marusia_ogoniok_102
16.09.23, 19:00
Jak być może niektóre z was wiedzą, w Krakowie są cztery słynne kopce - Piłsudskiego, Kościuszki, Kraka i Wandy. Jest też jednak kilka kopców pomniejszych, m.in Kopiec Lutrów (tak daleko na zachód że nawet nie wiem czy to administracyjnie Kraków - są to otoż Łuczanowice) i, no Kopiec Bes... Jana Pawła II usypany w 1997 roku. Idealnie na drodze z Kościuszki do Kraka. A że próbowałam dziś zrobić dłuuuugą trasę zawierającą wszystkie pięć kopców, no to cóż. Trzeba było uwzględnić.
I moje drogie, to jest ściema. Ten kopiec nie istnieje. Istnieje - być może, nie widziałam na własne oczy - jakiś kurhanik na podwórku katolickiej podstawówki. Ot, kopiec. Na podwórku u babci se taki mogę usypać.
Tak informacyjnie, wiecie, jakby ktoś wam próbował wcisnąć, że w Krakowie jest kopiec JPII. Ni mo. Marusia nie stwierdza jego istnienia.
...do kopca Wandy nie doszłam. Nogi mi się ugięły, co mnie nieco smuci, ale krzyczę na samą siebie żeby znać proporcje. Ale zobaczcie zdjęcia z Uroczyska Skotniki, lasów tynieckich, Panieńskich Skał i polany Sikornika.