Dodaj do ulubionych

Jesienne przepisy

14.10.23, 22:15
Jesień zaczęła się na dobre!
Jakie są wasze ulubione jesienne dania? Szukam inspiracji...

Ja uwielbiam:
- Szarlotkę (dziękuję za polecenie przepisu na szarlotkę spod samiuskich Tatr)
- Ciasto z gruszkami z imbirem (kwestia smaku)
- Zupę dyniową (krem, z mleczkiem kokosowym albo śmietaną). Bardzo lubię dodać do niej oleju z pestek dyni
- Surówki z czerwonej kapusty
- Zupę kukurydziana (ale nie potrafię odtworzyć idealnego smaku - jak ktoś ma przepis na słodki krem to poproszę)
- Zupę jabłkowa (z ziemniaczkami na boku)

Szykuje się, żeby zrobic tartę z kurkami i startym serem
i coś z korzenia pietruszki, który właśnie udało mi się kupić...
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:24
      Jabłecznik z cynamonem (dobrze, że nie ma tu Magdalleny)
      Figi - w dżemie, w tarcie
      Gruszki orzechami z serem pleśniowym- faszerowane i w tarcie
      Zupa paprykowa
      Zupa dyniowa to u mnie skomplikowany temat, bo niektóre wersje lubię a innych nie trawię. Ostatnio w wersji z soczewicą była bardzo ok.
      • daniela34 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:24
        I jeszcze ostatnio ciasto śliwkowe z orzechami laskowymi
        • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:28
          Dzięki! A ta zupa paprykowe to po prostu zupa krem, czy ma też inne warzywa i mięsko?
          Ooo, zapomniałam o cieście śliwkowym...
          • daniela34 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:33
            Zupa krem z dodatkiem marchewki i pomidorów. Ja nie przepadam za takimi zupami z mięsem. Poza krupnikiem.
            • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:38
              Muszę spróbować, dziękuję!
        • karmelowa_nowa Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 07:46
          daniela34 napisała:

> I jeszcze ostatnio ciasto śliwkowe z orzechami laskowymi
          Rzuć proszę przepisem🙂. To moje smaki.
          • daniela34 Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 07:53
            mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-orzechami-laskowymi-sliwkami-i-czekolada
            • karmelowa_nowa Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 08:39
              daniela34 napisała:

> mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-orzechami-laskowymi-sliwkami-i-czekolada
              Dzięki☺️!
      • beznickova Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:08
        A zupę paprykową robisz z jakiego przepisu? smile

Z zupą dyniową mam to samo – lubię wersję, w których słodycz dyni jest przełamana pomidorami (plus chilli), ew. mocno przyprawione, mdłe mi nie podchodzą.

• daniela34 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:18
          z tego, tylko koncentrat pomidorowy wymieniam na pomidory z puszki (chyba że mam dojrzałe świeże)

www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-paprykowa
          • beznickova Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 00:34
            Dzięki! smile
      • trampkoss1 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 09:19
        Polecam zupę dyniową z Jadłonimi (bez mleczka kokosowego, blee). Ja dodaję znacznie więcej mięty i trochę papryczki gochugaru (tej do kimczi).
        To jest pierwsza zupa dyniowa, która mi smakuje
        www.jadlonomia.com/przepisy/corba-z-soczewicy-i-dyni/
        • daniela34 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 09:22
          Dzięki, sprobuję
      • kocynder Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 08:25
        Dobrze, że nie znam adresu, wprosiłabym się po prostacku na wyżerkę... wink
      • arthwen Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 09:13
        Haha, do zupy dyniowej się dopisuję - jak wszelkie tajskie curry na mleczku kokosowym kochamy rodzinnie, tak zupa z dyni na mleczku kokosowym była zrobiona raz i nigdy więcej nie będzie, bo nikomu nie podszła wink
        Za to bardzo często robię dyniowo-pomidorową, lub soczewicową (a w zasadzie dyniowo-soczewicowo-pomidorową) i te wersje lubią wszyscy wink
    • ekstereso Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:30
      Dynia na sto sposobów, na przykład risotto, zupa ogórkowa z kwestii smaku, ciasto ze śliwkami
      • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:39
        Risotto! Bardzo lubię! Dzięki za przypomnienie.
      • ekstereso Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:47
        Zupa paprykowa*
    • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:35

Mój jadłospis z ostatnich kilku dni plus to, co chcę zrobić w następnych:
      1. Zupa dyniowa! Koniecznie z pieczonej dyni. Już nigdy nie zrobię z surowej wrzucanej do garnka. To różnica jak niebo i ziemia. Do tego czpisy z boczku.
      2. Papryka nadziewana wołowiną i ryżem w pomidorach z rzymskiego garnka.
      3. Ciasto cebulowe z szynką i do tego Federweißer, czyli młode sfermentowane wino
      4. Muffiny z gruszką.
      5. Gołąbki z włoskiej kapusty.
      6. Barszczyk ukraiński z białą fasolką i ziemniakami
      7. Moussaka, w zeszłym tygodniu jadłam pizzę z pieczoną oberżyną i muszę mieć więcej oberżyny.
      8. Surówka z własnoręcznie ukiszonej kapusty ze smażoną rybą w panierce
      9. Żurek z maślanką i jajeczkiem
      10. Warzywa z piekarnika "Dziękczynne Święto Żniw", czyli ziemniaki, papryka, buraki, dynia, cukinia, czosnek, cebula i kukurydza polane oliwą, upieczone na jednej blasze w piekarniku. Do tego dip z twarożku owczego.
      11. Duńskie zawijasy cynamonowe na cieście drożdżowo-francuskim.
      • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:38
        I jeszcze pierogi z dynią, twarogiem i orzechami włoskimi. Jadłam kilka dni temu w Polsce, bardzo mi smakowały, choć wolałabym więcej chilii i imbiru, więc zrobię sobie w następnych dniach.
        • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:42
          Pierogów nie zrobię, ale tak myślę, że lasagna z takim farszem byłaby całkiem niezła. Ciasto cebulowe brzmi super - to coś w stylu cebularzy?
          • bene_gesserit Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 11:07
            Pewnie chodzi o zwibelkuchen, czyli placek drozdzowy z gora z cebuli, boczku i śmietany.
      • elieka Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:41
        Ciasto cebulowe z szynką!! Jak to smacznie brzmi!!! Poproszę o przepis smile
        • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:54
          Robię ciasto jak na pizzę, drożdżowe, czyli mąka, drożdże, sól, ciut oliwy i woda, ale dodaję jeszcze pełną łychę świeżego zakwasu żytniego, by ciasto miało trochę bardziej wyrazisty, chlebowy smak. Zostawiam godzinkę do wyrośnięcia.
          Cebulę szatkuję na wiórki, przyduszam krótko na patelni na łyżce oleju, tak by trochę zmiękkła, dodaję przypraw typu nasiona kolendry, ostra papryka, kminek, gałka, pieprzu, soli i jak trochę przestygnie kilka łyżek potartegeo sera np. typu ementaler. Ser zwiąże lepiej masę cebulową na cieście.
          Nakładam na rozwałkowane na blasze ciasto, na górę cienkie plastry szynki, albo boczku i sporo potartego sera. Na górze można posypać płatkami chilli albo przyprawą do serowego fondue.
          Piękę jakieś 20-30 minut w 200 stopniach.
          • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:03
            Brzmi super, trochę jak ,,pizza", która robiliśmy w soboty w moim rodzinnym domu, choć oczywiście był też koncentrat pomidorowy, papryka, i mortadela.
            • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:13
              Bo to tak trochę przepis z poprzedniego wieku. Z mortadelą i papryką też wyjdzie. Koncentrat bym sobie podarowała, na inną okazję. wink Do cebuli można dodać jeszcze creme fraiche, wtedy masa będzie bardziej kremowa, ale jak wolę tak po chłopsku.
          • kocynder Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 08:13
            Mam... Kiedy planujesz zrobić? Kupię bilet... Brzmi jak poezja!
            • snakelilith Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 11:00
              kocynder napisała:

> Mam... Kiedy planujesz zrobić? Kupię bilet... Brzmi jak poezja!
              >

Dzisiaj. big_grin
              • kocynder Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 11:01
                Kurde, tylko lecę do komisji oddać głos i jadę. wink
                • snakelilith Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 15:36
                  Nie ma sprawy, ciasto dopiero rośnie. Federweißer schłodzony. wink
          • elieka Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 10:54
            Dziękuję
      • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:41
        dobry jest baklazan faszerowany ziemniakami i papryka
        • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:56
          A te ziemniaki to jak? Ugotowane? Jak purée?
          • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:04
            nie, w kostke

baklazana przekrawasz na pol, tak samo papryke ( wiadomo pestki usuwasz) i pieczesz, z papryki zdejmujesz skorke, baklazana wydrazasz zeby byla lodka, miazsz i papryke siekasz, ziemniaki ( surowe) kroisz w mala kostke, podsmazasz na oliwie, dodajesz papryke i baklazana, dajesz przyprawy jakie lubisz, mozna dodac troche pasaty, farsz ziemniaczanopaprykowobaklazanowy wykladasz na wydrozone polowki baklzanow, posypujesz parmezanem albo innym serem( feta/mozarella itp) i zapiekasz

do farszu mozna dodac w sumie co sie chce, kawaleczki dyni, podduszona marchewke, cukinie itp
            • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:16
              Zrobię. Nie wiem jeszcze z czym na początek, ale mam taką chcicę na oberżynę, że gotowa jestem wypróbować wszystkie warianty.
              • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:19
                nam najbardziej smakuje papryka i pyry, miazsz baklazana to podstawa ale reszta mocno umowna
              • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:21
                na baklazany poszukaj przepisow na tureckich stronach i yutubach 😀
                • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:28
                  W sumie nie musi być nic skomplikowanego. Pieczone z oliwą, czosnkiem, trochę ras el-hanout, na górę balsamico. Do tego domowy chleb pita. Ale muszę poczekać do co najmniej poniedziałku bo u mnie sklepy w niedzielę zamknięte. Chlip....
                  • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:57
                    najbardziej lubiej mieszanke: papryka pokrojona w wieksze kawalki, cukinia i baklazan w plastry, to do multifryjera z kreciolkiem, chlust oliwy i warzywa sie griluja
                    taka mieszanke uzywam to wrapow na zimno, tortilli na cieplo ( w roznych wariacjach np z kurczakiem i kukurydza z groszkiem), do ryzu z dodatkiem lososia czy kurczaka, lacze z pieczarkami grilowanymi, jak mi zostanie to dodaje suszonych pomidorow i galazke rozmarynu i zal
                    • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:58
                      zalewam oliwa i mam np do kanapek
                    • snakelilith Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 00:07
                      mysiulek08 napisała:

> najbardziej lubiej mieszanke: papryka pokrojona w wieksze kawalki, cukinia i ba
                      > klazan w plastry, to do multifryjera z kreciolkiem, chlust oliwy i warzywa sie
                      > griluja

Ja to grilluję z ziemniakami (w małych ćwiartkach, albo pokrojone jak frytki), cebulą i czosnkiem, czasem dynią i burakami, mam wtedy pełny sycący obiad. Na balkonie ma rozmaryn, tymianek i oregano, też dodaję.
              • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:23
                www.jadlonomia.com/przepisy/kawior-z-baklazana/

www.kuchennymidrzwiami.pl/baklazan-omdlaly-imam-danie-z-legenda/
                • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 23:32
                  Omdlały imam brzmi dobrze. Nawet trochę politycznie. wink
    • ga-ti Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:35
      Dynia! Dziś córka eksperymentowała z zupą-krem, wyszła pyszna, ale my lubimy pikantną, z odrobiną kwaśnej śmietany. Upiekła najpierw dynię, marchewkę, cebulę, czosnek z przyprawami, zmiksowała, doprawiła, nie wiem, co kombinowała, ale wyszła pikantna, wyrazista, pyszna smile
      W poniedziałek będzie pierś z kurczaka z dynią, też pikantnie, z carry. Czasem dodaję trochę pomidorów, a czasem papryki, ale z samą dynią też jest pyszne.

Mam dynię upieczoną bez przypraw i będzie jutro ciasto.
      A i placuszki dyniowe się nam marzą, pewnie w tygodniu zrobię.

I kabaczki, cukinie, różne wariacje leczopodobne.

Jabłka jemy wcześniej, bo mam dostęp do wcześniejszych, wtedy mamy inwazję jabłkową, Teraz bardziej śliwki, zwykle ciasto kruche jakieś. Nie mogę trafić dobrych gruszek, ale nie tracę nadziei.
      Ach i kiszona kapusta się pojawiła, ale taka jak lubię najbardziej, czyli lekko kiszona, kupuję od znajomego pana na bazarze smile jemy na surowo, z cebulą, pieprzem i olejem albo z marchewką i jabłkiem.
      • snakelilith Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:42
        ga-ti napisała:

> Dynia! Dziś córka eksperymentowała z zupą-krem, wyszła pyszna, ale my lubimy pi
        > kantną, z odrobiną kwaśnej śmietany. Upiekła najpierw dynię,

Upieczona dynia w zupie, to było dla mnie objawienie. Taka zupa smakuje całkiem inaczej, niż z dynią ugotowaną w wodzie. Lekko przydymiona, bo dynia miała kilka brązowych miejsc, fantastyczna. Ja też lubię wyrazistą, ostrą, dlatego nie daję do zupy marchewki, bo ta mi jest za słodka.
        • ekstereso Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:48
          Ja też zaczęłam robić zupę z pieczonej dyni i druga z pieczonej papryki.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:45
        Moja pierwsza zupa dyniowa była właśnie z curry i mnie oczarowała (choć nie jestem fanką curry). Muszę znow spróbować bo mam wrażenie, że wszystko ostatnio smakuje tam samo ... a dawno curry nie używałam.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:47
        Kapusta kiszona! Muszę dzieciakom koniecznie zrobić takiej przedszkolnej, z cebulką pietruszka i cukrem wink
    • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:38
      zupy typu kapusniak, barszcz ukrainski, fasolowa, rosol
      straczkowe typu chili con carne czy jasiek ala ges
      zapiekanki pasterskie ( w wersjach wege)
      fondue!

szarlotki ( nie musza byc z jablkami, gruszki tez sa dobre) wszelakie ( tu polece kruche z palonego masla) byle nie sypane 😋
      pierniczki i pierniki, tak wiem to grudniowe ale pieke jak za oknem leje i wieje bo zim sniegowych to u nas nie ma
      goraca czekolada i kakao z koglem moglem
      herbata czarna z miodem i cytryna albo z koniakiem
      grzance
      • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:40
        i ogolnie wszystko co wymaga dkuzszego pieczenia w piekarniku i duszenia w garach
        • babcia47 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:48
          Bo warzywa wtedy w dużym stopniu zmieniają się w cukry. Znaczy organizm potrzebuje bardziej kalorycznego żarelka by przygotować się na zimną porę roku. Tez tak mam. Potrawy uważane za ciężkie i kaloryczne nawet gdy w przewadze warzywne. Z warzyw okopowe, surowe mi nie wchodzą tak jak latem. Miesa duszone lub pieczone. Wiosns od takiej diety mnie odrzuca ns korzyść młodych, świeżych,vsurowych a apetyt spada do minimum . Atawizmy
          • babcia47 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:50
            A i jeszcze kapuściane i z kiszonek
        • shmu Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:50
          Twoj wpis mi przypomniał, że potrzebuję większy garnek, żeby nie gotowac zup na raz (+ troszkę na kolację) smile

Wpisuje kapuśniak na listę - sama jestem ciekawa jak zareaguje rodzinka.
          • mysiulek08 Re: Jesienne przepisy 14.10.23, 22:53
            kruseta se kup 🤣🤣
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 00:59
      do zupy dyniowej polecam mielona galke muszkatolowa, juz przy podaniu posypac wierzch, ale moze to wiecie, tylko o tym nie piszecie.
      ja ostatnie 2 tyg codziennie jadlam zupe ze squasha, jutro przerzucam sie na krem z kalafiora
      pieczone brokuly, pieczony kalafior
      • shmu Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 08:14
        Gałki muszkatołowej używam tylko do beszamelu, chętnie spróbuję w zupie. Dzisiaj tarta kurkowa big_grin
    • chococaffe Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 05:23
      Dahl z czerwonej soczewicy
      Krupnik z kaszą jaglaną
      Crumble z jabłkami, gruszkami, węgierkami, cynamonem, imbirem i posypką orzechową
      Pierś gęsi pieczona z jabłkami
      Barszcz ukrainski (latem był chłodnik)
      Bigos vege
      Makaron z sosem arrabbiata (zamiast ze świezych pomidorów)
      Dynia pieczona
      Mleko z miodem i z przyprawami Terrasany Ginger Latte
      Czarna herbata z sokiem z malin

Oczywiście jem też duzo dań "całorocznych", czasem nawet udaję, że jest lato, ale te powyżej to takie jesienno-zimowe przysmaki-symbole

• shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 07:33
        W Szwajcarii podaje się coś w rodzaju krupnika na kaszy jęczmiennej i suchym mięsie, reszta jak w krupniku: marchewka, seler, por. Sekretnym składnikiem jest kilka goździkow. Robię ją dość regularnie, bo dzieciaki uwielbiają, ale chętnie ugotuje im też normalnego krupniku.
        To mleko z miodem brzmi pysznie - i akurat na mój kaszel... Spróbuję też piersi z gęsi smile dzięki!
        • chococaffe Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 07:35
          Na kaszel super. Nie piję tego codziennie ani nawet często, ale jak przemoknę, cos mnie "rozbiera" i we właściwe przeziebienie
    • jkl13 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 06:22
      Cynamonki (przepis z gazety, takiej papierowej smile
      Grochówka
      Muffiny gruszkowe z imbirem (moje wypieki)
      Pierogi z kurkami
      Risotto z grzybami

W ogóle kuchnia jesienna to u nas kuchnia grzybowa.
    • ankanka3 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 07:19
      Jesienią czesti robię zupę krem z pieczonej marchewki i ciasteczka owsiane z dynią, żurawiną i cynamonowym lukrem.
      Poza tym najadamy się solidnie rydzami, póki są.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 07:38
        Ciasteczka owsiane chodzą za mną już dawno - masz jakiś sprawdzony przepis?
    • alterego72 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 10:31
      Jaki apetyczny wątek!
      Nie popiszę się, ale mogę wam napisać jaką herbatę bardzo lubię pić jesienią.
      Wersja 1:
      Czarna herbata w torebce, zaparzyć, dodać 2 plasterki pomarańczy, z 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska cynamonu i 1-2 łyżeczki miodu.
      Wersja 2: czarna herbata, mleko, imbir, gałka muszkatołowa, goździki i odrobina pieprzu. w razie potrzeby posłodzić do smaku.
    • ritual2019 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 10:31
      Wybieram sie na zakupy, brrr znowu...
      Na razie ukladam menu do czwartku plus dzis oczywiscie. Mam kilka bardzo dojrzalych bananow a wiec zrobie banana bread zeby sie nie zmarnowaly. Oprocz tego kupie wyprobowane gotowce ktore sa bardzo smaczne, jednego dnia grillowany losos z ryzem i salatka z mango. Nie chce mi sie gotowac od podstaw wole isc hiking, jogging, poczytac po powrocie i/lub obejrzec cos. Za tydzie na wakacje w tropiki wiec dieta przez dwa tygodnie zdecydowanie nie bedzie jesienna.
    • aniani7 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 10:35
      O to to, u mnie też zupy królują, robię takie jak Ty i jeszcze często mocno rozgrzewający krem z marchewki i imbiru, zresztą imbir jestem w stanie już dodać do prawie wszystkiegosmile
      • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 20:19
        Ja imbir najbardziej w ,,herbacie" i cieście gruszkowym... Tak to mniej. Miałam duża przerwę z imbirem po tym jak w ciąży zaserwowalam sobie imbir jako remedium na mdłości. No więc nie pomógł, a wręcz przeciwnie.

Jak lubisz to może by Ci smakowała zupa krem z buraka z imbirem i curry. Hit w rodzinie męża. Dla mnie wychowanej na barszczu czerwonym - świętokradztwo wink ale nie smakuje źle.
    • bene_gesserit Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 10:48
      shmu napisała:

> - Zupę kukurydziana (ale nie potrafię odtworzyć idealnego smaku - jak ktoś ma p
      > rzepis na słodki krem to poproszę)

Jeśli ma być słodka, przemróź kukurydzę. Na noc do zamrażarki, a potem obrabiaj jak zawsze.

> - Zupę jabłkowa (z ziemniaczkami na boku)

O? Możesz coś więcej?

> Szykuje się, żeby zrobic tartę z kurkami i startym serem
      > i coś z korzenia pietruszki, który właśnie udało mi się kupić...

Szlachetne i coraz rzadsze warzywo. Upiekłabym po prostu i podała z natką i posypką z pieczonych włoskich orzechów. Może z czymś słodkim, typu cząstki gruszek z patelni.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 15:26
        Fajny pomysł na pietruszkę.

Zupa jabłkowa to jabłka ugotowane na wodzie z cukrem i zmiksowane. Do tego robię wyspę na talerzu ze zgniecionych ziemniaków z maślem. Teraz najważniejsze - zupa i ziemniaki gorące, zupa słodka(wa), ziemniaki słone i do zupy kleks z kwasnej śmietany (zimnej). Trzy smaki, konsystencje i temperatury się ładnie mieszają smile
        • mikruszynka Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 22:18
          jesu, to brzmi gorzej niż zupa owocowa z makaronem.
          • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 22:34
            Też lubiłam, teraz nie robię bo młodszy nawet odziany w fartuch z rękawami upaprze się nawet pod pachami i na plecach pod koszulka. Oczywiście czereśniami i buraczkami, bo innymi rzeczami to nie.
    • aqua48 Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 11:02
      Ja jesienią gotuję grochówki oraz zupy z drobnej fasolki z ziemniakami, piekę śliwkowce na cieście drożdżowym i kruchym, robię dynię pieczoną (zupa dyniowa mi zupełnie nie podchodzi) smażę gruszki z miodem i orzechami jem figi z szynką, i robię smażony ser.
      Niestety nie mogę jeść kapusty, brokułów ani kalafiorów. Za to faszeruję mięsem papryki oraz cukinie i bakłażany.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 20:12
        Tę smażone gruszki z miodem to jak marmoladą do smarowania chleba? Bardzo pysznie brzmi smile
        • aqua48 Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 14:09
          shmu napisała:

> Tę smażone gruszki z miodem to jak marmoladą do smarowania chleba? Bardzo pyszn
          > ie brzmi smile

Nie. Smażę na maśle z oliwą plastry obranych ze skóry gruszek z wyciętymi gniazdami, na ciepłe nakładam połówki orzechów i polewam miodem, można też dodać serka mascarpone pod orzechy.
          • kocynder Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 14:32
            Za leniwam żeby robić, ale wprosiłabym się. wink Brzmi apetycznie!
    • thank_you Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 15:52
      U mnie to :
      -tarte tatin,
      -dynia w zupach/solo/risotto,
      -chilli con carne,
      -cacio e pepe,
      -śliwki na pergaminowym, kruchym spodzie,
      -rydze w wersji klasycznej/emulsji winno - maślanej,
      - gęsta, gorzka czekolada,
      - zupa cebulowa z grzankami z gruyere,
      - tarty wytrawne (gruszki/ser pleśniowe),
      - figi/świeże orzechy/gorgonzola,
      - fasola/boczniaki z jadlonomii,
      - grzybowe kaszotto i sosy grzybowe (do makaronu/dodatek do dan)
      - krem z kukurydzy,
      - wołowy gulasz z suszonymi owocami na guinessie,
      - pieczony camembert podany z bagietka, konfitowanym czosnkiem i pomidorkami,
      - owsianka na śniadanie (z prażonymi orzechami i gruszką)

Dużo tego, zdecydowanie ciężej i tłuściej smile
      • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 20:14
        Tartę tatin - mąż chciał wczoraj robić ale daliśmy spokój bo za dużo było słodkiego, ale miałabym na nie teraz ochotę.
        • thank_you Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 20:32
          A co miałaś słodkiego? smile
          • shmu Re: Jesienne przepisy 15.10.23, 22:17
            Kupne praliny, torcik, i syn był na urodzinach pięciolatki, gdzie z całą pewnością zjedli dużo słodyczy. Nie wiem jakich ale przyniósł ze sobą jeszcze torebeczkę.
            • thank_you Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 08:31
              Aaa, to nie dziwi. Czasami robię trufle, rolujemy z synem. smile))
    • alex_vause35 Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 07:12
      Wczoraj - cebulowa z cebuli i warzyw korzeniowych upieczonych wcześniej razem w piekarniku, do skarmelizowania, wyszła boska, zupełnie inny smak. Na drugie papryka faszerowana czerwoną soczewicą i kaszą bulgur w sosie pomidorowym.
      A tak poza tym to śliwki, śliwki, wszędzie śliwki, gdzie się da.
      • karmelowa_nowa Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 07:50
        U mnie:
        Dhal,
        Zupa cebulowa,
        Zupa grzybowa ze świeżych grzybów,
        Krem grzybowy,
        Crumble ze śliwkami,
        Cynamonki,
        Szarlotka,
        Gulasz,
        Fasola po bretońsku/grochówka,
        • karmelowa_nowa Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 07:52
          No i tarty wszelakie. Na słodko i wytrawnie.
      • shmu Re: Jesienne przepisy 16.10.23, 09:05
        Cebulowa! Raz mi się udało zrobić pyszna, słodkawa cebulowa. Właśnie przez to karmelizowanie cebuli. Z ciekawości - cebulę też pieklas w piekarniku? I co potem? Zrobiłaś krem z warzyw czy pokroilas?
        • alex_vause35 Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 08:19
          Cebule pieczone razem z warzywami, przekrojone na pół, ułożone środkiem do góry. Co ważne, wszystko pieczone w skórkach i dotowane potem w skórkach, w bulionie. Później wyciągnęłam te skórki cebulowe i wszystko zmiksowałam.
          • alex_vause35 Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 08:19
            Gotowane
        • thank_you Re: Jesienne przepisy 17.10.23, 08:32
          Ja robie wedle tego przepisu, jest super. kukbuk.pl/przepisy/francuska-zupa-cebulowa-2/

Ale z chęcią zrobię krem. Alex, ile pueklas i w jakiej temp.? I jakie proporcje cebuli do pozostałych warzyw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka