Dodaj do ulubionych

Trądzik różowaty

13.09.24, 14:04
Taka sytuacja: poszłam do nowej kosmetyczki na masaż, bo moja stała pani jest na urlopie macierzyńskim, i wyszłam z diagnozą trądziku różowatego. Wg tej nowej, wszystko do tej pory robiłam źle, cała pielęgnacja do zmiany. Do tej pory myślałam, że mam cerę naczynkową, skłonną do zaczerwienień, ale żeby zaraz trądzik różowaty??? I teraz nie wiem co robić, czy powinnam iść do dermatologa i potwierdzić tę diagnozę, czy też zaufać pani kosmetyczce i wziąć serię polecanych przez nią zabiegów? Czy ktoś tu ma jakieś doświadczenia z tym schorzeniem?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Trądzik różowaty 13.09.24, 14:12
      Zalecenia kosmetycznie, pielęgnacja, zabiegi są takie same przy cerze naczynkowej i trądziku różowatym.
      A dużo masz tych zmian? Przeszkadzają Ci?
      Można się miesiącami bawić w pielęgnację a potem i tak wylądować u dermatologa i wyjść z receptą na metronidazol albo antybiotyk i soolantrę.
      Bazując na własnych doświadczeniach - jeśli dokucza to nie chciałoby mi się czekać na efekty kosmetyczne, których i tak nie będzie. Dermatolog i już.
      • paola.brunetti Re: Trądzik różowaty 13.09.24, 14:21
        Nie mam dużo zmian, po prostu skóra łatwo mi się zaczerwienia i podrażnia. Nie mam żadnych wyprysków ani trwałych zmian, i w ogóle nie wyglądam tak, jak na przykładowych zdjeciach w wyszukiwarce. Pani jest zdania, że to jest początkowe stadium i że będzie tylko gorzej, a mnie ta diagnoza wprawiła w osłupienie, bo nigdy w życiu bym sama na to nie wpadła. Może i faktycznie przejdę się do dermatologa.
    • gryzelda.a Re: Trądzik różowaty 13.09.24, 14:20
      Też miałam kiedyś trądzik różowaty- stanowczo dermatolog, tak jak pisze świnka-morska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka