eagle.eagle 13.03.24, 18:28 Nikt mi tak pięknie nie doradzi jak emama. Syn jest w ośrodku stacjonarnym, z tego co mówił to oni informowali jego UP że tam przebywa. Tydz temu przyszło awizo do niego z UP i nie wiem czy odebrać czy nie. Jak myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:33 Nie mam jak do niego zadzwonić, mogę tylko do terapeuty który mu przekaże aby zadzwonił Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:34 A może by tak zapytać syna? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:38 Nie mogę do niego bezpośrednio zadzwonić. Dzwoniłam właśnie do ośrodka ma zadzwonić jak będzie mógł. Z tym że on też nie będzie wiedział czy odebrać czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:50 eagle.eagle napisała: > Z tym że on też nie będzie wiedział czy odebrać czy nie. OJP 🤦🤦🤦 Nieodbieranie urzędowej korespondencji to hodowanie sobie problemów na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:49 alpepe napisała: > Odebrać > Jakoś mam obawy żebym nic nie popsuła. Nie mam żadnego oficjalnego pisma że on tam ciągle przebywa, na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:52 eagle.eagle napisała: > na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać? Możliwe, że nie. Ale Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:57 alicia033 napisała: > eagle.eagle napisała: > > > > na gębę mi uwierzą gdyby trzeba było coś wyjaśniać? > > Możliwe, że nie. Ale wtedy syn chyba ogarnie zorganizowanie stosownego zaświadczenia na miejsce swojego pobytu. Bo chyba nie liczysz na to, że urząd w przypadku braku odbioru korespondencji zapomni po prostu zapomni o prowadzonym postępowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:00 Poprostu pamiętam jak na rozprawę sądową mój ówczesny jeszcze mąż nie zjawił się i sędzina stwierdziła że awizo było nieprawidłowo dostarczone bo w czasie tych 14 dni on poszedł do szpitala ... Stąd to moje wahanie. Ale pewnie masz rację warto wiedzieć co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:46 eagle.eagle napisała: > oni informowali jego UP że > tam przebywa. Mało prawdopodobne. Na twoim miejscu odebrałabym ten list, bo jak po prostu nie odbierzecie, to i tak będzie uznawany za doręczony tylko nie będziecie wiedzieć, co w nim było, co może się dla syna skończyć np. utratą ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli nie chcesz odbierać, to idź z tym awizo na pocztę i poinformuj, że syn pod tym adresem nie przebywa, poczta wtedy zwróci list z odpowiednią adnotacją. A syn niech koniecznie sam się upewni, że UP rzeczywiście wie o zmianie jego miejsca pobytu, a nie, że "chyba wie". Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:54 On nie "chyba wie" że UP jest poinformowany tylko tak mi mówił, a to mówiła mu pani która się tym tam zajmuje. Pewnie macie rację żeby odebrać. Jutro rano odbiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:52 Mogą ci nie dać, moze byc odebranie tylko do rąk własnych. Kiedyś było pismo z Urzędu Miasta do syna, nie mogłam odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:55 Dadzą bo byłam dzisiaj na poczcie stąd wiem skąd ten list. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 18:53 A masz pełnomocnictwo pocztowe? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:04 To tu masz dokładną instrukcję jak się takie upoważnienie/pełnomocnictwo pocztowe uzyskuje youtu.be/F0hg8K-Phw0?t=4077 Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 13.03.24, 19:10 Z tego co wiem to bez problemu mi go wydadzą, dzisiaj już mogłam je odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:25 Na jakiej podstawie niby ci wydadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:26 To nie jest pismo sądowe. Wzięłam jego akt urodzenia, i moje prawo jazdy w którym jest wpisany adres zamieszkania, dowód osobisty też oczywiście miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:28 eagle.eagle napisała: > Z tego co wiem to bez problemu mi go wydadzą, A nie powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:33 U mnie bez problemu na osobę zameldowana pod tym samym adresem mogę odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:35 Nie mogą wydać listu tylko wtedy jak jest adnotacja do rąk własnych. Tak miałam ostatnio jak do córki przyszło z sądu. I koleżanka z okienka mi powiedziała że pomimo że Cię znam to nie mogę Ci tego wydać, córka musi przyjść sama. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:39 Nie, pisma urzędowego z upo też nie powinni wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:45 iwles napisała: > A nie powinni. Oczywiście potrafisz podać właściwą podstawę prawną do swojego twierdzenia, iwles? Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 20:08 Regulamin Poczty Polskiej. Daleko nie trzeba szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 21:54 eriu napisała: > Regulamin Poczty Polskiej. Daleko nie trzeba szukać. > Rili? A w którymż to paragrafie? & od kiedy to regulacje wewnętrzne przedsiębiorstwa mogą zmieniać przepisy ustawy? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 23:20 Przepisy ustawy mówią: W przypadku nieobecności adresata pismo doręcza się, za pokwitowaniem, dorosłemu domownikowi, sąsiadowi lub dozorcy domu, jeżeli osoby te podjęły się oddania pisma adresatowi. O doręczeniu pisma sąsiadowi lub dozorcy zawiadamia się adresata, umieszczając zawiadomienie w oddawczej skrzynce pocztowej lub, gdy to nie jest możliwe, w drzwiach mieszkania..(art. 43 kpa) Nic nie mówią o odbieraniu przesyłek na poczcie przez osoby trzecie. Przede wszystkim mam wrażenie, że problem pojawił się na szerszą skalę wraz ze zmianą wzoru dowodu osobistego - bo wcześniej można było sprawdzić adres zameldowania i rzeczywiście z odbiorem poleconych - także urzędowych - nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 08:05 profes79 napisał: > Przepisy ustawy mówią: > > Nic nie mówią o odbieraniu przesyłek na poczcie przez osoby trzecie. > Ja się nie pytam się o czym przepisy nie mówią, a o to, z jakiego przepisu wywodzicie zakaz odebrania pisma urzędowego (nie sądowego, bo do tego jest przepis) przez dorosłego domownika. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 08:16 Przeczytaj ten artykuł ze zrozumieniem pls. I spróbuj zrozumieć różnice między odebraniem przesyłki przez inną osobę w miejscu zamieszkania - na co kpa zezwala - a odebraniem przesyłki awizowanej na poczcie przez osobę trzecią - o czym kpa słowem nie wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:23 Skończę wątek. Odebrałam. Dostał decyzję ze ze względu na fakt że przebywa w ośrodku zdrowotnym ponad 90 dni to przestaje mieć status bezrobotnego. Nie wiem jak to się ma do jego bycia w osrodku- jest on z NFZ więc trzeba być ubezpieczonym. Dzisiaj odebrałam i dzisiaj mu to wysłałam listem priorytetowym. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:24 Przecież i tak ci nie dadzą przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:30 Ja nienawidzę odbierać listów i często nawet jak odbiorę, czytam po jakimś czasie, ale innym zawszę radzę, odbierz, masz więcej czasu na reakcję. Dobrze, że odebrałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 14.03.24, 17:33 Wiem o czym mówisz ... Też tak mam od jakiegoś czasu, wszystkie one sprawiają że na chwilę staje mi serce. Na szczęście to było nie do mnie więc na spokojnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Awizo z UP do syna- odebrać ? 15.03.24, 07:53 Nie do ciebie to nie odbieraj. Odpowiedz Link Zgłoś