17.04.23, 18:25
Gdzie kupić dobrej jakości?

Nie wiem czy mam pecha, ale "pewni dobrego" ze sklepu na A i podobna "dobra" seria z Biedronki chyba nie do końca zdają egzamin, tzn. kurczaki bywają wiórowate, zwłaszcza białe mięso.
Jutro mam polędwiczkę na obiad z tej serii - mam nadzieję, ze nie okaże się być kolejnym niewypałem.

Tzw. lokalny rzeźnik raczej też nie jest żadnym gwarantem jakości...

Macie jakieś pomysły?

Osoby nie jadające i nie kupujące mięsa uprasza się o niezabieranie głosu, zwłaszcza z uwagami typu "a po co w ogole jeść padlinę?" Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 18:26
      *nie zabieranie
      • better.call.kim Re: Mięso 17.04.23, 19:03
        Niezabieranie, to się pisze razem (rzeczownik odczasownikowy).
        • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 19:04
          Dziękuję. Intuicja mi jednak dobrze podpowiadała.
    • ichi51e Re: Mięso 17.04.23, 18:43
      W czasach miesozerstwa braliśmy z befsztyk.pl ale nie wiem czy ciagle poziom trzymaja
      • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 18:54
        Dziękuję, wygląda obiecująco, tylko ma głupią wyszukiwarkę albo ja jestem ślepa i nie widzę filtrów.
        Myślę, że coś stamtąd zamówię.
      • aniani7 Re: Mięso 17.04.23, 19:10
        Trzymają. Mają doskonale mięso. Ostropol też ma dobre, nie takie, jak Befsztyk, ale lepsze niż w znanych sieciowkach.
        • inny.kwiatek Re: Mięso 17.04.23, 22:52
          A inne rzeczy niż mięso u nich kupowałaś? Bo zajrzałam i na pierwszy rzut oka to wygląda bardzo dobrze.
    • chococaffe Re: Mięso 17.04.23, 18:46
      Np na lokalnyrolnik. No i są różne delikatesy mięsne
      • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 18:52
        Fajnie, ze są też warzywa... Zamawiałaś coś stamtąd, docierają świeże?
        • ga-ti Re: Mięso 17.04.23, 18:57
          Ja nie zamawiałam, ale na lokalnej grupie facebookowej sobie chwalą i polecają.
        • chococaffe Re: Mięso 17.04.23, 18:58
          Tak, zamawiałam, zawsze byłam zadowolona. Jedyne co się zdarza (rzadko) to, że zabraknie jakiegoś artykułu
          • chococaffe Re: Mięso 17.04.23, 18:59
            p..s i nie wiem skąd jesteś, ale w Warszawie stoiska mięsne przy Hali Mirowskiej raczej trzymają jakość
            • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 19:02
              Dziękuję, ale trochę daleko wink Jestem z Trójmiasta.
              • raphidophora_tetrasperma Re: Mięso 17.04.23, 20:54
                Jedź na rynek do Wejcza. Koło dużego mięsnego, chyba Sobolskiego jest malutki sklepik. Pan ma tam wieprzowinę, wołowinę i wędzonki.
                • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 21:01
                  Do Wejcza? Nie znam takiej miejscowości. Google maps też nie wink
                  • raphidophora_tetrasperma Re: Mięso 17.04.23, 21:04
                    Oj do Wejherowa, no wink
                    • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 21:14
                      Ok, dziękismile
                      • raphidophora_tetrasperma Re: Mięso 17.04.23, 21:27
                        To jeszcze doprecyzuję, my potocznie mówimy na to rynek, wejherowianie mają targ, nie rynek. Przy ul. Rzeźnickiej, nomen omen. Warto być tam wcześnie rano, oprócz mięs warto kupić warzywa od rolników, jaja, kwiaty.
                        • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 21:30
                          Dziękuję, postaram się podjechać w sobotę.
                          • raphidophora_tetrasperma Re: Mięso 17.04.23, 21:45
                            Przy okazji zakupów koniecznie odwiedź park. Przeurocze miejsce g.co/kgs/LaC8ys
                            • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 22:06
                              Byłam tam w zeszłym roku smile Jeśli pogoda dopisze to chętnie odwiedzę ponownie.
    • ga-ti Re: Mięso 17.04.23, 18:55
      Nie pomogę, bo kupuję w lokalnym sklepie, a nawet dwóch. To sieci, właściciele mają kilka sklepów w okolicznych miejscowościach. Nie łudzę się, że świnki sobie beztrosko hasały po błotnistej łączce, a kurczaki grzebały radośnie w ziemi, ale zawsze to lepsze niż zakupy w biedronce, czy innym auchan. I, nie obraź się, ale jak można kupować mięso masowo zafoliowane na tackach w hiprmarkecie i dziwić się, że jakość słaba.
      • szorstkawelna Re: Mięso 17.04.23, 19:03
        Właśnie kupuję te niby lepsze. Czasem kupuję też u rzeznika, ale to mięso też tylka nie urywa.
    • bulzemba Re: Mięso 17.04.23, 19:04
      Wypytaj znajomych. Włącz pocztę pantoflową.
    • nika_1985 Re: Mięso 17.04.23, 19:11
      Wszystko do kitu..serio, chyba trzeba byłoby znaleźć rzeźnika i jeszcze być przy uboju. W Lidlu poledwiczki kiedyś kupiłam i były ok,ale z Biedry akurat mięsa już nie kupuje, chyba,że już jestem mega w desperacji. Czasem Selgros -ryby. Nie wiem serio.. czasem nawet prywatne sklepy mają średnie mieso. To chyba zależy jak się trafi. Wczoraj gotowałam indyka akurat dla psa i woda była cała z takiej piany jakiej nigdy nie widziałam. Wywaliłam to bo szkoda psiaka
    • malenka9 Re: Mięso 17.04.23, 21:00
      Generalnie z ubojni, jeżeli masz zamrażarkę np. skrzyniową. Zamawia się pół świniaka i trzeba samemu podzileć i przerobić. W mniejszych ilościach dobre jest mięso z DINO.
    • marta.graca Re: Mięso 17.04.23, 21:13
      Moi rodzice kupują w Selgrosie.
    • 1matka-polka Re: Mięso 17.04.23, 21:21
      Dino
    • rosie Re: Mięso 17.04.23, 21:33
      U mnie w mieście w soboty stoją panie i sprzedają to, co uchowały. Można kupić tuszkę królika, kaczkę, kurę rosołową czasem perliczkę. W mieście obok moja ciocia zaopatruje się w gospodarstwie, raz w tygodniu jedzie się do gospodarstwa, w pojemnikach leży mięso do wyboru.
      • inny.kwiatek Re: Mięso 17.04.23, 22:54
        A weterynarz gdzie?
        • dyzurny_troll_forum Re: Mięso 18.04.23, 01:04
          inny.kwiatek napisała:

> A weterynarz gdzie?

Oj daj spokój uhodowane przez panie nie może być niezdrowe!
        • rosie Re: Mięso 18.04.23, 08:13
          Weterynarz bada mięso, które można kupić w biedronce. Wychowałam się w godpodarswie, nikt nigdy nie oddawał kury po uboju do weterynarza. Duże zwierzęta można zabić w ubojni i wtedy mięso jest badane przez weterynarza ale kurę czy królika? Nawet nie ma takiej usługi w weterynarii powiatowej. Wolę kurę wiejską niż fermową z wszystkimi atestami. Zresztą panie sprzedające te tuszki mają popyt większy od podaży i grono swoich stalych klientów.
          • inny.kwiatek Re: Mięso 19.04.23, 04:02
            Oczywiście, że mają groni klientów, głupota jest powszechna
      • jozefrobotnik Re: Mięso 17.04.23, 23:44
        Przecież to nawet nieprzebadane.
    • kachaa17 Re: Mięso 17.04.23, 22:26
      Ja kupuję w Chortenie ale nie wiem czy te sklepy są w całej Polsce czy tylko na Podlasiu. Nie zawiodłam się ale mi chodzi głównie o to, żeby mięso było świeże więc chyba aż tak bardzo się nie znam. Moi rodzice, którzy robią wędliny na własny użytek i ogólnie dużo mięsa jedzą to kupują najczęściej w lokalnym sklepie ale podobno w Biedrze też nie jest najgorsze jak na świeżo przywiozą.
    • laokoon Re: Mięso 18.04.23, 09:24
      Mięsna Paczka
    • cojapaczem Re: Mięso 18.04.23, 15:15
      Tinder tylko trzeba dyskretnie
    • chicarica Re: Mięso 25.02.26, 06:07
      Takie zwykłe na co dzień (jem głównie drób, z rzadka trochę wołowiny) to w normalnym supermarkecie, na tackach albo na wagę. Czasem z lady delikatesowej, jak potrzebuję coś specjalnego. Nie widzę powodu się nad tym doktoryzować, skoro w zwykłym supermarkecie mam normalne, świeże, dość dobrej jakości mięso. Jedyne na co patrzę to pochodzenie w sensie kraj.

Jak chcę dobry kawałek wołowiny na stek albo coś ciekawego na grilla, to korzystam z usług dwóch lokalnych sklepów specjalizujących się w mięsie, albo kupuję ze znajdującego się niedaleko gospodarstwa ekosreko.

W Polsce przez wiele lat moi rodzice specjalnie jeździli do jednego, wybranego sklepu mięsnego lokalnej firmy ale moim zdaniem od kilku lat jakość sprzedawanych tam towarów dramatycznie spadła (albo ja jestem rozpieszczona).
      • chicarica Re: Mięso 25.02.26, 06:34
        Oesu jakaś spamerska staroć.
    • freja08 Re: Mięso 25.02.26, 06:45
      Kupuję w osiedlowym mięsnym. Nie jest to żaden lokalny zaprzyjaźniony rzeźnik, tylko zwykła sieciówka, ale mięso mają dobre. Marketowe jest okropne, szczególnie mielone, kurczaki jeszcze od biedy ujdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka