rikitikibu 29.05.24, 10:00 Zastanawiamy się nad wyborem. Chcemy lecieć przez biuro podróży. Zamierzamy wykupić 2-3 wycieczki fakultatywne. Co byście wybrały? Cypr(południowy) czy Albanię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bruy-ere Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:05 Zależy czy lubisz mniejszą czy większą cywilizację. Albania przypomina mi trochę Polskę lat 80. Cypr dużo bardziej rozwinięty. Odpowiedz Link Zgłoś
rikitikibu Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:13 A pod kątem wycieczek fakultatywnych co lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:13 Też wahaliśmy się pomiędzy Albanią i Cyprem i zwyciężył Cypr. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:23 Cypr. Dużo do zwiedzania . Ale zastanów się nad tymi "wycieczkami fakultatywnymi", sporo taniej wychodzi wykupienie wycieczek w miejscowym biurze, w Pafos jest nawet zdaje się takie z polskimi przewodnikami. A do Nikozji można pojechać po prostu autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:28 Jesli zamierzacie zrobic tylko 2 wycieczki a nie objazdowke po calym kraju, to zdecydowanie Cypr. Widac, ze wiekszosc czasu chcesz spedzic w hotelu. Hotele w Albanii to jakis zart, zawsze jest cos nie tak. Oni wciaz sie jeszcze ucza jak prowadzic biznes turystyczny. I bardzo betonuja sobie wybrzeze. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:36 Oesu. Tylko nie Abania. Cypr jest bardziej cywilizowany. Choć droższy zapewne. No i latem jest tam pustynia. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 08:35 Latem jest upał w obu miejscach, Albania ciekawsza, bardziej egzotyczną. Cypr komercyjny, podobny do wielu innych śródziemnomorskich krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:36 Boski tytuł wątku 😁 Tytuł wątku niemalże jak instruktaż dla tych złodziejaszków z Funduszu Sprawiedliwości i innych ze Złajdaczonej Prawicy. Jak dla nich lepsza chyba Albania . Już jeden przetestował tę destynację z pewnym że tak powiem sukcesem😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:38 a wolisz Duę Lipę czy Greka Zorbę a może tureckie disco? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 10:43 Mnie bardzie podobało się w Albanii. Dla mnie miała więcej klimatu, ładniejsza widokowo i jakoś fajniejsze miejsca do zwiedzania. Natomiast, przynajmniej te kilka lat temu (a wątpię, żeby zmieniła się tak błyskawicznie) Albania była zdecydowanie biedniejsza, mniej rozwinięta i to widać i czuć. Wielu to przeszkadza, a do tego chyba większa szansa, że trafisz na lepszej jakości hotel. Zwłaszcza jeśli postawisz na odpowiednie miasto (np. bardziej Aya napa czy Pafos niż spokojniejsza, mniejsza Larnaka w której ja byłam) Ja oba kraje zwiedzałam samodzielnie, więc nie ocenię wycieczek fakultatywnych, ale w obu są ciekawe miejsca do zobaczenia, więc biura na pewno mają je w ofercie. Dużo też zależy od pory roku. Z tego co pamiętam w Albanii byłam jakoś pod koniec sezonu, na Cyprze w środku lata, i samo zwiedzanie wyspy w tych temperaturach było trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:27 Jezu aya napa.to był spęd brytoli wymiotujacych wszędzie. Zero klimatu. Cypr a Albania to jak mówisz dwie różne opcje. Cypr to strickte leżenie bo co tam zwiedzać... Zbytnio nie.ma.co..jakies.groty Afrodyty itp. coś z niczego jak ja to.mowie) Albania to masz wiele rzeczy do wyboru.. ok może i.biedniejsza,ale nie znaczy że gorsza. Jak miałabym wybrać to tylko Albania..i południe. Morze.cudne Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:35 "Cypr to strickte leżenie bo co tam zwiedzać" Na Cyprze nie ma co zwiedzać? Na Cyprze? Rany boskie... Odpowiedz Link Zgłoś
slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:34 Na Cyprze nie ma co zwiedzać? Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:52 nika_1985 napisała: > Jezu aya napa.to był spęd brytoli wymiotujacych wszędzie. Zero klimatu. Cypr a > Albania to jak mówisz dwie różne opcje. Cypr to strickte leżenie bo co tam zwi > edzać... Zbytnio nie.ma.co..jakies.groty Afrodyty itp. coś z niczego jak ja to. > mowie) Albania to masz wiele rzeczy do wyboru.. ok może i.biedniejsza,ale ni > e znaczy że gorsza. > Jak miałabym wybrać to tylko Albania..i południe. Morze.cudne Ale Aya Napa to imprezownia jest. Są piekne miejsca na Cyprze, bez rzygających Brytoli. Odpowiedz Link Zgłoś
slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 14:13 A jeszcze jedno. Groty to są Błękitne w okolicach Ajanapy. Afrodyty to jest skała niemal po drugiej stronie wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 09:18 Cypr to leżenie? Kurczę, nie było mi dane zatem bo zwiedzaliśmy do wypęku. Polecam Groby Królewskie, świątynię Apollina i Kato Paphos. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 12:24 Ja uwielbiam Albanię, ładniejsza widokowo, zróżnicowana, lepszy klimatcik, no i przede wszystkim.sa.miejsca różne..od kurortow po wioski, góry, jeziora. A jedzonko pyszne. Cypr mnie mega rozczarował.. kolor wody może i ladny, ale większość to kamienie i kamienie albo kurorty. Nic szczególnego nie widziałam tam, ale no może nie są.to.moje klimaty. Turecka część bardziej przypadła.mi do gustu.. i preferuje greckie wyspy bo uważam,że mają więcej klimatu lepszego niż Cypr. Polecam.poludnie.Albanii. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:31 A to na pewno, Cypr jest rozczarowujacy, podobnie jak Malta. Odpowiedz Link Zgłoś
slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:40 W centrum wyspy jest sporo malowniczych wioseczek. Można połazić po górach Trodos. Cała wschodnia część wyspy to piaszczyste plaże. I te w kurortach i te poza kurortami. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:54 slightly_light napisała: > W centrum wyspy jest sporo malowniczych wioseczek. > Można połazić po górach Trodos. Jeśli pojadą w lipcu/ sierpniu to pogoda może być ciut niebezpieczna by chodzić po górach Trodos 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
slightly_light Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 14:12 To mogą NIE łazić Posiedzieć nad stołem zastawinym meze w Omodos. A zimą fajnie było posiedzieć na plaży a po godzinie jeździć w Trodos na nartach. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 13:54 Po polsku ten kraj nazywa się Czarnogóra. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 10:37 Czarnogóra to akurat tylko oczko wyżej niż Albania . Byłam w Kotorze, warto jechać , ale np Budva masakra . Zdecydowanie wolę Albanię Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Albania czy Cypr? 29.05.24, 15:20 Jakie te wycieczki na Cyprze? To Ci powiem czy byłam Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 10:34 Cypr jest ładniejszy , ale w okolicy Ayia Napa. Jeśli chodzi o przyrodę jest najładniejszym krajem w jakim byłam . Jest też rozwinięty i drogi . Albania dzika i bardzo tania . W tym roku lecę do Albanii trzeci raz, ja ten kraj bardzo lubię . Pierwszy raz byłam tam własnym samochodem, zjechaliśmy cały kraj - super . Zależy czego szukasz i co lubisz Odpowiedz Link Zgłoś
nika_1985 Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 20:13 Kurcze, zatrzymałam się na jedną noc w Aya napa..i.dziekowalam Bogu,że tam nie wzięłam noclegów na dłużej. Sami Brytyjczycy, spęd, głośna muzyka z imprezy, taki kurort mały..sklepiki a wieczorem wymiotujacy Brytole i te auta..już nazwe zapomniałam buggy..czy cos. No jak Lloret de.mar. porazka. Dla mnie stanowczo odpada. Malta natomiast bardziej mi pod Włochy podchodzi i spasowała mi bardzo.. sama Valetta ładna, Gozo. Jakoś tak bardziej było co robić..bo na Cyprze to tylko chyba polozyc się na plaży i finito. Nie oczarował mnie. Za to Albania zdecydowanie.moje klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 15:31 Tytuł brzmi jakby o doradę pytał Obajtek ? www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Albania czy Cypr? 31.05.24, 17:25 Na Cyprze byłam i było cudownie, piekne plaże, goraco... Odpowiedz Link Zgłoś