Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w interpretacji wyników

13.03.13, 19:34
Witam, mam wielką prośbę o pomoc interpretacji wyników badań hormonalnych. Wyniki z 6 dnia cyklu: E2 52,20 pg/ml, FSH 7,38 mlU/ml, LH 5,36 mlU/ml, PRL 5,36 ng/ml. Wyniki z 21 dnia cyklu to Progesteron 15,70 ng/ml, PRL przed obciążeniem 1,61 ng/ml i PRL po obciążeniu po 1h 246,95 ng/ml, SHBG 123,2 nmol/l, Testosteron 44,0 ng/dl. Z norm na badaniu widzę że prolaktyna przed obciążeniem bardzo niska a po obciążeniu podskoczyła bardzo ok 153 razy... od 1,5 roku nie mogę zajśc w ciażę.... myślicie że to przez te skoki PRL może byc czy może jeszcze cos czego nie potrafię sama w tych wynikach zinterpretowac? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kavainca Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 13.03.13, 21:37
      Jeśli monitoring cyklu wskazuje na owulację, to wyrzut PRL po obciążeniu nie ma znaczenia.
      • viki0 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 13.03.13, 21:59
        Czy w takim razie wyrzut PRL ma tylko wpływ na owulację.... nie ma żadnego wpływu na utrzymanie ciąży?
    • rokitka00 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 13.03.13, 21:59
      Przydałyby się normy do tych wyników.
      Prolaktynę z obciążeniem bym powtórzyła.
      Męża wyślij na badanie nasienia, a sama zrób monitoring cyklu.

1,5 roku to sporo, ile lat masz ty i mąż?
      • viki0 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 13.03.13, 22:28
        W I fazie wszystkie hormony mieściły się w normach dla fazy folikularnej, natomiast w II fazie tylko PRL odbiega od normy. PRL bez obciążenia jest za niska i wynosi 1,61 ng/ml a norma jest 2,8 - 29,3. PRL po obciążeniu jest 246,95 ng/ml a powinien by wzrost tylko maksymalnie 10 krotny.... u mnie ok 150 razy tyle co było sad
        Mam 33 lata, mąż 37 lat i mamy już jedno dziecko 5 letnie, które wyszło nam za pierwszym razem smile
        Mąż robił badania ok 0,5 roku temu i były dobre, ja też wtedy miałam monitoring i była owulacja.
        Czasami miewam małe plamienia - 2 razy w środku cyklu (były to cykle bezowulacyjne) i często miewałam parę dni przed okresem. Ostatnio zauważyłam i siebie 2 razy od stycznia miesiączki błoniaste.
        Poza tym cykle mam regularne ok 28 dniowe.
        • rokitka00 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 14.03.13, 08:38
          akurat w przypadku FSH, LH i estradiolu, to że mieścisz sie w normach nic nie znaczy, tu każdy wynik ma jakieś znaczenie.
          Wartość FSH poniżej 3 mIU/ml sygnalizuje niewydolność przysadki.
          Wartość FSH 9-12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową.
          Wartość FSH 12-18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową, stymulacja przy takim FSH jest trudna.
          Przy FSH > 18 mIU/ml stymulacja owulacji jest bardzo trudna, a często niemożliwa, prawdopodobieństwo ciąży jest bardzo małe.

U ciebie FSH jest powyżej 7, a wiec zbliżasz się do poziomu oznaczającego obniżoną rezerwę jajnikową, a to juz nie jest dobrze. A prolaktyne jednak bym powtórzyła, bo wystarczyło że sie czymś zdenerwowałaś, albo zrobili jakiś błąd w laboratorium.

Poza tym skonsultujcie wasze wyniki jeśli to mozliwe z lekarzem z jakiejś kliniki, bo to co określa "zwykły" gin wynikiem dobrym, to specjalisci w leczeniu niepłodnosci określają "słabym" - to z własnego doświadczenia.
          • viki0 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 14.03.13, 18:45
            Dziękuję za informacjesmile prolaktynę powtórzę, zastanawiam się tylko czy można ją badac w dowolnym momencie cyklu?
            • kavainca Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 14.03.13, 19:21
              wg mnie w 3dc, ale ten wyrzut naprawde nie wiele znaczy
            • rokitka00 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 14.03.13, 21:10
              Prolaktynę możesz zrobić kiedy chcesz, byle na czczo. Myślę że te przekroczenie normy 150 razy to jakis błąd, albo powód twojego stanu psychicznego, który nie jest obojętny dla tego badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka