mi.2 22.02.24, 11:16 wlasnymi silami. Czy pamietacie co bylo impulsem do zmiany nawykow? Jak zaczynalyscie? Czy metoda malych kroczkow czy moze przeciwnie od restrykcji? Co bylo najtrudniejsze na samym starcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:21 Założyłam wątek na forum że chce schudnąć i żeby nie robić z gęby cholewy schudłam 😅 Nie pamiętam co było najtrudniejsze, chyba pierwsze planki, czułam się jak totalna łamaga jak po 8 sekundach zaczynałam cała drżeć:p Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:26 Mam na mysli osoby, ktore schudly wiecej niz 5 kg. 10, 15, 20kg i wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:29 Schudłam więcej , niż 5 kg. Startowałam z 72, ważę 55. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:40 szarmszejk123 napisał(a): > Schudłam więcej , niż 5 kg. Startowałam z 72, ważę 55. 😍😍😍 Super Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:59 Również gratuluję, super. Ale co to są planki… Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:04 Deska, takie ćwiczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 01:32 alfa36 napisała: > Również gratuluję, super. Ale co to są planki… Planki to takie egzersajzy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:47 To takie ćwiczenie, które pomaga zdać sobie sprawę, jak długa na prawdę jest sekunda:p Na początku jest baaardzo długa :p Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 24.02.24, 11:09 szarmszejk123 napisał(a): > Schudłam więcej , niż 5 kg. Startowałam z 72, ważę 55. Wow! Szacun Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:40 mi.2 napisała: > Mam na mysli osoby, ktore schudly wiecej niz 5 kg. > 10, 15, 20kg i wiecej. 10, 15 kg to nie jest duzo Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:45 Zależy dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:02 Tez prawda. Tylko ze 15 kilo da sie zalatwic bez wiekszych problemow. A mniemam ze pytanie dotyczy "duzo" w sytuacji kiedy juz tak latwo byc przestaje. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:05 Autorce trudno w ogóle zacząć, więc tego :p Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:29 szarmszejk123 napisał(a): > Autorce trudno w ogóle zacząć, więc tego :p No tak. dla niej to chyba nawet 5 kg moze byc wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:10 Np dla mnie to mega dużo. Jeśli mialam w życiu nadwyżkę kg to nie było to nigdy więcej niż 3 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:30 homohominilupus napisała: > Np dla mnie to mega dużo. > Jeśli mialam w życiu nadwyżkę kg to nie było to nigdy więcej niż 3 kg. Czemu cie interesuja watki odchudzajace? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:37 Interesuje mnie dużo tematów i czytam różne wątki. Chyba mi wolno, co? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:51 homohominilupus napisała: > Interesuje mnie dużo tematów i czytam różne wątki. Chyba mi wolno, co? Pewnie ze wolno. Choc dziwne jak na osobe z idealna waga cale zycie. Jest tyle setek tematow ktore nas dotycza, a ty akurat tracisz czas na sledzenie tematu ktory zupelnie Cie nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:54 Nigdy nie wiadomo kiedy cię zacznie dotyczyć:p Mnie od zawsze fascynowały kocie wątki, mimo, że raczej nie planowałam mieć kota. Los chciał, że kota się dorobiłam a dzięki tym czytanym kocim wątkom jestem o milion gotowych rozwiązań na kocie problemy do przodu! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 15:29 Ja mam tak samo, nigdy nie mialam problemow z waga, a w watki o odchudzaniu wchodze regularnie. Tak jak w watki o wlosingu, mimo ze skretu wydobywac nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:36 homohominilupus napisała: > Jeśli mialam w życiu nadwyżkę kg to nie było to nigdy więcej niż 3 kg. Ale ja bylam w ciazy i rodzilam. Potwierdzone naukowo: jest trudniej po ciazy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 15:29 mi.2 napisała: > Potwierdzone naukowo: jest trudniej po ciazy, niestety. To bzdura, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 22:58 Mnie zeszło błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:26 jammer1974 napisała: > mi.2 napisała: > > > Mam na mysli osoby, ktore schudly wiecej niz 5 kg. > > 10, 15, 20kg i wiecej. > > 10, 15 kg to nie jest duzo Owszem, to jest dużo. Dla kogoś kto ważył 80 i schudł 15 to jest utrata około 20% masy ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:28 Odnosze sie do stopnia trudnosci a nie subiektywnego "duzo". Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:30 jammer1974 napisała: > Odnosze sie do stopnia trudnosci a nie subiektywnego "duzo". Ważę teraz 80. Przy 1,62 wzrostu. Chce schudnac 15 kg i jest to dla mnie MEGA trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:35 Powiem ci jak schudlam 10 kg przed operacja przy stosunkowo srednim wysilku. Przestalam sie obzerac wieczorami. Zadzialalo dosc szybko. Tylko w pewnym momencie juz przestalo dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 09:38 gdybyś miała pojęcie o odchudzaniu, to byś wiedziała dlaczego przestało działać i co zrobić by znowu zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 13:35 Idź do dietetyczki. Ja wielokrotnie próbowałam schudnąć sama i dopiero z pomocą dietetyczki udało mi sie to zrobić szybko i skutecznie, a jeszcze 3 koleżanki zachęciłam i też poszły i schudły. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 13:40 Bylam ale nie potrafie sie dostosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:54 mi.2 napisała: > Bylam ale nie potrafie sie dostosowac. Mnie to zawsze bawi "idz do dietetyczki". Kazdy srednio rozgarniety wie co ma jesc. Problem lezy w tym ze tego nie umie zastosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 09:26 Psychodietetyk się kłania. Albo coach dietetyczny (tak, brzmi śmiesznie) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 15:19 To do lekarza i psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:42 marta.graca napisała: > To do lekarza No wlasnie poszlam😍 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:12 Czy jadłaś 5 razy dziennie? Bo tego chciałabym uniknąć a takie dietetyczki znam. Przy czym ja mam 5 kg do zgubienia. A dietetyk do dla koleżanki😉 Odpowiedz Link Zgłoś
jieva1 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:43 Mnie zmotywowało jak zobaczyłam się na zdjęciach z wesela znajomych. Jak patrzyłam w lustrze to tego nie widziałam, a na zdjęciu szok. Przy 1.58 m ważyam trochę ponad 68 kg. Schudłam już 9,5 i jestem mega zadowolona. Mocno ograniczyłam węglowodany, jem dużo białka i siłka średnio 2 razy w tygodniu. Byłam terazna urlopie all inclusive i zrobiłam sobie a ten czas dyspensę., ale już wróciłam do odchudzania i waga dalej w dół. No i praktycznie całkowicie wyeliminowałam alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:45 Stopień trudności zależy od wagi wyjściowej. Jak jesteś otyła to 10 kilo schodzi z ciebie jak 3 kilo z osoby z lekką nadwagą. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:55 To prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 16:32 Ja się bałam ,że umrę,a dzieci nieletnie jeszcze.schudlam ok 10 kg,wyglądam o niebo lepiej i wagę trzymam ponad 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:23 Jest taka instagramerka, Kasia Guzik, 100 kilo schudła, ona chyba będzie miała najlepsze porady. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:33 Nie znalam wczesniej. Normalnie czapki z glow... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:42 Istagramerka🙈. Jestesmy juz dorosli i wiemy ze ludzie dla kasy klamia i sie nawet nie przejmuje ze sie za nimi kurzy ze az strach. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:44 Ale co masz na mysli? Ze klamie ze az tyle schudla? Czy ze klamie, ze bez pomocy chirurgii? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:00 Klamie ze schudla? A jak myslisz? Da rade sklamac ze schudla a nie schudla? Klamie ze bez pomocy. Nie mowie tylko o operacji. Kwestii 20 czy nawet 30 kilo nie da sie zalatwic operacja. Dlatego ze wymyslono farmakologie. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:29 jammer1974 napisała: > Klamie ze schudla? A jak myslisz? Da rade sklamac ze schudla a nie schudla? Mialam na mysli, ze AŻ TYLE schudla. A nie ze w ogole schudla Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:32 Pytanie zasadnicze jest czy faktycznie schudla bez wspomagania jak jest w pytaniu w watku. A czy schudlam 20, 30 czy 50 ma drugorzedne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:31 To nie ten przypadek. Nie kłamie, ona mówi otwarcie o różnych swoich poprawkach i innych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:44 Wiesz kiedys tez tak myslalam ze jak juz np.raz taka jedna powiedziala ze miala operacje to nie klamie. Potem okazalo sie ze o drugiej zapomniala. Nie wiem czemu ale ludzie klamia. Szczegolnie w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 21:41 A jakie masz podstawy by twierdzic, ze klamie? Kiedys ludzie chudli i tyle kg, a nie bylo lekow typu saxenda, z reszta i ona przestaje dzialac po jakims czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:10 Chyba dorady. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:28 Chciałam schudnąć 7-8 kg. Zmotywował mnie mój wygląd. Zaczęłam od restrykcji, trzymałam się diety i osiągnęłam cel w 2.5 miesiąca. Do dziś trzymam dobre nawyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:49 Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:34 Tobie nic nie pomoże, sądząc po tym co opisujesz na forum. Żadna forma odchudzania nie zadziała, jeśli regularnie rzucasz się na słodycze w ilościach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 10:20 ale i tak dobrze ze probuje choc zgadzam sie, ze mi.2 ewidentnie pomaga sobie by jej sie nie udalo chociazby majac slodycze w domu. Dla mnie to nie do pojecia, bo na wlasne zyczenie sie wtedy 'zawala', a mysle, ze jak o 22:00 czy 23:00 poczulaby glod to nie bedzie biegla do zabki czy na stacje benzynowa po czekolade tylko przetrzyma do rana. Majac w domu slodycze jest 100 % szansa, ze sie je zje i autorka wie o tym a mimo tego je ma/kupuje. Tak czy inaczej niestety znam osoby bardzo otyle z nawet 50-60 kg nadwagi, ktore nawet nie probuja, nie podejmuja zadynch krokow by cos zmienic wiec tyle dobrze, ze autorka 'walczy' ... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:38 A znasz taka? Ja mam 50lat i nigdy nie spotkalam w swoim zyciu kogos komu udalo sie schudnac wiecej niz 25kg. Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:42 Osobiscie nie znam. Sama kiedys schudlam 16 kg. Tutaj jedna forumka schudla podobno 30kg ... melisananosferatu - moze odezwie sie? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:47 Ja mowie o ludziach ktorych znam. Nie istagramerkach czy forumkach, ktore wszystko moga powiedziec co akurat przyjdzie im do glowy. Ja znam jedna osobe ktora schudlam 21 kg na diecie Dukana. Bez innych wspomagaczy. Znam pare osoby ktore schudly po okolo 15kg zawsze z jakimis farmakologicznymi wspomagaczami. Duzo czyli powyzej 25kg nie znam osobiscie nikogo. Zawsze odbywalo sie to za pomoca jakis wspomagaczy Duze spektakularne utraty wagi od 35kg to juz tylko po operacji. Takie sa moje doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 06:01 Ja schudłam około 25 kilo, wspomogłam się dietą i sportem. Mój mąż w tym czasie schudł ponad 30 kilo podobną metodą. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 09:55 No odezwe sie choc wole tego nie robic bo nie jestem ekspertem a radami kolezanek z netu mozna sobie zrobic kuku i np nabawic sie zaburzen odzywiania. Dlatego z zasady nie doradzam nikomu. Ale jak chcesz wiedziec jak ja schudlam to byla to bardzo restrykcyjna dieta polaczona z ostrym treningiem. Zero odpuszczania sobie. Tyle. Nie polecam. Polecam ruch, wysypianie sie i racjonalne odzywianie a najlepiej zanim sie za to zabierzesz pojscie do lekarza, zrobienie badan, znalezienie rozsadnego dietetyka i nastawienie na stala zmiane nawykow zywieniowych I staly ruch. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:44 No patrz, a moja koleżanka ze szkoły średniej schudła 50 kg, sama, dieta i bieganie. Trzyma do dziś, chociaż ma momenty lekkiego przytycia bo ma skłonności. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.2 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:45 Np Paulina Gładysz ( yt) schudla 50 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:54 mi.2 napisała: > Np Paulina Gładysz ( yt) schudla 50 kg. Nie znam zadnej Pauliny Gladysz i nie wiem czy mowi prawde. Istagramerki nie takie bajki opowiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:54 Tak. Oglądając Paulinę nic cię to nie motywuje? Ona opowiadała jak miała napady jedzenia i ważyła aż 130 a teraz ok. 80 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:50 milupaa napisała: > No patrz, a moja koleżanka ze szkoły średniej schudła 50 kg, sama, dieta i bieg > anie. Trzyma do dziś, chociaż ma momenty lekkiego przytycia bo ma skłonności. Nie znam twojej kolezanki a mowie wyraznie tylko o swoich osobistych doswiadczeniach. Rozumiem tez ze mieszkasz z nia i jestes pewna ze nie brala zadnej farmalologii. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:01 To było dawno temu i nie brała. Osobiście ci nie powiem bo wazę 65 🙂 Bez odchudzania. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:06 Jak dawno. Farmakologia to nie jest jakas nowka sztuka. Na moj gust juz od conajmniej 30lat ludzie wspomagaja sie farmakologia. Nawet operacje juz wtedy robiono choc wtedy w wyjatkowych tylko przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 13:45 Jakieś 20 lat. Po ciąży bliźniaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:47 milupaa napisała: > Jakieś 20 lat. Po ciąży bliźniaczej. Kolezanka jakies 20lat temu schudla 17 kilo przy wspomaganiu farmakologicznym (jakis lek przyspieszajacy odchudzanie, ale nie majacy wplywu na laknienie). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 21:45 Jaka znowu farmakologia..gdyby to bylo takie proste to wszyscy byliby szczupli.. masz jakas obsesje a wiedze w temacie zadna tylko klepiesz o tej mitycznej "farmakologii".. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:50 Mój mąż schudł ponad 35 kg, bez dietetyka, w niecały rok. Schudł bardzo głupio, w sposób, który jest wszędzie niezalecany i krytykowany, ale skutecznie, bez jo-jo jak na razie, wyniki ma dobre, więc nie wiem jakim cudem, ale bez większych szkód. Wkurzałam się na niego, bo uważałam (i nadal uważam), że przeginał, ale nie mogę zaprzeczyć, że ma silną wolę i determinację (czyli to czego autorce wątku brakuje). Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:52 Wolna wola to mit. A mezowi mimo to gratuluje. W sumie moja operacja tez nie jest przykladem zdrowego sposobu. Ale jesli cos prowadzi do zdrowych efektow to czasem warto. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:58 Nie mówię o wolnej woli, a o silnej Teologii w to nie mieszajmy. Po prostu zrobił pewne założenia i się ich trzymał, żeby nie wiem co, bez wyjątków, bez odkładania, bez stosowania różnych kruczków. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:06 Ja zauważyłam że faceci skuteczniej chudną. Bo oni jak naprawdę chcą, to się zawezma i trzymają ściśle planu. Nie ma że ah nagle zeżarłam talerz ciastek i co ja mam biedna zrobić 😀 Mam znajomego który schudl ok 25 kg nie jedząc po 18 (co jest głupie i nie zalecane jeśli ktoś nie chodzi spać o 20), trzymając dość restrykcyjnej diety i zero słodyczy. Wszyscy go podziwiali że znajomych. No cóż niestety przytyl nawet z nawiązką co jednak zajęło mu kilka lat. Osobom że skłonnościami trudno jest schudnąć raz na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:09 Z facetami to tez jest kwestia tego ze nie maja problemow z hormonami wiec jest latwiej opanowac rozne potrzeby zywieniowe. Jak bardzo naszymi nawykami zywieniowymi potrafia sterowac hormony dopiero w ciazy zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:07 🤣🤣🤣 tak silna wola oczywiscie. Ma sie te dobre katolickie wychowanie 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 13:44 arthwen napisał(a): > Schudł bardzo głupio, w sposób, który jest wszędzie niezalecany i krytykowany, Czyli jak konkretnie? Bo imo wazny jest efekt, nie droga do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:54 Wolałabym nie promować niezdrowych sposobów. Wymyśl sobie najgłupszy możliwy sposób bez farmakologii i możliwy do wykonania samodzielnie i to pewnie będzie ten Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:52 Mój mąż z ok 20 lat temu schudł ok 50 kg. Sam z siebie tanio i szybko i konsekwentnie i bez żadnego efektu jojo, trwale. To chyba pierwsze q życiu odchudzanie jego było i jedyne bo jest bardzo szczupły i wysportowany. Recepta: Psie spacery, a raczej biegi. Jabłka i marchewki surowe w dużych ilościach tak by zapchały żołądek. Bo nawet tona ma niewiele kalorii. Wyjechałam na miesiąc, a pi powrocie mąż był zdecydowanie mocno, bardzo mocno chudszy. Odżywiał się jak mnie nie było bez zakupów słoikami z kompotem z jagód. Impulsem do odchudzania u niego była próba zakupu spodni i brak rozmiaru w najbliższym sklepie dla panow na naszej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:53 Palenie to ze 30 lat temu z dnia na dzień tak samo rzucił. Impulsem - jakiś kaszelek czy inne drapanie gardła. On ma żelazną silną wolę. Powiedziałabym, że wręcz bezwiedną, nie zauważa nawet, że ją ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:55 Niezle. Jak ma taka wole to czemu wpada w nalogi? Wydawaloby sie na logike ze ktos o zelaznej woli nie powinien miec zadnych tego rodzaju problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:00 Był dzieckiem... Bardzo młodym człowiekiem. Mamusia tzn moja teściowa prowadziła polską tłustą mięsną bez warzyw kuchnię ( choć jego rodzeństwo od zawsze jest szczuplutkie czyli można matce nie ulegać ale on od małego wolał przy matce do garnków zaglądać zamiast biegać na boisku) Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:02 Przy tym teściowa gotuje smacznie. Palenie to on moim zdaniem TOWARZYSKO zaczął. Zanim zdążyłam mu zwrócić uwagę ( bo sama nigdy jid paliłam i nienawidzę) czyli na bardzo wczesnym etapie naszej znajomości- rzucił. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:03 Innych nałogów nie miał i nie ma. Choć jakbym koniecznie chciała znaleźć to - pracoholikiem czasami bywa może...? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:03 Sprząta też nałogowo Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:04 Emotikonkę zgubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:12 igge napisał: > Sprząta też nałogowo Moge sobie pozyczyc Twojego "nalogowca". Ja to mam pecha. Moja sklonnosc do nalogow poszla w jedzenie zamiast sprzatania. A komu by to przeszkadzaly jakby poszlo w sprzatania 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:11 igge napisał: > Był dzieckiem... > Bardzo młodym człowiekiem. > Mamusia tzn moja teściowa prowadziła polską tłustą mięsną bez warzyw kuchnię A to tak. Wiele wyjasnia. Dobrze ze sie z tego wyrwal. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:57 Aha i jeszcze jedna ważna uwaga: Mąż TRWALE i z dnia na dzień zmienił wszystkie swoje niezdrowe nawyki żywieniowe. Ruch I sport lubi i w naturalny sposób zdrowe jedzenie też. Te jabłka i marchewki to autentycznie jedne z jego ulubionych jedzeniowo rzeczy zawsze były. Kocha też górskie surowe płatki owsiane, orzechy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:58 Chodzi mi o to, że on tę " dietę" zrobił z produktów, które I tak od zawsze uwielbiał chrupać. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:13 Podoba mi sie twoj maz. Bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 12:59 Mnie dzisiaj akurat mniej się podoba. Zamiast nosić firmowe 15 tys w nie wiem czym i gdzie schowane przy sobie, uznał, że może zostawić je w hotelowym pokoju i okradziono go. Sprawdzają monitoring teraz ale to na nic. Nie jego kasa ale oddawać będziemy z naszej. Musiał mieć gotówkę ale zostawianie jej w hotelu w pokoju to lekkomyślność delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:11 Oj to moja krew. Ja ciagle robie glupie rzeczy. Takie bezmyslne. Np.tesc mial przedwczoraj operacje sercowa. Wiec wczoraj upieklam i spakowalam mu ciasto do szpitala. Dopiero widzac zdumiona twarzy meza uswiadomilam sobie ze co z tego ze nie byla to operacja zoladka. Po wszelakich operacjach ludzie raczej nie obzeraja sie ciastami. Rownie dobrze moglam mu skok na bungy wykupic. W koncu nie byla to operacja ortopedyczna. Gdzie ja mialam mozg. Dobrze ze chociaz mnie to tyle nie kosztowalo co Twojego meza. Mam nadzieje ze uda sie odnalezc zlodzieja i odzyskac kase. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 24.02.24, 01:48 Na pewno się NIE uda. Life. Ja często podobnie jak Ty jamner. Szybciej robię niż myślę Ale zawsze chcę dobrze. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 24.02.24, 02:01 Moze tez masz adhd. Ja stawiam na te przypadlosc. Ale nie moga jakos sprawdzic kto wchodzil do pokoju pod jego nieobecnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:04 mało w życiu widziałaś w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:15 thea19 napisała: > mało w życiu widziałaś w takim razie W klatce nie siedze. Widze rzeczywistosci i choc z natury jestem naiwna to szybko sie ucze. A ta kwestia to akurat pelna jest zacierania faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:09 przecież wiadomo, że skoro nie widziałaś, to nie istnieje i dlatego cały czas usprawiedliwiasz operację. Można schudnąć bez leków i bez operacji po kilkadziesiąt kg no ale to trzeba chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:46 dlatego cały czas > usprawiedliwiasz operację Masz cos z glowka nie teges. Tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 22:54 nie ja a ty. Ja schudłam bez wspomagania i operacji. Nie było niedasie tylko robota do zrobienia albo będzie choojnia Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 22:59 Fajna ta twoja teoria. Taka niezbyt madra. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:58 Tak sobie tłumacz leniu o słabej woli Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:13 thea19 napisała: > Tak sobie tłumacz leniu o słabej woli Zdecydowanie wole byc leniem niz przyglupia🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 07:22 Przygłupia to właśnie ty jesteś bo nie możesz zrozumieć, że ludzie potrafią własnymi siłami schudnąć kilkadziesiąt kilo. Normalnie czary, magia, totalna abstrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 13:01 Zdecydowana większość jednak nie umie. Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 13:30 wg jammer nikt nie umie bo ona nie zna. Ludzie nie chudna bo nie mają w sobie tyle samozaparcia, co potrzeba, bo mają problem z emocjami i sobie z tym nie radzą, bo zwyczajnie im się nie chce, ot cała zagadka. Na przestrzeni czasu widzę na siłce kto jak się zmienia. Jak koś jest otyły, to nie robi nic poza stretchingiem i przez rok zero zmian, jeden to nawet jeszcze bardziej utył a do tego zrezygnował z kilku aktywniejszych zajęć grupowych. Ot, chodzą na siłownię a nie chudną, no nie da się. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:02 igge napisał: > Zdecydowana większość jednak nie umie. Takie są fakty. O nich dowiedzialam sie na pierwszym spotkaniu w Klinice Otylosci po zawalifikowaniu mnie do operacji. Wtedy uslyszalam ze ta wiekszosc to statystycznie ...99%. Pamietam ze o malo ze stolka nie spadlam i zapytalam dlaczego przez tyle lat nam wmawiali zeby probowac bo sie uda a jak juz nas zakwalifikowali to nam dopiero mowia ze mielismy zaledwie 1%szansy. Pani psycholog sie tylko usmiechela i powiedziala - bo zawsze trzeba najpierw probowac. No niby tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:04 Ty do mnie juz nic wiecej nie mow Theo. Bo ja wole rozmawiac z chociaz troszke madrymi. Sama ze soba se pogadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:22 prawda boli, co? Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik0 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:43 Schudłam 40kg. Sama. I już od 4 lat waga +-1,5kg Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:44 jakasik0 napisała: > Schudłam 40kg. Sama. I już od 4 lat waga +-1,5kg Gratuluje. Tylko na internetach czytam o takich rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 16:47 Widocznie mało znasz świat i ludzi, ja schudłam kiedyś 40 kilo. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:47 No widocznie malo znam. Odpowiedz Link Zgłoś
magaja Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 15:43 schudłam 30 kg, nie podobno i nie bez wspomagania, przy otyłości i chorobach współistniejących nie sposób ruszyć z miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:48 magaja napisała: > schudłam 30 kg, nie podobno i nie bez wspomagania, przy otyłości i chorobach ws > półistniejących nie sposób ruszyć z miejsca No przeciez wiem jak to wyglada. Wielkie gratulacje💪 Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:19 Mój wujek schudł więcej i trzyma wagę już ok 25 lat ale bardzo się pilnuje i uważa na to co je Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:26 Juz poraz kolejny okazuje sie ze chlopom latwiej sie wziac za siebie jak znajda motywacje. Stawiam na hormony. Znaczy ich brak. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:35 A co mają hormony do tego, że przestrzegasz założeń? Jestem kobietą, mam niedoczynność tarczycy, a jak mam plan to go realizuje Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:53 A ja jestem kobieta i jak bylam w ciazy i wziela mnie chcica na kiszone ogorasy to nie bylo szans abym sie powstrzymala. Stad rozumiem jak moze zadzialac uklad hormonalny kontra jedzenie. Jestes boska. Lepsza niz inne panie. Tak trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:56 To pewnie jesteś jak ci faceci, co jak im qtas staje to nie mogą się powstrzymać, bo hormony, no co ma biedaczek zrobić, nie jego wina, że ma skok testosteronu. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:14 A nie wiedzialam ze oni tego do jedzenia uzywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:28 Pewnie różnych rzeczy używają, co się trafi, w końcu na hormony nie ma mocnych, są hormony to jest przymus Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:20 I od tych kiszonych ogórasów przytyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:23 angazetka napisała: > I od tych kiszonych ogórasów przytyłaś? W ciazy nie przytylam ani grama. Dopiero podczas karmienia. Daje tylko przyklad jak zmiany hormonalne moga niewolniczo kierowac apetytem. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:31 > W ciazy nie przytylam ani grama Raczej niemożliwe. Byłabyś fenomenem biologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 01:10 > Raczej niemożliwe. Byłabyś fenomenem biologicznym. Tak🤣. Jestem fenomenen! Jestem fenomenalna!🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 12:20 Dziecko swoje waży, wody płodowe, biust rośnie... Ale nie przytyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:15 angazetka napisała: > Dziecko swoje waży, wody płodowe, biust rośnie... Ale nie przytyłaś. No litosci 🙈🙈🙈🙈. Przeciez mowie o wadze po urodzenia dziecka (bez dziecka i wod plodowych). Porownuje wage przed ciaza z waga zaraz po jej zakonczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 07:47 Dziecko pewnie woziła za sobą w przyczepce Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:16 marta.graca napisała: > Dziecko pewnie woziła za sobą w przyczepce Tak jak ty wozisz swoj rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:14 Dlaczego niemożliwe? Pewnie rzadko się to zdarza, ale jeśli ktoś ma nadwagę albo otyłość, to raczej jest z czego przełożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:24 Co to znaczy przełożyć? do wagi matki dochodzi waga dziecka, gdzie niby miałoby się to przełożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:29 marta.graca napisała: > Co to znaczy przełożyć? do wagi matki dochodzi waga dziecka, gdzie niby miałoby > się to przełożyć? > dziecko + pępowina + wody waży z 5-6 kilo wystarczy zacząć ciążę z nadwagą 10+ i można skończyć nawet na minusie jak się odchudzała * * to nie jest porada medyczna, przed wykonaniem takiego numeru skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:41 Normalnie. Dochodzą tu zawirowania hormonalne i np jeśli ktoś całą ciążę wymiotuje (a znam takie przypadki) to dużo przytyć nie może. A jak ma nadwagę lub otyłość, to wręcz może schudnąć, bo organizm ma skąd brać na to dziecko. Znam osobiście przypadek, kiedy to kobieta w blizniaczej ciàży przytyła jakieś 5-6 kg, a nie miała nadwagi (dzieci bardzo ściśnięte, a przez to trochę zdeformowane po urodzeniu, teraz zdrowe i wyglądające normalnie). Znam przypadek, kiedy kobieta w 8 mc miała całkowicie płaski brzuch (leżałam z nią w szpitalu). Dziecko tak ułozożone, że lekarze nie potrafili określić płci ani wagi i chyba wcześniejsze cc robili. Znam też osobę lat 46, która o ciąży dowiedziała się, jak zaczęła rodzić. Dziecko ma aktualnie 15 lat. Żadna skrajna patologia - nadwaga, podejrzenie menopauzy. A ruchy dziecka brała za niestrawność. A ja za to miałam w ciąży gigantyczną torbiel na jajniku, byłam już kwalifikowana na operację, a torbiel w 12 tc wchłonęła się w ciągu jednej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 11:00 Post, na który odpisujemy dotyczył nie przytycia ani grama. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:23 marta.graca napisała: > Post, na który odpisujemy dotyczył nie przytycia ani grama. Jak sie czuje ten twoj mozg wozony w wozeczku🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:22 > Znam osobiście przypadek, kiedy to kobieta w blizniaczej ciàży przytyła jakieś > 5-6 kg. Dokladnie tak bylo u mnie. Z dzieckiem (ciaza pojedyncza) wazylam jakies 5, 6kg wiecej. Moze 8 kg bo pod koniec ciazy to juz sie nie wazylam. Trzy dni po rozwiazaniu wazylam tyle co przed ciaza. A dwa tygodnie pozniej nawet mi 3 kg ubylo. W dwojnasob wrocilo podczas karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:20 ja w ciązy z drugim synem najpierw schudłam 7kg a potem w drugiej połowie ciąży odzyskałam i finalnie waga przed i po urodzeniu była identyczna Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:45 Ale wiesz, że mężczyźni też mają układ hormonalny? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:54 angazetka napisała: > Ale wiesz, że mężczyźni też mają układ hormonalny? Ale wiesz ze jednak inaczej dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 07:47 Na swoim przykładzie stawiam też na hormony, i może na fakt że faceci w młodości nie bawili się w diety-cud i nie rozjechali swojego metabolizmu. Po pierwszym i drugim dziecku tydzień po porodzie miałam wagę startową 59kg. Po trzecim dziecku walczyłam o pociążowy zjazd śmiesznych 4kg przez rok - takie miałam napady wilczego głodu przy kp - nie do opanowania - i teraz nadal walczę żeby nie przytyć ( nadal kp) Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 14:29 Dokladnie tak. Ja to samo mialam podczas mojego kp. Taki potworny wilczy dziki glod. Jakbym rzeczywiscie byla jakims dzikim wyglodnialym zwierzem. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 16:50 Skądś się to określenie wilczego głodu wzięło jakby nie było. Oczywiście pożreć musiałam szybko, dużo, słodkie, słone i tluste, zazwyczaj mi się włączało po ostatnim karmieniu na noc. Teraz dalej mam napady ale już na trzy kromki, a nie na 5 … Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 17:04 Dokladnie tak. Ostatnie nocne karmienie i sie zaczynalo. Po 11latach jeszcze mam w pamieci widok jak schodze na dol gotowa zeby pozrec nawet meble. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 00:28 Kilka osób znam. W tym w bliskiej rodzinie, na tyle bliskiej że mogę wykluczyć farmakologię i inne wspomaganie. Jedna kobieta, zrzuciła kilogramy pociążowe, jak dziecko wyprowadziło się na studia. Przestała odczuwać potrzebę pielęgnowania ogniska domowego, zamiast lecieć do domu gotować obiady i kolacyjki, oddawała się swojej pasji i wsiadała na rower. Wykręcała co najmniej tysiąc kilometrów miesięcznie, pracując na pełen etat. Chudnięcie było skutkiem ubocznym, zajęło ze dwa lata. Dziecko ma lat 36 czyli schudnięcie jest długofalowe. A druga to był starszy pan, który w okolicach 80 roku życia uznał, że waży za dużo i zaraz przestanie być w stanie funkcjonować. Schudł ze 120 do 90 kg (przy około 1,85 wzrostu) metodą ograniczenia jedzenia. Przy czym on tak samo rzucił palenie, po 55 latach palenia, po prostu z dnia na dzień przestał palić. Wagę trzymał przez dobrych 15 lat, aż do śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:45 Schudłam, gdy poczułam, że to TEN moment. 15 kg na diecie, kolejnych 10 czy ileś, gdy się okazało, że mam chorą tarczycę. Wagę mniej więcej trzymam od dobrej dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 11:51 Policzyłam sobie zapotrzebowanie kaloryczne, ponieważ różne kalkulatory dawały różne wyniki, więc wyciągnęłam sobie średnią. Zaplanowałam sobie pół kilo na tydzień. Ściągnęłam apkę fitatu, makro ustawiłam sobie tak, żeby było co najmniej 90 gramów białka dziennie, tłuszczu jeden gram na kilogram człowieka, pozostałe to węgle. Białka pilnuję ortodoksyjnie, pozostałych mniej. Zaczęłam ważyć każdy produkt religijnie wpisywać w apkę wszystko, co wkładam do ust, włącznie z każdą łyżeczką musztardy. Jeżeli jadłam coś przy czym się nie dało dokładnie określić kalorii - załóżmy jedzenie na mieście - w apce wybierałam coś jak najbardziej zbliżonego, a z tych zbliżonych to, które miało najwięcej kalorii. Wielkość porcji na mieście nauczyłam się oceniać na oko po zważeniu iluś tam różnych produktów w domu. Nie jem niczego, czego nie lubię, nie mam czarnej listy produktów, których nie zjem. Zdarzyła się pizza, kebab z halloumi, wściekle tłusty ser pleśniowy, chaczapuri. Jak mnie już bardzo ciśnie na czekoladę, bo jestem przed okresem, zapycham się batonikiem proteinowym (najbardziej lubię Be Raw kakaowy, bo jest mocno czekoladowy i konsystencję ma taką, że trzeba go żuć). Mam w domu jakieś słodycze, bo coś tam dostałam, albo coś tam hoduję dla gości, ale od kiedy pilnuję 30 g białka w posiłku, to wszystko sobie leży i nawet do mnie nie woła. Wszystko spada zgodnie z planem, bo te pizze i podobne zjadłam w takiej ilości i tak skomponowałam pozostałe posiłki dnia, że mi się wszystko zmieściło w makro. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:44 Brzmi to bardzo sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 09:59 Robię tak jak ty, po prostu skrupulatnie liczę kalorie produktów (raczej do góry niż do dołu) i nie mam czarnej listy. Te z czarnej listy jadam bardzo rzadko i w małych ilościach. Jeśli mam wyjście na miasto z piwem i jakimś kalorycznym jedzonkiem to zjadam mniej kaloryczne śniadanie. Staram się jeść dwa/trzy razy dziennie bo to optymalne dla mojego samopoczucia i trawienia. Nie przeliczałam jeszcze białka, węgli i tłuszczów, ale mam naturalne apetyty raczej na białka i tłuszcze, słodycze nie są obiektem mojego pożądania więc z węglami nie przesadzę. Chudnę powoli i równo. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:04 Wyrzucenie 95% UPF z diety i więcej roślin, orzechów, nasion. I nie muszę myśleć. Waga sama się dostosowuje. Ale ja nie jem emocjonalnie i mam dużo zajęć. Jak mam na coś niezdrowego faze to jem codziennie aż mi obrzydnie. Restrykcje prowadzą tylko do jojo i niezdrowej koncentracji na jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:10 10 kg schudłam ale po ciąży, więc w sumie nie miałam gigantycznych problemów z dietą i nawykami do okręcania. ważę tyle co 20 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:11 Czy pamietacie co bylo impulsem do zmiany nawykow Pamiętamy. Moja waga Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:12 Ej a może psychoterapia na początek albo razem ze zmianą nawyków? Jeśli jesteś prawdziwa, to strasznie się miotasz. Nie dasz raczej rady sama. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:15 A powiedz co to znaczy „własnymi siłami” Że wstyd się w realnym życiu otworzyć i iść po pomoc? Że zawsze samemu trzeba być ze swoimi problemami? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:19 > Że wstyd się w realnym życiu otworzyć i iść po pomoc? Że zawsze samemu trzeba b > yć ze swoimi problemami? Najwyrazniej wstyd poprosic o pomoc. Tylko dlaczego pomoc w kwestii odchudzania jest wstydliwa a juz w przypadku innych chorob bardzo pozadana to juz tylko bog raczy wiedziec. Poza tym moze niektorzy lubia sie silowac z drzwiami juz dawno otwartymi. Taki fetysz. To po co im zabraniac. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:50 Ja to interpretuje - bez ozempiku Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 08:07 Podpinam się pod pytanie. Przecież ani bariatra, ani diabetolog ani trener z siłowni ani dietetyk nie chudnie za Ciebie. On może być jedną z wielu Twoich codziennych decyzji: zjadam brokuł, robię przysiady, idę do dietetyka, oglądam filmik motywujący itd. to wszystko są Twoje kroki do Twojego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:51 Wiesz co, jeszcze ozempic ci został. Widać sama sobie nie poradzisz, a po tym leku podobno tak mdli że o jedzeniu się nie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 13:48 Na Ozempic trzeba się kwalifikować. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:55 Jeszcze trzeba móc go kupić, a podobno nigdzie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:43 Ale ona chce bez pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 10:39 Ja kiedyś chrom lykalam, podobno miał likwidować apetyt na słodkie. I tak mnie któregoś razu zemdlilo, że zostało w głowie i apetyt minął. Pewnie przypadek ale skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 12:55 nowy chop, chciało się meć ciało Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 14:20 Motywacja była u mnie nowa praca. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 16:43 ja schudlam w sumie 10-12 kg - dla mnie najtrudniejsze bylo obsesyjne myslenie o jedzeniu i wlasnie przez to sie poddawalam tak wiele razy Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 17:52 Mój mąż miał problem z zawiązaniem butów. Pewnego dnia postanowił, że wreszcie schudnie. I tak poszło prawie 40kg. Efektu jo jo brak. Ćwiczy, jeździ rowerem, pilnuje diety. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 18:05 Moja mama schudła około 55 r.z. 25 kg, z 95, stwierdziła że była otyła bo zwyczajnie za dużo jadła, dieta + ruch i wynik 70 kg. Kręgosłup odpoczął, biodra, trzyma wagę do dziś a jest przed 80-ka. Bardzo dużo się rusza. Z dnia na dzień powiedziała dość. Miesiąc temu postanowilam zrzucić brzuch, a zaczęłam od zaprzestania jedzenia słodyczy, nie przeszkadzało mi że za tydzień miałam pięć trzy ciasta na imprezę, krem próbował syn 🤣, a ja trzymam się do dziś, zaczęłam dietę po południu odkładając ułamany kawałek czekolady, bo nie ma na co czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 18:20 Impulsem były testy obciążenia glukozą. Trafiłam pod opiekę poradni metabolicznej. Pani dr poleciła zrzucić wagę , to zrzuciłam 18 kg w rok. Co trzy miesiące byłam u niej na wizycie. ważnie, pomiary obwodów. Było super, to był dobry czas. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:18 jakieś 18 kilo ze 20 lat temu impulsem była zaczynająca się wtedy moda na low carb metoda przestawienia się na nowy sposób odżywiania i myślenia myślenie jest najważniejsze, bo trzeba sobie pewne rzeczy zinternalizować i zautomatyzować wtedy się wydawało że niskowęglowodanowa to jakieś objawienie, ale dzisiaj można powiedzieć że działa wszystko co ogranicza kalorie i jesteś w stanie się tego trzymać jakoś dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:32 Czy masz na myśli pisząc "własnymi siłami"? Miałam rozpisany plan posiłków i treningów, ale nikt za mnie nie jadł i nie ćwiczył. Trudne było wygospodarowanie czasu na trening, bo jak zaczynalam to najmłodsza córka miała 3 miesiące, więc często miałam treningi przerywane karmieniem. W ostatniej ciąży przytyłam 30 kg, po redukcji ważyłam trochę mniej niż przed ciążą Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:40 Naprawde dawno już temu natrafilam w necie na ciekawy artykuł dotyczący osób, które z sukcesem schudły. Jako że mało komu się to udaje to chciano znaleźć jakiś wspólny mianownik, dlaczego akurat im się udało, czy jest coś łączyło tych nielicznych. Okazało się że powód odchudzania - wcale nie dla lepszego wyglądu, czy żeby po prostu być szczupłym. Tym impulsem okazało się zdrowie, a konkretnie ci ludzie wzieli sobie do serca i rozumu słowa lekarza że na problem zdrowotny który ich akurat dopadł w dużym stopniu przyczynia się nadwaga albo otyłość wzmaga chorobę. Czyli podsumowując nie chudły osoby narzekające, biadolące, miotające się od jednej nieskutecznej diety do drugiej, nieszczęśliwe same ze sobą z powodu swojej nadwagi, ale osoby ktore czesto byly pogodzone ze swoją nadwagą czy nie zwracały na to większej uwagi a do schudnięcia sklonil je problem zdrowotny i podeszły do tego zadaniowo Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 22.02.24, 23:58 Zgadzam sie z wynikami tych badan tzn.u mnie impulsen podjecia na operacje bylo cisnienie i lekarka ktora mi powiedziala "jakie ziolka pani chce, pani moze dostac wylewy". No i wylewu to ja nie chcialam dostac. Ps. Ponoc 1% ludzi udaje sie trwale schudnac o tzw.wlasnych silach. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 22:26 Jeśli masz fejsbuka wejdź sobie do grupy fitatu i zobacz sama 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 24.02.24, 02:02 Ja na szczescie juz nie musze wchodzic na jakies grupy, liczyc gramy czy kalorie. Juz nic nie musze. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 24.02.24, 05:22 W sumie racja, jeszcze byś zobaczyła mnóstwo ludzi którzy schudli po 30 i więcej kilogramów za pomocą diety i sportu 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 07:31 Co bylo najtrudniejsze na samym starcie? Przyznanie, że mam.problem, którego nie pokonam własnymi siłami. I że gdybym.miala wielotygniowy kaszel, to poszłabym do pulmonologa. Gdybym miała bóle glowy- do neurologa. Chore stawy- do reumatologa. Więc jeśli mam problem z wagą, to muszę iść do dietetyka. I poszłam. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 07:42 Impulsem było zobaczenie się na zdjęciu, bo w lustrze ciągły wyglądalam nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie do osob, ktore duzo schudly ale 23.02.24, 10:28 Ja dzięki poradom z forum i if, w duzym stopniu poradom snejk (wiem, przekręciłem nick). Wcześniej próbowałam ale mi nie wychodziło. Bez dzikich restrykcji, powoli i słuchałam organizmu. A ten dość szybko przy if przestał wołać, że chce np. czekolady. Odpowiedz Link Zgłoś