polsce jest: zle, dobrze itd
          • kamin Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 20:10
            Coś tam jest, ale dopiero w powijakach. W dużych miastach znajdzie się mieszkanie chronione, oczywiście o ile ON nie jest bardzo agresywna czy niesamodzielna.
    • taki-sobie-nick Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 21:14
      zna przekaz z tv
      > i internetu.

Szwedzkich czy naszych?

Do tambylców miałabym więcej zaufania.
    • kk345 Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 21:21
      >zna przekaz z tv
      Chyba z TVP? big_grin
      • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 17:36
        Pewnie tak. I z odrębnej bańki na yt
    • chicarica Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 22:02
      Napisałabym, ale właściciel mi nie pozwala. Stary znaczy.
      A tak na serio, nie chce mi się. Ematka i tak wie lepiej jak jest.
      • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 01.09.23, 22:54
        Ale mieszkasz w Szwecji?
        • chicarica Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 09:57
          Tak.
          • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:22
            A czy zgodziłabyś się coś napisać tutaj na ten temat? To dla mnie ważne
            • chicarica Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 18:56
              Nie, bo po co? Przecież ematki z Polski i tak wiedzą lepiej, może niech one Ci napiszą. Zresztą już piszą.
              • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 19:23
                Chica, zamówienia na referat nie przyjęłaś?
                Kozakowa niepocieszona, niedouczona teraz nadal będzie jak była 😃
                • chicarica Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 20:19
                  Nudy, panie.
                  Dla paddierżenia razgawora mogę opowiedzieć że chyba widziałam ten ponton którym Szwedzi uciekają do Polski. Poważnie. Teraz na początku sierpnia to było. Prom stał jakieś 15 minut przed wpłynięciem do portu w Karlskronie, windy jeszcze wyłączone, a że mi się nudziło i w dodatku trochę przez cały rejs bujało i mnie mdliło to wylazłam na chwilę na pokład popatrzeć i wdechnąć świeżego powietrza. No i patrzę, płynie, czarny taki, wyraźnie się kieruje na południe. Ale zawrócił, chyba dlatego że duża fala była. Następnym razem się uda.
                  • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 10:32
                    No ale sa tu tez normalni i np ja jestem ciekawa jak sobie panstwo radzi teraz. Tzn zaznaczam ze nie wierze ze tak strasznie ale ciekawi mnie czy integruja sie i czy panstwo jakos pomaga w tym itd
              • wapaha Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 12:35
                chicarica napisała:

> Nie, bo po co? Przecież ematki z Polski i tak wiedzą lepiej, może niech one Ci
                > napiszą. Zresztą już piszą.
                >
                Chica, mąż współpracował ze szwedzkimi policjantami (w innym kraju ,nie w Szwecji ani nie w Polsce), byli też inni z branży z różnych krajów europejskich. Żeby nie zabrzmieć eee brzydko : wg nich Szwecja była zbyt otwarta i tolerancyjna i żałują że tak się stało
                • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 12:49
                  9 mln panstwo ( a teraz ponad 10 mln) przyjmuje co.roku nieco mniej niz 100tys uchodzcow. W zasadzie w pare lat przyroslo.im 1/10 spoleczenstwa o zupelnie innej kulturze.

Szwecja od zawsze przyjmowala uchodzcow insie integrowali ale nie az tyle co w ostatnich latach. Och sukces z integracja duzo mniejszych ilosci ludzi chyba ich odurzyl ze zdecydowali sie na tyle naraz
                • totutotam.org Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 16:22
                  Wapaho. Istnieje jednak różnica między pracą policji (której na pewno majã wiécej) a wątpliwościami, czy to nadal państwo równościowe, cywilizowane i z zabezpieczonym socjalem (ja nie korzystam, ale wiem, że ci którzy korzystają nadal mogą) i czy można porównać sytuację w Szwecji do Afganistanu (tu Szwedzi się śmieją, ale Afgańczykom to jakby w pysk ktoś strzelił) oraz czy ekstremiści decydują tu o prawach kobiet. Jest to naprawdę nieco inna płaszczyzna rozumowania.
                  Znam kraj w UE, gdzie ekstremiści związani z religią pracują w rządzie i mają niestety realny wpływ na ograniczanie praw kobiet, LGBT+, ateistów, pacjentów, niepełnosprawnych, (...) - lista mogłaby być dłuższa - i nie jest to Szwecja.
                  Komuś się może mniej lub bardziej podobać, ale grup "imigracji masochistycznej lub martyrologicznej" (którzy przyjeżdżaliby tu, by cierpieć) nie ma.
                  • wapaha Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 16:36
                    Totu- jasne, przedstawiłam.opinie jakiejś tam jednej strony i to tej, która raczej od dobrej strony społeczeństwa nie poznaje
                    Nie porównuje nigdzie -zwłaszcza że to świat wschodu i zachodu ale aż ciśnie się na usta "jeszcze zachodu "

Myślę że jednak opinia Chica byłaby najbardziej wiarygodna
                • chicarica Re: Jak się żyje teraz 04.09.23, 18:18
                  No i widzisz, ematka nie zawiodła - chętnie opowiecie autorce wątku jak jest. Wierzyłam w Was big_grin
    • pepsi.only Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 10:01
      jednak ciebie trzeba wygasić.... szkoda nerwów
      • wapaha Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 12:38
        pepsi.only napisała:

> jednak ciebie trzeba wygasić.... szkoda nerwów
        >

Etam, fajna jest
        Taka świeżutka
    • jahelena Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 10:31
      Bardzo dobry wywiad.

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,30033914,uchodzco-pamietaj-rozmawiajac-ze-szwedem-nie-zblizaj-sie-bardziej.html
      • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 11:24
        Nie mam.prenumeraty
        • jahelena Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 14:54
          Smuteczek, za droga?
          • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 14:56
            nie czytam namietnie gazety.pl by wykupowac prenumerate. Tylko gdy ktos cos wklei klikam.
          • hanusinamama Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:45
            Jak na poziom?? Zdecydowanie.
            • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:47
              Nie rozumiem o czym mowisz.
              • hanusinamama Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 20:07
                Odpowiadałam jehelenie...ze tak za droga na tak słąby poziom. Poziom art. gazety. Nie twój
    • totutotam.org Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 12:47
      Ja z kolei nie byłam w Afganistanie, to skąd mam wiedzieć czy lepiej wink

Niestety przy takiej osnowie w pierwszym poście nie da się potraktować poważnie odpowiedzi.
      • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:23
        Taki jest świat poza dużymi miastami. Mieszkasz w Szwecji?
      • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:36
        > Niestety przy takiej osnowie w
        > pierwszym poście nie da się potraktować
        > poważnie odpowiedzi.

Eleganciej się nie da, więc daj się tylko podpisać.
        Moja chałupa stoi nadal? Rzuć okiem przy okazji 😘
        • totutotam.org Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 18:36
          Stoi, stoi, ale wypełniona po dach ekstremistami. Dla kobiet niebezpiecznie, może zdążysz przed powrotem płeć zmienić?
          • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 18:51
            Najpierw tu w Warszawie podrzucone zwłoki rozpracuję, a po powrocie z ekstremistami się skonfrontuję na poważnie. Do zmiany płci nie mam teraz głowy.
            • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 20:42
              To ty też mieszkasz w Szwecji? Rozumiem, że w poście startowym takie brednie, że aż nie warto prostować?
              A na zdjęciu to na 100% nie są zwłoki, ale post jako pisany dla rozerwania gawiedzi udany.
              • elinborg Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 10:47
                Przecież sama wiesz, że to brednie, prawda?
                Chciałaś, żeby ktoś Ci wytłumaczył, że są ludzie niespełna rozumu, których sie ignoruje po prostu? I nie powtarza wytworów chorego umysłu jako zagajenia rozmowy, bo samemu się na niezbyt inteligentną wychodzi?
    • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 15:32
      Rozmawiałaś z Jerzym Grunwaldem?
      Chyba drugiego wywiadu udzielił i znów mu wszyscy uwierzyli. 🤣
      Tylko on nadal do Polski nie wrócił, a tak się odgrażał.
    • bergamotka77 Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 19:52
      Mnie kiedys molestował Kurd ze szwedzkim.paszportem więc wierzę.
      • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 20:02
        Żenić się chciał? Tobie się żaden nie oprze.
        Przecież 😅
        • bergamotka77 Re: Jak się żyje teraz 02.09.23, 20:49
          Nie, chciał seksu i tyle. Ale obronili mnie Niemiec z Australijczykiem.
          • kropkacom Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 10:24
            > Ale obronili mnie Niemiec z Australijczykiem.

Jakie mieli paszporty? big_grin
            • kamin Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 20:19
              Podarte
    • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 11:06
      Wszędzie jest ten problem większy lub mniejszy tylko nie wypada o tym mówić.
      Luxemburg masa bezdomnych, uchodzcow ...Co tam robią raczej nie starają się o pracę w finansach.
      Europa wsch, środkowa na razie jest niezbyt dla nich atrakcyjna plus nasze uprzedzena wink
      Jeszcze i nam się czkawką odbije ta miłość bliznego jak w ramach łączenia rodzin zjadą dzielni chlopcy że wschodu.
      • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 11:14
        >odbije ta miłość bliznego jak w ramach łączenia rodzin zjadą dzielni chlopcy że wschodu.

Ukraina niebywale cierpi demograficznie jesli chodzi o mezczyzn. Koszmar
      • taje Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 11:19
        Ciekawe z tą masą uchodźców i bezdomnych w Luksemburgu. Widocznie mieszkam w innym.
        • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 11:32
          Możliwe, czyli problemu nie 🤔 widzisz
      • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 17:34
        Alicja, ale wiesz, że nie mamy na te wędrówki ludów żadnego wpływu? Nie da się tak po prostu zamknąć na swojej "wsi spokojnej". Wojny, zmiany klimatyczne. To po prostu nowa rzeczywistość, w której kraje lepiej lub gorzej muszą się odnaleźć.
        Twoje wyobrażenie o nieatrakcyjnej Europie Środkowej jest chyba błędne. Mamy mnóstwo uchodźców nie tylko z Ukrainy, ale też z Indii, Pakistanu, Syrii, z krajów arabskich i żyjemy z nimi w jednym państwie. Są naszymi uczniami, sąsiadami, współpracownikami. I to, jak wszystko na świecie, ma zalety i wady.
        • princesswhitewolf Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 18:07
          >Alicja, ale wiesz, że nie mamy na te wędrówki ludów żadnego wpływu?

Oczywiscie ze mamy. Przyjmuje sie faktycznych uchodzcow z obszarow objetych wojna w danym momencie a nie z Indii i Pakistanu teraz.
        • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 19:43
          Patrząc na inne kraje europejskie które przerabiają ten temat od dekad jednak wad jest znacznie więcej.
          Czy mam prawo jako jednostka nie zgadzać się na tą wędrówkę ludów? Mam, nie ważne czy mój głos będzie wyskucgany, ale tak! Każdy ma prawo do swojego zdania.
          • asia.sthm Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 19:52
            A jak pewnego dnia ty będziesz musiała wywędrować, to będzie to inna sytuacja, co nie?
            • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 19:59
              Jak zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
              To że będę chcuala/ musiała nie znaczy że ktoś mi na to pozwoli.
              Wpuszczanie odpadów jak to powiedział jeden gość jest dużym błędem i Europa za to płaci.
              Nie pisze o uchodzcach wojennych bliskich nam mentalnie, jest błędem
              • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 20:00
                Jest błędem wpuszczanie nierokujacych uchodzcow ekonomicznych
            • alicjamagdalena Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 20:02
              Kogo chcesz wpuścić? Wymień...Pakistanczycy, uchodzcy z Afryki? Po co?
              • chicarica Re: Jak się żyje teraz 04.09.23, 18:24
                Obecny rząd wpuszcza wszystkich jak leci, szeroką falą, np. z Gruzji.
    • bywalec.hoteli Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 16:50
      Podejrzewam ze to bogate i wygodne do życia państwo choć nie w takim stopniu jak wcześniej.

Podejrzewam ze żyje się tam dużo łatwiej niż w Polsce.

Tylko pogoda dużo gorsza.
    • beneficia Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 17:13
      Pomijając czy to troll-wątek - z 8 lat temu rozmawiałam z Polką mieszkającą długo w Szwecji i pracującą jako tłumaczka (również przy spawach związanych z imigrantami).
      I ona już wtedy powiedziała mi, że Szwecja słabo może wydolić z obsługą tak dużej liczby imigrantów. Po prostu ci ludzie potrzebują tłumaczy i asystentów społecznych do załatwiania nawet podstawowych spraw, dzieci potrzebują dodatkowych nauczycieli na początkowym etapie itp.
      Powiedziała też (nie wiem czy to prawda), że Szwecja przyjęła największą liczbę uchodźców procentowo w stosunku do populacji kraju i nie ma kto ich obsługiwać.
      • kozaki_za_kolano Re: Jak się żyje teraz 03.09.23, 17:25
        To nie jest troll wątek, tylko pytanie. Przytoczyłam czyjeś słowa, napisałam, że w to nie wierzę i spytałam, kto wie, jak się teraz żyje w Szwecji. Tylko tyle. Bez podtekstów i drugiego dna.
        Ta informacja jest mi potrzebna, a kto wie lepiej, niż emama.
        Przytoczony negatywny i nieco histeryczny pogląd pochodzi spoza dużego miasta, z tzw.Polski B i pewnie jest tam popularny. Ale emamę czytają panie z tzw. Polski A, stąd taka reakcja. Chyba po prostu nie wierzą, że rodacy wypowiadają takie słowa i co więcej, w to wierzą.
        • chicarica Re: Jak się żyje teraz 04.09.23, 18:24
          Ależ skąd. Całkowicie Ci wierzę. Ja przy każdym przyjeździe do Polski (a jeżdżę do dużego miasta uchodzącego za prozachodnie i wrogie obecnej władzy, do tego mające najwięcej ze wszystkich polskich lotnisk połączeń lotniczych ze Skandynawią i w związku z tym wielu turystów stamtąd) przerabiam "no i jak wy tam w tej Szwecji, przecież tam wojna domowa jest" więc jestem w stanie uwierzyć że na jakimś zadupiu w Polsce B karmiącym się TVP dokładnie takie są przekonania.
          Dyskutować z tym mi się zwyczajnie nie chce. Są tu samozwańcze skandynawistki typu Triss, niech piszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka