04.07.24, 10:36
Pytanie na poważnie, bo nie pojmuje.
Myje podłogi mopem, z płynem, płyn jest przezroczysty, co jest dość istotne. Woda po myciu podłogi była zawsze dość czysta.
I teraz mój problem. Od pewnego czasu używam odkurzacza myjącego, i woda w zbiorniczku jest za każdym razem ohydnie brudna.
Czy naprawdę mopy, również te parowe są aż tak gówniane? Bo zrobiło mi się słabo na myśl, że chodzimy na bosaka po tych podłogach. Już oczami wyobraźni widzę te wszystkie syfy 🤢
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Brud. 04.07.24, 10:41
      A jaka jest częstotliwość czyszczenia, porównywalna?
      • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 11:36
        Raz w tygodniu jechałam mopem, teraz codziennie odkurzacz a syf nieporównywalny uncertain
    • bib24 Re: Brud. 04.07.24, 10:43
      to straszne. chodząc po podłodze brudzicie sobie stopy.
      • daniela34 Re: Brud. 04.07.24, 13:24
        Nie będę autorce opisywać jak wyglądają moje stopy codziennie po zrobieniu kilku kursów na balkon i z powrotem (balkon też myję, ale niestety - jeden deszcz i podłoga jest brudna). Ale na pocieszenie - wystarczy wieczorem umyć i człowiek nie umiera 😀
    • alicia033 Re: Brud. 04.07.24, 10:46
      martamarta92 napisał(a):

> Bo zrobiło mi się słabo na myśl, że chodzimy na bosaka po tych podłogach.

i co z tego? Coś wam złego się od tego zrobiło?

> Już oczami wyobraźni widzę te wszystkie syfy 🤢

obsesje się leczy.
    • trampki-w-kwiatki Re: Brud. 04.07.24, 10:52
      Trochę nie bardzo wiem jak chciałabyś przejść przez życie nie mając kontaktu z brudem...
      • kropkaa Re: Brud. 04.07.24, 15:50
        Może jeździć na tym robocie? Tak jak koty na insta.
    • bieda_tubka Re: Brud. 04.07.24, 10:53
      >Bo zrobiło mi się słabo na myśl, że chodzimy na bosaka po tych podłogach. Już oczami wyobraźni widzę te wszystkie syfy 🤢

jezu, to okropne! a jak sobie radzicie na plaży?
    • madame_edith Re: Brud. 04.07.24, 11:04
      Jesli porównujesz wodę z małego zbiornika z wodą z wiadra, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, to kwestia ilości wody. Brudu tyle samo, ale bardziej skoncentrowany.
      PS ja jestem nienormalna, ale się cieszę jak woda po myciu podłogi jest brudna, to znaczy, że mój czas nie poszedł na marne. Mycie podłogi czystej uważam za zbędne.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Brud. 04.07.24, 11:33
        Myślę, że to jest właśnie odpowiedź.
      • borsuczyca.klusek Re: Brud. 04.07.24, 11:56
        madame_edith napisała:

> PS ja jestem nienormalna, ale się cieszę jak woda po myciu podłogi jest brudna,
        > to znaczy, że mój czas nie poszedł na marne. Mycie podłogi czystej uważam za z
        > będne.

Siostro w wierze 🙏
      • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 12:04
        No właśnie mam tak samo. Brudna woda w wiadrze czy tam zbiorniku odkurzacza jest dla mnie dowodem na to, że dobrze umyłam podłogę i nie widzę powodu, dla którego miałoby mnie to martwić 🤷‍♀️
    • panirobak82 Re: Brud. 04.07.24, 11:07
      Jak często czyścisz włosie w odkurzaczu myjącym? To dopiero miejsce w którym koncentruje się duża ilość brudu. Pomyśl o tym
      • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:15
        Nie wiem jaki odkurzacz myjący ma autorka, ale ja z mojego po każdym myciu podłogi zdejmuję rolki myjące i wrzucam do pralki. Żaden brud mi się na nich nie „koncentruje”.
        • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 11:42
          Tam się coś zdejmuje?
          • eliksir_czarodziejski Re: Brud. 04.07.24, 11:46
            karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Tam się coś zdejmuje?

Jeśli to np Mop z rolkami Karcher to tak, zdejmuje się te rolki i pierze właśnie.
          • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:48
            Nie mam pojęcia, czy u ciebie się zdejmuje, bo nie wiem, jaki ten odkurzacz masz.
            • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 11:59
              Chodzi o takie włosy na kółku, które zgarniają kurz do środka odkurzacza?
              • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 12:02
                Nie wiem o jakie „włosy na kółku” ci chodzi. Jaki masz ten odkurzacz? Masz do niego instrukcję? Przeczytałaś ją? Tam powinno być napisane również to, jak się twój odkurzacz czyści. U mnie zdejmuje się rolki myjące podłogę. Można je wyprać ręcznie lub w pralce.
                • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 12:07
                  Mówię o samojezdnym odkurzaczu. Ma taką rolkę pod spodem. W życiu jej nie myłam, tak jak końcówki odkurzacza zwykłego. Po co to w ogóle sobie taką robotę dodawać to ja nie ogarniam
                  • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 12:13
                    A ja nie mówię o odkurzaczu samojezdnym, tylko o mopie elektrycznym.
                    • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 12:14
                      Pisałyście "odkurzacz myjacy", myślałam że chodzi o jakiegoś roborocka mocującego
                      • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 12:28
                        Odpowiadamy na post startowy. Odkurzacz samojezdny, przynajmniej mój, nie zbiera brudu w zbiorniku z wodą. Ta woda służy mu tylko do moczenia podłogi oraz podczepionego pod spodem „mopa”, na którym ten brud zostaje.
                        • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 12:48
                          Jak zwykle nie ogarniasz co sama piszesz. Najpierw o rolkach teraz wmawiasz ze o zbiorniczku z wodą. Płynnie zmieniasz mopa odkurzającego na mopa elektrycznego. Jak się kiedyś ogarniesz o czym piszesz to daj znac
                          • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 13:04
                            To może ty się odezwij, jak nauczysz się czytać ze zrozumieniem. Ja piszę cały czas o tym samym. Tobie próbowałam wytłumaczyć różnicę miedzy odkurzaczem samojezdnym, który ma też funkcję mycia podłogi oraz mopem elektrycznym, ale jak widać dla ciebie to za trudne 🤷‍♀️
                            • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 13:23
                              Nie prosiłam o tłumaczenie roznic między odkurzaczami a mopami tylko zadałam proste i krótkie pytanie o rolkę w odkurzaczu myjącym ktora za każdym razem pierzesz. W gratisie dostałam bełkot. Nic nowego.
                              • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 13:49
                                Jak na razie w tym wątku bełkoczesz tylko ty. Jakoś nikt inny nie miał problemów ze zrozumieniem.
                                • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 13:58
                                  Czego nie rozumiesz w pytaniu "tam się coś zdejmuje?" że widzisz w nim bełkot? To tylko 4 slowa, chętnie wyjaśnię. Zadane do konkretnej wypowiedzi o twoim odkurzaczu. Zamiast odpowiedzieć np."tak, są dwie rolki które się wyjmuje i można je wyprac" ( podkreslam ze NA PRZYKLAD, bo zaraz zaczniesz podwatek o tym jak to nic nie rozumiem bo przeciez masz tylko jedna rolke albo trzy) zaczynasz swoje zwyczajowe pitoleństwo
                                  • kk345 Re: Brud. 04.07.24, 14:35
                                    >zaczynasz swoje zwyczajowe pitoleństwo
                                    Zdecydowanie nie ona...
      • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 11:37
        Po każdym użyciu smile
    • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:13
      Od mniej więcej roku mam elektrycznego mopa. Woda w zbiorniku jest zawsze bardzo brudna, ale u mnie różnica jest głównie dlatego, że przed myciem zwykłym mopem odkurzam, a mop elektryczny załatwia za jednym zamachem odkurzanie i mycie. Dlatego brudu jest więcej, ale nie przyszło mi do głowy, żeby się tym martwić.

Czy twój odkurzacz myjący tylko myje odkurzoną wcześniej podłogę czy jak mój odkurza i myje za jednym zamachem? Jeśli to drugie, no to masz chyba rozwiązanie zagadki.
      • alicia033 Re: Brud. 04.07.24, 11:24
        eliszka25 napisała:

> Jeśli to drugie, no to masz chyba rozwiązanie zagadki.

prawidłową odpowiedź to raczej podała tu madame.edith. Mop + wiadro to kilka litrów wody. A automat operuje na circa pół litrze wody.
        • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:51
          No tak, to też, ale po odkurzeniu na podłodze zostaje mimo wszystko dużo mniej syfu, bo całkiem sporo kurzu wciąga odkurzacz. Jeśli nie odkurzasz przed myciem, to wszystko ląduje w wodzie. Bardzo ładnie to widać, gdy ma się np. odkurzacz z filtrem wodnym. Woda w zbiorniku jest czarna po samym odkurzaniu.
      • lucjan.czerwony55 Re: Brud. 04.07.24, 11:24
        A jaki to model? Jestes zadowolona?
        • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:57
          Jestem bardzo zadowolona, bo mi to skraca szas sprzątania o co najmniej połowę. Odkurzacza całkowicie nie zastąpi, wiadomo, ale tam gdzie mi się najwięcej brudzi, czyli w kuchni, salonie i w wejściu zwykłego mopa już właściwie nie używam. Dodatkowy plus jest taki, że zwykłym mopem trzeba się namachać, a ten jedzie sam, bo napędzają go kręcące się rolki. Wystarczy pokierować go w odpowiednią stronę.

Mam Kärcher fc7. Dokupiłam też jeszcze chyba 3 zestawy rolek, żebym w razie czego nie musiała puszczać pralki tylko z rolkami i jest super.
        • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 13:17
          Eliszka wspominała że ma karchera
          Ja mam bissela croswave, jestem z niego bardzo zadowolonasmile
      • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 11:38
        Myje i odkurza jednocześnie. Samojezdny myjący takiego syfu nie zbierał, stąd zdziwienie
        • eliszka25 Re: Brud. 04.07.24, 11:59
          Mycie odkurzaczem samojezdnym nie jest porównywalne do umycia podłogi takim odkurzaczem.
    • heca7 Re: Brud. 04.07.24, 11:32
      Dotąd chodziliście, żyjecie nie umarliście na tyfus i czarną ospę więc czym się martwisz?
      Wróć do zwykłego mopa i znów będziesz zadowolona wink
      • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 11:39
        Poki brudu nie widzę to mi to zwisało, ale jak widzę ta czarna wodę to jednak czuje obrzydzenie 😄
        • misiamama Re: Brud. 04.07.24, 12:25
          To wymień wodę i puść z czystym zbiornikiem od nowa. Rób tak dopóki woda w zbiorniku po zakończeniu mycia będzie czysta. Dopiero wtedy będziesz mogła uznać ze masz czysta podloge.
    • hosta_73 Re: Brud. 04.07.24, 12:54
      Jak sprytnie zawoalowana reklama odkurzacza winkbig_grin
      • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 13:19
        Reklama? Nigdzie nie podałam nawet nazwy 😄
      • karyna-z-tarchomina Re: Brud. 04.07.24, 13:21
        Jaka reklama? Chciałabyś taki mop z wiecznie brudna wodą?
        • majenkirr Re: Brud. 04.07.24, 13:57
          Patrzcie jak dobrze domywa, ja nigdy tak dokładnie nie umylam podłogi😏
          • martamarta92 Re: Brud. 04.07.24, 15:47
            Info że dokładnie myje, to znak reklamy? A jakbym myla szmatą ze starych majtek na kolanach, to co reklamuje wtedy?
    • imponderabilia20 Re: Brud. 04.07.24, 16:15
      no to chódzcie w papciach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka