Dodaj do ulubionych

Ski Alpy - jak to działa?

22.02.26, 09:14
Jak to jest że karnety na wyciągi w Alpach są w podobnej cenie jak na Słowacji czy w Czechach a jednocześnie jest tam dużo mniej ludzi i nie czeka się w kolejkach, które w na Słowacji, Czechach czy w Polsce bywają bardzo duże? Przecież budowa nowoczesnych wyciągów z gondolami, funitelem czy ogólnie koleją linową lub nowoczesnych krzeselkowych w trudnym górskim terenie, gdzie trzeba stawiać potężne słupy a potem ich zasilanie i utrzymywanie a także utrzymanie tras narciarskich kosztuje masę pieniędzy, więc te tłumy muszą na to zarobić.
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 09:19
      Sa drozsze.
      • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 11:35
        Jak droższe? Za 4 osobowa rodzinę płaciliśmy na Słowacji ponad 200 euro za dzień.
        • gris_gris Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 15:04
          skier26 napisał:

> Jak droższe? Za 4 osobowa rodzinę płaciliśmy na Słowacji ponad 200 euro za dzie
          > ń.

Al Dolomiti Superski kosztuje 86 euro dziennie za osobę w szczycie sezonu (za 6 dni kosztuje ok. 400 euro, więc się oczywiście bardziej opłaca). Dzieci mają zniżki, ale nie wiem, czy w tych 4 osobach mieliście też dzieci.
          • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 17:01
            gris_gris napisała:

> skier26 napisał:
            >
            > > Jak droższe? Za 4 osobowa rodzinę płaciliśmy na Słowacji ponad 200 euro z
            > a dzie
            > > ń.
            >
            > Al Dolomiti Superski kosztuje 86 euro dziennie za osobę w szczycie sezonu (za 6
            > dni kosztuje ok. 400 euro, więc się oczywiście bardziej opłaca). Dzieci mają z
            > niżki, ale nie wiem, czy w tych 4 osobach mieliście też dzieci.

Rodzina 2 dorosłych i 2 dzieci za 5 dni prawie 1100 euro. Nie wiem ile zapłaci taka rodzina za Al Dolomiti Superski ale pewnie podobnie
            • gris_gris Re: Ski Alpy - jak to działa?d 22.02.26, 17:13
              skier26 napisał:

> gris_gris napisała:
              >
              > > skier26 napisał:
              > >
              > > > Jak droższe? Za 4 osobowa rodzinę płaciliśmy na Słowacji ponad 200
              > euro z
              > > a dzie
              > > > ń.
              > >
              > > Al Dolomiti Superski kosztuje 86 euro dziennie za osobę w szczycie sezonu
              > (za 6
              > > dni kosztuje ok. 400 euro, więc się oczywiście bardziej opłaca). Dzieci
              > mają z
              > > niżki, ale nie wiem, czy w tych 4 osobach mieliście też dzieci.
              >
              > Rodzina 2 dorosłych i 2 dzieci za 5 dni prawie 1100 euro. Nie wiem ile zapłaci
              > taka rodzina za Al Dolomiti Superski ale pewnie podobnie

Podobnie. Jeśli dziecko jest małe (do 7 czy 8 lat?) to nie płaci wcale, potem do 18 lat płaci 2/3. Ja za siebie i dwójkę płacących dzieci płacę ok. 1000 za 6 dni.

Przy czym, ja nie mówię, że w Czechach jest czy nie jest drogo, bo się nie znam (nie wiem, jaka jest infrastruktura itd). Faktem jest, że Dolomiti Superski daje dostęp do gigantycznej sieci tras i wyciągów.
              • berber_rock Re: Ski Alpy - jak to działa?d 22.02.26, 19:37
                Az musialam Cie sprawdzic, bo nie wydawalo mi sie mozliwe Dolomiti superSki za te cene.

W sezonie 6-dniowy skipass dla doroslego 436 EUR (goly, bez ubezpieczenia).

Chocby skaly - nie wyjdzie z tego 4-osobowa rodzina za 1100.

My we trojke w Alpach FR zwykle na 8 dni jezdzenia wydajemy 1100 - przy czym moja corka niestety juz sie liczy jako dorosla ... Ale to sa stacje typu Valmenier, a nie SuperSki
                • gris_gris Re: Ski Alpy - jak to działa?d 22.02.26, 19:50
                  berber_rock napisała:

> Az musialam Cie sprawdzic, bo nie wydawalo mi sie mozliwe Dolomiti superSki za
                  > te cene.
                  >
                  > W sezonie 6-dniowy skipass dla doroslego 436 EUR (goly, bez ubezpieczenia).
                  >
                  > Chocby skaly - nie wyjdzie z tego 4-osobowa rodzina za 1100.
                  >
                  > My we trojke w Alpach FR zwykle na 8 dni jezdzenia wydajemy 1100 - przy czym mo
                  > ja corka niestety juz sie liczy jako dorosla ... Ale to sa stacje typu Valmenie
                  > r, a nie SuperSki

Ale ja nie mowie, ze jest taniej, to autorka myśli, że może w Alpach jest taniej, czy jak zgaduje, relatywnie taniej. Dolomiti superski dla dwójki dorosłych i dwojga dzieci wyjdzie ok. 1400€; dla mnie samej i dzieci 994€ (to są ceny z 5% zniżka za wcześniejszą rezerwację). Pewnie, że 1100 a 1400 to nie ta sama kwota, ale ludzie się często zastanawiają, dlaczego w mniejszych ośrodkach nie jest relatywnie zdecydowanie taniej. Odpowiedzi nie znam.
                • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa?d 22.02.26, 20:30
                  berber_rock napisała:

> Az musialam Cie sprawdzic, bo nie wydawalo mi sie mozliwe Dolomiti superSki za
                  > te cene.
                  >
                  > W sezonie 6-dniowy skipass dla doroslego 436 EUR (goly, bez ubezpieczenia).
                  >
                  > Chocby skaly - nie wyjdzie z tego 4-osobowa rodzina za 1100.
                  >
                  > My we trojke w Alpach FR zwykle na 8 dni jezdzenia wydajemy 1100 - przy czym mo
                  > ja corka niestety juz sie liczy jako dorosla ... Ale to sa stacje typu Valmenie
                  > r, a nie SuperSki

Ale ja mówię ogólnie 5 a nie 6 czy 8 dniach jeżdżenia! I to nie jest żadne Superski na całe dolomity tylko karnet na 5 dni na tylko jeden ośrodek Jasna w Słowacji gdzie jest 50 km tras.
                  To Dolomiti za 5 dni wyjdzie podobnie jak na Słowacji 5 dni.
        • astomi25 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 15:31
          Czyli 50 euro, wiec mniej.
    • b.bujak Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 16:03
      gdzie jest mniej ludzi?
      w kolejce owszem, ale jeśli całość tras w danym obiekcie jest dłuższa to ci ludzie w większej ilości spędzają czas na górze, więc jest ich wiecej, tylko w innych, niz kolejka miejscach
      • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 17:05
        b.bujak napisała:

> gdzie jest mniej ludzi?
        > w kolejce owszem, ale jeśli całość tras w danym obiekcie jest dłuższa to ci lud
        > zie w większej ilości spędzają czas na górze, więc jest ich wiecej, tylko w inn
        > ych, niz kolejka miejscach

Jeśli jest mniej ludzi czekajacej w kolejce na przykład na jedną gondolę albo ta gondola jest rozpięta na o wiele dluższej niż w Czechach czy na Słowacji trasie to znaczy, że mniej ludzi swoimi karnetami pokrywa koszt tych wyciągów.
        Dodatkowo takie noclegi u naszych południowych sąsiadów też są bardzo drogie - słyszy się że w Alpach można taniej.

To nie wiem jak to się tam im spina? Przy wyższych kosztach pracy w Austrii np. bo we Włoszech koszty pracy mogą być podobne jak w Polsce
        • swiezynka77 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 17:14
          Sezon jest dużo dłuższy
    • marileskrzys Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 17:18
      Mniej ludzi w kuroratach bo góry czy morze to dla nich żadna atrakcja.
    • trampki-w-kwiatki Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 18:58
      Sezon w Alpach trwa od listopada do kwietnia, jest zupełnie inne obłożenie. U nas sezon trwa dwa, góra trzy miesiące, przy czym są fatalne okresy deszczu, gdy jeżdżą tylko zapaleńcy.
      • gris_gris Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 19:25
        trampki-w-kwiatki napisała:

> Sezon w Alpach trwa od listopada do kwietnia, jest zupełnie inne obłożenie. U n
        > as sezon trwa dwa, góra trzy miesiące, przy czym są fatalne okresy deszczu, gdy
        > jeżdżą tylko zapaleńcy.

E, nie od listopada - są takie ośrodki? W tych, które ja znam, sezon zaczyna się od drugiego tygodnia grudnia, i kończy się po pierwszym tygodniu kwietnia.
        • trampki-w-kwiatki Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 20:44
          W Livigno zaczynasz jeździć z końcem listopada, podobno wyciągi działają do końca kwietnia nawet.
          No i pewnie dni, w których stoki nadają się do jazdy jest więcej niż w Polsce czy Czechach. Ok, Jasna faktycznie jest długo czynna, bo stoki na Chopoku są wysoko. Ale poza Tatrami wysokimi nisko mamy te stoki my i nasi sąsiedzi. Juz dzisiaj jeździ się po kaszy i błocie śniegowym, a trwa luty...
          • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 23.02.26, 09:40
            Ale Jasna nie jest tania, mimo długiego sezonu.
      • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 20:31
        trampki-w-kwiatki napisała:

> Sezon w Alpach trwa od listopada do kwietnia, jest zupełnie inne obłożenie. U n
        > as sezon trwa dwa, góra trzy miesiące, przy czym są fatalne okresy deszczu, gdy
        > jeżdżą tylko zapaleńcy.

AI twierdzi że sezon na Jasnej trwa od końca listopada do późnego kwietnia
    • skier26 Re: Ski Alpy - jak to działa? 22.02.26, 20:33
      Ogólnie to te tłumy i kolejki były najbardziej denerwujące na Słowacji a nie ceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka