Dodaj do ulubionych

Jaki macie plan?

10.05.24, 18:28
na taką okoliczność - gdy susza dotknie kraje Afryki i Azji, powodzie uderzą w Europie czy USA i trudno będzie kupić żywność z innych kontynentów? Gdy skutki suszy - która jest w Polsce rosnącym problemem - uderzą w tym samym momencie też w nasze rolnictwo? I trzy- lub czterokrotnie wzrosną nie ceny kakao, a pszenicy, ryżu, mięsa, oleju? bo ucieczka na zachód może nie być wyjściem. Kupić dużo amunicji i szukać przepisów z Papui?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 18:40
      Ja jadę do princess, jesteśmy umówione.
      • panna.nasturcja Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 18:57
        Lubisz wołki zbożowe? smile
        • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:02
          panna.nasturcja napisała:

> Lubisz wołki zbożowe? smile

Jeszcze nie, ale kto wie, w obliczu glodu?
          • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:42
            zawsze to bialko
            • malaperspektywa Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 23:28
              Do tego surówka z pokrzyw i placki z żołędzi. Po prosu będziemy jeść inne rzeczy.
      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:51
        Ja tam sie z Asma na paczki umawialam, z Toba nie. Tam u Ciebie z grubsza taki sam klimat jak tu.
        • taje Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:53
          A tam gdzie Asma inny klimat?
          • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:58
            A skad ja mam wiedzieć gdzie mieszka Asma? Ale na paczki sie umawialam nie wazne co lol
            • taje Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:01
              Odmówiłaś Primuli z uwagi na to, że u niej klimat jak u Ciebie, więc a contrario uznałam, że zgodziłaś się na paczki z Asmą bo niby klimat u niej inny. I to mnie zdziwiło.
              • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:25
                Ojtam taje, z pewnymi osobami tutaj to ja sie bawie w berka i mace im ciagle by sie zastanawialy. Nie chce ciebie w to wciagac bo Cie szanuje.
        • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:03
          princesswhitewolf napisała:

> Ja tam sie z Asma na paczki umawialam, z Toba nie. Tam u Ciebie z grubsza taki
          > sam klimat jak tu.

Pffff, wrócę z treningu to poszukam!
          • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:23
            Zobowiazania paczek od Asmy. Boj ty sie boga!
            • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:34
              Nie, że mogę do Ciebie wbić w razie czego! A teraz się migasz😭
              • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:50
                przeciez probuje sie wbijac do mnie, to sie miga tongue_out
                • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 23:23
                  W sumie, wolę do Ciebie🫣
                  Nie mam takich umiejętności jak taje, ale jestem zorganizowana, pracowita, pełna energii, i szybko się uczę
                  • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 11.05.24, 02:00
                    😘
                    ok, to wpisuje Cie na liste

tylko wiesz, nasze koty lubia mizianie po brzuchach 😆 a Krolowej juz nie ma 😢
                    • primula.alpicola Re: Jaki macie plan? 11.05.24, 07:43
                      Mogę miziać, bardzo lubię i jestem w tym świetna!
                      • hrasier_2 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 06:28
                        Ty masz się z kim miziać. Jest specjalnie po to stworzona grupka miziaczy.
        • hrasier_2 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:13
          princesswhitewolf napisała:

> Ja tam sie z Asma na paczki umawialam, z Toba nie. Tam u Ciebie z grubsza taki
          > sam klimat jak tu.
          Przy niej padniesz z głodu. Asma przynajmniej się nie odchudza. Bo nie musi.
    • wakacje_50 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 18:53
      Nie mam planu.
      Tak jak nie mam planu na wypadek wojny, choroby, ataku terrorystycznego i takich tam. Nie da się mieć planu na takie okoliczności.
      No chyba, że jest się Rhettem Butlerem, wtedy człowiek i bez planu da radę w każdych okolicznościach!
    • cranberries1983 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:03
      najlepiej łuk i strzały
    • bene_gesserit Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:13
      Zostać preppersicą i przygotować na wiosce ponury schron z milionami puszek, świeczkami i ujęciem wody oligoceńskiej? I żyć do śmierci bez ematko, latte na mieście oraz shoppingu online?

Eeee tam
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:24
      Głód i nieurodzaj w europie przypadł na końcówkę II wojny swiatowej.
      Moi dziadkowie opowiadali mi jak bylo, mimo, ze oni miwli gospodarstwo na wsi, ale zboza plesnia na polach zaszly a ziemniaki jie obrodzily i sporo zgnilo.
      Oni byli mlodymi ludźmi wówczas - nastolatkami, dziadek w obozie w norwegi kosil łaki wieczorami norwega za szklankę mleka i jajko, w polsce rodzina babci jadla zupę z brukwi na obiad, sniadanie i kolację a mleko, jajko i chleb było tylko w niedziele - i co chwile niemcy ich okradali.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:30
        Babcia mówiła ze przez kilka zim jedli tylko tę brukiew, bo nieurodzaj był przez 2 lub 3 lata.
        Ziemniaków bylo tak malo, że w styczniu to zostawało tyle, zeby obsadzić pola na wiosnę.
        Jak ciocia kilka lat temu kupiła brukiew na zupę - miała być z ziemniakami na wędzace to babcia wówczas 90 letnia tę brukiew zabrala ze stolu i cisnęła świece do korytka w stajni ;P
        I tyle znam smak brukwi.
      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:52
        Ziemniaki nie obrodzily 🤨?
    • eglantine Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:38
      Wbijam do teściów w interiorze. Mają staw rybny, sad, warzywnik, lasy pod bokiem. Wiatrówkę i broń czarnoprochową . Szwagier preppers będzie dowodził. Damy radę! 💪
    • mieszkankaroztocza Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:47
      Będę jadla co się da posadzić jak nic nie urosnie przerzuce się na dzikie owoce, zioła i chwasty jadalne, jak już i chwastów i owoców nie będzie położę się i umrę z głodu.
      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:57
        A niby dlaczego mialoby nie urosnac. Sahare przewidujesz az?

Problem z nieregularnym zwijaniem się worteksu polarnego i ze tak jak w tym roku bedzie cieplo a potem nagly przymrozek przywali i utrupi co juz rozwitlo, albo powodzie itd.
        • mieszkankaroztocza Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:41
          W tym klimacie co jest teraz nie zawsze wszystko rośnie i się psuje zanim zdąży być gotowe do jedzenia, a jak będzie gorzej to tym bardziej się będzie to działo. Jak będą powodzie to też może nie urosnąć.
          • hrasier_2 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 06:26
            Więcej optymizmu. U nas w Polsce samo rośnie.
            • mieszkankaroztocza Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 11:00
              Tak, samo się sieje, plewi, podlewa, deszcz pada wtedy kiedy potrzeba i nie pada kiedy jest za mokro, nie trzeba nawozu, r9baki tego nie zjadają, choroby się tych roślin nie czepiają i w ogóle nic przy tym robić nie trzeba, a potem się same wyrywają i idą do piwnicy, spiżarni czy na targ i się same potem sprzedają i gotują.
    • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 19:54
      Wczesniej dolar padnie i waluty krajow europejskicj oberwa. Wojna spowoduje problemy z dostawami i beda braki. 👻
    • daniela34 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:05
      Wyginę. Jak dinozaury.
      • asia_i_p Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 23:12
        Tylko to wiesz, tak elegancko brzmi tylko w czasie dokonanym. Sam proces jest, i tu będę jak Biscotti, bo po polsku to naprawdę nie brzmi, unpleasant and undiginified.
    • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 20:59
      za mojego zycia (i wspoldomownikow) wody u nas nie zabraknie, jak nie bedzie pradu to woda bedzie ze strumyka i malego wodospadu tongue_out
      pyry sie wysadzi, sasiad zaaa plotu ma krowy, wiec mleko i maslo bedzie ( trawy ma ma swoich h oporowo), jakies warzywa tez wyrosna, pszenice tez pewnie ktorys sasiad ma, wiec i mąka bedzie
      jest kawalek lasu, bedzie na opal, w nowej kuchni i tak planuje klasyczna patagonaska westfalke, zlom zeliwny do gotowania na tej kuchni na drewno ma

kawy nie pijam, jak bedzie potrzeba to z herbaty zrezygnuje na rzecz ziolek zbieranych w lesie tongue_out kakao tez mi do szczescia nie potrzebne

slowem damy rade tongue_out

ps
      pare namiotow w lesie deszczowym jakos sie zmiesci, wiec mozecie miejscowki rezerwowac tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:19
        >kuchni i tak planuje klasyczna patagonaska westfalke,

A jak takie cos wyglada?
        • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:31
          a tak

do tego montuje sie tez tzw serpentin czyli cos w rodzaju termy i masz ciepla wode

bardzo popularne rozwiazanie na bardzo dalekich zadupiach patagonskich gdzie gazu z powodu warunkow przyrodniczych nie dowioza a drewna masz w brod
          • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:05
            Ah kuchnia na drzewo lub wegiel. Babcia taka miala.
      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:20
        >pare namiotow w lesie deszczowym jakos sie zmiesci, wiec mozecie miejscowki rezerwowac

Biere. Nie wypychaj mnie 😭🤣
        • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:32
          wybacz ale selecja wstepna bedzie ostra
          • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:47
            Preppers sie zawsze przyda

• taje Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:52
              Ja z góry mówię, że umiem czytać mapę, pasać gęsi, owce i krowy, doić krowy, robić masło, rozpoznawać i zbierać grzyby oraz gotować jedzenie nad ogniskiem w lesie. Nadam się?
              • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:02
                nadasz sie smile tylko ie zapomnij zrobic zapas jedwabiu tongue_out
              • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:02
                Ja umiem szyc, robic na drutach i szydelkowax oraz znam sie na ogrodnictwie. Niezle gotuje. Kazdy pies na moj widok przestaje szczekac i merda ogonem. Makijaz tez umiem zrobic hahah
                • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:07
                  ale zbyt wojne lubisz i w ogole a my chcemy spokoj i cisze w naszej bance, co poradzisz
                  • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:29
                    Gdybym ja lubila to bym nie byla jej wizja przerazona.
                    • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 22:31
                      to moze tak dyplomatycznie:

nie mam ochoty na dysputy o nabiale w mojej kuchni, jasne? wink
                      • princesswhitewolf Re: Jaki macie plan? 11.05.24, 00:52
                        A to z tym to do snejkowej. Ja nabial jak najbardziej jadam 😄
                        • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 11.05.24, 01:59
                          ale to nie snejkowa zrobila afere, ze nie da sie zrobic twarozku z jogurtow, tylko ty i nadal trwasz w glupim uporze, wiec nie, odpadasz w castingu przy pierwszym odsiewie 😎
                          • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:02
                            Uuuu. To znaczy, że się zwolniło miejsce? wink
                            Nic nie potrafię, poza gotowaniem, jak coś wink
                            • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:16
                              wbijaj sie !

tylko o sledziach nie zapomnij!
                              • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:26
                                Śledzie zawsze smile
      • taje Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:21
        To ja się zgłaszam do tego lasu! Chile jest od dawna na mojej liście do odwiedzenia i szkoda byłoby zmarnować taki dobry kryzys, żeby nie nadrobić turystycznych zaległości wink No i mogłabym Mysiulka poznać!
        • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:33
          to poczekaj jeszcze troche az sie chalupa na nowych h zbuduje, gosciowa tez wink
          • taje Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:38
            Ja i namiot wezmę smile
            • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 10.05.24, 21:41
              moze byc mokro tongue_out
        • kk345 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 02:50
          taje napisała:

> To ja się zgłaszam do tego lasu! Chile jest od dawna na mojej liście do odwiedz
          > enia i szkoda byłoby zmarnować taki dobry kryzys, żeby nie nadrobić turystyczny
          > ch zaległości wink No i mogłabym Mysiulka poznać!
          >

Zakładasz, że kryzys kryzysem, ale samoloty będą latać bez zakłóceń? Bo do mysiulka może być trudno przez ląd albo łódką...
          • taje Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 16:56
            Wpław oczywiście, pfft. Jak Okruszek. Owinę nos jedwabnym szaliczkiem i w drogę.
            • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:05
              Jak Puchacz i Kicia! (Wiem, że jest nowsze tłumaczenie, ale ja go nie uznajęwink)
              "Kiedy Puchacz i Kicia wyruszyli w rejs życia
              W zgrabnej łódce groszkowozielonej,
              Wzięli w drogę parówki, duży zapas gotówki
              i słój miodu z nalepką „The Honey”."
              • taje Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:21
                Albo Dżamble.

Sitem płynęli, po morzu płynęli,
                Bo sitem ich była łódeczka,
                Z welonu uszyli żagielek zielony,
                Maszt z fajki zrobili na sztorc ustawionej,
                Za linę służyła wstążeczka.
                I mówił, kto widział, jak wyszli na morze,
                Że łatwo ich sito wywrócić się może,
                Że niebo ciemnieje, że podróż daleka,
                Że mnóstwo i strasznych przygód na nich czeka,
                Bo sitem ich była łódeczka!
                • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:26
                  No to zaplecze literackie mamy z głowy, można się już pakować smile
                  • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:31
                    a ja sie bede byczyc wink

primula obskoczy koty i chrust pozbiera
                    taje obrobi kury, kaczki, drob i pyry, pod kuchnia podpali
                    boleynowa zajmie sie kuchnia

i jeszcze sie czytelniczo wyrobimy 🤣
                    • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:37
                      Posprzatasz po gotowaniu, tej smile I spakuj lekhuzety!
                      • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:51
                        a co ty! ktos do sprzatania sie znajdzie wink

krusety sa zawsze gotowe!
                        • annaboleyn Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:53
                          W sumie, one ciężkie jak cholera, prawda? To musisz mieć jakieś punkty za noszenie tego!
            • mysiulek08 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 17:16
              byle do alaski sie dostac tongue_out a potem to juz prosciutenko w dol, na nogach, no z malym przerywnikiem tongue_out
    • misiamama Re: Jaki macie plan? 11.05.24, 12:48
      Mam dwa plany na wypadek wszystkiego złego. Pierwszy, jeśli jeszcze będą miała jakieś dziecko pod opieką, wyprowadzam się na wieś (taką prawdziwą) i żyjemy jak ludzie średniowieczni. Damy radę. Plan B, na wypadek gdybyśmy jednak nie dawali rady oraz na wypadek, gdyby wszystko złe zdarzyło się kiedy już moje dzieci osiągną samodzielność, to popełniam samobójstwo nie czekając na upodlenie wszelkiego rodzaju, wywołane głodem, wojną, chorobami i najazdem hunów. W zasadzie jedyne czego mi brak, to cyjanek w fiolce, bardzo chciałabym mieć na wypadek w.
    • eliszka25 Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 03:06
      Plan mamy taki, że mamy dobrze zaopatrzoną piwniczkę z alkoholami. W razie czego umrzemy na wesoło.
    • ichi51e Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 06:46
      Przyszłością jest weganizm - większość roślin które uprawiamy (naprawdę znacząca) to żarcie dla zwierząt hodowlanych. A mięso to 8% naszych kalorii. Wszyscy więc przejdziemy na wege plus mięsko od święta. No chyba że ruszy syntetyczna produkcja
    • anorektycznazdzira Re: Jaki macie plan? 12.05.24, 15:33
      Będę łapać świerszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka