lewababa 14.09.25, 15:06 Jak w temacie -polećcie proszę jakieś ciekawe pomysły na wytrawną tartę -fajne by była taka „mokra” jeśli wiecie co mam na myśli 😀 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 15:11 Kurkowa z fetą jest pyszna, ale niezbyt mokra. Szpinakowa jest mokra. Gruszki z serem pleśniowym i orzechami Figi z serem pleśniowym lub kozim . Odpowiedz Link Zgłoś
lewababa Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 15:19 O! Dzięki ! Brzmią dobrze -tylko ja z tych co konkretnie przepis musi mieć 😉idę sprawdzać u wujka G Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 15:40 Mogę ci dac konkretny przepis na tartę z kurkami. Tylko wyrzuć z niego te ziarenka smaku. Natomiast poza tym drobiazgiem- bardzo dobre ciasto z niego wychodzi. Farsz też. Można się doskonale obyć bez ziarenek (hatfu!) www.winiary.pl/przepisy/tarta-z-kurkami-serem-feta-i-tymiankiem/ Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 15:25 Ciasto francuskie, na spod pomidorowa passata z wycisnietymi dwoma zabkami czosnku, sol pieprz, na wierzch bardzo zwiezle w rozetke cieniutkie plasterki tych malutkich cukinii, jakies ziola, troche oliwy, sypnac parmigiano, upiec Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wytrawna tarta -polecajki 15.09.25, 12:53 Z ciasta francuskiego nie umiem zrobić tarty. Zawsze jest rozmoczona na środku Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 22:19 Do pora pasuje brokuł. I cukinia. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wytrawna tarta -polecajki 15.09.25, 02:22 Z żadnym innym warzywem, jeśli o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 15:42 Dla mnie tylko i wyłącznie tarta z cukinią i serem feta. Reszta niech się chowa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 17:49 ciasto - mąka, maslo, lodowata woda nadzienia: szpinak, jajka, smietanka,ser plesniowy zblanszowane szparagi. jajka, smietanka, parmezan albo inny dojrzaly ser male cukinie, papryka, suszone pomidory, jajka, smietanka, ser (feta, mozarela) pieczarki lub inne grzyby, smietanka, jajka, ser upieczone buraki, karmelizowana czerwona cebula, feta ale to juz moze byc za suche klasyka czyli quiche lorraine - boczek, szynka, smietanka, jajka ser sumujac baza czyli ciasto 150g mąki 150g masla szczypta soli lodowata woda mozna dodac kwasnej smietany/drobno startego sera maslo moze byc zimne, moze byc miekkie, w przypadku miekkiego ciasto w formie schlodzic w lodowce to sa proporcje mniej wiecej na forme okolo 25cm - najlepsza typowa do tarty z wyjmowanym dnem polaczyc skladniki, wylozyc foremke, wysoko z rantem, schlodzic, nagrzac piekarnik do 180 stp, ciasto 'podziabac' widelcem albo wylozyc papierem i polozyc kulki ceramiczne - chodzi o to zeby ciasto sie nie wybrzuszylo i podbiec okolo 20m do zlotego koloru nadzienie: tu to juz co w duszy i lodowce gra ale baza sa : 4 jajka, 200ml smietanki albo gestej kwasnej, ser (do wyboru, czasami lepiej pasuje plesniowy, czasami parmezan albo inny ostry, czasami feta a czasami taki co zalega w lodowce ) jajka roztrzepac, dodac smietanke, starty ser, przyprawy - zwykle pieprz, ziola prowansalskie itp baze mozna polaczyc ze skladnikiem glownym albo zalac skladnik glowny, albo skkladnik glowny polozyc na bazie jajecznoserowej dzieki bazie jajeczno/smietankowo/serowej tarta nie bedzie sucha a to co bedzie skladnikiem glowny, to tez zalezy od pomyslu/zawartosci lodowki, z tym, ze najczesciej wczesniej 'farsz' jest 'obrabiany' termicznie piecze sie okolo 30min Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wytrawna tarta -polecajki 14.09.25, 17:57 mojewypieki.com/przepis/tarta-z-grzybami-lesnymi mojewypieki.com/przepis/tarta-z-warzywami-i-serem-plesniowym aniagotuje.pl/przepis/tarta-ze-szparagami-i-serem; tarta/quiche sa wymienym nazewnictem, choc quiche to wlasnie 'tarta' wilgotna z baza jajecznosmietankowoserowa Odpowiedz Link Zgłoś
figaaga Re: Wytrawna tarta -polecajki 15.09.25, 12:51 Dawno temu robiłam coś ala sernik wytrawny: do twarogu sernikowego (tylko nie żaden waniliowy i słodzony) dodawałam pokrojone w niedużą kostkę / paski: oliwki, suszone pomidory, paprykę, salami (mogą być też inne wędliny), fetę, do tego oregano, sól, pieprz i czosnek prześciśnięty przes praskę. Wbić jajko, wymieszać (nie miksować, żeby nie zrobić ciapy) i do piekarnika. Smakowało na ciepło i na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Wytrawna tarta -polecajki 15.09.25, 13:50 Spód kruche ciasto na bazie smalcu, wypełnienie - mascarpone z gorgonzolą, na to plastry gruszek i płatki migdałów. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wytrawna tarta -polecajki 15.09.25, 21:17 Tylko po co psuć ciasto smalcem i czynić je niejadalnym dla wegetarian? Odpowiedz Link Zgłoś