salatka_z_cynamonem Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 12:27 Nie widzę żadnego problemu. Właściciel knajpy ma prawo takiej ceny żądać, ja mam prawo tam nie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 13:02 Zakopane to generalnie stan umysłu. Strzyżenie owiec pełną parą. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 13:46 Naprawdę, nie wszystko, co jest legalne, wypada robić. Ostentacja, z jaką ten typ przyznaje się do chęci golenia frajerów jest w złym guście i średnio się dodaje z tym, że rzekomo chce przywrócić jakąś świetność Zakopanemu. Póki co to dokłada swój kamyczek do wizerunku tego miasta jako zbiorowisku przypadkowych straganów z drogim i kiczowatym badziewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 14:09 Mnie to śmieszy, te artykuły tylko nakręcają kolesiowi klientów. Chodzą tam tłumy celebrytow, czy innych wannabe krytyków kulinarnych żeby sprawdzić I obśmiać tą słynną "jajówe" przy okazji zostawiając tam ze 200 zł tylko po to, żeby powiedzieć "NIE WARTO". Tak samo jak Dunajska czekolada, czy drożdżówka za 7 dych. Idą, płacą jakieś chore pieniądze, spodziewając się chyba orgazmu. Nie dam nigdy za bułę 70 zł, czy za kraftowego burgera. Nie dziwię się, że właścicielom, że windują tak ceny, przecież trzebaby być durniem żeby nie zarobić na głupocie innych. Krzywdy nikomu nie robią, a hajs się zgadza. Jakby ktoś parsknął śmiechem na pączka z jadalnym złotem to by nikt go nikt nie sprzedawał. Ale jelenie chcą poczuć się wyjątkowo i płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 14:14 Jeśli to nie jest jedyna jajecznica w Zakopanem to mi ona wisi. Nie patrzę w stronę luksusowych lokali gastronomicznych bo nie stać mnie na bywanie w nich, ale ich istnienie nie budzi mojego sprzeciwu. Nie ma tańszych restauracji w okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 14:25 Skoro znajduje chętnych, ba, z tego co czytać lokal pęka w szwach to w czym problem? Klient płaci albo za szpan, albo taka cena to dla niego waciki. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 15:28 Jajecznica za 67 zł nie jest niczym dziwniejszym od płóciennych toreb LV za kilka tysięcy. Cena towaru czy usługi nie jest prostym odbiciem kosztów wykonani, jeśli są chętni klienci to cennik jest odpowiedni Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 16:46 No i? Nie stać cię, nie jadasz tam. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 17:50 Nie przeszkadza mi jajecznica za 67 PLN, nawet za 1000 mi nie przeszkadza, jesli tylko cena jest podana uczciwie i wyraznie, zebym mogla sama zdecydowac, czy chce i kupuje czy jednak to dla mnie za duzo i ide gdzie indziej. To miejsce akurat dosc brzydko wyglada, taka mieszanka ladnej w sumie sosnowej goralszczyzny z jakims pozlotkiem i pseudobarokiem - ja nie jestem targetem tego miejsca ale tez mi to nie przeszkadza, kazdy ma prawo dzialac wg wlasnych pomyslow na zrobienie biznesu (legalnych No wiec nie oburza mnie ani cena ani koncepcja, ja tam jesc nie bede ale inni przeciez moga jesli im sie podoba. Za to rzeczywiscie pan chyba dorabia troche ideologie do bardzo prostej sprawy - chce zarabiac jak najwiecej, chce bogatych turystow ktorym podoba sie jego miejsce, robi chyba troche szum wokol siebie liczac (jak widac slusznie) na rozglos i reklame. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 17:53 A teraz sobie wyobraź jakby facet wyszedł i powiedział, bo chce dużo zarobić i ominął te ideologię. Dopiero by się działo, ematka by się nie tylko za pluła, ale i zasr...a. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:02 Srsly? Przecież to jest oczywiste, że chce zarobić i że celuje w określony target, przy czym targetem nie są raczej foodies, tylko jednorazowi turyści z Emiratów. Coś tam poględził o czasach świetności Zakopanego (aczkolwiek chyba nie za dużo o nich czytał), ale to od razu ideologia ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:03 magdulecp napisała: > A teraz sobie wyobraź jakby facet wyszedł i powiedział, bo chce dużo zarobić Przecież właśnie to powiedział a w wątku to akurat 'zesr.ały' się Grażyny byznesu Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:04 Wystarczyłoby, żeby powiedział , że np ma świetne produkty eko, a kucharz jest wybitny Chodzi o to, że ta idelogia jest durna skoro target już jest zdefiniowany. I nie jest nim nostalgia za dawnym Zakopanem Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:10 mocca25 napisała: > Wystarczyłoby, żeby powiedział , że np ma świetne produkty eko, a kucharz jest > wybitny Ale ani tego nie ma, ani kucharz nie jest wybitny. To mówi o tym co ma. A ma w lokalu wystrój z diamentowych oscypków i marzenia o powrocie do Zakopanego z czasów Witkacego połączone z przekształceniem Gubałówki w swojskie Pamukkale.. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:16 aqua48 napisała: > mocca25 napisała: > > > Wystarczyłoby, żeby powiedział , że np ma świetne produkty eko, a kucharz > jest > > wybitny > > Ale ani tego nie ma, ani kucharz nie jest wybitny. To mówi o tym co ma. A ma w > lokalu wystrój z diamentowych oscypków i marzenia o powrocie do Zakopanego z cz > asów Witkacego połączone z przekształceniem Gubałówki w swojskie Pamukkale.. Swoja drogą ciekawe jaka jest kuchnia i smaki Zatoki Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:18 p.s. pytam bo ja np widziałabym taką restaurację jako jakies fusion kuchni Zatoki i kuchni Podhala (tlyko nie wiem czy się da) Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:11 P.s. a mnie nosi i wymyśliłam pierogi z batatem, oscypkiem/bryndza i ... pistacjami? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:19 mocca25 napisała: > P.s. a mnie nosi i wymyśliłam pierogi z batatem, oscypkiem/bryndza i ... pistac > jami? Brzmi dobrze. Ja robiłam pierogi z pieczoną dynią (hokkaido) z bryndzą, zieloną dymką i chilli. Bryndza się świetnie do słodkawych dodatków jak bataty i dynia nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:30 Tylko jakieś przyprawy trzeba by dobrac Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:39 mocca25 napisała: > Tylko jakieś przyprawy trzeba by dobrac Chilli, pul biber, harissa albo ras el hanout. Ja piekę dynię też z oliwą i czosnkiem, by trochę aromatu było w masie. Alternatywnie świeża mięta. Do swojskiej kuchni odrobina orientalnego smaczku, by zostać w klimacie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 21:09 snakelilith napisała: > mocca25 napisała: > > > Tylko jakieś przyprawy trzeba by dobrac > > Chilli, pul biber, harissa albo ras el hanout. Ja piekę dynię też z oliwą i czo > snkiem, by trochę aromatu było w masie. Alternatywnie świeża mięta. > Do swojskiej kuchni odrobina orientalnego smaczku, by zostać w klimacie wątku. > Bardzo dawno nie jadłam bryndzy i oscypka. Musiałabym sobie te smaki pukładać. Harissę, ras el hanout, chilli mam w domu. Pul biber chyba nie znam, ale mam dziesiątki innych przypraw do kombinowania. Tylko w temacie wątku czyli co byłoby fajnie w takim miejscu podawać, która z tych przypraw byłaby najbliższa kuchni Emiratów czy Arabi Saudyjskiej. Pierogów nie chce mi się robić, ale jak kupię bryndzę, oscypek i pistacje to spróbuję poekemrymentować ze smakami - pierogów to mi się nie che robić ale np pastę do chleba (chleb już wybrałam ). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 22:56 mocca25 napisała: Tylko w temacie wątku czyli co byłob > y fajnie w takim miejscu podawać, która z tych przypraw byłaby najbliższa kuchn > i Emiratów czy Arabi Saudyjskiej. Najbardziej arabski w sensie Bliskiego Wschodu byłby chyba baharat. Mieszanka, która też pasuje do owczego sera i przede wszystkim baraniny. Trochę bardziej ostra i mniej słodka, bo z mniejszą ilości cynamonu i kuminu niż ras el hanout (bardziej kuchnia Afryki Północnej). Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 18:31 Nie rozumiem problemu. Człowiek wymyślił sobie knajpę, bardzo dokładnie zdefiniował grupę odbiorców i - wygląda na to, że nie narzeka na brak klientów, wręcz przeciwnie. A że wymyślił do tego ideologię marketingową, która działa? Jego pieniądze, jego ryzyko. W Zakopanem jest cała masa knajp i każdy znajdzie coś dla siebie, tam, gdzie nam sie nie podoba nie chodzimy przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:09 po_godzinach_1 napisała: > Nie rozumiem problemu. > > Człowiek wymyślił sobie knajpę, bardzo dokładnie zdefiniował grupę odbiorców i > - wygląda na to, że nie narzeka na brak klientów, wręcz przeciwnie. A że wymyśl > ił do tego ideologię marketingową, która działa? Jego pieniądze, jego ryzyko. > > W Zakopanem jest cała masa knajp i każdy znajdzie coś dla siebie, tam, gdzie na > m sie nie podoba nie chodzimy przecież. Myślisz, że on swoim gościom wciska kit, że tak wyglądało Zakopane 100 lat temu i oni wierzą? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:10 mocca25 napisała: > Myślisz, że on swoim gościom wciska kit, że tak wyglądało Zakopane 100 lat temu > i oni wierzą? To czy oni w to wierzą nie ma żadnego znaczenia dopóki przychodzą i zostawiają u niego swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 19:10 uwielbiam ten coroczny ranking zdzierców z nad morza i gór. A po uj tam jechać? Już dawno wypięłam się na dobrodziejstwo spędzania urlopów w polskich kurortach. Jak chcę patriotycznie to wybieram Kozią Wólkę a jak nie to na świecie jest tyle pięknych miejsc ze słońcem, ciepłą wodą czy górami i do tego taniej Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 22:34 Piszabw artykule, że niewiele dalej od tego wypindrzonego konceptu czeka na chętnych jajecznica po 18zl, ale nie w tym rzecz. Mnie zawsze dziwi, że znajdą się chętni na takie atrakcje. Ten lokal jest raczej pokraczny, niż ładny Rozumie, że ktoś cierpi na nadmiar gotówki, może spokojnie wydać na kolację dla kilku osób parę tysi i nie mam z tym problemu. Ale czemu pod diamentowym oscypkiem? Nie dziwi mnie pański gest, ale brak gustu, który mu towarzyszy owszem Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 22:40 bene_gesserit napisała: > Piszabw artykule, że niewiele dalej od tego wypindrzonego konceptu czeka na chę > tnych jajecznica po 18zl, ale nie w tym rzecz. Mnie zawsze dziwi, że znajdą się > chętni na takie atrakcje. Ten lokal jest raczej pokraczny, niż ładny Rozumie, > że ktoś cierpi na nadmiar gotówki, może spokojnie wydać na kolację dla kilku os > ób parę tysi i nie mam z tym problemu. Ale czemu pod diamentowym oscypkiem? Nie > dziwi mnie pański gest, ale brak gustu, który mu towarzyszy owszem > a widziałaś Dubaj? Taka estetyka...pan się w nią wpasował. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 17:00 bene_gesserit napisała: > Mnie zawsze dziwi, że znajdą się > chętni na takie atrakcje. A mnie zawsze dziwi gdy ktoś sie dziwi, że ludzie są różni i mają rózne potrzeby i gusta Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 20:01 A nie wiem, musiałabym spróbować tej jajecznicy, nie wiem czy tylko cena jest luksusowa czy sama jajecznica też. To jest dużo nawet na amerykańskie ceny, kosztuje jak jajecznica na Hawajach, które na ogół są najdroższym miejscem, ale jak ktoś lubi... Wlaściciel brzmi ciulato nie dlatego że sobie tyle życzy tylko dlatego że koncentruje się na cenie, czyli tak jakby luksus wynikał jedynie z tego, że jest drogo ot tak, bez powodu, bo są tacy co tyle zaplacą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 20:15 tania.dorada napisał(a): > > To jest dużo nawet na amerykańskie ceny, kosztuje jak jajecznica na Hawajach, k > tóre na ogół są najdroższym miejscem, ale jak ktoś lubi... Jak już porównujemy, to w hotelu Park Hyatt w Zurychu jajecznica w room service kosztuje według karty 19 franków, czyli około 85 zł. No ale kto raz był w Zurychu wie, ile co tam kosztuje. Za 55 franków, czyli 250 zł, masz jednak całe śniadanie... Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 20:27 ceny w hotelach to w ogóle osobny rozdział. Myślę, że u tego pana, który planuje noclegi po 13 tysięcy, jajecznica w room service będzie mieć cenę trzycyfrową. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 20:40 Aha, i pan jednak sam sobie przeczy mopwiąc że Zakopane powinno by ćdroższe bo kiedyś było elitarne a teraz jest dostępne dla tłuszczy, a jednocześnie, że musi być zdywersyfikowana oferta. Coś mu się ta ideologia na logikę nie spina. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Powinien jeszcze wprowadzić 19.07.25, 20:46 toaletę za jakichś 50 zł. Najdroższe s...nie w Zakopcu! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 22:30 Saudyjczycy za kilka lat, a może nawet w przyszłym roku odkryją nowe świetne miejsce gdzieś na swiecie - i zaczną jeździć tam. A wtedy Księstwo w ciągu paru miesięcy upadnie, a wraz z nim wszystkie zakopiańskie butiki z Pradą i Guccim. To po prostu pewna epoka. Wnetrze tego przedsięwzięcia jest raczej na bogato niż dizajnerskie czy szlachetne. Niczym nie uwodzi. Kuchnia musiałaby być kompletnie nadzwyczajna, żeby lokal był czymś więcej, niż paruletnia sensacją. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 19.07.25, 23:02 Nie rusza mnie to. Bucostwa nie widzę specjalnego. Brakuje tam widoku. Mało luksusowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 10:27 Tekst w rodzaju: "Polska jest zakompleksiona, nie rozumie tej jajecznicy" to nie jest bucostwo?... Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 10:40 Jak widać w tym wątku, coś w tym jest. Na całym świecie masz knajpy z wynalazkami dla snobów (bo niekoniecznie są to knajpy dla smakoszy). Wolny rynek. Nie rusza mnie to. Mam od lat zasadę, że zanim gdzieś pójdę / wejdę, sprawdzam ceny. Jeśli mnie nie stać, albo uważam, że za drogo, nie wchodzę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 10:44 Poza tym pytanie, czy w skład tej jajecznicy wchodzi już pieczywo, dodatki? Tu masz ceny śniadań w popularnej śniadaniowni w Poz. Teoretycznie za jajecznicę zapłacisz 24 zł, ale bez dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 17:28 pffpffpff napisał: > Poza tym pytanie, czy w skład tej jajecznicy wchodzi już pieczywo, dodatki? > Tu masz ceny śniadań w popularnej śniadaniowni w Poz. > Teoretycznie za jajecznicę zapłacisz 24 zł, ale bez dodatków. w Wedlu zestaw śniadaniowy - jajecznica+szczypiorek +masło+pieczywo - bodajże 35zł ( smaczne) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 06:42 Facet manipuluje aż miło - próba sugerowania, że Tatry są niszczone bo w Zakopanem jest zbyt tanio i on to naprawia jajecznicą za 67 zł jest bezcenna. Ozdoby z litego złota mnie wzruszyły. Zasadniczo uważam, że za podpinanie się do ideologii, historii bądź ducha lokalnego biznesmeni powinni płacić dodatkowy podatek. Z drugiej strony to Zakopane, więc pewnie go w takiej czy innej formie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 10:51 Ja tego tak nie odebrałam. On chciałby, żeby było estetycznie i żeby przyjeżdżali ludzie, którzy umieją się zachować. Zakopanego (a raczej jego centrum) nie cierpię. Ale być może to kwestia tego, że właśnie pełno tam żuli, nacpanej / pijanej młodzieży, kiczu i hałasu. I pamiętaj, że pan nie pracuje / prowadzi biznesu charytatywnie. Chyba każda ematka na dg, oburzyłaby się gdyby ludzie zaczęli jej zarzucać, że jej peron odjechał, bo sobie jakąś tam cenę na usługę wymyśliła. No sorry, ale każdy ma prawo sam ustalić cenę. Ja wolę brać więcej za mniej, niż mniej za więcej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 10:52 W sensie: lepiej jest mieć mniej klientów, a większy zysk. Niż mnóstwo klientów, zawalony grafik, a przychód taki sam, albo i mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 11:46 Tylko nie wiem, skąd założenie, że im ludzie mają więcej pieniędzy tym lepiej umieją się zachować i że to właśnie ci, których nie stać na jajecznicę za 67 zł malują góry sprejami i rozrzucają śmieci. Do polityki biznesowej się nie odnoszę, jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 12:09 To jest ogólnik trochę, zwłaszcza że wystrój pan sobie umyślił raczej trafiający w gusta nuworyszy, niż old money. Ale… fakty są, jakie są. Potrafi się zachować człowiek obyty, taki który trzyma się pewnych zasad i szanuje cudza / publiczną własność. Jest to z pewnością krzywdząca opinia dla wielu wykształconych, kulturalnych ludzi niezamożnych, ale wystarczy spojrzeć na filmiki z “allinòw” w 3gwiazdkowych tanich hotelach i porównać to z zachowaniem ludzi w tych lepszych. Taki prosty, ale uderzający po oczach przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 12:17 Mnie np. fascynują hotele klasy turystycznej w górach. Lubię archaiczny klimat, a nawet stołówki pamiętające PRL- ówczesny design. Mógłbym nocować w Gołębiowskim tylko nie wiem specjalnie po co. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 13:04 Tylko człowiek potrafiący się zachować nijak.nie oznacza człowieka bogatego. Nie ma zależności. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 13:14 No przecież napisałam. Jest to uogólnienie, które może być krzywdzące dla wielu. Ale jest jak jest. Wyjątki potwierdzają regułę. Dla twojej informacji, bardziej brzydzą mnie nuworysze, którzy nie umieją się zachować, niż jakiś ubogi chłop z Podlasia, który również nie umie. Bo ten z kasą ma środki i możliwości nabrać ogłady, ten drugi po prostu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 08:25 pffpffpff napisał: > No przecież napisałam. Jest to uogólnienie, które może być krzywdzące dla wielu > . > Ale jest jak jest. Wyjątki potwierdzają regułę. > Dla twojej informacji, bardziej brzydzą mnie nuworysze, którzy nie umieją się z > achować, niż jakiś ubogi chłop z Podlasia, który również nie umie. > Bo ten z kasą ma środki i możliwości nabrać ogłady, ten drugi po prostu nie ma. > Trudno sobie wyobrazic, co Ty właściwie uważasz za „ogładę”. Mnie 30 lat kontaktów z ludźmi z najróżniejszych środowisk nauczyło, że pieniądze nic nie mają do kultury osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 08:29 nangaparbat3 napisała: > Trudno sobie wyobrazic, co Ty właściwie uważasz za „ogładę”. > Mnie 30 lat kontaktów z ludźmi z najróżniejszych środowisk nauczyło, że pieniąd > ze nic nie mają do kultury osobistej. Dokładnie. Mieszkam w okolicy gdzie mieszka wielu zamożnych i bogatych ludzi. Z ogląda i kultura różnie to wygląda, czasami naprawde słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 23:43 Mówimy o górach. Więc nie chodzi o zachowanie ludzi z trzygwiazdkowych tanich hoteli na all inclusive, tylko o zachowanie niskobudżetowych turystów ze schronisk i kwater prywatnych. Oni raczej chlewu nie robią, bo nie przyjeżdżają pić i imprezować, tylko chodzić po górach. To są góry, nie zrobi się z tego Riviery, normalni turyści też tam muszą mieć jakąś bazę noclegową i kulinarną. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 23:52 Zakopane jest specyficzne. Nie jeżdżą tam tylko miłośnicy gór, ale mnóstwo sebixow i Karyn. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 06:43 Oczywiście, że oni też robią chlew i że przyjeżdżają nie tylko chodzić po górach, ale również pić i imprezować. Odpowiedz Link Zgłoś
emama248 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 19:00 asia_i_p1 napisał(a): > Tylko nie wiem, skąd założenie, że im ludzie mają więcej pieniędzy tym lepiej u > mieją się zachować i że to właśnie ci, których nie stać na jajecznicę za 67 zł > malują góry sprejami i rozrzucają śmieci. Zalozenie wzielo sie z doswiadczenia. Powie Ci to kazdy wlasciciel hotelu, pensjonatu, domu wycieczkowego. Dlaczego tak sie dzieje, to nie wiem, ale wiem, ze tak jest. Klient zamozny zrobi o niebo mniej zniszczen i zostawi po sobie o niebo mniej gnoju, niz klient biedny. Statystycznie, bo jakies tam klopoty to sa zawsze, i z jednymi i z drugimi. Niemniej - im nizsza cena i ubozsza klientela, tym wieksze problemy. Troche to moze wynikac z tego, ze czesc tych niezamoznych to dzieciaki, ktore sie jeszcze nie dorobily i jednoczesnie nie wyszalaly jeszcze. Czesc z nich to "szlachta, ktora nie pracuje". Co jeszcze to nie wiem. Niemniej z rzeczywistoscia nie ma sie co klocic. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 19:03 Bogaci też robią gnój i niszczą rzeczy - chyba jednak łatwiej wyegzekwować kasę za to Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 19:54 emama248 napisała: > . Niemniej - im nizsza cena i ubozsza klientela, tym wieksze problemy. Frapujące Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 00:16 > Niemniej - im nizsza cena i ubozsza klientela, tym wieksze problemy. Skoro piszesz, że statystycznie, to masz na to jakieś, ekhem, statystyki? Że nauczycielki i urzędnicy niższego szczebla na wakacjach demolują lokale? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 00:58 Dlaczego zakładasz, że opcje tańsze wybiera zawsze klient uboższy? Mało widziałaś i mało rozumiesz podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 01:02 bmtm napisał(a): > Dlaczego zakładasz, że opcje tańsze wybiera zawsze klient uboższy? > Mało widziałaś i mało rozumiesz podejrzewam. Takie proste myślenie "jak bogaty, to rzuca kasą". Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 01:08 Znam ordynatora w dużym szpitalu, mającego także kilka prywatnych gabinetów. Co roku spędza jakiś fragment wczasów w przyczepie kampingowej na polach namiotowych na Mazurach. Bywa także w Sudetach w ośrodku wczasowym w stylistyce późnego PRLu- robi to z sentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 01:19 bmtm napisał(a): > Znam ordynatora w dużym szpitalu, mającego także kilka prywatnych gabinetów. Co > roku spędza jakiś fragment wczasów w przyczepie kampingowej na polach namiotow > ych na Mazurach. Bywa także w Sudetach w ośrodku wczasowym w stylistyce późnego > PRLu- robi to z sentymentu. A Zuckerberg chodzi w takim fajnym podkoszulku. A styl old money jest cholernie nudny i żadnego ostentacyjnego złota. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 06:39 "wczasów" mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 09:31 ide o zakład, że jeśli wybierałby wypoczynek w stylu AI, to jednak dołożyłby do lepszego hotelu i to też byłby zdrowy rozsądek, a nie szastanie kasą. Bo nie mówię tu o hotelach za kilkanaście tysi za dobę. Ty piszesz o dwóch różnych stylach wypoczynku / turystyki. Nie moja bajka, ale idę o zakład, że na Helu masz innych ludzi niż w dajmy na to Mielnie. Pogódź się z tym, że istnieje podział społeczeństwa i ze white trash Zalewa miejscowości wypoczynkowe, miejsca rekreacji i jest roszczeniowy, głośny, wulgarny i oporny na zmianę zachowania. Przykład z wczoraj. Restauracja (nie bar, nie bistro) nad jeziorem. Obok plaża. Z tarasu restauracji widoczek na plażę i jeziorko. Nagle hałas, odwracam się, a tam obsługa grzecznie tłumaczy państwu na oko 30-40 lat z dziećmi, że niestety w strojach kąpielowych nie mogą wejść (nawet na taras) i zjeść. Państwo coś tam pomarudzili, po czym pan z głośnym “to ch. Wam w d.pę” odwrócił się poszeeeedl, ciągnąc rodzinkę. Obstawiam, że pan nie zajrzał w kartę i nie widział cen. I obstawiam, że po otrzymaniu rachunku też by nie było przyjemnie. Czy chcesz mieć takich ludzi wokół siebie, kiedy wypoczywasz? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:00 Ale myślisz, że to, że ktoś ma kasę na ten lepszy hotel, oznacza z automatu, że wie, jak się zachować? Prymitywizm, wulgarność, brak kapitału kulturowego nie są u nas tożsame z niższym statusem finansowym, a wyższy status nie musi oznaczać wyższej kultury - tak jest w społeczeństwach na dorobku, z awansem finansowym często w pierwszym pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:03 To już napisałam wcześniej. Jest to ogólnik. Ale jednak… Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:31 Najwięcej kasy i to w gotówie, mogą mieć akurat jakieś gangusy, bo łatwo przyszło, łatwo poszło. Moja ciotka była kiedyś na bardzo drogim sylwku w bardzo drogim hotelu, sama niby elita przedsiębiorców, impreza zamknięta, lans i bauns, a później paru chłopa się popiło i ... zaczęli strzelać, normalnie wyciągnęli gnaty . Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:47 Dla mnie to nie są ludzie zamożni. To Chołota z łatwo przyszło, łatwo poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 11:46 Oj, kasę to mają... Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 14:00 Tak, tak… mają mają… na krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:04 W górach to wygląda trochę inaczej gdyż wiele osób przyjeżdża tam by ... chodzić w górach. Nad morzem też są pewnie turyści 50+ wybierający np. Mielno, Dąbki z sentymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 08:28 bmtm napisał(a): > Dlaczego zakładasz, że opcje tańsze wybiera zawsze klient uboższy? O właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 09:36 Opcje tańsze w znaczeniu, że wybierasz 3 gwiazdki w Egipcie, mimo że powszechnie wiadomo jaki to standard i z czym się wiąże, czy opcję tańsze, że zamiast hotelu wolisz kamping czy apartament? Oczywiście, że ludzie zamożni są zazwyczaj racjonalni i często wręcz skąpi, ale racjonalizm polega też na tym, że masz świadomość, z czym wiąże się dany wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 09:55 Ja na przykład wolę apartament - przez lata jeździłam do domu gościnnego, który miał wyposażenie typu hotelowego, wszystko ładne, odnawiane, wymieniane, z dużym terenem zielonym, miejscem do przeróżnych zabaw dla dzieci itp., dziewczyny same tam mieszkały i na bieżąco pilnowały, na bookingu mają błyskawicznie wszystko wyprzedane i ocenę 4,9. A różnica w cenie z obiektem typu hotelowego w tej samej miejscowości była gigantyczna. W kwietniu zresztą sama byłam nad morzem w hotelu **** i myślę, że nawet mając większą kasę, nie zapłaciłabym tyle za dobę, bo po co. Mam też sporo fajnych ubrań z platform typu Van Graaf czy Peek&Cloppenburg i torebek z firmy, którą lubię - kupuję tylko na wyprzedażach, okazuje się, że to samo jest raptem warte jakieś 50% mniej . Ostatnio - sukienka przeceniona z 1300 na 445... Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:03 Idę o zakład, że wybierając ten apartament, kierowałaś się też jego standardem, a nie tylko cena. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:12 Oczywiście - ale do czego zmierzamy? Szukam czegoś danej jakości i w cenie, którą mogę czy chcę zapłacić, zazwyczaj znajduję. Na zwykłą jajecznicę za 67 zł nie polecę, bo jeszcze nie o*ujałam, za tyle znajdę śniadanie typu bufet, jajka też będą (i takie miałam w tym drogim hotelu, można było jeść bez końca, tyle opcji). Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:20 Ale ta dyskusja wzięła się z tego, że ludzie są oburzeni, że ktoś sprzedaje coś w cenie, jaką sobie ustalił. To po pierwsze. Po drugie, że pan jest bucem, bo wolałby, żeby przyjeżdżali do Zakopanego ludzie na lepszym niż obecnie poziomie. Mnie śmieszy taka dyskusja i oburz na cenę jajecznicy za 67 zł, podanej w jakimś tam stopniu i dla niektórych atrakcyjnym wizualnie miejscu, w otoczce pseudo, ale jednak luksusu w kontekście chociażby cen gofrów nad morzem. Sprzedawanych w obskurnych budach. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:28 Ale ten lepszy poziom dla niego sprowadza się do lepszego stanu portfela, a to naprawdę nie jest to samo, w każdym razie niekoniecznie . No i weź, ten goferek za 23 zł ma na sobie pełno dobrych rzeczy, trzeba go wypiec, włączyć maszynę, zużyć prąd itp. A usmażyć 3 jajka... No sorry, żadna filozofia. Jakby pan miał w takiej cenie zestaw z czymś ekstra, to pewnie nikt by się nie dziwił. Ja bym na przykład zjadła dobry, prawdziwy, nie taki mdły oscypek albo bryndzę - kiedyś to inaczej smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 10:45 Ty tak serio? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 11:58 No to czyli w końcu nie zgadzasz się z tym, że jest bucem, czy nie zgadzasz się? Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 13:54 Pan poleciał dużym skrótem myślowym i uprościł mocno temat. Jego pomysł, jego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 15:08 a prawem forum jest dyskusja Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 15:28 Ależ oczywiście. Pytanie czy jest się mądrzejszym / lepszym / kulturalniejszym rozkminiajac ten temat 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 15:43 przecież sama rozkminiasz Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 15:57 pffpffpff napisał: > Ależ oczywiście. Pytanie czy jest się mądrzejszym / lepszym / kulturalniejszym > rozkminiajac ten temat 😁 A czy od rozkminiania złotych nici czy czegokolwiek innego jest się mądrzejszym / lepszym / kulturalniejszym? Są wakacje, to i temat okołowakacyjny zażarł. No pliz 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 12:45 pffpffpff napisał: > Ale ta dyskusja wzięła się z tego, że ludzie są oburzeni, że ktoś sprzedaje coś > w cenie, jaką sobie ustalił. > > To po pierwsze. > > Po drugie, że pan jest bucem, bo wolałby, żeby przyjeżdżali do Zakopanego ludzi > e na lepszym niż obecnie poziomie. > > Mnie śmieszy taka dyskusja i oburz na cenę jajecznicy za 67 zł, podanej w jakim > ś tam stopniu i dla niektórych atrakcyjnym wizualnie miejscu, w otoczce pseudo, > ale jednak luksusu w kontekście chociażby cen gofrów nad morzem. Sprzedawanych > w obskurnych budach. nie wiem czy to chodzi o oburzenie. To, że coś jest żałosne nie oznacza od razu, że oburzające. p.s. ogólnie a propos Gesslerowej. Co by o niej nie mówić, kobiety powtarzają, że ich produkty sa najwyższej jakości, z super składników g doskonałych receptur. Czy to prawda czy nie i w jakim stopniu, to osobna historia. Natomiast ludzie płacą za tę opowieść. Tutaj panu nawet nie chciało się dorobić historii, wszytsko mu się pomieszało z tym Zakapanym sprzed 100 lat i uparcie twierdzi, że luksusem jest cena a nie produkt.. Sam "się pozamiatał" Tylko celując w określonego zagranicznego klienta też nie najlepiej mysli moim zdaniem. Sorry, ale croissanta z lukrem i jajecznicę to oni mogą zjeść wszędzie. A gdyby, tak jak pisałam, bardziej popracował nad menu, mógłby cenę podnieść o 100% Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 15:34 Generalnie mało kto tu się oburza, większość ma raczej bekę z tego, że gość postanowił nawiązać do tradycji Zakopanego, otwierając knajpę pod turystów z ZEA i serwując słodycze ( nie zdziwiłabym się, jeśli zamawiane z zewnątrz) pod tychże, bo w menu nic nie nawiązuje do lokalnej kuchni, poza tym kryształowym oscypkiem na ścianach. I jeszcze te brednie o jacuzzi na stokach Gubałówki. No otworzył gość lokal dla nuworyszy i Arabów, i uważa, że i tak ma za tanio. Ja mu życzę powodzenia 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 13:20 No tylko pytanie, czy to jest "estetycznie" Zresztą trochę dziwi powszechny motyw oscypka w knajpie, która go nie serwuje. Ustawiać sobie ceny może na poziomie jakim chce, w Zakopanem ma tylu przybyszów z ZEA, a ewidentnie w nich celuje, że przez parę lat będzie zarabiał. Natomiast kreowanie się na tego, który dąży do tego, by Zakopane stało się miejscem elitarnym... no hm, nic z tego, co mówi i robi, na to nie wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 14:14 Tak sobie myślę, że jakby się przyjrzeć, to ornamentyka góralska na sporo wspólnego z arabskimi klimatami. Taki folklor Pan zrobił miks. Zasadniczo eklektyzm sam w sobie jest spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 14:43 pffpffpff napisał: > On chciałby, żeby było estetycznie i żeby przyjeżdżali ludzie, którzy umieją się zachować. Cóż, pan cierpi na rozdwojenie jaźni. Sam przecież ze swoim biznesem NIE wpisuje się w taką wizję. "Estetyka" jego przybytku jest mocno wątpliwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 14:49 To już kwestia gustu. Toczę wojnę w domu o “turecki dywan”. Wszyscy twierdzą, że to kicz, że babciny, że nie pasuje. A mi się podoba i marzę o takim tradycyjnym czerwonym we wzory. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 14:52 Moj fryzjer podsumował hipsterskie knajpki na jezycach bardzo trafnie. Otóż ma wrażenie (ja również), że właściciele owych knajpek myślą, że jak wstawia stoły i krzesła z targu staroci, każde z innej parafii, walną niedbale pastelowymi farbami kredowymi i dodadzą przekombinowane niby zabawne nazwy, to będą modni, cool i fancy. No nie. Dla mnie to podobne wannabe star, co pan od diamentowego oscypka. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 14:09 Nie od dzisiaj wiadomo, że góralom odwaliło, i to solidnie. Dlatego nie wspierałam, nie wspieram i wspierać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 20.07.25, 15:02 Po 25 latach regularnej bytności w górach zacząłem się zastanawiać czy jest w tych ludziach coś ciekawego czy jednak nie ma. Muszę zgłębić temat w następnych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Przymusowy napiwek 21.07.25, 00:54 ksiestwogoralskie.pl/wp-content/uploads/2024/05/KG-menu-restauracja.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Przymusowy napiwek 15.08.25, 09:33 O, widzę, że model biznesowy nie obejmuje inwestycji w informatyka (nierówne strony menu, menu przy powiększaniu komicznie zjeżdża w bok) ani tłumacza (dirt made by guests) Coraz bardziej lubię gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 01:29 To w ogóle restauracja nie jest, nie mają dań głównych. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 21.07.25, 08:37 Też mnie to zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Jajecznica za 67 złotych- Księstwo Góralskie 14.08.25, 21:43 Jak widać powinno nazywać się raczej księstwo dubajskie ODKLEJONE ZAKOPANE: jajecznica 70zł, sok 50zł, kawa 40zł. Właściciel mówi : "POWINNO BYĆ DROŻEJ!" Odpowiedz Link Zgłoś