mysiulek08 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 01:45 jesi juz musze prowadzic, to tylko automat Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Automat czy manual? 04.10.24, 06:47 Nie umialabym juz jezdzic manualem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Automat czy manual? 04.10.24, 08:40 Mamy manuale i przeważnie jeżdżę takimi autami, automat miałam okazję spróbować dwa razy podczas urlopów. Kwestia przyzwyczajenia pewnie, bo jechało mi się gorzej i miałam poczucie, że „ja bym inaczej zmieniała biegi”. Ale jakbym miała auto z automatem, to bym się nauczyła i nie płakała (na razie mam auto jeszcze bez wspomagania kierownicy). Ale w ogole nie rozumiem problemu jeżdżenia na manuału - robię to nieświadomie wręcz, nie zauważam tego i jakieś opisy i machaniu ręką, męczeniu się mnie zaskoczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 08:49 Ale w ogole nie rozumiem problemu jeżdżenia na manuału - robię to nieświadomie wręcz, nie zauważam tego i jakieś opisy i machaniu ręką, męczeniu się mnie zaskoczyły A weź... Jestem przed wykupieniem jazd bo od zrobienia prawka nigdy nie jeździłam, kilka razy próbowałam jeździć po pustym parkingu i wszystko byłoby dobrze gdyby nie ta pieprzona wajcha + sprzęgło Gdybym miała manualną skrzynię to chętniej bym się za to zabrała. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:38 Manualną czy automatyczną? To przychodzi z czasem, że przestajesz o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:05 Od zdania egzaminu - samochodem z manualną skrzynią jeździłam może 5 razy, ostatni pewnie z 25 lat temu. Musiałabym pewnie sporo jazd wykupić, żeby sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:39 pyza-wedrowniczka napisała: > Manualną czy automatyczną? > To przychodzi z czasem, że przestajesz o tym myśleć. O fakt, źle napisałam. Automat No wiem, i mam nadzieję, że tak będzie, o ile naprawdę będę jeździć. Jednak zanim to nastąpi to całkiem osiwnę przez tą przeklętą wajchę, słuchanie silnika, obrotościomierz i inne cholerstwa o których trzeba myśleć zamiast skupić się na drodze i znakach. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:06 No jak ktoś niewprawiony to nic dziwnego, ale po jakimś czasie zaczynasz to robic automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:33 Automat. Zdarza mi się prowadzić samochód z manualną skrzynią i nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, ale jak mam do wyboru to wolę automat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:51 Obie opcje są ok. Nie lubię tylko momentu przesiadania się z automatu na manual. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:03 Tylko automat. Jeżdżę takimi jakieś 25 lat. Ale moja córka zastanawia się czy jednak nie manual( w kolejnym ) - teraz odziedziczyła nasz stary suv w automacie, jak sobie kupiliśmy nowy. Od zrobienia prawka jeździ tylko automatem i mówi, że czasami jej brakuje - mnie nie brakuje w ogóle . Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:45 Jeżdżę od 2010 automatem, w 2013 przez parę miesięcy musiałam się przesiąść na samochód ze sprzęgłem i płakałam na światłach jak musiałam włączać jedynkę. Ale to nie tak, że jazdy ze skrzynią biegów się zapomina, nie mam problemu z prowadzeniem takiego samochodu, ani w automacie nie szukam sprzęgła. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:55 Jeżdżę elektrykiem, cudowna sprawa. Rusza z kopyta, żadnej wajchy Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:05 Mam taki i taki. Wolę manual, chociaż automat też ma swoje zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
wylacznie_grawitacja Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:39 Zawsze czytam manul zamiast manual i pytanie mnie dziwi. Manul, wiadomix: Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:47 Śliczny. To są te koty, które stawiają łapki na ogonku żeby im nie zmarzły? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:51 Też, ale inne koty też to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:54 Dołączam do zgodnego chóru - automat. Wygodniejszy, bezpieczniejszy (nie zgaśnie na środku skrzyżowania przy lewoskręcie itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Automat czy manual? 04.10.24, 13:16 Ale chór wcale nie jest zgodny. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Automat czy manual? 04.10.24, 12:48 za młodu zarzekałam się, że tylko manual, bo dynamika jazdy itp itd. tymczasem szósty rok mam automat i już bym z własnej woli nie wróciła do ręcznej skrzyni biegów do codziennej jazdy, do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja, gorzej w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: Automat czy manual? 04.10.24, 13:07 Pierwsze samochody były z manualną skrzynią, ale teraz mam automat i już nie chce manualnej Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Automat czy manual? 04.10.24, 23:03 W domu mam i manual i automat. Mój jest z ręczną skrzynią biegów i na początku jeżdżenia automatem twierdziłam, że automat to dla emerytów- wsiadsz, naciskasz guzik i suniesz... Z biegiem czasu jednak widzę coraz więcej plusów automatycznej skrzyni biegów. Przede wszystkim jeżdżę zdecydowanie, hmm dostojniej? Spokojniej? Odpowiedz Link Zgłoś