Dodaj do ulubionych

Wątek na piątek

28.11.25, 23:31
Dziś jeszcze nikt? To ja zacznę.

Oficjalnie zainaugurowałam nową łazienkę robiąc sobie kąpiel.
Sprzątanie mieszkania po remoncie - jeszcze nie całkiem gotowe, ale idzie w dobrym kierunku. Posprzątałam szafę, szuflady i szafki, zostały tylko książki.
W celu wyczyszczenia teczek z makulaturą zakupiłam niszczarkę.
Grupy "oddam za darmo" szybko znajdują chętnych na to, co się wywala.

I zaczynam tygodniowy urlop smile

A co u was?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:35
      Prokrastynuję, ale jestem po lampce Scheurebe, no dobra, po dwóch, do tego zjadłam nieco sera pleśniowego, mój mąż szykuje się właśnie na nocne schrupanie, więc, jak wyjdzie, to tylko myję zęby i będzie się działo, będzie zabawa i coś coś tam. A w weekend mam w planie upieczenie dwóch ciast, w tym sernika dla "zięcia", bo miał urodziny w tym miesiącu, a dla nas szarlotki, do mam dużo roboty, ale kiedy nie mam niby roboty. Forum się samo nie przeczyta.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:43
        Niechaj Cię Pambuk błogosławi.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:48
        Jakbyś nie wiedziała, że jesteś prekrasną dziewczyną. tongue_out
      • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:56
        Co to jest Schreurebe?
        Wiem, mogę wygooglać, ale prokratynuję portugalski na Duolingo i szukam interakcjibig_grin
        • alpepe Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:19
          Schreurebe też nie znam wink Scheurebe to takie białe wino.
          • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 13:15
            big_grin
            Wybacz, wczesna pora
    • daniela34 Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:38
      Piątek był interesujący: rano wyjazdówka, na szczęście blisko, tylko 80 km. Tyle że okazało się w drodze, że szlag trafił zamek w kurtce (czeka mnie zakup nowej kurtki, nie, nie będę wyzywać nowego zamka, raz juz to zrobilam i zapłaciłam jak za zboże), padł mi telefon i powerbank.
      A potem już było z górki: kupiĺam sobie gwiazdy betlejemskie i małą choinkę na balkon, upiekłam pierniki do kalendarza, a jak juz bylam w transie to jeszcze Stefankę. Popiłam kubkiem grzańca i piątek uznaję za skończony
      • alpepe Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:41
        Jakbyś potrzebowała białego zamka do kurtki 72 cm, to ci za darmo dam. Mierzyłam miarką budowlaną i cóż, wszystko pięknie, ale jak u transwestyty. I jutro do mnie przyjdzie zamek 75 cm. 3 cm różnicy. Córka starsza się zadeklarowała, że wszyje nowy zamek, więc czekam.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:46
          To ja sobie tradycyjnie przycupnę.
        • daniela34 Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:50
          Niestety, kurtka jest oliwkowa, więc biały zamek mnie nie uratuje

Ale dziękuję za dobre chęci. Oraz współczuję tych 3 cm
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:48
        Pycha wyglądają te ciasta... zawsze!
      • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:21
        Daniela Ty cyborżyco!
        • daniela34 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 09:00
          To nie ja, to mój PMS.
      • heca007 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:23
        Właśnie sobie uświadomiłam, że nie zrobiłam zakupów do wiszącego kalendarza adwentowego... Ok, jeszcze mogę się przejść po sklepach (drobne słodycze potrzebuję). Dzięki za przypomnienie smile
    • mysiulek08 Re: Wątek na piątek 28.11.25, 23:50
      nudyyy, bo to piatek mleczny, wiec
      odebralam mleko od szczesliwych krow
      kupilam jagody, czeresnie, morele,baby szpinak i inne warzywa
      odebralam z poczty przesylki - kremiki i szampony z japoni i kocie przysmaki z PL
      zaingurowalam nowy gar - stalowy emaliowany, czerwony, od kruseta oczywiscie , czyli zaszczepilam mleko bakteriami do twarogu
      przygotowalam kruche do jagodowego paja - mam absolutnie urocza nowa krusetowa forme do tart - czerwona kamionka, po kolacji upieke
      teraz odpoczywam przygnieciona kociastymi

na obiad byla wczorajsza lazania
      na kolacje chyba salatka z tunczyka a ja zadowole sie czeresniami

ps
      niszczarka dobra rzecz
      zaluje, ze u nas nie ma takich grup smieciarkowych
      • homohominilupus Re: Wątek na piątek 29.11.25, 00:01
        Widziałam u nas Wasze czereśnie.
        No skandal po prostu.
        • mysiulek08 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 00:04
          wyjatkowo dobre sie trafily - corazon de paloma czyli jasne, duze, chrupkie i slodkie 😎
    • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 00:00
      Prezenty kupuję. Niech się dziecko cieszy. Sobie też, kremiki i książeczki.
      Weekend rodzinny, już za 6,5 godziny pobudka.
      Na posiłki będzie curry z indyka i ciapaja z cukinii.
      • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:23
        Co do kremików, miałam niedobory, i jak zaczęłam nabywać, to nie mogę skończyć, mam już z 6 różnych, a tylko jedną twarz!
        • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:38
          primula.alpicola napisała:

> Co do kremików, miałam niedobory, i jak zaczęłam nabywać, to nie mogę skończyć,
          > mam już z 6 różnych, a tylko jedną twarz!

Jakie kupilas, ja zuzywam zapasy, ale piatek do mnie puka i puka. Czuje, ze czego mi brakuje na pewno. big_grin
          • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:41
            Przed chwilą gdzieś wkleiłam, naści raz jeszcze:
            • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:49
              Fajne, wrzucam w swoj notion, przyjrze sie wink
              Mnie sie ostatnio reka ciagnie strone jakichs koteanskich wynalazkow, ale musze wykorzystac co mam. Bylam twarda i na -40 w basic lab i promki w douglasie i -55 w bielendzie. Wiec chociaz male odstepstwo moge zrobic big_grin
              • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:53
                A pewnie, nie żałuj sobie.
                Ja bardzo lubię to wklepywanie, relaksuje mnie.
                I ten olej Cacay, moje świeże odkrycie, robi piękny glow.
                • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:56
                  Swietnie, wrzucilam w wishliste, dzieki
            • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:51
              A jeszcze, tylko nie pomyśl że zwariowałam, bo to zakupy rozłożone w czasie, niektóre kremiki już skończyłam, innych jeszcze nie otworzyłamwink
              • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:52
                I te
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:25
                  Primula, a jak ten night01 z resibo? Bo mają promkę -35 i mam pełny koszyk na ich stronie, ale się waham. Potrzebuję czegoś bardzo bogatego na zimę, będzie git?
                  • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:32
                    Jeszcze nie wiem, dopiero przyszedł, otworzę kiedy wykończę poprzedni.
                    Też skorzystałam z tej promocji
                  • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:47
                    Ale potrzebujesz ochrony przed zimnem? To on się nie nadaje, to krem na noc.
                    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:49
                      Nie nie, chodzi mi o bogaty krem na noc, na dzień też by się przydał w sumie, ale pytam jak odbierasz ten resibo, bo bardzo mnie kusi.
                      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:50
                        Ale już doczytałam, że jeszcze go nie otworzylaś.
              • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:53
                Widze, ze mamy podobne gusta i potrzeby.
                pierwsze dwa wlasnie wczpraj w koszyczku mialam, ale silna wola zdjela mi palec z przejdz do kasy. big_grin
                • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:57
                  Ależ kotejka, co Ty wyprawiasz, proszę na ten tychmiast wejść w energię obfitości!
                  • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 07:08
                    big_grin
                    Slusznie. Ogarne troche lazienki dzis i zobacze ile mam miejsca na obfitosc
        • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 19:39
          Ale jestem dumna, ze akurat na mojej gałązce się rozsiadłaś ze swoimi kremikami. To dla mnie niemal rodzaj awansu społecznego, dopuszczenie do kręgu wtajemniczonych. Dopisałam się ze swoimi na dole!
          • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:13
            danaide2.0 napisała:

> Ale jestem dumna, ze akurat na mojej gałązce się rozsiadłaś ze swoimi kremikami
            > . To dla mnie niemal rodzaj awansu społecznego, dopuszczenie do kręgu wtajemnic
            > zonych. Dopisałam się ze swoimi na dole!
            >

Co???
        • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 19:40
          Może masz jedną twarz, ale za to doba ma 24 godziny, a rok 365 dni.
          • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:14
            danaide2.0 napisała:

> Może masz jedną twarz, ale za to doba ma 24 godziny, a rok 365 dni.
            >
            >
            A kremiki daty ważnościwink
      • heca007 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:29
        O, ja wczoraj też kupowałam. Wlaściwie wszystko udało się kupić taniej (zegarek na który się czaję nadal bez promocji więc zakup odłożyłam). Córka wysłała taką listę, że mogę oblecieć jej święta, urodziny, imieniny i Dzień Dziecka na raz tongue_out Za to najmłodszy jak nic więcej nie wymyśli zostanie z trzema małymi paczuszkami i tyle tongue_out Może mu chociaż piżamę dokupię...
        • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 19:38
          Ja to tak dychę-2-3 max urwę na tych promkach. No ale ziarnko do ziarnka. Jeden zestaw Lego na solidnej promce dziecko kupiło sobie w ramach Lego Insiders (dorzuciłam się trochę). Będzie się układało!

Jeśli chodzi o kremiki, nie licząc jakichś basicowych nawilżających od Bielendy, kupiłam jeszcze tłusty krem od Gamarde (francuski, naturalne składniki, przyjemne ceny i co roku o tej porze taniej w Hebe) i Weledę z granatem i peptydami, która, o dziwo, najtaniej wyszła na Zalando (w sumie: tyż Niemcy). Wysyła Zalando więc może dojdą (w odróżnieniu od torebki), oby tylko daty ważności były akceptowalne.
    • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:22
      Ulga po remoncie, co?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 13:13
        Pełna ulga będzie jak skończę generalne sprzątanie wink
        Ale tak, ulga jest.
    • kotejka Re: Wątek na piątek 29.11.25, 06:46
      Zazdroszcze konca remontu, u mnie prace w toku i konca nie widac, w zwiazku z tym, ze to kuchnia to i kulinarnie nie bardzo jest czego zazdroscicbig_grin mam aneks kuchenny w lazience obecnie big_grin
      Zrobilam runde po sklepach z nudow, bo majac kilka kursow dzieciowych - treningi i dyskoteka szkolna z okazji andrzejek - mama taxi, oczywiscie jakos musze czas zajac. Ciekawe, czemu nie w bibliotece. big_grin byloby taniej i nie wyszlabym z butami, ktorych wcale nie potrzebuje, ale wlasnie ich nie mam.
    • sandy_cheeks Re: Wątek na piątek 29.11.25, 07:29
      W pracy mam ciężki okres, bo MF ciągle miesza w przepisach, a kończy się rok. Najgorsze, że miałam cośtam dostarczyć klientom do końca listopada i się nie udało. Developer nie wyrabia, zmiany powiedzmy nie są proste do zaimplementowania, a jeszcze testy i ilość schematów, które zmienili. Pewnie jakiś ambitny chciał się wykazać 🤬 Szkoda gadać 🙁
      W domu cały tydzień urlopował się konkubin, który kolejny raz zmienia robotę, na szczęście od poniedziałku idzie do nowej. Ostatnie 2 dni córka miała całodniowe zawody od 7 do 19.30, bo jej konkurencja miała finały jako ostatnia), konkubin wszystko ogarnął, wraz z obiadami w domu. Wczoraj kupil pierogi z domowej garmażerki (ruskie, z kapustą, z mięsem i ze szpinakiem). Każdy mial takie jakie chciał 🥟 Ja oglądałam tylko starty córki, bo były transmitowane na YouTube. Ostatnie zawody w tym roku mają w niedzielę za 2 tygodnie u nas na dzielni, to uda mi się być osobiście ☺️

Na black friday kupiłam tylko bilety do suntago za 50% ceny i średnią walizkę. Reszta rzeczy, które planowałam, głównie ciuchy w Reserved, Cropp i Tchibo miały regularne ceny, więc niech spadają…
    • mocca25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 07:38
      Przede mna malutka podróż, nie wiem więc co na obiad. Wpakowałam się w małe zleconko bo samo w sobie jest interesujące i nawet za darmp bym zrobiła. A teraz żałuję, bo mi się strasznie nie chce.

Skorzystałam z jednej oferty - uzupełnienienie (-40% i darmowa dostawa z facetheory)

A teraz jem jajecznicę na pomidorach, z ziołami prowanslakimi - nwet nie wiedziałam, że mogą tak pasować.
    • alexis1121 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 11:23
      Wspaniałego urlopu! W piątki nie pracuję, tylko załatwiam sprawy na mieście, tym razem odebrałam ciuszki z pralni i byłam na spotkaniu u prawniczki. Buziaki dla wszystkich ❤️

• ib_k Re: Wątek na piątek 29.11.25, 11:26
        Alexis, muszę ci powiedzieć że masz za mało ciuchów, wciąż chodzisz w tych samych sukienkach, butach, płaszczach o torebkach już nie wspomnę bo masz chyba tylko dwie. Koniecznie musisz w siebie zainwestować. Dawaj dziewczyno! Kiedy jak nie teraz, za chwilę uroda przeminie i będzie klops
        • alexis1121 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 11:29
          To fakt! Ale co poradzę, że tak kocham tego misia?🐻
          • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 19:44
            Nic, nic, nie kupuj nowego, dodrzyj i kupisz nowego modniejszego. Ja bardzo popieram dodzieranie jednego płaszcza latami! A i choćby miesiącami.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:25
        Wesołe jest życie staruszka.
      • aankaa Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:52
        byłam na spotkaniu u prawniczki

tej, która ma ci pomóc w rozwiązaniu problemu spotykania się z nielubianą kuzynką?
    • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:27
      Piątek jak piątek, ale sobota zaczęła mi się pi&#@nymi zatokami, nosz kuwa mać, dlaczego nie można ich wyciąć , jak migdałów?
      Łeb jak sklep 😫

I taki wczorajszy kudeł
      • a74-7 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 13:13
        "I taki wczorajszy kudeł "
        To chyba mordka pelna wspolczucia wink
    • aankaa Re: Wątek na piątek 29.11.25, 12:30
      W celu wyczyszczenia teczek z makulaturą zakupiłam niszczarkę.

mam nadzieję, że nie wylądowały tam bilety na jakiś super/hiper koncert/spektakl/seans big_grin
    • bazia_morska Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:28
      Pokażesz kawałek łazienki, Marusiu?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 18:03
        Proszę - tu świeżo po oddaniu smile
        • mysiulek08 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 18:26
          ale ladne plytki na scianie 🙂
          • alpepe Re: Wątek na piątek 30.11.25, 00:17
            Na ścianie to sama takie mam w jednym mieszkaniu.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 30.11.25, 11:30
              Bardzo podobne jeśli nie takie same! big_grin (ale u ciebie chyba więcej tego złotawego przełamania)
        • snakelilith Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:23
          Bardzo ładne płytki na ścianie.
          To by było coś dla mnie. Planuję remont łazienki na wiosnę i nie mogę się zdecydować, czy klasyczna nuda, czyli jasna szarość czy właśnie coś na bogato, kolory ala Botticelli.
          • eglantine Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:37
            I Ty, wyłaniająca się z wanny jak Wenus z morskiej piany!
            (Sorry, nie mogłam się powstrzymać big_grin)
            • snakelilith Re: Wątek na piątek 29.11.25, 23:13
              eglantine napisała:

> I Ty, wyłaniająca się z wanny jak Wenus z morskiej piany!
              > (Sorry, nie mogłam się powstrzymać big_grin)

O, świetny pomysł na kolejną legendarną fotkę na forum. big_grin
              • eglantine Re: Wątek na piątek 30.11.25, 09:16
                Czekamy z zapartym tchem! 🤣
          • kura17 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 22:12
            przypatrzcie sie na tym zdjeciu, jaki Venus miala piekny wlosing! big_grin
            • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 22:17
              No ba! Pewnie miała jakiegoś prywatnego trychologa 😄
        • bazia_morska Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:36
          Bardzo ładnie! Lubię błekity.
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 21:26
          Świetne płytki! Bardzo ładna ta twoja łazienka!
        • simply_z Re: Wątek na piątek 29.11.25, 22:27
          O jakie ladne!
        • aankaa Re: Wątek na piątek 30.11.25, 00:32
          pięknie! ale czemu zepsułaś to (przepraszam za szczerość) podsufitową suszarką? sad Nie masz możliwości suszenia prania na jakiejś stojącej, którą można schować? Jak bierzesz prysznic nie zalewasz całej łazienki?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 30.11.25, 11:32
            Mam stojącą, ale wolę podsufitową, no tak mam (zwłaszcza, że stojąca stoi zwykle na balkonie, bo w szafie nie ma na nią miejsca). Brak sznurków nad wanną nigdy nie był opcją. A co do prysznica, to ta rączka, gdzie prysznic się zakłada, ma regulowaną wysokość, a ja jestem mikra, więc nie, nie ma problemu smile
        • inaccessible_rail Re: Wątek na piątek 30.11.25, 09:08
          Super łazienka, gratuluję skończonego remontu!
    • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:39
      U mnie piątek w pracy. Po powrocie do domu szybko się przebrałam i poszłam na zimowe kijki. Musiałam wdrapywać się na górę, przedzierając przez śnieg po kolana, ale jak już się wdrapałam, to czekał na mnie taki widok! Myślę, że warto było 😁

Plany na weekend bardzo prozaiczne. Trochę zakupów, sprzątanie, gotowanie. Mam zamiar ugotować rosół oraz wypróbować airfryera, którego niespodziewanie kupił mąż. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się czy i jakiego kupić, a kilka dni temu mąż dumny oświadczył, że on już kupił 🤷‍♀️
      • aankaa Re: Wątek na piątek 29.11.25, 14:56
        Eliszko, powiem Ci jedno - to grzech mieszkać w takim miejscu
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 15:05
          Cóż, trudno. Będę grzeszyć, ale o wyprowadzce nie ma mowy
          • danaide2.0 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 19:45
            Płytki marusi masz na niebie, nie ma co.
            • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 21:27
              U mnie kolory ciut bardziej intensywne, ale w sumie się zgadza 😄
      • trampki-w-kwiatki Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:25
        Piękny widok 🥹
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 21:32
          To moja ulubiona miejscówka zdjęciowa, zwłaszcza na popołudniowe zdjęcia.
    • mayaalex Re: Wątek na piątek 29.11.25, 18:11
      Dzis ogarniam mieszkanie i szykuje/zamawiam ciasta, jutro musze kupic/odebrac/dopiec reszte, mam juz alkohole i nie-alkohole - jutro przychodza kolezanki na urodzinowa kawe smile
      Nawet dzis rano z tej okazji przyszla moja pani do sprzatania zeby dodatkowo ogarnac te czesci, gdzie wchodza goscie wink Bardzo sie ciesze bo jakos mnie ostatnie tygodnie przeczolgaly wiec wizja popoludnia spedzonego na pogaduszkach z kolezankami wydaje sie bardzo przyjemna.
      A tak w ogole to jeszcze tylko trzy tygodnie do wakacji!!!
      Bardzo zazdroszcze tygodniowego urlopu, fajnie byloby teraz gdzies pojechac a potem na Swieta juz siedziec w domku ale jestesmy na razie ograniczeni wakacjami w szkole wiec nie mam wyboru.
      • eliszka25 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 21:33
        Wszystkiego najlepszego! 🎂🥂🍾
    • nowel1 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:25
      Czuję się strasznie szczęśliwa, bo przyleciałam na kilka dni do syna do Budapesztu, bo pijemy wino z Egeru, jemy langosze, snujemy się nad Dunajem i po muzeach i mamy dobre rozmowy. Chwili, tak.
      • nowel1 Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:27
        * chwilo, trwaj 🙂
        • atoness Re: Wątek na piątek 30.11.25, 12:12
          Pięknie! Mój w piątek rusza z wyprowadzką. Wynosi się powoli już od jakiegoś czasu, ale w piątek wyjadą meble i inne grube rzeczy. Więc o nic się nie czepiam, jak zawsze dużo rozmawiamy, napawam się.
    • trampki-w-kwiatki Re: Wątek na piątek 29.11.25, 20:36
      Zimno, szaro, nie nadążam z niczym, więc większość moich planów trafia szlag.
      Pocieszam się ukochanymi słodyczami, które miały być dla Mikołaja, ale to się nie uda 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka