Dodaj do ulubionych

Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema

16.09.23, 19:00
Jak być może niektóre z was wiedzą, w Krakowie są cztery słynne kopce - Piłsudskiego, Kościuszki, Kraka i Wandy. Jest też jednak kilka kopców pomniejszych, m.in Kopiec Lutrów (tak daleko na zachód że nawet nie wiem czy to administracyjnie Kraków - są to otoż Łuczanowice) i, no Kopiec Bes... Jana Pawła II usypany w 1997 roku. Idealnie na drodze z Kościuszki do Kraka. A że próbowałam dziś zrobić dłuuuugą trasę zawierającą wszystkie pięć kopców, no to cóż. Trzeba było uwzględnić.
I moje drogie, to jest ściema. Ten kopiec nie istnieje. Istnieje - być może, nie widziałam na własne oczy - jakiś kurhanik na podwórku katolickiej podstawówki. Ot, kopiec. Na podwórku u babci se taki mogę usypać.
Tak informacyjnie, wiecie, jakby ktoś wam próbował wcisnąć, że w Krakowie jest kopiec JPII. Ni mo. Marusia nie stwierdza jego istnienia.

...do kopca Wandy nie doszłam. Nogi mi się ugięły, co mnie nieco smuci, ale krzyczę na samą siebie żeby znać proporcje. Ale zobaczcie zdjęcia z Uroczyska Skotniki, lasów tynieckich, Panieńskich Skał i polany Sikornika.
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 19:16
      Przeczytałam "KoNiec Jana Pawła II to gruba ściema" i wyobraźnia żwawiutko podsunęła mi hasło "Lenin wiecznie żywy" https://forum.miau.pl/images/smilies/rudolf.gif
      • krwawy.lolo Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 19:19
        Tak samo przeczytałem.
    • memphis90 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 19:17
      No to chyba dobrze, ze nie ma..?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 19:22
        Pewnie, idealnie w sumie pasuje.
        Wygoglowałam, to ponoć jednak istnieje i wygląda tak (jak już przejdziesz przez bramę albo skoczysz przez płot). No cóż, trafili chyba bliżej sprawiedliwości niż by chcieli.
        • arthwen Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 20:10
          O, na tym zdjęciu z szopą/garażem i śmietnikami wygląda wprost uroczo wink
          • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 20:17
            Przeuroczo. I widoki pewnie równie ładne jak z innych.
            • arthwen Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 14:58
              Mogę ci jeszcze dorzucić widok z Wandy wink
              • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 15:01
                Bardzo chętnie smile kurczę, smutno mi że nie dałam rady.
                • arthwen Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 18.09.23, 14:45
                  Może następnym razem się uda smile
                  A ze zdjęciem przeszarżowałam, bo byliśmy ostatnio parę lat temu i nie wiem gdzie mam te zdjęcia wink Aż się może wybiorę i pstryknę.
        • taje Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 20:55
          O rany. Wygląda jak miejsce, gdzie ktoś chciał ukryć kilka trupów i za dużo ziemi się usypało. W sumie pasuje.
        • gama2003 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 15:25
          Za śmietnikiem... Prosto.
    • bardoszka Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 19:22
      pl.wikipedia.org/wiki/Kopiec_Jana_Paw%C5%82a_II_w_Krakowie
    • melikles Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:05
      Marusia nie stwierdza big_grin

https://plikimpi.krakow.pl/pliki/233191/4.jpg
      • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:08
        Nie stwierdza, dostępny nie jest, przez płot nie widać, a jak ma 7 metrów to to nie jest kopiec ino co najwyżej kurhan. Już pomijając te urocze ujęcia od śmietnika. No, pozew za obrazę uczuć się sam pisze.
        • melikles Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:17
          Od ilu metrów jest kopiec?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:19
            W tym wypadku obstawiałabym 21 metrów i 37 centymetrów.
          • kk345 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:19
            Taki na ziemniaki i inne warzywa okopowe? To 7 metrów styknie. Taki dla uczczenia? to 7 metrów jest żenadą.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:25
              Zwłaszcza że tu mówimy ponoć o uczczeniu Największego Polaka w Dziejach i w Galaktyce, a nie o jakimś tam kimś. To powinno być jak Jezus ze Świebodzina!
              • melikles Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:46
                Tak czy owak, ośmieszyłaś się i zabłądziłaś.

marusia_ogoniok_102 napisała:

> Zwłaszcza że tu mówimy ponoć o uczczeniu Największego Polaka w Dziejach i w Gal
                > aktyce, a nie o jakimś tam kimś. To powinno być jak Jezus ze Świebodzina!
                >
                • kk345 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 22:03
                  Może źle skręciła za garażami. Jak widać kopiec jest tak popularny i imponujący że łatwo go przeoczyć, przechodząc obok.
                  • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 08:46
                    Nie skręciłam źle, to górka na sanki jest po prostu prywatna i zasłonięta przez krzaczory.
                • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 08:40
                  Whatever, niech Ci będzie.
            • asia.sthm Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:29
              Tak na odczepsię go usypali albo dzieci sankami w zimie rozjeździły. Tak było w Jordanku na Mokotowie. Wiem bo sama rozjeżdżałam. Po latach z pokaźnych górek pagurecki mikre zostały.
              A Marusi dzięki za dokumentację, porzádnie rozchodzona dziewczyna i zdjęcia ładne.👍👏
    • livia.kalina Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:25
      To, ze kopiec to ściema to małe piwo. Cały ten kult Wojtyły to jedna wielka ściema.
    • taki-sobie-nick Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 21:28

> e Kraków - są to otoż Łuczanowice) i, no Kopiec Bes... Jana Pawła II

Nie pisze się w taki sposób - mimo wszystko. Żegnam.
      • kk345 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 16.09.23, 22:04
        Pisze się, jak widać, skoro tak napisała.
      • sferoplast Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 09:04
        Bo?
      • alex_vause35 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 18.09.23, 15:40
        Czyli w jaki? 🤔
    • autentyczka Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 10:25
      Hej a kopiec Estery? 😏
      • marusia_ogoniok_102 Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 10:28
        Niestety.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kopiec Jana Pawła II to gruba ściema 17.09.23, 19:12
      Mnie to zawsze przy tego typu okolicznościach ciekawi, kto to usypywal i ile kasy ktoś za to przytulił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka