Dodaj do ulubionych

Albania czy Cypr?

29.05.24, 10:00
Zastanawiamy się nad wyborem. Chcemy lecieć przez biuro podróży. Zamierzamy wykupić 2-3 wycieczki fakultatywne. Co byście wybrały? Cypr(południowy) czy Albanię?
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:05
      Zależy czy lubisz mniejszą czy większą cywilizację.
      Albania przypomina mi trochę Polskę lat 80. Cypr dużo bardziej rozwinięty.
    • simply_z Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:08
      Jedzenie lepsze na Cyprze
    • rikitikibu Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:13
      A pod kątem wycieczek fakultatywnych co lepsze?
    • atenette Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:13
      Też wahaliśmy się pomiędzy Albanią i Cyprem i zwyciężył Cypr.
    • mdro Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:23
      Cypr. Dużo do zwiedzania wink.
      Ale zastanów się nad tymi "wycieczkami fakultatywnymi", sporo taniej wychodzi wykupienie wycieczek w miejscowym biurze, w Pafos jest nawet zdaje się takie z polskimi przewodnikami. A do Nikozji można pojechać po prostu autobusem.
    • palacinka2020 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:28
      Jesli zamierzacie zrobic tylko 2 wycieczki a nie objazdowke po calym kraju, to zdecydowanie Cypr. Widac, ze wiekszosc czasu chcesz spedzic w hotelu. Hotele w Albanii to jakis zart, zawsze jest cos nie tak. Oni wciaz sie jeszcze ucza jak prowadzic biznes turystyczny. I bardzo betonuja sobie wybrzeze.
    • homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:36
      Oesu.
      Tylko nie Abania.
      Cypr jest bardziej cywilizowany. Choć droższy zapewne.
      No i latem jest tam pustynia.
      • jusytka Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 08:35
        Latem jest upał w obu miejscach, Albania ciekawsza, bardziej egzotyczną. Cypr komercyjny, podobny do wielu innych śródziemnomorskich krajów.
    • pkt4a Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:36
      Boski tytuł wątku 😁
      Tytuł wątku niemalże jak instruktaż dla tych złodziejaszków z Funduszu Sprawiedliwości i innych ze Złajdaczonej Prawicy.
      Jak dla nich lepsza chyba Albania . Już jeden przetestował tę destynację z pewnym że tak powiem sukcesem😁
    • bywalec.hoteli Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:38
      a wolisz Duę Lipę czy Greka Zorbę a może tureckie disco?
    • kaki11 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:43
      Mnie bardzie podobało się w Albanii. Dla mnie miała więcej klimatu, ładniejsza widokowo i jakoś fajniejsze miejsca do zwiedzania. Natomiast, przynajmniej te kilka lat temu (a wątpię, żeby zmieniła się tak błyskawicznie) Albania była zdecydowanie biedniejsza, mniej rozwinięta i to widać i czuć. Wielu to przeszkadza, a do tego chyba większa szansa, że trafisz na lepszej jakości hotel. Zwłaszcza jeśli postawisz na odpowiednie miasto (np. bardziej Aya napa czy Pafos niż spokojniejsza, mniejsza Larnaka w której ja byłam) Ja oba kraje zwiedzałam samodzielnie, więc nie ocenię wycieczek fakultatywnych, ale w obu są ciekawe miejsca do zobaczenia, więc biura na pewno mają je w ofercie. Dużo też zależy od pory roku. Z tego co pamiętam w Albanii byłam jakoś pod koniec sezonu, na Cyprze w środku lata, i samo zwiedzanie wyspy w tych temperaturach było trudne.
      • nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:27
        Jezu aya napa.to był spęd brytoli wymiotujacych wszędzie. Zero klimatu. Cypr a Albania to jak mówisz dwie różne opcje. Cypr to strickte leżenie bo co tam zwiedzać... Zbytnio nie.ma.co..jakies.groty Afrodyty itp. coś z niczego jak ja to.mowiewink) Albania to masz wiele rzeczy do wyboru.. ok może i.biedniejsza,ale nie znaczy że gorsza.
        Jak miałabym wybrać to tylko Albania..i południe. Morze.cudne
        • mdro Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:35
          "Cypr to strickte leżenie bo co tam zwiedzać"

Na Cyprze nie ma co zwiedzać? Na Cyprze? Rany boskie...
        • slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:34
          Na Cyprze nie ma co zwiedzać?
          Ciekawe...
        • homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:52
          nika_1985 napisała:

> Jezu aya napa.to był spęd brytoli wymiotujacych wszędzie. Zero klimatu. Cypr a
          > Albania to jak mówisz dwie różne opcje. Cypr to strickte leżenie bo co tam zwi
          > edzać... Zbytnio nie.ma.co..jakies.groty Afrodyty itp. coś z niczego jak ja to.
          > mowiewink) Albania to masz wiele rzeczy do wyboru.. ok może i.biedniejsza,ale ni
          > e znaczy że gorsza.
          > Jak miałabym wybrać to tylko Albania..i południe. Morze.cudne

Ale Aya Napa to imprezownia jest. Są piekne miejsca na Cyprze, bez rzygających Brytoli.
        • slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 14:13
          A jeszcze jedno. Groty to są Błękitne w okolicach Ajanapy.
          Afrodyty to jest skała niemal po drugiej stronie wyspy.
        • dvdva Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 09:18
          Cypr to leżenie? Kurczę, nie było mi dane zatem bo zwiedzaliśmy do wypęku. Polecam Groby Królewskie, świątynię Apollina i Kato Paphos.
    • alina460 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:19
      Zdecydowanie Cypr
      • nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:24
        Ja uwielbiam Albanię, ładniejsza widokowo, zróżnicowana, lepszy klimatcik, no i przede wszystkim.sa.miejsca różne..od kurortow po wioski, góry, jeziora. A jedzonko pyszne. Cypr mnie mega rozczarował.. kolor wody może i ladny, ale większość to kamienie i kamienie albo kurorty. Nic szczególnego nie widziałam tam, ale no może nie są.to.moje klimaty. Turecka część bardziej przypadła.mi do gustu.. i preferuje greckie wyspy bo uważam,że mają więcej klimatu lepszego niż Cypr.
        Polecam.poludnie.Albanii.
        • simply_z Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:31
          A to na pewno, Cypr jest rozczarowujacy, podobnie jak Malta.
        • slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:40
          W centrum wyspy jest sporo malowniczych wioseczek.
          Można połazić po górach Trodos.
          Cała wschodnia część wyspy to piaszczyste plaże. I te w kurortach i te poza kurortami.
          • homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:54
            slightly_light napisała:

> W centrum wyspy jest sporo malowniczych wioseczek.
            > Można połazić po górach Trodos.
            Jeśli pojadą w lipcu/ sierpniu to pogoda może być ciut niebezpieczna by chodzić po górach Trodos 😉
            • slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 14:12
              To mogą NIE łazić smile
              Posiedzieć nad stołem zastawinym meze w Omodos.

A zimą fajnie było posiedzieć na plaży a po godzinie jeździć w Trodos na nartach.
    • bigzaganiaczzz Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:32
      Montenegro
      • aequoreavictoria Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:54
        Po polsku ten kraj nazywa się Czarnogóra.
        • slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 14:12
          Afroamerykaninogóra.
      • vasaria Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 10:37
        Czarnogóra to akurat tylko oczko wyżej niż Albania . Byłam w Kotorze, warto jechać , ale np Budva masakra . Zdecydowanie wolę Albanię smile
    • imponderabilia20 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 15:20
      Jakie te wycieczki na Cyprze? To Ci powiem czy byłam
    • vasaria Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 10:34
      Cypr jest ładniejszy , ale w okolicy Ayia Napa. Jeśli chodzi o przyrodę jest najładniejszym krajem w jakim byłam . Jest też rozwinięty i drogi . Albania dzika i bardzo tania . W tym roku lecę do Albanii trzeci raz, ja ten kraj bardzo lubię smile . Pierwszy raz byłam tam własnym samochodem, zjechaliśmy cały kraj - super smile . Zależy czego szukasz i co lubisz wink
      • nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 20:13
        Kurcze, zatrzymałam się na jedną noc w Aya napa..i.dziekowalam Bogu,że tam nie wzięłam noclegów na dłużej. Sami Brytyjczycy, spęd, głośna muzyka z imprezy, taki kurort mały..sklepiki a wieczorem wymiotujacy Brytole i te auta..już nazwe zapomniałam buggy..czy cos. No jak Lloret de.mar. porazka.
        Dla mnie stanowczo odpada.
        Malta natomiast bardziej mi pod Włochy podchodzi i spasowała mi bardzo.. sama Valetta ładna, Gozo. Jakoś tak bardziej było co robić..bo na Cyprze to tylko chyba polozyc się na plaży i finito.
        Nie oczarował mnie. Za to Albania zdecydowanie.moje klimaty
    • pkt4a Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 15:31
      Tytuł brzmi jakby o doradę pytał Obajtek ?

www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL
    • nutella_fan Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 17:25
      Na Cyprze byłam i było cudownie, piekne plaże, goraco...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka