Dodaj do ulubionych

Plytki w całej lazience?

18.12.24, 18:42
Czy nadal płytki kładzie się w całej łazience? Czeka mnie remont i tak sobie myślę płytki tylko w okolicy prysznica do sufitu a reszta do 120 cm i powyżej farba. Nie wiem czy takie rozwiązanie jest praktyczne Polecacie tak,
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 18:56
      Kiedyś się tak kładło i miałam jako dziecko klaustrofobię w takich łazienkach.
      Obecnie mam płytki wokół wanny, prysznica i przy umywalce. Reszta ścian jest pomalowana farbą lateksową do łazienek.
      Czyli nie mam nawet do tej wysokości 120 cm
    • majenkirr Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 18:58
      Rzecz gustu, ja robiłam tylko tam gdzie prysznic, reszta pomalowana.
      • korniz Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:02
        A co z parą wczasie kąpieli ? Nie niszczy ścian, nie tworzy się grzyb. Po płytkach spływa a po farbie?
        • majenkirr Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:11
          Włączam wentylator, para się nigdzie nie zbiera.
          • korniz Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:28
            Też będę musiała zamontować elektryczny. Teraz nam zwykły i nie nam okna
      • pepsi.only Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:17
        Płytki mam na podłodze, w kabinie prysznicowej, oraz w okolicy umywalki do wysokości 120cm.
        Reszta ścian pomalowana, na biało.
        Dzięki temu łazienka jest bardzo jasna, przestronna. Mamy dobry wentylator i okno w łazience, zero grzyba czy wilgoci.

Przed remontem zastanawiałam się, czy w kabinie nie dać szyby/ lacobel. Widziałam takie rozwiązanie, ponoć jest bardzo praktyczne. JEdnak ja wolę płytki, z fakturą, lekko postarzane, a lacobel wyszedł by u mnie zbyt minimalistycznie, zbyt nowocześnie.
    • nenia1 Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:28
      kładzie się tak jak się lubi. Ja mam w części gdzie kabina kafle do sufitu, tak samo w części gdzie jest muszla. Z tym że to są dwa różne rodzaje płytek, w części kabinowej duże matowe jasne 120 x 120, a w części ubikacyjnej ciemna płyta wielkoformatowa. Na pozostałych ścianach jest zabudowa meblowa do samego sufitu, w tym duże lustrzane szafy również pociągnięte pod sufit nad umywalkami. Kabina to tafla szyby w czarnej ramce, również montowana do sufitu. Moim zdaniem jest przestrzenie, minimalistycznie i elegancko.
    • gryzelda71 Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 19:32
      22 lata temu jak robiłam remont tez była dowolność w wysokość kładzenia płytek. Rób jak co się podoba.
      • danaide2.0 Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 21:32
        A ja 24, matka kazała do linii drzwi, są wszędzie do linii drzwi!
    • alina460 Re: Plytki w całej lazience? 18.12.24, 20:31
      Urządzałam mieszkanie 3 lata temu i mam płytki w całej łazience do sufitu. Ze względów praktycznych i wizualnych, bo ja lubię jak jest jednolicie.
    • tairo Re: Plytki w całej lazience? 19.12.24, 05:37
      A jakie znaczenie ma czy "kładzie się"? To twoja łazienka i ma być po twojemu.

Ja mam tylko w strefach mokrych, czyli nad wanną i umywalką, reszta pomalowana farbą łazienkową.
    • kanga_roo Re: Plytki w całej lazience? 19.12.24, 08:38
      mam łazienkę bez płytek. tzn. na razie w pomieszczeniu jest umywalka i wc, od przyszłego tygodnia będzie wanna i nad wanną jednak zamontujemy na ścianie 30 cm szkła.
      w drugiej łazience płytki do sufitu tylko pod prysznicem, reszta ścian do 1,2m, wyżej farba. wilgoci nie mam. farby zmywalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka