Dodaj do ulubionych

edukacja - wątek do postulatów programowych

• bananananas Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 18.11.23, 10:35
      Moja córka chodzi do matfizu i mają świetnego nauczyciela matematyki. Ci sami uczniowie, którzy trzaskają trudne zadania matematyczne, w znacznej liczbie nie potrafią rozwiązywać zadań z chemii, np. nie umieją obliczać stężeń.
      Efekt nadmiaru ćwiczeń bez rozwijania myślenia - zrozumienia istoty problemów, logiki, widzenia związków między różnymi przejawami rzeczywistości.
      To się dzieje od samego początku szkoły i bezwzględnie powinno być zmienione, według mnie przede wszystkim przez nastawienie nauczania początkowego na rozwijanie myślenia, potem już samo pójdzie.
      • ga-ti Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 18.11.23, 11:05
        To ja jeszcze w kwestii nauczania początkowego. Dzieci na tym etapie nie myślą jeszcze abstrakcyjnie, na matematyce potrzebują konkretów. U nas był nakaz korzystania z liczydeł, duży nacisk na info, że to żaden wstyd, że to normalne, że jak palców zaczyna brakować to wyjmujemy liczydła. No i ok.
        Ale też nie ma warunków na zabawy konkretami. Dzieciaki dostawały w 1 klasie takie "kuferki" z pomocami typu klocki, patyczki, jakież żetony. Ale w klasie przy 25 dzieci, ciasnocie w sali, kilku dzieciakami z problemami z zachowaniem (niezdiagnozowanymi, bo przecież pani w przedszkolu się nie zna i dzieciak wyrośnie) takie zabawy równały się chaos, nie każda nauczycielka ma na tyle umiejętności i nerwów by zapanować nad tym. Więc rezygnuje, dzieci siedzą i piszą w książkach, jest cisza i spokój, nie ma strachu że do klasy wejdzie dyrekcja z pretensjami o hałas.
        A i jeszcze jedno, nauczycielki w nauczaniu początkowym często są "humanistkami" i z matematyką im nie po drodze. Same nie rozumieją i nie potrafią przekazać.
        • nick_z_desperacji Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 18.11.23, 18:15
          Hałas to najmniejszy problem. Ja bym się naprawdę bała, że zaraz patyczek wyląduje w czyimś oku albo klocek rozbije łuk brwiowy. Jeśli miałabym w klasie dziecko agresywne, brak wsparcia dyrekcji i niewspółpracujących rodziców (częste trio), to nie miałabym zamiaru ryzykować czyjegoś zdrowia i własnej odsiadki w imię ciekawych zajęć.
          • ga-ti Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 19.11.23, 22:12
            Też prawda.
    • biala_ladecka Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 18.11.23, 11:12
      asia_i_p napisała:

> Mieliśmy ostatnio prezentowane wyniki matur - oczywiście angielski jak zwykle m
      > a najlepsze wyniki ze wszystkich przedmiotów. I tak się przyjęło mówić, że to p
      > rzez gry, Netflixa i lekcje prywatne, przez łatwą maturę, a może warto byłoby s
      > ię jednak przyjrzeć podstawie programowej i organizacji pracy i skopiować niekt
      > óre rozwiązania.

Wyniki matur doskonałe, a potem na lektoratach na uczelniach studenci nie są w stanie sklecić dwóch zdań o sobie. Nie jestem przekonana, czy ten system powinien być kopiowany.
      • nick_z_desperacji Re: edukacja - wątek do postulatów programowych 18.11.23, 18:18
        Matura jest do bólu schematyczna, dosłownie w punktach określone, jakie słownictwo, jaka gramatykę i w jakich sytuacjach masz umieć stosować. do matury z języka przez 4 lata można małpę wyuczyć, jeśli małpa zechce współpracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka