Dodaj do ulubionych

Wiosna wiosna wiosna ach

22.01.24, 11:41
Już koniec stycznia, jeszcze 1,5 miesiąca i można zaczynać delektować się pierwszymi cieplejszymi dniami, to już tak blisko, chociaż ciężko w to uwierzyć w taki ziąb, też już zaczynacie powolutku cieszyć się na wiosnę ktòra jest bliżej niż dalej?
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 11:44
      big_grin
      Tak! Lubię to!
    • daniela34 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 11:45
      Jeszcze mam dekoracje świąteczne, jeszcze liczę się z mroźnymi i śnieżnymi dniami, ale tulipany już hurtowo kupuję
    • szarmszejk123 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 11:47
      U mnie przeskoczyło w jeden dzień ze śnieżnej zimy do deszczowej wiosny..
      Wczoraj rano -4, dziś +9 i wichura z ulewą, łeb mi pęka 😩
      • daniela34 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 11:49
        U mnie różnica pomiędzy dniem a nocą to 12 stopni. Też można oszaleć. Zapowiada się wiosenny (ale deszczowy) tydzień, a potem to nie wiadomo.
    • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:09
      Podbijam, bo się jaram.
      To jest ten czas w roku, kiedy czas wolniej leci, bo jeszcze jest wujowo, ale za chwilę zacznie się robić coraz lepiej i wszystko co najprzyjemniejsze przed nami. big_grin
    • alexis1121 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:19
      Ja też odliczam dni, chcę w końcu wyjść z domu półnaga a nie jak na fotce 😵‍💫
    • szafireczek Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:21
      Niesmile Mamy jeszcze karnawał, choinka stoi sobie jeszcze do 2 lutego. Do wiosny daleko. Słyszałam w jakiejś audycji, ze w tym roku święta wielkanocne mogą być w zimowej scenerii, bo wypadają bardzo wcześnie. Poza tym - idzie luty - szykuj butysmile, albo - luty - mrozem skuty.
      • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:30
        Idzie luty szykuj rower! tongue_out
        • szafireczek Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:47
          Szkoda opon i błotników na sól drogową, ale pucować na nowy sezon można - dobre hobby - człowiek w ruchu, głowa w marzeniach😁
          • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:49
            Mnie nic nie szkoda!
            Jak tylko będzie z 7 stopni i w miarę sucho, wsiadam!
            • szafireczek Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:57
              Swędzą Cię podeszwy...Rowerowy luty Ziutysmile
              • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:59
                Bo rower to takie 4w1 - daje dojazd do pracy, 400 spalonych kalorii, trening kardio i wolny wieczór. big_grin
                • snakelilith Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 13:01
                  5w1. Jak jedziesz pod górkę, to masz trening siłowy.
    • wunder-gaffe Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:40
      mrsacola napisała:
      > też już zaczynacie powolutku cieszyć się na wiosnę ktòra jest bliżej n
      > iż dalej?

Cieszę się. Zwłaszcza na roztopy i powodzie.
    • primula.alpicola Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:40
      Tak!!!
    • snakelilith Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:43
      Jaki ziąb? wink Ja po przedwczorajszych minus 1, wczorajszych 2 stopniach na plusie, wyziębiającym kości wietrze i resztkach śniegu w doniczkach na balonie, obudziłam się dziś w innym świecie. Portale meteo pokazują u mnie 12 (!) stopni na plusie, koło zgniłego tymianku wyrosły mi nawet nie wiem kiedy jakieś wiosenne kwiatki, pewnie z cebulek z zeszłego roku, bo nie wiem co to jest. Ale tulipany też już pokazują zielone kikutki, choć siatka okazała się słabą ochroną przed wiewiórkami i trochę cebulek mi wygrzebały.
      Sprawdziłam prognozę dla mamy w zach. Polsce. Ten wiosenny powiew ma dotrzeć tam w środę. Bosz, jak na dworze jest ciepło.
      • szafireczek Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 13:09
        Ja dziś w Bildzie 😁 widziałam hasło, że potwór zimowy ustąpił, ale potworowi burzowemu, czyli tąpnięcie z hukiem. I obyś tych skrzynek nie szukała u sąsiadów.
        • snakelilith Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 13:16
          Właśnie tąpnęło. wink Wali z nieba krowy i konie, jakby świat się miał zaraz skończyć. I chyba nawet się błyska. O 15 ma niby przestać, już wierzgam kopytami, bo chcę na długi spacer, ale nie wiem, czy można temu wierzyć, bo portal podaje aktualnie "lekki deszcz", a pod hasłem "lekki" ja rozumiem coś całkiem innego. tongue_out
          • szarmszejk123 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:18
            U mnie się już trochę uspokaja to pewnie do ciebie poszło:p
            • snakelilith Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:52
              U mnie też już chyba po najgorszym. Idę na poszukiwanie wiosny na zewnątrz.
      • mid.week Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:21
        Dolecialy do ciebie te magiczne promienie z GB!
        • snakelilith Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:51
          Właśnie wyszło słońce. Jak do jutra tulipany urosną o co najmniej 10 centymetrów, to wiem, że promienie były magiczne. wink
          • mid.week Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:55
            Nie wiemy czy one działają na tulipany, sadź szybko szczypior!
    • heca7 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:46
      Kilka dni temu, może cztery wychodziłam z domu i na podjeździe zobaczyłam skorupkę jajka. Nie kurzego tongue_out Jajko białawe większe od przepiórczego, dużo mniejsze od kurzego (na pewno ptaki nie przyniosły ze śmieci). Mamy wysokie, stare sosny w ogrodzie więc musiało się wziąć stamtąd. Ale co do jasnej Anielki wykluło się w styczniu?! Żałuję, że zdjęcia tej skorupki nie zrobiłam.
      • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:47
        jajo węża!
        • heca7 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 13:22
          Niestety nic tak ciekawego wink Po przejrzeniu internetu sądzę, że to zwykła jajo gołębia było...
      • kk345 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:32
        Mogło się wykluć latem lub jesienią, a skorupkę dopiero teraz z gniazda zdmuchnęło.
      • babcia47 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 23.01.24, 01:35
        Niektore ptaki krukowate gniazdują juz teraz o czym przeczytałam z niejakim zdziwienie. Cóż czlowiek uczy się cale zycie. Nie pamiętam tylko o jaki gatunek chodziło. Kawki, ktores inne...ponoć mlode wylegają się już na przełomie lutego i marca. Bywa czasem ze po zmianach zachodzących u zwierzat lub w ich zachowaniu mozna zauważyć zmiany ktore mogą zajść w przyrodzie. Kilka lat temu gdy zima przyszła wyjątkowo szybko moje koty zaczęły zmieniać siersc na zimowa jiz w połowie sierpnia choc sa niewychodzace. Znane jest tez zjawisko ze w roku wyjątkowo ciepłym i urodzajnym pojawia się bardzo dużo zwierzaków młodych ktore z tego korzystają nawet gdy ciąża trwa długo wiec musiały się począć długo zanim byly objawy tej obfitości i nie tylko sam fakt ze wiecej przezywa bo jest wiecej pożywienia to tlumaczy
    • agatak Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 12:47
      Dzień jest dłuższy o 48 minut!
      O 16 jest jasno.
      Wiosna jest w drodze smile
    • chococaffe Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 13:06
      Zawsze czekam na wiosnę, jak tylko zacznie się lato!

Ale zanim przyjdzie czeka mnie kilka bardzo miłych rzeczy więc przeżyję (z przyjemnością)
      • johana7419 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:25
        Raczej równe 2 m-ce do 21 marca. Jeszcze nie myślę o wiośnie, za oknem szaro z resztkami śniegu. Zima jeszcze może przycisnąć w lutym. Cieszę się tylko że mrozy odeszły i można swobodniej wychodzić na zewnątrz
        • piataziuta Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 14:29
          pyk
          pyk
          pyk

coooraz bliżej słońce! cooooraz bliżej słońce!
          (na nutę "coooraz bliżej święta")

p.s. nic nie jarałam
    • inez21 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 15:02
      Oj nieee u mnie jeszce choinka stoi i karnawał bardziej czuję niż wiosnę😆😆 ja wiosnę czuje dopiero jak bez zaczyna kwitnąć to jeszce daleko do tego. A tyle śniegu co u nas napadało to do kwietnia się nie stopi😬 a roztopów i błota pośniegowego wyjatkowo nie cierpię brrrrr także do wiosny jeszcze daleko...nawet tulipanów jeszcze mi się nie chce kupować😜
    • brenda_bee Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 15:06
      Na razie nic nie czuję bo od tygodnia jestem w szpitalu i przyrodę widzę tylko przez okno. Mam jednak nadzieję, że jeszcze sypnie śniegiem i ściśnie mrozem.
      • szafireczek Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 15:28
        Trzymaj się i zdrowiej!(❁´◡`❁)(❁´◡`❁)
        • brenda_bee Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 16:52
          Dziękuję 😘
    • chococaffe Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 16:07
      To ja ja jeszczę życzę nam wszytskim, żeby wiosna posiedział u nas długo a nie tak myk, myk miedzy zimą a upalnym latem. Wiosno przyjdź i TRWAJ!
    • abidja Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:03
      Ja juz planuje zakup ziemi, szykuje pudeleczka na sadzonki pomidorow i kwiatow.
      Przejrzalam nasiona zebrane w zeszlym roku czy im dobrze i czekam.
      W marcu zarezetwowalam sobie krotki urlop by sie sadzic ziarenka, opisywac, podlewac i gadac do nich.
      • wrotek0 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:39
        Ja nasionka dokupiłam, sadzonki truskawek też na wiosenne sadzenie, ale musiałam odwołać zamówienie, bo złamałam nogę i nie wiem, czy do końca marca dojdę do siebie. A i raczej nie dostanę urlopu po 2 miesiącach zwolnienia.
    • swiezynka77 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:12
      Czekam na wiosnę, ale do niej daleko, jeszcze nie ma co myśleć. Zastanawiam się jak sobie ten czas umilić, może jakiś jogowy wyjazd gdzie pogoda będzie obojętna. Narty niestety w tym roku odpadają.
    • ichi51e Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:13
      Na nowy rok przybywa dnia na barani skok!
      Odkąd zaczęłam obserwować długość dnia i na własne oczy przekonałam się że najgorzej to do świąt a potem nagle 16 i jeszcze jasno (!) jakoś mi łatwiej. Ostatnia prosta od teraz już tylko lepiej
    • kandyzowana3x Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:28
      Jeszcze swiatecznie i karnawalowo, jescze kilka wyjazdow na narty i pewnie od marca rzeczywiscie bede wyczekiwac wiosny.
      • abasia0 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:50
        Dziś zdjęłam i schowałam oświetlenie świąteczne a kupiłam nasiona. Już mam dość zimy.
    • gorzka.gorycz Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 17:54
      Uwielbiam zimę i wcale nie chce mi się wiosny.
      • evro44 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 18:25
        i już Cię nie lubię. Kto normalny kocha zimę? Mam prywatną teorię, że inteligentniejsi przodkowie zajęli basen Morza Śródziemnego a ta reszta co miała trochę mniej rozumu i światłowstręt musiała zadowolić się północą smile))
        • gorzka.gorycz Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 20:56
          Przeżyję. smile Wolę zimną zimę niż gorące lato.
          • mrsacola Re: Wiosna wiosna wiosna ach 23.01.24, 11:50
            Latem można wyjsc przynajmniej rano i wieczorem na dwór, zimą max na godzinę a potem marzniesz a to i tak tylko jak nie wieje i nie leje czyli rzadko.
    • kachaa17 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 18:46
      Ja się zuma nie mogę nacieszyć a Ty piszesz o wiośnie. U nas spadło bardzo dużo śniegu. Ostatni raz tyle było 3 lata temu więc korzystam.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 18:56
      O ile nie będzie zimno do końca kwietnia jak przez ostatnie 3 lata ;P
    • basiastel Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 19:06
      Ja się cieszę. Przy czym, dla mnie wiosna zaczyna się 8 marca ( tak mam!), więc to niecałe 7 tyg. szybko zleci.
    • jowita771 Re: Wiosna wiosna wiosna ach 22.01.24, 19:17
      Nie mogę się doczekać, nie znoszę zimy.
      • igge Re: Wiosna wiosna wiosna ach 24.01.24, 02:11
        A ja przeciwnie żal mi, że koniec śniegu i mrozu i chlapa.

Aczkolwiek jak będą bazie, pączki, przebiśniegi i zawilce i takie tam wreszcie plus dzień dłuższy i trochę słońca - to zacznę cieszyć się wiosną zamiast zimą i śniegiem.
        Styczeń i luty łącznie z walentynkami plus - to nadal raczej zima.
        Teraz to jeszcze świąteczne lampki wiszą wszędzie prawie. Szaro, mokro, buro i ponuro na zewnątrz. Człowiek chowa się do kawiarni by popijać gorącą czekoladę albo inną kawę. Wiosny ani nawet przedwiośnia jeszcze nie ma. I dłuuugo nie będzie jeszcze, całe tygodnie...
        Jak cały dom będę mieć w kwiatach ( mam urodziny - koniec zimy mniej więcej) to wtedy pomyślę o wiośnie. I fotel plus koce od razu myk na zewnątrz na taras i kawa pod mirabelką ulubioną.
        Teraz to gile na niej siedzą czerwone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka