Dodaj do ulubionych

kolagen na stawy

03.01.25, 22:25
macie doświadczenia? warto? pomaga? czy to bezpieczna kuracja, czy trzeba się liczyć z jakimś ryzykiem?

chodzi o ból barku u seniorki,
lekarz mało rozmowny, mama nie umie sie z nim dogadać
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:31
      Działa, po urazach (przez jakiś czas - sprawdź u dr Damiana Parola na stronie).
      Bez urazów raczej nie działa.
      Jeśli chodzi o ryzyko, to często w suplach kolagenu jest bardzo wysoka dawka witaminy C i witaminy D - dla ludzi, którzy mają problemy z nerkami, lub przyjmują wyżej wymienione w dużych ilościach, może to być problematyczne.
    • wakacje_50 Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:34
      Kolagen to pic na wodę, jak się kiedyś mówiło. To jest białko i zdaje się, że problem dotyczy przyswajalności. Skąd kolagen miałby "wiedzieć", że powinien zasilić akurat stawy. Obczytałam się kiedyś na ten temat i wiarygodne źrodła medyczne kwestionowały skuteczność terapii suplementami kolagenu.
      Natomiast na pewno pomaga tym, co WIERZĄ wink
      Senior z rodziny cierpi na kolano, a kochająca żona gotuje mu domową galaretę. Oboje zgodnie zeznają, że pomaga. Nie leczy, ale pomaga.
      Więc myśle, że wiele zależy od wiary pacjentki. Raczej nie zaszkodzi, a może pomoże
    • b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:42
      dziękuję za odpowiedzi;
      muszę doprecyzować - chodzi o zastrzyki dostawowe
      • piataziuta Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:49
        Pic na wodę.
        Już lepsze zastrzyki z osocza - choć nie ma oficjalnych danych naukowych, że są faktycznie skuteczne (powtarzam po moim ortopedzie, który obydwa zastrzyki serwuje).
        • b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:44
          piataziuta napisała:

> Pic na wodę.
          > Już lepsze zastrzyki z osocza - choć nie ma oficjalnych danych naukowych, że są
          > faktycznie skuteczne (powtarzam po moim ortopedzie, który obydwa zastrzyki ser
          > wuje).

no właśnie to trochę kosztuje, więc się trochę zastanawiam, czy to autentyczne cudo warte ceny, czy napędzanie obrotu;
          jak ma pomóc to mi ręka nie drgnie przy zamówieniu, ale jak pic na wodę to mozna te pieniądze lepiej wykorzystac (choćby rehabilitacja)
          • jamnik.ryszard Re: kolagen na stawy 04.01.25, 07:32
            Nie wypowiem się na temat barku, ale brałam zastrzyki z osocza na zapalenie rozcięgna podeszwowego i to była jedyna terapia, która pomogła (przeszło i nie wróciło), inne zabiegi były drogie i nieskuteczne.
          • piataziuta Re: kolagen na stawy 04.01.25, 10:32
            > no właśnie to trochę kosztuje, więc się trochę zastanawiam, czy to autentyczne
            > cudo warte ceny, czy napędzanie obrotu;
            > jak ma pomóc to mi ręka nie drgnie przy zamówieniu, ale jak pic na wodę to mozn
            > a te pieniądze lepiej wykorzystac (choćby rehabilitacja)

Nie wiem czy teraz piszesz o kolagenie, czy osoczu.
            O kolagenie mój ortopeda mówi jasno, choć robi takie zastrzyki jak ktoś chce: "to pani za bardzo nie pomoże".
            O osoczu (tudzież osoczu w połączeniu z kolagenem) mówi: "nie ma artykułów naukowych udowadniających, że działa, ale według mojego doświadczenia pomaga pacjentom i działa przeciwzapalnie".

Jeśli wybierasz albo albo, to oczywiście, że rehabilitacja! Tylko prywatnie, a nie na NFZ. Zastrzyk z osocza to ewentualnie dodatek. Rehabilitacja DZIAŁA. Been there.
      • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 03.01.25, 22:58
        A suplementy typu Structu Active nie zadziałały?
        Bo mi pomagają, moja seniorka też nie narzeka.
        Ja póki co uciekam przed zastrzykami w kolana.
        • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:00
          Chondroityna konkretnie, bo to nie musi być ten powyższy środek. Można też czegoś z glukozaminą poszukać.
          • b.bujak Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:46
            chyba nie próbowała, zapytam;
            dziękuję za sugestię

dlaczego uciekasz przed zastrzykami w kolana? masz zalecenie lekarza?
            • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:27
              Uciekam, bo są drogie i trzeba je powtarzać a ja się ich boję. Lekarz mówi, że dopóki suplementy i rehabilitacja działają, dopóty mogę uciekać od zastrzyków. Na szczęście u mnie i u mojej mamy suplementy robią robotę. Ale wystarczy przerwa w braniu i już bark trzeszczy i kolana bolą...
    • karyna-z-radzymina Re: kolagen na stawy 03.01.25, 23:02
      Moja koleżanka miala zastrzyki z kolagenu w kolano i to pomogło jej na rok czy dwa ale to co najbardziej jej poprawia komfort to picie wody, tylko że to wymaga samozaparcia bo to jakieś chore ilości sa
      • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:28
        A co proponuje w zamian? Bo kobieta cierpi z powodu bólu i zapewne ograniczenia ruchu.
        • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 12:29
          Jezu, źle się podpięłam 😔🤦
    • stara_baba78 Re: kolagen na stawy 04.01.25, 01:21
      Pytałam dosłownie kilka dni temu mojego zagranicznego ortopedę. Odpowiedział mi, że mam nie wydawać bez sensu pieniędzy.
      • b.bujak Re: kolagen na stawy 04.01.25, 13:31
        stara_baba78 napisał(a):

> Pytałam dosłownie kilka dni temu mojego zagranicznego ortopedę. Odpowiedział mi
        > , że mam nie wydawać bez sensu pieniędzy.

a co zagraniczni ortopedzi zalecają w zamian?
        jak pomagają pacjentom z bólami i ograniczeniami ruchu w obrębie stawu
        • mysiulek08 Re: kolagen na stawy 04.01.25, 14:45
          polecaja diete i ruch czyli rehabilitacja i trzymanie wagi, ewentualnie gdy juz jest potrzeba to wymiane stawow
          • trampki-w-kwiatki Re: kolagen na stawy 04.01.25, 14:55
            Tylko ze ten ruch boli dopóki nie zadziałają suplementy lub zastrzyki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka