Dodaj do ulubionych

Awizo z UP do syna- odebrać ?

13.03.24, 18:28
Nikt mi tak pięknie nie doradzi jak emama.

Syn jest w ośrodku stacjonarnym, z tego co mówił to oni informowali jego UP że tam przebywa. Tydz temu przyszło awizo do niego z UP i nie wiem czy odebrać czy nie.
Jak myślicie ?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:30
      Zapytaj syna?
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:33
        Nie mam jak do niego zadzwonić, mogę tylko do terapeuty który mu przekaże aby zadzwonił
    • silenta Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:34
      A może by tak zapytać syna?
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:38
        Nie mogę do niego bezpośrednio zadzwonić. Dzwoniłam właśnie do ośrodka ma zadzwonić jak będzie mógł. Z tym że on też nie będzie wiedział czy odebrać czy nie.
        • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:50
          eagle.eagle napisała:

> Z tym że on też nie będzie wiedział czy odebrać czy nie.

OJP 🤦🤦🤦
          Nieodbieranie urzędowej korespondencji to hodowanie sobie problemów na własne życzenie.
    • alpepe Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:44
      Odebrać
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:49
        alpepe napisała:

> Odebrać
        >

Jakoś mam obawy żebym nic nie popsuła. Nie mam żadnego oficjalnego pisma że on tam ciągle przebywa, na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać?
        • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:52
          eagle.eagle napisała:

> na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać?

Możliwe, że nie. Ale
          • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:57
            alicia033 napisała:

> eagle.eagle napisała:
            >
            >
            > > na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać?
            >
            > Możliwe, że nie. Ale wtedy syn chyba ogarnie zorganizowanie stosownego zaświadczenia na miejsce swojego pobytu. Bo chyba nie liczysz na to, że urząd w przypadku braku odbioru korespondencji zapomni po prostu zapomni o prowadzonym postępowaniu?
            • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:00
              Poprostu pamiętam jak na rozprawę sądową mój ówczesny jeszcze mąż nie zjawił się i sędzina stwierdziła że awizo było nieprawidłowo dostarczone bo w czasie tych 14 dni on poszedł do szpitala ... Stąd to moje wahanie. Ale pewnie masz rację warto wiedzieć co chcą.
    • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:46
      eagle.eagle napisała:

> oni informowali jego UP że
      > tam przebywa.

Mało prawdopodobne.
      Na twoim miejscu odebrałabym ten list, bo jak po prostu nie odbierzecie, to i tak będzie uznawany za doręczony tylko nie będziecie wiedzieć, co w nim było, co może się dla syna skończyć np. utratą ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli nie chcesz odbierać, to idź z tym awizo na pocztę i poinformuj, że syn pod tym adresem nie przebywa, poczta wtedy zwróci list z odpowiednią adnotacją. A syn niech koniecznie sam się upewni, że UP rzeczywiście wie o zmianie jego miejsca pobytu, a nie, że "chyba wie".
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:54
        On nie "chyba wie" że UP jest poinformowany tylko tak mi mówił, a to mówiła mu pani która się tym tam zajmuje.

Pewnie macie rację żeby odebrać. Jutro rano odbiorę.
    • iwles Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:52

Mogą ci nie dać, moze byc odebranie tylko do rąk własnych.
      Kiedyś było pismo z Urzędu Miasta do syna, nie mogłam odebrać.
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:55
        Dadzą bo byłam dzisiaj na poczcie stąd wiem skąd ten list.
    • abecadlowa1 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:53
      A masz pełnomocnictwo pocztowe?
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:56
        Nie
        • ewka.n Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:04
          To tu masz dokładną instrukcję jak się takie upoważnienie/pełnomocnictwo pocztowe uzyskuje big_grin

youtu.be/F0hg8K-Phw0?t=4077
          • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:10
            Z tego co wiem to bez problemu mi go wydadzą, dzisiaj już mogłam je odebrać.
            • bieda_tubka Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:25
              Na jakiej podstawie niby ci wydadzą?
              • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:26
                To nie jest pismo sądowe. Wzięłam jego akt urodzenia, i moje prawo jazdy w którym jest wpisany adres zamieszkania, dowód osobisty też oczywiście miałam.
            • iwles Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:28
              eagle.eagle napisała:

> Z tego co wiem to bez problemu mi go wydadzą,

A nie powinni.
              • kanna Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:33
                U mnie bez problemu na osobę zameldowana pod tym samym adresem mogę odebrać.
              • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:35
                Nie mogą wydać listu tylko wtedy jak jest adnotacja do rąk własnych.

Tak miałam ostatnio jak do córki przyszło z sądu. I koleżanka z okienka mi powiedziała że pomimo że Cię znam to nie mogę Ci tego wydać, córka musi przyjść sama.
                • profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:39
                  Nie, pisma urzędowego z upo też nie powinni wydać.
              • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:45
                iwles napisała:

> A nie powinni.

Oczywiście potrafisz podać właściwą podstawę prawną do swojego twierdzenia, iwles?
                • eriu Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 20:08
                  Regulamin Poczty Polskiej. Daleko nie trzeba szukać.
                  • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 21:54
                    eriu napisała:

> Regulamin Poczty Polskiej. Daleko nie trzeba szukać.
                    >
                    Rili?
                    A w którymż to paragrafie?
                    & od kiedy to regulacje wewnętrzne przedsiębiorstwa mogą zmieniać przepisy ustawy?
                    • profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 23:20
                      Przepisy ustawy mówią:

W przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się, za pokwitowaniem, dorosłemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata, umieszczając zawiadomienie w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy to nie jest możliwe, w drzwiach mieszkania..(art. 43 kpa)

Nic nie mówią o odbieraniu przesyłek na poczcie przez osoby trzecie. Przede wszystkim mam wrażenie, że problem pojawił się na szerszą skalę wraz ze zmianą wzoru dowodu osobistego - bo wcześniej można było sprawdzić adres zameldowania i rzeczywiście z odbiorem poleconych - także urzędowych - nie było problemu.
                      • alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 08:05
                        profes79 napisał:

> Przepisy ustawy mówią:
                        >

> Nic nie mówią o odbieraniu przesyłek na poczcie przez osoby trzecie.
                        >
                        Ja się nie pytam się o czym przepisy nie mówią, a o to, z jakiego przepisu wywodzicie zakaz odebrania pisma urzędowego (nie sądowego, bo do tego jest przepis) przez dorosłego domownika.
                        • profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 08:16
                          Przeczytaj ten artykuł ze zrozumieniem pls. I spróbuj zrozumieć różnice między odebraniem przesyłki przez inną osobę w miejscu zamieszkania - na co kpa zezwala - a odebraniem przesyłki awizowanej na poczcie przez osobę trzecią - o czym kpa słowem nie wspomina.
    • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:23
      Skończę wątek.

Odebrałam. Dostał decyzję ze ze względu na fakt że przebywa w ośrodku zdrowotnym ponad 90 dni to przestaje mieć status bezrobotnego. Nie wiem jak to się ma do jego bycia w osrodku- jest on z NFZ więc trzeba być ubezpieczonym. Dzisiaj odebrałam i dzisiaj mu to wysłałam listem priorytetowym.
      Dziękuję za uwagę.
    • bieda_tubka Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:24
      Przecież i tak ci nie dadzą przesyłki.
      • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:27
        Dali
        • alpepe Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:30
          Ja nienawidzę odbierać listów i często nawet jak odbiorę, czytam po jakimś czasie, ale innym zawszę radzę, odbierz, masz więcej czasu na reakcję. Dobrze, że odebrałaś.
          • eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:33
            Wiem o czym mówisz ... Też tak mam od jakiegoś czasu, wszystkie one sprawiają że na chwilę staje mi serce.

Na szczęście to było nie do mnie więc na spokojnie ...
    • ichi51e Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 07:53
      Nie do ciebie to nie odbieraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka