ania_nie-anna 23.10.24, 09:48 moja pralka kończy żywot i muszę kupić nową w sklepie tego mnóstwo i nie wiem na co się zdecydować. Polećcie jakiś konkretny model, który wam służy już jakiś czas i jesteście zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaramara33 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:00 Electrolux z serii Perfect care, która dba o ubrania , pierze na każdym programie tak, żeby nie niszczyć ubrań. Dodatkowo ma opcję ustawinia czasu prania Time Manager- bomba, innej nie kupię, mam 2 lata bez awarii, wiem,że krótko ale bywa,że szybciej się psują [ralki. Wcześniej miałam Bosz i dobrze ,że już jej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:01 Mam Boscha serie 2. Kupiona w 2017 roku, do dziś działa bezawaryjnie Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:26 Mój Bosch działa od 2008 roku, ale słyszałam opinie, że już się produkuje sprzęty AGD, żeby działały około 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:05 Nie kupowałabym Beko - aktualnie wycofują się z Polski. Kto wie jak bezie z serwisem i dostępnością części. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:08 Padła nam trzy lata temu w sylwestra więc kupowana na szybko za radą sprzedawcy - kupić najtańszą która ma najpotrzebniejszą wg. użytkownika funkcję. Mamy obecnie Boscha. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:17 Ja wybierając w 2017 roku Boscha kierowałam się informacją, że można w niej wymienić samo łożysko bez konieczności wymiany całego bębna. Ale z tego co pamiętam nie dotyczyło to wszystkich produkowanych wtedy modeli Boscha. W poprzedniej pralko-suszarce (whirlpool) wymieniałam łożysko 2 razy, w Boschu nie było takiej potrzeby. Też z reguły wybieram tańsze modele. Korzystam w 99% z jednego podstawowego programu. Jedyne zastrzeżenie jakie mam do Boscha to to, że ubrania wychodzą bardziej pogniecione niż z innych znanych mi pralek. Inne osoby korzystające z Boscha też na to narzekają. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:21 tilijka123 napisała: > Jedyne zastrzeżenie jakie mam do Boscha to to, że ubrania wychodzą bardziej pog > niecione niż z innych znanych mi pralek. Inne osoby korzystające z Boscha też n > a to narzekają. Może i coś w tym jest, bo małżonek miauczy w trakcie prasowania, że pewnie za gorąca woda była. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:57 Ciekawe. Miałam wcześniej Candy, teraz Electroluxa. I zarówno z poprzedniej, jak i z obecnej ubrania wychodzą bardzo wygniecione. I myślałam, że to kwestia tego, że obie były slim. Może ten Bosch pomimo normalnych rozmiarów, bęben ma płytki bęben? Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:24 mebloscianka_dziadka_franka napisała: > Ciekawe. Miałam wcześniej Candy, teraz Electroluxa. I zarówno z poprzedniej, ja > k i z obecnej ubrania wychodzą bardzo wygniecione. I myślałam, że to kwestia te > go, że obie były slim. Może ten Bosch pomimo normalnych rozmiarów, bęben ma pły > tki bęben? Pralka normalnych rozmiarów, ładowana z boku, 7kg. Bęben raczej nie jest płytki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:41 Bosch maja jedne z mniejszych bębnów. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:25 Lg 8kg,mam od 2018 ,raz wymieniane amortyzatory,czyli naprawiałam😀są w necie listy pralek ,w których można dokonać napraw.moj poprzedni whirpool tego nie miał,po 4 latach poszła na złom Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:34 tilijka123 napisała: > Jedyne zastrzeżenie jakie mam do Boscha to to, że ubrania wychodzą bardziej pog > niecione niż z innych znanych mi pralek. Inne osoby korzystające z Boscha też n > a to narzekają. Masz funkcje "redukcja zsgniecen"? Ja mam (też Bosch) i korzystam. Połaszczylam się na dużą ilość max. obrotów, a teraz nie korzystam. Ot ironia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:48 iwles napisała: > tilijka123 napisała: > > > > Jedyne zastrzeżenie jakie mam do Boscha to to, że ubrania wychodzą bardzi > ej pog > > niecione niż z innych znanych mi pralek. Inne osoby korzystające z Boscha > też n > > a to narzekają. > > Masz funkcje "redukcja zsgniecen"? Ja mam (też Bosch) i korzystam. > Połaszczylam się na dużą ilość max. obrotów, a teraz nie korzystam. Ot ironia ? > ? Raczej nie. Wiruję na 1000 obrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:18 Ja wiruję na 1600 i nie są pogniecione Ale moja pralka w duży bęben (69 L). Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:43 Bo to zależy od zapachnia pralki. Jak wrzucę za dużo rzeczy, to też są pogniecione, bo nie mają się jak rozluźnić po wirowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:11 kubek0802 napisała: > Padła nam trzy lata temu w sylwestra więc kupowana na szybko za radą sprzedawcy > - kupić najtańszą która ma najpotrzebniejszą wg. użytkownika funkcję. Mamy obe > cnie Boscha. Ja również w ten sposób postąpiłam i mam Samsunga za 1700 zł, jak,sie zepsuje to trudno. Poprzedni Bosch za 3500 zł wytrzymał 6 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:42 Ja bym dala i 3.5 tys ale gdyby była gwarancja, że te bite 5 lat to on przepracuje bezawaryjnie. Niestety to loteria Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:20 tilijka123 napisała: > Nie kupowałabym Beko - aktualnie wycofują się z Polski. Kto wie jak bezie z ser > wisem i dostępnością części. Normalnie będzie, po prostu będą produkowane w innym kraju ale sprzedawane dalej tam, gdzie dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:23 Elektroluxy polecam kazdemu. Mamy kilka w rodzinie i wszystkie sa bezawaryjne od wielu lat- jeden od 2005, drugi 2009 a trzeci od 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:30 Właśnie elektrolux mi padł po niecałych 4 latach służby. Mam dość drogich pralek. Poszłam teraz do sklepu i poprosiłam o najtańszą. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:56 U mnie jeden Elektrolux też padł po niecałych pięciu. Mam ograniczony wybór, wzięłam drugi, cenowo - ich mniej bajrancka linia, lepiej wypoziomowałam, sypię odkamieniacz co jakiś czas i na razie nowa 5 lat przeżyła, choć miała okres popiskiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:24 Najtańszą, reszta nie ma zadnego znaczenia, kazda pralka upierze i ma kilka podstawowych programow. cala reszta to marketing i robienie ludzi w konia. po drugiej stronie zawsze jest szef firmy ktory zaciera rece i zastanawia sie czy kupic szesnasty helikopter czy jacht. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:45 Mylisz się. Właśnie parametry mają znaczenie. Taki parametr jak wielkość bębna- inaczej pierze małżeństwo bezdzietne, kupili sobie pralkę na 3kg, chwalą sobie. A Inaczej ja piorę dla swojej rodziny (pralka w łazience na 6kg), i tak mamy w piwnicy drugą dużą pralkę na 8kg, bo są zwierzęta. Ale też czasem trzeba przeprać kołdrę, czy koce. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:46 No ale to nie jest parametr ktory winduje cene z 1000 do 5000. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:55 Jeszcze raz, pytanie z postu startowego jest: jaką macie pralkę, bo potrzbuję wkrótce wymienić i co polecacie, bez podania potrzeb. To tak jakby ktoś zapytał, który samochód jest najlepszy do jeżdżenia do pracy. Serio mam opisać mam busa którym dojeżdżamy do pracy, 6 osobową brygadówkę?! No chyba jednak nie do końca tak to ma wygladać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:46 Dla mnie też bardzo ważnym parametrem przy zakupie pralki była głośność jej pracy, bo ściana łazienki sąsiaduje z moją sypialnią. I bardzo zwracałam uwagę by była cicha, cichsza niż inne dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
agcerz Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:39 Indesit od 2016, zero problemów, zwyczajny model, 6 kg. Dwa razy czyściłam filtr, to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:41 A jakie masz potrzeby? Może chociaż napisze na ile kg potrzebujesz pralkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:47 od 8kg w górę, mam zwierzaki i piorę koce, czasem zdarzy się kołdra itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:04 To taką kup. Z pompą ciepła. Ja mam Elektrolux. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:06 Jak 8kg to mam w piwnicy General Elektric , porządny sprzęt, ma już z 16-18 lat, raz naprawiany silnik, ale poza tym zero napraw. Sprzęt na wieczność można powiedzieć. Bardzo polecam. Drugą w łazience mamy LG 6kg (też da się upchać materacyk czy cienkie posłanie) . Nie była za miliony. Działa bardzo fajnie od 6 lat, jest stosunkowo cicha- dla mnie to było ważne. Wada- czasem woda się z niej wylewała przez szufladkę z góry, razem z serwisantem doszliśmy do tego, że to przez wadliwą budowę / konstrukcję samej szufladki- teraz szufladka podczas prania jest odsunięta na 3-4 cm, i nic sie z niej nie wylewa Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:48 Lg maja teraz duży problem, wadę konstrukcyjna przeciwwagi, nie wiadomo jaki model się trafi. Wada polega na tym, że ten element jest przykręcony plastikowymi elementami, luzuje się a dokręcenie pomaga doraźnie, bo gwint w plastiku się wyrabia i pralka huczy podczas pracy. Są o tym filmy na you tube, komentarze na fb firmy i nawet sklepy z częściami zamiennymi nawiązują do tego sprzedajqc części do LG. Miałam chrapkę na te markę, ale przestraszyłam się trafić wadliwego modelu. Podobno ta wada nie występuje w modelach slim. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:45 Jest dobra promocja na samsung 9 kg jak kupiłam, za 1899 chyba, z matą i dostawą do domu wyszło wszystko niecałe 2100 i na samsunga na 11 kg wsadu coś poniżej 2100, w mediaexpert. Na agdmaniak konsultowane, określone jako przyzwoite, średnia półka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:44 Taką mam i jest super. www.euro.com.pl/pralki/haier-rtx-steam-inverter-rtxsgq48tmscre-16-.bhtml Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:47 Mam AEG. Wydaje mi się, że to jest to samo co electrolux. Do 9 kg, ma time menegera, krótkie pranie to 15 min, wydaje mi się za krótkie, ale o dziwo, rzeczy są wyprane. Bardzo często z niego korzystam, ale z innych też, takich jak bawełna eco, wełna czy outdoor. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 09:06 >krótkie pranie to 15 min, wydaje mi się za krótkie, ale o dziwo, rzeczy są wyprane to nie jest "krótkie pranie" tylko "odświeżanie" (jest w instrukcji). Czyli np. masz ciuch, który leżał na półce przez rok, czysty ale nabrał takiego swoistego zapaszku, zakurzył się, i chcesz go odświeżyć. Też mam taki program, w swojej AEG. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 11:47 mava12 napisała: > to nie jest "krótkie pranie" tylko "odświeżanie" (jest w instrukcji). Jak zwał, tak zwał. Ważne, że podgrzewa wodę, pobiera proszek i wiruje Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:52 Amica od wieków. Większość ma raczej te same programy. Nie ma sensu kupować za miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 10:56 a co myślicie o firmie Hoover? Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:13 Miałam hoovera jakieś 8 lat dopóki się nie zepsuł. Duży bęben, niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:16 Miałam suszarkę tej firmy, kupiona w uk. Działała 15 lat. Kupiłam druga tej samej firmy, nowszy model, więcej bajerow. Padła po 2 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 14:53 ech ten zakup agd to trochę loteria 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 15:27 Niestety. W dodatku nie ma za bardzo sensu pytać o to, komu pralka długo działała i był zadowolony. Bo jak ci napiszę, że mam już 15 lat pralkę i chodzi i jest super, to masz informację, że 15 lat temu można było kupić taką fajną pralkę, a teraz, pani, to już nie to samo, bo kiedyś były czasy, a teraz nie ma... Poszukaj sobie aktualne rankingi pralek, poczytaj komentarze od kupujących i trzymaj kciucki, żeby twój egzemplarz posłużył ci wiele lat Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:01 Ja kupuje zawsze duza na 15 kg ale energooszczędna tzn taka ktora robi nawet male pranie. Wazne dla mnie jest tez ze pralka ma krotki program15-20 min, no 30 min max. Wiekszosc nie ma Miele kupuje. Dluzej pozyje Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:03 Mam 9 kg Smeg, jest spoko, pierze:p Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:03 doprecyzuję, interesuje mnie duża pojemność, żeby miała krótki program taki do 30 min i była energo- i wodo- oszczędna, żeby w każdym programie można było zmienić temperaturę na mniejszą lub większą. Hałas ma mniejsze znaczenie, bo stoi w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:45 Moja ma krótki program,ale całego wsadu w niej nie upierzesz,lg Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:18 Mam i polecam pralke firmy ASKO - malo znana, produkuje mega porzadne modele glownie przemyslowe. Ich pralki maja konstrukcje inna niz wszystkie i sa cale z metalu, zadnych plastikowych zbiornikow, grubych kolnierzy przy drzwiach itd. Tutaj jest film o konstrukcji : youtu.be/1G_Wpy7mpS0?list=TLGGOYi7pOrRezcyMzEwMjAyNA Cena moze odstraszac, choc w Belgii porownywalna jest z drozszymi modelami Miele, a mi udalo sie kupic po troche obnizonej cenie z racji tego ze to towar malo chodliwy bo tez i mniej znany. Wole wydac troche wiecej niz uzerac sie z tanszymi pralkami - przerobilam tani model AEG w poprzednim mieszkaniu, teoretyczne wirowanie na 1600 obrotow nijak sie mialo do praktyki bo pralka nie rozkladala prania rownomiernie wiec czesc byla wbita w beben i miala odznaczone koleczka, reszta byla nadal nieodwirowana. Sama jakosc prania tez byla taka sobie, malo mozliwosci regulacji itd. Od znajomych z kolei slysze ze w pralkach padaja im lozyska, krzyzaki itd, stad pomysl zainwestowania w cos innego. Mam (i bardzo polecam) tez ich suszarke do prania, hit po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
milka43 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:25 Beko i po 8 latach dałam do pracy, bo potrzebujemy parę pralek w pracy, i kupiłam do domu nowsza również Beko, jestem zadowolona dobrze piora, ta nowa jest cicha, a przerabialam w pracy rózne pralki.Stosunek jakości do ceny super, mam też pięć Beko, i również jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:41 mam AEG, po zblatowaniu z Electroluxem (są oba znaki firmowe na pralce). Nie polecam chociaż niby chodzi u mnie już dobrych kilka lat, bezawaryjnie. Jednak ma duże dziury w bębnie i one wciągają nie tylko troczki (np od bluz, mieliśmy przeprawę już przy 1 praniu) ale przypuszczam, że także delikatniejsze materiały np. tshirtów, bo lubi robić w nich "dziurki". Tak więc niby działa ale przyszłe pranie musi być starannie segregowane, część wkładana do worków. Poprzednio miałam Aristona i tam bęben był bez zarzutu, natomiast trochę awaryjna była. Na koniec (swojego życia) wylał nam od spodu (swojego) całą wodę na łazienkę, i to był jej koniec. Moja pralka jest standardowa, nie wiem jaką ma pojemnosc, 3 kg? 5 kg? piorę w niej wszystko, także kołdry. Nigdy nie miałam pralki o wiekszej pojemności, przy 4 osobach i 2 kotach. Po co pojemnośc 8 kg??? a co, jak musisz uprać kilka tshirtów , kilka par majtek i skarpetki? Generalnie to radzę spojrzeć na pralkę "na żywo", na ten bęben przede wszystkim bo ja już nigdy nie popełnie tego błędu, że mi wciąga wszystko co się da wciągnąć, w te dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 11:49 Mam AEG i nie zauważyłam żadnych dużych dziur, niczego nie wciąga ani nie dziurawi. Działa bezawaryjnie od lat i oby jak najdłużej. Wsad 8 kilo. Dla czteroosobowej rodziny jak znalazł, chodzi prawie codziennie, a staram się zapełnić bęben na maksa. A kiedy potrzebuję wyprać tylko kilka rzeczy? Wybieram po prostu krótszy program (najkrótszy mam 20 minut), poza tym pralka waży wsad i sama dobiera do niego ilość wody, więc w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:06 Moja AEG (na 9 kg) też nie ma żadnych dużych dziur i niczego nie wciąga, w dodatku ma powierzchnię bębna wytłaczaną w romby, co chroni włókna przed wycieraniem (podobnie jak pralki Miele i niektóre Samsunga). Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:17 u mnie, przy pierwszym praniu, "eksperymentalnym" (a więc co chwile wchodzilismy do łazienki żeby sprawdzic jak "chodzi" nowa pralka) bęben wciagnął troczki od bluzy syna, i stanął. Ponieważ co chwilę sprawdzalismy, jak tam nowa pralka pierze, to w porę zareagowalismy. Czyli wyłączyliśmy pralkę. Po czym mąż wyciagał te "troczki" (szydełkiem, moim), które owineły się wokół osi bębna. Trwało to ze 2 dni, zanim te troczki powyciagał (przez dziurki bębna). I z drżeniem serca uruchomilismy pralke ponownie ale jakos udało sie = wszystko mąż wyciagnął, chociaż klął jak szewc, przy tej pracy. Podziurawione tshirty też były nagminne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:22 Mnie dziury robił kiedyś Whirlpool. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:09 Kocham pralki z wielkimi bębnami, nie tylko mogę w nich wyprać duży koc, narzutę czy kołdrę, to jeszcze ubrania w nich prane mniej się gniotą i wycierają, oraz są lepiej dopłukane. A na mały wsad jest program ekspresowy, zresztą one dobierają ilośc wody do wagi wsadu również na zwykłych programach. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:04 AEG: www.avans.pl/agd/pralki-i-suszarki/pralki/pralka-aeg-lfr73944op-9kg-1400-obr?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=528139&utm_campaign=2024-03&utm_term=Pralki&ceneo_spo=true&ceneo_cid=d6c401a9-b8df-1854-4274-0d69e5cb5b32 Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:17 Miele, nie pamiętam, który model, ale taki, który sam dozuje płyn do prania. Zaskakujaco fajna funkcja, a kupiłam ją nie dlatego, tylko była akurat w promocji. Nie mam zastrzeżeń, ma że 4 lata. Przedtem maiłam Bosch jakieś 8 lat, podejrzewam, że w Polsce by mi ją naprawiono niedrogo, ale tutaj to kosztuje miliony, więc musiałam wymienić. Suszarka Bosch natomiast 12 letnia nie ma zamiaru się poddać. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:46 Ja mam miele i chodzi już z 15 lat. Ale ma nieduży bęben, bo tylko 5.5kg. Rok temu mąż wymienił w niej sprężyny trzymające bęben. Mam nadzieję, ze pochodzi jeszcze kilka lat, chociaż wolałabym taka co ma większe obroty, bo moja ma max 1000. Ale jest bardzo cicha. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:37 Moja pierwsza Miele chodziła łącznie 23 lata, ona była nawet z odzysku, ja ją miałam 15 lat. Druga padła po 10 latach, właśnie bęben się poluzował, a ja jestem zdania, że w tak drogiej pralce takie rzeczy nie powinny się zdarzać. Kupiłam Boscha i ten nie tylko jest tańszy, ale praktyczniejszy w użytku i wcale nie głośniejszy. Głośniejsza jest suszarka Boscha z pompą ciepła, Miele z klasycznym kondensatorem była cichsza, ale zżerała więcej prądu. Dlatego odradzam kupowanie nowych modeli Miele. One już nie są na "całe życie" jak wcześniej je reklamowano. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 12:57 Samsung już 7 rok. Ani jednej usterki. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:03 no właśnie chyba padnie na samsunga, chociaż regulacja temperatury nie jest w niej elastyczna tak jak bym chciała, ale chyba trudno byłoby taką znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:08 Mój Samsung prał świetnie i byłam bardzo zadowolona, niestety silnik zdechł nieodwołalnie i nienaprawialnie po zaledwie 3,5 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:21 ech mam nadzieję, że podziała dłużej 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:52 Ja też, bo podoba mi się ta moja nowa pralka 😆 niech wydoli choć że 4 lata 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:21 Mam LG na 9kg kupiona w 2011 roku. Działa bez zarzutów i bez awarii do teraz. Waży pranie i dobiera czas i ilość wody. Jeden program krótki 30stopni, 30 minut. Można podnieść temperaturę do 40 stopni i wtedy pierze 38 min. Pare lat temu dokupiłam suszarkę też LG. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:25 Zastanawiałam się serio nad kupnem LG, ale wszystkie dostępne u mnie w sprzedaży były niestety montowane w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 15:55 A ile ja masz? Powiem szczerze, że sprzęty to chyba loteria i jak się trafi na dobry egzemplarz to będzie działać dlugo. Ja to ogólnie mam szczęście do sprzętów, bo jak coś zakupie to działa i nie chce się zepsuć. Np, mikrofalówka, używana codziennie od 21 lat , odkurzacz kupiłam razem z pralką, więc ma już 13 lat itd Odpowiedz Link Zgłoś
ania_nie-anna Re: jaką pralkę macie? 24.10.24, 09:10 myślę, że z 8 lat więc nie tak źle, ale mogłoby być lepiej, z dwa razy była naprawiana. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: jaką pralkę macie? 26.10.24, 21:44 Ja mam lg siódmy rok.raz była naprawiana ,ogólne ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: jaką pralkę macie? 23.10.24, 13:50 bosch seria 8, 9kg wsadu, produkowana w PL, niezawodnie pracuje prawie 9 lat, praktycznie codziennie 1400 obrotow bardzo sobie chwale, na programie 'pranie reczne' priore jedwabie i welny bez uszczerbku, opcje skracania czasu turbo perfect i wydluzania 'eco', ustawianie czasu zakonczenia prania, opcja ' prania bebena', ktora sama zglasza, jedyne co mnie irytuje to 'oszczedne pobieranie wody' ale to obecnie norma raczej, ale radze sobie a i nie ma, poprzednia miala, opcji szybkiego wirowania (3 min), ta ma 13min, ale ma szybki 20min program, do przeplukania czegokolwiek swietny poprzednia bosch seria 4, tez bezawaryjna, sprawna, oddana, przy przeprowadzce Odpowiedz Link Zgłoś