Dodaj do ulubionych

Podlasie na majówkę

28.04.24, 21:15
Jeśli ktoś będzie na Podlasiu, to gorąco polecam kładkę Śliwno-Waniewo. Dziś byliśmy i wrażenia super, choć z kibelka lepiej korzystać po stronie Śliwna, bo w Waniewie był DRAMAT 🤮

Trasa prowadzi przez kładkę znajdującą się nad rozlewiskami Narwi, w pięciu miejscach trzeba przeprawić się samemu „tratwami”, dla dzieciaków super zabawa. Na trasie są punkty widokowe, przejścia dla zwierząt i mnóstwo ptaków, chętni mogą wypożyczyć kajaki…
Obserwuj wątek
    • sandy_cheeks Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 21:18
      Tu jeszcze „tratwy”, na ostatniej focie lecące łabędzie, które kilkukrotnie się nad nami pojawiały…
    • sandy_cheeks Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 21:22
      Polecam też Tykocin, od kładki dzieli go 20km, można zaliczyć za jednym strzałem 😉
      • sandy_cheeks Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 21:26
        I jeszcze zamek w Tykocinie
        • angazetka Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 21:32
          Jako dziecko bawiłam się w ruinach tego zamku wink
        • igge Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 23:53
          Myślałam majówkowo o Tykocinie ale tam to trza autem, a ja ostatnio wolę pociagami.
          Z płytą Tiktin mi się kojarzy...
      • sol_13 Re: Podlasie na majówkę 28.04.24, 23:16
        Ale fajnie, pusto. Byłam w pandemii na długi weekend, do zamku nie było miejsc, wszystkie knajpy zajęte, jedlismy czebureki siedząc na schodach pod barem 😉
    • jkl13 Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 01:40
      Będę tam za miesiąc, z przyjemnością skorzystam z polecenia. Dziękuję 😘
    • feniks_z_popiolu Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 05:14
      trasa kładka, tykocin zaliczona parę lat temu, dołożyłabym do tego jeszcze europejską wioskę bocianią niedaleko tykocina
    • ritana Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 08:50
      I pierogarnia w Tykocinie, uwielbiamy! Lepiej zarezerwować stolik telefonicznie bo potem kolejki pod drzwiami stoją.
    • ivonette21ivonette Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 09:23
      W tamtych okolicach polecam Jedwabne i pobliskie miejscowości . Historyczne takie ...
      • angazetka Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 11:57
        Historycznie Jedwabne to całkiem inny region, trollu.
      • igge Re: Podlasie na majówkę 29.04.24, 23:53
        Niepotrzebna zlośliwość.

Podejście ludności polskiej do żydowskiej nie było tylko w Jedwabnem i okolicach złe. W sensie antysemityzm to nie tylko był widoczny, delikatnie pisząc, na Podlasiu...
        Wystarczy poczytać.

Tykocin ma mnóstwo historii żydowskiej w sobie ( i zabytki może lub wspomnienia / fotki przedwojenne, jakieś budynki np synagogę) ale wyjątkowy w Polsce nie jest. Większość jeśli nie wszystkie polskie miejscowości mają historię zwiazaną ze swoimi żydowskimi mieszkańcami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka