Dodaj do ulubionych

Pytanie o Chiny

20.10.25, 22:46
Sporo tu podróżniczek. czy macie może doświadczenia z wycieczkami objazdowymi po Chinach? Rozważam Rainbow Tours ("W krainie Złotego Smoka" albo "W dół Jangcy") lub Ecco Travel. Termin to lipiec. Już się nie mogę doczekać!
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Pytanie o Chiny 20.10.25, 23:51
      Moi przyjaciele byli, zachwyceni. Pojechali z Rainbow, tylko nie wiem jak się nazywała. Teraz wybierają się na „W dół Jangcy”, nie wadzi im, że część trasy się powtarza. Od razu się zadeklarowałam, że też jadę, bo się płynie rzeką, a to najcudowniejsze, co może być - płynąc.
      • shumarii Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 02:32
        W lipcu jest za gorąco. Naprawdę będzie Ci ciężko wytrzymać na zewnątrz.
        • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:12
          Serio
          byłam sierpniu i na pewno było o wiele wiele zimniej niż w Japonii wink

Powiedziałabym pogoda taka na krótki Rękawek ale bez przesady
          • alpepe Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:33
            Chyba sobie jaja robisz.
          • heca007 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 18:04
            pani.asma napisała:

> Serio
            > byłam sierpniu i na pewno było o wiele wiele zimniej niż w Japonii wink
            >
            > Powiedziałabym pogoda taka na krótki Rękawek ale bez przesady

Shumarii to akurat w Chinach mieszka od lat tongue_out Trudno się więc spierać z jej zdaniem tongue_out
            • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:50
              To musi też pojeździć po Azji np. jechać do Japonii gdzie jest o wiele goręcej

• shumarii Re: Pytanie o Chiny 22.10.25, 02:48
                A jeżdżę , nawet często ale lipiec i sierpień to akurat nie miejsce na Azję smile w Kambodży to nawet w kwietniu ciężko już wytrzymać.
          • caponata75 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:22
            Byłam pod koniec sierpnia. W Szanghaju bylo 38st., w Pekinie 30.
            • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:51
              30° to taki dramat od kiedy???
              Myślałam że problem jest jak jest brzydka pogoda a nie jak są fajne upały
              • tanebo0001 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:53
                Zależy jaka wilgotność. Jeśli wysoka to ciężko wytrzymać.
                • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 20:35
                  A byłeś kiedyś na takiej wycieczce bo ja widziałam w Japonii jak to wygląda
                  oni są włożeni autokarem i mają taki maraton gdzieś tam biegli w popłochu do atrakcji, nie wiem dlaczego

Zaliczają atrakcje i z powrotem do klimatyzowanego autokaru no ludzie bardziej tam wymarzną niż zmęczą się w upale

Ale niezła tresura chodzili jak w zegarku
            • shumarii Re: Pytanie o Chiny 22.10.25, 02:40
              No tak 38 ale odczuwalna +10, a
              Na południu temperatury odczuwalne dochodzą do 50, a do tego dnie zapomnij o ogromnej wilgotności powietrza. Chińczycy wychodzą z domów po zmierzchu. Teraz mieszkam na północy i rzeczywiście jest o wiele lepiej, ale nikt w lipcu nie zaciągnął by mnie na zwiedzanie muru czy szlajanie się w ciągu dnia po mieście. No chyba że autokar i centra handlowe, ale po co wtedy wydawać tyle kasy :-)
              Moja mama podczas wizyty u mnie nie wychodziła z domu- była na przełomie lipca i sierpnia. Tylko wieczorami dała się namówić na zwiedzanie strategicznych miejsc.
              Ja naprawdę nie odradzam wycieczki w lipcu, ale fajnie nie będzie.
              • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 22.10.25, 17:58
                Skoro biuro podróży proponuje w lecie a z biurami jeżdżą tylko nieogarnięci kanapowicze
                To znaczy że pogoda jest ok

Biura raczej nie prooonijs wyjazdów poza sezonem kiedy pogoda jest nie do przejścia
                • shumarii Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 01:34
                  Nie wiem, nigdy nie korzystam z biura podróży. Leciałam jednak pod koniec sierpnia z Warszawy do Pekinu i połowa pasażerów to klienci rainbow. To trochę lepiej niż lipiec.
                  Dokładnie 29 września byłam na murze oraz na placu Tiananmen i tam też widziałam że dwie wycieczki z rainbow, więc myślę, że mają szerszy wachlarz możliwości.
                  • mizantropka_20 Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 09:34
                    Ja planuje imprezę z Rainbow w terminie 5-19 październik 2026 r. (Pekin - Chengdu-Szanghaj) uważasz, że to dobry termin?
                    • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 09:40
                      Wycieczki z rainbow są dla mimoz więc na pewno Krzywdy ci nie zrobią z pogodą ale z ciekawości ile kosztuje taka wycieczka?
                    • shumarii Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 16:24
                      Pierwszy tydzień października Chińczycy mają swoje święto narodowe - Golden Week. Pogoda fajna, ale musisz brać po uwagę, że wtedy wszyscy Chińczycy po prostu podróżują. Będzie więc baaaaardzo tłoczno we wszystkich atrakcjach turystycznych, na lotniskach , dworcach a bilety pewnie ze trzy razy droższe i wysprzedane na miesiąc z góry. Myślę , jednak że PR-byłem z dostępem biletów może cię nie dotyczyć, jeśli zrobi to za ciebie biuro podróży
                      • shumarii Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 16:26
                        Że problem z biletem 😳
                        • mizantropka_20 Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 19:38
                          Biletami i całą logistyką zajmuje się biuro😊Mnie zależy li i jedynie na znośnej pogodzie. Oczywiście zależy mi też na wizie, a raczej jej braku w 2026 r. Tak, czy owak, bardzo dziękuję ci za odpowiedź, zarezerwuję zatem na 12 - 26 października. Pozdrawiam
        • jeste_m_sobie Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:01
          Hm, alternatywą jest luty, wiec już chyba lato lepsze?
          • shumarii Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 01:36
            Tak, lipiec zdecydowanie lepszy niż luty. Po pierwsze to okres Chińskiego Nowego Roku, jest wtedy drogo i tłoczno, ale przede wszystkim na północy dosyć zimno.
            • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 23.10.25, 06:48
              No widzisz dla nas tłoczno a biuro kusi kanapowiczow tym nowym rokiem
    • jasnoklarowna Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 16:58
      Nie wiem dokładnie który bieg Jangcy obejmuje wycieczka, ale to raczej na południu Chin będzie. A to pora monsunowa. Do Japonii i Korei się w tym czasie nie lata na zwiedzania bo od czerwca już się zaczyna ta pora deszczowa i trwa do początków września. Może być nie tylko wilgotno, ale i gorąco. Bardzo ciężko przy duzej wilgotności i wysokie temperaturze zwiedzać. Ale może tu będzie inaczej.
      • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:16
        To jakieś opowieści z mchu i paproci

Nie wszyscy mogą jechać innym terminie niż wakacje szkolne

Jak już pojedziesz to
        Zonk
        tłumy turystów właśnie w tym okresie który odradzacie

• tanebo0001 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:38
          Chiny leżą na szerokości Sahary. Nad morzem. Czyli jest ciepło i wilgotno. Sauna.
          • dekoderka [...] 21.10.25, 19:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • pani.asma Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:15
      Nic mi to nie mówi
      bo nie nabijam kasy biurom podróży

ale na pierwszy raz to jedź sobie żeby obejmowało Pekin bo masz tam dwa cudy świata

Fajne są Chiny, bardzo rozwinięte państwo, Tylko Chińczycy strasznie hałaśliwiwink

• tanebo0001 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:36
      Dla mnie to jak podróż po III Rzeszy w 1938 roku...
      • alpepe Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 17:54
        Ani tu ani tu nie byłeś.
      • niemcyy Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:09
        Hitler nie spadł z nieba, tylko ludziom się podobał. Olimpiadę wyprawił, wrażenie robił.
        • tanebo0001 Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 19:55
          Xi Jinping też się Chińczykom podoba.
          • niemcyy Re: Pytanie o Chiny 21.10.25, 20:40
            Właśnie. Ruskim też. Doborowe towarzystwo.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pytanie o Chiny 22.10.25, 00:17
      Dla każdego coś miłego.
      Np. ja bylam zachwycona centrami miast i hotelami w centrum. Trafiliśmy akurat w "święto zmarłych" i przez 2 dni byly tłum chińczyków - najlepsze co mi się przytrafiło, nigdy już chyba nie będę w takim tłumie, byłam zachwycona, po centrum miasta chodziłam do drugiej w nocy z bananem na twarzy w Xian mi się to przytrafiło.
      Nie jedź nocnym pociągiem (wybierz wycieczkę bez) - spanie w ich kuszetkach to koszmar, chyba że strzelisz małpkę do snu, no ja mialam 12h oczy jak 5 złotych i na korytarzu z Chińczykami wyjaralam z 2 paczki fajek z nudów, 100 razy lepiej szybkim pociagiem, a my w Polsce przyzwyczajeni jestesmy do 7h podróży pociagiem więc to nie problem, szczególnie że bar mają dobrze wyposażony w kaweczki.
      Oni są perfekcyjnie zorganizowani, po kilku godzinach ogarniasz wszystko, my zwiedzilismy więcej bo mielismy taką grupę że jak byl wyjazd o 8:30 to wszyscy już w autokarze siedzielismy, jak zbiórka o 20h w miejscu x to wszyscy byli, nie przeszkadzało nam zarżnięcie się zwiedzaniem do 23h, ale to też dzięki przewodniczce, która w dupie miała czekanie na spóźnialskich i juz na 2 olbrzymim lotnisku zostawiła spóźnialskich z teksem: to pani poczeka na męża i dojdziecie, po tej akcji chodziliśmy jak przedszkolaki za rączki ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka