b.bujak 03.01.25, 22:25 macie doświadczenia? warto? pomaga? czy to bezpieczna kuracja, czy trzeba się liczyć z jakimś ryzykiem? chodzi o ból barku u seniorki, lekarz mało rozmowny, mama nie umie sie z nim dogadać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piataziuta Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:31 Działa, po urazach (przez jakiś czas - sprawdź u dr Damiana Parola na stronie). Bez urazów raczej nie działa. Jeśli chodzi o ryzyko, to często w suplach kolagenu jest bardzo wysoka dawka witaminy C i witaminy D - dla ludzi, którzy mają problemy z nerkami, lub przyjmują wyżej wymienione w dużych ilościach, może to być problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:34 Kolagen to pic na wodę, jak się kiedyś mówiło. To jest białko i zdaje się, że problem dotyczy przyswajalności. Skąd kolagen miałby "wiedzieć", że powinien zasilić akurat stawy. Obczytałam się kiedyś na ten temat i wiarygodne źrodła medyczne kwestionowały skuteczność terapii suplementami kolagenu. Natomiast na pewno pomaga tym, co WIERZĄ Senior z rodziny cierpi na kolano, a kochająca żona gotuje mu domową galaretę. Oboje zgodnie zeznają, że pomaga. Nie leczy, ale pomaga. Więc myśle, że wiele zależy od wiary pacjentki. Raczej nie zaszkodzi, a może pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:42 dziękuję za odpowiedzi; muszę doprecyzować - chodzi o zastrzyki dostawowe Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:49 Pic na wodę. Już lepsze zastrzyki z osocza - choć nie ma oficjalnych danych naukowych, że są faktycznie skuteczne (powtarzam po moim ortopedzie, który obydwa zastrzyki serwuje). Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:44 piataziuta napisała: > Pic na wodę. > Już lepsze zastrzyki z osocza - choć nie ma oficjalnych danych naukowych, że są > faktycznie skuteczne (powtarzam po moim ortopedzie, który obydwa zastrzyki ser > wuje). no właśnie to trochę kosztuje, więc się trochę zastanawiam, czy to autentyczne cudo warte ceny, czy napędzanie obrotu; jak ma pomóc to mi ręka nie drgnie przy zamówieniu, ale jak pic na wodę to mozna te pieniądze lepiej wykorzystac (choćby rehabilitacja) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnik.ryszard Re: kolagen na stawy 04.01.25, 07:32 Nie wypowiem się na temat barku, ale brałam zastrzyki z osocza na zapalenie rozcięgna podeszwowego i to była jedyna terapia, która pomogła (przeszło i nie wróciło), inne zabiegi były drogie i nieskuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: kolagen na stawy 04.01.25, 10:32 > no właśnie to trochę kosztuje, więc się trochę zastanawiam, czy to autentyczne > cudo warte ceny, czy napędzanie obrotu; > jak ma pomóc to mi ręka nie drgnie przy zamówieniu, ale jak pic na wodę to mozn > a te pieniądze lepiej wykorzystac (choćby rehabilitacja) Nie wiem czy teraz piszesz o kolagenie, czy osoczu. O kolagenie mój ortopeda mówi jasno, choć robi takie zastrzyki jak ktoś chce: "to pani za bardzo nie pomoże". O osoczu (tudzież osoczu w połączeniu z kolagenem) mówi: "nie ma artykułów naukowych udowadniających, że działa, ale według mojego doświadczenia pomaga pacjentom i działa przeciwzapalnie". Jeśli wybierasz albo albo, to oczywiście, że rehabilitacja! Tylko prywatnie, a nie na NFZ. Zastrzyk z osocza to ewentualnie dodatek. Rehabilitacja DZIAŁA. Been there. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:58 A suplementy typu Structu Active nie zadziałały? Bo mi pomagają, moja seniorka też nie narzeka. Ja póki co uciekam przed zastrzykami w kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:00 Chondroityna konkretnie, bo to nie musi być ten powyższy środek. Można też czegoś z glukozaminą poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:46 chyba nie próbowała, zapytam; dziękuję za sugestię dlaczego uciekasz przed zastrzykami w kolana? masz zalecenie lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:27 Uciekam, bo są drogie i trzeba je powtarzać a ja się ich boję. Lekarz mówi, że dopóki suplementy i rehabilitacja działają, dopóty mogę uciekać od zastrzyków. Na szczęście u mnie i u mojej mamy suplementy robią robotę. Ale wystarczy przerwa w braniu i już bark trzeszczy i kolana bolą... Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:02 Moja koleżanka miala zastrzyki z kolagenu w kolano i to pomogło jej na rok czy dwa ale to co najbardziej jej poprawia komfort to picie wody, tylko że to wymaga samozaparcia bo to jakieś chore ilości sa Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:28 A co proponuje w zamian? Bo kobieta cierpi z powodu bólu i zapewne ograniczenia ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:29 Jezu, źle się podpięłam 😔🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
stara_baba78 Re: kolagen na stawy 04.01.25, 01:21 Pytałam dosłownie kilka dni temu mojego zagranicznego ortopedę. Odpowiedział mi, że mam nie wydawać bez sensu pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: kolagen na stawy 04.01.25, 13:31 stara_baba78 napisał(a): > Pytałam dosłownie kilka dni temu mojego zagranicznego ortopedę. Odpowiedział mi > , że mam nie wydawać bez sensu pieniędzy. a co zagraniczni ortopedzi zalecają w zamian? jak pomagają pacjentom z bólami i ograniczeniami ruchu w obrębie stawu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: kolagen na stawy 04.01.25, 14:45 polecaja diete i ruch czyli rehabilitacja i trzymanie wagi, ewentualnie gdy juz jest potrzeba to wymiane stawow Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 14:55 Tylko ze ten ruch boli dopóki nie zadziałają suplementy lub zastrzyki... Odpowiedz Link Zgłoś