Dodaj do ulubionych

Zmiana czasu na letni

29.03.25, 13:21
Od tygodni już z mężem nie możemy się doczekać, bo nareszcie będzie więcej światła, po pracy będzie można chodzić na dłuższe spacery, podłubać w ogródku, pojechać gdzieś...
A tu Unia chce to ukrócić i zostawić zimowy na cały rok. I nawet są komentarze, że może już w przyszłym roku im się to uda, sk..wielom

Nie dosyć, że wojn,a, nie dosyć, że ocieplenie klimatu, ze Trump, to teraz jeszcze i to
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:24
      Bym się nie martwiła na zapas - takie zapowiedzi są dwa razy do roku od lat.
    • kropkacom Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:25
      Myślę, że Polska powinna wyjść z Unii. Przynajmniej twoja big_grin
      • la_felicja Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:01
        Do tej pory UE mi nie przeszkadzała, wręcz przeciwnie. Zresztą, nie mieszkam w Polsce.
        A po ostatnich słowach pewnych kandydatów na prezydenta na temat aborcji, to Polsce niedługo bliżej będzie Salwadoru niz Unii
      • mizantropka_20 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:57
        Ja coraz częściej się zastanawiam, że byłoby dobrze podzielić Polskę wzdłuż linii Wisły i niechby pisiory oraz konfiarze byli po jednej stronie reszta po drugiej. Ci pierwsi by wyszli z UE, wzajemnie się okradali, nie płacili podatków, żyli z zasiłków etc, etc. Kto by na nich łożył? Mentzen by to ogarnął.
    • witamina_d_3 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:39
      Zanim to wprowadzą to Trumpowi się kadencja skończy.
      Swoją drogą, żeby aż "sk**wielami" ludzi nazywać z tego powodu to ja bym się skonsultowała z psychiatrą albo co.
      • la_felicja Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:58
        Może i przesadziłam, ale jakoś tak ostatnio mam doła, więc jak sobie pomyślałam, że jeszcze i to mi zabiorą...
        • witamina_d_3 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:06
          Nie martw się, możesz nie dożyć.
    • marta.graca Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:42
      My z mężem po zmroku siedzimy po ciemku, ale jakoś nie przyszło nam do głowy, by kogoś z tego powodu tak nazywać...
      • la_felicja Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 13:57
        Rany, naprawdę? Tak zupełnie po ciemku?
        • marta.graca Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:50
          Tak, z powodu choroby oka mąż ma światłowstręt, ja sobie czasem zapalam taką małą lampkę solną.
      • witamina_d_3 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:08
        Ja się staram nie używać już ostrego światła po zmroku, nakupiłam pomarańczowych lampek i się wygaszam wraz z końcem dnia.
        W ogóle to myslę, że czytamy te same ksiązki wink
    • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:13
      Też jestem tym załamana. Czas zimowy latem to jakaś porażka, już lepiej pozostańmy przy zmianach czasu jak dotychczas. Po tygodniu człowiek się przyzwyczaja do zmiany, a przynajmniej latem dłużej jest widno
      • andaba Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:16
        Też tak uważam. Nie lubię zimowego czasu, ale dobrze, że przynajmniej latem jest fajniej.
        • advanced48 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:46
          Przecież czasem strefowym dla Polski jest czas zimowy, a nie letni. Jeśli mamy zrezygnować ze zmiany czasu, powinien pozostać zimowy.
          • la_felicja Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:55
            Właśnie dlatego chcą zostawić zimowy. Jak ktoś nie pracuje albo kończy pracę o czternastej to mu pewnie wszystko jedno, ale ja siedzę w pracy do siedemnastej, potem muszę jeszcze do domu dotrzeć...każdego roku wyczekuję zmiany czasu z utęsknieniem
            • koko8 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:26
              Ale przecież nie chcą!

"Likwidacja zmiany czasu w Polsce nie przed 2027 rokiem
              Wiadomo jednak, że zegarki będziemy przestawiać co najmniej do końca 2026 r. Dotychczas zaprzestanie tego męczącego obowiązku blokował Parlament Europejski, ponieważ poszczególne państwa członkowskie nie mogły się porozumieć, w którym czasie zamierzają pozostać na stałe. Ostatecznie zdecydowano, że każdy kraj musi zgłosić pozostanie w czasie letnim lub zimowym najpóźniej do 2026 roku. Następnie wprowadzony zostanie okres przejściowy, aby państwa mogły przygotować się na zmiany pod względem technologicznym."
            • kachaa17 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:38
              A ja jakoś nie zwracam na to uwagi. Jakby ktoś mnie teraz zapytał jak czas wolę to bym nie umiała powiedzieć.
          • katecat1 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:10
            Dlatego ja lepiej funkcjonuję na zimowym! Wyjaśniło się, organizm wie, co jest naturalne.
            • astomi25 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 20:44
              Ja tez.
          • barbaram1 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 19:55
            To jest jakaś powtarzany mit z tym, że dla Polski czas zimowy jest naturalny. Przypomnę tylko, że w lipcu w czasie LETNIM słońca wstaje o 4.20, a zachodzi o 20.50. Jeśli ustalimy, że Polska zostaje na czasie zimowym to Słońce będzie wstawać o 3.20, a zachodzić o 19.50. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi, do jest bardziej naturalne? Na być może w bańce żyję, ale większość osób w około mnie o 21 jeszcze nie śpi, a o 3 rano chętnie nie będzie budzone przez słońce.
            Nie wyobrażam sobie, że ktoś podejmie tak głupią decyzję, aby pozostać na czasie zimowym.
            • advanced48 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:11
              Czas słoneczny to moment górowania słońca, przyjmuje się że w danej długości geograficznej jest to południe. Dla terenu Polski ( blisko linii Odry) to górowanie następuje o godzinie 12 czasu Zimowego. Dla Warszawy to pół godziny wcześniej.
              • chromatic Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 09:32
                Sorry ale Odra to sobie płynie po granicy. Jeśli w Warszawie to pół godziny różnicy to idąc jeszcze na wschód, bliżej naturalnego czasu jest czas letni.
            • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:19
              >Jeśli ustalimy, że Polska zostaje na >czasie zimowym to Słońce będzie >wstawać o 3.20,
              Przypominam, że mówimy tu o dniu przesilenia letniego. Słońce nie zaczyna wstawać o 3 nad ranem w marcu…

>większość osób w około mnie o 21 >jeszcze nie śp
              Ale o 22 już tak, więc o 22 latem jak najbardziej może być ciemno.

>o 3 rano chętnie nie będzie budzone >przez słońce.
              3 czy 4 - żadna różnica, jeśli budzi Cię wschód słońca to i tak musisz kupić rolety zaciemniające.
              • ophelia78 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 22:05
                Znam 1 - JEDNĄ - dorosła osobę która chodzi spać o 22. Ma chorążego tarczycę.
                Reszta chodzi spać zdecydowanie później.
                • astomi25 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:31
                  Ja chodze o 21.
                • moni_485 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 08:13
                  ophelia78 napisała:

> Znam 1 - JEDNĄ - dorosła osobę która chodzi spać o 22. Ma chorążego tarczycę.
                  > Reszta chodzi spać zdecydowanie później.

Nie każdy jest nauczycielem mieszkającym 10 min. od miejsca pracy, zaczynającym pracę od 8 i z 3-miesięcznym urlopem w roku. Dużo ludzi zaczyna pracę o 6 i na tą 6 musi jeszcze dojechać. Dlatego ludzie często muszą wstać np. o 4 rano, kierowcy komunikacji nawet wcześniej. Jesteś na maksa oderwana od rzeczywistości, co w przypadku zawodu jaki wykonujesz nie dziwi.
                  • eglantine Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 09:22
                    No i jak muszą wstać o tej czwartej czy piątej rano to i tak, nawet jeśli zostawić czas zimowy, w Polsce jest przez pół roku czarna noc. 🤷🏼‍♀️
                • witamina_d_3 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 09:23
                  Chodzę spać o 22. Stanu zdrowia może mi pozazdrościć 90% populacji.
                  Well, może własnie dlatego, że mam zdrowe nawyki i nie zarywam nocek.
                • loganberry Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 10:03
                  No to jeszcze ja. I jako skowronek, taki z końca skali, nie mogłam się doczekać zmiany na letni. Bo rano wstaję z energią cały rok tak czy siak, nie musi być jasno, mam to wstawanie wbudowane w system. Za to im bliżej końca dnia tym bardziej zamulam i dodatkowe światło mnie trochę ratuje, kiedy trzeba brać udział w różnych aktywnościach dostosowanych do przeciętnego człowieka typu popołudniowe zebrania, wieczorne spotkania towarzyskie. Nie znam problemu "jest za jasno, więc nie zasnę" - o 22 padam, może być jaśniutko, może grać orkiestra dęta, żaden problem. Za to o 4, max 5 jestem na nogach co by się nie działo.
          • karyna-z-radzymina Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:16
            advanced48 napisał(a):

> Przecież czasem strefowym dla Polski jest czas zimowy, a nie letni. Jeśli mamy
            > zrezygnować ze zmiany czasu, powinien pozostać zimowy.

Czas to sobie ludzie wymyślili sami, nie ma czegoś takiego jak naturalny, strefowy, właściwy czy co tam insynuujecie. Ja chce letni caly rok, jak ktoś ma ochotę siedzieć po ciemku to niech idzie do piwnicy😈
            • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:26
              A najwyższy?
    • bi_scotti Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 14:16
      Nienawidze zmiany czasu - ani spring forward, ani fall backward - hate it! Zawsze mnie to wybija z rytmu na co najmniej tydzien. Zazdroszcze ludziom w Saskatchewan gdzie sie czasu nie zmienia - jest co jest - tak bym chciala & mam nadzieje, ze doczekam takiego ukladu i u siebie. Wszystkie mozliwe badania pokazuja od lat, ze negatywne skutki zmian czasu (i indywidulnie dla zdrowia kazdego czlowiek, i ogolnie dla economy) znacznie przewyzszaja jakiekolwiek benefits. Chyba poszukam t-shirt z jakims wezwaniem "stop changing time" tongue_out Cheers.
      • sanciasancia Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:11
        Amen
    • login.na.raz Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:23
      Mnie też już ten czas zimowy wkurza, za wcześnie robi się widno, dziecko mi się o 6 rano budzi. Rolety mam, ale i tak jest za widno w pokoju
      • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:36
        Zmiana czasu tego nie naprawi, bo za chwilę będzie tak samo widno o „nowej” szóstej rano.
        • login.na.raz Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:32
          Ale przez chwilę będzie lepiej
          • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:19
            Za to wieczorem nie zaśnie, bo jest jasno do 22
    • zerlinda Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:35
      Oby jak najszybciej zakończono ten bzdurny zwyczaj.
    • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:38
      Ja akurat jestem za rezygnacją ze zmian czasu, które oceniam jako wyjątkowo męczące. Nie mam potrzeby spacerowania o godz 22 i żeby koniecznie wówczas było widno - może być zmierzch lub półmrok.
      • freja08 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:48
        Ja tak samo. Kiepsko znoszę zmiany czasu, na myśl o poniedziałku i problemach ze zwleczeniem dzieci z łóżek godzinę wcześniej mnie skręca. Wieczorem będzie kolejny problem z zagonieniem towarzystwa spać i tak będzie przez 2 tygodnie.
      • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:11
        U mnie ciemno robi się latem około 21 ( wschód Polski). Jeśli latem będzie obowiązywał czas zimowy, to ciemno zrobi się około 20.
        • snakelilith Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:55
          is-laura napisała:

> U mnie ciemno robi się latem około 21 ( wschód Polski). Jeśli latem będzie obow
          > iązywał czas zimowy, to ciemno zrobi się około 20.

No i super. U mnie w zach. Niemczech latem w czasie letnim słońce zachodzi o 22, jasno jest jeszcze praktycznie do 23. Odczuwam to jako obciążenie, a nie coś fajnego. Ja wolałabym cały rok czas zimowy, by słońce zachodziło wcześniej. A nawet ten zimowy nie jest już u mnie zgodny ze słońcem, bo spóźniony o prawie godzinę.
          Pytanie więc, czy chcemy jedną strefę czasową w większości Europy. czy każdy kraj sobie rzepkę skrobie.
        • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:24
          O 21 to słońce zachodzi, nie ma jeszcze zupełnej ciemnicy.
          • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:37
            U ciebie nie jest a u mnie jest.
            • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:35
              Z chwilą zajścia słońca robi się kompletnie ciemno….? Takie rzeczy to na równiku…
              • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:53
                Przyjedź na Podlasie w sierpniu to się przekonasz.
    • profes79 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:49
      Ta dyskusja nawet tu na forum sie przewija od lat. Permanentny czas zimowy oznacza, że w najdłuższym dniu w roku słońce będzie wstawać o 3:15 a zachodzić o 20; permanentny czas letni oznaczałby że w najkrótszym dniu w roku słońce zachodziłoby o 16:20 a wschodziło o 8:43.

W mojej ocenie czas letni będzie lepszy - przynajmniej w Polsce; wolę dłuższy dzień (w sensie późniejszy zachód) w okresie wiosna-jesień. A słońće o 3 rano w czerwcu do niczego mi potrzebne nie jest.
      • pyza-wedrowniczka Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 17:14
        Ja mam tak samo. Ale ja obecnie wstaję o 8.30, więc nie potrzebuje zima światła rano. Za to moja aktywność towarzysko-odpoczynkowa mieście się w godzinach 18.00-północ, więc im dłużej jest widno, tym lepiej.

Ale rozumiem, że jak ktoś żyje w trybie 6.00-22.00 to może mieć inne preferencje
    • mallard Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 15:54
      A nie przyszło ci do kopuły, że ktoś może woleć ten zimowy? A nie, wróć - przecież to jest sk..wiel!
      • leyla76 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:06
        mallard napisał:

> A nie przyszło ci do kopuły, że ktoś może woleć ten zimowy? A nie, wróć - przec
        > ież to jest sk..wiel!
        >
        Dokładnie, mimo, że lubię jak jest dłużej jasno. Jednakże mój organizm funkcjonuje lepiej w czasie zimowym. W czasie letnim mam wrażenie, że mi tej godziny po prostu brakuje. Rano jest mi ciężko wstać, wieczorem nie zasypiam , bo mój organizm funkcjonuje jak w czasie zimowym.
        • chatgris01 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:17
          Też mi lepiej w zimowym.
          • snakelilith Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:46
            chatgris01 napisała:

> Też mi lepiej w zimowym.
            >

Lepiej ci w zimowym bo mieszkasz w zachodniej Europie. A i tak masz ze względu na spore przesunięcie geograficzne jakąś godzinę (albo nawet dłużej) niezgodności do czasu naturalnego. Ten jest zgodny z naturą w czasie zimowym, znaczy gdy słońce o 12 jest w zenicie, na linii Odry. Oznacza to, że praktycznie wszystko co jest na zachód zaczyna się przesuwać w niezgodność z naturą i od niemieckiego Dortmundu wszystko powinno być tak właściwie już w strefie brytyjskiej. Ale nie jest, bo Europa ma wspólny czas.
            Przesunięcie na czas letni pogłębia to nieporozumienie. Gdy na zegarze jest 12, ja mam latem słońce dopiero w okolicach 10. Nie znoszę letniego czasu.
            Czas letni zimą byłby tragedią. W Polsce robiłoby się rano godzinę później jasno, u mnie jakieś 2 godziny, czyli jeszcze później niż teraz. Bardzo trudno się wtedy w ogóle dobudzić.
            • chatgris01 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:53
              W Polsce też mi było lepiej w zimowym.
              Masz rację, że w zachodniej Europie czas letni zimą to by była tragedia, rano byłoby ciemno prawie do 10.
              • snakelilith Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:58
                chatgris01 napisała:

> Masz rację, że w zachodniej Europie czas letni zimą to by była tragedia, rano b
                > yłoby ciemno prawie do 10.

Jak tego doświadczyłam na pół. Danii w grudniu. Szarzeć zaczęło się dopiero koło 10. Masakra. Nie wiem, czy do tego można się przyzwyczaić (gdy trzeba pracować a nie na urlopie, gdy można dłużej zostać w łóżku), ale osobiście wolę, gdy po południu szybciej robi się ciemno, bo rano potrzeba jednak trochę naturalnego światła by się wybudzić.
                • chatgris01 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 17:05
                  snakelilith napisała:

> ale osobiście wolę, gdy
                  > po południu szybciej robi się ciemno, bo rano potrzeba jednak trochę naturalneg
                  > o światła by się wybudzić.

Mam tak samo.
                  A już było fajnie jasno, słońce wschodziło około 6:30, to znów teraz o 7 rano będzie czarna noc, ech. Byle do maja.
            • hrasier_2 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 17:13
              To jaka będzie strefa czasowa w poszczególnych krajach niech o tym zadecydują same kraje. Jeżeli w Polsce będzie np. godzina 20:00 to co mnie obchodzi która godzina będzie w tym czasie w Portugalii czy Grecji. Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia dla mojego zdrowia czy zmianami w rozkładach jazdy. Widać jaka ta UE jest zbiurokratyzowana skoro nie potrafią podjąć tak prostej decyzji jak zakończenie zmiany czasu.
              • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 17:24
                Jak sobie to wyobrażasz, że każdy kraj sobie inaczej zdecyduje? Większość Twoich postów jest wyjątkowo głupia, ale tu już się popisałeś.
                • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:28
                  No normalnie… Aktualnie większość Europy przyjęła odgórnie jedną wspólną strefę czasową, co nie jest zgodne z realnymi strefami czasowymi. Gdyby więc Francja i Hiszpania zdecydowały o powrocie do „swojej” strefy, to przekraczając granicę musiałabyś przestawić zegarek - tak samo, jak przestawiasz podróżując do UK czy Ukrainy.

Niektóre kraje jak np Islandia dodatkowo już teraz nie mają zmian czasu na letni i zimowy, bombka zdecydowały.
      • hrasier_2 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:55
        mallard napisał:

> A nie przyszło ci do kopuły, że ktoś może woleć ten zimowy? A nie, wróć - przec
        > ież to jest sk..wiel!
        >
        Ustawa jest faktycznie skrajnie głupia, ale nie o to chodzi. Problem nie jest metajęzykowy, ale polityczny. Czas zimowy jest manipulacją, a nie błędem. Jeśli ty który walczysz nad poprawą języka polskiego nie wiesz. To smuteczek.
        • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:29
          Czas zimowy jest czasem faktycznym, bałwanku….
      • gorzka.gorycz Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 00:08
        Ja wolę zimowy. Ale niech już będzie obojętnie jaki, byle bez zmian.
    • hrasier_2 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:35
      la_felicja napisała:

> Od tygodni już z mężem nie możemy się doczekać, bo nareszcie będzie więcej świa
      > tła, po pracy będzie można chodzić na dłuższe spacery, podłubać w ogródku, poje
      > chać gdzieś...
      > A tu Unia chce to ukrócić i zostawić zimowy na cały rok. I nawet są komentarze,
      > że może już w przyszłym roku im się to uda, sk..wielom
      >
      > Nie dosyć, że wojn,a, nie dosyć, że ocieplenie klimatu, ze Trump, to teraz jes
      > zcze i to
      Jaki problem, aby teraz raz na zawsze uciąć ten absurd ze zmianą czasu? W pięć minut można wydać dyrektywę zamykającą 31 marca zmiany czasu. Ale te absurdalne zarządzenia takie same, jak butelki z nakrętkami na smyczy.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 17:26
        Może taka, że wszystkie kraje UE muszą być zgodne co do tego, który czas zostaje? Ale komu ja to tłumaczę… Idź bronić Anny z Wiednia, to Ci lepiej wychodzi niż jakąkolwiek merytoryczna dyskusja.
        • palacinka2020 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:40
          Nie musza. Juz teraz kraje unii sa przeciez w roznych strefach czasowych.
          • chromatic Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 09:37
            Hahahaha, no dokładnie, przecież już teraz w UE mamy różne strefy czasowe. Ustalić mamy kto zostaje w czasie letnim a kto w zimowym a nie że wszyscy w tym samym. W ogóle niektórzy to powinni sobie jeszcze przesunąć strefę czasową, np. Francja i Hiszpania.
    • palacinka2020 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:37
      Uwazam, ze przez caly rok w Polsce powinien obowiazywac czas letni. Nie widze zadnych plusow zmian na zimowy.
    • bywalec.hoteli Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 16:44
      Ja myślałem że cały rok ma być czas letni.
    • gris_gris Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:03
      la_felicja napisała:

> A tu Unia chce to ukrócić i zostawić zimowy na cały rok. I nawet są komentarze,
      > że może już w przyszłym roku im się to uda, sk..wielom
      >
      Ale Ty mieszkasz chyba w Wlk. Brytanii, więc od pięciu lat to, co postanowi Unia nie ma do ciebie większego znaczenia raczej?
      • chatgris01 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:13
        A nie w Niemczech?
      • bywalec.hoteli Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:18
        La wskazuje na 🇫🇷 lub )🇮🇹 lub 🇪🇸 wink
        • la_felicja Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:28
          La może być mylące, podobnie jak bywalec wink
    • m_incubo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:14
      Mnie jest wszystko jedno, wolę czas letni, ale i zimowy zdzierżę, byleby w końcu zdecydowano się na jedną wersję, bez tych idiotycznych zmian w tę i we w tę.
      • chatgris01 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:17
        Tak, te ciągłe zmiany są najgorsze.
    • astomi25 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:17
      Nienawidze czasu letniego🤨
    • anorektycznazdzira Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:23
      Zmiany czasu mnie wpieniają, ale jeszcze bardziej wpienia mnie czas zimowy,
      popołudnia ciemne lub czarne (zależnie od tego jaki mamy miesiąc), fatalnie to na mnie wpływa.
      Jeśli ustalą 1 czas i to będzie zimowy to dla mnie porażka. I jeszcze będzie się robiło jasno latem o 3 w nocy.

Czas zimowy był świetny w PRLu, jak zakłady przędzalnicze i tokarnie rozpoczynały pracę o 6 rano a o 14 ją kończyły.
      • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:32
        Ale serio to taka różnica, że w dzień przesilenia letniego na wschodniej granicy zrobi się jasno o 3, a nie o 4 rano…? Jak komus jasność przeszkadza spać, to i tak musi kupić rolety - chyba, że wstawanie o 4 rano to już jest supcio.
        • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:52
          Na wschodniej granicy w czasie letnim już teraz robi się jasno o 3. Przy zmianie na zimowy to będzie 2.
          • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:14
            Nie, wcale nie. W dzień przesilenia letniego na wschodniej granicy słońce wstaje ok. 3.58 (czasu letniego). To praktycznie 4 rano, więc bez zmiany wstałoby o 3. I mówimy tu o najkrótszym dniu w roku, nie o całym półroczu.
            • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:41
              Widno robi się wcześniej. Wstaję o tej porze to wiem.
              Tak samo jak obecnie teoretycznie wschód słońca jest około 6 rano, a po 5 robi się już jasno
            • anorektycznazdzira Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:12
              Przecież to nie jest tak, że są egipskie ciemności i nagle następuje iluminacja bo Słońce wyskoczyło zza horyzontu. Jasno jest znacznie wcześniej, na przykład wczoraj wschód był ok. 5:30 (czas zimowy) a jasno było prawie godzinę wcześniej.
              • memphis90 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:39
                Podobno w drugą stronę to dokładnie tak działa na wschodniej granicy - słońce zachodzi o 20 i natychmiast są egipskie ciemności…
                • is-laura Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 07:55
                  Bzdura, niczego takiego nie pisałam. Nie dociera do ciebie, że na wschodniej granicy słońce zachodzi prawie godzinę wcześniej niż na zachodzie.
      • berdebul Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:30
        To musisz się wyprowadzić jakoś bliżej równika. Inaczej zawsze będziesz miała mało światła.
        • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 21:33
          Mnie się równik podoba. Między innymi ze względu na stałość dobowego cyklu. Poza tym oczywiście klimat.
    • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:35
      "Wcześniej dni zmiany czasu w Polsce były ogłaszane w Monitorze Polskim i tak na przykład w 1964 zmiana czasu na letni nastąpiła dopiero 31 maja, a na standardowy (nazywany potocznie zimowym) 27 września[9].

Czas zimowy
      Ustawa z 21 listopada 1946 o czasie zimowym oraz rozporządzenie rządu z 27 listopada 1946 o wprowadzeniu czasu zimowego w Dzienniku Ustaw Republiki Czechosłowackiej (Sbírka zákonů a nařízení)
      W Czechosłowacji zimą 1946/1947 zastosowano czas zimowy, kiedy od 1 grudnia 1946 do 23 lutego 1947 czas został przesunięty o 1 godzinę do tyłu w stosunku do czasu strefowego (więc w odwrotnym kierunku niż czas letni).
      • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:36
        A w temacie, wolę letni. Właśnie dlatego, że o dziesiątej wieczorem jeszcze nie jest ciemno.
        • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:37
          Ze zmianą czasu nie mam większych problemów. Zresztą nawet z jetlagiem też nie bardzo.
      • bywalec.hoteli Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:42
        Wiem że można pogrubić czy zrobić wersaliki ale jak Lolek robisz kolorek? 🙂
    • malia Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:43
      Napisałabym, że nie lubię czasu letniego, ale strach zostać s... wielem
    • bywalec.hoteli Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:44
      Zmiana czasu powinna być w ten sposób, że zimą powinniśmy pracować 7h zamiast 8 i przychodzić na godzinę później do pracy. A czas powinien pozostać letni.
      • malia Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 18:51
        tak, a latem 9 i przychodzić o godzinę wcześniej
    • 18lipcowa3 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 19:45
      Taaa pamiętam taki hitowy wątek jak to niektóre ematki płakały że DOCHODZĄ TYGODNIAMI do siebie po zmianie czasu hahaha
      • bywalec.hoteli Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 09:47
        18lipcowa3 napisała:

> Taaa pamiętam taki hitowy wątek jak to niektóre ematki płakały że DOCHODZĄ TYGO
        > DNIAMI do siebie po zmianie czasu hahaha

No to teraz zaczęły już dochodzić tygodniami do siebie 😀
    • ophelia78 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 22:13
      A może niech cala UE przesunie o 30 minut i wszyscy będą szczęśliwi?

A tak powaznie: wolę letni ale jestem nocny marek i lubię jak długo jest jasno. Wschód o 3 czy 4 nad ranem jest mi zbedny.
      Ale też mieszkam na linii Odry, Pamiętam że jak mieszkałam w Warszawie to nie to pol godziny wkurzało.

Jestem team letni lub nadal zmieniajmy, mnie te przesunięcie nie robią różnicy, może poza wkurzeniem że jutro jest krótsza niedziela
    • pupu111 Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 22:42
      Tylko skończony kretyn mogł wymyslic te zmiany czasu. Powinni zostawic czas letni, bo dłuzej jest jasno, co ma większe znaczenie niz wstanie czasem po ciemku.
      • krwawy.lolo Re: Zmiana czasu na letni 29.03.25, 22:48
        Pupu, ożeń się ze mną!
      • astomi25 Re: Zmiana czasu na letni 30.03.25, 06:39
        Widzisz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
        Dla moich dzieci wstawanie o szarowce jest mordega. I wiem, ze od jutra bede miala ( przynajmniej z synem) problemy uncertain
        I np.ja jako skowronek ciesze sie ze jasno nie jest do 22, rowniez latem.
        Jako ze o 21 chcetnie juz ide spac.

Nie mierz wszystkich jedna miara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka