26.10.25, 11:44
Kupuje pierwszy raz w zyciu.
Piankowy czy sprezynowy?
Budzet do 2tys przy szerokoscu 140cm.
Czy przewioze go salochodem czy lepiej kupic z dostawa? Czy te z jozka lub ikeai sa ok?
Obserwuj wątek
    • la_felicja Re: Materac 26.10.25, 12:04
      To zależy, jak lubisz spać - ja lubię spać na twardym, więc mam sprężynowy
      • mikams75 Re: Materac 26.10.25, 12:17
        Sprezynowy nie oznacza twardy a piankowy nie oznacza miekki.
        • alpepe Re: Materac 26.10.25, 12:26
          otóż to.
    • mikams75 Re: Materac 26.10.25, 12:16
      Idzi polezec, bedziesz wiedziec, co ci bardziej pasuje, nie da sie ot tak w ciemno polecic. Oba sklepy beda ok, patrz na promocje. Przypomnij sobie w hotelach, na czym ci sie dobrze spalo. Transport- dopytaj, czy ten konkretny jest zrolowany czy nie, ale to zalezy od konkretnego modelu, choc teraz wiekszosc jest w rolce.
      Piankowy czy sprezynowy - musisz przetestowac na sobie. W sprezynowych jest lepsza cyrkulacja powietrza, sa chlodniejsze niz piankowe. Ale i tak zalezy jakie tam maja warstwy, strefy itp.
      • zosia_1 Re: Materac 26.10.25, 12:33
        "Przypomnij sobie w hotelach, na czym ci sie dobrze spalo." Nawet jak mi się dobrze spało, to nie wpadłoby do głowy sprawdzić firmę materaca. Ktoś tak robi?
        • alicia033 Re: Materac 26.10.25, 12:38
          zosia_1 napisała:

> "Przypomnij sobie w hotelach, na czym ci sie dobrze spalo." Nawet jak mi się do
          > brze spało, to nie wpadłoby do głowy sprawdzić firmę materaca. Ktoś tak robi?

Litości! Przecież tu nie chodzi o markę a o typ materaca (sprężynowy czy nie).
          • mikams75 Re: Materac 26.10.25, 13:00
            Dokladnie tak, typ, pierwsze wrazenie (czyli to co mamy w sklepie) a jak bylo po calej nocy w porownaniu z pierwszym wrazeniem. Np. pierwsze wrazenie - o jaki fajny twardy, stabilny a rano - wszystko mnie boli i nie spie od 5. Albo jakas tak pianka memory, ktora sie inaczej czuje na poczatku a inaczej pozniej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Materac 26.10.25, 12:40
      Ostatnio kupiłam materac sprężynowy 90 cm w ikei, zrolowany, niby wielkość taka, że można przewieźć samemu, ale on waży 22 kg.
      Jak kupisz 140 cm to będzie ważył ok. 35 kg i rolka będzie miała ze 160 cm długości.
      • trampki-w-kwiatki Re: Materac 28.10.25, 06:54
        Mój waży ponad 40. Mieliśmy we dwoje z chłopem problem, żeby to przenieść do sypialni, bo był zrolowany w wielką rolkę i zafoliowany na sztywno. Nie wyobrażam sobie wieźć samej ze sklepu...
    • chatgris01 Re: Materac 26.10.25, 12:55
      Z Ikei są bardzo ok.
      Z resztą nie doradzę, bo to bardzo indywidualne. Idź do sklepu i przetestuj osobiście.
    • eva_evka Re: Materac 26.10.25, 15:15
      Kup Hilding.
    • koronka2012 Re: Materac 26.10.25, 15:23
      Materace z IKEI są bardzo okej tylko musisz brać twardy. Niestety sprzedawcy z uporem maniaka wmawiają że ma teraz dopasowuje się w ciągu dwóch tygodni - nic bardziej mylnego. Trwa to co najmniej miesiąc.

Niestety dałam sobie wmówić że przy mojej wadze średnio twardy wystarczy, przez pierwsze 3 tygodnie spałam jak na desce, zastanawiając się czy go oddać po czym zrobił się zbyt miękki...
      • snakelilith Re: Materac 26.10.25, 15:38
        koronka2012 napisała:

> Niestety dałam sobie wmówić że przy mojej wadze średnio twardy wystarczy,

Skoro nie wyraziłaś osobistych preferencji, bo ich nie znasz/nie potrafisz określić, to sprzedawca kierował się statystyką i kryterium wagowym. Przy czym większość ludzi preferuje materac średnio twardy, więc nic innego ci nie doradzono.
    • default Re: Materac 26.10.25, 15:44
      Parę miesięcy temu kupowałam nowy materac, najpierw jeździłam do różnych sklepów, kładłam się na różnych materacach - szukałam raczej twardego. Ale w końcu kupiłam przez internet i bardzo jestem zadowolona - sklep ma duży wybór, na stronie są tabelki wg których można ustalić jaka twardość będzie optymalna. No i ceny są ok. Sklep nazywa się Matinee.
    • bywalec.hoteli Re: Materac 26.10.25, 15:55
      Z tym to w ogóle jest problem bo Sprawdzajac i kładąc się w sklepie to wciąż nie to samo co spać w domu
      • mikams75 Re: Materac 26.10.25, 16:53
        zazwyczaj materac po calej nocy wydaje sie twardszy niz po lezeniu w sklepie. Wiec jak ktos mysli, czy nie za twardy, to bedzie za twardy.
        • kolindra Re: Materac 28.10.25, 08:06
          Sklepy zazwyczaj wykładają testowe materace w mniejszych rozmiarach np. dziewięćdziesiątki a to też zupełnie inaczej się odczuwa
          • mikams75 Re: Materac 28.10.25, 10:12
            Materace testowe nie sa robione pod testy, to pelnowymiarowe materace w rozmiarze 90. Zalezy jakie masz lozko. Mozesz miec jednoosobowe 90cm szerokie a mozesz miec 180 dwuosobowe z dwoma materacami. Na jedno wychodzi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Materac 26.10.25, 17:27
      W józku są promki przez pół, praktycznie co 2 miesiące.
      I mają moim zdaniem lepsze materace, mam z ikea ale to jeszcze z czasów 15 lat temu, i 8 lat temu wymieniony na gwarancji na nowy za doplatą na lepszy (sprężyna strzeliła).
      Jestem fanką sprężynowych dla doroslych osób.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Materac 26.10.25, 17:33
        Dodam, ze z józka - cudowna nazwa, materace ma moja siostra i ciocia i sobie bardzo chwalą, one mają twarde, ja mam średni z ikei, bo taki lubię, jak spię u siostry to jak wstaję to jestem połamana, boli mnie wszystko, tak jak pod namiotem na karimacie i tak miałam od zawsze, na miękkim mogę spać wygięta jak kot, na twardym mam po nocy odleżyny ;P
      • izabela1976 Re: Materac 27.10.25, 22:13
        Można w takim przypadku wymienić na nowy? Bo w materacu syna jedna się właśnie zepsuła i przerzucilismy tylko na drogą stronę by podczas spania nie kłuła
        • dwa_kubki_herbaty Re: Materac 27.10.25, 22:34
          Tak, kupowałam materac na który była 10 letnia gwarancja,zglosiłam przez stronę internetową, załaczylam fotki, skam paragonu ( to byly czasy, ze paragon należalo mieć) i po kilku dniach dostalam info ze reklamacja przyjęta, ale już nie mają tych materacy w sprzedaży więc proponuja albo inny w tej samej cenie (był gorszy) albo za doplatą wyzszy model, wybrałam z dopłatą. Przywieźli nowy, zabrali stary i tyle.
    • pepsi.only Re: Materac 27.10.25, 22:40
      Kiedyś kupiliśmy z internetu, i dość szybko uległ odkształceniom.
      Już nigdy tak nie kupimy.
      Potem w niemalże jednym czasie (na dwa różne łózka) kupiliśmy materac w Jysk i w Ikea. Cena podobna, ale ten z Ikea jednak okazuje się być po tych 2-3 latach wygodniejszy.
      Materac kupuje się zwinięty, łatwo go przewieźć nawet niedużym samochodzikiem miejskim (o ile rozkłada się siedzenie pasażera na płasko.)
      • mava12 Re: Materac 28.10.25, 10:24
        ja też kiedyś kupiłam materac z internetu. Dla syna, który skarżył się na kręgosłup. Materac starannie wybrany, strona letnia i zimowa. i inne jakieś korzyści, zdrowotne oczywiście. Spręzynowy.
        Nosz kurna...jak dostarczyli go do domu to okazało się, że on waży kilkadziesią kg. Ledwo wnieśli go po schodach. No i teraz syn już się wyprowadził a materac został. i zastanawiam się, kto wyniesie go do śmietnika, chyba ekipe będę musiała zamówić...
        Tak że raczej nie kupowałabym przez internet. I w ogóle to materac piankowy a nie spręzynowy. Teraz są naprawdę dobre, i różne, pianki.
        • mikams75 Re: Materac 28.10.25, 10:33
          Wage zazwyczaj mozna gdzies tam wyczytac. Ale jesli chodzi o wage, to piankowe tez moga byc bardzo ciezkie - rozne pianki memory, zelowe cos tam w roznych warstwach- to jest ciezkie bardzo, to nie sa lekkie gabeczki jak kiedys.
          • mava12 Re: Materac 28.10.25, 10:41
            no można wyczytac ale raczej rzadko przekłada się to na wielkosc jednocześnie, w wyobraźni. Np. ty. Ważysz, załóżmy, jakieś 60 kg i łatwo byłoby cię znieśc po schodach. Z materacem +/-120x200, jest gorzej.
            • mikams75 Re: Materac 28.10.25, 14:29
              Bo czlowiek przy noszeniu wspolpracuje. Natomiast zniesienie niewspolpracujacego chorego czlowieka tez przerasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka