Dodaj do ulubionych

Smoooog :(

22.01.26, 19:47
No nie da się, co za kraj, poziomy smogu jak w Bangladeszu i Pakistanie.
Żyć się nie da. Bardzo to na mnie wpływa, o bardzo, jestem po prostu przyduszona.
Podobno w PL prawie 100 tys ludzi umiera jako efekt smogu.
Czy serioserio seriom nic się nie da? Wszędzie się da, a u nas nie?
Obserwuj wątek
    • asiairma Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:33
      Nie tylko u nas. Ale ciężko jest. Mieszkam w mieście, gdzie nieczęsto normy są przekroczone, ale ogrzewanie + brak wiatru (rzadkie zjawisko), niska temperatura i wilgotność dołożyły swoje. Dziś jest trochę lepiej niż wczoraj -na szczegółowych mapach już więcej żółtego niż pomarańczowego. Wczoraj tragedia.
      • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 07:38
        Nie nie- było tak że PL najgorsza to to filoletiwe- jeszcze Serbia jest
    • simply_z Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:36
      Jak mieszkasz w niecce to nie trzeba wyprowadzic sie nad morze albo na wyspe. Niestety
      • snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:52
        Serio? Ja mieszkam w niecce, nie nad morzem. Tyle, że nie w Polsce. Region mocno zurbanizowany, niekkórzy są zdanie, że przemysłowy. Pogoda wyjątkowo niekorzystna, bo wysoka wilgotność jakieś 3 stopnie, prawie żadnego wiatru. A aktualnie kolory zielono-żółte. Pomarańczowe, czyli zagrożenie dla alergików, tylko na jakiś tam punktach na autostradach.
        Dla porównania na drugim zdjęciu okolica Gdańska. Okolicy, gdzie mieszka moja mama na Śląsku nie pokażę, bo to dla mnie kosmos.
        • asiairma Re: Smoooog :( 22.01.26, 21:01
          Nad zatoką takie wartości to kombinacja nieprzychylnych czynników. Nie pamiętam czy kiedykolwiek w ostatnich latach było tak źle.
          • snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 21:09
            Może być, ale pomysł "wynieś się na wybrzeże" nie zawsze jak widać pasuje.
            Swoją drogą, u mnie prawie zawsze jest zielono, w takich niekorzystnych dniach jak dziś, zaledwie żółto i to jest efekt wyjątkowych starań o czyste powietrze w regionie. W dawnych górniczych czasach było tu inaczej. Więc się da.
            • hanusinamama Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:54
              Asiarama ma rację. MOja młoda robiła ostatnio referat na ten temat i miała dane z ostatnich 5 lat.
        • simply_z Re: Smoooog :( 22.01.26, 22:29
          Pisalam o niecce krakowskiej
          • snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 23:45
            simply_z napisała:

> Pisalam o niecce krakowskiej
            >

Ale to chyba nie jedyna niecka na tej planecie.

• simply_z Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:43
              Ale wydawalo mi sie, ze Autentyczka jest w tych rejonach, teraz jasniej?
      • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 07:39
        Nie nie- takich niecek jest Krk jescwcsanejneuropue tysiące… to nie niecki trują tylko syfiarze- bo mogą
        • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 08:21
          Ale przecież w krk jest znacznie lepiej niż lata temu. Na przestrzeni ostatnich 15 lat dni z dramatycznym smogiem to 30 w stosunku do 100 wcześniej. Oczywiście to wciąż dużo, ale będzie lepiej. To akurat dzięki zakazowi palenia węglem i drewnem. Teraz wchodzi Strefa Czystego Powietrza. To pewnie też trochę poprawi sprawę na przestrzeni lat. Nie można powiedzieć, że nic się nie zmienia i że nikt nic nie robi.
          • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 08:23
            To co jest potrzebne, to przyspieszenie działań w gminach ościennych, bo stamtąd do krk idzie kupę złego powietrza
          • alicia033 Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:50
            Podpowiem: krakowski smog od wielu lat "wisi" na jednym czujniku na Al. Krasińskiego.
            Nie, to nie "obwarzanek" za ten smog tam odpowiada. I nie, mimo tej maszynki do zdzierania z ludzi pieniędzy pt. SCT on nie zniknie.
            Noale, jak wiadomo, barany są do strzyżenia, więc dajcie się dalej golić majchrowskim/miszalskim/ktokolwiek tam dalej będzie i krzyczcie razem z gułą i siergiejem, że was moooooooooordują, panie! Mordują i zabijają, panie!.
            • arthwen Re: Smoooog :( 23.01.26, 12:39
              W Krakowie czujników jest od zakichania, i nie, nie na Alejach jest najgorzej. Wręcz przeciwnie, w tamtej okolicy od momentu wprowadzenia całkowitego zakazu palenia węglem i drewnem bardzo, ale to bardzo się poprawiło, a że to centrum, to smog z obwarzanka dociera tu później niż gdzie indziej i nie w takim stopniu.
              • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 17:50
                Zgadza się
              • alicia033 Re: Smoooog :( 23.01.26, 23:26
                tja...
                Ale cóż, skądś te miliony na premie trzeba tu brać:

www.facebook.com/LukaszGibalaOfficial/?locale=pl_PL
                więc dajcie sobie wciskać kit, że to wszystko dla waszego zdrowia i płaćcie dalej. No nie da się wam pomóc.
                • arthwen Re: Smoooog :( 24.01.26, 12:39
                  Ja, w przeciwieństwie do ciebie, w Krakowie mieszkam. I nie dość, że czuję, to nawet widzę, jak bardzo się powietrze w Krakowie w przeciągu ostatnich paru lat poprawiło. Bo smog normalnie było _widać_.
                  I to, że w urzędach - nie tylko w Krakowie - marnuje się kasę w żaden sposób nie zmienia faktów dotyczących akurat smogu.
          • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 18:11
            Tak tak zgadzam się- robi się- w Krk, ale wieśniakom obok Krk inaczej niż śmieciami i węglem się nie da
            • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 18:35
              Wiem, bo siostra mieszka dalej od centrum, blisko granicy miasta i tam bardziej śmierdzi. Liczę, że za kilka lat będzie lepiej. Też źle reaguję na smog, ostatnio trzy dni bardzo silnego bólu głowy.
        • simply_z Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:44
          Ale, ze w Krakowie zabudowywane sa naturalne korytarze wentylacyjne to juz nie slyszalas...?
          • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 17:50
            Słyszałam. Mimo to nastąpiła wymierna poprawa powietrza.
    • piataziuta Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:42
      Oczyszczacz powietrza sobie kup i będziesz miała spokój - przynajmniej we własnym domu.
      • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 07:39
        Mam i chce wychodzic
        • memphis90 Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:09
          Oczyszczacz powietrza i hełm płetwonurka…? 🤔
    • daniela34 Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:42
      A weźże mnie nie denerwuj. We wtorek wracałam z Tarnowa do Krakowa A4. W Tarnowie było kiepsko, ale od Brzeska przez całą drogę aż do Krakowa jechało się w smogowej czapie. Jest fatalnie. Mnie podrażniło oczy.
      • hanusinamama Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:51
        Mieliśmy jechac w ferie do Katowic..ale ze względu właśnie na stan powietrze będzie Gdańsk.
        Ale u mnie nie lepiej aktualnie PM2,5 na poziomie 141, niedużo mniej niż w Krakowie...
    • alpepe Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:44
      Od lat cieszę się, że mieszkam w Berlinie. Wcześniej mieszkałam w Zagłębiu i było strasznie. Potem jeździłam do mamy, na Jurę, i zimą było strasznie, smog, a mama mieszkała w lesie. A tu w Berlinie, nawet jeśli jest smog, to i tak nie ma porównania do tego, co w polskich wsiach i miasteczkach, a tu niby wielkie miasto.
      • krwawy.lolo Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:51
        Mieszkam na wsi powyżej Stuttgartu i też nie wiem, co to smog. Bogiem a prawdą chyba nigdy w życiu smogu jeszcze nie doświadczyłem. W każdym razie nie dostrzegłem żadnym zmysłem.
        • alpepe Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:55
          Jak jeździliśmy kilka lat temu na południe Polski autem, to za Legnicą zaczynał się smród, po godzinie zaczynała mnie boleć głowa od smogu. Co za radość to była, jak wracaliśmy i zbliżaliśmy się do Legnicy.
          • krwawy.lolo Re: Smoooog :( 22.01.26, 21:12
            Na południu Polski byłem ostatni raz chyba w 83 r. Był to jeden z razy nielicznych. Niemniej muszę się poprawić. Na wakacjach między drugą a trzecią liceum byłem na tzw. "ochapie" w Dąbrowie Górniczej. Jechaliśmy z przesiadką w Katowicach. Wysiadłszy z pociągu faktycznie odczułem uderzenie w płuca. Z tym, że nie był to zimowy smog, o którym w wątku mowa. To była po prostu zawiesina pyłów, spalin, dymów, i czego tam jeszcze.
            • snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 21:15
              krwawy.lolo napisał:

> Z tym, że nie b
              > ył to zimowy smog, o którym w wątku mowa. To była po prostu zawiesina pyłów, sp
              > alin, dymów, i czego tam jeszcze.

A czym jest twoim zdaniem zimowy smog? To ta sama "zawiesina pyłów, spalin, dymów, i czego tam jeszcze", która w wyjątkowo niekorzystnych warunkach atmosferycznych zimą unosi się nisko nad ziemią.

• snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:58
          krwawy.lolo napisał:

> Mieszkam na wsi powyżej Stuttgartu i też nie wiem, co to smog.

No, cóż tak średnio macie.

• hanusinamama Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:52
          Chyba nie masz pojęcia ze ten smog jest.
          Tu masz mapę...Tekst linku
          • krwawy.lolo Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:23
            Według tej mapy dzisiaj u mnie 58. Niemniej naprawdę, mój układ oddechowy jest nieczuły. Może dlatego, że trzydzieści lat paliłem? wink
            (Jak wspominałem, 31.12.2008, 23:40 zgasiłem ostatniego papierosa.)
      • snakelilith Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:55
        alpepe napisała:

> Od lat cieszę się, że mieszkam w Berlinie.

Hmm. Berlin tonight.
        • alpepe Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:56
          No to tu, gdzie mieszkam, jest na zielono big_grin Uff.
        • alpepe Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:57
          Ale i tak tylko szybka sikupa będzie, a ja mam oczyszczacz z nawilżaczem powietrza.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:15
            Alpepe, jaki masz ten oczyszczacz? Polecisz?
      • asiairma Re: Smoooog :( 22.01.26, 21:04
        W Berlinie jest dziś sporo gorzej niż w Warszawie wink
        airly.org/map/pl/
        • alpepe Re: Smoooog :( 22.01.26, 22:43
          Porównuję do np. Bytomia, Chorzowa, wspomnianej tu Dąbrowy Górniczej, Pszczyny. I napisałam, że Berlin duże miasto, więc smog to normalna sprawa, ale i tak tu mi lepiej niż tam, gdzie mieszkałam.
      • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 07:40
        No wiem że się da
    • nangaparbat3 Re: Smoooog :( 22.01.26, 20:48
      To prawda, są dni, kiedy czuję się jakbym nie wychodziła z palarni. Wykłócam się z matką, żeby nie wychodziła, ostatecznie wraca po kwadransie, że „źle się jej oddycha”.
    • pepsi.only Re: Smoooog :( 22.01.26, 23:40
      U mnie źle nie jest, tzn airly wskazuje jakość średnią ale przy temp -11/ -12 °C, ( odczuwalna znacznie niżej) to moim zdaniem nie jest źle.
      Wieje wiatr, to trochę rozwiało.
    • alicia033 [...] 22.01.26, 23:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • autentyczka Re: Smoooog :( 23.01.26, 07:42
        ? big_grin
        • asiairma Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:31
          No bo co inteligentniejsi wiedzą, że wyimaginowany smog to narzędzie do trzymania ludzi na smyczach. Ci mniej, wierzą w smog a już w chemtrails niekoniecznie.
    • bezmiesny_jez Re: Smoooog :( 23.01.26, 08:22
      Cóż, w Krakowie tłuszcza już robi afery pod domem prezydenta i grozi mu za wprowadzenie STC, a ty takie pytania zadajesz?
      • simply_z Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:46
        Po tym jak wprowadzili surprise smog jeszcze wiekszybig_grin.
      • alicia033 Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:54
        swoją drogę ciekawe, ile już razy miszalski żałował, że jednak wygrał i że lepiej byłoby zostawić ten burdel pt. Kraków, gibale😂😂😂
    • marusia_ogoniok_102 Re: Smoooog :( 23.01.26, 08:34
      Jest poprawa względem lat wcześniejszych, ale ostatnie dni są fatalne uncertain
    • heca007 Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:06
      Co ty wiesz o smogu? suspicious Ja (i kilka tysięcy mieszkańców) 40 lat żyłam w takiej atmosferze, zimą co prawda tylko ale myślę, że robi wrażenie tongue_out
      • piataziuta Re: Smoooog :( 24.01.26, 10:39
        Omg
      • mamamisi2005 Re: Smoooog :( 24.01.26, 15:37
        Czy to w Gotham? 😱
        • heca007 Re: Smoooog :( 24.01.26, 22:35
          Nie, Warszawa...
    • andaba Re: Smoooog :( 23.01.26, 09:11
      Niech pobudują jeszcze trochę bloków...

• alina460 Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:28
        Właśnie to nie bloki smrodzą tylko domy jednorodzinne. W blokach ogrzewanie gazowe albo miejska sieć ciepłownicza.
        • andaba Re: Smoooog :( 23.01.26, 13:03
          Nie o to chodzi, tylko o to, że zabudowują każdą wolną przestrzeń i nie ma żadnego przeciągu.
          A przypominam że w Krakowie się w piecach nie pali od lat. I co? I jajco, smog ma się dobrze.
          • jaktolecialo Re: Smoooog :( 23.01.26, 17:55
            No właśnie jest poprawa i to znaczna. Smog jest, ale o wiele dni mniej w roku niż 15 lat temu. Oby udało się jeszcze zmniejszyć tę liczbę!
    • zanetka.x Re: Smoooog :( 23.01.26, 10:47
      chyba to ludziom nie przeszkadza skoro nadal palą syfem w piecach?
      • kokosowy15 Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:06
        Co wiec proponujesz? Podlaczyc wszystkie budynki do sieci cieplowniczej, nakazac ( i kontrolowac, najlepiej codziennie) ogrzewanie energia elektryczna, zakazac ogrzewania?
        • memphis90 Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:26
          Czyli że usprawiedliwiasz palenie syfem, zgniłymi paletami, starymi meblami, pampersami itd..?
          • kokosowy15 Re: Smoooog :( 23.01.26, 12:40
            Nie usprawiedliwiam, ale pytam o srodki, ktore spowoduja ze ludzie nie beda tego robic.
            • runny.babbit Re: Smoooog :( 23.01.26, 19:49
              kokosowy15 napisał(a):

> Nie usprawiedliwiam, ale pytam o srodki, ktore spowoduja ze ludzie nie beda teg
              > o robic.
              Normalnie, tak jak nikt się nie dziwuje że w XXI wieku masz podłączenie do miejskiego wodociągu i kanalizacji, tak samo nie powinno dziwić przyłączanie do miejskiej sieci ciepłowniczej. Powinno być to już dawno rozpoczęte, bo oczywiście trochę to potrwa, ale takie akcje w Polsce nie są popularne. Wyborcy bardziej doceniają stadion dla piłkarzyków albo przekopanie rowu Kaczyńskiego niż programy ekologiczne.
              • kokosowy15 Re: Smoooog :( 23.01.26, 21:53
                Masz oczywiscie racje, ale gdy w miescie jeszcze 10 tysiecy rodzin nie ma wody w mieszkaniu a 20 tysiecy - toalety, gdzie budynki nie maja fundamentow i rozsypuja sie przy budowie tunelu, podlaczenie starych kamienic do cieplowni jest raczej niemozliwe. Nawet ogrzewanie energia elektryczna jest problematyczne ze wzgledu na jakosc instalacji.
                • runny.babbit Re: Smoooog :( 24.01.26, 10:57
                  Nie znam się na problemach Łodzi, a sądząc z tego co czytam, to są wielopiętrowe, ale generalnie widzę tu dużą rolę państwa. Było nie przewalać tyle kasy z unii na jakieś głupoty, ale co robić gdy nie ma presji z dołu by rozwiązać problem zanieczyszczeń? Niepojęte jak ludzie nie widzą, że sami siebie trują. I to dwa razy, bo najpierw tym oddychamy, a potem jeszcze to zjemy, gdy toksyny osiadają w glebie, wodzie i roślinach.
                  • kokosowy15 Re: Smoooog :( 24.01.26, 12:24
                    Dla panstwa Lodz nie istnieje, to miasto skazane na zapomnienie. Tu sie remontuje kamienice, ale tylko w centrum, buduje tunele, tworzy dzungle i oceanarium, ale zeby poprawic jakosc zycia mieszkancow i umozliwic im nietrucie, trzeba by zostawic tylko osiedla, ktore powstaly za czasow PRL i maja cieplo systemowe, a reszte wyburzyc, bo poprawic nie mozna. Przypuszczam, ze Lodz nie jest jedynym miastem w takiej sytuacji.
                    • runny.babbit Re: Smoooog :( 24.01.26, 13:02
                      kokosowy15 napisał(a):

> Przypuszczam, ze Lodz nie jest jedynym
                      > miastem w takiej sytuacji.
                      No nie wiem. Ciężko znaleźć inne polskie miasto tej wielkości, które tak spektakularnie upadło. Łódź jest wyjątkowa, bo po pierwsze jest za blisko Warszawy, a drugie okropnie oberwała w trakcie transformacji. Plus pewnie czynniki typu polityka lokalna, ale tu już nie wiem dużo
                      • kokosowy15 Re: Smoooog :( 24.01.26, 19:55
                        To taki fajny eufemizm " Lodz oberwala w trakcie transformacji. ". To tak, jak "samochod przejechal pieszego na pasach", a nie kierujacy tym samochodem. Autorami tej transformacji, ktora wykonczyla MIESZKANCOW LODZI stali konkretni ludzie, ktorzy zrobili sobie dobrze kosztem wielu innych.
    • madame_edith Re: Smoooog :( 23.01.26, 11:39
      Ja mieszkam w warszawskim obwarzanku i wystarczy jeden śmierdziel, któremu wszytko wolno, żeby cała okolica waliła. A niech się na forach ktoś odezwie, że mu palenie wszelkim gooownem przeszkadza, to natychmiast zostaje zwyzywany od lewaków i wysłany z powrotem do Warszawy skąd przybył. Bo się na wsi zawsze paliło byle czym i nikt nam nie będzie mówił jak mamy żyć. Tak, że tak… mental się musi zmienić, a to nieprędko.
      • runny.babbit Re: Smoooog :( 23.01.26, 19:50
        O tak, ekologia przecież to lewackie zło i narzędzie opresji.
        • snakelilith Re: Smoooog :( 23.01.26, 20:13
          runny.babbit napisał(a):

> O tak, ekologia przecież to lewackie zło i narzędzie opresji.

Dlatego, że pod ekologię wrzuca się mnóstwo różnych pojęć. Czyste powietrze powinno być pod kategorią poprawy jakości życia, tak samo jak czysta woda w kranie, czy wc z rurą do oczyszczalni ścieków, a nie nocnik z okna na ulicę.
          Czyste powietrze ma znaczenie nie dla ratowania planety, czy klimatu, a po to by można było swobodnie oddychać i mniej umierać na raka. Ale w świecie gdy tyle niby uświadomionych ludzi dobrowolnie sięga jeszcze po papierosy, priorytety są jak widać inne.

• runny.babbit Re: Smoooog :( 24.01.26, 10:54
            snakelilith napisała:

> runny.babbit napisał(a):
            >
            > > O tak, ekologia przecież to lewackie zło i narzędzie opresji.
            >
            >
            > Dlatego, że pod ekologię wrzuca się mnóstwo różnych pojęć. Czyste powietrze pow
            > inno być pod kategorią poprawy jakości życia, tak samo jak czysta woda w kranie
            > , czy wc z rurą do oczyszczalni ścieków, a nie nocnik z okna na ulicę.
            >
            Tymczasem polska wieś: ścieki do lasu lub rzeki, śmieci do pieca. Niepojęte....
            • arthwen Re: Smoooog :( 24.01.26, 22:10
              Nie oszukujmy się - spory procent mieszkańców polskich miast też paliłby śmieciami, ale nie ma dostępu do pieca, więc zwyczajnie wygodniej im wyrzucić te śmieci do kontenera, niż palić, ani nie ma prostego dostępu do niemonitorowanego lasu czy rzeki, a i ścieki odbierane są "systemowo".

W moim bloku jest, co najmniej jeden, ale może i więcej, mieszkaniec, który uparcie (i chyba wręcz złośliwie) wrzuca zmieszane do papieru. Jedyna reakcja spółdzielni to ogłoszenie do wszystkich mieszkańców, że jeśli takie zachowania będą się powtarzać, to wszyscy zapłacą karę za śmieci niesegregowane. Bo przecież altanka śmietnikowa nie jest monitorowana, nie wiadomo kto to, więc ten ktoś czuje się bezkarny.
              • kokosowy15 Re: Smoooog :( 24.01.26, 22:14
                Smieci odbierane sa systemowo, a u mnie wciaz pod pergola rano leza " podrzucone" worki ze zmieszanymi.
    • szmytka1 [...] 23.01.26, 18:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sunflowerin Re: Smoooog :( 23.01.26, 23:43
      Wspolczuje. To byl glowny powod naszego wyjazdu z Polski, nasz syn przestal w koncu chorowac i wszystkie zapasy sterydow wziewnych poszly do utylizacji.
    • dracaria Re: Smoooog :( 24.01.26, 12:48
      Media społecznościowe, w tym to forum, zaczynają robić głównie za platformy do szerzenia fejkowego marketingu szeptanego, w interesach władzuchny i rozmaitych lobby.
      W Krakowie ludzie protestują przeciwko tzw. strefie czystego transportu, łącznie z usuwaniem znaków, więc na ematkę leci przekaz zatroskanego "zwykłego ludzia", że w Krakowie straszny smog i tylko strefa czystego transportu nas uratuje big_grin

Tak właśnie wygląda martwy, lub przejęty internet.
      • arthwen Re: Smoooog :( 24.01.26, 22:11
        Zawsze się znajdzie jakiś procent, który protestuje.
        Większość jednakże wcale nie protestuje, bo albo się zgadzają, albo mają wywalone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka