Dodaj do ulubionych

Moja mała Fuerta

21.08.25, 11:15
W ramach rehabilitacji chodze codziennie na spacer. I 3,5 km od domu znalazłam miejsce nad brzegiem fiordu ktore zapachem,kolorem piasku i szumem fal przypominaja mi Fuertaventure. Nikogo tam nie ma. Kilka hytt w oddali pustych bo juz rok szkolny sie zaczal. Wszystko otoczone drzewami.
I codziennie klade sie na skałach, mocze stopy w lodowatej wodzie i wyobrazam sobie ze ludzi nie ma.
Ze te drobinki piasku, woda, skały i ja wszystko to pochodzi z serca umarłej gwiazdy ( Brian Cox jest czytany).
Macie swoje miejsca ? Takie ktore koja ciało i psychike?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 11:20
      Moja wioska koiła. Ale nad rzeczka pełno jest teraz ludzi (nawet nie letników, przybyszów z okolicznych wiosek w miasteczek), a właściwie prosiąt, którzy zostawiają po sobie śmieci. Kilka lasow wycięto. Nie ma już krów, i gęsi, są kone hodowane na mięso. I ludzie jacyś starzy się zrobili.
      Więc to miejsce istnieje teraz tylko w mojej głowie.
    • primula.alpicola Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 11:25
      Miejsce przepiękne, ale co Ci zrobili ludzie że ich anihilowałaś??
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 11:47
        primula.alpicola napisała:

> Miejsce przepiękne, ale co Ci zrobili ludzie że ich anihilowałaś??

Swiat bylby piekniejszy gdyby ludzkosc nie wyeluowała i pozostała na drzewach, lub gdyby ten cholerny meteoryt nie spadł i tym samym nie dal szansy ssakom 😉
        • primula.alpicola Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:25
          Yhm.
          Kto by wtedy podziwiał piękno świata, płazy?
          • bene_gesserit Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:45
            Insekty podobno. Na bezludnej Ziemi mają wygrać nawet że szczurami.
            • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:10
              bene_gesserit napisała:

> Insekty podobno. Na bezludnej Ziemi mają wygrać nawet że szczurami.
              >
              Obecnie na kazdego czlowieka na ziemi przypada 1 milion insektow. Gdyby tylko zechcialy starły by ludzkosc w pył w 5 minut.
          • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:09
            primula.alpicola napisała:

> Yhm.
            > Kto by wtedy podziwiał piękno świata, płazy?

Nikt. Piekno nie potrzebuje podziwu.
        • bezmiesny_jez Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 17:00
          >Swiat bylby piekniejszy gdyby ludzkosc nie wyeluowała i pozostała na drzewach, lub gdyby ten cholerny meteoryt nie spadł i tym samym nie dal szansy ssakom 😉

Ale z tego co kojarzę, to masz dzieci? Czyli jednak przyczyniłaś się to tego, że ludzkości przybyło. Lekka hipokryzja, nie sądzisz?
    • alexis1121 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 11:41
      Przepięknie i pusto! Mam również takie miejsce, Dziewoklicz w Szczecinie. Też właśnie leżę, ostatni dzień słońca 🤪

• primula.alpicola Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:26
        Jeszcze nie dotarłas do pracy, czy wyszłaś wcześniej?
        • alexis1121 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:39
          Musiałam wyjść wcześniej ze względu na prace porządkowe w mieszkaniu.
    • pepsi.only Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 11:46
      Ach, pięknie tam masz, bezludzie, i ten krajobraz... ach ach....

Mam. Aktualnie mój ogród, i teraz to jest najlepszy czas- kolorowo i z bujną roślinnością. Chyba największy zachwyt jest w tym, że to miejsce autentycznie żyje, tez jest woda, są ptaki, owady, szum wiatru, ale jak chce się spojrzeć w dal, to też jest gdzie.
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:19
        Och, uwielbiam ogrody! Moj jest malutki a i tak pelno w nim życia.
        Nawet nie wiesz jakie masz szczescie! Albo wiesz ❤️😘
    • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:47
      Piękne miejsce.
      Norwegia w ogóle jest piękna.
      Miejsce, które dla mnie jest najlepsze, najbardziej kojące i w ogóle naj naj, widuję co najwyżej raz w roku, teraz na bardzo krótko i to po roku przerwy sad.
      Ale jeszcze się tam kiedyś przeprowadzę, o!
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:08
        alex_vause35 napisała:

> Piękne miejsce.
        > Norwegia w ogóle jest piękna.
        > Miejsce, które dla mnie jest najlepsze, najbardziej kojące i w ogóle naj naj, w
        > iduję co najwyżej raz w roku, teraz na bardzo krótko i to po roku przerwy sad.
        > Ale jeszcze się tam kiedyś przeprowadzę, o!
        >

Nie czekaj za długo, bo zycie ci minie.
        Gdzie bys chciala mieszkac południe czy bardziej polnoc ? A potem wschodnia czesc czy zachodnia? Bo roznice w pogodzie i krajobrazie ogromne. Wszedzie pieknie ale ten majestat gor na zachodzie lub surowe pejzaze z niska roslinnoscia na polnocy i tam midnattsol , slonce cala dobe. Lub spokojny wschod, lasy, rzeki, gory ale takie do przejscia.
        • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:46
          Nie, nie w Norwegii, chociaż ten pomysł mi się też podoba - wtedy gdzieś w okolicy fiordu Geiranger, jest tam przepięknie! Chociaż ta noc zimowa też mnie kusi, no to wtedy może okolice tromso? Ja lubię jak jest śnieg, rano ciemno i pizga złem wink.
          A w Polsce, to tak zwyczajnie, w Ustroniu Morskim, duży przewiew, nigdy nie jest strasznie upalnie, świeże powietrze, ładne domki, mnóstwo zieleni, zrobione wielokilometrowe ścieżki pieszo-rowerowe w ładnym otoczeniu, nie za dużo hotelowych i apartamentowych molochów. Czuję się tam jak w domu smile.
          Pamiętam, jak wyjeżdżałaś do Norwegii i kibicowałam Ci wink.
          Spełniły się Twoje marzenia co do pobytu tam?
          • black.emma Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:57
            Też lubię Ustronie Morskie! I w dodatku mam szczęście jeździć w okolice w delegację, więc nocuję zawsze tam! I to we wrześniu, jak jest najpiękniej smile
            • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 16:26
              We wrześniu nie byłam, miałam okazję od kwietnia do sierpnia.
              I zawsze jeżdżę do Dobrzycy, do Hortulusa smile.
              • black.emma Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:08
                Nie znałam tego! Wielkie dzięki, piękne miejsce. Pojadę następnym razem.
                • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:18
                  Odwiedź obydwie części.
                  Ja uwielbiam też ten ich sklepik i zawsze przywożę kolejne skorupy big_grin.
                  • black.emma Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:21
                    Na skorupy to ja powinnam już nałożyć embargo big_grin Teraz to mnie zachęciłaś jeszcze bardziej, muszę pilnie zorganizować jakąś delegację w tamte strony big_grin
                    • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:37
                      Przy właściwym ogrodzie tematycznym jest duży sklep, no i jeszcze ładne roślinki sprzedają - wystawione naprzeciwko sklepu przy płocie ogrodu.
          • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 16:18
            alex_vause35 napisała:

> Pamiętam, jak wyjeżdżałaś do Norwegii i kibicowałam Ci wink.
            > Spełniły się Twoje marzenia co do pobytu tam?
            >
            Tak, z perspektywy czasu jest mi tu dobrze. Odleglosc od rodzinnego kraju, miasta wplynelo terapeutycznie. Jakbym odciela korzenie,ktore byly zatrute ( mowie o mojej rodzinie pochodzenia,nie o kraju urodzenia ).
            Jakbym zaczela od nowa.
            No I to piekno wokol.
            Zimno,snieg, ciemnosc w zimie ktore az poraża. Nie sposob tego nie pokochac. A potem maj w ktorym wszystko wybucha zielenia i kwiatami.
            Duzo dala mi zmajomosc jezyka i egzamin oraz zmiana pracy ( z fabryki dla imigrantow, ) na zgodna z pierwotnym wyksztalceniem- pielegniarka.
            Czasem zapominam jak w pieknym miejscu jestem, bo praca, obowiazki . Ale gdy tylko mam chwile to chłonę wszystko wokol.
            • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 16:25
              Cieszę się bardzo smile.
    • atoness Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:50
      Niedługo pojadę na wakacje w to samo miejsce co rok temu. Rano będę sama w morzu. Będę się unosić na wodzie, w której nikogo oprócz mnie nie będzie. Na całym świecie. Tak to sobie będę wyobrażać. Będzie cudownie.
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:03
        atoness napisała:

> Niedługo pojadę na wakacje w to samo miejsce co rok temu. Rano będę sama w morz
        > u. Będę się unosić na wodzie, w której nikogo oprócz mnie nie będzie. Na całym
        > świecie. Tak to sobie będę wyobrażać. Będzie cudownie.

Cudownie!
        Bedzie napewno ❤️
    • szarmszejk123 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:51
      Kiedy mieszkałam w Świnoujściu bardzo lubiłam chodzić na spacery do wioski po niemieckiej stronie- Kamminke. Ludzi prawie wcale, mieszkańców ze 250 może. Cmentarz, lasy, pola, zalew, spokój i cisza. Uwielbiałam to miejsce.
    • simply_z Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:52
      Mam takie miejsce, niestety agresywna developerka i urbanistyczny polski burdel mu zagrazaja eh...
      co i po ogrodzie, jesli za chwile bede miec szeregoweczki big brothera 24/h.
    • ziazia17 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 12:52
      Przepiękne miejsce! Tak bardzo zazdroszcze, że już się szybko spakowałam. Wyjedziesz po mnie na lotnisko😉?
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:02
        ziazia17 napisała:

> Przepiękne miejsce! Tak bardzo zazdroszcze, że już się szybko spakowałam. Wyjed
        > ziesz po mnie na lotnisko😉?

Gardermoen czy Torp? 😉😘
        • ziazia17 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:58
          Niewazne, byle było blizej do naszego miejsca🫠
    • hrasier_2 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 14:53
      Ładnie tam, ale jakoś smutno. Pracowałem kiedyś w Islandii też były takie miejsca urocze bez ludzi.
    • mysiulek08 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 17:23
      tak smile wlasne podworko tongue_out

nie bylo nas, one byly, nie bedzie nas, one beda tongue_out
    • wapaha Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 17:31
      ja mam tak w Chorwacji. Nic nie poradzę, ciągle tu wracam, mój mózg i ciało pracują tu zupełnie inaczej,-trudno będzie mi znaleźć drugie takie miejsce ( zwłaszcze że każde nowe o ile już łaskawie się wybiorę porównuję do cro)
      tu fotka z dzisiaj- nie mogłam się napatrzeć nasłuchać i nawdychać falami, magia
      • ekstereso Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 21:10
        Mam tak samo i tez tu jestem teraz
        • wapaha Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 09:57
          wiem, pytałam cię w wątku "dniowym" gdzie jesteś/jakie rejony ale chyba nie odczytałaś smile
      • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:02
        Chorwacja to był drugi kraj, oprócz Norwegii, w którym czułam się naprawdę blisko natury, przeszłości człowieka i "tego czegoś" smile.
        Ale te kamulce na plażach, aj...
        • wapaha Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:12
          ja dopiero tutaj pomyślałam, że tutaj to mogą mnie pochować ( generalnie nie chcę grobu, no chyba że w cro tongue_out )

kamulce są wyjątkowe smile i są wszędzie-od żwirkowatych małych po duże ostre. mnie to w ogóle nie przeszkadza, wolę je niż piasek wink
          • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:20
            Za moich czasów pilotowania wycieczek miałyśmy z koleżanką taką ideę, że rzucamy tę wycieczkę w piz^u i zostajemy w Szybeniku, żeby pracować w lodziarni (smaków było full, lody pyszne, w pięknym "centro storico" i jeszcze pracowali tam tacy cudni Chorwaci...).
            • wapaha Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:27
              akurat mnie sam Szybenik jakoś specjalnie nie urzeka ( 20 lat temu na pewno było inaczej)
              a Chorwaci nadal są fajni tyle , ze....brudasy, śmiecą okrutnie...Ja nie wiem czy oni się kiedyś nauczą...
              tu skorupa auta spalona w gaju oliwnym..
              • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:36
                O rany!
                • wapaha Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:41
                  te śmieci to plaga..na turystów nie można wszystkiego zrzucić- zwłaszcza w takich lokalnych miejscach, gdzie nie ma szans by to turyści wyrzucali...z któregoś z wyjazdów na istrię przywieźliśmy-ze śmieniska..wielką drewnianą zajebistą skrzynię po wojskowych lampach, ja znalazłam chorwacki widelec z zastawy znanej u nich marki....porzucone na wybrzeżu na skałkach np. drewniane drzwi albo sprzet agd- tez sie zdarza... sad

dziś przy drodze "głównej" ( asfaltowa, dojazdowa do wsi) natknełam się na dużego martwego borsuka ( zdjęcia nie wkleje tongue_out ) -zobaczymy po jakim czasie go uprzątną... suspicious
    • wena-suela Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 17:41
      Mam takie miejsca. Niejedno. A w twoim fiordzie zanurzyłabym się cała, nie tylko stopy. Uwielbiam lodowatą wodę, a raczej zastrzyk euforii po wyjściu. Zbliżający się sezon morsowania osładza mi perspektywę jesieni i zimy.
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 07:45
        wena-suela napisał(a):

> Mam takie miejsca. Niejedno. A w twoim fiordzie zanurzyłabym się cała, nie tylk
        > o stopy. Uwielbiam lodowatą wodę, a raczej zastrzyk euforii po wyjściu. Zbliżaj
        > ący się sezon morsowania osładza mi perspektywę jesieni i zimy.

W tym roku woda w fiordzie byla wyjatkowo ciepła. Malo opadow i temperatury dzienne i nocne powyzej normy.
        Ale teraz po deszczu i nocnych +7 woda jest idealna. Zimna, czysta.
        Pewnie gdyby wyplynac dalej to napotkasz zimniejsze prądy z jeszcze bardziej lodowata woda.
        Ja niestety mam uszkodzony bark i plywanie najwczesniej za 3 tyg i w basenie a nie w fiordzie z falami i pradami ....smuteczek
        • wapaha Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:21
          abidja napisała:

> Ja niestety mam uszkodzony bark i plywanie najwczesniej za 3 tyg i w basenie a
          > nie w fiordzie z falami i pradami ....smuteczek

nie da rady na samych nogach ?
    • mocca25 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 18:06
      Mam kilka takich miejsc, może za dużo? A może to dobrze, że jest ich kilka?

Są to miejsca, w ktorych jestem osiągnąć stan blisko medytacji, normalnie dla mnie nieosiągalny
    • eliszka25 Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 20:59
      Przepiękne to twoje miejsce. Bardzo spokojne. Nic dziwnego, że je lubisz. Można tam po prostu siedzieć i patrzeć.

Ja mam moją ulubioną ścieżkę spacerową. Mieszkam tu od prawie pięciu lat i robię zdjęcia za każdym razem, gdy tamtędy idę. Uwielbiam też widok z salonu i tarasu, który też ciągle fotografuję. A zimą uwielbiam oglądać zachody słońca z tarasu.
      • majenkirr Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 21:18
        Ależ tam pięknie😍 (już kiedyś chyba pisałam😉)
      • abidja Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 07:40
        Przepiekne zdjecia! Jak obrazy ❤️
      • alex_vause35 Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 10:03
        Piękne miejsce i pięknie się zmienia.
    • kafana Re: Moja mała Fuerta 21.08.25, 21:52
      Ależ wam zazdroszczę tego zaczętego roku szkolnego! Miejsce bajkasmile
    • geigo Re: Moja mała Fuerta 22.08.25, 13:34
      Moje miejsca nie są co prawda bezludne, zwłaszcza latem, ale i tak koją i sprawiają radość (a ja staram się kadrować tak, żeby choć wyglądały na bezludne wink ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka