trzydziestolatka80 23.02.25, 19:32 Do jakiego wieku można określać kobietę jako młodą mamę? Moja osobista granica to 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: Młoda mama 23.02.25, 19:34 Dla mnie młoda mama jest młoda wiekiem dziecka Coś jak świeżo upieczona Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Młoda mama 23.02.25, 19:35 Dla mnie to jest określenie na matkę pierwszego dziecka, które jeszcze nie jest w wieku szkolnym, bardziej niemowlęcia niz 6-latka. W ogole nie wiążę tego z wiekiem matki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Młoda mama 23.02.25, 19:38 Dla mnie młoda mama to kobieta, która niedawno została matką po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Młoda mama 23.02.25, 22:08 kamin napisał(a): > Dla mnie młoda mama to kobieta, która niedawno została matką po raz pierwszy. Nawet jeśli ma 50 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Młoda mama 23.02.25, 22:14 Tak, tak samo można być panną młodą wychodząc za mąż w wieku 50 i nawet więcej lat. Określenie "młoda" nie odnosi się do wieku, a do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: Młoda mama 23.02.25, 19:39 Dla mnie młoda mama może mieć i 45 lat i więcej. Młoda, znaczy bez wcześniejszego doświadczenia macierzyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Młoda mama 23.02.25, 19:52 Dokładnie tak, niedawno poznałam na placu zabaw panią, która mama została nawet później, teraz ma 3 latka, a wygląda na max 40 lat , ma niesamowita energię. I.to jest młoda mama ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Młoda mama 23.02.25, 19:43 Do menopauzy, bo do tego czasu może zostać matką swojego pierwszego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Młoda mama 24.02.25, 00:14 Tak wiekowo to też myślę, że do 30-tki. Kiedys to mi się wydawał ten wiek już późny zeby zostać mamą, a potem myslalam, ze taki w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 06:56 Młoda mama, zależnie od kontekstu: - niedoświadczona - matka małego dziecka - eufemizm: nastoletnia ciężarna - pracownica ociężała umysłowo, której nie należy zatrudniać, a jedynie odesłać do domu na zmianę pieluch ( wg cottonrose) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 07:03 Dla mnie kobieta, która pierwszy raz rodziła, to pierworódka (niezaleznie od wieku), natomiast mloda mama to tak do 25 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Młoda mama 24.02.25, 07:14 I jak widzisz na spacerze swoją sąsiadkę z klatki obok, idącą wózkiem, to pomyślisz o niej "o, pierworódka"? Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Młoda mama 24.02.25, 07:19 Chodzi o to, że jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuację, gdy można określeń "pierworódka" i "młoda mama" używać zamiennie, bo używa się ich w zupełnie innych sytuacjach i okolicznościach. Nie wiem czy poza gabinetem lekarskim czy oddziałem położniczym usłyszysz, że ktoś mówi o kobiecie "pierworódka". "Pierworódka wraca do pracy". "Pierworódka z dzieckiem w samolocie - jak ułatwić sobie podróż?" "Hej, czy są tu na forum jakieś pierworódki z Gdańska?" No jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 08:11 m_incubo napisała: > Chodzi o to, że jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuację, gdy można określeń "p > ierworódka" i "młoda mama" używać zamiennie, bo używa się ich w zupełnie innych > sytuacjach i okolicznościach. > Nie wiem czy poza gabinetem lekarskim czy oddziałem położniczym usłyszysz, że k > toś mówi o kobiecie "pierworódka". > > "Pierworódka wraca do pracy". > "Pierworódka z dzieckiem w samolocie - jak ułatwić sobie podróż?" > "Hej, czy są tu na forum jakieś pierworódki z Gdańska?" > No jednak nie. > Nie twierdzę, ze używam tego określenia na co dzień w takim kontekście, ale tez nie wyobrażam sobie, by o mamie 35-40 mowic "młoda mama". To po prostu mama/matka. I nie, mloda matka nie jest taką samą konstrukcją wyraxową co "panna mloda". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Młoda mama 24.02.25, 08:15 No sorry, ja jestem młodą mamą. Po czterdziestce. Diluj z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 08:32 angazetka napisała: > No sorry, ja jestem młodą mamą. Po czterdziestce. Diluj z tym. > Nie jesteś 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 08:34 grey_delphinum napisał(a): > angazetka napisała: > > > No sorry, ja jestem młodą mamą. Po czterdziestce. Diluj z tym. > > > > Nie jesteś 😉 Ale wiesz, ze to tylko nomenklatura. Najważniejsze, ze tak się czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 13:37 Jest. Ja tez jestem - po czterdziestce i z dwulatkiem. Co gorsza, we francuskim jest ta sama nomenklatura. Diluj z tym dalej. En français. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Młoda mama 24.02.25, 08:32 > I nie, mloda matka nie jest taką samą konstrukcją wyraxową co "panna mloda". Jest dokladnie taką samą konstrukcją wyrazową i właśnie oznacza matkę dopiero startujacą w macierzyństwo i nie mającą jako matka jeszcze wielu osobistych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Młoda mama 24.02.25, 14:11 a jak nazwać syna pelnoletniego, którego matka jezdzi po calym miescie w poszukiwaniu jednej surowki, ktora je, żeby synuś zjadł warzywa? 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 15:07 arabelax napisał: > a jak nazwać syna pelnoletniego, którego matka jezdzi po calym miescie w poszuk > iwaniu jednej surowki, ktora je, żeby synuś zjadł warzywa? 😀 Mlody pan? Do. rać to trzeba umieć... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Młoda mama 24.02.25, 16:04 > arabelax napisał: > > > a jak nazwać syna pelnoletniego, którego matka jezdzi po calym miescie w > poszuk > > iwaniu jednej surowki, ktora je, żeby synuś zjadł warzywa? 😀 > Nie wiem, ale można napisac wówczas "stara matka żyly sobie wypruwa, by syn zjadl warzywko", nawet jesli jest grubo przed czterdziestką i ma nietknięte ostrym narzędziem naczynia krwionośne 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Młoda mama 24.02.25, 16:14 *chyba że przeczyta to poseł Janusz Kowalski, weźmie dosłownie i rzuci się tamować krwotokami żylny: wyborcza.pl/7,175992,27867379,noz-sie-w-kieszeni-otwiera-noz-idiomatyczny-czy-realny.html Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Młoda mama 24.02.25, 16:23 No wlaśnie czasami się zastanawiam, czy jest sens odpowiadać w jakimś wątku, czy też po drugiej stronie siedzi Janusz Kowalski i cokolwiek by nie napisać, to jak krew w piach... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Młoda mama 24.02.25, 16:12 I nie, mloda matka nie jest taką samą konstrukcją wyraxową co "panna mloda". Nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 16:29 m_incubo napisała: > I nie, mloda matka nie jest taką samą konstrukcją wyraxową co "panna mloda". > > > Nie masz racji. > Ok, przyjmuję do wiadomości, choc trzeba by sprawdzic w jakim słowniku, czy to takie samo zestawienie jak panna młoda czy młody bóg. Ja w kazdym razie nie spotkałam się, by ktoś tak mówił o kobiecie po 30/35 roku życia majacej pierwsze dziecko do 2 (?) lat- to zawsze byla "matka malego dziecka", natomiast "mloda matka" odnosiło się li i jedynie do wieku kobiety, czyli takiej - góra - przed trzydziestką. Taki uzus językowy panuje w moim otoczeniu (a pracuję w wybitnie babskim gronie). Moglam się pomylić w kwestii językowej, natomiast do. rywanki przy tej okazji do problemu mojego syna uwazam za baaardzo slabe, ale czego się spodziewać po arabelax... Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 17:01 W różnych słownikach to wyrażenie ma szersze pole semantyczne niż tylko wiek biologiczny : jeune mère / young mother / madre joven. Młoda - świeżo upieczona / szerzej: nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 17:13 nellamari napisała: > W różnych słownikach to wyrażenie ma szersze pole semantyczne niż tylko wiek bi > ologiczny : jeune mère / young mother / madre joven. > > Młoda - świeżo upieczona / szerzej: nowa. Ok, dzięki za wyjaśnienia 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Młoda mama 24.02.25, 18:03 Ale nawet mniejsza o to, bardziej mnie zdziwiło, że w ogóle przyszło ci do głowy słowo "pierworódka" Chyba że pracujesz w ochronie zdrowia? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 18:52 m_incubo napisała: > Ale nawet mniejsza o to, bardziej mnie zdziwiło, że w ogóle przyszło ci do głow > y słowo "pierworódka" > Chyba że pracujesz w ochronie zdrowia? > Nie, nie pracuję. Pierworódka to dla mnie zupełnie neutralne określenie, slyszalam je nie raz nie dwa, m. in. nie tak dawno z ust koleżanki padlo zdanie, ze "M. to raczej starsza pierworódka, bo urodziła dziecko w wieku 40 lat". Teraz widzę, ze powinnam byc zszokowana tym stwierdzeniem, ale dla mnie to byla jasna i sensowna informacja, pozs tym jak najbardziej adekwatna do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 19:00 A poza tym cale zamieszanie w tym watku wzięło się imo z usilnego połączenia w wyrazeniu "mloda mama" dwoch informacji - ze jest niedoświadczona (w domyśle rodziła pierwszy raz, to kluczowa informacja ) i ma male dziecko. Tak jak zaznaczylam wcześnie - dla mnie okreslenie "mloda mama" łączy się tylko z wiekiem i mozna byc "młodą mamą" nawet gdy się urodzi piąte dziecko (byle przed 35 rokiem życia). Ale rozumiem teraz, ze to wyrazenie moze byc znaczeniowo bardzuej pojemne. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 19:18 A cóż się magicznego dzieje w 35 roku życia ? Dla koleżanki pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 19:27 nellamari napisała: > A cóż się magicznego dzieje w 35 roku życia ? Dla koleżanki pytam. Alez nic sie nie dzieje, sama urodziłam dziecko w wieku 33 lat, jednak nie czułam się juz wtedy młodą matką (bynajmniej nie z tego powodu, ze nie bylam juz pierworódką 😉). Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 19:29 Miało byc: jednak nie czulam się juz nawet wtedy.... Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 19:38 Oooo, to szybko się sypnęłaś mentalnie. Ja trzeciego dzidziusia rodziłam na 40-stkę i nadal czuję się jak młoda mama, która dopiero co skończyła dkp i właśnie buja się w odpieluchowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 24.02.25, 21:05 nellamari napisała: > Oooo, to szybko się sypnęłaś mentalnie. Tak, drugie dziecko po trzydziestce - jak oceniam z perspektywy czasu - to dla mnie już zbyt późne macierzyństwo. Za to odżyłam, gdy dzieci stały się dorosłe Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 25.02.25, 07:08 Przed trzydziestką, to ja sama byłam dzieckiem - teraz jest tak jakby luksusowo Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Młoda mama 24.02.25, 22:58 tak jak slabe twoje wpisy o młodych matkach Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Młoda mama 24.02.25, 23:42 grey_delphinum napisał(a > Moglam się pomylić w kwestii językowej, natomiast do. rywanki przy tej okazji d > o problemu mojego syna uwazam za baaardzo slabe, ale czego się spodziewać po > arabelax... > przecież on problemu nie ma, je co chce, tylko nie chce jeść tak jak mama by chciala, a chlop lat 18. domyślałam się, że pijesz do nazwania Cie trollem. pisalam, że nick podobny do innego delfina i tak matka jeżdżącą po całym mieście, żeby staremu koniowi surówkę jedyna ktora je kupić, to traci trollem Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Młoda mama 25.02.25, 06:25 arabelax napisał: > grey_delphinum napisał(a > > Moglam się pomylić w kwestii językowej, natomiast do. rywanki przy tej ok > azji d > > o problemu mojego syna uwazam za baaardzo slabe, ale czego się spodziew > ać po > > arabelax... > > > > przecież on problemu nie ma, je co chce, tylko nie chce jeść tak jak mama by ch > ciala, a chlop lat 18. > domyślałam się, że pijesz do nazwania Cie trollem. pisalam, że nick podobny do > innego delfina i tak matka jeżdżącą po całym mieście, żeby staremu koniowi suró > wkę jedyna ktora je kupić, to traci trollem Nie, nie piję do nazwania mnie trollem (to w sumie śmieszne bylo), ale do tego, ze masz zero empatii (matka "dorosłego chlopa" nie moze się przrjmowac jego zdrowiem ? Taka troska jest zarezerwowana tylko dla nomen omen "młodych matek"? ), a teraz jeszcze z doopy wyciągnęłaś w wątku, w którym zabrałam glos w kwestii językowej, info o moim synu. Notabene chciałaś pewnie mi przywalić, ale zgubiłaś slowo "matkę"i wyszlo jak wyszlo, Ja już kończę dyskusję w rym wątku, dowiedziałam się czegoś nowego od innych dziewczyn i fajnie. A Twojej celnej riposty 😉 na moj post nie przeczytam, bo Cię wygaszam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Młoda mama 24.02.25, 14:35 m_incubo napisała: > "Pierworódka wraca do pracy". > "Pierworódka z dzieckiem w samolocie - jak ułatwić sobie podróż?" > "Hej, czy są tu na forum jakieś pierworódki z Gdańska?" > No jednak nie. Tak brzmi dużo lepiej: "Pierwiastka wraca do pracy". "Pierwiastka z dzieckiem w samolocie - jak ułatwić sobie podróż?" "Hej, czy są tu na forum jakieś pierwiastki z Gdańska?" Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Młoda mama 24.02.25, 16:09 Oj, w dzisiejszych czasach to nie przejdzie! Musiałoby równolegle być: "Pierwiastek wraca do pracy" "Pierwiastek w samolocie..." "Pierwiastki gdańskie" Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Młoda mama 24.02.25, 07:56 serio używasz w rozmowach słowa pierworodka? Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Młoda mama 24.02.25, 15:33 Nie ladnie tak klamac. Szczegolnie, ze wlasnie popelnilam post opisujac jak osobiscie wybralam z proponowanych mi osob rowniez pania wlasnie po powrocie z macierzynskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Młoda mama 24.02.25, 17:37 Obrzydliwy wątek, który wyprodukowałaś obok szczujący na pracującą, młodą matkę stawia Cię w jednym rzędzie z forumowym kucami. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Młoda mama 24.02.25, 17:46 Jedyne obrzydliwe we wspomnianym watku bylo postepowanie pewnej pani dyrektor, ktora uznala, ze fakt, ze zatrudnilam wspomniana mloda mame jest usprawiedliwieniem zlej jakosci uslug. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Młoda mama 24.02.25, 17:47 Że o to ci chodziło, zaczęłaś pisać dopiero wtedy, gdy cię forumki skrytykowały. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Młoda mama 24.02.25, 17:58 Absolutnie nie. Forumki odpowiadaly na moj post startowy dokladnie rozumiejac go w ten wlasnie sposob jak napisalam wyzej. I pod tym postem nadal sie moge z czystym sumieniem podpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Młoda mama 24.02.25, 07:38 Raczej geriatryczna mama nikt nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: Młoda mama 24.02.25, 07:56 Tak do około pól roku, ale to kwestia płynna. Pól roku życia jej pierwszego dziecka😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Młoda mama 24.02.25, 14:45 Znajoma ma w zespole od kilku miesięcy młodą pracownicę 48-latkę. To jej pierwsza praca Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Młoda mama 24.02.25, 07:58 Młoda mama to takie samo określenie jak panna młoda. Nie jest zależne od wieku osoby. Odpowiedz Link Zgłoś